«Якщо ви звільнитеся раніше, ніж через 1.5 року, то треба буде повернути зарплату»: як вам такі умови?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Натрапив у мережі на цікавий скріншот. Людина подалася на позицію Junior UX/UI Designer, і їй запропонували ось такі умови. Назву компанії не називатиму, адже суть обговорення зовсім не в ній.

По-перше, мене збентежила зарплата. Якщо поглянути на зарплатний віджет DOU, стає очевидно, що вона значно нижча за ринкову.

Та найцікавіше навіть не це. Згідно з умовами, якщо ви звільнитеся раніше, ніж через 1,5 року, вам доведеться повернути зароблені гроші як компенсацію за навчання. А це вже виглядає як справжнє кріпацтво.

Невже з ринком все аж настільки погано? Що думаєте про це?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Зазвичай такі нікчемні договори є одним із сигналів, що компанія — дно. Потім починаються затримки зарплати й тиск, що працівник, aka учень, має далі працювати, бо інакше штраф. Але пізніше виявляється, що договір був підписаний лише зі сторони працівника. Є історія про подібний випадок.

Та це ж Глобал, вони навпаки ще не перевчилися, раніше джунів до батареї прив’язували щоб ті на +500 через півроку не втікли. Тепер вже не треба але звичка залишилася

Доречі цей договір протирічить законодавству, бо по суті є примушенням до праці

час від часу таке проскакує у мілких шлюбок ... за 15+ років я все бачив
але щоб «топ галера» лохсофт таке пропонувала це новий рівень

PS джунам, кому таке пропонують — погоджуйтеся, не має законних методів з вас стягнути виплачену зп. а щоб не кинули на останню — звільнайтеся в день зп ;)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Новачкі ще до ШІ скаржились що важко знайти роботу.

А одна з причин — новачок (трейні, джун) і до ШІ був практично збитковий для компаній.
І розрахунок був що почне приносити прибуток через 2-6 місяців, як стане мідл- по рівню.

Зараз ШІ забрав і цю користь. Мідли- теж не потрібні вже.

Але ми, люди, ті ж самі. і на рівень мідла все одно треба виходити оті 6+ місяців. Які компанії вимушено будуть оплачувати як стипендію.

То от і питання, раніше жартували — готовий працювати за їжу!
Тепер, якщо правда — компанія готова платити за — лояльність.

то у чому питання? не готовий працювати за їжу, за лояльність — ну то не працюй.

Звісно, компанії можуть зловживати, тому треба робити якесь квотування, тіпа не більше 20% персоналу, контракторів компаній на таких умовах.

Але головне питання залишається тим же:
Якщо ринок праці отакий який є, і твоя цінність для компаній від’ємна, то
ти або взагалі змінюй професію
або погоджуйся на отримання роботи на умовах роботодавця.

А чому відповідальність за те що «ринок праці отакий» перекладається на джуна? На те він і скіл підприємця, за який підприємець отримує ікси прибутку через те, що він може як мінімум зробити підрахунок, як максимум — у гарному сенсі використати ресурс джуна, щоб отримати прибуток через певний проміжок часу. Я також можу сказати і про компанію, не влаштовує термін повернення інвестицій? Йди будь ласка змінюй сферу і продавай кросівки.

А чому відповідальність за те що «ринок праці отакий» перекладається на джуна?

тому що ринку праці байдуже. це механізм

На те він і скіл підприємця, за який підприємець отримує ікси прибутку через те,

що знижує витрати і збільшує доходи.
зарплатня — витрати.
результат діяльності робітника — дохід.

джун доходу не приносить, а зарплатню вимагає.
то нафік він здався підприємцю?

використати ресурс джуна

Якщо джун не може робити корисної роботи то його ресурс — 0.
ШІ в руках мідл+ робить всю ту роботу що робив джун — і швидше і якісніше.

щоб отримати прибуток через певний проміжок часу.

мідл + ШІ зроблять цей прибуток швидше. і набагато більшим ніж витрати на них.

Йди будь ласка змінюй сферу і продавай кросівки.

з таким розумінням як у вас, я б вам не радив. бо й кросівки ви будете продавати нижче закупівельної ціни :)

По-перше, те, що джун не приносить ніякої користі — це ж відверта брехня! По-друге, з таким підходом, як у вас, то і мідлів скоро не буде, бо ж їм не буде звідки взятись. Хіба так важко думати на пару кроків уперед?
Як ви взагалі бізнесом займаєтесь??

