Скільки етапів відбору для вас ок?
Для мене особисто 3 етапи відбору — це оптимальна цифра. Більше вже виглядає якось не дуже, а менша іноді викликає сумніви щодо того, як у компанії приймають рішення.
Проте постійно натрапляю на історії, коли кандидати змушені проходити по 5, а то й понад 7 етапів відбору. При цьому люди витрачають купу часу на об’ємні тестові завдання, а сам процес найму розтягується на кілька тижнів або й місяців.
А яка кількість етапів є прийнятною нормою для вас і скільки максимум ви проходили зі свого досвіду?
24 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДва:
— розмова з техлідом
— з замовнмком
Для мене найкомфортніше до3-4 етапів, HR — тестове(якщо релевантно) — Lead. Наче це база і в ідеалі, щоб рекрутер попереджав з самого початку про кількість етапів. Бо якось мені скинули 7 чи 8 етапів, я просто одразу відмовилась, як на мене, це уже якийсь маразм. А найдивніше, коли перед HR скринінгом просять заповнити анкету, а все, що в ній питають, є в тебе в резюме...
це флаги, які сигналізують про те, що компанія просто шерстить ринок,
без серйозних намірів.
Думаю, не завжди, бо це конкретно було на позицію трейні фулстек, а їх зараз досить багато, можливо, тому так і відсіюють тих, хто більш наполегливий))
З сенйорами та ж історія. Там навіть не відсів — тупо мертві бджоли, вакансії-пустишки.
upd: якщо не вірите, то проведіть опитування на тему «туфта у вакансіях»
Це прийом з ріелтерського бізнесу, де дають оголошення на неіснуючі об’єкти оренди\продажу, куплю дорого у власника. Дешево й сердито, і працює.
Цим займаються агенції ))) Є хані пот — зп з третього квартіля, фуллі ремоут або окейженалі, полегшені вимоги...Мьод, ну мьод.
Потім вони генерують пул кандидатів із розгрібають їх по інсуючим вакансіям, якщо вони є.
upd: оце риночок...
dou.ua/...rums/topic/60302/#3096051
Практично усі мої працевлаштування відбувалися без рекрутерів й через одне єдине інтерв’ю або бесіду, на якій мені одразу робили пропозицію. Це було більше 10 разів й у трьох різних країнах. Чотирьох навіть, якщо врахувати СРСР. Контакти з рекрутерами, якщо не помиляюсь, жодного разу нічим хорошим не завершились.
Пофіг скільки етапів, шкода часу, особливо якщо між ними затримка в тиждень чи більше. Якщо затримка до 2х днів, мені ок.
Залежить від рівня, якщо просто мідл чи сеньор перекладач джейсонів то три достаньо — ХР, технічне та фінальна із обговорення оферу дат виходу.4-5. в цілому окей, найбільша проблема то час, в середньому три тижні ізі займає, а то і всі 5 тижнів від першого контакту до офферу.
Я кщо вже більш мачур сіньор, лід...то хр+технічне+сис диз+лідерськінавічки+фінальне, десь
На мою думку має бути знайомство онлайн та обмін інформацією, а потім звичайне інтерв’ю з перевіркою навичок, і все, якщо підходиш то підходиш, якщо ні, то ні.
І не треба витрачати людям час
В прошлой компании было 8, из них только 4 с VP!
Счас вот было 6, но последний раунд с CEO.
Меньше 4 редкость. Помню как было1-2.
Шось якось ту мач виходить ...
Что есть то есть, за красивые глаза не берут.
Это всего лишь функция того, насколько мне нужна эта работа.
Если вообще неинтересна — то даже 2 уже многовато. Если прям писец, как интересна (CEO Anthropic, к примеру :) ) - то пусть хоть 10 этапов устраивают, лишь бы взяли ))
1 скрін та 2 співбесіди норм
Більше 3 ніколи не було, та й на більше я б не погодився. Але це було з 2017 .. 2023. Зараз працюю з власним проєктом. По співбесідах не ходжу, немає ні сенсу ні часу проходити ці фільтри...
За кілька останніх пошуків так звикла до мінімум4-5 етапів, що дуже здивувалась, коли останній оффер отримала після другого етапу співбесіди (перша була з рекрутером) 😅
0
Якщо мене захотять взяти то просто візьмуть. Звісно вивчать все те чим я є у інтернетах і візьмуть. Бо запропонують стільки що не погодитися буде важко. Навіть мені.
P.S.
Невеличке пом’якшення позиції: спершу можу погодитися на платне інтерв’ю по email. Ну ви зрозуміли, що це не я вам платитиму за те, що свій безцінний час витрачатиму на всілякі балачки.
Там де такі речі, там зазвичай або фільтр або саботаж вільного відбору. Як ми знаємо статистично ті же BigTech мають по 3 мільони CV на рік. Тому найм туди з назовні займає до півроку подекуди, але це не стосується випускників престижних вішів з ІТ факультетами як то : Кернегі-Мелон, Стенфорд, Берклі, MIT, Джоржиєвска політехніка, Прінстон і т.д. вище 60% опиняються в Кремнієвій Долині, інщі 40% зазвичай йдуть на PHD.
І так там низка причин, ці університети вже зробили якісний відбір і рівень їх навчання в середньому справді на голову вище середнього рівня навчання решти.
Коли це роблять якісь українські компанії — це дивно.
Якщо в кінці пропонують офер на умовах що мені підходять то хоч і 10 етапів.
PS на поточній було 2 з різними менеджерами, 2 лайв кодінг, систем дизайн, VP of engineering і ще зо 3 розмови з рекрутером.
Вважаю що це було варто 💁♂️
На минулу роботу (SingleStore) було здається 6 онлайн тестових задачок за 2 етапи + співбесіда з менеджером. І це розтягнулося на 3 місяці.
На позаминулу (Keenetic) взагалі була лише одна співбесіда з С-рівнем.
Ну так «Знов’як» же ш і насипав норм, в них вилка була до 9К, чого б і не почекати 3 місяці? )))
Ну звісно він там не манагер був, просто він тоді свого часу тусувався багато.