Йадовитий блог: кандидати, ну що з вами не так? Частина 1
Всім привіт! Продовжую обіцяну серію дописів про рекрутинг.
Було багато букв про недосконалий рекрутинг і помилки рекрутерів тут і тут. Ми говорили, що оце рекрутери роблять не так і те не так. А через це страждають бізнес, бо несе витрати, і кандидати, бо їх не беруть на роботу. При цьому, кандидати — це також учасники процесу рекрутингу. Іноді рекрутери роблять все від себе можливе, але це тільки підтверджує те, що кандидата таки не варто процесити на наступний етап (співбесіду, тестове, оффер).
То сьогоднішня тема буде про те, як «допомагають» успішному найму саме кандидати. Так би мовити — погляд з іншого боку прилавка: коли ти, як рекрутер, дійсно хочеш закрити вакансію, тобі (рекрутеру) не сильно принципово, чи це буде кандидат А, чи кандидат Б. Але вони обоє роблять різні активності, тільки б не найнятися :) А винними завжди залишаються рекрутери, бо то не такий опис, то не такі питання на співбесіді... При цьому часто буває, що рекрутер усе зробив добре, а вакансія все одно не закрита. То, напевне, питання не тільки в рекрутерах, тож давайте по порядку: пройдемося по моментах, де кандидати «справляються» самостійно.
Перша частина буде про, скажімо так, поведінково-підготовчі моменти кандидатів, які зазвичай не стосуються ні конкретної вакансії, ні конкретного рекрутера чи роботодавця. Вони суто «кандидатські», і більшу частину з них можна виправити ще до того, як натиснути кнопку «відгукнутися на вакансію».
Резюме без нічого.
Прочитав резюме і зрозумів рівно ні...чого. Це може бути полотно неструктурованого тексту, яке при форматуванні ще й попливло. Або резюме, в якому не вказано нічого, крім того, що кандидат з 2018 по 2021 працював кимось і десь і все... Але, звісно, він претендує на роботу із зп у 2500$. А сили зібратись з духом і відредагувати текст у такої людини не вистачило, але коли він буде працюваааааатии, тоді тримайтесь всі... Ні структури, ні дат, часто навіть помилки не вичитані (буває, що помилки в власному імені чи посаді :) ).
Розглядання такого резюме для рекрутера як квест: що людина робила, де працювала, яке місце роботи після якого було... Спочатку витрати 20 хв., збери інформацію докупи, а потім зрозумієш, що цей кандидат тобі не підходить. І коли в рекрутера в роботі є хоча б
Про всяк випадок, якщо раптом когось забанили в Гуглі: імʼя, контакти, локація, досвід роботи, починаючи з останнього
Іще два такі не дуже очевидні для кандидатів моменти: багато роботи саме з файлом резюме автоматизується. То парсити Word або PDF-документ без таблиць будь-якій ATS-системі зручніше і простіше, не кажучи вже про резюме у форматах .xls або навіть .jpeg. І коли ви зберігаєте своє резюме, то назвіть його: «Рекрутер_Р.Мазур», а не «Моє резюме (оновлено 4)». Повірте, іноді, коли треба знайти файл, то рекрутер згадає вас добрим словом, бо ви нормально назвали файл.
Я важний птиць, но анонім.
Коли кандидат наче і хоче знайти роботу, або його змушують її шукати, але він робить все, щоб її не знайти, і при цьому вважає, що всі довкола зажралися, а він — ромашка. Тут два типові представники: перший — який тупо не вказує контакти в резюме чи профілі. От наче є, написано, досвід там, все таке, а в контакті просто відсутні, чи завтикав, чи не вказав, стукайте в рельсу, словом. І на сам сайт, де резюме чи профіль, кандидат теж заходить раз в
Суть пошуку роботи в тому, що кандидати поширюють інформацію про себе і свою готовність до найму. А рекрутери проводять первинний відбір і контактують наявних кандидатів з хайринг-менеджерами. І якщо кандидат робить так, щоб з ним було якнайважче сконтактуватися, то чому він очікує, що пошук роботи буде успішним? ДумайТЕ ©!
В приватних розмовах чую, що люди жаліються, що розсилають резюме, але гівнюки-рекрутери не пишуть і не телефонують, і весь світ проти них :) Але питаєш — а в тебе в тг відкриті дзвінки? а ти лишив свій номер телефону? Чи пошту? То у відповідь: «нє, а треба? Ще будуть всякі кол-центри дзвонити...». Любі друзі, кандидати, рекрутер не зацікавлений запросити на фінальну співбесіду саме вас, він зацікавлений привести туди кандидата з потрібними навичками якнайшвидше. Тож якщо треба витратити день, щоб тільки знайти якісь ваші контакти, і потім ще пару днів, щоб таки додзвонитись чи дописатись, а поруч є подібне резюме, де вся інформація наявна — то вибір очевидний.