По-перше, те, що джун не приносить ніякої користі — це ж відверта брехня!

чому ж брехня?
навіть до ШІ частенько в 0 — бо на його менторінг хтось витрачав час=гроші

з таким підходом, як у вас, то і мідлів скоро не буде

у кого — у нас?
і по другє — мідлив у пошуках роботи зараз повно.
на пару років точно вистачить.

а далі — тільки великий бізнес може дивитися.

Хіба так важко думати на пару кроків уперед?

думати можна хоть на пару мілліардів років вперед.
Гроші ж треба витрачати — сьогодні.

по другє — а хто повинен думати?
у ейчара — грошей нема витрачати на джуна.
у техліда і тп. — які проводять співбесіду і приймають рішення брати, не брати — теж грошей нема.

Як ви взагалі бізнесом займаєтесь??

я займаюсь обслуговуванням бізнеса. з 90их.
тому мені зрозуміла бухгалтерія.

а ви яким займаєтесь, що думаєте на пару кроків вперед і наймаєте робітників які не приносять доходу?

Супер, що ви перейшли на особистості і зробили принижуючий гіпотетичний висновок. Це гарний маркер, який, на мою думку, внесе певну ясність для читачів цього треду.

Дякую за відповідь.

ну да, Business Developer — показує як він «міркує» :)

не категоріями грошей, прибутків, ризиків — а якимось гуманітарними, про мораль і тп. — я б сказав лівацькими.

Сергій, Ви так чудово себе закопуєте, продовжуючи намагатись мене принижувати. Такий стиль комунікації, безумовно викличе довіру у великих B2B клієнтів для Вашого бізнесу (яким Ви займаєтесь, наскільки я зрозумів), навіть більше, аніж Ваші знання у категоріях грошей, прибутків і ризиків.

Якщо Ви вважаєте, що міркувати про бізнес можна лише категоріями грошей, прибутків і ризиків — можливо, проблема не у моєму стилі міркування. Бізнес, це ще і як мінімум про створення користі для суспільства і розв’язання проблем клієнтів.

Я Вам не давав згоди або підпису рухатись виключно у Вашій парадигмі сприйняття ситуації. Але це чомусь не заважає Вам писати друге приниження до незнайомої Вам людини, яка задає питання, які виключно Ви характеризуєте як «лівацькі».

Такий стиль комунікації, безумовно викличе довіру у великих B2B клієнтів для Вашого бізнесу

большой бизнес не следит за постами на развлекательных форумах

Бізнес, це ще і як мінімум про створення користі для суспільства і розв’язання проблем клієнтів.

Почніть хоча б з термінів на рівні Вікіпедії:
Комерційна організація це — ...
Метою існування комерційної організації є ...

Бо, як вже сказав — оце лівацьке про «користь для суспільства» не має відношення до — капіталізму.

Суспільство звісно може отримати і виконання соціальних вимог. Що і постійно робить.
Бо жити при повній свободі капіталістичних механізмів то жахливо, нестабільно, і т.д..
Я б не хтів би :)

Але суть бізнесу те змінює.

Вам писати друге приниження до незнайомої Вам людини

Поняття не маю про що ви. Я з вами ніяк не знайомий.
а от про те що «бот» з лейблою «Business Developer» галюціонує «соціалізмом» про бізнес і пишу.

не на джуна, а на всіх участників ринку. Зараз всім стало важче знайти роботу.

Я також можу сказати і про компанію, не влаштовує термін повернення інвестицій? Йди будь ласка змінюй сферу і продавай кросівки.

Вони підуть, і замість вакансій джунів будуть вакансії продавців кросівок. Все ок.

Ніякого криміналу не бачу. Нікого не знайдуть — будуть змушені підвищити ЗП. Знайдуть — супер, буде у них інтерн. Звісно, класний джун на таке не піде, він знайде щось нормальне навіть в поточних умовах. А що робити не класним і тим кому не пощастить? А так — це шанс для якоїсь людини, яка «недоджун» після курсів, нічого не знає, але згодна інвестувати свій час в подальший розвиток. 1.5 года попрацює, навчиться і, якщо дозволить стан ринку і кваліфікація, щось інше знайде.
Просто треба пам’ятати, 9 з 10 претендентів на такі вакансії дуже часто і на 300 не працюють, зараз на ринку 9 з 10 не знайдуть ніякої роботи, навіть маючи скіли, тобто ЗП буде 0 і альтернатива йти кур’єром в Глово.

