Як я побудував IT-компанію з $13 000 MRR за 5 місяців: 5 неочікуваних висновків

Привіт, мене звати Павло Богаченко. Я CEO та founder компанії Emilus OÜ.

До початку 2026 року я працював фултайм у наймі, мав понад 8 років досвіду в розробці та близько 2 років — в управлінні командою. За цей час я встиг попрацювати в продуктових компаніях, у сервісному бізнесі та в аутстафі, запустив власні стартапи й навіть пробував себе в офлайн-бізнесі.

Якщо подивитися на це з боку, могло здатися, що до запуску власної компанії я був готовий давно. Насправді все виявилося складніше. Технічного досвіду вистачало, але знань про те, як знаходити клієнтів, будувати продажі та розвивати бізнес, було значно менше, ніж мені здавалося.

У січні 2026 року я приєднався до Growth Incubator, а сьогодні працюю над розвитком власної сервісної компанії. За цей час нам вдалося сформувати команду з п’яти людей, вийти на близько $13 000 MRR на одному з аутсорс-проєктів, побудувати партнерства з рекрутинговими компаніями та сформувати бенч із понад 15 інженерів.

У цій статті хочу поділитися 5-ма висновками, які стали для мене найнесподіванішими.

Я двічі запускав стартапи й обидва рази недооцінив продажі

До запуску сервісної компанії я двічі намагався будувати продуктові проєкти. У той час мені здавалося, що головне — знайти хорошу ідею, зібрати сильну команду та створити якісний продукт. Усе інше мало з’явитися в процесі.

Зараз я розумію, що це одна з найпоширеніших помилок технічних фаундерів. Ми багато говорили про функціональність, архітектуру та майбутній розвиток продукту, але практично не думали про продажі.

Команда працювала за майбутню частку в бізнесі, а не за зарплату. Поки всі були захоплені цією ідеєю, це працювало. Але коли стало зрозуміло, що до перших грошей ще далеко, мотивація почала знижуватися.

Хтось отримував нову пропозицію на роботі, хтось переходив на інші проєкти, хтось просто втрачав інтерес. Зрештою, обидва стартапи закінчилися ще до того, як змогли перетворитися на повноцінний бізнес.

Висновок № 1. Хороший продукт і успішна компанія — це не одне й те саме. Бізнес починається не з коду, а з клієнтів.

8 років у розробці не навчили мене знаходити клієнтів

Коли я вирішив запускати власну компанію, то був упевнений, що основні труднощі чекатимуть мене в delivery, наймі чи управлінні командою. Зрештою, я роками працював у сервісних компаніях і бачив, як усе працює зсередини.

Насправді найбільшою проблемою стали продажі. Я не розумів, де шукати клієнтів, як будувати першу комунікацію, як проходить шлях від знайомства до контракту і чому одні переговори закінчуються угодою, а інші — ні.

Найцікавіше, що багато технічних спеціалістів опиняються в такій самій ситуації. Ми роками працюємо поруч із бізнесом, але рідко бачимо, як він створюється. У якийсь момент я зрозумів, що знання технологій не компенсують відсутність знань у продажах.

Висновок № 2. Технічна експертиза допомагає виконувати проєкти, але не допомагає їх продавати. Цим навичкам потрібно вчитися окремо.

Порада, у яку я не вірив, принесла клієнта на $13 000 MRR

Перший великий клієнт з’явився завдяки пораді, яка на той момент здавалася мені надто простою. Один із менторів рекомендував повідомити про запуск компанії своєму професійному оточенню. Не продавати напряму, не надсилати презентації, а просто дати людям зрозуміти, чим ти займаєшся.

Я написав колегам, менеджерам і знайомим, з якими раніше працював. Через кілька днів один із контактів надіслав мені Telegram-повідомлення від потенційного клієнта. Після цього були зустрічі, дзвінки, обговорення потреб бізнесу та переговори. Від першого повідомлення до контракту пройшло кілька тижнів і близько десяти розмов.

Саме цей клієнт сьогодні приносить компанії близько $13 000 MRR.

