MacBook Pro 2014 за 20 євро: як перетворити «мертве» залізо на функціональну станцію

Нещодавно, гортаючи лоти на eBay, натрапив на оголошення: «MacBook Pro Retina 2014, дефектний, без дисплея та SSD». Ціна — 20 євро. Вирішив, що це цікавий квест для вихідних, а в гіршому випадку — отримаю набір запчастин+БТ клавіатуру.
Виявилося, що під капотом — Core i7, 16 ГБ ОЗП та дискретна графіка GT 750M. Продавець, мабуть, вважав його «трупом», але після базової діагностики ситуація виявилася значно цікавішою.
Технічний огляд та діагностика
Пристрій приїхав у плачевному стані: корпус побитий, гумова окантовка матриці перетворилася на щось подібне до пластиліну, дисплей розбитий.
Однак, підключення зовнішнього монітора через DisplayPort дало сигнал (HDMI — ні, апаратні нюанси). Материнська плата виявилася майже чистою (індикатори вологи — ОК), термопаста замінена (очевидно, хтось вже намагався його ремонтувати, але здався коли дізнався ціну на модуль дисплея).
Реалізовані інженерні рішення
- Wi-Fi антени: Через демонтаж пошкодженого дисплейного модуля виникла проблема: штатні антени знаходилися в кришці. Вирішив задачу шляхом адаптації антен від Lenovo ThinkPad E590. Виглядає «по-інженерному» дивно, але рівень сигналу стабільний.
- SSD та ОС: Встановив накопичувач, що залишився від попереднього апгрейда MacBook Air. Операційну систему (macOS) розгорнув через OpenCore Legacy Patcher.
- Охолодження: Перестрахувався повною чисткою та заміною термоінтерфейсу. По-факту у важких задачах температура 99 градусів...
Підсумки та продуктивність
- Мультимедіа: Відтворення 4K-відео на YouTube — без ривків, завантаження процесора близько 30%.
- Статус: Машина стала стабільним «headless» девайсом на столі.
Запитання до спільноти DOU:
- Чи користується хтось подібними девайсами без дисплея на постійній основі із зовнішнім монітором? Гугл каже що через високу ціну заміни модуля — з«явився спеціальний термін «headless macbook»
- Потрібна порада щодо мережевого адаптера (Wi-Fi 5 ГГц) під Thunderbolt 2. Враховуючи дефіцит USB-портів, це було б ідеальним рішенням.
Буду радий почути ваші кейси відновлення старого заліза та поради щодо подальшого використання цього «франкенштейна».
Відео з усім процесом:
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНе було ноутбука — не було й проблем. 😄14-дюймовий IPS-екран — саме те, що треба, щоб щодня носити в рюкзаку. Місця займає мало, важить небагато, а для звичайної роботи його характеристик цілком вистачає.
Подарували мені ASUS ExpertBook B1400C в ідеальному стані, але з мертвим процесором. Через пробій DrMOS на живлення ядра прилетіло 19В, тож комбайн (SRK05) помер.
Новий процесор коштує десь $140. Замінити його для мене не проблема — це моя повсякденна робота. Але є один нюанс: материнська плата коштує приблизно стільки ж.
І ось уже другий день думаю, чи є сенс його відновлювати.
Сам ноутбук дуже сподобався. Легкий, тонкий, компактний,
Тому й не можу визначитися: вкластися в ремонт чи залишити все як є.
До речі, для тих задач, які ви описували, я б, мабуть, взяв QNAP.
Я б радив просто якщо відновлення не термінове — виставити фільтри на ібей і дочекатися донора. Доречі, я бачу дуже багато запчастин на цей асус окрім плати, є вірогідність що це поширена проблема. Може краще продати все як є і взяти якогось сінкпада?)
Пишу із Lenovo thinkpad E490
Хороший девайс, додаткове місце під сата накопичувач) сам маю такий у Макс конфігурації з типу дискретною відяхою і і7. Правда ці моделі часто дефектні траплялися, лежить у мене таких плат 3 штуки з симптомами: чорний екран/вмикається на 2 сек і тухне:(
Замовив, наче, робочу плату та батарею. Спробую відновити. Там є дискретна відеокарта, підсвітка клавіатури та інші непогані фішки, тож є сенс спробувати.
Скільки обійшлося по грошам?
это уже металлолом лучше на драгметаллы и цветмет сдать, индусы на помойках электронный хлам собирают и люминь переплавляют
Там же 4 ядра, как же так?🥹
краще б купив якусь пі за ті 20 бачей чи сходив би в кіно :)
була така проблема з старим аймаком 2012р, і викинути шкода і наче щось тягне і виглядає красіво. Викинув і забув, нема аймака — нема проблеми
Ох блін) я сам іноді дивлюся у сторону старого аймака у якого зйомна мхм гпу! Чисто купить, прокачати і поставить. Але блін багато місця займатиме... Навіть розглядав мод щоб окрім як «ретро аймак» його юзати як монітор під мої інші проекти, але поки не спішу його брати, хоча варіантів непоганих дуже багато до 50 євро.
не спокушайся.
ну я розумію цей свербіж в принципі
якщо братибюджет наприклад до 100, то ти можеш взяти непоганий бу макміні тої ж епохи
ну 20 звісно не 100 так шо тут хоч має якийсь символічний сенс, але прокачка древнього аймака влетить в серйозну копієчку полюбе
шоб стояв, тормозив і качав ліпістрічество ))) якби його можна було б хоч як зовнішній монітор підключати, ще б користь була якась
смартфони зара потужніші за той аймак, хоч козирнуть — береш якийсь бу гелексі з розбитим екраном за копійки чи й задаром бо це ж нема сенсу ремонтувати, хаб з usb-pd, бу монітор — і в тебе абалдєнна медіастанція, де можна відео, музичку, інтернет та в ще й в ігри грати
Але я собі особисто взяв за правило, що парастас краще таки викинути :)))
Та скоріше за все так і буде, я розумію що логіки у такій покупці немає, навіть за копійки якщо знайду — займатиме багато місця:(
А OS яку поставили, воно ж не потягне сучасні.
Sequoia 15.7.7 через патчер open core працює чудово)
На такому старому залізі йде Sequoia 15.7.7?
Старе, але достатньо потужне, і обмеження там всього лише програмні. Тому команда розробників OCPL це виправила неофіційним патчем. Завдяки цьому багато старих девайсів отримали друге життя.
Круто, треба свій так реанімувати з 2015, а то лежить без діла.
У мене друга ретіна 2015 року, працює чудово, юзаю для синхронізації деяких блокчейнів. Ретіни ідеальні для таких експериментів бо 4 ядра і 8 потоків мають, 13"-шкам трохи важче бо всього 2 ядра 4 потоки, але тягнуть. У мене ще є air 2014 року кастомний з 8 ГБ озу — вентура на ньому ок, а сонома і секвоя вже відчутно повільніше працюють.
Втановив на такий ubuntu — політ нормальний, правда дрібні глюки іноді доводять до сказу. може wifi не підключати без причини, magic mouse і magic keyboard ніякими фокусами не вдається навчити підключатись при завантажені, доводиться кожен раз лізти в налаштування і підключати їх «руками». Ну і а автономності вражаюча втрата.
Доречі, відносно wifi я часто зтикаюся з подібним на старих маках з мак ос! Десь пів року назад фіксив це але проблема була схожа: пк на він11 підключалися до роутера ок, а макось — через раз... В убунті як на мене поки потреби нема поки існує OCPL)