Exe-файли з торрентів — це майже завжди вірус

Напевно, всі ми хочемо мати комп’ютер без вірусів. Чому не варто завантажувати .exe-файли з піратських сайтів, та як захиститися від вірусів.
По-перше, поширення неліцензійного софту — це нелегально, і в багатьох випадках там міститься багато вірусів. Зараз поясню чому.

Якщо хтось пам’ятає utorrent, то це PUP/PUA (потенційно небажане програмне забезпечення). У ньому було дуже багато проблем із безпекою — наприклад, модерації на публічних трекерах (звідки поширювався RAT NjRat), звідки качали файли, було вкрай мало. Але варто розуміти, що справа не в самому торрент-протоколі, а виключно в ненадійних джерелах і сайтах, звідки береться торрент-файл.

Починаючи з 2016 року, піратські ресурси щодня втрачають репутацію, дуже часто в піратському .exe-файлі, завантаженому з мережі, приховано вірус.
Тож як захистити себе? Все дуже просто: не завантажувати піратські файли з неперевірених джерел, використовувати безпечні платформи для ігор (Steam, Epic Games тощо) та користуватися антивірусами.
До речі, за використання торрентів для завантаження піратського контенту (через автоматичну роздачу файлів) у Німеччині, передбачено штраф 700-1500 євро. Штрафують саме за розповсюдження (upload) захищених файлів, а не за сам факт використання технології торрент.
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Не знаю що там на торентах, але офіційний образ Windows нагадує мені вірус набагато більше кількістю непотрібного мені малваре.

Якщо треба саме вінду використовувати, то став версію LTSC (або навіть IoT LTSC) — там немає блоатвари, телеметрії (мінімум), оновлень (тільки критичні), майкрософт стору, всякого сміття типу Windows Hello щоб «безпечно і корпоративно» повідбитку ануса логінитись і т.ін.

Exe-файли з торрентів — це майже завжди вірус

Source: trust me bro

А «майже» це скільки у відсотках?

???
точної статистики немає, та і не буде

чуваку 20 років, він прийшов розказувати дядькам, які качали торенти, ще коли він був плямою на шторі, що ваабщєта на торентах віруси, того несіть свої гроші корпоратам.

Чуваче, ти десь писав, що використовуєш IDA, Hex-радектори, VS, Windows.
Експертна локальна IDA починається з 2999 євро на рік.

Звісно, я використовував піратську версію, але потім її удалив, я дисамблери всі вдалив тому що зрозумів що код це не моє)

Чуваче, ти 100% впишеся в тусовку DOU!
Тут ти будеш серед своїх: людей, хто іншим пропонує одне, а сам робить протилежне.

Так, він скачав піратський софт, але, після використання, закачав все туди де брав і вимив руки))

знову спроба мене підколоти? чи що

ну такий вже є DOU — форум для токсиків: не підколов форумчанина — день пройшов даремно)

день врятовано, сподіваюсь, тепер ваша інженерна душа спокійна

є таке що у людини змінюється думка, тобто ви думаєте те що я писав цю статтю навіть не дізнавшись на власні очі що таке торрент? звичайно я колись піратил, всі ми колись піратили, хтось продовжує а хтось закінчує, я ж сказав що у мене був особистий досвід, може я в статті збільшив що в кожному ехе файлі є віруси — окей, моя вина

хто іншим пропонує одне, а сам робить протилежне

тут ви хотіли підколоти мене та багатьох користувачів доу? не зрозумів приколу

Я б сказав би, що не кожен, але доволі багато.
Наприклад такий наш торент-сервіс як Толока використовується росіянами для поширення інфікованого програмного забезпечення для доступу до компів українців.

Ось тут наприклад описано як це робиться:
blog.eclecticiq.com/...​cyber-espionage-campaigns

Так що можна сказати автор правий, але частково.

Всі хто забиває на безпеку і качає піратський софт, користуються kms активаторами — перші до втрати своїх даних зі своїх компів.

Побуду адвокатом диявола!

Вчора брат скачав, на жаль, торрент і зловив Emotet. Тому вибачте, але ні

Уявна ситуація: два школярі перебувають в приблизно однакових фінансових становищах. Один — без вагань користується торентами, інший — принципіально використовує лише платне ПЗ.
Кожному на день народження батьки подарували по 50$. Цього вистачить на 1) AAA-гру і то зі знижкою 2) кілька паперових книжок 3) погуляти в офлайні (наприклад кіно + макдональдс).

Що ж обрати?
Припустимо но-торент школяр розуміє що духовна їжа понад усе і купує AAA-гру ;-)
А школяр-«пірат» — спершу викачує кілька AAA-ігор на умовних 1000$, потім локальну бібліотеку flibusta на ~700 К книжок загальною вартістю.. еее.. я стільки не заробляю, а на 50$ тусить з однокласницями)
У майбутньому прірва між можливостями законослухняного школяра і школяра, що хакнув реальність, тільки зростатиме. Згадайте хоча б Neo який літав Матрицею і гамселив агентів! Sad, but true.