Висновок № 3. Нетворк працює набагато краще, ніж здається. Перші клієнти часто знаходяться серед людей, які вже знають вас як спеціаліста.

Я перестав продавати React і почав продавати результат

На початку переговорів я багато говорив про стек, архітектуру, досвід команди та технічні рішення. Мені здавалося, що саме в цьому полягає наша головна перевага.

Але з кожною новою зустріччю я помічав одну закономірність. Клієнтів майже не цікавило, який саме фреймворк ми використовуємо. Їх хвилювали строки запуску, ризики, бюджет і результат, який вони отримають для свого бізнесу.

Саме тоді змінився мій підхід до продажів. Замість обговорення технологій ми почали більше говорити про бізнес-задачі та способи їх вирішення.

Висновок № 4. Клієнт купує не технології. Клієнт купує вирішення своєї проблеми.

Після перших клієнтів я сам став головним обмеженням росту

Коли з’явилися перші проєкти, я намагався все контролювати самостійно. Продажі, найм, співбесіди, комунікація з клієнтами, delivery та операційні питання. Певний час це працювало, але дуже швидко стало зрозуміло, що така модель не масштабується.

Будь-яке рішення проходило через мене. Будь-яка задача чекала моєї участі. Фактично компанія рухалася зі швидкістю однієї людини.

Саме тоді я почав делегувати функції, будувати процеси та формувати навколо себе команду. З’явилися CTO, PM & Operations Manager, власний бенч інженерів і партнерства з рекрутинговими компаніями.

Висновок № 5. На певному етапі головним bottleneck компанії стає її засновник. Щоб рости далі, потрібно будувати систему, а не намагатися контролювати все самостійно.

Найцінніший урок за ці п’ять місяців

Якщо озирнутися назад, то найбільше мене здивувало те, наскільки мало спільного між розробкою продуктів і побудовою компанії. Більшість часу я витратив не на технології, а на продажі, переговори, найм, побудову процесів і роботу з людьми.

Головний висновок. Бізнес починається не тоді, коли ви створили хороший продукт. Бізнес починається тоді, коли ви навчилися системно знаходити клієнтів і будувати навколо них процеси. Це стало для мене найбільшою зміною в мисленні за останні місяці.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Пост виглядає як fake it till you make it, впізнається підхід якому вчать у Growth Incubator. Компанія зареєстрована лише 2 місяці тому, а ви вже говорите про якісь досягнення чи MRR) Ви хоча б до кінця фінансового року дотягніть щоб робити якісь висновки, аналіз чи ділитись досвідом.

Цей підхід не унікальний для Growth. Це майже у всьому бізнесі на початку. Чисто моя думка. Ділитись досвідом — не дорівнює вчити когось чомусь, чи пропонувати свою думку як єдину правильну. Це поділитись досвідомі) Чи ви бачите це інакше?) Поділіться своєю думкою більш професійно, аніж просто на здогадках про fake it поділитись своїм негативним мисленням. Дякую за увагу і коментар, Дмитро!

Висновок № 4. Клієнт купує не технології. Клієнт купує вирішення своєї проблеми.

Ага, факт. Это легко заметить, если участвуешь в переговорах уровня хотя бы PM+
Клиента вообще не волнует, будет оно написано на реакте или на php. Ему надо готовый продукт, который решит его задачи. Вообще, мой совет, если делаешь презентации для клиентов типа «как мы решим ваши задачи на ваши деньги» — не упоминай технологии на слайдах, если они не на хайпе (ну, например, AI можно упомянуть ))) ) и не ассоциируются у любого ёжика с «это круто, хочу себе такое же». В остальном — глянь маркетинговые штуки типа ROI и т.д., чтоб иметь возможность говорить с ними на одном языке.

AI обов’язково треба вказувати. Це зараз найголовніший інструмент для пришвидшення і покращення, хто б що не казав! Технології змінюються, болі у бізнеса не прив’язані до технологій, вони в іншій реальності. Дякую за коментар!

Висновок № 3. Нетворк працює набагато краще, ніж здається. Перші клієнти часто знаходяться серед людей, які вже знають вас як спеціаліста.

