3+ роки досвіду і реальність ринку: чому зараз складно змінити компанію як Frontend / Full-stack

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Хелоу, Dou комюніті. Хотів би підняти реалії пошуку роботу in BIG 2026)
(мейбі зарахується як бонус до нетворкінгу, але енівей)

Коротке інтро про мене: Мене звати Дмитро, по лону карєри і in company градацій, я jun+/middle Full-stack(з більшим нахилом на фронт). Познайомились, можна продовжувати.

Не так давно, на жаль чи на щастя, я став безпосереднім шукачем роботи (з тими самими трьома роками досвіду). Як і на початку карєри, ревючнув резюме, виправив і виклав на базові «сайти з пошуку роботи». Також мав змогу трошки спростити собі досвід, і отримав декілька пропозиції від знайомих і колишніх колег на реферальні програми (спойлер, нічого не вийшло).
За цей період, мав приблизно 5 технічних співбесід. На диво отримав 1 оффер (відмовився через умови), і попав в wait-list, якщо його можна так назвати. На цей момент, на моїх соц мережах не так багато пропозицій, щодо моєї основної спеціалізації і більш менш непоганих компаній.

Отож, на момент написання цього поста, я все ще залишаюсь «активним шукачем». За період майже двох місяців, всі відгуки на вакансії в 90% відгуків, відлітають по диявольскій ATS, 5% — повідолмення по типу «Unfortunately ...», інші 5, це щось потипу мінімум комунікації, деколи доходить до технічок, але всеж успіхі з нетворкінгом йдуть не в порівняня.

По мінімальним статистичним даним, які презентують деякі сайти з пошуку позицій, на логічно що мої за стеком, досвідом і типом співпраці Jun+/Middle позиції, відгукуються люди з 5-10 роками досвіду, а таких як я шукачів, близько 60%. Важливим уточненням буде кількість відгуків) На релевантні позиції (до 24 годин з моменту публікації), на деяких вакансіях відгуки перевалюють за 100 а інколи і за 500, повторюсь відгуків на вакансію (мої співчуття рекрутерам і Talent source спеціалістам).

З мінімального досвіду з найму людей, розумію що твердих 70%+ відсотків з кандидатів моєї спеціалізації, це трошки, а інколи і не трошки «підкручений» досвід. З цього випливає, велика кількість за очно не релевантних кандидатів, які закривають 30% хороших спеціалістів. (Нікого не хочу ображати, це тільки моя особиста думка, прошу не кричати).

На початку своєї карєри я також займався схожим методом, щоб закрити пункти «кандидати з досвідом 1 рік» до прикладу. Але зараз, попри вік і актуальний комерційний досвід, цей метод мені не сильно підходить, бо нажаль з пелюшок комерційного досвіду з роду не мав (тай думаю не приємно буде чисто з сторони свого Его як шукача).

Зараз на підсумку виходить, що все доволі сумно. Але всеж хотілось би згадати це дуже популярне слово в наш час, як ШІ. Не можна не згадати, його вплив на наше технічне/професійне/особисте життя за останій час. Підняття планки на технічні скілли, появу нових AI інтеграційних інженерів і схожих пропозицій, на які надіється бізнес, як панацею скорочення прибутків. До цього ставлюсь скептично загалом.

Продовжувати по причинам такого перенасичення ринку на спеціальностях Software engineer, а саме в web розробці, думаю не потрібно і так все ясно і дописів про це написано багато.

Тому залишу питання публіці яка це побачить і щиро захоче написати коментар.

Що зараз реально проходить ATS-фільтри у 2026 для Frontend/Full-stack?

Які зміни в CV дали найбільший приріст до кількості інтерв’ю за останній рік?

Що сьогодні сильніше впливає на офер стек, компанії в досвіді чи конкретні проєкти?

Чи працюють cold referrals зараз, чи це вже перевантажений канал?

Що змінилось у вашому процесі найму за останні 12–18 місяців найбільше?

Чи працюють referral системи загалом, чи кращий цей спосіб і як ви особисто ставитесь до цього?

P.S допис написаний без AI, прошу вибачення за повтори і велику кількість тексту. Дякую за розуміння)

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ангулярщик з 11 роками комерційного досвіду, мав досвід у майже всіх версіях з 1 по 21.
Вже 2+ місяці пошуку, апплаюсь на все що міддл і вище; проходив співбесіди в 4х компаніях, сумарно приблизно 8 етапів (від 1 до 3х етапів на компанію). Завжди обирали більш підходящого кандидата. В середньому процесс співбесід тривав по 3 тижні (хтось пішов у відпустку, чекаєм фідбек спеціаліста і т.д...).
Загалом 0 офферів та 0 технічних питань по Ангулар, шкода що хороша технологія мало кому потрібна. По джинні — в середньому по 150 кандидатів на одну роль.
Схоже час змінювати професію.

Не думали, що мейбі оверкваліфаєд, для теперішніх мід/сіньйор позицій?

5+ місяці пошуків, жодної технічної, рідко, але шанси були — просто десь не дотягував англійською на ейчарських. Все ж 95% відмов ще до етапу інтервю через шалену конкуренцію. Тому, не все у вас так погано:)

Почути від сеньйора таку тезу, чуть чуть заганяє в депресію(

нічого не поробиш, це нова сумна реальність

5+ місяці пошуків, жодної технічної, рідко, але шанси були — просто десь не дотягував англійською на ейчарських. Все ж 95% відмов ще до етапу інтервю через шалену конкуренцію.

все простіше.
контори посто шерстять ринок вхолосту.
«наповнюють базу»
Ну, якщо прям космонавт попадеться, то його проведуть через вісім етапів співбесід, всі сенйори 3.14здобольного жанру, що гріють геморой на бенчі, зададуть всі вумні питання, що знають.
А потім вони подумають.

зараз тупо нема роботи
Працює те, що якось працювало, на мінімальних оборотах, бо нема грошей.
Те, що ви бачите у вакансіях — це просто, щоб ейчарів чимось зайняти. Або дрібні рабовласницькі контори, які хочуть заткнути кадрову дірку за 3 копійки.

Підписатись на коментарі