Кодекс Вази #1. Найдорожче речення в менеджменті

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Перша частина: Кодекс Вази #0. Чому все, що ви дізналися з історій успіху — це лише половина картини.

«З усього дорогоцінного капіталу у світі найдорожчий, найвирішальніший — це люди. Кадри вирішують все». Йосип Сталін, Промова на випуску слухачів академій Червоної армії, 4 травня 1935 року

Один із найкровожерливіших диктаторів в історії, людина, відповідальна за мільйони смертей, табори примусової праці та системне знищення цілих народів, сформулювала найточніше твердження про людський капітал в організаціях.

Іронія приголомшлива. Людина, яка ставилася до людей як до найбільш одноразового ресурсу в історії, заявила, що вони найцінніші. Розрив між заявою і дією — саме про це цей пост.

«У мене на столі сотня резюме». Кожен, хто провів час у корпоративному середовищі, чув це речення. Його кажуть на performance review, під час переговорів про зарплату, під час конфліктів, ніби воно нічого не коштує. Ніби це просто факт бізнес-життя.

Але це не факт, а погроза. І організації, які використовують її як таку, послідовно знищують те, що намагалися захистити.

Ось у скільки насправді обходиться це речення.

У 2004 році наречена розробника з Electronic Arts опублікувала анонімний допис у блозі, описуючи умови праці в одній з найбільших ігрових компаній світу. Обов’язкові години: з 9 ранку до 10 вечора, сім днів на тиждень. Вечори суботи вільні зрідка, і лише, за її словами, «за хорошу поведінку». Без оплати понаднормових, без компенсації часу. Просто неявне розуміння, що якщо тобі не подобається, то хтось інший займе твоє місце.

Допис став вірусним, послідували два колективні позови. EA врегулювала обидва: $15.6 мільйона гейм-дизайнерам у 2006 році та $14.9 мільйона програмістам того ж року. Понад $30 мільйонів прямих витрат, не рахуючи юридичних витрат. Не рахуючи репутаційної шкоди, яка зробила EA синонімом crunch-культури на десятиліття. Не рахуючи людей, яких індустрія не могла дозволити собі втратити, але які пішли і не повернулися.

Логіка менеджменту була проста: розробники ігор пристрасні, індустрія конкурентна, і завжди знайдеться хтось, готовий зайняти посаду. Ти замінний, черга довга.

Ця логіка пропустила різницю між заповненням робочого місця і заміною наповненості тим сенсом, що в ньому був.

Розробник — це не одиниця вимірювання/нормативу випуску продукції. Він носій контексту: знання кодової бази, стосунків у команді, розуміння рішень, прийнятих шість місяців тому, які ніде не задокументовані. Коли він йде, цей контекст йде разом з ним. Людина, яка займає місце, починає з нуля. Команда сповільнюється, і продукт від цього страждає.

Ось що робить це особливо небезпечним у інтелектуальній праці: вартість невидима і відстрочена. Вона не з’являється в балансі того дня, коли хтось йде. Вона з’являється через три місяці, коли пропущено дедлайн, через шість місяців, коли клієнт незадоволений, через рік, коли ви розумієте, що ніхто не пам’ятає, чому було прийняте критичне архітектурне рішення. До моменту, коли ви відчуєте цю вартість, людина, яка могла б це запобігти, давно пішла.

Є ще одна вартість, яка ніколи не проявляється напряму в бухгалтерському балансі. У 1965 році психолог Брюс Такман задокументував, як команди розвиваються через чотири стадії: Forming, Storming, Norming і Performing. Команда досягає стадії Performing після проходження через конфлікт, встановлення довіри і побудови спільного контексту з часом. Інсайт Такмана, підтверджений понад тисячею академічних цитувань відтоді, полягає в тому, що цей прогрес не є постійним. Поруште склад команди значно, і цикл скидається. Нові учасники не успадковують стадію Performing команди. Вони повертають її до Forming, або до Storming, якщо порушення достатньо різке.

Я бачив, як це відбувається сам. Іноді заміна більше ніж 1-2 людей протягом одного кварталу в delivery команді, яка витратила місяці на досягнення стабільного темпу релізів, призводить до того, що цей темп релізів колапсує, і команда регресує до Norming або навіть Storming. Не через брак навичок, а тому, що команди, яка навчилася працювати разом, більше не існувало. Бізнес-рішення, оптимізація витрат, «резюме були еквівалентними», нові співробітники були технічно компетентними, якою б не була причина. Менеджмент замінив місця, але втратив конфігурацію.

