Business Analysis Digest #1: Покращання, аномальна спека та АІ, АІ, АІ

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, спільното!

Це перший випуск Business Analysis Digest на DOU. Тут збираємо те, що за останній час зачепило аналітичне ком’юніті. Як видно по заголовку, у цьому випуску багато AI, і не тому, що це знову нейрослоп, а тому що в червні тема справді звучала з усіх боків: AI-native юзер сторі, Rovo для Jira/Confluence, АІ для Junior BA, вимоги для агентів, врядування у сфері АІ, простежуваність даних, і багато іншого.

АІ новин буде тільки більше, але я буду старатися цим не обмежуватися. Наприклад, ще тут будуть меми.

Новини та події червня

DOU Live: AI для Junior BA

30 червня DOU провела DOU Live «AI для Junior BA. Як прискорити роботу і що не варто делегувати нейромережам» з Олексієм Лунковим. Люблю слухати лекції Олексія, да і тема дуже вчасна: джуни зараз намагаються економити багато часу, використовуючи АІ, але чи окей така економія, з цим ще треба розібратися.

IIBA Global State of Business Analysis 2026

IIBA опублікувала матеріал про Global State of Business Analysis 2026. Для BA це хороший реаліті чек: професія давно не зводиться до написання вимог. У фокусі прийняття рішень, процеси, робота з невизначеністю та AI адопція. А ще IIBA пишуть, що 69% BA відзначають покращення своєї кар’єри через АІ.

АІ-новини місяця

OpenAI: АІ для роботи з кодом використовують не лише розробники

OpenAI показав, що інструменти для роботи з кодом дедалі активніше використовують не лише розробники. До початку червня 2026 року кількість індивідуальних користувачів без розробницької ролі зросла у 137 разів, а користувачів з організацій без розробницької ролі — у 189 разів порівняно із серпнем 2025 року.

Anthropic запустив Claude Tag у Slack

Anthropic запустив Claude Tag у Slack. Тепер Claude можна позначати прямо в каналі, щоб він допоміг підсумувати обговорення, розбити задачу на частини або знайти важливий контекст.

Apple представила Siri AI та нове покоління Apple Intelligence

На WWDC26 Apple представила Siri AI та нове покоління Apple Intelligence. Siri AI має краще розуміти контекст на екрані, працювати з особистими вподобаннями користувача, шукати інформацію в застосунках і виконувати дії між ними.

Salesforce представив Agentforce Help Agent

Salesforce представив Agentforce Help Agent — автономного агента для підтримки клієнтів. Він має налаштування з підказками, може працювати через голос, сайт, портал і повідомлення, а ціноутворення прив’язане до вирішених звернень, тобто компанія платить за результат, а не просто за активність.

AWS додає пошук в інтернеті для АІ-агентів

Amazon Bedrock AgentCore отримав можливість пошуку в інтернеті, щоб агенти могли працювати з актуальною інформацією та джерелами, на які можна посилатися. Це важливо для бізнесу, бо компаніям потрібні не просто красиві відповіді, а відповіді, яким можна довіряти.

ЄС готує інструменти для прозорості АІ-контенту

ЄС готує інструменти для прозорості контенту, створеного АІ, зокрема маркування такого контенту. AI Act має набути чинності з 2 серпня 2026 року, з окремими винятками та перехідними періодами. Тобто, якщо ми створюємо або змінюємо контент за допомогою АІ, потрібно буде чітко описувати, як це позначається для користувача, які дані використовуються, хто відповідає за результат і як перевіряється якість такого контенту.

Дуже цікаво, що нас чекає далі.

AI-native User Story

На DOU вийшов матеріал «AI workspace для команди Бізнес-Аналітиків: мій досвід впровадження» головна ідея якого: вимоги тепер мають бути зрозумілими не лише людям, а й AI-агентам, які можуть генерувати код, тести або документацію.

ChatGPT Enterprise: analytics і spend controls

OpenAI додала usage analytics and spend controls для ChatGPT Enterprise, і тепер адміни можуть встановлювати ліміти для робочого простору, окремих груп або конкретних працівників, щоб краще керувати бюджетом і впровадженням АІ в компанії.

Для BA тут багато роботи: описати процес використання, ролі, ліміти, метрики, правила доступу та критерії цінності.

