Стіл для роботи стоячи чи дитяча парта?
Доброго дня. Я все ще Сергій Смолін і все ще у вільний час намагаюся розвивати туристичний путівник Tip-to-Trip.com.
Дісклеймер: хоч це вже друга моя стаття про столи з регулюванням висоти, я ніяк не пов’язаний з Tehnotable окрім промокоду CHYTAVNA_DOU, що дасть Вам 5% знижки на їх продукцію.
Пам’ятаю, що обіцяв у наступному пості розповісти про те як зовсім без досвіду зібрав потужний настільний ПК власними руками. Але з останнім подорожчанням комплектуючих це вже буде не корисна стаття, а якесь знущання: «дивіться як круто я зекономив». Якщо все одно цікаво було б щось таке почитати від мене, напишіть у коментарях і я постараюся випустити матеріал якомога скоріше. А поки відкладу його до моменту, коли ціни хоч трохи стабілізуються.
Тим паче, що в мене є нова тема для історії. Донька так швидко росте, що скоро пора йти до школи. А отже, дитині потрібне власне робоче місце... Якщо собі я замовив напів-преміального стола, то тут планував придбати щось значно дешевше. Ось і подивимося як воно вийде.
Що з моїм столом для роботи стоячи від Tehnotable? Відгук за рік користування
Та нічого. Працює як і в перший день. Дерев’яну стільницю не перекосило. Вона не тріснула і навіть не витерлася. Я не підкладаю ніяких ковриків під клавіатуру, а «совають» її частенько. То дружина розмальовує акриловими фломастерами, то дитина щось пише за столом. Але лак поки «тримається». Жодних подряпин.

Можу сказати, що лак повністю перестав липнути до рук, як це було в перші місяці використання. І може то мені тільки здається, але наче як трішки сильніше проявилася текстура деревини. Для мене це плюс, бо стіл відчувається приємніше.
Огляд на стіл з фото і процесом вибору можете глянути в першій статті цього графоманського циклу. А різні гаджети для нього — у другій.
Зробив тільки один ультрабюджетний апгрейд, що одразу вдвічі підняв естетичне задоволення від користування столом та периферією. Ось він:

Я про квітку. Але й тримач для джойстиків теж не завадить.
Тепер короткий апдейт по самопочуттю. З моменту покупки стола в мене пройшло безсоння. Більше немає такого, що годинами лежу і не можу заснути. Наче як трохи менше крутить ноги. Але набагато частіше болить спина. Можливо, це можна буде підправити покупкою ергономічного крісла замість дерев’яного стільця. Не знаю чи пов’язано то все з переповзанням з ліжка за стіл. Бо після не обов’язково означає внаслідок.
Якщо чесно, я трішки втомився «відвойовувати» свій стіл у домашніх. Коли не прийду, за ним хтось сидить. То ж покупка парти напрошувалася сама собою.
Як обрати дитячу парту і чому я замість неї придбав стіл?
Звісно ж, обирати я почав з ергономічних дитячих парт. В моєму невеликому місті «вживу» нічого дійсно якісного не знайти. Інформації та відгуків в інтернеті теж не дуже багато.
Поки був у відрядженні в Києві, зміг зайти в кілька магазинів. Багато вільного часу в мене не було, та на перший погляд сподобалися парти від Mealux. Вони регулюються по висоті (треба крутити ручку), можуть мати нахилену стільницю та купу різних поличок і шухлядок, які помітно впливають на ціну.
Базовий варіант парти в магазині коштував 6700 гривень, а повний фарш — 29900. Це вже наближається до ціни повноцінного стола з електричним регулюванням.
Про шухлядки і полички в мене дуже неоднозначна думка. З одного боку, туди можна розкласти зошити та книжки. З іншого — в дитини й так багато поличок, на яких нам з дружиною постійно доводиться прибирати.
Проблема в іншому. Усі ті парти дуже маленькі. В мене стіл шириною 1200 мм. І це не те щоб багато. У більшості парт ширина взагалі
Найдешевша парта шириною 1200 та глибиною 760 мм коштувала в магазині 23 490 грн. Це Mealux RichWood Multicolor MG. Виглядає трохи футуристичною, але загалом я міг би уявити таку парту в нас вдома.
Поличок в неї немає. Але це скоріше плюс. Якщо потім вони знадобляться, їх завжди можна повісити на стіну. Або й на парту. Нічого складного в тому немає.
Парта чи стіл можуть бути чудовим подарунком на день народження!
Нам з дружиною на дні народження частенько дарували речі, «які б і так купили». Взуття, куртку, одяг. Батьки робили це не від хорошого життя. Але в дитинстві мені було образливо. Тож виховуючи доньку ми старалися так не робити.
А виявляється, що даремно. Коли я жартома запропонував подарувати їй на день народження парту, дитина аж «загорілася». І майже одразу запитала дві речі:
- Чи зможу я на ній кататися, як на твоєму столі?