Дуже-дуже зайняті кандидати.
Це ті, для яких пошуки роботи — хобі, виключно в зручний час.
Пошук роботи передбачає 2 альтернативи: у вас немає роботи, і ви хочете її знайти, або у вас вона є, але ви хочете її змінити, наче все. Тож, якщо ви хочете щось отримати, чого у вас немає, то, імовірно, вам треба робити щось, чого ви не робили. Якщо нічого не змінити в своїх діях — то нічого не зміниться і довкола вас. Але є кандидати, які дуже шукають роботу, і при цьому просять співбесіду тільки в суботу або після 20:00, бо вони ж працюють, або в них плани. Ну і в цілому це ок, може бути, що людина саме в четвер зайнята, бо в неї дедлайн або що. Але хіба кандидат думає, що роботодавець чи рекрутер зупинить пошук, аж поки в суботу о 22:00 не проведе співбесіду з ним красівим? А в інші дні співбесід, звісно, не буде і нормальних кандидатів, які до суботи вже можуть офер прийняти, теж не буде?
Ще варіант «дуже зайнятості» буває, коли рекрутер пише кандидату «драстуйте! Ви відгукувались кудись там на щось там, давайте поговоримо, коли зручно?», і на годиннику, наприклад, 10:27 ранку. Кандидат прочитав повідомлення, але відписує, що «давайте!» о 20:42 вечора. То для вас кандидати — новини з іншого боку рекрутингу. Нормальний процес для рекрутера десь такий: сьогодні побачив резюме і призначив розмову на завтра. Завтра поговорили, післязавтра — фідбек, і одразу призначили зустріч з хайрингом. На
Гостинг та хамство кандидатів.
У статті про помилки рекрутерів є пункт про гостинг і невихованість рекрутерів. При цьому рекрутери теж бувають кандидатами :) І загалом, так як кандидатів набагато більше, ніж рекрутерів, то і хамства від кандидатів теж набагато більше.
Кандидати іноді дозволяють собі перехід у хамство уже одразу у відповідь на фразу «Добрий день». Чи наїзди на той факт, що рекрутер ставить кандидату уточнюючі питання, бо «в резюме всьо написано». Якщо кандидат вважає кваліфікацію рекрутера низькою, а самого рекрутера недостойним, щоб він щось розпитував, то це значить, що кандидат точно здатний швидко і розгорнуто дати повний набір соціально очікуваних відповідей. Та одразу перейти на наступний етап спілкування з кимось більш кваліфікованим. Ну, або відмовитись, сказавши, що «пошук більше не актуальний». Але зі своєї практики скажу, що значна частка кандидатів чомусь вирішує тут і зараз почати хамити рекрутеру і переходити на особистості. Тут, звісно, мова не йде про бізнес чи якісь процеси — це все елементарна невихованість людини, і різні форс-мажори та поганий настрій не є цьому виправданням.
Неприхід кандидата на співбесіду (фізично чи онлайн) з подальшим ігнором в месенджерах — то взагалі перестало бути чимось дивним в роботі рекрутера. На масових вакансіях гостинг та ігнор після первинного контакту на рівні
При цьому кандидати (як і рекрутери) чомусь забувають, що ринок праці є «умовно обмеженим», і періодично бувають ситуації, коли кандидати після того, як проігнорували співбесіду або нахамили рекрутеру, через тиждень-місяць-півроку відгукуються на іншу вакансію цього ж рекрутера. І що тоді? Підключається кандидат на дзвінок, а там рекрутер йому каже: «Ми з вами 3,5 місяця тому домовлялися про фінальну співбесіду на посаду N, але ви на неї не прийшли. Я вам писав і телефонував. Як я можу запрошувати вас на аналогічний етап зараз?», і як кандидату на це відповідати? Тож, шановні кандидати, які хоч раз «втиху зливались» з процесу — не нийте, що пошук роботи важкий, а зробіть висновки. Повністю у ваших силах зробити його трохи легшим.
Різна трешатіна.
Тут треба з ліричного відступу почати, що час іде, колись вийти на вулицю без капелюха вважалося моветоном, а зараз ми всі ходимо влітку так, що в часи, коли потрібен був капелюх, то деякий наш нинішній одяг вважався би спідньою білизною...
Нормально підключитися до розмови з телефону, з авто чи з кафе, з парку. Ненормально підключитись до співбесіди в халаті чи в трусах, лежачи на дивані, з бодуна, який прямо помітно-помітно... От перед тим, як підключатися до розмови, уявіть ситуацію, що ви говорите з цією людиною наживо, у вас вдома, вона сидить за столом, а ви...?
