Літні відключення повернулися: як ви рятуєтесь під час блекаутів у таку спеку?
За цей довгий період весни і початку літа я вже відвикла від відключень. А сьогодні прям перед початком зідзвону світло зникло 🫠
Станція вже припала пилом, але на щастя заряджена, тож особливої проблеми мені це не створило.
Звісно, що нічого дивного в цьому немає і це все було очікувано, як тільки спека — всі вмикають кондиціонери чи вентилятори. Але влітку відключення це окремий вид «задоволення», у мене робоче місце ще й на балконі і в обід уже перетворюється на сауну.
А у вас уже вимикали світло? Які у вас плани на цей сезон відключень? Можливо, переїжджаєте за місто чи за ці роки вже зібрали собі такий сетап вдома, що відключення уже непомітні?
51 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментаріввід себе: маю 7.5 квт запасу. квартира споживає трохи меньше 7 квт/добу, тому маю невеликий запас.
у мене батарейка на 15квтгод, доба з кондером при жарі (сонячна сторона дуже пече) без економії, пара діб — помірною економією.
Ще тої осені, коли був у відпусці, зробив бекап в крватирі. Тепер сім’я без моєї участі — завжди із інтернетом, холодильником і чайником і може протриматись до 12 годин відключення світла.
От першопричина, тут зовсім не спека буде. Хто на заході давіть тамошніх бюрократів, що аньибалістика треба не через 3 роки коли : усе буде прораховано, узгоджено, ніхто не ображений, токсичні інжинери які кажуть начальству «тиак не працює на теба станки стровина і навчаний персонал» замінені на офісного кота персидської породи і т.д. і т.п. що на усе каже менеджеру — мяу і т.д. і т.п. Атибалістика треба на позавчора і в чотрири рази більше. По Румінії вже прилітало, полетить і далі.
пока близкие друзья президента отправляют двушку на москву с денег на защиту энергетики — будем сидеть без света. это я так философствую, когда как раз без него сижу двое суток.
32+ в Киеве, солнечная сторона, включил кондей на 26+... начал со 100Ватт, когда опустил температуру в квартире до 24 стал брать 30 Ватт. Не особо верится в «проблему кондиционеров»)
Кондиціонери нагрівають оточуюче середовище через блок ззовні. Власне це одна з проблем масштабних повʼязану з кондиціонуванням загально
сподіваюся то є був жарт
Нє, називається ефект теплового острова. Доволі досліджений
Проводилось в густонаселених містах
Зараз є чатік гпт, а у комплекті з базовими знаннями про кількість енергії на 1кв метр, рівень озеленіння міст, кількість бетону та доріг у будь якої людини, яка трішки читала про екосистему міст, можуть виникнути питання, щодо валідації слів, які публікуються.
А чайники можна вмикати? Бо це аж цілих 2квт теплової енергії, помножити на кількість годин роботи зранку на усих мешканців міста.
Ви ж вже демонтували кондиціонери у себе? І користуєтесь тільки велотранспортом та 11 маршрутом? Починати треба з себе!
Не відволікайтесь на китай, індію та пакістан, де сміття вантажівками прямо у річку скидають, сконцентруйтесь на білих европейських шкідниках! Це дасть десь 1% вихлопу по ціні 1000% ввп :)
Давайте поміняємось ШІ, якщо вже на те пішло.
Але перед тим як ви не прочитаєте цитатку, то вкажу, що щодо чайнику, погоджусь про віддачу теплоти тощо, але не погоджусь з твердженням бо ви не множите на час використання. При пікових навантаженнях чайнику чи фену, ми його використовуємо до 5 хвилин, в той час як кондиціонування до 12 годин, а в пролонговану спеку до доби навіть. Найбільгмй кіект помітний вночі, це правда, бо навіть без прямих сонячних променів охолодження приміщення відбувається.
Чайник: 2 кВт × ~4 хвилини = ~0,13 кВт·год за закип’ятіння. Навіть двічі на день — 0,25 кВт·год.8–12 годин = 8–12 кВт·год на добу.
