Світчинг з ІТ: хто вже задумувався?

Зараз важко не помітити зміни на ІТ-ринку. Конкуренція б’є ключем, а пропозиції інколи взагалі дивують. От вчора, думаю, багато хто бачив пост про вакансію джуна-дизайнера, де пропонували $300, півроку випробувального терміну та, в разі звільнення раніше ніж через 1.5 року, вимогу повернути всі зароблені гроші як «компенсацію за навчання». Знайти проєкт із нормальними умовами — це тепер задачка із зірочкою. До речі, з цього обговорення в коментарях мені дуже сподобалася фраза від Олексія Мороза, яка гарно описує сучасні реалії:

«Якщо ви вважаєте що з ринком ІТ все погано, то ви занадто оптимістичні».

Тому стало цікаво: чи думає хтось про світчинг з айті в інші сфери? Куди варто дивитися, щоб зберегти баланс між хорошим доходом і стабільністю? І взагалі які прогнози на найближчий рік, на вашу думку?

P.S. Світчинг у фермерство та садівництво — це теж світчинг, тому це теж зараховується.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я вже дивлюся в бік «дівчата, записуємося на ноготочкі»

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Буде важкувато кудись свічитись, бо такі часи, коли нормальна робота це привілей.
Все автоматизується, замінюється на треш, а справжнє — банкрутує.
Наприклад, якщо ви купуєте пиво подешевше, то нормальні броварні не витримують конкуренцію. З автомобілями така ж історія.

Я почав задумуватися про світчинг З ІТ ще в той період кар’єри, коли робив світчинг В ІТ) Бо, хоча мені й подобається весь цей світ абстракцій, але скажу чесно — душа у мене завжди лежала до роботи з матеріальними речами, саме тому за першою освітою я інженер-механік та 4 роки пропрацював на заводі де ми з колегами проектували та виготовляли різні крутезні речі. В ІТ прийшов десь на 30% тому що було цікаво і на 70% тому що тут платять хороші гроші. План був — пропрацювати 15-20 років, накопичити капітал та вийти на пенсію. Поки що все йде за планом.

Стосовно того, чим вже займаюся та планую займатися далі — агро-автоматизація та арт-крафт. Перший напрям поки що реалізовується у домашніх проектах для вирощування квітів та овочів. Якщо буду задоволений результатами декількох сезонів — можна буде задуматися про масштабування та продажі. Другий напрям — це створення арт-об’єктів з металу, дерева та каменю і з комбінацій цих матеріалів. Дещо буду залишати собі, дещо — дарувати друзям, решту — продавати.

Але яким би не був життєвий чи кар’єрний шлях, вважаю однією з найважливіших і найцінніших навичок виживання — вміння жити на суму, еквіваленту джунівській зп, навіть якщо ти заробляєш як мідл/сеньйор/лід. Бо, як правильно зазначили в інших коментарях — в українських реаліях не в ІТ сфері отримувати айтішний дохід — практично нереальна задача. Тож треба вчитися жити на $1-1.5k на місяць, а не на $3-5k. Чому вимерли динозаври, але у тому ж самому апокаліпсисі вижили різні щури та ховрашки? Тому що в умовах дефіциту ресурсів виживають ті, кому для виживання достатньо мінімальної кількості ресурсів, а вимирають ті, хто при зміні умов все ще хоче продовжувати жити тим рівнем життя, на який ресурсів вже не вистачає.

в українських реаліях не в ІТ сфері отримувати айтішний дохід — практично нереальна задача

Треба нарешті знайти відповідь на питання
Хто в біса всі ці люди, які купують житло в Новоречерських Липках і катаються на Мерседесах?
Думаю, серед них немає жодного айтішника

Для того, щоб про якийсь світчинг казати, треба в першу чергу зрозуміти «куди» хоча б в теорії можна світчнутись. На мою думку якщо в айті ти зараз маєш 2к+, то нікуди ти не світчнешся. Альтернативи або дуже тяжкий труд, щоб ті самі 2к заробити, або кілька років навчання з втратою в грошах протягом цих років.
Ну і відповідно, якщо ти зараз безробітний, то будь який варіант більше 0 підійде, але це не світчинг називається, а сюрвайвінг

Оцей «світчинг з ІТ» це постійна тема скільки часу існує доу.