Інший прояв, назвемо його, — довкола технічні нюанси. Коли кандидат подається на роботу, яка передбачає якусь технічну частину, але не вміє зайти в Zoom, або у нього не працює мікрофон, бо ноут чи телефон просить дозвіл. Коли в кадрі з кандидатом є інші люди, або ви кричите в сторону «Рома, зроби тихіше, це по роботі!». Коли кандидат вигадує дебільну причину, чому не вмикати камеру, при тому, що так чи інакше найм в 90% не відбудеться без візуального контакту.
Окремий вид мемного потенціалу — це емейли по типу «haker1972» чи «molodavovchutsia». Ну, типу так, коли той емейл створювався, то, може, це було для того, щоб логінитись в icQ, і кандидату було 14 років, але ж це ж не фото в паспорті, ну, створіть собі нормальний новий на Гуглі і використовуйте для пошуку роботи. Не хочете подвійних акаунтів — налаштуйте автоматичну переадресацію з нормального акаунта в акаунт «хацкера» чи «вовчиці» і все. Не створюйте проблем там, де роботодавець не здатен їх вам створити. Вас, звісно, запамʼятають як «кандидата в халаті», але між приблизно рівними скілами кандидата за столом і у футболці і у халаті явно оберуть перше, бо шукають не емоційне враження, а скіли, мислення і передбачувану поведінку.
Невміння відповісти на питання та NDA.
Іноді людина соромиться сказати «я не знаю» і починає фантазувати. Іноді людина просто любить фантазувати. І ось рекрутер ставить людині просте питання, наприклад, про гео, з якими та працювала. А кандидат починає відповідь з
Набагато рідше буває варіант, коли кандидат тупо не відповідає на питання. Не мовчить, звісно, але всі відповіді по типу «так», «ні», «не можу сказати», «це під NDA». Особливо коли стає зрозуміло що людина не дуже знає свій договір NDA :) Був у мене нещодавно випадок, коли дівчина хотіла консультацію, але вона була з дуже важної компанії (під NDA звісно) і не могла на етапі запиту на консультацію сказати чи це запит про точечний підбір чи про масовий рекрутинг (бо це важна інформація під NDA :) ). Але в тг, де було спілкування, відкриті контакти і повне імʼя, а елементарний пошук в лінку показує, ким людина працює і в якій мережі... То як може на одній платформі все бути під NDA, а на іншій — відкрита інформація?
Є речі, які справді покриваються NDA, наприклад, імена співробітників, бренди клієнтів, внутрішня фінансова інформація, результати роботи, на які поширюється авторське право, та взагалі багато чого переліченого у вашому NDA-договорі. При цьому, коли рекрутер запитує: «Якими КРІ вимірювався результат вашої посади?» то відповідь цілком можна сформулювати, не порушуючи NDA. Ну, бо як би на словосполучення «валовий обіг» або «кількість вирішених тікетів за зміну» NDA точно не поширюється. А коли кандидат намагається уникнути відповіді, прикриваючись NDA, то це явно помітно. І, однозначно, розуміється так, що людина не може відповісти на питання, але, замість чесно зізнатися, намагається надати важливість своїй відповіді, використовуючи ці три букви, але результат відповіді теж рівнозначний трьом літерам...
Підсумуємо, пошук роботи — це двосторонній процес. Можна нескінченно довго скаржитися на токсичних роботодавців та рекрутерів, які тільки мріють про те, як насолити кандидату, і не пишуть фідбеки. Проте якщо ваше резюме схоже на різнокольорову аплікацію, а з контактів там лише «користувач обмежив можливість писати йому» — то позитиву не станеться.
Найм, на диво, сильно залежить від банальної поваги до чужого часу, базової етики та доступності кандидата для розмови.
Далі буде!
56 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПопався гарний допис в LinkedIn Процитую
Уявіть, що ви прийшли до лікаря, а він дивиться ваші аналізи рівно10-15 секунд.
І каже: «В мене за дверима ще купа людей. Ваше завдання — оформити медкарту так, щоб я помітив головне з першого погляду. Виділіть маркером, додайте інфографіку. Не встиг зчитати за 15 секунд — наступний»
Абсурд? Абсолютно.
Але в рекрутингу це зараз офіційний тренд.
Теза про те, що на скринінг резюме має йти10–20 секунд, чомусь стала не просто нормою, а стандартом. Кандидатів рівня Senior та C-level на повному серйозі вчать писати CV під кліпове мислення рекрутера: яскравіше, коротше, всі глибокі сенси — в перші 3 рядки.
Хто взагалі це вигадав і що тут оптимізується?
— Що можна оцінити за 10 секунд?
Дизайн, шрифт і наявність правильних ключових слів. Все. Ні масштаб проектів, ні системність мислення, ні логіку рішень за цей час побачити неможливо! Оцінюється візуал резюме, а не кваліфікація кандидата.