Кондиціонер у спеку: ~1 кВт споживання ×
Також додам це що кондиціонер виступає саме варіантом теплового насосу, що на кожен спожитий кВт переносить назовні 3-4кВт, бо переносить тепло з приміщення, а чайник віддає спожите 1:1
Ніхто не ігнорує ситуацію з глобальним потеплінням, ігноруванням в архітектурі міста зниження зон озеленення, але це і не відміняє загально ситуацію, яку погіршує і кондиціонування теж.
за життя людина викидає дуже багато тон со2.
є одна рекомендація для фанатиків 100% зменьшення викідів со2, які ігнорують існування рашки з китаєм, але вона підпадає під дію КК.
Не маю ні кондиціонера. Невролог заборонив.
Ого, а як виживаєте в таку спеку?
Та мені норм Не знаю що там виживати прям
Не для всіх людей +36 це спека.
Є знайомі для них це прям рівень максимального комфорту, та ще кажуть що сплять під пуховими одіялками.
Для мене особисто +26 в тіні це вже жара.
Люди різні ))
можна діагноз?:) бо пахне якоюсь совковщиною
То жарт звісно (хоча при запаленні нервового корінця потік прохолодного повітря у спину дійсно може посилити симптоми)
Я чесно не маю кондиціонера вдома і ніколи не мав. Навіть в авто рідко вмикаю Просто не розумію його необхідність.
Я мабуть з тих людей хто спить під пуховими одіяклами в літку.
Вже 3 місяці як взагалі до мережі не підключались. Сонячні панелі зараз як раз в тему.
Вирішив докупити ще дві панелі, щоб загалом було шість. Спочатку стояли 4 × Longi Solar LR5-54HTH-435M, але таких уже не знайшов, тому взяв 2 × Jinko Solar JKM-445N-54HL4R-V. Підключив усе до SRNE HF2430S60-100 і виявилося, що панелі все ж дуже різні. При відключеному виході від панелей на холостому ходу нова пара Jinko віддає приблизно 2 А у старі Longi (міряли струмовими кліщами), тоді як між двома однаковими секціями Longi лише близько 0,13 А. Схоже, панелі працюють одна проти одної, а не разом.
У результаті знайшов для себе інше рішення. Колега запропонував EASUN iSolar SMH III 4.2 кВт (24 В) приблизно за 5 тис. грн разом із Wi-Fi модулем. Планую підключити всі шість панелей послідовно, оскільки інвертор високовольтний і підтримує до 6,8 кВт сонячних панелей. З плюсів — два виходи 220 В, можливість роботи без акумулятора (хоча я б так не ризикував) та підмішування енергії з мережі. Номінально він на 4,2 кВт, але для тривалого навантаження я б орієнтувався максимум на 3 кВт. З мінусів — це, по суті, клон Voltronic Power Axpert, та й якість збірки, судячи з усього, не найкраща. Але за такі гроші варіант виглядає доволі цікавим. Буду тестувати. SRNE залишаю собі, бо він уже перевірений і надійний, а EASUN розглядаю більше як недорогий експеримент. Сподіваюся, таке рішення дозволить нормально використовувати всі шість панелей без проблем, які виникли через змішування Longi та Jinko.
холодильники забекаплені скрізь )) перша тема влітку
«екофлоу» (здеється) випустив навіть спеціальний «сетап» спеціально для холодильника яксось так блабла бла fridge і називається тож тема вважається актуальною
системи з кондиціонером від сонячної батареї загалом скоріше працюють є певні нюанси як то наявність буферної батареї радше потреба ніж опція але загалом так
але для квартири то є не підходить все одно
за містом за наявності місця та гарних місцевих вітрів працювати на відкритій веранді загалом норм
але закритій від сонця повнісню не лише «зонтикам» над «робочим столом»
важливий ефект імхо планування будинку на ділянці та до сонця та до «робочої веранди»
бо якщо є стіна або стіни які «стоять на сонці» вони нагріваються і просто дають тепло уже випроміненням це буквально відчувається шкірою
варіант з перенесеннями робочих часів на більш прохолодний час теж працює я перевіряв
от і в мене виходить, що більш продуктивно ввечері працюю, вже після 19, але не всі задачі можу перенести
загалом може бути краще зранку я щойно подивився по києву
можна 2 блоками щось з4-ї хай до 10-ї і далі з 10-ї хай до 12-ї
тоді навіть у місті можна піти поспати кудись надворі )) у вас у місті ж є десь надворі де можна поспати?