Поки що все ок для норм інженерів, навіть якщо з’являться (або вже є) справді розумний АІ, то все одно треба буде хоча б 2ох інженерів (замість одної команди) щоб цими моделями керувати, їх інтегрувати і т.п.

Будьте суттєво вище середнього і все буде ок.

А якщо так як зараз буде ще хоча б з 5 років, то в мене буде fat fire

Ремонт комп’ютерів, смартфонів та принтерів
Продавець в магазин комп’ютерної техніки

Ремонт комп’ютерів, смартфонів та принтерів

Більшість техніки все більше стає неремонтопридатною, запчастини дорогими, і робота майстра теж дорога, сумарно ремонт буде невигідним економічно. Все йде до того що техніку просто викидатимуть, та купуватимуть нову, або по гарантії/підпискі видаватимуть нове. Тому коли ІТ загнеться, то це теж буде дохла тема.

Продавець в магазин комп’ютерної техніки

багато не заробиш, та і більшість покупок таки онлайн, тому % з продажу теж буде мізерним.

Наразі вивчаю можливості ШІ — крутячи і розтягуючи цю штуку у всі напрямки. І поки виглядає як потенційний варіант для того, що б мені як розробнику робити більше за коротший термін (просто ще треба розібратись глибше). Чому «погано»? Бо розробник умовно не може наздогнати темпи сучасного розвитку індустрії: якщо раніше тобі платили умовні 5к в місяць за твій код — то сьогодні той самий код вже коштує в кращому випадку — 20 (без «к»). Є велика вірогідність що тим хто хоче бути в індустрії треба просто опанувати новий вид «велосипеду» — на якому вже можна і їхати собі спокійно.

Та тільки коштує воно не 20. 20, може, коштують локальні модельки, які Вам не дадуть того результату, який дають флагмани. Флагмани будуть коштувати 20к в рік, щоб їх тренерувати, деплоїти і інференс + до того, Вам треба розуміти, що Ви робите, а для того треба мати дотичну проф або знання/розуміння того, що робите.

Зараз дивлюсь 5 сезон «Ферма Кларксона», тож якщо що — свічнусь в OnlyFarms.

Або, можливо, з ШІ буду генерувати пародію «Ферма Карлсона».

Ви ж пам’ятаєте фінал 1 сезону? Там де Кларксон рахує річний прибуток? :)

Так, там вийшла сума менша за місячну зарплату початківця в ІТ-компанії, яка вважається дном.

Можна ж почати з чогось простого: взяти камеру, домовитися з фермером і знімати шоу, ніби я там головний перець і всіма командую. Спершу відзняти, як я приходжу й інспектую роботу, а потім дозняти, як я кажу, щоб цю роботу зробили, і як саме. Як то кажуть, спершу стріляти в стіни, а потім малювати мішені. У мене вийде — он в інфлюенсерів же вдається знімати «успішний успіх» із приватними літаками та розкішними готелями, наче на все це вони самі заробили :)

Взагалі про ферму Кларксона варто було б написати окрему статтю, бо перші чотири сезони Джеремі, як джун, набивав власні шишки під менторством сіньйора Калеба. А в п’ятому сезоні став мідлом: з’їздив на виставку, щоб дослідити інструменти, прикупив собі безпілотний трактор для автоматизації роботи в полі, домовився з голландським CEO-фермером, щоб перейняти досвід, і почав одразу його впроваджувати. Налаштував моніторинг, ще й голландця CEO-фермера до себе привіз.

На AgroTech варто робити ставку. У нас із UK схожі проблеми: супермаркети диктують ціни фермерам, а відбиті держслужбовці намагаються ще більше урвати через податок на спадщину.

Як варіант, трейдинг. Та ж сама віддалена робота але вже на себе у поєднанні із фрілансом. Криза колись закінчиться, і почнеться новий цикл

Як варіант, трейдинг.