наступна фаза — це інтерни платять компаніям за «можливість» попрацювати в чудовому колективі? та ще й з контрактом який не можна розірвати без штрафів та анальним зондуванням ?

студенти за навчання ж платять.
так що чому б і за інтернатуру — не платити.

а в цілому:
рівень зарплатні встановлюється ринком праці і обмеженнями національних законодавств по мінімальній оплаті, умовам праці і т.і..

якщо
1. інтерн не може виконувати корисної роботи
2. національне законодавство не примушує брати на оплачувану роботу таких інтернів

то й
або на роботу не візьмуть

або нехай інтерн оплачує своє навчання

або — треба якісь гарантії від інтерна що вкладені в нього гроші він відробить. Не бла-бла-бла обіцянки інтерна, а юридично підкріплені.

може й так, це визначить ринок і самі інтерни. Конкретно зараз ринок такий, що 9 з 10 інтернів підуть працювати в глово, лише один щось собі знайде. І саме цих 9 треба питати ця пропозиція ок для них чи глово краще? Вони визначають попит та закриття таких вакансій.

так, конкуренція і демпінг такий що вайтішніки будуть готові доплачувати за своє «стажування» з надією вийти на нормальну айтішну зп через якийсь час щоб відбити витрати...
типу як довга і дорога інвестиція, тільки без жодних гарантій.
Щось схоже на заході з дорогим навчанням — у випускників величезні борги, в вакансій мало...

Невже з ринком все аж настільки погано? Що думаєте про це?

погрався з клод дизайном, здивований що дизайнерів взагалі ще набирають, тим більше джунів

Розходимся, сказали, що це все наклеп: dou.ua/...​on-of-the-luxoft-vacancy

Хз як це може працювати.
Починайєш працювати погано, тебе звільняють, та й усе)

В Голландии работал в нескольких конторах, в контрактах которых было написано, что организованные тебе тренинги ты оплачиваешь из своего кармана если уходишь с работы ранее 4лет после этого тренинга, причем тренинги на последней меня просто бесят, если на предыдущих они хоть как то развивали нужные в проекте скиллы, то в Боше это просто п****ц что они творят. Тренинги по антикоррупции, экспортному контролю, санкциям, антимонопольному законодательству, нормам поведения в компании и прочей хрене. Это нужно проходить каждый год обязательно, и типа если ты потом уйдешь то ты будешь торчать просто немыслимую сумму денег и за что... за вот эту хрень. Я всего лишь кодер, нахер оно мне. Причем по работе тут нет ни одного тренинга. А да, еще при приеме на работу опять же заставили подписать отдельно что мол если я ухожу в течении четырех лет, то я должен компенсировать 7тыс евро, потраченных конторой на лицензию, которая им будет позволять нанимать иностранцев (спонсоршип), после меня они взяли еще нескольких иностранцев но долг в 7тыс евро висел на моих плечах (хаха может и на плечах других экспатов кстати тоже) причем это их собственность, я еще понимаю надо вернуть деньги потраченные на мою визу, не — за свою визу я платил сам, а это ж они официально платить должны были за спонсоршип, ну вообщем и хрен с ним через 4 года этот долг списали, а вот то что они меня пичкают каждый год 6-10 нафиг никому не нужными дорогими тренингами и за 4 года это число умножается на 4, то это очень невесело. Попробовал пинать полгода и не проходить их, прилетела директриса и стала орать что мол это же полный п****ц, у тебя есть неделя шоб все пройти иначе кирдык тебе. Ну отложил проект и пошел несколько дней тратить чтобы пройти 4 просраченных «важных» тренинга млять.

те ж саме, тільки в інший обгортці.
виходить що треба просто забити болта на роботу що б вас звільнили самі, і тоді не не будуть нараховувати «штрафів за вихід»?