- А можна мені краще такий стіл, як у тебе?
Ми подумали, подумали і вирішили «а чому б і ні». Своїм столом я дуже задоволений. Річ однозначно якісна і сподіваюсь, що служитиме мені не один десяток років. То може купити щось схоже і для доньки? Стіл то ж не новий гаджет чи суто шкільна парта. Він і через 15 років залишиться корисною штукою. Забере як виросте і з’їде від нас.
Порада батькам: то нам набір солдатиків здавався в 100 разів кориснішим за звичайні речі. Бо іграшок було мало і вони цінувалися. Збирали тих солдатиків усім двором. В сучасних дітей різних «забавок» може бути в кілька разів більше, ніж їм потрібно. І вони можуть хотіти якісь «дорослі» штуки.
Як обирав стіл для роботи стоячи замість парти?
Я помітив, що донька дійсно часто стоїть біля стола. Поки грає на комп’ютері чи малює. Вона ж непосидюща. Десять хвилин пострибала, потім п’ять посиділа і знову п’ятнадцять хвилин стоїть. Сама навчилася регулювати висоту. І користується цим набагато частіше за мене.
Як не дивно, для дитини стіл для роботи стоячи з точки зору ергономіки може виявитися кращим рішенням за парту. Бо висота змінюється натисненням кнопки. Не треба довго щось крутити чи переставляти. Якщо регулювання механічне, то висоту в кращому випадку виставлять один раз на початку навчального року. І дитині суворо забороняють чіпати ту ручку «аби чого не сталося». А от «моторчики» дозволяють підправляти висоту хоч і кожні 15 хвилин.
Більшу частину вартості складає саме рама. Вона залізна і міцна. В найгіршому випадку через рік на ній з’явиться кілька шедеврів дитячого живопису і колекція шикарних наклейок. Стільницю можна замовити навіть з дешевого ДСП. А через кілька років, коли дитина трішки підросте, я зможу з легкістю її оновити.
Ну я так думав... Наївний хлопчик
То ж, обирали з двох варіантів:
- Стільниця з ясеня товщиною 20 мм, глибиною 820 мм та шириною 1200 чи 1500 мм. Довго сперечалися з дружиною чи потрібен нам такий широкий дитячий стіл. А як почали замовляти, виявилося що меблевих щитів на 1200 в наявності просто немає. То ж тільки 1500.
Вартість такої стільниці 10 600 грн. Ось посилання. - Стільниця з МДФ «під парту». З можливістю регулювати кут нахилу, газліфтом та іншими «понтами». Може бути в різних кольорах. В тому числі і «під дерево». Цей варіант набагато більш «дитиностійкий».
Вона коштує вже 13835 грн. Ось посилання.
Донька більше хотіла саме дерев’яну, спершу зупинилися саме на ній.
Щодо рами я вирішив «не випендрюватися» і взяти недорогу FlexiRise. Вона коштує 13000 грн. Але в процесі замовлення консультант все ж вмовив мене на дорожчу BestFit Pro вартістю аж 18000 грн. Аргументом був той факт, що у FlexiRise мінімальна висота 700 мм + 20 мм висота стільниці. І для дитини це може бути зависоко.
Раніше я такого не помічав. За моїм же сидить. Але придивився. І дійсно стало зрозуміло, що краще б було сантиметрів на
Епопея зі стільницею та чому люди перестали робити меблі з дерева
Ми замовили стільницю з ясеня. Зараз Tehnotable покриває свої стільниці навіть не лаком, як у мене, а маслом. В теорії так деревина відчуватиметься ще більш природньою. Але матеріал ще сильніше «дихатиме» і реагуватиме на зміни вологості.
Останнім часом я захопився off-grid роликами на Youtube. Це коли чоловіки і дівчата будують або реставрують будинки десь в горах або посеред лісу, де красива природа і жодної інфраструктури. От і помітив як часто в них щось тріскається чи перекручує. Не допомагають ніякі масла чи пропитки.
Дитячий стіл буде стояти у кухні-вітальні. Жодного іншого місця в квартирі для нього не знайти. Опалення поруч немає, але вологість коливається добряче. Зварю суп — отримаю + 20%. Як увімкну кондиціонер, буде навпаки —20% вологості. Умови не те щоб надскладні. Все ж зазвичай вологість знаходиться в рекомендованих межах
Трішки почитав на цю тему. Виявилося, що люди не просто так спочатку почали фарбувати дерев’яні столи масляними фарбами, а потім зовсім перейшли від натурального дерева на різні композитні матеріали. Це не дешевше. HPL, МДФ чи якісна фанера зараз коштують мало чи не дорожче за меблеві щити. Але з нормальним покриттям вони не так бояться перепадів температури чи вологості. Навіть дешеве ДСП у звичайній квартирі може виявитися довговічнішим за ясеневу стільницю. Особливо, якщо через русню взимку часто вимикають світло та опалення.