це ж машина машина потребує дбайливого ставленя і за своєї чисто хімічної природи періодичного профілактичного заряджання ((
Знаю знаю, стараюсь не забувати періодично підзаряджати і використовувати))
Домашня СЕС.
Ви ще й досі не поставити собі батарейку на 5-10-20кВт*г ? :)) Її вистачить щоб сонячний день прожити з кондиціонером.
Та в нас орендована квартира, не хотілось вкладатись сюди сильно, а зі станцією загалом взимку вистачало, але спека да, то інше.. Ну і завжди можна піти десь попрацювати на терасі))
ну завжди можна до станції додати окремо акумулятори щоб збільшити ємність. а станція сподіваюсь кондиціонер потягне.
Те що було вчора це несистемне, просто десь дріт (великий, на сотню кіловольт) почав відгорати. Так що казати «повернулись» некоректно.
Але обіцяють повернення в самішу спеку. Тобто, вважаємо, з найближчої неділі.
Ну а якщо кондей не працює — то поливати себе водою. Іншого варіанту і нема.
Ну так, вчора то лайтово ще було лише на 2 години відключили, просто неочікувано, бо давно не було))
Та і кондиціонер в іншій кімнаті, тож навіть коли працює, мені на робочому місці не сильно допомагає. Тому да, поливаюсь водою 😁
фотопруф ілі не було!
А якщо серйозно, от така штучка постійно на столі влітку))
а що це?
Термальна вода, пшикаєш на лице чи тіло і класно освіжає))
літом прям топ!
У мене є краще :)
Теж варіант!
занадто дорого. є дешевші аналоги.
в принципі венлилятори звичайного побутового класу напольні досить ефективно рішають проблему перерозподілу повітря на великі приміщення
я собі у «гараж воркшоп офіс бункер» так зробив якось бо по багатому... втім чисто витяжну вентиляцію може й приробити але то вже геть інша історія
також вентилятор досить нормально помагає у спеку за власними спостереженнями до +29С +30С як то просто спрямувати на себе прямо де сидиш (або як спиш до речі теж)
при цьому «обв’їювання» створює достатнє охолодження для підтримки організму у робочому стані навіть за умови зовнішньої температури
звісно треба бути обережним щоб не продувало як то особисто мені вуха треба закривати
ЗЫ: якщо кондиціонер у іншій кімнаті то яка власне різниця чи є для нього світло?
От на вентилятори і дивлюсь уже, але якісь всі або некрасіві або дорогі 😬
аби працював
щось таке щойно погуглив Вентилятор підлоговий UP! (Underprice) у епіцентрі
та от може шось просте таке і візьму, якщо шо потім поїде до батьків
а ніт тоді пробачте гайки бо я саме майже добудував собі на велике вікно diy жалюзі з гофрованого картону не зміг пока здолати жабу на кілька десятків тисяч на натуральні по багатому «промислові» жалюзі ))
але в мене нема балконів...
(є один але я зараз до нього не дістану плюс там з глибини застройки сонце буває певно щось з2-й до 4-й за місцевим часом далі «природна тінь» від глибини місцевої застройки)
... на балконі я пам’ятаю у києві були реальні такі гайки
тобто саме по собі закрити світловими ролетами як must have але знаходитися там...
... гм... я здається там засмагав був стояв бо там якраз сонце було щось з2-ї і аж до загоду оце згадав засмагати вельми годно було )) працювати сумніваюся але і не пробував і засмагати відповідно скло балкону було повністю відкрите
Відгадати дріт. Мммм.
Господі, у яку ж Ж скотилось айті, набирають кого попало.
всьо, почалося
Навіть вчора деяких бізнес клієнтів вже відключали, я в місті бачив кафе на генераторах.
А обмеження — угу, мені вдома як раз прогнозують.
Станція напоготові 🫡
якось воно тай буде)
8 кВт панелей, що дають30-40 квт*год на день. Зимою було гірше.
як і раніше, два вентилятора від БЖ ПК без ШІ
fi202x.blogspot.com/2024/07/5.html
Ще благо не вимикали, але в плані сетапу з зими нічого не змінилося: повербанк, шнур для роутера, макбук та газова плита для походів :)