— Звідки лавина відгуків, що змушує робити скринінг 10 сек?
Якщо рекрутеру доводиться вручну прогортати сотні НЕрелевантних CV, це не «ефективність», це значить, що критерії вакансії розмиті, а первинні фільтри просто не налаштовані.
Реальну ціну такої «економії часу» бізнес потім платить роками, у вигляді збитків від помилок найму.
Шановні рекрутери, давайте грати чесно.
Вказуйте одразу в описі вакансії:
— ваше резюме буде читати жива людина
— ваше резюме буде скануватися автоматизованою програмою швидкого перегляду.
Кандидати просто не витрачатимуть свій час на компанії, де їх досвід оцінюють за швидкістю гортання стрічки в ТікТоці.
Не згоден з аналогією з лінкедину. Бо лікар є провайдером послуги, а рекрутері — посередник. Тут логічнішою була би аналогія між рекрутером і адміністратором лікувального центру. Тоді ситуація виглядатиме по іншому :)
А що до АІ скринінгу то тут згоден, що на даному етапі від нього для найму більше шкоди ніж користі, проте для чесності треба зазначати що це не забаганка рекрутерів, вони зачасту лише виконавці «кривого» впровадження. Тут пройде час, бізнеси порахують витрати і трохи покращиться ситуація. Але рекрутери зі своє сторони можуть досятги покращення тільки на третину, бо крім них в процесі ще приймають участь хайринги і кандидати, і кожен з учасників відповідає за свої дії.
Адміністратор лікувального центру може не допустити пацієнта до лікаря зробивши субьективні висновки про те що пацієнт не підходить для лікування у цьому закладі?
Может
звісно може, але ні рекрутер ні адміністратор субʼєктивно в цьому не зацікавлені.
Значить резюме повинно бути повним щоб по ньому можна було детально вивчити історію кандидата а не щоб його можна було заскрінити за 10 секунд І воно не має права бути завернутим через те що більше ніж одну сторінку і не красивий шрифт
Як взагалі можна помістити CV людини з 10+ років досвіду на одну сторінку?
эяйчик-эяйчик, а сделай из моего резюме на 10 страниц резюме на одну страничку, но такое чтобы другой эяйчик когда посмотрит сказал что оно классное
Допиши ще випадки, коли ейчари не можуть прочитати навіть тайтл в лінкедіні і пропонують ліві вакансії, по типу якщо ти Javascript developer, а вони присилають вакансії на Java. Або як мені присилають вакансії на якесь адміністрування чи щось по типу девопс, з чим я ніколи не працював і в профілі жодного натяку на це. Вони навіть не в змозі відкрити профіль, щоб його прочитати, і пересвідчитись з чим працювала людина. Про яке неправильне резюме йдеться?
Більшість ейчарів зараз — це тупі барани, які не здатні ні на що, і їх взяли на роботу такі ж тупі барани, а вони не вибирали найрозумнішого, щоб він не змістив його, і так кожен ейчар бере на роботу іншого ейчара тупішого за себе, і от докотились до повних бездарів, лінивих та тупих, які тільки роблять вигляд що дуже важко працюють і дуже зайняті.
я саме з помилок рекрутерів і почав писати цю серію дописів, лінки по тексту прикріплені. Тільки без переходів на особистості та образи.
Щодо «прочитати резюме для HR це цілий квест» — так це в вас робота така, а не в кандидата. Людина пише довільно для людей, які розбираються в темі, розуміють ці проєкти.
Щодо nda — в мене він жорсткий, наприклад, я може говорити абстракціями про те, що знаю, але обмежено про конкретні розвʼязані задачі.
І це лише скринінг же, а в кандидата ще технічна співбесіда, тестові, лайвкодінг тощо.
Так більшість вакансій — тупо моніторинг ринку, формування бази на майбутнє або активна симуляція процесів найму.
Тому дивуватися немає чому. Перейматися цим також.
Я не страждаю цим всім, що ви вказали, але всеодно важко. Більшість не відповідає, я не впевнений навіть що і жива людина читає його, раніше навіть і cover letter коремо писав. . Погоджуєшся навіть там де5-6 етапів найму, хоча це мені взагалі не зрозуміло, коли існує випробовувальний термін і співбесіда більше тест на адекватність і логіку.4-5 ролей, тобто роботу цілої команди, тобто фізично просто неможливо це, навіть якщо людина має 20 років досвіду і за цей час робила все це. Це або жадібність, або не розуміння кого шукаєш.
Але потім пишуть «вирішили далі рухатись з іншим кандидатом», а на запитання про фідбек, так як витратив час і намагаєшься хоч якийсь досвід для себе зрозуміти — і гостять. Ну і класика — резюме оновлюється і далі висить місяцями.