МДФ кухні зараз дуже популярні. Вони стоять в людей десятиліттями. Навіть прямо над плитою. Думаю, що і зі стільницею в протилежній частині кімнати все буде в порядку.
Ще раз поговорив з донькою і запитав у Tehnotable чи вони вже почали виготовляти мою стільницю. Якщо так — залишиться ясень і буде цікавий матеріал для наступного відгуку через кілька років. Якщо ж ніяких робіт не проводилося, то я б краще доплатив і отримав варіант із МДФ партою.
В будь-якому випадку нічого критичного не станеться. Я не розглядаю стільницю як щось вічне. Дитина все одно зіпсує її за
Ергономічний стілець як бонус до стола
На цьому етапі я вже почав трішки «вилізати» за бюджет, який прикидав коли пропонував купити стіл. Планував вписатися в 20000 грн. На папері так і було. Рама FlexiRise за 13000 грн + простенька стільниця з ДСП за 3822 грн. Разом 16822 грн або 15980 грн, якщо скористатися промокодом CHYTAVNA_DOU (дає 5% знижки). Виходить цілком непоганий стіл. Ще й запас залишається.
Але дівчата не були б дівчатами, якби не «розкрутили» мене ще й на стілець. Вірніше, на ортопедичне дитяче крісло з дихаючою спинкою, поперечною підтримкою і купою регулювань. Якщо назвати так «високопарно», за кріселко не так шкода буде віддавати купу грошей.
Дві попередні статті виявилися доволі корисними і хтось навіть замовив кілька столів за моїм промокодом. Ось на них і придбали ергономічне дитяче кріселко.
Донька передає спасибі всім, хто купував столи за нашими з нею рекомендаціями. Каже, що то завдяки фото стола з її іграшками. Тепер збирає собі на тумбочку.
Почувши, що такі огляди приносять якісь гроші, донька навіть захотіла погратися в акторку. Ми почали знімати повноцінний відео-відгук про парту та стілець. До рівня техно-блогерів наша перша спроба поки не дотягує, але виходить корисно. Якщо колись доробимо, додам посилання.
З фінансової точки зору такий ролик ніколи не окупить витрачений на нього час. Але це чудовий спосіб розважитися разом з дитиною. Діти люблять різну творчість. То ж рекомендую і Вам спробувати щось таке зняти. Хто зробить, кидайте посилання в коментарі. Підтримаю лайком і теплим словом.
З усіх запропонованих стільців донька чомусь обрала найдешевший Dream Air. Це цілком непоганий варіант від Mealux.
Нам запропонували безкоштовну доставку прямо в квартиру Новою Поштою. Це великий плюс в порівнянні з іншими магазинами. Де в найкращому випадку доставка буде безкоштовною тільки до відділення. Коробка важить десь 15 кг, без власного авто це може стати невеликою проблемою.
Кріселко відправили наступного дня. А через 2 дні після замовлення у вітальні стояла ось така коробка:

Ось скільки деталей з неї дістали:

Вирішили погратися в майстер-клас зі збірки стільців. Дитина в неповних 6 років сама читала інструкцію і все збирала докупи. Я трішки поправляв і допомагав. Але на 90% вона впоралася сама. Підлокітники прикручуються товстенними болтами. В комплекті є ключ, але донька користувалася електричним шурупокрутом. Звісно ж, під моїм наглядом. Тож ось що в неї вийшло:

Від процесу збірки стільця ми отримали майже таке ж задоволення, як від якоїсь настільної гри. Рекомендую спробувати, якщо дитині цікаво щось збирати.
Сам стілець виглядає добротним. Спинка зроблена з дихаючої сітки. На неї та сідушку одягаються чохли з тканини. Їх можна буде зняти і випрати. Стілець має кілька більш-менш стандартних регулювань: по висоті сідушки, підставки для ніг і підлокітників та по вильоту і висоті спинки. Ще підлокітники можна нахилити назад, спочатку я не зрозумів нащо воно потрібно. Коли приїхала парта — все стало очевидно. Це щоб можна було глибше заїхати під стіл.
Загалом, стільцем ми дуже задоволені. Але перші дні на ніч ховали його в спальні. Бо донька ще не привчилася дивитися куди сідає. А стопери на коліщатках просто не дають перетворити крісло на гоночний болід, що в невеликій квартирі було б не дуже безпечно. Але воно все одно від’їжджає назад, якщо сідати необережно.
Кріслом користуємося вже більше трьох місяців (воно ж приїхало раніше). Жодних нарікань чи проблем з ним не було. Можливо в наступній статті напишу невеликий апдейт.