все не так просто. знаю одну баришню, яку колись давно в аналогічних умовах схиляли до самозвільнення наступним чином: спочатку фіксація приходу в 9:00, потім 8 годин в закритій кімнаті з доступом в туалет, але без комп’ютера телефона, книжок і інших способів провести час, потім фіксація виходу з роботи. треш цей відбувався на одному з банківських проектів аутсорсного гіганту. через чотири місяці аутсорсер капітулював.

можна було впродовж 4 місяців ганяти балду цілий день і за це ще й гроші платили?
як би не це відреагували замовники які цей цирк оплачують, і власники цього «аутсорсного гіганту» (бо навряд чи це ідея «з верху»)

Я би розглянула. Бо це вже комерційний досвід, і потім можна йти на міддла,якщо щось не буде влаштовувати в цій компанії.
Окремий лайк за деталізацію по зп.

А якщо ви вирішили перейти на мідла раніше, ніж 1,5 роки? Де будете брати гроші, щоб викупити себе з кріпаків?

Міддл- це від 3 років , переважно, комерційного досвіду. Ну, добре, від 2,5.
Тому, в конкретному кейсі не варіант.Якщо самі не звільнять.

За 1.5 роки — ви тільки розберетесь що до чого. Про яке «раніше» мова?

Зрозумів. Для вас абслютно нормальна ситуація «якщо що» повернуть зп? У вас ніколи в професійній діяльності не було такого, коли ви працюючи розуміли, що щось вас не влаштовує? І як бути в такій ситуації? А вам треба 1,5 роки працювати

С одной стороны вроде и кабала, с другой же, если немножко подумать:
1. Если норм отношения с манагером и ты хочешь уйти — попроси его уволить тебя.
2. Если отношения так себе — можно же просто забить на работу или вообще позайчатить на 2 конторы. Пусть увольняют :) В этом случае ты никому ничё не должен. А не уволят — будут платить ЗП за имитацию работы ))

власне... зазвичай всі домовляються в процесі...

У вас в профілі HR написано, невже хтось ріл на серйозі пропонує умови як за часів кріпатства?

Тут же все індивідуально. З урахуванням того, що джуни по року шукають роботу, то краще так, ніж нічого. Маю на увазі невеличка зп йде, досвід- теж. Але джунів не доводилося саме так наймати. Я так розумію, яких ось юридичних прецедентів по таких наймах не має у відкритому доступі, що наводить на думку, що домовилися між собою.

В мене айтішечка (не комерційне програмування) не гірше починалася — оскільки для входження в роботу треба було місяць протусити в Ізраїлі на тренінгах, то був папірець, що при звільненні раніше ніж через рік з твоєї ініціативи, платиш 10к$. В мене зп була $800, але замовник мене сам реджектнув і я нічого не платив. Пізніше (через 1.5 роки) я повернувся до того ж замовника, але то вже була інша історія.

Попісяю проти вітру тут.

Вважаю ці умови нормальними, принаймні в сучасних реаліях.

Якби я був вчорашнім студентом в пошуках роботи, то я б подався на таке і не переймався.
Тут ще й конкретно прописаний трек підвищення зарплати, за це окремий лайк.

Там не джуніор, там інтерн.
Компанія гарантує інтерну зайнятість на 2+ роки, навчає, гарантує зріст ЗП, гарантує, що інтерн становиться джуніором через 1.5 роки з ЗП по 3-му квартілю джуніорів за професією.
Подача слабка, так. Тригерить.
Але сама пропозиція для багатьох після школи, або на 1-2 курсі доволі непогана.
Звісно, треба дивитися контракт і деталі.

PS: бо якщо пропозиція погана для людини після школи, і є можливість знайти роботу більш прибуткову за професією одразу — значить не все так погано в ІТ, як те рисують на DOU.

Там не джуніор, там інтерн.

У мене трошки обрізаний скріншот в топіку, але в повному скріншоті написано «Junior UX/UI Designer». Тобто або рекрутер переплутала назву, або все ж таки вакансія джуніора була.

За контекстом зрозуміло (але треба дивитися деталі).
Навчають інтернів.
Як раз десь 1.5 року.
Джуніор вже навчається сам і добирає досвід за допомогою тіммейтів.

Гадаю, що вони так назвали, бо більшість не розбирається, або не розрізняє ці 2 терміни.

