Чому найкращі продукти не змушують тебе думати про технологію
Привіт! Мене звати Роман.
Є принцип, який я помітив у продуктах, якими захоплююсь.
Про Starlink ти не думаєш про 6000 супутників на орбіті 550 км, лазерний міжсупутниковий зв’язок і фазовані антени. Ти думаєш скоріше «Вау, у мене є інтернет там, де його не було». Про Tesla Joe Mode ти не думаєш про адаптивну підвіску, шумоізоляцію і калібрування динаміків. Ти думаєш «потрібна тишина» або «діти сплять».
Складність є, але вона захована так глибоко, що користувач думає про своє життя, а не про продукт.
Я будую Winston тижневий фінансовий check-in. І коли я починав, то теж зробив те, що роблять усі: додав графіки, категорії, порівняння. Бо здавалось, що без цього незрозуміло.
Я зробив ставку на протилежне. І перше, що довелось зробити — це прибрати графіки, категорії витрат та «ти витратив на кафе на 23% більше ніж минулого місяця». Залишилось одне питання, на яке Winston має відповісти: ти зараз окей чи ні?
Все інше — це обов’язкові платежі, темп витрат, пріоритизація, що показати саме цього тижня — працює всередині. Але назовні виходить тільки один висновок.

І це все! Один висновок. Одна зміна за тиждень. Один фокус на наступний. Winston як дворецький не пояснює, як він веде фінанси, а дає висновок вже з того як він їх порахував. Він просто каже, що відбувається і що робити далі.
Де у вашому продукті чи процесі система досі перекладає рішення на користувача — замість того, щоб прийняти його сама?
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівА какие продукты заставляют думать о технологии?
Ті що роблять тебе частиною процесу. Графіки без висновків, категорії без пріоритету ну і дані без відповіді)
Технологія має бути невидимою, якщо ти думаєш про інструмент то він не готовий)
я имею в виду конкретные примеры. а то как в рекламе стиранного порошка «обычный порошок»
Погоджуюся. Хороший продукт прибирає зайві рішення. Але прозорість теж має значення — особливо коли мова про гроші. Я б хотів бачити не лише висновок, а й можливість за бажанням заглянути трохи глибше. Мені подобається ідея фокусу на одному висновку. Більшість фінансових застосунків показують купу графіків, але не відповідають на головне питання: ’У мене все під контролем чи ні’?
Дяки за коментар.
Так! саме про це і думав коли проектував. Тому в Winston є розділ «Чому Winston так вирішив» — ось він розкривається за бажанням і показує з чого склався висновок.
Глибина є, але вона не нав’язується.
Поки писав цю статтю зрозумів що найскладніше це планування витрат у стандартному підході і категорії.
А потім зрозумів — що починаю просити людину думати у моїх категоріях, а не про своє життя, створювати план який у рідких випадках реально працює і в кінці кінців це приводить до тривоги
тому я прибрав це залишивши те що людина відчуває як реальне — що обов’язково платити і куди реально витікають кошти, без зайвої термінології і планувань
Як виявилось, іноді найскладніше інженерне рішення — це видалити, а не додати