До речі, коли зібрали стілець стало очевидно, що за моїм столом дитині на ньому сидіти буде зовсім не зручно. Або треба підіймати сідушку так високо, що на стільця доведеться залазити, як Джеку на бобовий стручок. Або стільниця навіть в мінімальному положенні виявляється зависоко. Не обманули мене, коли радили взяти дорожчу раму BestFit Pro.
Стіл-парта для дитини: як прибув та чи важко було зібрати?
Раму ми обрали в білому кольорі. Ясеневу стільницю все ж встигли замінити на парту з МДФ. Окремо запитав за оту «пимпочку-стопер» на стільниці. Виявляється, вона на магнітах. То ж якщо буде заважати писати — її завжди легко прибрати.
Ось такі отримали креслення:

Не дуже розумію що тут можна було б поміняти. Ніяких поличок чи наворотів нам не пропонували. То й добре, бо мені й так вже було страшнувато від загальної ціни.
Колір можна обрати за посиланням. Цікаво що з моменту покупки вони оновили каталог кольорів. Стало краще видно, бо раніше якість зображення була така собі.
Донька обрала Sanremo Sand (в новому каталозі вже немає) і потім затвердила креслення голосовим повідомленням. Було весело не тільки нам, а може й менеджеру, що приймала замовлення.
Обіцяли зробити за 3 тижні, як і дерев’яну стільницю. Мені це здалося трішки дивним. Все ж дереву треба встигнути висохнути. А що так довго роблять з МДФ? Ну може в коментарі прийде хтось із досвідчених меблярів та пояснить чого воно так.
Десь через три тижні ми й отримали нашу парту-стіл. Доставка за рахунок Tehnotable. Їм вона коштувала аж 1630 гривень. Як вже казав, у конкурентів зазвичай безкоштовна доставка тільки на відділення. А там же рама і стільниця. Загальна вага: 32+14=46 кілограмів. Це я б попотягав... А так занесли прямо в квартиру:

З цією рамою в комплекті вже йшли роздруковані інструкції українською та англійською. Склав без особливих проблем. До стільниці інструкцій не було. Довелося уточнювати в підтримці де викрутити транспортувальні болти, щоб можна було нахиляти парту. Болти зберіг. Якщо потім буду ставити на парту монітор, вкручу їх назад.
Порівнюю рами: LiteQuad чи BestFit Pro
Купуючи дитині дешеву раму (зекономив 5000 грн), я розраховував що вона буде трішки гіршою за мою. А виявилося як би не навпаки. Зараз поясню:
Мотори і регулювання. Мотори на моїй LiteQuad не дуже гучні. В сусідній кімнаті вже майже не чути. Але на BestFit Pro вони значно тихіші. Звук якийсь приємніший. Піднімає до 125 кг (в мене 150 кг). Діапазон висоти
З мінімального у максимальне положення рама підіймається за 16 секунд. Моя за 21. І це при тому, що мінімальне положення в мене значно вище. Максимальне — таке ж. Тобто, мотори їздять приблизно в
Простота складання. BestFit Pro прийшла в одній коробці. І я зміг без особливих проблем скласти її самостійно. Моя LiteQuad приходила в трьох коробках. Інструкцію в комплект тоді не поклали, то ж ми з братом складали її дивлячись в екран смартфона. Стіл помітно важчий, сам би я його точно не зміг ні скласти, ні потім перевернути.
Пульт керування. В мене фізичні кнопки і пам’ять на 3 положення. В дитини сенсорне керування і пам’ять на 4 положення. Чисто візуально пульт від BestFit Pro виглядає симпатичніше. Але я більше люблю фізичні кнопки, їх простіше «намацати» всліпу. Також в мене є USB-A. В новій рамі його немає.

Зверху сенсорний пульт від парти. Внизу — від мого стола з механічними кнопками.
Стійкість рами. Обидві рами стійкі навіть у максимальному положенні. Мені здалося, що моя буквально трішки стійкіша. Але це може бути й результатом того, що у стола вужча дубова стільниця.
Колір. Обидві рами можна замовити в чорному чи білому кольорах. Суб’єктивно чорний колір виглядає трішки більш преміальним, але він би точно не вписався в кімнату, де стоїть парта.

Чорна рама LiteQuad на чотирьох опорах.

Біла рама BestFit Pro на двох опорах.
Також з BestFit Pro в комплекті вже йде лоток для кабель менеджменту. Естетично він мені подобається навіть більше того, що я придбав за 1400 грн. Тобто, фактична різниця в ціні становить вже 6400 грн. І я от не можу сказати, що моя рама LiteQuad хоч чимось краща окрім хіба естетики.
Лайфхак: якщо потім знадобиться покласти провід в кабель-менеджмент, не треба розкручувати його, як робив я коли чіпляв лампу. Можна просто максимально нахилити стільницю і буде дуже зручний доступ.

Стільниця-парта з МДФ: враження
Той випадок, коли отримали стільницю навіть кращу, ніж очікували. Оті 200 мм ширини перетворили парту на повноцінний зореліт. МДФ якісний, колір: як на фото.