Як варіант вернутися назад на роботу або бомжувати

Казали що роботи нема, тому такі варіанти

Серед усіх хто в темі менше одного відсотка людей які тримають «нуль» або мають мізерний плюс.
Усі інші втрачають гроші.
Не тре туди лізти :-))

Як варіант, трейдинг

Без асиметрії інформації (даних про продажі, майбутні контракти, потенційні Merge&Acquisition або юридичні ризики, яких більше ні в кого немає) ШІ ймовірніше зможе краще ніж людина в 99%+ випадків бо може аналізувати швидше, більше і краще на довгій дистанції (на короткій занадто великий вплив везіння)

В ріелтори можете йти щоб прокачати скіли продажів. Але якщо здібностей мало, то можете напрацьовувати навички 6-12 місяців. Хоча хтось продає перші квартири, будинки за 2-3 місяці і виходить на 2-10к доходу в місяць за 1-2 роки.
Навички продажів знадобляться, якщо хочете стати CEO, founder, відкрити власну ІТ компанію або бути співвласником. Досвід укладання угод на 50к-500к або 1-2 млн важливий в кожному великому бізнесі.
Хтось думав над тим, як зробити AI-ріелтора? Який буде знаходити покупців та продавців нерухомості, збирати базу землі, нерухомості по всій країні або по найкращим локаціям ЄС?

Хтось думав над тим, як зробити AI-ріелтора

AI буде по обʼявам OLX знаходити контакти справжніх господарів нерухомості щоб провернути угоду без посередників з підпискою за 20 баксів на місяць і хана тим ріелторам

На кожного хітрого AI парсера знайдеться ’свій ClaudeFlare з лівою різьбою ’ )

А на кожен Сloudfire знайдеться хитрий AI парсер Це безкінечна боротьба :-)

Не зовсім так. Наприклад якщо вашого парсера немає в дозволених агентах — він заблукає в лабіринті та витратить багато токенів просто так
developers.cloudflare.com/...​figurations/ai-labyrinth
Або треба домовлятись :
www.cloudflare.com/ai-crawl-control

Тобто User-Agent вже не можна підміняти у заголовку? Міняти через проксі айпішники, ганяти через Selenium, емулювати кліки по мишці і т/д? Нє?

AI буде по обʼявам OLX знаходити контакти справжніх господарів нерухомості

Чому досі ніхто цього не зробив? Десятки тисяч ріелторів успішно працюють на ринку останні два роки.

тому що хюман інтеаракшен «а поцеловать» ніхто не виключав, а робобаби і робомужлани це для мертвого інтернету

Найреалістичніше що бачу це коли діти виростуть та заїдуть що поділе необхідний бюджет як мінімум навпіл перейти на гібрид
1. Або знайти легесенький парт тайм в IT або на той час побудувати свій невеличкий онлайн бізнес. Або може легкі завдання на фрілансі ловити
2. Невеличка майстерня по деревині чи металу (ще не вирішив) Щось робити, продавати на OLX (так як продажник з мене ніякий тому чисто хоббі, а продажі то для прикриття тип я працюю :-))

Кажуть що в hardware AI ще не може замінити людину бо в нього нема рук. Але не факт що і це в найближчі пару років не зміниться.

Але там ЗП кажуть плакать хочеться якщо чистий хардвер
Я на фрілансі страждаючи різною хєрнею типу телеграм борів і скрапінгу і не беручи великі проєкти зароблю більше аніж сеньйор залізячник. Та і замовлення такі будуть Навіть на зробити сайт на конструкторі купа замовлень є бо замовникам дешевше заплатити ніж самому розбиратись навіть з аішками

зараз і в вебі з зп і вакансіями не дуже, особливо на фронтенді.
на фоні цього ембедед вже не виглядає відставаючою нішою

Тю так уже були відоси де «ферма кожаних» з камерами та купою датчиків роблять якусь роботу руками і тренують модельку в рамках реальної швейної фабрики чи щось таке.

Так що скоро будуть замінять усіх.
В історії як то кажуть «Так це ж вже було» коли парова машина і ткацький станок залишили без роботи купу силенну народу.

Всі адаптувалися, головне коні не двинуть в цей період :-)

P.S. Світчинг у фермерство та садівництво — це теж світчинг, тому це теж зараховується.