Людина, яка пішла, забрала свої знання. Команда, що залишилася, зробила крок назад, щоб знову зрозуміти, ким вона є.

Оскільки впровадження ШІ прискорюється в усіх галузях, і організації поспішають замінити людей автоматизацією, аргумент стає більш актуальним. Логіка та сама — місце можна заповнити дешевше. І все частіше погроза навіть не потребує реалізації. Сама присутність ШІ як варіанту заміни вже використовується для виправдання гірших умов, заморожених зарплат і зменшеної переговорної позиції. EA не звільнила всіх. Вони використали погрозу заміни, щоб витягнути роки неоплачуваних понаднормових з людей, які боялися сказати «ні». Що зараз відбувається це те, що технологія змінюється, але сам механізм — ні.

Все про що ми говоримо, це вже не теоретичний ризик. У березні 2026 року до 30 000 співробітників Oracle отримали лист, підписаний керівництвом Oracle, о 6 ранку і були негайно заблоковані у внутрішніх системах, дехто з них навіть після десятиліть роботи. Багато з них витратили місяці на документування своїх робочих процесів для навчання ШІ-систем компанії. У травні 2026 року близько 8 000 співробітників Meta дізналися о 4 ранку через особисту електронну пошту, що вони більше не мають роботи. Доступ був скасований до того, як більшість встигла дочитати той лист. Жодної зустрічі, жодної розмови, жодного визнання того, що конфігурація — контекст, стосунки, інституційна пам’ять, буквально все, пішло за двері разом з людиною.

Місце ліквідували, з усім, що в ньому було, повелися так, наче воно ніколи не існувало. Дійсно, кадри вирішують все. Просто виявляється, що страх — це дуже погана стратегія утримання спеціалістів.

Поки я пишу ці рядки, я вже чую, як продакт-менеджери і делівері-менеджери питають: «Що я можу насправді зробити?», «Я не приймаю рішення про звільнення», «Я не встановлюю зарплати», «Я не визначаю підвалини і принципи компанії». Зміна філософії компанії дійсно не є завданням однієї людини і не одного дня. Але гарантований спосіб не отримати результат — це взагалі не намагатися.

Перший крок — це той, який більшість пропускає: назвати речі своїми іменами. Назвати, що відбувається. «Ми збираємося замінити когось і не врахували повну вартість цього». Сказати це на мітингі, написати в документі. Іноді ви можете не змінити рішення. Але ви змінюєте хід розмови, і робите невидиме трохи більш видимим щоразу, коли це робите. Так, у деяких організаціях це коштуватиме вам. Ризик висловитися реальний. Так само як ризик мовчати, адже ви залишаєтеся в організації, яка приймає дорогі рішення, яких не бачить, і ви берете на себе частину цього результату промовчавши. Жоден варіант не є безпечним. Один з них принаймні дає вам шанс щось змінити. Якщо назвати реальну бізнес-вартість і за це вас покарають — ви дізналися дещо важливе про те, чи це місце, де можуть прийматися хороші рішення взагалі. Це знання теж варте того, щоб його отримати.

Другий крок: зробити невидиме видимим. Задокументувати реальну вартість останньої заміни: падіння швидкості, час на адаптацію, регрес команди, який слідує, коли йде досвідчений учасник. Додати до цього функціонал, який не був побудованим, поки новий співробітник адаптувався. Покласти це число на стіл на наступній розмові про «оптимізацію ресурсів». З філософією можна сперечатися. З цифрами — важче.

І ось питання, про яке більшість насправді думає, але не озвучує вголос: що мені робити, якщо я той, хто отримає цей лист?

Панацеї або універсального рецепту не існує. Але є чесна відповідь. Те саме, що робить вас цінним для вашої поточної організації, робить вас цінним для наступної. Контекст, який ви несете, архітектурні рішення, які ви розумієте, клієнтські стосунки, які ви тримали, інституційне знання у вашій голові — це не належить компанії, яка щойно заблокувала вам доступ. Це ваше. Лист о 4 ранку забирає ваш доступ, але він не забирає те, що ви знаєте.