Про те як написана вакансія взагалі буває дуже цікаво: інколи вона включає в себе
Так, Григорію, такі речі є, саме з таких помилок рекрутерів я і почав цикл дописів :)
Бізнес лажає зі своєї сторони, руками рекрутерів або хайрингів, але найм — це двосторонній процес, тому в цій статті зібрані помилки які стосуються кандидатів.
Поки ринок праці ще не знайшов рівновагу під час війни, багато роботодавців з ким спілкуюсь відзначають, що найм для них став відчутно важчим, але вирішити ці питання вони намагаються переважно перевіреними інструментами, а не зміною підходів та умов, проте їм доведеться поступитись в цьому, питання коли.
Ну да відкриваєш вакансію і за години прилітають десятки а то і сотні резюме.
Я так десь команду за місяц зібрав і я робив все це сам — опис вакансії фільтрації кандидатів...На джинні відкриваєш і там людей море, просто коли ти сам програміст то легко за пару годин дізнатись що за людина перед тобою і хто тобі потрібен в команду, особливо коли сам керуєш проектом.
Проблема не в кількості кандидатів а тим що наймом займатьюся люди котрі не знають хто потрібен, кому потрібен і що ж за робота чекає людину. Коли цим займаеть технічний менеджер чи толковий лід при такі кількості кандидатів це просто ізі.
Особливо коли найм іде в аутсорс, де людину беруть по явно чітким та зрозумілм технологіям та ролям котрі вже розібрали та порахували на прісейлі а найм взагалі робиться на встановлений час на проект.
Не маю за мету сперечатися ,але є велике уточнення.
Зараз ринок роботодавця,тому, так, відкриваєш пошту- там 100500 резюме.
А коли ринок був кандидата, то ти б змушений був би шукати самостійно, писати їм, пропонувати вакансії ітд. Це на порядок складніше.
Так! Коли ти маєш шукати і тягнути на собіс, перебивати і так не погану зп...А так люди самі ідуть косяками...Нє! Хочу шукати єдинорогів, і жалітись що ринок поганий.
Імхо але зараз якщо компанія довго не може закрити вакансію це просто ред флаг ідіотів. Вияняток лише на якісь дуже нішеві вакансії\технології\посади.
Воно багато причин буває, починаючи ,що зараз літо, і велика частина команди відпочиває, до моментів, що не має розуміння , на який локації шукати, де приємні ренжі, плюс зараз намагаються в офіс пропонувати приходити кандидатам, щоб мінімалізувати АІ- фейкових кандидатів. А це все час.
Суто з цікавості, яке смислове навантаження несе повідомлення про те що ви вирішили продовжувати з іншим кандидатом ?)))
Зазвичай, повідомлення це шось, що варте уваги, а повідомлення не несуть подальших смислових навантажень ... сенс їх слати ?
Я би з людиною звʼязувався у випадку коли зацікавлений далі співпрацювати.
Це фідбек зручний, коли ти вже пройшов купу співбесід і чекаєш. Особливо коли та спец високого рівня, і в тебе тих робіт5-10 всього на весь ринок
Що вам з того фідбека ? Вам скажуть, шо ви там досвіду не маєте в тому, в чому 98% ринку не мають, то ви підете той досвід здобувати ? Чи як це буде виглядати ? Фідбек має сенс для продовження співпраці далі, а фідбек про те шо вони далі продовжують з іншим кандидатом — вам від того що ?)))
Цю статтю треба розглядати разом зі всім циклом — і як збірку маргінальних випадків...
Але посперечатись таки є про що.
Очень токсичная статья.
Трешатина — это сами рекрутеры, как автор. Потому что у рекрутеров не хватило дисциплины войти в айти и они поэтому хейтят более дисциплинированых и талантливых людей.
Отак і попадають на вакансії ні ті хто потрібний, а ті хто красиво пише CV та балакає.
Взагалі помічаю тенденцію що пошук роботи перетворився на якесь ***ане інфлюєнсерство.
Дорогі наші HR, пошук роботи це ваша робота, а ніяк не робота кандидата. Кандидату за це гроші не платять, він їх отримує вже за свою роботу
P.s Так звісно деякі перекоси із боку кандидатів є (люди різні і робота з людьми це той ще треш, розумію як той що виріс у сімʼї торгашів), але «не залишає номер телефону» або «не бере трубку» ну камон, іспанський сором!
Таке враження, що з картонки вирізали трафарет, через нього прогоняють на проходимість, і всіх хто заламує вугли або крушить картонку на палках зі скочем, ще і мутузять. От прям візуальне сприйняття — вахтер, ні парт’є і картонка.