Щодо деталізації текстури вийшло цікаво. В мене дуже сильна близорукість і я одразу бачу, що то МДФ. А от у брата звичайний зір. Він хвилин п’ять роздивлявся і сказав: «не розумію це дерево чи ДСП?». Я запропонував присісти — знизу воно біле і все одразу стало ясно.
Донька може сама налаштовувати кут нахилу, але поки важкувато: треба далеко тягнутися і прикласти чимале для неї зусилля. То ж десь до 10 рочків будемо допомагати їй з цим. Там 10 варіантів нахилу + пласка парта. Щоб прибрати нахил, треба спочатку підняти парту до кінця.
Стопер для зошитів непогано тримається, але дитині легко знімати його самостійно. З керуванням у свої майже 6 рочків розібралася дуже швидко. BestFit Pro дійсно підійшла краще: таки треба щоб парта опускалася нижче.
«Хлипкуватою» стільниця не відчувається. Донька спокійно на ній лежить. Пластикове покриття здається товстеньким. Але я його не міряв. Є якась текстура «під дерево». Малюнок нанесено непогано. Здалеку не кидається в очі, що то плівка. Знизу просто білий колір «під стільницю».
Як покористувалися, стало очевидно, що дерево дитині точно купляти не варто. За два місяці на парту вже був наліплений кольоровий пластилін, вона була залита водою з різними барвниками, на ній необережно совали доволі гості предмети і чого тільки не робили. Не те щоб донька робила все це спеціально. Наче й накриває стільницю слюдяним килимком і береже. Але все одно увесь час трапляється якась халепа. МДФ все це не зашкодить. А от вкрите маслом дерево точно отримало б кілька плям. А може ще й пошкрябалося б.
Мені подобається, що зліва і справа залишаються досить широкі ділянки, що не нахиляються. Там можна покласти олівці, фарби, пульт від лампи і т. ін.
Чисто психологічно мені приємніше сидіти саме за дерев’яним столом. Він дійсно дуже красивий. Але не кажіть про це доньці.
Із самоочевидних мінусів — на стільниці важче закріпити лампу. Посередині ж рухома частина. Це у всіх парт така проблема. Тому поки прикріпили ось так:

Це така ж лампа, як показував у статті з описом свого робочого місця. Тільки в білому кольорі. Світить нормально. Але могло б бути й трішки краще, якби вдалося її закріпити по центру. Поки подумую чи не причепити її до підвіконня.
Висновок: чи варто було купувати стіл замість звичайної парти?
Тут все залежить від бюджету. Якщо треба максимально дешево організувати дитині робоче місце, треба купувати якусь стареньку парту на OLX. Там є комплекти з кріслом від «майже безкоштовно». Навіть за 300 грн, якщо заберете самі. За кілька тисяч можна знайти цілком пристойні варіанти. Кращі, ніж стоятиме у школі.
А от якщо хочеться поберегти дитяче здоров’я, то тут не обійдешся ні столом, ні стандартною партою. Навіть якщо в неї буде механічне регулювання. Я і сам цього не розумів, поки не подивився як займається донька.
Ну нема однієї висоти, яка підходить завжди. Їх десятки: сидячи, стоячи, з нахиленою стільницею, з рівною, писати, малювати, грати на піаніно, читати книгу, складати конструктор, ліпити з пластиліну. Це все різні висоти, які донька швидко навчилася підбирати самостійно. За 2 місяці експлуатації помітив, що дитина за партою стоїть навіть частіше, ніж сидить.
Це дорослий може адаптуватися до столу на +/- 5 чи навіть 10 сантиметрів. А для дитини це різниця між «сидить більш-менш правильно» і «зігнулася в три погибелі». Буду вважати, що інвестували в її спину. Буде менший сколіоз, ніж у нас з дружиною.
Щодо якості саме Tehnotable: ми задоволені. Ну воно й логічно. Став би я купувати в них другого стола, якби мені не сподобався перший? Відверто кажучи, є відчуття, що ця нова рама навіть краща. Прогрес не стоїть на місці...
Доречі, перше вересня менш ніж за два місяці. Поки узгодите деталі замовлення і отримаєте парту, пройде мінімум місяць. То ж якщо плануєте зробити своєму школяру шикарний подарунок і інвестувати в його здоров’я, треба починати думати вже зараз. Не знаю чи варто нагадувати про промокод CHYTAVNA_DOU? Наче як в айтішників з пам’яттю все й так в порядку. Ми ж не покоління TikTok.