Задокументуйте це. Не для них — для себе. Кожен урок, винесений з проекту, яким ви володіли, кожне рішення, яке ви сформували, кожен результат, який ви забезпечили — у цифрах, у результатах, мовою, яка прийнятна між організаціями. Люди, які найшвидше відновлюються після масових звільнень, — не ті, хто був в найбільшій безпеці, до того, як прийшов лист. Це ті, хто знав, що вони побудували, до того, як їх попросили піти.

Найкращий план мінімізації ризику бути сприйнятим як замінний — це чітко, конкретно, письмово знати, що ви насправді несете. Ринок це визнає, навіть якщо ваш колишній роботодавець — ні.

Вся проблема не виникла за одну ніч. Корпоративне середовище, яке ставиться до людей як до взаємозамінних одиниць, будувалося десятиліттями: тиск квартальних звітів про прибутки, пріоритет акціонерів, системне зведення всього до рядка витрат. Жодна окрема людина цю проблему не побудувала, і жодна окрема людина її не зможе зруйнувати. Знадобиться стільки ж часу на зміну, скільки знадобилося на створення, якщо достатньо людей вирішать, що це варто змінити.

Але це починається з відмови нормалізувати це. Компанії, які так ставляться до людей, виживають, тому що талановиті люди все одно до них приєднуються, мовчать і вдають, що умови прийнятні. Це єдине, що робить можливим це продовжувати. Це зміниться лише тоді, коли достатньо людей зроблять так, щоб це чогось коштувало — через те, де вони обирають працювати, що вони толерують і що вони говорять вголос.

Дякую всім, хто дочитав до кінця. Буду вдячний за ваш зворотній зв’язок з прикладами, чи доводилося вам боротися з системою, коли компанія декларувала співробітників, як найвищу цінність компанії, а ставилася як до витратного матеріалу. Ви коли-небудь були в організації, яка ставилася до людей як до легко замінних? У скільки це вам насправді обійшлося і що ви зробили, щоб змінити це мислення? Напишіть у коментарях.

Далі в Кодексі Вази: що відбувається, коли організації наймають експертів, а потім систематично ігнорують усе, що ці люди знають, і керуються натомість старшинством, а не експертизою.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
доводилося вам боротися з системою, коли компанія декларувала співробітників, як найвищу цінність компанії, а ставилася як до витратного матеріалу

скажу може здалеку

великі компанії це організми більші за одну людину

подібне ставлення росте двома шляхами — компанії з одноосібним управлінням, коли компанія це фактично продовження психіки фюрера. Але це росте й у великих компаніях в яких управління вироджується до настільки формальних відносин, що люди в командах беруть подібний підхід з позиції виживання, кар’єрного просування й конкуренції за оба

Боротися в першому випадку довго не вийде, якщо ти не коханка фюрера, або фюрер сам не еталон терпіння, й саморефлексії, щоб слухати реально те що йому не подобається чути й мінятися самому

Боротися в другому випадку неможливо, бо система більша за індивіда, сама себе відновлює, і її вже не змінити одноосібно навіть якщо ти сидиш у кріслі директорів

Посередині є певні можливості впливати на компанію середнього розміру загалом, якщо культура внутрішня ще дихає, але люди що на це здатні недурні і не ідіоти, і не будуть лягати кістьми за чужу компанію, якщо це не їх прямі обов’язки. Це обов’язки топів, а не середньої ланки.

Працівнички ж найрозумніші просто зрозуміють все роки наперед і витягуватимуть все що можна, готуватимуть аеродром заздалегідь. Трохи менш розумні просто не будуть нічого робити без винагороди, шукатимуть де здриснуть. Трохи дурніші спробують повірити в ідею, обпечуться в боротьбі з вітряками, і кожен фейл стане прикладом для перших двох

З часом паршива культура працює як культурний фільтр — природний відбір залишає в компанії тих хто адаптується до неї. І це незворотній процес. Сахарчук не зможе завтра вийти, й сказати що все змінилось на краще і зробити вигляд що всі все забули. Ніхто не забуде. Так Мета і трансформується в мясокомбінат де коровам платять трохи більше за те що їх більше доять, і всі приймають правила гри — завжди можливе звільнення одним днем

До чого це все довге? До того що

Але це починається з відмови нормалізувати це

Це починається з відмови топів нормалізувати це.

