Шлях від бренд-менеджера до IT Product Manager: практичний гайд для світчерів

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Безкоштовний план навчання (алгоритми) для PM: як я б вчилась, якби починала сьогодні

Привіт! Мене звати Жанна, я Growth Product Manager і веду канал @ZhannaProduct «Продуктовий менеджмент простими словами».

Якби мені потрапило це відео на початку кар’єри я би значно легше би увійшла в ІТ, тут відео світчерів, що діляться досвідом. Мій досвід був тернистий із бренд менеджера в FMCG каналі до Project і нарешті ціль досягнута Product Manager

Мене часто питають: «З чого починати, якщо хочу в PM?». І я відповідаю однаково — немає універсальної відповіді, але є правильна послідовність питань. Бо перш ніж шукати курс, треба зрозуміти: ти хочеш в Project Management чи Product Management? Це різні ролі. І це суттєво впливає на план.

Але якщо ти вже визначився(-лась) — ця стаття для тебе. Я зібрала безкоштовний план навчання, яким ділюся з підписниками, і розповім, як думати про цей шлях, щоб не витратити рік на «вчення заради вчення».

Спочатку — пріоритизація. Не курс

Найпоширеніша помилка: люди починають із пошуку курсу замість того, щоб зрозуміти, чого вони насправді не знають.

У мене є окрема таблиця «Пріоритизація навичок PM» — де кожна навичка оцінюється за формулою:

Цінність + Час + Комфорт = Пріоритет

Де:

• Час — скільки піде на освоєння (1 = менше місяця, 10 = більше року)
  • Комфорт — наскільки хочеться це вчити (1 = дуже хочеться, 10 = зовсім не хочеться)
  • Цінність — наскільки критично для мети (1 = критично, 10 = можна без неї)

Ця формула дає тобі ⚡ Пріоритет — і ти одразу бачиш, що вчити спочатку, а що може почекати.
Плюс не треба забувати про минулий досвід — він може корелювати, відповідати нової ролі, або в тебе є знання в домені

Навички розбиті на напрямки: продуктовий менеджмент, аналітика, Growth/PLG, AI та автоматизація, UX, технічне, комунікація, управління проєктами, маркетинг.

Я поділюсь цією таблицею безкоштовно — пріоритизація навичок

Алгоритм 1: Перші кроки — що вчити спочатку

Розберись, хто такий продакт

Перш ніж платити за курс — подивись безкоштовне відео «Хто такий продакт» на YouTube. 30 хвилин, і ти вже матимеш розуміння, чи це твоє взагалі.

Паралельно — пройди «Вступ до IT продакт-менеджменту» від Дія.Освіта. Безкоштовно, українською, структуровано. Статус у мене в таблиці — In progress, бо я сама час від часу повертаюсь до базових речей.

Всі курси з пріоритетом, що спочатку, що далі я залишила тут — план навчання з послідовністю

Методології — маст хев від самого початку

Без розуміння Agile, Scrum, Kanban — складно навіть читати вакансії.
Ресурси:

• Agile Manifesto — agilemanifesto.org (першоджерело, 5 хвилин читання)
  • Scrum Guide українською — офіційний переклад, безкоштовно
  • Kanban Board Game — це буквально гра, через яку вивчаєш Kanban на практиці. Рекомендую.

Перший практичний інструмент

Perplexity.ai — твій новий кращий друг для ресерчу. Безкоштовно, швидко, з джерелами. PM без вміння швидко збирати інформацію — не PM. Рекомендую такі ресурси: Scrum, Scrum Guide , Kanban, Agile

Алгортим 2: Будуємо базу

Курси, які варто пройти та пет проекти

Я зібрала кілька варіантів від безкоштовних до платних. Ключовий принцип: якщо хочеш в IT-компанію, курс має бути з IT-фокусом, а не «проєктний менеджмент в будівництві».

