Початок бізнесу без грошей у молодості — помилка чи ні? | Історія з життя
Мене звати Олексій, мені нещодавно виповнилось 20 років, я засновник Complex Agency — невеличкої агенції веб-розробки для бізнесів в Україні, ЄС і США. Якщо думаєш починати щось своє молодим, без грошей і досвіду — це стаття для тебе. Спойлер: до агенції я вже встиг запустити і закрити один бізнес.
В 15 років я продавав електронні сигарети
Ні, це не метафора.
Замовив собі перший джул, побачив що ціна нижча ніж у будь-якому магазині поряд — і думка прийшла сама. Клієнтів шукав просто: стояв біля вейпшопів і дивився хто заходить. Якщо людина йшла за одноразкою — підходив, пропонував дешевше плюс два безкоштовні замовлення з доставкою додому. Партизанський маркетинг в 15, за який я, на диво, не отримав по шапці.
Від роздрібу дійшов до невеликого опту спільно з партнером, який дав кошти на першу закупівлю. Все йшло нормально — поки не з’явилась регуляція. Вийшов одразу, без роздумів. Порушувати закон не хотів.
Перший бізнес — закрито. Рухаємось далі.
Агенція: 100 доларів і купа амбіцій
Все дитинство хотів стати розробником. Приблизно два роки писав на фрілансі чат-боти, скрипти, пробував різне — і в якийсь момент зрозумів: код не моє, я надто непосидюча для цього людина. Але створювати — точно моє.
Так і з’явилась ідея агенції. Без бізнес-плану, без інвестицій. Просто: хочу — спробую. Це залишиться мінімум досвідом, максимум — можливістю займатись тим, що цікаво. Сто доларів в кармані, які я витратив на власний сайт — бо більше вони все одно нікуди б не пішли.
Першим ділом знайшов розробника. Мій майбутній CTO погодився зайти без жодної гарантії грошей — просто повірив в ідею. І відразу сказав фразу, яку я досі пам’ятаю:
«Стучи в 100 дверей — одна відкриється.»
Почали стукати.
7000 гривень і клієнт, який досі з нами
Першого клієнта знайшли на українській фріланс-платформі. WordPress за 4 000 гривень і дизайн за 3 000. Сім тисяч разом. В 16 років — це відчувалось як перемога, хоч на попередньому продукті дохід був вищий. Але той дохід закінчився і став болісною ношею, коли порівнював.
Але найцікавіше не це. Той перший клієнт досі з нами. Зараз може кинути
Drupal, доставка і CTO, який не давав розслаблятись
Перші місяці брали будь-які замовлення. Будь-які — це в тому числі Drupal. Якщо ти розробник і читаєш це — ти знаєш про що я. Якщо ні — просто повір, це боляче, довго і оплата відповідна.
Паралельно я працював в доставці — привіт промоклі речі, постійно хворіти, бачити наскільки тобі не вдячні. Не тому що подобалось — треба було на щось жити, бо переїзд підняв планку витрат. Вдень кур’єр, ввечері клієнти, вночі ютуб і спроби зрозуміти як взагалі будувати бізнес.
Потім пішла дівчина.
І в той момент CTO — який старший і бачив все це збоку — клацнув мене обличчям в мої ж помилки. Жорстко. В моменті мене це злило: здавалось що мене просто не розуміють, давлять, критикують без діла. Виникало бажання відійти від усього — думки на кшталт «може це взагалі не моє» або «може я займаюсь не тим».
Я виходив гуляти, один... Дивився на місто, на людей, на машини — і поступово повертався в холодніший стан. І десь під час таких прогулянок доходило просте: якщо я справді хочу інше життя і великі цілі — доведеться проходити через такі моменти. Без варіантів.
Після цього повертався додому і сидів до глибокої ночі, розбираючи помилки. Найболісніше було не сама критика. А усвідомлення того, що я був впевнений у своїй правоті — а реальний результат показував зворотне. Саме через це прийшло розуміння: іноді ріст — це не про мотивацію і натхнення. Це про здатність чесно подивитись на свої помилки, навіть коли его опирається найсильніше.