в Украине ты можешь на кладбище свичнутся. бусик 12 дней тебя нету. одно радует, что 1 из 3 уже в отставке у второго рейтинг 16% у третьего тоже в районе нуля.

что 1 из 3 уже в отставке у второго рейтинг 16% у третьего тоже в районе нуля

чет я отупел. бригаду!

Пан мав на увазі.
«Свічнутись із ІТ» в умовній Польші-Німеччині та в Україні, якщо ти чоловік 25-60 років, то є 2 вееееликі різниці.

Нажаль рейтинги малюються.
І другий з третім планують колаборацію.
Третій не претендує на його посаду і готовий задовольнитись бути головою верховної ради.
Побачим що в них з того вийде

Я щось не помітила конкуренції на ринку вторсировини ;) Можна збирати пластикові бутилки і переробляти їх в класні побутові речі ;)

щоранку чую, як потенційні конкуренти ламають і скручують пластикові пляшки, що дістають з мусорних контейнерів.

треба мати більш агресивну ринкову тактику

1. Збирати бутилки
2. Переробляти
3.
4. Profit!

Підозрюю що дешевше зняти гараж та повісити туди «Прийом вторсировини» якщо є чим переробляти ніж пів дня збирати ті пляшки та подекуди піздитись з бомжами у яких повір є чіткий розділ територій

Так а какие проблемы? Придумываем апликуху, которая взорвет рынок. Пишем ее бегом с помощью Клодов и Курсоров, запускаем в релиз, купаемся в бабле.

Шо, не? Слабо? Можем только говнокодить то, что дядя скажет?

Єдина аплікуха, що може підірвати ринок- це «робота в один клік» ;) Типу аплаєш резюме, бот парсить в секунді свої скіли, проводить початкову співбесіду і робить презентацію для роботодавця.А далі — шукає роботу (бажано і проходить співбесіди за тебе). А ти просто виходиш на реального замовника (роботодавця)без усіх цих «танців бубнами» , хрюшками і мутними агенствами. І вихожиш через женб на реальну роботу.

Навіщо клоди і курсори? Створюєш компанію, наймаєш купу трейні які готові працювати безкоштовно, і вони все роблять за тебе. Будеш казати їм що заплатиш коли проект почне приносити гроші, а коли почне тупо звільниш всіх

на F.I.R.E
$150 в місяць на одного вистачає для лайт версії
fi202x.blogspot.com/2026/06/144-2026.html

138грн в день на їжу...жестяк(

А що на дачі нічого не росте? Чи тільки в супермаркеті на полицях?

нунах, то ще вджобувати люто. воно того не варте.

це якщо раз в тиждень то воно може бути і вджобувати з непривички, а якщо кожного дня потрохи, то 1 год. замість походу в спортзал (бонусом економія на абонементі)

як сказав класик «Такіє варіанти є$%в я в рот і в носа.»

в дитинстві вистачило цього лайна щоб ще у дорослому віці себе так не любити.

без базара. Кому перли дрібні, а кому борщ без зажарки

я думаю це різний єкспірієнс тоді і зараз...
зараз можна вкластися в «автоматизовану агро теплицю» і потім тільки через застонок підтримувати життедіяльність — ну це в теорії :)

Так тут же мова про виживання на 150 баксів у місяць. У цей пакет включене ручне збирання колорадських жуків в бутилочку)

Автоматизована теплиця.
Це як крипта тільки там процент успіху ще менший. ))

за теплиці хз — тут же ти сам формуєш клімат та все інше.
а от за поля погоджуюся — фермери можуть як заробити іксів, так і вийти в мінуса... багато факторів які від тебе не залежать

Хто пройшов через горОди, худобу, гуси, качки... там іде рік за п’ять.
Років з 10 тому зустрів якось свого сусіда який на 5 років молодший від мене. Так от він виглядав як пенсіонер, а не 34 річний мужик.