Якщо сахарчук і шерхолдери вирішили що це для Meta нормально так звільняти, а ти не сахарчук і не шерхолдер — хоч ти лоба розбий відмовляючись нормалізувати це. Це не змінить ні-чо-го і боротьба принесе лише журбу

Боротися за зміни в компанії можна лише якщо лідершіп це цілісно й недвозначно робить сам і заохочує. Коли наміри, слова і дії лідершіпа в цьому питанні співпадають. Коли є integrity

Абсолютне провалля між задекларованими офіційно в корпоративних політиках цінностями і реальним ставленням — ось в чому на мій погляд є суть проблеми. Сталін теж декларував що кадри вирішують все. І всі ми знаємо, що він робив насправді. Токсична корпоративна культура не зміниться сама і не визнає правди про себе добровільно — але змінитися під тиском може. Цей тиск створюється не закликами а рішеннями: де ти працюєш, що ти приймаєш як норму, що ти говориш вголос. Трансформація насправді починається в голові — і якщо для достатньої кількості кваліфікованих людей ця парадигма стане неприйнятною, компанії будуть змушені змінюватися або деградувати.

Деградація в цьому контексті — це не завжди фінансове банкрутство. Це також може бути поступова втрата тих хто міг би вирішувати нестандартні задачі, і накопичення тих хто майстерно виживає в системі, навіть зловживає системою (якраз згаданий вами культурний фільтр). М’ясокомбінат працює — просто все гірше і гірше справляється з нестандартними ситуаціями, при цьому починає програвати, спочатку непомітно, потім втрачати реальні рикові можливості. Я не маю жодних ілюзій, це не відбудеться завтра. Але якщо мовчати — не відбудеться взагалі. Я не закликаю всіх кидатися грудьми на амбразуру. Все починається з установок та несприйняття певних парадигм. Потім це трансформується в дії, які є доречними саме в тому контексті і часі, де особа є.

Сахарчук не зможе завтра вийти, й сказати що все змінилось на краще і зробити вигляд що всі все забули — це правда. Але треба не забувати, що він і йому подібні дуже бояться всього, що виходить у публічну площину і віруситься, бо це дуже може нашкодити ціні акцій. Зокрема про це приклад ЕА. А всі різки рухи останніх часів якраз заради всього цього і робляться. З деяких корпоративних конфліктів вони дійсно виходять переможцями, але їх не завжди вдається добре контролювати — це обоюдогостре лезо.

Щодо типів організацій, з одного боку, я згоден, але скоріш я б сказав, що це буде лише впливати на динаміку змін та супротив. Компанія з одноосібним управлінням або змінить парадигму швидше або деградує швидше — тут вже пряма залежність від інтелекту та впертості фюрера. Великі корпорації будуть найбільш живучими за рахунок більших ресурсів для нейтралізації незгоди та ширшого доступу до ринку праці.

І всі ми знаємо, що він робив насправді.

всі знали все і 1934році, ну мається на увазі верхівка, а не адресати промови

просто вони думали що єдиний шлях у яму — це ставати йому поперек. :)

Виявилось що можна в яму без будьяких пояснень, навіть якщо ви найкращі друзі по комунізму, а справу потім підшиють

Ніщо не погано для мета, чи еа, в будьякій великій компанії, різні команди можуть мати радикально різну культуру теж. Когось звільняють когось не чіпають. Але це та внутрішня кухня яка вироджується з часом і яку не видно ззовні. Приклади компаній які виродились — мабуть IBM і Microsoft. Мета і решта гуглів просто поступово проходять власний шлях в той клуб кривавих ентерпрайзів.

Все починається з установок та несприйняття певних парадигм.

Не дуже категоричним би тут був
І так з одного боку, і ні. І скоріше ні, бо ми ж говоримо про компанії де є неписані правила які не співпадають з писаними. занадто часте й гучне нагадування про писані правила — пряма дорога на вихід. Коли нема раціональної парадигми індивіда як елемента в структурі компанії, іде в хід власна раціональна парадигма індивіда як індивіда. Виживання в більшості випадків тут — якраз розумна стратегія, а дуже видиме «несприйняття» — не дуже розумна.