просто відриваєш тухес від стільця, натягуєш окуляри, підключаєш свій потужний інтелект і сцк читаєш резюме. читаєш. очима. якщо важко, то вголос, промовляючи слова. потім думаєш. наприклад, якщо кандидат гріб десять років в гігантах аутсорсу, то мабуть вміє і в роботу і в процеси краще за тебе, і індусятини бачив більше ніж ти картоплі з’їв. якщо десять років гріб в продуктах і в стартапах, то вже знає яку хаотичну хєрь там побачить, і раз подався — значить розуміє і готовий. якщо відучився на прикладній математиці чи кібернетиці, то і не дебіл і вчитись вміє. якщо десять років гріб в американському чи британському аутстафі, то сцк, як ти думаєш, чи вміє кандидат в англійську мову? головою думай, коротше кажучи, а не як завжди сракою.
Нє, ну це вже однозначний заклик до порушення конвенцій про захист тварин )) Ви шо?! Та й серіальчик же сам себе не подивиться, яке там в біса читання резюме?! Кому воно треба?...
А на наступний понеділок вже чекають кандидата на новій роботі бо проєкт вже почався — а команду досі не набрали. Галери як вони є!
Я мав справу з рекрутерами серйозних продуктових ІТ компаній. По-перше якщо кандидат працює — то усі розуміють що вій не перейде за тиждень і навіть за два. У цивілізованому світі цілком нормально що кандидат каже: у мене закінчується контракт через два місяці — я зараз шукаю нову роботу. І його будуть чекати ці два місяці!
Навіть якщо кандидат готовий вийти завтра — йому усе одно доведеться пройти увесь процес. Купу співбесід з кадровиками, психологом, різними керівниками. Потім компанія збере на нього «бекграунд чек», можливо запросить рекомендації з попередніх міст. У серйозну компанію не хапають з вулиці аби кого — кандидат має не тільки мати досвід, але і вписуватись у команду і розділяти цінності компанії і таке інше. Отже вийде він десь через місяць, а може навіть з нового кварталу чи фінансового року — бо серйозні компанії планують заздалегідь.
Звичайно коли це бодішоп — то йому цілком пофіг кого перепродавати — аби клієнт гроші платив.
Ну тобто без камери не буде найму, а якщо на камері кандидат виглядає не дуже — то тим більше. Навіщо рекрутеру бачити кандидата? Як на мене це тільки заважає. Уявіть що ви побачите транса, панка, гота, діда з бородою або навпаки — людину модельної зовнішності.
Чи впевнені ви, що це не вплине на ваше ставлення до кандидата? А якщо вплине — то це вже очевидна дискримінація.
Я вже не кажу що людина може хворіти на якісь «некрасиві» хвороби типу псоріазу, ветіліго, дерматиту і банально соромитися камери. Усе? Нема камери — нема найму?
Якщо кандидат працює в офісі — то очевидно що він не буде відписуватись рекрутеру з роботи! Він приїде додому, повечеряє — тоді тільки побачить повідомлення та відпише. Я вже не кажу що якщо людина шукає роботу, то таких «давайте поговоримо» від рекрутерів у нього може бути два десятки на день. І звичайно він не буде миттєво відповідати кожному.
Хибне припущення. Якщо ви шукаєте не джуна — то більше 50% кандидатів це будуть спеціалісти які мають роботу і не збираються її міняти. Просто дивляться альтернативи. Треба розуміти що на галерах завжди люблять занижувати естімейти і набирати джунів — тому нормальний синьйор справді дуже зайнятий. Йому ледь вистачає 8 годин аби встигнути свої таски — і ще подивитись що наробили джуни. Коли я був тех-лідом то менше 10 годин в офісі я не сидів. Ще іноді приїздив по суботах аби спокійно доробити свої таски.
Отже якщо ви шукаєте спеціаліста, у якого є робота, і особливо — якщо це ви йому пропонуєте вакансію, то можете цілком логічно розраховувати що він цим буде займатися у вільний час. Десь на вихідних чи ввечері. Бо нова робота для нього ще «журавель у небі», а поточну роботу вже треба на вчора.
Золоті слова! Так само як «інвестиції — це теж робота». Можете мене повірити: найменше, чого хоче девелопер, з якого вичавлюють 120% на галерах — це «ще одна робота» після роботи!
Саме тому девелопери так неохоче міняють роботу чи не дуже зацікавлені розбиратися у фінансах. Бо голова одна — і у девелопера вона постійно забита новими фреймвоками. Думати про щось інше — просто боляче.
А ти думав. Все так і є. «Зустрічають по одягу».
А деякі хитро..і кандидати знаходять когось іншого щоб пройшов за них інтерв’ю, то треба ще і документи перевіряти.
Дякую. Прочитав статтю, хотів написати свої претензії і думки щодо цього, спустився в коментарі, а ви тут вже відповіли усе так як я хотів. Зекономили мій час :)
А від мене вам підтримка.