P.S. Сперечаємося з дружиною в якому віці краще віддати доньку до школи. У 6 років чи почекати вже до
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДоброго дня, Сергію!18-річних не можуть цього зробити ) Ох це покоління Z )))
Пишемо від TEHNOTABLE — і насамперед дякуємо. Не тільки за довіру до облаштування робочих просторів, а й за те, що знаходите час детально описувати досвід: з фото, цінами й переліком того, що не сподобалося. Такий відгук показує нам те, чого не видно з боку виробництва — будемо доопрацьовувати. Окремо вітання доньці: те, що вона сама зібрала крісло за інструкцією у неповних 6 років, — це надія. Бо зараз дуже багато
Про Ваш висновок «інвестували в спину» — він, на жаль, підтверджується цифрами. Порушення постави є приблизно у 17% дітей дошкільного віку — і вже у 65% учнів старшої школи. Не діагноз при народженні, а те, що набувається саме за роки за партою. За даними Центру медичної статистики МОЗ, у 2021 році в Україні було 231 тисяча дітей із порушеннями постави, з них 92 тисячі зі сколіозом. Тобто Ваше спостереження «різниця між сидить нормально і зігнулася в три погибелі» — це і є той механізм, який ці цифри виробляє.
Про нахил стільниці — чому це не «фішка». Нахил робочої поверхні придумали не меблевики й не маркетологи. Ще у XIX столітті класична шкільна парта проєктувалася з нахилом саме як гігієнічний захід — щоб дитина не нахиляла голову й корпус до зошита. Причина проста: коли поверхня горизонтальна, а рядок треба бачити, дитина компенсує це шиєю та спиною. Нахил підводить площину до очей, і потреба згинатися зникає. За тією ж логікою існували конторки — робота стоячи за нахиленою поверхнею була нормою для тих, хто писав годинами. Ми, по суті, повернулися до старої ідеї, просто додали до неї регулювання.
І чому нахил у нас механічний, а не електричний — це навмисно. Щоб змінити кут, треба взятися двома руками за спеціальні виїмки й потягнути. Обидві руки в цей момент зайняті та знаходяться за межами зони, де частини сходяться — защемити пальці фізично нічим. Електропривід тут дав би зручність, але створив би рухому важку площину, яка їде сама, поки дитина тримає руку де завгодно. Для дитячого місця ми свідомо обрали безпеку.
Чому МДФ роблять три тижні, якщо йому не треба сохнути. Сама стільниця виготовляється за один день?ще один день потрібен на збірку. Три тижні — це не робота, а реальна завантаженість виробництва: ми працюємо під замовлення, а не зі складу, і Ваше замовлення стає в чергу. У пікові періоди перед першим вересня черга довша, звідси й наші нагадування замовляти заздалегідь.
Про олію, ясен і Ваш висновок «дитині дерево брати не варто». Ви маєте рацію, і причина глибша за вологість. Олія проникає в деревину, а не утворює плівку зверху. Покриття виходить красивим і ремонтопридатним — локальну пляму можна перешліфувати й оновити, чого з плівкою не зробиш. Але бар’єром воно не є: пластилін, барвники (фарби, фломастери) і вода залишать слід. Плівкове покриття МДФ у сценарії «фломастери, вода, пластилін, перепади вологи» об’єктивно правильніше. Добре, що встигли переграти.
Комментарі по Ваших питаннях. Монітор краще вішати на кронштейн зі струбциною на бокову нерухому ділянку — тоді нахил продовжує працювати, а транспортувальні болти лишаються на майбутнє. З лампою Ви влучили в реальне слабке місце всіх парт з нахилом: центр зайнятий, тож струбцина збоку або на підвіконні — це не костиль, а нормальне рішення для такої геометрії.
60–70% часу сидячи і 30–40% стоячи. У хвилинах це десь 40 хвилин сидіння і 20 стояння на кожну годину. Точні цифри тут не догма — головний принцип у тому, що тіло не любить статику в жодному положенні. Стояти 4 години поспіль анітрохи не корисніше, ніж стільки ж просидіти: страждають просто інші структури. Цінність регульованого столу не в стоянні, а саме в переході між положеннями. Ваша донька, до речі, інтуїтивно вийшла на правильний патерн — постояла, посиділа, знову встала. Дорослі так не вміють, нам потрібен таймер.
І до Вашої теми з кріслом. Ви написали, що спина стала боліти частіше. Головний підозрюваний — не стіл, а дерев’яний стілець: без поперекової підтримки будь-яка висота столу дає одну й ту саму позу. У Вашому топіку про крісла ми вже розписали, на що дивитися при 192 см. І окремо нагадаємо про режим чергування, бо це та частина, яку купують разом зі столом, але майже не використовують. Робоча пропорція — приблизно
А відео з донькою побачити було б круто — це просто наш фетиш, дивитися на столи в дії.
Дякую за детальний і цікавий коментар. Ця стаття трішки «недобрала» трафіку. Але може нове обговорення трішки підкине її в видачі. Якраз буде корисно перед першим вересня.
Та наче ж у відгуку не було негативу. Все добре.