як би дико це не звучало, але з фоп усе можливо

хтось погоджується

Та ну... Якщо фоп отримумав оплату півтора роки, то на підставі чого? Повинні бути акти виконаних робіт чи ще щось. Тому про яке повертання грошей може взагалі йти мова, якщо ви систематично підтверджували виконання контрактором робіт?

Інша справа, що можна спробувати стягнути ці гроші якось інакше (якісь там збитки чи штрафні санкції за неякісне виконання робіт), але щоб це замутити потрібно заздалегідь готуватись (документувати) — все одно є господарський кодекс і творити будь яку дичину одна зі сторін не може.

Тому якщо хоч по діагоналі читати контракти які підписуєш, подібні жлоби йдуть строєм на йух.

(інша справа навіщо з такими взагалі зв’язуватись, там же на лобі написано «дегенерат»)

цивільний контракт регулює відносини. Що підписано — те погоджено, якщо не порушує законодавство. Свобода підприємництва

Тому якщо хоч по діагоналі читати контракти які підписуєш, подібні жлоби йдуть строєм на йух.

ну... якби так було насправді, світ був би набагато кращим

людина здатна погодитись і не на таке з безвиході чи під життєвим тиском чи просто банальну неуважність

Стягнути можна перекваліфікувавши відносини як трудові. Але це юристи, витрати, стрес, час. У компанії набагато більше ресурсів надурити й фінансувати адвокатів ніж у працівника підписати й потім через суд виграти такі справи.

цивільний контракт регулює відносини. Що підписано — те погоджено, якщо не порушує законодавство

Так про це і мова. Не підлягають відшкодуванню збитки, завдані правомірною відмовою зобов’язаної сторони від подальшого виконання зобов’язання — це написано чорним по білому в цивільному кодексі. В правовому полі тут ловити нічого імхо.

Стягнути можна перекваліфікувавши відносини як трудов

Це якась ненаукова фантастика.

По-перше якщо це станеться, фірма попадає на донарахування податків, плюс пеня за весь час, плюс штрафи. Я вже не кажу що податківці очевидно почнуть копати під всі контракти з фопами, це до гадалки не ходи.

По друге, якщо це станеться фірма буде зобов’язана оформити людину в штат, і їх відносини будуть регулюватись відповідно. Не існує способів заборонити найманому співробітнику звільнитись, а фінансові взаємовідносини між найманим працівником і працедавцем щільно регулюються законами. І немає в Україні **легальних** способів загнати найманого працівника в боргове рабство (а цей скрін саме про це — бо за півтора роки людина повинна буде повернути близько 9К, що анріл для неофіта що тільки почав заробляти).

Але те що велика фірма може добряче фізособі крові попити це правда, й суди, навіть якщо виграні по ітогу, можуть нерви тріпати багато місяців (якщо не пару років на всі інстанції). Тому власне я б ні за що з такими «благодєтєлямі» б не працював...

це залежить від формулювань контракту а не від умовного «мені так здається»

Перекваліфікація контракту в трудовий — це теж проблема на горбі працівника і зовсім не автоматична річ. Поки суд не перекваліфікував, це не трудовий контракт.

А судові справи можна не лише вигравати й програвавти, їх можна затягувати, оскаржувати ітд. За умовні 10к як довго ти будеш готовий себе мучити у своїй боротьбі за справедливість?

можна спробувати стягнути ці гроші якось інакше (якісь там збитки чи штрафні санкції за неякісне виконання робіт)

ймовірно, це для мотивації, щоб інтерн впрягся всерйоз, і щоб відсіяти несерйозних вайтішників.
На нього ж не тільки гроші на з\п витратять.
Якщо контора інвестує, то й інтерн повинен щось поставити на карту, хоча-б умовно. Сумніваюсь, що контора буде енфорсити повернення з\п.

відсіяти несерйозних вайтішників

куда уж серьезнее могут быть намерения, если человек готов по 8 часов в день отдавать за 300 долларов?

там 300 долл тільки перші 3 міс, потім більше.
Якщо людина живе з батьками, то цього достатньо для базових потреб.

по 8 часов в день отдавать за

реальний досвід і знання.

але з фоп усе можливо

Закрив ФОП — погслав роботодавця на*ер) Нема ФОПу, нема проблем)
Але за срср також були подібні контракти ніби. Просто в кінці давали квартиру, якщо будеш лояльним рабом пару років.
Дивно, чому галери вирішили, що якимось папірцем і залякуванням можна тримати лбдей на мінімалку ?? Це «щоб що» ?

закриття фоп не означає нічого з точки зору зобов’язань за контрактами, це просто податковий режим для ведення діяльності

це фізособа, а відповідає фізособа чим? правильно, усім своїм майном

Дивно, чому галери вирішили, що якимось папірцем і залякуванням

ну ти ж бачиш на шоті, що людину питають чи їй ок і навіть що вона думає про це!? Не ок, то досвідос, ніхто не залякує. Дорослі повнолітні люди домовляються між собою, що їм ок і що не ок. Етичність під питанням? Ну так неетичних бізнесів валом. Раз підписав щось значить було для тебе етично, й зрозуміло і мало економічний сенс на момент підписання

Шоби шо це не до мене вже

А з європейцями такі трюки теж проходять? Чи їм ОК згоджуватись на ЗП нижче ринку ще й бути зобов’язаними ?
Це просто ’гра в дурня’, коли в кінці ти все-одно після всіх марафонів залишишся дурнем (неконкуруючі умови на ринку ’надвисокої конкуренції’)!
Щось мені тут іт-асоціацією попахує, епамом, т.д

Та все як у нас. Робочий офіційний контракт — маєш певні законодавчі захисти від кідалова. Повертати зарплату це нонсенс.

Але якщо самозайнятий — такі трюки звісно проходять, сам собі папакарло, що підписав тим і витираєшся :)

Просто у нас це такскзть неписана норма працювати як фоп і називати це зарплатою. Але це дуже тоненьке покривальце що не має нічого спільного юридично з роботою чи зарплатою. Це цивільний контракт між двома підприємцями де можуть бути/не бути будьякі зобов’язання між сторонами (в межах законодавства звісно)

Наприклад чат про німеччину каже що роботодавець може вимагати повернення коштів за тренінги в дуже вузьких рамках, але це стосується вартості виключно тренінгів, а не зарплати загалом. Якщо це якісь внутрішні курси типу комплайенс — ні. Якщо це якийсь там загальнокорисний курс AWS — теоретично можуть вимагати кошти витрачені на це. Але зарплата йде особняком

а вони потім повертають весь написаний мною код за півтора року?)

Не треба плутати Junior та Trainee — це різні речі.
Коли беруть без досвіду, всьому навчають і ще щось платять — це ж наче Win-Win.
ІМХО, для студента, який починає кар’єру — хороший варіант і зрозумілий план розвитку на 1.5 роки.
Чи ви хочете пострибати між компаніями кожні 3 місяці?

Невже з ринком все аж настільки погано?

Наче це щось нове. Останні 15 років майже весь час такі самі суми. Свою кар’єру теж починав з ~$300.
І теж були різні умови щодо розірвання договору з ініціативи Субконтрактора. Підозрюю, що договір передбачає, що з ініціативи Замовника — можна звільнити і без штрафу.

Чого всі постійно нагнітають... 🤷‍♂️

Чи ви хочете пострибати між компаніями кожні 3 місяці?

зазвичай працівники хочуть отримати максимум із того що пропонують на ринку.
переглядайте зп регулярно, актуалізуйте з ринковою зп, в ідеалі платіть по верху ринку — і ніхто тікати не буде.
але такі компанії хочуть максимізувати свої прибутки не чесними / не законними методами...
Це не нове, але це було тільки у самих зашкварених галерах...
я теж починав з незаконних умов які нав’язував аутсорсер

переглядайте зп регулярно

там же ж навіть графік дали, що вам ще треба?

зазвичай працівники хочуть отримати максимум із того що пропонують на ринку

це ок, але ж на старті — умови плюс-мінус однакові

чому «незаконних умов», це ж не трудовий договір?

Останні 15 років майже весь час такі самі суми. Свою кар’єру теж починав з ~$300.

300$ сейчас и 15 лет назад это абсолютно разные деньги.

Ну 15 років тому не настільки, але так $300 — 2011 року, це $444.15 2026. А от $300 2006 року, це $495.57 Пам’ятаю Джуніором мав мету на таку щарпоату, що досяг в наступному році, щоправда 3 контори змінив, щоб перейти на Java, хоча С# був більш прибутковим в моменті.
В сучасному розуміннв лаба — тобто курси, тоді у нас в місті були тільки у Validio.

Купівельна спроможність $300 в Україні у 2026 році знизилася приблизно в 2,5–3 рази порівняла з 2011 роком через глобальну інфляцію самого долара та глибоку структурну трансформацію української економіки. Щоб коректно порівняти силу цих грошей, необхідно застосувати два основні фінансові підходи: через перерахунок у національну валюту (гривню) з урахуванням внутрішньої інфляції та через індекс інфляції самого долара США

1. Розрахунок через внутрішню інфляцію гривні
Щоб купити в Україні 2026 року той самий набір вітчизняних товарів та послуг, який у 2011 році коштував $300, сьогодні потрібно мати близько $450—$500. Відповідно, нинішні $300 мають силу лише близько $180—$200 зразка 2011 року.

2. Розрахунок через інфляцію самого долара (США)
Долар США також знецінюється. За даними US Inflation Calculator та офіційних звітів BLS, кумулятивна інфляція в США між 2011 та 2026 роками склала 48,05%

3. Зміна структури витрат та реальні прикладиКупівельна спроможність сильно залежить від того, на що саме витрачаються гроші:

• Послуги та оренда (Найбільше падіння): У 2011 році за $300 (2400 грн) можна було місяцями орендувати хорошу однокімнатну квартиру в обласному центрі. У 2026 році в безпечних регіонах України за $300 (близько 13 500 грн) орендувати аналогічне житло стало набагато важче.
  • Продукти харчування: Ціни на базовий кошик в Україні майже зрівнялися з європейськими. Наприклад, ціни на яйця, хліб та м’ясо за кордоном та всередині країни з урахуванням інфляції долара зросли на 50–100%.
  • Електроніка та авто: Ці товари імпортуються, тому їхня вартість у доларах змінилася суто в межах глобальної інфляції США (+48%).
Реальне співвідношення:
Сума в $300 у 2011 році в Україні була вагомим бюджетом, що дорівнював середній заробітній платі по країні. У 2026 році $300 — це сума нижче середньої зарплати, якої вистачить лише на покриття базових потреб (мінімальний набір продуктів, комунальні послуги або скромна оренда)

Через кілька місяців — підвищення.
Можна брати і прокачуватись, або можна чекати поки умови стануть кращі...

Шкода закінчився е-ban ит. Там би пройшлися по цій компанії :))

ця компанія там завжди була в топі ;-)

Якби не пункт про компенсацію то по зп ще й норм.

Як вам інший варіант: iOS розробник з 40місяців+ топового комерційного досвіду і отримує зп 1100 чистими на руки. Без надій і сподівань на майбутнє підняття.

І це норма.

Мені сподобалась фраза одна: «Якщо ви вважаєте що з ринком ІТ все погано, то ви занадто оптимістичні».

в лінкедіні пишуть, що цей креатив просуває люціферсофт. якщо в темі є представники компанії, заспокойте мене і напишіть що це неправда

Хто ж так так буде позоритись? )) Але так, це Luxsoft.

Такі пропозиції були на ринку завжди, навіть в 2006. Тут якщо задати запитання — а в чому полягає навчання, яка навчальна программа, курс лекці, практична робота, перелік книжок і т.д. хто викладачі і чи мають вони хоч мінімалтні педпаогічні навички та навчені вчити ? То вони вам не зможуть надати відповіді. Там буде так зване : «стажування» у формі комерційної роботи на швидких проектах типу фріланс верстки із токсичним лідом який буде психологічно принижувати, лаяти матюками з холіварних тем аля не те IDE або «фу таби а не пробіли», насміхатись, задрачувать що «наберуть по оголошенню нічого скоро вижннем», безкінечні безкоштовні овертайми з рештою і т.д. і т.п. Такі пропозиції треба просто фільтрувати — хай йдуть лісом.

А в чому проблема почати так працювати, щоб вони самі звільнили?

Впевнені, що там в такому випадку в договорі не буде такої самої вимоги про повернення ЗП?

Думаю, що не буде, або не зможуть виконати — ти ж робиш усе, що від тебе залежить, щоб вони були задоволені. Просто їм легше існувати без тебе, ніж з тобою.

Такі договори — це радше психологічний тиск, як дзвінки колекторів.

Бо якщо почати працювати так, щоб звільнили, то це програшна стратегія: можуть кинути на останню зарплату, і фактично це буде втрата часу як для компанії, так і для фахівця.

По-перше, то ніби поважна контора.
По-друге, якщо десь пропонують х2, то одна зарплатня не є проблемою.
По-третє, такі кейси йдуть у відгуки в інтернеті на усі сайти одразу.

Та це ж Глобал, вони навпаки ще не перевчилися, раніше джунів до батареї прив’язували щоб ті на +500 через півроку не втікли. Тепер вже не треба але звичка залишилася

Доречі цей договір протирічить законодавству, бо по суті є примушенням до праці

Це не глобал, вище писали.
тут зілежить хто що шукає, хтось іде на пару місяців на 200 доларів і далі отримує щось адекватне. Знаю студентів, що більше року шукають куди б їх взяли джуном без досвіду.
Але знаю більше людей які прийшли з дипломом економіста і досвідом продавця на «200 дол», за півтора року пішли на мідл+ вакансії з зп вище ринку.
Комусь шашечки, комусь їхати

Так, але тут два роки вас ніхто нікуди не відпустить. А повернути всю ЗП ви не зможете, бо там її тільки на їжу. Навіть на оренду квартири не вистачить.
Метод сучасних работорговців.

Це так, багато чого може мінятися.
З іншого боку, новачкам я б не радив кудись свічатися раніше ніж 1.5 року —
все таки малувато часу для стрибка на вищій левел. 2 стрибка і рекрутери будуть носом крутити чому по рік-півтора тільки.

Зазвичай такі нікчемні договори є одним із сигналів, що компанія — дно. Потім починаються затримки зарплати й тиск, що працівник, aka учень, має далі працювати, бо інакше штраф. Але пізніше виявляється, що договір був підписаний лише зі сторони працівника. Є історія про подібний випадок.

Ви вірно сказали нікчемні. В суді нікчемні договори не признаються як договори до виконання

Возможно, я такой удачливый, но только подобные предложения и видел, были и хуже, адекватного ничего еще не было.

час від часу таке проскакує у мілких шлюбок ... за 15+ років я все бачив
але щоб «топ галера» лохсофт таке пропонувала це новий рівень

PS джунам, кому таке пропонують — погоджуйтеся, не має законних методів з вас стягнути виплачену зп. а щоб не кинули на останню — звільнайтеся в день зп ;)

Схоже на шахрайство.

Не йдіть працювати до таких компаній.

Звучить як розповідь працівника dZENcode)

мав схожу пропозицію від однієї з ІТ компаній. там обговорювалась фіксована зп (без росту кожні кілька місяців як в цій статті) і якщо я захочу піти від них раніше ніж через рік (рік починає рахуватись після іспитового терміну в 3 місяці) то я мав би повернути всю зп за рік, таке собі. Договір виглядав дуже односторонньо, по суті, захищені були тільки інтереси компанії.

Кошмар якийсь. Ринок здурів :/

Потрібно було взяти їх договір, і вислати їм правки: виплати ЗП за три роки перед виходом на роботу.

Односторонні договори визнаються нікчемними

А умови договору розробляли ’наші юристи’ чи кацапські ? Бо юристи, котрі поважають Конституцію України, такої охінеї не будуть робити. Це часами януковича ще попахує!

да путін особисто договір писав. Слава Україні!

Цікаво як то вони оформлюють юридично, а якщо вони звільнять через 1 рік то теж повертати? Хотів би я глянути на той договір.

На лоха договор, как и nda договоры. Недавно была на dou грамотная статья от юриста, что в Украине nda договора с галерами и шлюпками не имеют юридической силы.

Треба з боку дизайнера також висунути умови:
— Якщо компанія звільняє робітників за своєю ініціативою (ініціативою компанії) — вона повинна буде доплатити ЗП за час, який людина мала б відпрацювати, якби не компанія.

Тоді буде чесно.

вообще это кусок дефолтного долгосрочного договора, при разрыве инициатор платит другой стороне неустойку. обычно зп должна быть выше рынка на 20-30% с пересмотрами рыночной

Підписатись на коментарі