Я робитиму SaaS нетворкінгу. Робив особисто собі щоб автоматизувати пошук роботи. Бачу — потрібно не тільки мені і не лише для роботи!

Так так і так! Коли зробиш — шейри, з задоволенням допоможу чим зможу і буду користуватись!
Дякую за коментар!

Вітаю зі стартом та бажаю успіхів у такій новій справі!

я побудував IT-компанію з $13 000 MRR

Трішки незрозуміло. $13000 MRR для сервісної компанії це умовно кажучі продати 2 інженерів за $40/годну. Та ще ви кажете в вас компанія з 5 людей. А який в вас прибуток (чистий або до податків)?

сформувати бенч із понад 15 інженерів

Бенч — це коли інженери в штаті на зарплатні, але вони не задіяні в послугах, тобто це чистий пасив. Звідки в вас з обертом в 13 000 доларів на місяць можливість тримати бенч у 15 інженерів?

Я підозрюю, що те, що автор називає бенчем — це швидше так званий talent pool — теплі контакти з розробниками, які не працюють у вашій компанії, але яких можна залучати за потреби, для компанії вони коштують 0.

Партнерка з рекрутинговим агенством теж безплатна, поки вони не наймають вам людей тут і зараз.

13к MRR це непоганий результат для української компанії, яка працює з фопами на своїх робочих машинах. Із зарплатою умовно в 2500 — 3000 на місяць (нормальна зарплата для мідла по сьогоднішньому ринку) два девелопери будуть коштувати разом 6к. З абсолютно мінімальним оверхедом це практично 6к+ прибутку, на який вже можна найняти СТО та PM на парт тайм. + фаундер — маємо 5 людей в компанії.

ТОВка платить податки з чистого прибутку, тож якщо 100% ревеню йде на оплату фопам — податки платити практично не потрібно (ПДВ поки не рахуємо).

Цілком робоча схема, але таких клієнтів потрібно хоча б 2-3, інакше втрата єдиного клієнта чи його закриття означає повну зупинку бізнесу

Майже точно пораховано, Браво! Так, в мене є СТО, але він на особистих умовах і проценті. ПМ в мене джуніор фултайм, 2 розробника рівня мідл+ і я) Рухаємось вперед, зараз тяжкувато, але сам знав куди впрягаюсь.
Дуже дякую за коментар і підтримку!

Zakhar Savka так ідеально відповів, що мені навіть нічого особливо додати) Дякую за коментар!

Круто, що вам вдалося!

Висновки 3 та 4 варто було зробити ще під час роботи розробником.

У мене відсутнє бажання створювати сервісну компанію, тож далі намагаюся створювати власні продукти. Довго, рутинно, але вони ростуть.

Я перевірив: Emilus OÜ справді існує, а також є верифікований профіль CEO Pavlo Bohachenko у LinkedIn.

Також підписався на Emilus. Можливо, це теж якось впливає на залучення нових замовників.

Дуже дякую, Ярослав! Дійсно в мене є компанія офіційна і я живий СЕО цієї компанії xD
А якщо серйозно, дякую за коментар і підтримку! Зараз будь яка підтримка для мене дуже важлива! Поки тяжко, але працюємо

цікаво, шо саме маєте на увазі під «тяжко». Тяжко з клієнтами які навчилися в LLM? Тяжко з персоналом?
Можна детальніше?) Цікаво які зараз труднощі в сервісному бізнесі.

Growth Incubator

Доречі чи дав вам в загальному багато? Думаю до них на навчання, але поки в іншій сфері. Спікерів бачу обрали толкових, але поки думаю чи багато це дасть.

Так, Growth особисто мені дуже багато дав, та і наскільки бачу всім з ким я вчився. А складніше за все — пошук клієнта, ринок змінюється, клієнти думають що зможуть все зробити самі, збивають сильно ціну спираючись на вайбкодінг, або хочуть першу версію МВП робити самі, потім розчаровуються і більше нічого не хочуть. Ринок середнього мінус рівня зараз штормить, на крупних риб ще не довелось вийти.
Дякую за коментар!

Підписатись на коментарі