Піду доньці зачитаю. А заодно розгребемо з нею стіл. Бо стільницю нахиляємо не завжди. На ній постійно лежить купа всього, що може попадати.
Цікаво. А ще зайвий раз встане, потягнеться. Теж корисно.
Дякую. Завжди цікаво читати про внутрішню кухню бізнесів.
Сам з кожним місяцем все більше радий. Хоч і цікаво було б побачити ясен в Вашому виконанні.
Дякую за пораду. Поки ще рано, але як прийде час — дійсно розберуся в усіх отих кронштейнах.
Просто я раніше працював лежачи. А тепер сидячи. З Вашими аргументами цілком згоден.
Для мене це не дуже актуально. Я працюю «поки мозок не втомиться». Зазвичай це40-50 хвилин активної роботи. А потім іду пекти хліб, щось готувати, прибирати. Ну теж стою по суті.
Особисто я за останні кілька місяців повністю підіймаю стіл щоб під ним було зручніше прибирати. Але майже щодня змінюю висоту туди-сюди на кілька сантиметрів. Залежить від пози, в якій сиджу. А от дружина часто розмальовує стоячи. То їй дуже подобається.
Поки Ваші поради були найкращими. Зараз от думаю «псіхонути» і взяти рекомендоване Вами крісло чи таки почекати до жовтня.
Його купа людей побачити хоче. Але дитина перегоріла трохи. А змушувати поки не хочу. Може ще повернемося до цієї ідеї.
P.S. Ще раз дякую за цікаві інсайти і корисні поради. З Вами дуже приємно спілкуватися.
Дякую за розгорнуту відповідь, Сергію.
Ваш режим роботи кращий, ніж у більшості:40–50 хвилин, а потім піти пекти хліб абощо — це саме те, що потрібно тілу. Проблемний сценарій — коли людина проводить 4 години в статичній позі (стоячи чи сидячи), а не Ваш.
І скажу відверто: чекати до жовтня — це ще те випробування для Вашої спини. Виставка — це анонси, а не наявність; від показу новинки до ринку зазвичай пів року плюс сертифікація й поставка. Спина болить зараз, а Ви ще й міняєте дерев’яний стілець — різницю відчуєте одразу.
Але якщо все ж хочеться дочекатися чогось нового, то не жовтня, а шести тижнів: приїде ось це — www.tehnotable.ua/...hne-krislo-posilene-150kg Модель посилена до 150 кг, тобто витриваліша й міцніша конструктивно. При Ваших 95 кг це означає не «витримає», а більший запас по ресурсу — саме те, про що ми говорили в топіку щодо горизонту служби.
Дякую за поради. Спина болить не настільки, щоб це мало велике значення. Але зрозумів, що чекати сенсу немає. Мабуть дійсно варто зайнятися всім цим найближчим часом.
Додам ще одне цікаве спостереження. Якщо не готові постійно прибирати на парті, можете не витрачатися на стільницю з нахилом. Все одно вона постійно буде завалена речами та іграшками. Нахиляти не вийде, бо все попадає.
навіщо? раніше сядеш — раніше вийдеш, тим більше що ця дитяча каторга тепер 12 річна
віддайте в найближчу до дому, а потім для якихось профільних знань і навичок додасте окремі курси і гуртки поза школою
Ну дитині в 7 років буде вчитися набагато простіше. Легше даватимуться хоч математика, хоч фізкультура.
Тому на мій погляд в5-6 це «раніше вийдеш». А в 7 це як рівень складності «easy».
Щодо школи. Малася на увазі повністю онлайн школа. Без оффлайну.
Бо в нас в місті при тривозі дітей треба забирати додому. В багатьох школах немає укриття. Або воно в жахливому стані. Це не буде ні навчання, ні роботи для мами.
Тому й питав: може в кого є досвід такого онлайн-навчання.
P.S. Цей коментар в першу чергу для тих, хто буде читати статтю потім. Бо схоже не зміг пояснити про що питаю.
Кожному своє
Старший провчився два молодших класи. По рівню знань наче норм, соціалізації 0 У старшій школі складно було знайти друзів.
Дякую. Я так розумію, Вам онлайн-школи не сподобалися?
Є плюси і мінуси Тут важливо що воно не для кожного
Мій старший товариський, він любить заводити друзів. Онлайн прям онлайн школа тоді ще до локдаунів це було дуже дивно, а дітям не усім подобається бути дивними. Тому вирішили перевестись.
Може зараз це вже не таке дивне. Тому спробуйте.
Але важливо приготуватись до того, що дуже і дуже багато роботи впаде на батьків. Тому
Роботи для мами чи вас не буде точно Принайні молодші класи. Дуже багато там покладається на роботу з батьками
Плюс як на мене офлайн взаємодія з однолітками вкрай важлива тому на додачу до занять у школі просто маст хев хоча б пару офлайн гуртків, на які теж треба возити
В офлайн школі з цим простіше
Щиро дякую за те, що поділилися досвідом. Було дуже корисно.
