Що не так з Delphi?
Паршива документація. Для того щоб дізнатися як помістити текст в буфер обміну мені довелося ґуґлити бо з того що знаходиться в документації по слову clipboard я так і не допетрав. Ніби нічого не заважає зробити сторінку Clipboard і там же помістити всі методи та властивості разом з прикладом використання, але замість цього воно все розкидано по різним сторінкам без нормального пояснення.
Скопіював в редактор рядок з 2069 символів а воно мені пише E2056 String literals may have at most 255 elements. Просто якийсь космос.
Для того щоб побачити приклад використання StringReplace знову довелося ґуґлити, бо в документації немає прикладу використання а як вказати потрібні прапорці з TReplaceFlags я не знаю бо не знаю Pascal. А виглядає воно так: s := StringReplace(s,’%name%’, edit1.Text, [rfIgnoreCase]). В документації є багатослівний опис StringReplace хоча все що насправді потрібно приклад використання і одне речення пояснення.
Спробував Lazarus, проте там бдють традиції. Робота з документацією ще гірша. Я не знайшов де б можна було шукати по всій документації а не певному розділі. І там немає менеджерів розкладки. Є парочка сторонніх розробок невідомої якості. Знайшов тему на форумі де вони питають що воно таке а потім дивуються нащо воно таке треба.
Також в мене нарікання на якість IDE і компонентів VCL. Нові версії випускаються ледь не щороку і враження таке що вони не виправляють попередні помилки та недоробки а досипають нових. Нагадує Microsoft з їхніми Windows forms: чуваки як один раз написали так воно собі і живе. Відлили в бронзі. Ні нових компонентів, ні виправлень недоробок. Тільки нові версії .NET штампують. Я в курсі що Windows forms не стильно, не модно і, мабуть, відправлено в утіль, але, здається, так було з самого початку.
З тим же сіплюсплюснутим Qt чи Tcl і Tk все простіше і інтуітивніше.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПовінсю погоджуюсь з автором з приводу нікчемності документації — пошуком простіше розібратися, ниж туди лізти. Але топік не відповідає змісту.
нда блін. ))
походу ти також не вмієш користуватись документаціїєю і код читати.
чувак, ти пост щоб потролити написав чи куди?
Я не вмію користуватися погано зробленою документацією від Embercadero. В KDevelop мені якось вдавалося по підказкам в редакторі і відкритій в сусідньому вікні книжці без головняку зробити що потірбно а з Delphi так не виходить скільки підходів не робив.
я хз за Embercadero але vcl source code поставлявся ще за Borland.
як і оффлайн дока в HLP форматі (не пам’ятаю тільки чи по дефолту ставилась).
Подивитись в Help Rad Studio:
VCL Library Help — TClipboard
System Library Help — TReplaceFlags
Оце ви згадали) Але навіщо?)
Я аж напружився, що мова про якесь інше Delphi, але поліз почитати пост і коменти. Аж пахнуло атмосферою диплому з2000-го. Це був рік, коли я останній раз закрив Delphi і більше про нього не згадував. Я навіть не знав, що воно ще живе.
Я ще якісь тестові уі скрипти робив десь в 2005. Потім переключився на спеціалізований інструмент для цього — вже не пам’ятаю який )))
Написана в печері крейдою? ))) Чувак де ти був останні 20 років?
Я навіть на дату подивився що це не некропост з 2009
Так ти купи 13.3 версію, а не сиди на комьюніті 12.1, якій вже 2 роки.
Delphi ще існує 😲 ?
Я після версії 7 десь в 2006 її не бачив більше
Існує, і є Lazarus інша справа, що це зараз продукти з розряду Legacy або щось унікальне типу Total Commander.
нє, нє, нє, лазаруса не існує, не нада, не треба, очам боляче.
Що не так з Lazarus? На мою думку відмінне середовище розробки і на відміну від Дельфи цілком жива (зараз розбираюся з програмуванням під Андроїд-так, траблов купа але нічого непереборного )
RAD Studio звуть себе
на заводах еще деды в 90х писали проги под станки и оборудование с совка, так как некоторые станки могут спокойно по 60 лет работать то и софт никто переписывать не собирается, так как крайне рисковано. Поэтому оно и крутится где-то в DosBox с управлением по виртуализированным COM-портам. В станок втыкается железяка типа Moxa Nport с оптоволокном, а на удаленном сервер софт создает вирутальный COM-порт по TCP.
Мда, аж навернуло как вспомнил жирную VCL, коммунити по крякнутым компонентам ...
Паскалівські строки використовують 0й байт для зберігання розміру, оскільки він 1 байт, от вам і 255. Але наскільки я пам’ятаю, там здається були якісь способи то обійти. Хто взагалі, блін, пише на делфі в 2026 році?) От і причина відсутності виправлень, воно просто нікому не потрібно. Останній раз в породі я його бачив років 15 тому назад.
Можна розділяти задовгі рядки на менші і обʼєднувати оператором конкатенації: ’перший шматок’ + ’другий...’ + ’третій’. Судячи з того що виходять нові версії, то потрібне і пишуть. Я от довкола себе нічого окрім довбаної вебні та огидного JavaScript не бачу, але виявляється що пишуть і на тому ж C++ і нормальні програми на нормальних технологіях. Наприклад: dou.ua/forums/topic/59813 (пропоную не звертати увагу що після встановлення програма займає більше 700 Мб).
PS
Обмеження на довжину рядка стосується лише літералів. Такого обмеження немає якщо, наприклад завантажити текст з файлу.
Вебня.🤣
Є C# WPF та Winforms, wpf трохи сучасніше. Є онлайн документація на сайті Microsoft
Для .NET треба тягнути .NET. Ще якби оце .NET було одне і єдине без поділу на версі щоб було так що пишеш під нинішній .NET а програма працює аж до Windows XP. І воно таки відчувається що це віртаульна машина.
Це вже дуже давно як не актуально.
Я пишу, бо нічого навіть трохи близького по зручності жодна хіпстерська IDE не пропонує.
А автор топіка — типовий неодужувач.
Неосилятор.
У Delphi AnsiString тип данних, там copy on write розмір в байтах та reference counter і ше є флаг ASCII або Unicide в 2005 і далі. Додатково 12 байт, без Small String optimization, навілдіну від Modern C++ 17 та вище — це приблизно як у Java та С# - великий перерасход пам’яті.