Перший нормальний проєкт
Багато спроб, трохи скоригована стратегія, багато відмов — і ми взяли перший e-commerce на розробку. Повноцінний інтернет-магазин, нормальний бюджет, реальний клієнт.
В 17 мені не вистачало ні компетенцій, ні усидчивості щоб методично пробивати одну нішу. Але я пробував. Змінював підхід, знову пробував. Це і є весь секрет — якщо він взагалі є.
Що я зрозумів
Найбільша помилка на старті — переоцінював себе. Думав що знаю більше ніж знав, брався за те для чого не вистачало досвіду, обіцяв більше ніж міг зробити.
Але саме ця самовпевненість не давала зупинитись. Якби я тверезо оцінював свої шанси в 16 — можливо навіть не починав би. Незнання власних меж іноді і є суперсила.
Починати без грошей у молодості — не помилка, це величезний досвід за рік-два на практиці. Єдиний варіант для тих, у кого нема іншого варіанту. Гроші, досвід, зв’язки — все це приходить в процесі, особливо якщо спілкуватись. Єдине що не повернеш — роки, які провів чекаючи правильного моменту.
Правильний момент — це завжди зараз. Більшість людей розуміє це пізніше.
І наостанок
Якби міг сказати щось собі в 15 — тому хлопцю який стояв біля вейпшопу і перехоплював чужих клієнтів:
«Малий, не бійся — все вивчиш, знайдеш, зробиш. Якщо захочеш — питання часу.»
Ну і стукай в ті 100 дверей. Одна точно відкриється, і не забувай відкривати ці двері — іншим.
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівХех, нагадало роки коли ми після зайнять в університеті ходили по закладам й пропонували зробити сайти..
Потенційній кліент: Гріша, нам Інтернет не потрібен?
Ми: Ні, ми не проводимо Інтернет, ми пропонуємо вам зробити сайт, щоб у вас було представництво в тому самому інтернеті
З спортивними сумками, бо треба на тренування увечері, а додому далеко. Пам’ятаю як телефонували з таксофону «ми компанія .. хочемо запропонувати вам зробити сайт для вашого бізнесу», а там то час закінчилося, то воно характерний звук видає і нас питають: «ви що з таксофона дзвоните?».
Так ми й не отримали жодного клієнта.
Потім якісь перші проекти по знайомству на 100$, потім відкрили для себе odesk(зараз upWork) і все пішло як по маслу. Реєстрація ФОП(коли потрібно в чергах цілий день стояти), потім шукати банк який бі погодився приймати контракт з одеска(роздрукуйте user agreement щось на кшталт 60 сторінок, підпишіть на кожній копія вірна та підпис і отримайте відмову за місяць). Багато веселощів було..
Дякую за статтю, про питання часу — влучно.
Дякую велике за підтримку, наші шляхи дуже тісно зійшлись. Я також пропонував по холодним дзвінкам, розсилки, дуже багато методів було перевірено насправді.
Але це все — досвід.
Якщо зараз успіх то вітаю)
В кожного свій шлях, я таки думаю що краще стати спеціалістом а тоді стартувати (якщо захочеться).
Так, це факт. Умовно, я також розумівся на розробці, займався фрілансом по іншому напряму та приблизно знав потенційних клієнтів, це й допомогло стартувати.
А батьки не підтримували?
Підтримували, але треба розуміти, що я сам обрав, що хочу заробляти та відразу знімати непогану квартиру, як для 16 років.
Тут прямо класика
Перше — помилка того, хто вижив. Тобі просто пощастило знайти закзчика до AI доби. По суті — у тебе ненудне обличчя і тобі дали грошей. Зараз дверцята зачинилися — знайти того, кому ліньки запустити Claude Code але платити за запуск — дуже складно.
Друге — часи змінюються. Якщо раніше ти міг стукнути у 100 дверей — і одна відчинилася, то зараз за це можна отримати по морді. Не треба таке рекомендувати.
Ніхто не каже буквально стукати в двері. Але знайти контакти — завжди можна.