Ну тут вже перегинаєте. Для мене особисто при наймі вигляд людини не має жодного значення, головне, щоб не голий(-ла). Але візуально я хочу розуміти, чи нервує людина коли відповідає, куди дивляться очі, чи є підозра на використання ШІ, чи це правда та сама людина, яка вказана в резюме.
Також цікавий момент. Ну наприклад на інтерв’ю ви побачите охайну людину у костюмчику, яка сама усе відповідає, нікуди не підглядає, не нервує — ідеальний кандидат. Але яка гарантія що саме ця людина буде потім працювати віддалено день-у-день? А може замість неї буде працювати її молодший брат? Чи вона взагалі буде аутсорсити роботу якомусь індусу — фрілансеру?
Про використання ШІ взагалі дивно: зараз усі шукають девелоперів які вміють вправно використовувати ШІ — а ви хочете аби на інтерв’ю кандидат його не використовував? Який у цьому сенс якщо він звик працювати зі ШІ?
Гадаю що просто світ міняється занадто швидко — і деякі за ним не встигають. Фактично не важливо хто зробив роботу: ШІ чи якійсь наркоман з іншої країни. Також не важливо скільки часу він витратив. Є результат — його і треба оцінювати і за результат платити.
Приклад сучасного підходу: це ринок мобільних застосунків. Людині треба щось робити — вона шукає застосунок. Більшість взагалі не цікавить хто його написав. Якщо застосунок працює і задовільняє потреби користувача — він за нього платить.
Уся ця заморока з наймом — тільки тому що бізнес намагається по-старому платити не за роботу, а за «тушку» робітника і «гепа-часи». Тому оцінює кандидата як товар! А потім ще вигадує як слідкувати за кандидатом аби він належав тільки одному хазяїну і відпрацьовував норму годин.
Про «в резюме написано» от чесс сліо ви там уху їли вжа давно, якщо ви не чтаіете резюме і ваші атс його не можуть прочитати то нахуа ви його, кловани, питаєте? Перші два етапи одне і те саме із пустогов порожнього — пересказувати що в лінкедин та сіві написано. А якщо пезюме чітали то чого питаете знову? Це ж ваша час та робота? Навіщо робити двічі?
То ломляться в лінкед ін "ай кем акрос оф йор провайл лукс імейзіін і потім питання таке що вибно людина навіть не читала профіль і навіть не писала це повідомлення.
Імпйли, от вам не пофік? Ну реально? Чи просто хочеться щоб кандидати строєм ходили і галсстучках як на параді? Не всі люди коопративні задроти, не всі заморочуються що там за імейл. Ніколи не заморочувався ціює темою, як і одягом вдома.
Стосовно того що люди не відповідають чітко НІ, бо так себе не продаси, тому і не відповідають чітко НІ а кажуть там де є перетинання у вакансії і досвіду, бо ви все одно без дупля що там люди роблять насправді.
Ви так само займаетесь скамом і холодними продажами/прозвонами, та замовчуєете про те яка срака в конторі і що вакансія не відповідає роботі по факту, тому насолоджуйтесь системою що самі збудували.
На одній із робіт повністю щукав собі команду сам, писав опис вакансії і людям на лінкед ін та джинні і не повірете, обійшовся прекрасно без ейчарів як і без рієлторів. Причому зробив це дуже швидко а головне зібрав чудову команду.
не страждаю оцим всим і сосу бамбук все рівно.
нажаль і так може бути, роботодавці і рекрутери теж лажають.
Якщо маєте бажання — напишіть мені, можливо зможу щось порадити.
Недавно була тема, де офер могли два-три місяці тягнути, кожен раунд співбесіди раз на два тижня.
Нещодавно була свідком ситуації де спеціаліст з 10+ років досвіду по вакансії просто на цих співбесідах тонув в амбівалентності, бо між етапами2-3 тижні, при цьому могли відписати «ми вирішили рухатись з іншими кандидатами», а потім «ми вирішили з вами рухатись, давайте завтра ще одна технічна співбесіда на 9 ранку з лайв кодінгом»
Ні, ну ви оце вже зовсім оборзіли, користуючись ситуацією на ринку праці.
Таблички їхній ATS-системі бач парсити важко. ;)
ПІБ_кандидата + назва позиції = нормальна назва файла.
Щоб я своє резюме називав іменем рекрутера — та ніколи в житті! ))
Напевне, малось на увазі таки ПІБ кандидата. А то нащо рекрутеру 100500 файлів зі своїм прізвищем?)
Ви описали екстремальні кейси і подали їх як «от, дивіться з чим доводиться мати справу». Але більшість кандидатів роблять все так, як від них очікується.
Стаття знов про «пофіксіть граматику», як і в більшості подібних постів від рекрутерів.