Безкоштовні:

• Мікрокурс Mobile Product Manager від Choice31 — хороший старт для тих, хто хоче в мобільний продукт
  • Genesis Academy: Product School — 3-місячна програма, безкоштовно. Одна з найкращих точок входу на українському ринку

Платні (але варті уваги): ASTA Academy, Projector Institute всі я зібрала тут — план навчання з послідовністю

Я не рекламую жоден із них. Я їх зібрала в одному місці, щоб ти міг(-ла) порівняти і обрати своє.

Навички, які треба прокачати на цьому рівні

З моєї таблиці пріоритизації — для Junior PM обов’язково:

• Написання специфікацій / PRD
  • Пріоритизація беклогу (RICE, ICE, MoSCoW)
  • Customer Journey Map
  • JTBD framework
  • Продуктові метрики: DAU/MAU, ARPU, Churn
  • North Star Metric та дерева метрик
  • OKR: постановка цілей та трекінг
  • Управління залежностями між командами

Не треба все одразу. Але треба знати, що це існує, і поступово розбиратися.

Шаблони — не витрачай час на створення з нуля

У мене є база шаблонів документів для PM: від PRD до risk register. Посилання в кінці. Використовуй і адаптуй під себе.

Алгоритим 3: Поглиблення

Метрики та аналітика

На цьому рівні тебе вже не лякають слова «когортний аналіз» і «юніт-економіка». Ресурси:

• Базовий курс по метриках
  • Продуктові метрики та як впливати на них дизайном
  • Курс продуктові метрики для досвідчених
    Все ти знайдеш в моєму space — план навчання з послідовністю

Також рекомендую два інструменти:

— SimilarWeb — для аналізу конкурентів

— PageSpeed Insights — для аналізу швидкості сайту. Безкоштовно і дуже показово.

A/B тестування

Обов’язкова стаття на DOU: «Шість кроків A/B тестування». Коротко, практично, зрозуміло.

Книги, які рекомендую на цьому етапі

Усі є у НашФорматі (промокод zhanna_pm — 15% знижки):

«The Lean Startup» — класика про гіпотези, MVP і швидке тестування ідей. Читається легко, змінює мислення.

«На гачку» (Hooked) — про те, як створювати продукти, які чіпляють. Обов’язково для тих, хто будує consumer продукти.

«Запитай маму» — про customer discovery. Якщо ти ніколи не проводив(-ла) user interviews — почни з цієї книги.

«UX-команда в одній особі. Як вижити в дослідженнях і дизайні» — вона сама про себе говорить

Особистий бренд: не відкладай на потім

На ринку зараз багато кандидатів без досвіду. Що виділяє тебе?

LinkedIn — це не резюме. Це твій голос. Постуй про те, що вчиш. Розбирай кейси продуктів, якими користуєшся. Ділись думками про статті, які читаєш. Це працює.

У мене є шпаргалка пошуку роботи з тижневим ритмом: коли відгукуватись на Djinni, коли писати в LinkedIn, коли робити follow-up. Якщо хочеш — напиши мені в телеграм, поділюсь.

Замість висновку

Головне, що я хочу донести: план навчання — це не список курсів. Це розуміння того, де ти зараз, куди хочеш прийти, і що тебе розділяє від цієї мети.

Пріоритизуй. Вчись паралельно (не «спочатку англійська, потім усе інше»). Практикуйся одразу, не чекай «ідеального моменту».

І пам’ятай: PM — це не про те, щоб знати всі фреймворки. Це про те, щоб вирішувати правильні проблеми правильними методами.

Матеріали, які згадала в статті:

📊 Таблиця пріоритизації навичок PM — @ZhannaProduct у телеграм
📋 База шаблонів документів для PM — у таблиці навчання

💬 Телеграм-спільнота: t.me/product_people_zhanna

Додаткові ресурси для навчання:

ZhannaProduct

KaizenHUB

Rist

Якщо стаття була корисною — підпишись на мене, щоб не пропустити нові матеріали.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі