Половина технічних кандидатів відсіюється на CV-скринінгу: як не стати одним із них

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт. Мене звати Анастасія Старченко, уже понад девʼять років я займаюся розробкою софта на macOS/iOS. Зараз працюю iOS Team Lead у продукті Hily в українській продуктовій IT-компанії appflame. Також маю досвід роботи у Snap Inc. і MacPaw.

Упродовж останніх шести місяців ми сформували додаткову команду — розширювали стрім, бо в нас є велика кількість гіпотез, які ми хочемо перевірити в продукті. У цю команду ми найняли iOS-розробника, Android-розробника, Backend-розробника та QA-спеціаліста. Я безпосередньо займалася пошуком iOS-розробника.

Цей найм підсвітив мені типові проблеми в CV, котрих припускаються технічні кандидати. І найбільше мене засмучувало, що серед кандидатів було багато людей із великим досвідом. Тобто вони, можливо, робили круті речі, вирішували складні задачі, впливали на продуктові метрики, але у CV цього не вказали.

Тому в цій статті я хочу поділитися своїми думками: що саме можуть покращити у CV технічні фахівці, щоби отримати офер у компанію. Зокрема, наводитиму приклади з CV кандидатів на позицію iOS-розробника й пояснюватиму, що саме мене в них зацікавило.

Яким був процес найму iOS-фахівця в нашу команду

Дисклеймер: кожен менеджер хоче найняти людину, яка підійде на позицію, буде ефективною в роботі та добре спрацюється з командою. Помилка в наймі коштує дорого: ніхто не хоче через кілька місяців знову відкривати вакансію і починати пошук. Тому менеджери ретельно вивчають CV, проводять кілька етапів співбесід і часто пропонують виконати тестові завдання. Усі ці кроки потрібні для того, щоб якомога краще зрозуміти досвід кандидатів і прийняти найкраще рішення.

Коротко про те, кого ми шукали на позицію Senior iOS Engineer

Для цієї вакансії ми шукали кандидата із:

• сильною експертизою в System Design;
  • ґрунтовним досвідом iOS-розробки і знанням Computer Science;
  • розумінням архітектурних підходів, модульності і взаємодії клієнтських застосунків із бекенд-сервісами;
  • розумінням впливу технічних рішень на користувацький досвід і бізнес-результат;
  • здатністю приймати зважені технічні рішення, знаходячи баланс між швидкістю розробки та довгостроковою підтримуваністю продукту;
  • прагненням до постійного професійного розвитку, застосуванням сучасних інженерних практик та використанням AI-інструментів (останнє зазначали як «will be an advantage»);
  • навичками проактивності, ініціативності та вмінням самостійно рухати задачі від ідеї до реалізації;
  • сильними комунікаційними навичками та здатністю ефективно співпрацювати з кросфункціональними командами.

Від Senior-фахівців я очікувала, що вони відповідатимуть більшості цих критеріїв. Водночас, якщо кандидат був сильним майже за всіма параметрами, але мав прогалину в чомусь одному, ми однаково могли розглядати його на позицію.

Якими були етапи найму

1 етап: CV-скринінг

Уже на цьому етапі відсіялася половина кандидатів. Багато фахівців мають сильний досвід, але не завжди добре відображають його в CV. Хоча саме резюме — перше, що бачить наймаючий менеджер і на основі нього формує початкове враження про кандидата. Нижче в статті я наведу приклади того, що варто й чого не варто робити в CV.

2 етап: дзвінок із рекрутеркою

Кандидатам, які пройшли по CV, рекрутерка ставила підготовлений мною перелік запитань. Зазвичай я прошу, щоби кандидати розповіли про свій найскладніший проєкт, найскладніший технічний виклик, з яким вони стикалися, а також про своє найбільше професійне досягнення. Завдяки цим питанням можу приблизно зрозуміти, чи перед нами Junior, Middle або ж Senior і вище, не заглиблюючись у технічне інтерв’ю.

3 етап: дзвінок зі мною на 30 хвилин

На цьому етапі ми спілкувалися з кандидатами, які успішно пройшли попередній етап. Я неофіційно називаю його «вайб-чеком». На цій зустрічі ми здебільшого говоримо про досвід кандидата, його/її підхід до роботи, але я також уважно придивляюся до soft skills. Іноді ставлю одне-два технічні запитання, але це не головна мета зустрічі.

Для цієї позиції нам були важливими сильні soft skills з декількох причин:

1. по-перше, ми формували нову команду. Це значно складніше, ніж приєднатися до вже спрацьованої команди, де вже є налагоджені процеси та командна взаємодія. Кожна нова людина задає свій вайб і впливає на ритм роботи команди, тому для нас було важливо зібрати людей, які допоможуть створити сильну та комфортну робочу атмосферу;
  2. по-друге, ми шукаємо проактивних та ініціативних людей. У нас розробники пропонують продуктові ідеї, покращують процеси та допомагають рухати продукт уперед. Для цього важливі софти: уміння брати відповідальність, доносити свою думку та ефективно взаємодіяти з іншими;
  3. і по-третє, ми хотіли, щоб людина на Senior-позиції могла стати ментором для інших розробників у команді й допомагати їм професійно зростати.

4 етап: тестове завдання

На виконання тестового ми давали кандидатам тиждень.

5 етап: технічне інтерв’ю

Якщо кандидати успішно справлялися з тестовим, то ми переходили до технічного інтерв’ю.

6 етап: баррейзинг інтерв’ю

Баррейзинг у нас — це фінальний етап інтервʼю, на якому ми перевіряємо, наскільки кандидати метчаться із нашою корпоративною культурою. На цьому етапі кандидати спілкувалися зі CTO.

Загалом бар може проводити бути будь-яка людина з менеджменту в компанії, яка не брала участь у попередніх етапах найму. Але для інженерів ми зазвичай долучаємо СТО.

Після цього, якщо кандидат нам підходив(ла), ми збирали рекомендації та переходили до оферу.

Базовий мінімум: що має бути в CV

Посилання на заповнений LinkedIn. Це своєрідна візитівка кандидата й дуже прикро, що цей інструмент часто не використовують. Якщо в кандидата є якісно оформлений LinkedIn, то я насамперед дивлюся саме на нього. Він сприймається набагато цікавіше, ніж сухий текст у резюме.

Я переглядаю весь контент, який є в профілі кандидата на LinkedIn. Мінімум, який хочу побачити, — це короткий опис про себе й історію роботи, яка збігається з інформацією в CV. Це дає змогу швидко перейти на сторінки компаній, у яких працювала людина, і подивитися, чим саме вони займаються.

Якщо є endorsements (підтвердження навичок) від колишніх колег, то це величезний плюс. Так я розумію, що фахівець залишив по собі хороший слід у компанії.

Приклади endorsements

Ще ціннішими є текстові відгуки. Чим більше зовнішніх підтверджень того, що людину цінували в професійному середовищі настільки, щоб написати відгук, тим сильніший це позитивний сигнал для наймаючого менеджера.

Зазвичай такі рекомендації потрібно просити самостійно. Найкращий варіант — рекомендація від колишнього менеджера, або, навпаки, від членів команди для менеджера.

Приклад рекомендацій від колег

Також важливо правильно оформити саме посилання на LinkedIn у СV. Воно має бути коротким, аби наймаючий менеджер міг легко перейти за ним чи скопіювати. Для цього налаштуйте свій LinkedIn URL, а не залишайте той, який платформа генерує автоматично — до прикладу: www.linkedin.com/in/anastasiastarchenko. Перед відправленням CV обов’язково перевірте PDF-версію документа й переконайтеся, що лінк коректно відкривається.

Посилання на GitHub. Активний GitHub — теж великий плюс, адже наймаючий менеджер може побачити, як людина пише код, ще до етапу найму. У випадку нашої вакансії я була рада побачити власні застосунки кандидатів на цю позицію і звертала увагу на UI/UX, адже ми шукали людину з хорошим відчуттям інтерфейсів Apple-платформ. Водночас розумію, що аби вести GitHub системно, програмування має бути певною мірою лайфстайлом, тож його відсутність для нас не є критичною проблемою.

Розкішний максимум: як технічні кандидати можуть виділитися серед інших завдяки CV

На позицію Senior iOS Engineer ми розглянули понад 200 кандидатів. Половина з них перейшла на скринінг із рекрутером. На вайб-чеку я спілкувалася зі 37 кандидатами. А до технічного інтерв’ю зі мною дійшло 10 людей, до баррейзингу — п’ятеро, а офер зробили двом людям — один із кандидатів, зрештою, зробив вибір на користь іншої компанії.

Конкуренція була приблизно як на вступі до магістратури з Computer Science в Оксфорді. У таких умовах виділятися справді важко.

Щоби підвищити свої шанси, кандидатам потрібно добре розуміти власні сильні сторони й робити на них акцент. У нас був один дуже харизматичний кандидат, який вирішив зіграти на своїй сильній стороні й надіслав коротке відео про свій досвід і підходи до роботи. Причому зробив це з гумором, вийшло дуже класно. Оскільки для цієї позиції були важливі сильні soft skills, це спрацювало йому в плюс. Тому, якщо ви знаєте, що маєте класне почуття гумору або вмієте добре комунікувати, використовуйте всі карти й не соромтеся.

Сильні сторони варто зазначати у CV, але й одразу підкріплювати їх прикладами. Я на співбесіді обов’язково попрошу навести приклади з роботи до кожного скіла, який ви зазначили у CV. Якщо вже пишете про комунікабельність, то додайте конкретний кейс: лідив команду, брав участь у вирішенні конфліктів, зміг домовитися з департаментом/колегою, який не хотів щось робити тощо.

Додавайте у СV більше конкретики про те, над чим саме ви працювали: над новим флоу, окремим екраном, базою даних, налаштуванням API тощо. Додавайте деталей про продукт, над яким працювали: предметна галузь, функціонал, кількість користувачів, цільова аудиторія, конкуренти й таке інше. Щось, за що я можу зачепитися і зіставити з тим, чим у нас щодня займаються співробітники.

У кількох сильних кандидатів були не надто релевантні для нас проєкти за тематикою, але вони дуже детально описували технічні виклики, проблеми, які вирішували, і рішення, які впроваджували, на кшталт:

• built the parental privacy system, including age-based and parent-approved access rules for messaging and content;
  • successfully implemented a raw H.265 video stream decoder;
  • migrated the app to Swift 6;
  • built a BLE-connected feature that combined real-time sensor readings with external environmental data to provide personalized recommendations;
  • refactored Cl pipelines: decomposed a 20-hour Ul test job into ~25 parallel jobs, reducing runtime by 80 %+ and improving reliability;
  • migrated purchase modules to StoreKit2.

Це добре виділяло їх серед інших і завдяки цьому ми рухалися з ними далі.

Один із кандидатів привернув мою увагу досвідом роботи у відомій компанії. Фахівці з таким бекграундом майже завжди проходять на етап скринінгу — просто тому, що цікаво зрозуміти, як вони мислять і працюють. Уже під час спілкування стало очевидно, що цей кандидат не випадково потрапив у ту компанію: він мав сильне продуктове мислення та був дуже драйвовим.

За можливості варто також називати цифри. Наприклад, ви зробили фічу, яка заробила певну суму грошей вашому роботодавцю, або ви зменшили кількість крашів на проєкті, скоротили build time, зменшити кількість багів чи покращили продуктивність команди — розказуйте про це. Однак цифри мають бути реальними та вимірюваними, і не під NDA. Якщо показники виглядають так, ніби ви взяли їх зі стелі, наймаючий менеджер це помітить.

Чого не має бути в CV

Якщо на сторінці кандидата у LinkedIn я бачу репости з російських пабліків про програмування або цитати «російських лідерів думок», то це для мене ред флег. Якщо на пʼятий рік повномасштабної війни людина досі репостить щось із російських джерел, або вказує їх як свої ресурси для навчання — нам не по дорозі.

Не знаю чому, але кандидати досі додають Skype у CV. Для інженера важливо залишатися хоча б трохи попереду технологій, а Skype — давно забутий інструмент.

Якщо у вас усе ж є GitHub, але код уже застарілий і не відображає вашого актуального стилю програмування, або якщо там тільки приклади тренувальних задач з leet code, тоді краще його не шерити :)

Також часто трапляються хаотично структуровані CV. Люди надто сильно граються з дизайном, і це лише ускладнює читання. Я хочу бачити простий хронологічний список, щоб одразу розуміти, куди дивитися. Коли CV зроблене навіть у дві колонки, я вже починаю плутатися.

І найкраще оформлювати досвід роботи у зворотній хронології — щоби інформація про останнє місце роботи було на початку CV.

Фото у СV — теж доволі контроверсійна тема. Як на мене, в українському IT це вважається моветоном, особливо для інженерів. Людина, яка оцінює кандидата, точно не має звертати увагу на його/її зовнішність.

Є ще дрібні нюанси, які мають дивний вигляд. Наприклад, коли люди оцінюють свої скіли за шкалою: «комунікабельність — 7 із 10». А як ви це виміряли? Для мов теж краще вказувати конкретний рівень — A1, B2 тощо — давайте щось максимально наближене до реальності.

І на сам кінець — на скринінгу варто показати свою адаптивність і критичне мислення. Якось на запитання: «Що б ви покращили на своєму проєкті, якби мали таку можливість?» — кандидат відповів: «Викинув би проєкт і переписав би все з нуля». Така відповідь дає мені дуже мало простору для оцінки. Я розумію меседж, але мені потрібна людина, яка вміє працювати з реальністю і знає, що можна покращити і як. У більшості випадків працювати треба з уже існуючим продуктом і ніхто не буде переписувати його з нуля.

Чи варто вказувати в CV досвід використання AI

У цій вакансії ми не зазначали досвід роботи з AI як обов’язковий, але зазначили в блоці «will be an advantage» і вже на скринінгу розпитували в кандидатів про це. Буває, що людина просто не мала можливості працювати з AI — роботодавець не оплачував AI-інструменти або взагалі забороняв використовувати їх у коді. Але якщо при цьому видно, що кандидат прагне розвитку в цьому напрямі, — ми це враховуємо під час співбесіди.

Зараз у нас на продукті дуже трансформується SDLC в сторону AI-first підходу. Тому досвід роботи з AI впливав на загальне враження про кандидата. Якщо в людини був не просто досвід написання коду з допомогою ШІ, а створення власних агентів, навчання скілів, побудови пайплайнів, то це для нас великий плюс.

До речі, на етапі тестового ми не забороняли користуватися AI. Але були кандидати, які повністю згенерували завдання з допомогою ШІ, а потім не могли відповісти на додаткові запитання під час співбесіди і взагалі не розуміли, що відбувається. Для мене це ред флег і я відмовляю таким кандидатам у подальших етапах. Та якщо фахівець використав AI і при цьому міг аргументувати свої рішення, пояснити архітектуру й захистити підхід — це величезний плюс.

Загалом у CV я раджу описувати конкретні кейси використання AI, а не просто: «Я користуюсь ChatGPT чи Claude Code». Додавайте деталі. Наприклад, ви створили систему, яка конвертує вимоги від продакта у технічну специфікацію, за яку вже може братися девелопер. Або ви написали систему уточнення вимог через AI, зробили скіл, який генерує UI на проєкті, використовуєте AI code review. Словом, вказуйте все це у CV, бо це дуже цінно.

Знаю, що багато hiring-менеджерів можуть закрити очі на слабкі знання алгоритмів або структур даних, якщо людина чудово працює з AI. Особисто для мене, технічна база поки що важливіша. Але ринок дуже швидко змінюється.

Ми в команді зараз займаємося розробкою сутності AI-інженера, який може самостійно імплементувати задачі. Ми хочемо досягти такого результату, коли поки ми відпочиваємо на вихідних або спимо вночі, AI вже працює над кодом, а зранку залишається лише перевірити результат.

Очікуємо, що це в рази збільшить кількість експериментів, які ми можемо запускати, а отже й кількість знань, які отримаємо про наших користувачів за той самий час. У принципі, наші конкуренти роблять те саме, тому зараз це вже скоріш питання виживання на ринку.

На які компроміси в наймі наймаючі менеджери готові піти

Я досить довго шукала людину — понад 3 місяці. Зрозуміло, що знайти кандидата, який відповідає опису вакансії на 100%, буває складно. Проте, є кандидати, які можуть не відповідати всім вимогам, але вони все одно можуть чудово підійти на конкретну позицію в конкретну команду. Тож ми йшли на компроміс.

Ми шукали фахівця рівня Senior, але кандидат, який найбільше нам підійшов, мав трохи менше досвіду. Водночас, цей досвід був дуже релевантний — кандидат уже працював раніше над дейтинг-продуктом. Тому ми розуміли, що умовно за рік він легко вийде з нами на Senior-рівень.

Часто доводиться жертвувати й іншими речами — наприклад, досвідом роботи з data-driven підходом. Постійно стоїть вибір, чи шукати далі людину, яка вже має цю експертизу, чи наймати сильного кандидата й навчати його цьому всередині компанії.

Але базовий мінімум по софт скілах такий, що кандидат має бути комунікабельним і вміти простими словами пояснювати свою думку. Насправді, це ще той виклик, бо люди часто незрозуміло або дуже довго пояснюють свої думки, або не вміють слухати інших. Такі кандидати нам не підходять.

Підсумовуючи

Для наймаючого менеджера важливо розуміти, над яким продуктом ви працювали: який функціонал був в цьому продукті, як цей продукт був побудований архітектурно. А також те, що саме ви в ньому робили: що змогли покращити, яку частину відповідальності брали на себе, які проблеми вирішували тощо.

На Senior-позицію ми очікуємо, що кандидат наведе декілька прикладів ініціатив, у яких він сам помітив проблему, запропонував рішення, реалізував його й показав результат. Конкретика, кейси та цифри завжди гратимуть вам на руку під час добору.

Сподіваюся, цей текст був для вас корисний. Якщо матимете питання щодо пунктів у статті — пишіть, поспілкуймося в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному4
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Справді гарна стаття з рекомендаціями щодо того, що робити і чого уникати в хайринг процесі! Однак, мені дивно чому у автора «погано» заповнений LinkedIn профіль. Де опис досвіду роботи з конкретикою, кейсами, і цифрами? Де секція про себе? Де рекомендації від колег (менеджерів) і численні endorsments? Де сертифікації? Де посилання на GitHub? Де взагалі активність: пости, коментарі, і проче? Як же по постику, чи статті, раз на два тижні, тиждень, день, годину? :D

Як я взагалі можу знати, що з вами у мене буде ідеальнийй матч, вайб-чек і синергія?

Без образ. Коментар більше до сучасного божевілля на ІТ-ринку праці. Думаю, що це тимчасове явище, але часи дійсно цікаві)

Спочатку подумав що ще один плач рекрутера, прочитав, пішов дивитись що за компанія, а там опа, а це ніфіга не рекрутер.

Я досить довго шукала людину — понад 3 місяці.

Є правило, якщо людина не знаходиться протягом 1-2 місяців (особливо за поточної ситуацій на ринку), то проблема не в кандидатах.

successfully implemented a raw H.265 video stream decoder;

Афігенно потрібний скіл для iOS розробника. Я вже мовчу що кодеки це доволі складна тема, дуже часто треба лізти в залізо і без доступу до пропріетарних документів, щось адекватне зробити дуже важко.

built a BLE-connected feature that combined real-time sensor readings with external environmental data

О, це вже цікаво. А як ріал-тайм забезпечували в контексті BLE? Що робили коли пакети не приходили?

Наприклад, ви зробили фічу, яка заробила певну суму грошей вашому роботодавцю,

І які висновки з цього треба зробити? Типу це унікальний спеціаліст, тільки він міг зробити цю фічу? А якщо людина на внутрішніх проектах сидить, котрі не приносять грошей? Такого взагалі наймати не треба, бо він для компанії в мінус працює?

Таке враження що автор не дуже розуміє що таке розробка програмного забезпечення. Для рівня «рекрутер» стаття ще норм (їм можна), але для розробника це якось дуже дивно. Особливо робити якісь паралелі, типу чувак робив дейтінг і ми робимо дейтінг, значить треба брати. Ну це дічь.

Очередная «гуру» — ну-ну...Совет: увольтесь с работы, отдохните 2-3 месяца а потом в рынок найти работу и обязательно используйте Ваши советы.Try it.А потом опять статью

Загалом 6 етапів звучить страшно. Ще й балансування дивне. По перше, чому тестове після розмови з тім лідом? Невже це не було б легше знати точно що людина знає свою справу (або вміє користуватися клодом і т.д.) до того як буде витрачатися дорогий і без того зайнятий час ліда.. Також дуже дивно, що по суті технічний діалог з лідом, котрий має перевірити чи є сенс в цій людині на роботі, чи він вирішить ботлнеки команди, зводиться до софт скілів по більшій мірі (щонайменше про це в цьому пункті розписано більше ніж про хард). Цю проблему можна було б обійти, якби робили тестове і було б чітко помітно де хтось перейшов на ШІ в якийся момент, ну загалом оперувати данними сухими для побудови команди (до речі таке відчуття, що в цьому й був сенс, але автор статті не зрозумів і просто десь скопіював побудову тестового). На мою думку, цей вайб чек — це пошук тих з ким ліду буде комфортно особисто для взаємодій. Можливо технічна складова в цьому випадку, була б чисто провсяк. Ну а інші проблеми гарно описав пан Віталій. Дійсно бере смута, наскільки предвзятий був пошук. І тут немає навіть сліда корпоративного тиску чи чогось такого, люди самі вигадують це все..

Шостий етап? Бляха, я б вже доски на труну замовляв би, бо можна й не дожити. Баррейзинг? Звучить як фулплейінг. І це ж ще хтось фітанув.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мій промпт для тюнінгу CV

Добивайте рейтинг вашого CV до 85+ на цьому промпті з Google/OpenAI/Anthropic моделями — і буде вам щастя 🙂

(просто завантажуйте CV в .PDF чи .MD разом з цим промптом в AI чат —> фіксимо проблеми —> повторюємо, поки не досягнемо вміняємого рейтингу, з яким CV доходить до людей)

————
Prompt:

You are an automated pre-screening module in an enterprise ATS, equivalent to first-pass systems used at FAANG-tier companies. Conduct an initial screening of the candidate below. Evaluate strictly on evidence present in the application — do not infer, extrapolate, or fabricate. Mark unstated information as “not stated” rather than guessing. Disregard protected attributes and their proxies. Assess against: technical/functional depth, scope and complexity of ownership, quantified impact and outcomes, career trajectory and tenure stability, and signal-to-noise of the application itself (specificity vs. vague claims, internal consistency). Be rigorously critical. Surface red flags explicitly: unverifiable claims, scope inflation, gaps, inconsistencies, dated or shallow experience. Output a concise assessment: top strengths, key red flags, and a composite score X/100 with a one-line calibrated recommendation (Strong Advance / Advance / Hold / Reject).

Найвужче і непередбачуване місце в наймі це людина та її «приколи». Можна перемогти АТС, можна подолати алгоритми, можна максимально підлаштувати резюме та поведінку на інтерв’ю під вакансію та компанію, але вгадати що в голові у конкретного рекрутера, ечара, ліда команди чи фаундера (за якими принципами, на підставі чого вони приймають рішення) — неможливо.

Імхо AI нормалізує цей процес зробивши його більш передбачуваним. Чи це буде в результаті краще для кандидатів — велике питання, для компаній — ставлю на поліпшення.

Ну типу не здивований, я сам проходив 7 етапів колись але тестові не робив, тому я міг би сказати що 6 норм але треба тестове бачити так як це просто час на вітер бути може.

6 етапів співбесід? Куди поділись часи, що співбесіда більше про тест на адекватність і є випробувальний термін в якому ще в перший місяць видно який кандидат. А якщо кандидат обійшов це все, а в результаті виявився токсичним і не спроможним працювати в команді, але от адекватного таким підходом відсіяли?
І це ж який ресурс витрачається щоб місяцями шукати кандидата, замість того щоб взяти і вже б пройшов і онбординг і випробувальний термін і вносив би цінність своєю роботою. Чи дійсно компаніям вигідно ось так і процеси важливіші за саму роботу? Цікаво, як керівники компаній відносяться до такого підходу.
Нещодавно один HR питала в лікендін, чи норм що один сініор одразу виставив цінник — 500 грн за співбесіду, 750 грн за співдбесіду з камерою і тп. проводьте хоч 10 етапів. Звісно коли змінюєш кар’єру, або шукаєш першу роботу це не спрацює, але коли вже з досвідом, і наприклад маєш вже роботу, то чим не варіант.

Чи дійсно компаніям вигідно ось так і процеси важливіші за саму роботу?

В ЄС вигідно. Бо важко звільнити

Пiд час випробувального термiну легко без пояснення причин навiть

в нас якойсь найняли людину. Потім відправили її на 3 тижні на тренінг. Потім протягом тижня, що залишився, ми вже почали казати, що чєл лодирь. Менеджер сказав, що ну може ще не очухався, давай дамо шанс. Як тільки закінчився випробовувальний термін, чєл забив повністю. Він засилав якісь коміти, але то все для галочки. В ітогє від керівництву сказав або платіть меня по контракту усю суму за рік і я сам йду, або не морочте мені голову. То його перевели в тіму, де він типу займався документацією, і йому не морочили голову. Він спокійно допрацював рік і контракт йому не продовжили

Добре що не на бюрнаут пішов)

Ще недосвідчений 😅. Щодо бюрнауту є також кумедна історія. Робітниця взяла лікарняний, а сама поїхала в Португалію кататися на сьорфі. І викладала це в інсті. Фотки побачив їі начальник і написав ій, що він усе бачив і що її виженуть. Вона повертається, йде до домашнього лікаря, каже що це неможливі умови праці, їй дають бьорнаут. Роботодавець це оплачує

Один машиніст в NL пішов на бюрнаут та паралельно водив потяги в іншій фірмі) але суд жарт не зацінив

А якщо кандидат обійшов це все, а в результаті виявився токсичним і не спроможним працювати в команді, але от адекватного таким підходом відсіяли?

Така структура процесу якраз і покликана знизити ризик помилки. Але, звісно, жоден процес не дає 100% гарантії.

Чи дійсно компаніям вигідно ось так і процеси важливіші за саму роботу?

Тут як і в розробці — на кожному етапі вартість помилки зростає в рази. Так, вигідніше інвестувати більше часу в найм, щоб добре підібрати людину, ніж потім прощатися з нею після випробувального.

добре підібрати людину, ніж потім прощатися з нею після випробувального.

Why do you automatically assume that if you have to fire the new employee, it’s something wrong with him/her, not with your processes?
Especially, if it’s getting harder and harder to hire the right person — maybe you are doing something completely wrong in your team so nearly nobody can fit it?
Or it’s always someone else?

а можете дати контакт цієї людини?
треба консультація щодо цікавої а задачі а не на ваші ці формочки.

гєнєзіс гєнєзіс рідненький
дай Бог шоб вас FTC на пляшечку засадив

Спочатку подумав що ще один плач рекрутера, прочитав, пішов дивитись що за компанія, а там опа, а це ніфіга не рекрутер.

Я досить довго шукала людину — понад 3 місяці.

Є правило, якщо людина не знаходиться протягом 1-2 місяців (особливо за поточної ситуацій на ринку), то проблема не в кандидатах.

Афігенно потрібний скіл для iOS розробника. Я вже мовчу що кодеки це доволі складна тема, дуже часто треба лізти в залізо і без доступу до пропріетарних документів, щось адекватне зробити дуже важко.

built a BLE-connected feature that combined real-time sensor readings with external environmental data

О, це вже цікаво. А як ріал-тайм забезпечували в контексті BLE? Що робили коли пакети не приходили?

Наприклад, ви зробили фічу, яка заробила певну суму грошей вашому роботодавцю,

І які висновки з цього треба зробити? Типу це унікальний спеціаліст, тільки він міг зробити цю фічу? А якщо людина на внутрішніх проектах сидить, котрі не приносять грошей? Такого взагалі наймати не треба, бо він для компанії в мінус працює?

Таке враження що автор не дуже розуміє що таке розробка програмного забезпечення. Для рівня «рекрутер» стаття ще норм (їм можна), але для розробника це якось дуже дивно. Особливо робити якісь паралелі, типу чувак робив дейтінг і ми робимо дейтінг, значить треба брати. Ну це дічь.

Висновки залежать від кейсу. Можливо, ця фіча була успішна, бо команда швидко відреагувала на запит, який з’явився на ринку. Тоді вкладом кандидата в цю фічу могла бути ефективна робота.

Можливо, саме кандидат доклався до формування гіпотези в тому вигляді, в якому вона стала успішною. У нас в компанії розробники беруть участь у формуванні гіпотез, тож їхні ідеї та бачення впливають на кінцеві результати команди.

Можливо, ця фіча виграла серед конкурентів, бо була технологічно складнішою, і давала більше функціоналу, ніж аналогічні рішення. Тоді вклад кандидата в успіх цієї фічі — це його/її технічна експертиза.

Звісно, не завжди у розробників є можливість безпосередньо повпливати на грошові результати. Є і інші важливі показники. Проте, такий досвід буде вигідно вирізнятися на фоні інших кандидатів.

Щось ви плутаєте справжню ідею bar raising. Це точно не про метчинг з культурою компанії.

Шостий етап? Бляха, я б вже доски на труну замовляв би, бо можна й не дожити. Баррейзинг? Звучить як фулплейінг. І це ж ще хтось фітанув.

Половина технічних кандидатів відсіюється на CV-скринінгу: як не стати одним із них

Так поділіться як?
Бо виглядає так наче 100 анкет знизу просто CTRL+DEL и всьо :D

Дивіться блоки «що має бути у CV» та «чого не має бути у CV», там всі поради)

кто не понял эта тема слоп от генезиса, по поиску код макак прошедших все этапы фильтрации и которая очень серьезно встряла dou.ua/...​tc-against-genesis-court

This article is a mainfest of the whole epoch.
In employer’s market hiring becomes absolutely pointless, since managers and HRs have no real clue how to evaluate the engineers.
That’s why, criteria like “impact of your work” come into play.
The only real criteria of the engineer’s level is the level of responsibility that the engineer accounted for. If the engineer was responsible for the complex feature, the certain technological department in the company, the whole project — it’s a senior, that’s it. Even if the feature was abandoned by business owners due to market shift, project was cancelled because customer bankrupted or the department was cut due to unsuccessful sales campaign.

And additionally — never demand the candidates to “sell” their CV to you. Because if you are looking for those who show off, you are hiring a storyteller, this way, not a wizard. You have to dig for the gold yourself. Those which are shining on the surface — are not a gold, it’s some other, smelly substance. For gold you have to dig.

Як не стати одним із них? Не подаватись в неадекватні компанії.
А загалом, ситуація не райдужна, ринок відвернувся від кандидатів. Для себе вирішив, що якщо втрачу роботу, то краще буду займатись чимось іншим, але не втрачу самоповагу до самого себе, відсилаючи резюме в такі контори.

6 етап: баррейзинг інтерв’ю

Дочитую до цього пункту і такий «стоп, це ж було вже». Забиваю в пошук «характерник» (окрема подяка йому за статті), там «список компаній Genesis», пошук по сторінці «appflame» — check.

Посилання на GitHub. Активний GitHub — теж великий плюс, адже наймаючий менеджер може побачити, як людина пише код, ще до етапу найму.

Якщо у вас усе ж є GitHub, але код уже застарілий і не відображає вашого актуального стилю програмування, або якщо там тільки приклади тренувальних задач з leet code, тоді краще його не шерити :)

Теж виглядає, як порада з минулого десятиліття
Спеціально пройшовся по гітхабам колег — з декількох десятків людей +/- актуальний аж в одного

Skype — давно забутий інструмент

Мало того, він не працює з травня 2025го. Не знаю коли писалась стаття, але цікаво — це копіпаста, чи дійсно хтось ще вказує скайп? (бо я пару років тому зустрічав ICQ в профілях)

чи дійсно хтось ще вказує скайп?

Как вариант просто резюме не обновляли)

Жарти жартами, а я зі свого міг і не прибрати ) Бо коли оновлюєш резюме то це останнє на шо звернеш увагу. Треба перевірити.

Не знаю коли писалась стаття, але цікаво — це копіпаста, чи дійсно хтось ще вказує скайп?

Найм відбувався на початку 2026 року, і у декількох кандидатів у CV був Skype. Так він і опинився в цій статті)

оце риночок...
— понад 200 кандидатів на ОДНУ вакансію «космонавта»
— резюме просто викидали, без зайвих розмов.

На позицію Senior iOS Engineer ми розглянули понад 200 кандидатів.
Половина з них перейшла на скринінг із рекрутером.
На вайб-чеку я спілкувалася зі 37 кандидатами.
Коротко про те, кого ми шукали на позицію Senior iOS Engineer

Для цієї вакансії ми шукали кандидата із:

сильною експертизою в System Design;
ґрунтовним досвідом iOS-розробки і знанням Computer Science;
розумінням архітектурних підходів, модульності і взаємодії клієнтських застосунків із бекенд-сервісами;
розумінням впливу технічних рішень на користувацький досвід і бізнес-результат;
здатністю приймати зважені технічні рішення, знаходячи баланс між швидкістю розробки та довгостроковою підтримуваністю продукту;
прагненням до постійного професійного розвитку, застосуванням сучасних інженерних практик та використанням AI-інструментів (останнє зазначали як «will be an advantage»);
навичками проактивності, ініціативності та вмінням самостійно рухати задачі від ідеї до реалізації;
сильними комунікаційними навичками та здатністю ефективно співпрацювати з кросфункціональними командами.

Не понял, где комментарий от Характерника что Appflame это Генезис со всеми вытекающими? 😅

Загалом 6 етапів звучить страшно. Ще й балансування дивне. По перше, чому тестове після розмови з тім лідом? Невже це не було б легше знати точно що людина знає свою справу (або вміє користуватися клодом і т.д.) до того як буде витрачатися дорогий і без того зайнятий час ліда.. Також дуже дивно, що по суті технічний діалог з лідом, котрий має перевірити чи є сенс в цій людині на роботі, чи він вирішить ботлнеки команди, зводиться до софт скілів по більшій мірі (щонайменше про це в цьому пункті розписано більше ніж про хард). Цю проблему можна було б обійти, якби робили тестове і було б чітко помітно де хтось перейшов на ШІ в якийся момент, ну загалом оперувати данними сухими для побудови команди (до речі таке відчуття, що в цьому й був сенс, але автор статті не зрозумів і просто десь скопіював побудову тестового). На мою думку, цей вайб чек — це пошук тих з ким ліду буде комфортно особисто для взаємодій. Можливо технічна складова в цьому випадку, була б чисто провсяк. Ну а інші проблеми гарно описав пан Віталій. Дійсно бере смута, наскільки предвзятий був пошук. І тут немає навіть сліда корпоративного тиску чи чогось такого, люди самі вигадують це все..

По перше, чому тестове після розмови з тім лідом?

У нас это мотивировали тем, что если по общению сразу видно что человек не подойдёт, то нет смысла потом тратить время инженеров на ревью тестового

Очередная «гуру» — ну-ну...Совет: увольтесь с работы, отдохните 2-3 месяца а потом в рынок найти работу и обязательно используйте Ваши советы.Try it.А потом опять статью

tl;dr

Дізнаєтесь контакти наймаючого менеджера в компанії і телефонуйте йому в обхід рекрутера. Він звичайно здивується як ви його телефон дізналися, а ви кажете — зараз CV закину на пошту, розповім як саме — на технічному.

Тут найголовніше — дізнатися контакти та дзвонити на особистий телефон та відправляти на особистий gmail.

Якщо що — він сам CV закине у funnel, але таке точно ніхто не відсіє :)

Мабуть чи не найкраща порада. Бо деякі забувають, що наймать людей, а не букви на папері які обходять фільтри.

Будь ласка, не телефонуйте людям без їхнього дозволу 😱 Я би це сприйняла, як грубе порушення особистих кордонів, і не розглядала би такого кандидата.

Але написати в LinkedIn — чудова порада, теж рекомендую.

Але деякi рекрутери чомусь дзвонять

CV-скринінг

HackerRank open sourced its ATS.
My resume scored 90/100. Oh wait 74/100. No — 88/100. Actually 83/100.

danunparsed.com/...​ackerrank-open-source-ats

I’ve decided to test it out.

First working run: 90/100. Felt pretty good!

I had some debug prints scattered around from troubleshooting the setup, so I cleaned those up and ran it again.

74/100.
...
If your company’s cutoff sits at 85, I fail 65% of the time. Same exact resume, different luck.

Гарна стаття, дякую!! Цікаво було почитати

Справді гарна стаття з рекомендаціями щодо того, що робити і чого уникати в хайринг процесі! Однак, мені дивно чому у автора «погано» заповнений LinkedIn профіль. Де опис досвіду роботи з конкретикою, кейсами, і цифрами? Де секція про себе? Де рекомендації від колег (менеджерів) і численні endorsments? Де сертифікації? Де посилання на GitHub? Де взагалі активність: пости, коментарі, і проче? Як же по постику, чи статті, раз на два тижні, тиждень, день, годину? :D

Як я взагалі можу знати, що з вами у мене буде ідеальнийй матч, вайб-чек і синергія?

Без образ. Коментар більше до сучасного божевілля на ІТ-ринку праці. Думаю, що це тимчасове явище, але часи дійсно цікаві)

Справді гарна стаття

Стаття з розділу «як я провів літо»

Однак, мені дивно чому у автора «погано» заповнений LinkedIn профіль

А чому це має бути так? Автор шукає роботу?

Справді гарна стаття з рекомендаціями щодо того, що робити і чого уникати в хайринг процесі!

Дякую!

Однак, мені дивно чому у автора «погано» заповнений LinkedIn профіль.

Я роботу зараз і не шукаю 😅

О, яка феєрична стаття.
Пан має час і натхнення трохи прокоментувати.

> CV-скринінг. Уже на цьому етапі відсіялася половина кандидатів. Багато фахівців мають сильний досвід, але не завжди добре відображають його в CV

і як ви здогадались що «фахівці мають сильний досвід» якщо вони відсіялись на даному етапі і ви з ними не розмовляли?

> дзвінок із рекрутеркою
щоби кандидати розповіли про свій найскладніший проєкт, найскладніший технічний виклик, з яким вони стикалися, а також про своє найбільше професійне досягнення

і от сиджу я перед рекрутеркою, розуміючи що вона не технічний фахівець і... розповідаю про «найскладніший технічний виклик» фразами в яких вона може розпізнати окремі знайомі слова?
у вас же для цього технічне інтерв’ю є, що за дурня, чому це має запитувати HR який не може оцінити якість відповіді і задати уточнюючі запитання?

> дзвінок зі мною на 30 хвилин
ми формували нову команду. ... Кожна нова людина задає свій вайб і впливає на ритм роботи команди

якщо це нова людина, то вони всі нові. вони не можуть впливати на ритм роботи команди якої ще немає.
ви за 30 хв можете оцінити як людина буде працювати з іншими членами команди, яких ви ще не набрали? серйозно? при цьому команда «аж» з 4 людей.
ок, припустимо, просто припустимо що це має сенс — ну от вам флегматики/інтроверти в команді не потрібні, давай тільки холериків.
чому, ну чому цим займається технічний фахівець, який в цій команді навіть не працює (бо її ще немає), а не HR на першому етапі співбесіди?

> тестове завдання
На виконання тестового ми давали кандидатам тиждень

для сіньйора, після початкового скринінгу. угу.
і по тестовому завданню ви можете оцінити рівень кандидата, бо воно складне і займе у нього тиждень на написання?
але ж

на етапі тестового ми не забороняли користуватися AI

— то для чого, Карл, — ви хочете оцінити його рівень користування AI?
чи завдання просто щоб відсіяти тих хто пошле вас нах на даному етапі?
тоді резонно — нам занадто горді кандидати не потрібні, будуть потім незручні питання задавати.

> технічне інтерв’ю

судячи з одного речення в статті, цьому приділяють суттєву увагу
далі згадки про інтерв’ю перемішані з коментами про CV

> баррейзинг інтерв’ю

може, зекономити ваш час і кандидата і довірити зробити це HR на першому етапі?
HR же в курсі «корпоративної культури», що б під цим не малось на увазі? чи СТО володіє якимись сакральними знаннями і оцінює вайб по зуму?

І того ми маємо 6 (шість) етапів інтерв’ю — ну а що, чим ми гірші за Гугл.

Далі — не знаю навіть як цей буллшит про Лінкедін коментувати, особливо з ендорсментами і відгуками. Зазвичай з цим все добре у наших колег із Південної Азії — у них і навичок, і ендорсментів, і коментарів, і сертифікатів всяких- аж очі розбігаються.
Ок, є зміст тримати Лінкедін профіль для зв’язку з рекрутерами/HR — їм це зручно. Ще можна колег колишніх/теперішніх пошукати за потреби, кількома словами перекинутись і перейти в якийсь месенджер за потреби. Та й усе — як мережа для спілкування професіоналів Лінкедін мертвий.

що має бути в CV

Далі пішли чергові поради «що має бути і чого не має бути в CV», в мене немає сил це коментувати.

На позицію Senior iOS Engineer ми розглянули понад 200 кандидатів. Половина з них перейшла на скринінг із рекрутером. На вайб-чеку я спілкувалася зі 37 кандидатами. А до технічного інтерв’ю зі мною дійшло 10 людей, до баррейзингу — п’ятеро, а офер зробили двом людям — один із кандидатів, зрештою, зробив вибір на користь іншої компанії.
Конкуренція була приблизно як на вступі до магістратури з Computer Science в Оксфорді. У таких умовах виділятися справді важко.

Работать в нашей компании большая честь ©

> Я досить довго шукала людину — понад 3 місяці.
Ми шукали фахівця рівня Senior, але кандидат, який найбільше нам підійшов, мав трохи менше досвіду.

Оце показово — із сотні кандидатів які залишились після скринінгу резюме, вам найбільше підійшов міддл?
Напевно тому що Senior iOS Engineer всі перевелись, залишились одні самозванці на ринку.

Коротше, дякую за статтю, зачіпає за живе ))

Сто процентов согласен с тобой! Извини что по французки пишу «на пʼятий рік повномасштабної війни». Кстати, только упоротый идиот не прочитает полезную статью или не перейдет по ссылке в Линкедине только потому что она на русском языке.

Кстати, только упоротый идиот не прочитает полезную статью или не перейдет по ссылке в Линкедине только потому что она на русском языке.

If the person doesn’t fall for military propaganda, it means that this person has critical thinking. Managers of such companies, which are built on a corporate cult, avoid such people since they are very hard to manipulate.

> Я досить довго шукала людину — понад 3 місяці.
Ми шукали фахівця рівня Senior, але кандидат, який найбільше нам підійшов, мав трохи менше досвіду.

не вистачило дєнях на сіньйора

це показово скоріше до «стану ринку» а не конкретно взятої компанії, думаю всі контори бутуть цим користуватися... так само як розробники цим користувалися коли був ринок кандидата

це так — увесь ринок такий: шукають подешевше, кандидатів в 100 разів більше, ніж вакансій.

На Senior-позицію ми очікуємо, що кандидат наведе декілька прикладів ініціатив, у яких він сам помітив проблему, запропонував рішення, реалізував його й показав результат. Конкретика, кейси та цифри завжди гратимуть вам на руку під час добору.

Тобто це нормально про таке розповідати, якщо проекти були під NDA?
І які серйозні проекти зараз не під NDA?

Розкажіть таким чином, щоб NDA не розкривати. Взагалі типовий NDA, який я дуже уважно читаю, дозволяє розказати про підходи, організацію роботи, проблеми складнощі майже все.
Мені теж час від часу на інтерв’ю люди на питання «розкажіть, як був влаштований ваш веб-застосунок з технічної точки зору» нерідко кажуть «NDA». На що я їх прошу розказати типовий post request journey від load-balancer до сховища даних і детально зупинитись на кожному етапі валідації / перетворення даних. Це ж нескладно якщо є шо сказати.

Вся інформація по проекту, яка не відома загалу, знаходиться під NDA. В результаті я можу розповідати тільки те, що бачить користувач, який завантажив додаток із App Store.
Навіть кількість учасників на проекті, їх ролі — це теж вже не публічна інформація.
В результаті — в мене велика проблема з проходженням саме не технічного інтервʼю.
При тому, що на роботі колеги, як правило, дуже добре оцінюють мою роботу.
Тому тема — як добре оформити CV і пройти HR для мене болюча і важлива.

Водночас, цей досвід був дуже релевантний — кандидат уже працював раніше над дейтинг-продуктом.

У нього часом не було у договорі на попередньому місці роботи вказано, що забороняється працювати на конкурентів певну кількість років? Тобто він зливав ідеї із попередніх проектів? Чи він просто ніяк не використовував ту інформацію, яку отримав на попередньому місці роботи?

І загалом. Тобто вам був потрібним кандидат самі із досвідом у вашій ніші? А всі оті відгуки від колег, комік-відео і багато чого іншого не зіграло значної ролі?...
Може, варто було відразу добавити вимогу «досвід роботи на дейтинг-проектами 6+ місяців обов’язковий». Тоді, може, зекономили б купу часу і собі і кандидатам.)

У нього часом не було у договорі на попередньому місці роботи вказано, що забороняється працювати на конкурентів певну кількість років?

Загалом, такі питання вже між кандидатом та його попереднім місцем роботи, це не відповідальність наймаючої компанії. Але в даному випадку порушень не було.

Може, варто було відразу добавити вимогу «досвід роботи на дейтинг-проектами 6+ місяців обов’язковий».

Кандидати з досвідом в нашій ніші — це великий плюс, тут нема чого приховувати. Як мінімум, схожий досвід в рази пришвидшує онбординг людини. Проте, таких кандидатів дуже мало, тож це не може бути обов’язковою вимогою)

Так само цей критерій не є і достатнім для найму: ми спілкувалися з іншими кандидатами з досвідом в дейтингу, але не дійшли з ними до оферу, бо вони не підійшли по основним вимогам.

Загальне враження від статті:
«Отаке мені подобається — робіть. А таке мені не подобається — не робіть.»

Але в цілому стаття корисна і є підмічено чимало хороших нюансів, на які варто звернути увагу.

migrated purchase modules to StoreKit2.

Це задача для мідла. Хоча і займе дещо часу.

Таке колись давно реалізував за пару днів з допомогою VLC. Підключаєш бібліотеку, підправляєш трохи коду і працює.

Наприклад, ви зробили фічу, яка заробила певну суму грошей вашому роботодавцю

1. Ви жартуєте? Розповідати таку кофіденційну інформацію...
2. 90%+ заробітку залежить не від якості коду програміста. А від ідеї, бізнес-рішення, цікавості контенту. І джун може написати додаток, у якого будуть мільйони завантажень чи десятки тисяч доларів заробітку.
Я веду до того, що не релевантно оцінювати програміста за сумою грошей, яку заробила реалізація ним якоїсь фічі.

Це ще при умові що компанія шарить з працівниками всю інформацію про доходи. Я бачив компанії, де просто кажуть «на цей квартал у нас була певна ціль, ми її виконали на 108%». Що таке 100% — чи це мільйон доларів, чи це 200 гривень — хз.

Ба більше, буває що всі інженери пашуть як папи Карло, а компанія в мінусі через взагалі непов’язані причини. Або наприклад була допущена чесна помилка, але взагалі не інженерами. Наприклад протягом двох років компанія з мого проекту намагалась наздогнати одразу двох лідерів ринку, в сфері CMTS (це все обладнання вже давно EOL, тому не секрет). При чому приблизно половина пристрою (він модульний) була повністю готова, сертифікована і активно продавалась ще до початку цього інтервалу в два роки. Тобто уже є шассі, БЖ, охолодження, весь нетворкінг, синхронізація, відеопроцессінг і грубо кажучи DAC частина. Залишалось «лише» зробити ADC частину та шедьюлинг. І їх майже доробили до продакшену, але сама спроба виявилась помилковою, хтось швидко зорієнтувався і повністю переробили всю архітектуру на сучасну розподілену з нуля (на той момент взагалі перші були). І ті самі інженери, з тією самою якістю і швидкістю зробили супер успішний і надприбутковий в рамках цієї компанії продукт.

Або от ще всім відомий приклад — розробка літака Ейрбас А380. Чи літак поганий з інженерної точки зору? Взагалі ні, це дуже вдалий літак який всі хвалять (в рамках його специфікації звісно). Але програма дико збиткова, бо директори просто не вгадали (і ніхто не міг вгадати) стан ринку через двадцять років. Чи той літак робили погані інженери? Та ні. Але вони навряд зможуть написати щось типу «я розробив ось цей коннектор і приніс компанії 123% прибутку тільки цим винаходом».

Це я до того що можна два роки якісно веслати і отримати самі збитки, бо початкове рішення на самому топі компанії було помилкове, а потім так само веслати і бути супер пупер успішним і писати в лінкедіні оті наркоманські пости про те як певний шматок коду приніс компанії рівно 146.67% прибутку за 41.5 день. А насправді все залежало як хтось початково вдало вгадав з нішею на ринку та часов виходу на нього. А не вгадав би, то той самий код написайний за той же час був би віртуально «збитками».

Ба більше, буває що всі інженери пашуть як папи Карло, а компанія в мінусі через взагалі непов’язані причини.