Цікавіше було би про щось менш очевидне прочитати. Ось є норм резюме, але я його не обрав. Чому?
Тому що: «вирішили далі рухатись з іншим кандидатом» і влом писати фідбек, тебе гостять і кікають з системи. Але потім через тиждень оновлюється та сама вакансія тої самої компанії і висить собі місяцями.
Ви описали екстремальні кейси і подали їх як «от, дивіться з чим доводиться мати справу». Але більшість кандидатів роблять все так, як від них очікується.
Стаття знов про «пофіксіть граматику», як і в більшості подібних постів від рекрутерів.
Цікавіше було би прочитати, яким чином Ви вирішуєте і наймаєте, коли таких проблем немає.
Чувака могли в Скелю мобнути.
конкретно це й випадок був у2018-19 рік по паʼяті, і кандидатом була дівчина, тому навряд чи, та і загалом я його навів як ілюстрацію. Якщо кандидат вже відповів, то чому не написав правду, час все одно витратив.
ніби ще не п’ятниця
Это буквально мем с граблями. Кинуть помойное резюме тебя загостят и реджектнут, ты сделал все «как нужно» и все равно загостят и реджектнут. А если чудом пройдешь, мы выбрали кандидата с более релевантным опытом и вакансия висит еще пол года, а через год она снова без изменений открывается и так же висит, остаемся на связи так сказать, любимая фраза, ни разу не вернулись)))))
У меня в резюме указан мой уровень английского и ссылка на аккредитацию, но каждый раз меня спрашивают про него. Так что ирония не уместная имхо.
Я вроде на работу устраиваюсь, а не шпиона допытываю. Задается адекватный вопрос => получаете адекватный ответ. Если вы играете в шпионские игры, не нужно удивляться, что кандидат не понимает, что от него хотят.
Реджект 100% і 95% трохи є різниці.
Та купа вакансій перевідкриваються по новій, бо не знайшли единорога, і давай2-3 місяці по новій. Також скільки буває що шукають на декілька поизцій...І один хрін не розглядають людей що не прошйли на одну позицію, на якісь інші схожі позиції, типа лід\сеньор, бек\фулстек... Що роботодавці що ейчари просто обожнюють робити дурну роботу і жалітись що кандидати їм серуть в штани.
Про вовчицю смішно 😆
І про zoom, наприклад в мене у всіх клієнтів є вимога ним не користуватися, хіба що вебкліент дозволено. Тому мені трохи не звично в цьому зумів та я розумію інших.
Я в принципі не розумію, як нормальні роботодавці без teams живуть.
Я щось пропустив, а що не так з zoom?
Якісь трабли по сесуріті? :-)
Нормальна людина як раз не юзатиме Teams, бо Microsoft ніколи не вмів в людське спілкування.
Воно тільки для навіжених корпорастів або тих, кому викрутили руки.
Ще є 3 тип кандидатів: це ті кого згадали їх колишні колеги. В результаті холодний дзвінок рекрутера на який відповідь, що це не цікаво, але рекрутер все одно намагається провести співбесіду, в результаті він в бані... Але мабуть вважає, що його загостили.
Не зрозуміло навіщо взагалі дзвонити, пишіть або в лінкедін, або ще краще на імейл.
А от нащось дзвонять. Може тому що в ЛінкедІн я дивлюся раз на місяць, бо роботу не шукаю, а в пошті рекрутер попала до папки спам.
Справедливо
>Чи наїзди на той факт, що рекрутер ставить кандидату уточнюючі питання, бо «в резюме всьо написано». Якщо кандидат вважає кваліфікацію рекрутера низькою, а самого рекрутера недостойним, щоб він щось розпитував, то це значить, що кандидат точно здатний швидко і розгорнуто дати повний набір соціально очікуваних відповідей.
Скільки у цьому реченні проблем...
- Як з того, що рекрутер низькокваліфікований і перепитує те що є в резюме, виходить те, що кандидат здатний швидко і розгорнути дати повний набір соціально очікуваних відповідей? Це не пов’язані речі.
- Чому рекрутер з низькою кваліфікаціює буде очікувати соціально очікуваних відповідей, а не неадекватних? Знову ж таки немає жодного сенсу.
- Чому з того, що рекрутер поганий, випливає те що кандидат у змозі зробити відповіді швидко і розгорнуто?
- І взагалі ж претензія не у тому, що відповідь дати не можуть, а у тому, що це все розписано, і вони не хочуть витрачати на вас час, якщо вам впадлу витратити час на резюме, то ж до чого тут взагалі змога, або не змога дати відповідь? Як це взагалі пов’язано?
Після таких перекручувань та проблем з логікою, як в тому реченні, потім дивуються чому люди до них на хамство переходять XD