Якраз приклад верхівки в 34 році показує що мовчазна згода і демонстрація лояльності не рятує — прийде час і їх перемелять на фарш. Якщо робити одні й ті самі дії — вони будуть приводити до одних і тих самих результатів майже гарантовано. Аналогія якраз підтверджує що краще шукати альтернативні варіанти. Казати що прям нічого не погано для Мета — це, на мій погляд, перебільшення. Приклад EA показує що вони були змушені заплатити неустойки. Часто такі суми тримаються в таємниці — бо це ганьба і болісно ударяє по ціні акцій.

Погоджуюсь що всередині токсичної системи виживання — раціональна стратегія. Я і не закликав до видимого супротиву — це абсолютно не має жодного сенсу — я якраз казав що спосіб людина обере сама згідно з контекстом своєї ситуації. Контекст також визначає і інструменти. Якщо інвестори переслідують ціль заробити гроші — то і аргумент має бути тим самим: задокументована вартість токсичної культури в цифрах. Плинність кадрів, вартість заміни, втрачена продуктивність, репутаційні ризики. З такими аргументами сперечатися складніше ніж з етичними закликами. І це саме той мотив, яким керується система.
Але крім того, ще є різниця між поведінкою всередині і рішеннями зовні. Де ти обираєш працювати. Що ти говориш публічно про свій досвід. Чи рекомендуєш компанію іншим. Саме це і є той тиск який змушує компанії рахуватися — не внутрішні герої які йдуть грудьми на амбразуру, а зовнішня репутація яку часто дуже важко повністю контролювати.

А в інакшому випадку, що, виходить всі ми приречені повторювати одні й ті самі помилки знову і знову? :-)

Нууу, якщо чесно то я такої думки що людство це й робить — повторює помилки знову і знову :) неустойки EA — статистична похибка в їхніх бюджетах. Приємно звісно що хтось отримав свою краплю справедливості. Але я б не назвав це прям тиском. І не здивуюсь, якщо всередині там абсолютно нічого не змінилось або дуже мінімально символічно, а для подібних випадків вводяться неформальні превентивні заходи

Я мав на увазі нічого непогано з тз виживання компанії. Ці мамонти можуть роками здихати й гнити зсередини, генеруючи цільові показники для шерхолдерів.

Кожному приємно чути посил про те що він має силу впливати на оточення. І це звісно правда. Але правда і те що битви можна не тільки вигравати а й програвати. Вибирати битви потрібно мудро. На кожного кому дісталися частки мільйонів виплачені EA у програній справі там є сотня людей які кар’єрно втоплять шукачів справедливості ще до того як десь піде розголос — заради власної кар’єри.

Зі сталіним тут аналогія вже не діє. З ями після розстрілу не вилізеш. А після токсичних звільнень ніхто не помирає. Можна знайти роботу. Можна не ганятися за топ зарплатами а за лайфбалансом і топ зарплатами другим пріорітетом. Колеги з токсичних компаній які так люблять показувати емпатію в лінкедін, теж можуть walk their walk, наприклад звільнитись і знайти іншу роботу. Хто не звільняється приймає правила гри так чи інак..так чи інак це вибір. Ніхто під дулом пістолета не змушує людей овертаймити заради лайфстайла, робити вигляд що чорне це біле а біле це чорне. І чим далі тим більше всі будуть асоціювати роботу в EA не як щось престижне. Для EA це важливо чи ні, я не знаю. Я не топ EA, щоб знати що думають топи EA

Шум про звільнення відчутний в мережі і чую його від багатьох, хто працює в корпораціях. Сам слух про передуючу хвилю звільнень в організації піднімає рівень стресу, паніки, люди починають шукати рішень, втрачають концентрацію на основних задачах. Думаю, вірно зазначено в статті , що в такий момент треба зрозуміти свою цінність, усвідомити що ти є замінний і бути готовим до виходу.

Богдане, є навіть конкретний приклад: Jensen Huang казав, що сам страх що AI замінить радіологів вже завдав шкоди — менше студентів пішли в цю спеціальність. А потім виявилося, що AI підсилив радіологів, а не замінив їх. Погроза не мусить реалізуватись щоб дорого коштувати в результаті. В організаціях те саме: сам слух про хвилю звільнень вже змінює поведінку. Це якраз механізм про який я писав у цій статті, що поклала початок всій серії

Підписатись на коментарі