Теми, які обговорювали

Вимоги для людей і машин

Якщо раніше нечітка вимога створювала довгий мітинг, то тепер вона може створити ще й неправильні тести, хибні припущення та готову реалізацію, яку ніхто нормально не валідував. Висновок простий: якщо ми не можемо пояснити вимогу структурно, AI теж не зобов’язаний вгадати, що ми мали на увазі. Структура вимог стає ще важливішою, потрібно чітко описувати очікуваний результат, обмеження, критерії приймання, винятки та джерело вимоги. Якщо ми не можемо пояснити вимогу зрозуміло й послідовно, АІ теж не зобов’язаний вгадати, що ми мали на увазі. Більше про цю дискусію тут.

Безкоштовний AI для аналітика

В червні обговорювали який безкоштовний АІ найкращий для аналітика у 2026 році. В коментарях вирішили не шукати переможця, а краще оцінювати інструменти за практичними критеріями: чи працює інструмент з файлами, таблицями, довгим контекстом, які має ліміти, як поводиться з приватністю і чи можна перевірити результат. Бо безкоштовний AI це добре, але ви пам’ятає ще, що ще буває безкоштовним у мишеловці.

Кар’єра в аналітиці

На DOU вийшла історія «Мій шлях від стажера до керівника аналітики за 4 роки». Формально це більше про продуктову аналітику, але думка добре лягає і на BA: кар’єрний ріст починається не з нового тайтлу, а з оунершіпу, складніших задач і здатності показувати бізнес велью.

AI та світч у аналітику після 50 років

Мій фаворит за останній час, це історія «Як я після 50 зайшла в аналітику та опанувала ШІ». Така цікава та приємна стаття, повна оптимізму, а ви в 25 вже вважаєте, що АІ відбере у вас посаду.

Корисні інструменти

SPF-крем для виходу на вулицю вважаю дуже корисним інструментом для ВА цього літа.

Або можете подивитися на Atlassian Rovo, може дуже допомогти в роботі з Джирою чи Конфлуенсом.

Подкасти

Meeting Minutes — про важливе, про well-being

Так як я роблю цей дайджест, то не можу не згадати про свій подкаст Meeting Minutes про well-being з ком’юніті спеціалісткою Ольгою Ніценко.

Говорили про те, як підтримувати психофізичне здоров’я, помічати тривожні дзвіночки вигорання і будувати систему турботи про себе не тільки на рівні «поспи і попий водички».

Leader’s Lounge — як подолати опір змінам

У Leader’s Lounge поговорили з Head of People EPAM про те, як впроваджувати зміни та працювати з опором. Для BA тема дуже практична: ми часто не просто збираємо вимоги, а допомагаємо командам і бізнесу пройти через зміни.

Badass BA — чи реально бізнес-аналітику знайти роботу у 2026 році

У Badass BA вийшов випуск «Чи реально бізнес-аналітику знайти роботу в 2026-му році». Хлопці поговорили про ситуацію на ринку, очікування від сучаних BA, конкуренцію, AI і те, що зараз означає бути конкурентним спеціалістом.

Різне хороше

УБАК 2026 Онлайн-конференція з бізнес-аналізу

Конфа відбудеться лише в жовтні, але квиточки вже продаються, і авдиторію активно підігрівають, і від мене для вас є промокод «bamemes» на знижку 15% на квитки на конференцію. І тепер я відчуваю себе інфоциганкою.

Замість висновку, давайте я вам мемів покажу

Як я провів і день, і червень:

Суто бізнес-аналітичний кейс:

Хай у вас буде ще якийсь пляж, окрім цього!

Інші меми за бажанням можна подивитися ось тут і якось покращити собі настрій.

Бажаю всім класного липня, після якого вам захочеться створити свій власний дайджест подій!

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дякую за крутий та дуже вчасний дайджест! Окремий респект за баланс між серйозними технічними трендами та мемами (про SPF-крем та тачку на пляжі — просто в яблучко.

Теза про AI-native User Story та вимоги для машин — це взагалі фундаментальне зрушення, яке багато хто ще не усвідомив. Дійсно, якщо раніше через нечітке ТЗ розробник просто приходив на додатковий мітинг, то зараз AI-агент на базі кривої вимоги за секунду згенерує купу коду, який працює не туди, і команда витратить дні на дебаг. Структуризація, визначення лімітів та оунершип у 2026 році стають головною зброєю BA.

Чекаю на другий випуск дайджесту, автору натхнення і прохолоди в липні!

Підписатись на коментарі