Непогано
Але це якщо росход тільки їжа і на одного
А так у мене от просто цього місяця десь так 3500 похід до невролога та уколи, 3000 дружина стоматолог (планова чистка зубів, 2000к $ ремонт ходової на авто (ну добре це точно не кожного місяця)
Це те що згадав що не стосується їжі Я ХЗ де так економити

$90 їжа, $40 комуналка і решта потрохи різні дрібниці. Крам та інструмент дідівські ще від СРСР, і дещо вже потрохи докуплено при незалежній.

а представ, що пенсіонери якось можуть і на 75ойро

Та зрозуміло це все.
Але це про жорстку все економію а не фінансову свободу
Фінансова свобода це стан коли задовольняєш усі потреби без зайвого напрягу, можеш у будь який момент перестати на певний час працювати без зайвої шкоди фінансам та маєш можливість накопичувати достатньо для покриття форс мажорів таких як серйозна болячка

Залежить від способу життя.
Якщо ти хочеш жити в Києві, це одне.
А в якому містечку зі всіма благами цивілізації, крім «столичних», це інше, і тоді до «жорстої економії далеко», особливо коли знаєш що тобі необхідне, а ще зайве.
Покриття базових потреб, це не про економію.

стан коли задовольняєш усі потреби

на усі потреби не вистачить всіх ресурсів світу, так як потреби вони нескінченні

накопичувати достатньо для

скільки це достатньо? яка сумма? п1zdeцома — це форсмажор?

МЛМ, продаж товарів для ремонту, продаж хендмейд, товари з аліка , щось ще було...- Не зайшло ... Поки що Ітишечка годує. Дивимось

Я вже дивлюся в бік «дівчата, записуємося на ноготочкі»

Як на мене, варіант світчингу лише 1. І це — інвестиції
Не в сенсі працювати в сфері інвестицій. А в сенсі назбирати гроші і взагалі не працювати. Принаймні мати таку можливість, не працювати необмежений період часу
Якщо людина хоче свічнутись з ІТ, значить вона вигоріла
А якщо вона вигоріла, то не буде освоювати нову професію паралельно з фултайм в ІТ

Залишилася дрібниця — знайти, куди інвестувати і не прогоріти.

А якщо я скажу «овдп», то ви мені відповісте що це скам? Будь-які інвестиції мають певну ризиковість. Але я думаю що ринок праці в ІТ зникне швидше ніж перестануть виплачувати овдп. Тобто якщо на Київ прилетить ядерка

наразі доступні в неньці для інвестицій в порядку зменшення ризиків:
ОВДП , депозити , нерухомість.

ні. не скам, але якось грати в фінансові ігри з державою трохи лячно( На коротких дистанціях — ок, але багато не заробиш. На довгих — життя бентежне, кхм

ринок праці в ІТ зникне швидше ніж перестануть виплачувати овдп

Виплачувати овдп навряд перестануть, але виплачувати, наприклад, виключно в гривні можуть. Таким чином реальна доходність порівняно з валютою від матрасом може бути відʼємна. А може і ні. Валютний ризик в Україні дуже непередбачуваний бо залежить не від економічних чинників.

ніхто не змушує класти всі яйця в одну корзину. диверсифікувати по всьому світу і по різним классам активів

меня Родина свитчнула
и судя по последней «реформе» пожизненно

я тебе сочуствую. но смысла сдыхать за Ахметова. я не вижу. так же как и за пенсию в 65 ть.

тем более что кремлевским дедам от 74 до 79 лет. а Соросу 95 ть

Я задумуюся, бо наразі Україні мій досвід в ІТ та розуміння архітектури не потрібні. А за кордоном — не потрібні українці.
Але ще не проаналізував, куди світчитися.

Я чогось думав, що зі знанням Embedded / C++ дорога в Miltech з конкурентними зп, особливо якщо з досвідом гарним.

Там я не треба, бо працював на Яндекс та Кінетик

То я хімік за освітою. А там фізика та математика.

Як так вийшло, що в країні, де роблять власні дрони із CV, різноманітні реби і системи а-ля дельта, не потрібні досвідчені C++ Embedded архітектори?

UPD. Побачив відповіть.
Хз як щі смартфона видалити повідомлення

По суті, коли треба робити максимально швидко, то архітектура лише заважатиме.

Підписатись на коментарі