100%, пиляти фічу/проект яку/який потім сейлзи не змогли продати — це ж класика

Мені пальців на двох руках не вистачить щоб перерахувати всі фічі, які я створював (часто ASAP) по запиту менеджерів, а потім бачив нуль трафіку на проді. Запитуєш, чого так — відповідь «ну, це була гіпотеза, що кастомерам таке треба, а виявилось що їм не треба»

І от що мені писати в резюме?) Senior Zero-Users-Features Developer?)

Теж було. Один і той самий замовник, один і той самий програміст. Перший проект — дуже успішний(як для трьох людей в команді). Другий проект — практично нуль.
У другому проекті був кращий код, краще продумані деталі, більше досвіду по розкрутці, вкладено грошей в рази більше. Але, чомусь не зайшов. Мабуть просто ідея у першого проекту зайшла. А у другого — ні.

У нас був один дуже харизматичний кандидат, який вирішив зіграти на своїй сильній стороні й надіслав коротке відео про свій досвід і підходи до роботи. Причому зробив це з гумором, вийшло дуже класно.

Ось що, виходить, важливо. А не три роки старань зробити проект максимально якісним, купа рефакторингу, купа зусиль на покращення архітектури і щоб інтерфейс був дуже зручним для користувача від найменшого екрану пристрою до найбільшого.

Зазвичай я прошу, щоби кандидати розповіли про свій найскладніший проєкт, найскладніший технічний виклик, з яким вони стикалися, а також про своє найбільше професійне досягнення.

От ви розумієте, що людина, якій складно програмувати, може розповідати про свої «складні проекти» годинами. А от людина, якій програмувати, в принципі дуже легко, навіть не знає, що розповісти. Бо воно, який проект не візьми(IOS проект), — якщо зробити нормальну архітектуру, то там програмувати його взагалі не проблема. IOS проекти ж навіть не сильно навантажені. Якщо IOS проект складний, то розробник майже напевно щось не правильно робить.
(Окей, можуть бути винятки, де вимагалось щось таке зробити, що майже ніхто ще не робив і в принципі немає інформації, як його робити)

якщо зробити нормальну архітектуру

так в цьому і є складність зазвичай...

А що підсвічувати в резюме, якщо на попередніх роботах все було під NDA, включно із назвами проектів?

Якщо після двох місяців роботи сильно змінились умови роботи, то все-рівно працювати ще мінімум рік(чи два), щоб тебе не відсіяли просто через те, що пішов із компанії менше ніж через пів року роботи?

своїми словами опиши компанію, проект, домен, тільки без назв.
вперше я це побачив коли працював в аутсорсі. для мене створили «внутрішне резюме» шоб показувати потенційним кліентам але без жодної назви.
2020-2025, «Big Four» company — financial app for trading.
2015-2020 Biggest cell network provider in US — assets management platform
це для прикладу, бо коли все резюме в NDA-NDA то виглядає максимально стрьомно

Тобто можна не вказувати назву компанії? Думаю, таке дуже підозріло. Але, може, і підійде.

Тобто можна не вказувати назву компанії?

Тоді ж бекграунд чек не пройде

А що підсвічувати в резюме, якщо на попередніх роботах все було під NDA, включно із назвами проектів?

Погоджуюся з коментатором нижче, не вказуйте назви, якщо вони під NDA. Часто бачу таке в резюме, це сприймається нормально. Але розпишіть те, що можете, не порушуючи NDA: домен, загальний опис проєкту, і що саме ви зробили на цьому проєкті.

Якщо після двох місяців роботи сильно змінились умови роботи, то все-рівно працювати ще мінімум рік(чи два), щоб тебе не відсіяли просто через те, що пішов із компанії менше ніж через пів року роботи?

Тут універсальної поради немає, особисто моя думка: не треба терпіти умови, які вам не підходять.

Якщо у вас загалом стабільна історія найму, і звільнення через два місяці є радше винятком, для мене це не було б приводом відмовити на етапі перегляду CV. Але я обов’язково запитаю про цей епізод на співбесіді. У нас, доречі, був на цю позицію один кандидат саме з такою ситуацією, і він дійшов до фінальних етапів, це не стало на заваді. Особисті кордони, розуміння того, що вам підходить, а що ні — це теж софт скіл, тож таку ситуацію під час інтерв’ю можна розвернути собі на користь.

Якщо є endorsements (підтвердження навичок) від колишніх колег, то це величезний плюс.

Це якийсь вайб 2007го ))
В принципі, як і вся стаття окрім пункту про AI

Конкретика, кейси та цифри завжди гратимуть вам на руку під час добору.

Золоті слова! Тільки не думаю, що «конкретика» це про технічні деталі, як описано в попередньому розділі (хіба що позиція джуніора)

ми розглянули понад 200 кандидатів

Це ключовий момент статті. Бо є багато людей і ви придумуєте кого як відсіяти. Коли був дефіцит, то запрошували будь-якого кандидата, хто вписував на лінкедіні скіл зі схожими буквами )))

пишіть, поспілкуймося в коментарях

Сподобався описаний підхід в пункті про AI для розробки. А чи використовували ви AI для обробки CV?

Це ключовий момент статті. Бо є багато людей і ви придумуєте кого як відсіяти. Коли був дефіцит, то запрошували будь-якого кандидата, хто вписував на лінкедіні скіл зі схожими буквами )))

Дуже і дуже плюсую!

А чи використовували ви AI для обробки CV?

Для цієї вакансії — не використовували.

вайб-чек
наскільки кандидати метчаться із нашою корпоративною культурою.

Скільки можна цього булшиту

Цікавий інформація з тої сторони барикади. Дякую що поділились.

А до технічного інтерв’ю зі мною дійшло 10 людей

А скільки взагалі людей зробили тестове?

Фото у СV — теж доволі контроверсійна тема. Як на мене, в українському IT це вважається моветоном, особливо для інженерів. Людина, яка оцінює кандидата, точно не має звертати увагу на його/її зовнішність.

У вас на прев’ю статті теж використане ваше фото. 🙂
На продукті, можливо, фото в CV і не таке важливе, але в аутсорсі, де профіль кандидата часто показують замовнику, зовнішній вигляд і перше враження все ж можуть мати значення.
Ну і за самим фото іноді можна зробити певні висновки про професійний підхід кандидата. Звісно, не про його технічні навички, але хоча б відсіяти відверто невдалі або недоречні фото.

Аутсорсеры заказчикам отдают как раз максимально обезличенные резюме. Юнит должен быть стандартизирован.
А вот в продукт, наоборот, это может помочь с базовым вайб чеком. Да и вообще, наш мозг натренерован на лица, потому с фото будет проще запомниться.

А скільки взагалі людей зробили тестове?

Тестове зробили 18 людей.

У вас на прев’ю статті теж використане ваше фото. 🙂

Але це ж і не моє CV)

Загалом, чіткого правила на тему фото у CV дійсно немає, з мого досвіду — його переважно не додають, і це така собі «норма» у нашому IT. Я не стану відмовляти кандидату через те, що у нього є фото в резюме, але і на перше враження наявність фото не матиме бажаного позитивного впливу для мене. Навіть, якщо фотографія дуже вдала 😄

Половина технічних кандидатів відсіюється на CV-скринінгу

неудачники нам не нужны ©

Підписатись на коментарі