Помилка тих, хто вижив — це зазвичай не геніальність. Це праця і небажання здатись. В мене в оточенні таких людей багато, і їх фундаментальна різниця від інших саме в цьому: пробують, падають, пробують знову.
Праця не гарантує результат — чесно кажучи. Але вона приводить тебе в точку де вже вирішує удача і вміння спілкуватись з людьми.
Коли я починав, оточення казало: «AI замінить, потреби немає, навіщо взагалі, ринку погано, в тебе немає знайомтсв в цій ніші, сьогодні вже пізно». Але якщо вже говоримо про AI — чому не адаптуватись?
Власник бізнесу з реальною проблемою не буде розбиратись як відкрити термінал. В нього є ще двадцять інших проблем. Йому потрібен хтось, хто просто вирішить.
Знайти контакти — завжди можна. Це не питання.
Питання як знайти того, хто тебе заангажує. Це питання.
Помилка того, хто вижив — вважати, якщо вперто стукати у двері — тобі відчинять. Раніше — відкривали. Тепер — ні. Тепер тебе має привести людина, якій господар удома довіряє, назвемо умовно консьєрж. А йому господар платить, щоб він таких, як ти, виправдовував.
Також помилкою буде вважати те, що власник великого бізнесу, якому ніколи працювати в Claude Code, буде розміщувати замовлення на біржі. Має інші проблеми. Там зараз сидять ті, кому потрібно виправити слоп за $100.
Таким чином, твоє рівняння завзятість = бабло не працює, тому що ти прогаяв важливу штуку — нетворкінг, де ще є гейткіпер і щоб все це пройти — потрібна купа грошей, не менше часу і звичайно удача.
Цифри не б’ються.
І раніше таке саме було, біржа — це початок, набуття досвіду.
Нетворкінг — не обов’язково потребує коштів, я попав в перший бізнес-клуб за дуже малу вартість, щось до 1500 гривень на місяць було, і це також дало досвід та профіт.
Я й не казав, що тільки завзятість = бабло, я казав виключно, що один з поінтів — це вона, бо без неї немає сенсу від удачі, і іншого барахла, яке так роляє при завзятості.
Ліонські ткачі входять до чату, і передають привіт. Твій досвід не актуальний — настала епоха AI.
Спробуй для інтересу створити свіжий профіль в Upwork та знайти будь-яке замовлення — тоді це буде переконливо
Не вірю. Ось гугл видав — bc-club.org.ua/bc-club/about.html
Ціна входу набагато вища, ніж $100
Пошукайте. В особисті можу надати переписку на той час, та вартість участі в клубі + івенти, якщо Вам цікаво. Все що є в гугл — це вже більш менш великі спільноти, потрібно шукати початок з малого.
Знову за рибу гроші! Ну навіщо мені листування за минулий час?
Я з тим же успіхом можу показати, де був радіоринок, на якому я продавала свої ігри і за один захід заробив більше ніж зарплата мами з татом у 13 років. Вірю! Сам такий був.
А зараз? Розробник робив гру 4 рокив та продав 44 копії. Часи змінюються.
Просто зараз таких можливостей немає і за $100 туди не зайти.
Мені взагалі не подобається ідея рішення з допомогою повторюваних дійтсвій, які не дають зворотного зв’язку. Мені більше подобається маркетингові дослідження, пошук болю коли треба бути jit і канал, який все доставить в потрібний час і потрібне місце для ICP.
Тобто образно кажучи — бути біля дверей, коли з них вискочать та закричать — тримайте мої гроші. Це я розумію під бізнес-стратегією.
Так, але ця бізнес стратегія зможе сформуватись у випадку:
А) Великих коштів, та досвіду в ніші
Б) Після проходження звичайних етапів вивчення ринку, та набаування шишок.
В нас просто різний досвід та погляди, тому так.
Так, тут ти мене підловив! У мене вона сформувалася через досвід у кібербезпеці та комплайєнсі. Та й то мені тупо пощастило, тому що прийшла AI. Тож ти молодець! Продовжуй як робиш!
Дякую велике! Й вам всього найкращого)