Десь рік тому думала замовляти стіл з регуляцією висоти і відмовилась, бо платити зверху 15-20к (в залежності від розміру та матеріалу самої стільниці) не хотіла маючи регульований стілець.
Також в мене до всього фіксована довжина кабелів зібрані в «хомут» та сховані в пластикові трубки, просто не хотілось, щоб кабель блоку живлення прописав очікуючи коли вже захочу стоячи друкувати аж 10 хвилин поки ноги не заболять
Може комусь таке заходить, але чим далі тим більше думаю наскільки це витрачені кошти були б, в цьому питанні вже більше схиляюсь купити реклайнер для роботи за ноутом чи для Ігор, як додаткове крісло, можна ще подумати про механічне підняття висоти і заміни саме ніжок, а ось ця байда з електричним підняттям виглядає як зайве.
Я витратила ту суму на якісну стільницю товщиною в4-5 см, вона така важка, що піднімати має дві дорослі людини, є приховані розетки прямо в ній як стандартні так і під type-c/usb
З принципового в столі це глибина, бо коли сидиш з двох компів, планшету та телефону, а ще щось пишеш (і частенько їси )
То краще вже рухливість рук ніж ніг
Доброго дня. Теж нормальна точка зору. В першій статті я наче писав, що нічого особливого від такого стола не очікував. Купував як модний гаджет замість чергового Айфона-Макбука.
А ось за рік таки проникся. Прямо статистики не веду. Але висоту регулють мінімум5-10 разів на день. То рівно сяду, то розвалюся. Під клавіатуру, під джойстик. Іноді за столом малює дружина. Раніше ще й донька часто ним користувалася. І всім реально зручною буде різна висота.
Я стоячи працювати так і не почав. На повну висоту підіймаю частіше щоб під тим столом прибрати, ніж коли працюю. А от дружина часто розмальовує стоячи.
По факту я б підсумував так: можливість регулювання висоти це точно не маст-хев. Але це реально комфортна штука. Десь на рівні підігріва керма чи крісел в авто.
Щодо механічного регулювання — то вже фігня. Ним якщо й користуватимуться, то кілька разів на рік. Та й діапазони там не ті.
Щодо кабелів ще допишу. У столах є лоток для кабель менеджменту. В мене системник стоїть на підлозі. До нього тягнеться 3 шнурки: живлення, Displayport та usb-c для монітора. Ні в які кожухи їх не ховав. На мій погляд то виглядає навіть огидніше за просто звисаючий кабель.
Може воно і «не по феншую» але на фоні яскраво помаранчевого шнура від зарядної станції, що тягнеться через всю квартиру, це вже така фігня...
В мене теж, є поличка для кабелів, але зробила так, щоб воно було естетично і непомітно, без вигинів
Мені це було важливо. І знову ж
В мене стілець рухається вверх та вниз
Тут дійсно кожному своє. Мені стіл подобається, хоч спочатку також був налаштований скептично.
Нажаль, така іграшка занадто дорога, щоб «взяти потестити». Переплата виходить десь 10 000 грн.
О, завжди було цікаво відгук про такий стіл-перевьортиш
— Оця рухома частина — вона на якихось доводчиках? Нема можливості випадково прищемити пальці коли закриваєте її? З вигляду вона доволі масивна + це для дитини
— Стіл суто письмовий? Якщо ні — то як ви туди монітор кріпити будете? На довгій «руці» з базою на нерухомій частині?
— Ви казали про заливання водою випадкове, чи це не може призвести до закороту в контролері чи двигунах?
— Не думали колісчату базу зробити? Щоб можна було його катати по кімнаті
Доброго дня. Приємно, що хоч хтось прочитав мою статтю.
Та частина, що нахиляється, на газліфті і двох направляючих. Там є два вирізи під руки, щоб підіймати-опускати. За кілька місяців експлуатації ніхто нічого не прищемив. То ж вірогідність того невисока.
Про кріплення монітору не зрозумів питання. Я думав вкрутити транспортувальні болти, щоб парта більш не нахилялася. І поставити на звичайній ніжці. Але може й можна на якомусь газліфті-тримачі прикріпити до однієї з бокових поверхонь, якщо треба зберегти можливіть нахилу.
Настільки сильно не заливали. По боках там великий виліт. А щілини між рухомою частиною і боковушками зроблені так, щоб під ними не було електроніки. В теорії то будь-яку електроніку можна залити так, що коротне (як мінімум, у подовжувач водою полити). Але мені ризик не здається таким вже великим.
Не хочу. Мені поки вистачає гоночного крісла. Якщо зʼявиться ще й гоночний стіл, доведеться вчитися ходити по стелі. Кілька разів перетягували стіл, коли приймали багато гостей. Я навіть сам можу його пересунути. Хоч це й не зовсім просто.