P.S. Можливо школяр-«качок» схопить якусь вірусню і, о боже! йому доведеться форматувати вінт і переставляти OS — не думаю що він втратить щось мегаважливе — навпаки отримає цінний досвід і стане обережнішим.

це нелегально
порушення авторських прав під час поширення комерційного софту

Ну типу так, але є кілька заперечень:

1) Якщо ти вкрав книжку в магазині — ти беззаперечно злодій. В магазині стало на 1 книгу менше, продавець отримав збитки.
А якщо ти брав книгу в бібліотеці, прочитав і повернув? — ну наче все Ок.
А що якщо на твоєму приватному комп’ютері звідкілясь з’явилась електронна книга, яку ти не купував, але ніхто не має права прийти до тебе додому, залізти в комп і дізнатися про це? Але книга тобі так сподобалась, що ти розказав про неї друзям і хтось з них її купив, а коли ти сам побачив у магазині файне видання з ілюстраціями — то теж вирішив купити і за підсумком — автор тільки виграв?

2) Корпорації плачуть крокодиловими слізьми про потенційно втрачену вигоду через піратство. Хитрий пацан з попереднього прикладу накачав софта на 1000$ — значить компанія втратила 1000$? Наче ні — у пацана було тільки 50$. Так може вона втратила потенційні 50$? Можливо, а можливо він обрав би не купівлю гри, а макдональдс))

Например, вы допустим скачали с торента платную игру которая находится на стим, человек хотел заработать денежку может ему что то надо там например на лечение, а вы берете и скачиваете просто с торрента бесплатно игру

Ну це вже популізм) Типу десь у США бідолашний дядька Білл Гейтс недоотримав 50$ до сотого мільярда через те що підліток із Сомалі скачав Windows з торента ;-)

До речі перший випадок нелегального розповсюдження контрафактної продукції стався десь 2000 років тому. Це єдина історія Біблії яка описується одразу чотирма євангелістами! — розповідь про те як Ісус Христос чудесно нагодував народ п’ятьма хлібами та двома рибинами.

Невдовзі після смерті Іоана Хрестителя Ісус Христос разом із учнями вирушив на інший бік озера а народ пішки біг за ним по березі. Коли човен зупинився, на березі зібралося безліч людей. Ісус Христос як побачив їх, зглянувся над ними, тому що вони були як вівці, що не мають пастуха. Він вийшов на берег і багато і довго розповідав про Царство Небесне і зцілював хворих. Народ так уважно Його слухав що навіть не помічав як йшов час. Нарешті день став схилятися до вечора.
Учні підійшли до Ісуса і сказали: «Місце тут пустельне, а час пізній; відпусти народ, щоб вони пішли в найближчі поселення купити собі хліба, бо їм нема чого їсти». Та Господь відповів: «Не потрібно їм іти; ви дайте їм їсти». Апостол Пилип сказав на це: «Їм і на двісті динаріїв не вистачить хліба, щоб кожен з них хоч трошки одержав». Ісус сказав щоб пішли подивилися скільки є хліба. Апостол Андрій сказав: «Тут є один юнак, який має п’ять хлібів ячмінних і дві рибини; але що то на таку безліч?» Тоді Ісус Христос сказав: «Звеліть людям сісти», і учні розсадили народ рядами по сто і п’ятдесят чоловік. Після цього Ісус взяв п’ять хлібів і дві рибини і, подивившись на небо, благословив їх, розламав і дав учням, а учні роздали народові. Всі їли і наситилися.
Коли ж усі наситились, Ісус Христос сказав учням Своїм: «Зберіть залишки, щоб нічого не пропало». І коли зробили вони це то наповнили шматками, що залишились, дванадцять кошиків повних, а тих хто їв, налічувалося п’ять тисяч чоловік, не враховуючи жінок і дітей.

А тепер уявіть собі, що десятки пекарів і рибалок, які в той день розраховували продати свій улов — не змогли це зробити, тому що ІХ став на роздачу, учні сидірували і народ поїв на халяву!))
А може продавцям ці гроші були потрібні на лікування чи ще щось важливе — Ісус про них подумав?!
Так отож — сам Ісус цим не переймався, а ви намагаєтесь бути святішими за папу римського чи навіть самого Сина Божого))

Добре, але ось розбір

Невдовзі після смерті Іоана Хрестителя Ісус Христос разом із учнями вирушив на інший бік озера а народ пішки біг за ним по березі. Коли човен зупинився, на березі зібралося безліч людей. Ісус Христос як побачив їх, зглянувся над ними, тому що вони були як вівці, що не мають пастуха. Він вийшов на берег і багато і довго розповідав про Царство Небесне і зцілював хворих. Народ так уважно Його слухав що навіть не помічав як йшов час. Нарешті день став схилятися до вечора.
Учні підійшли до Ісуса і сказали: «Місце тут пустельне, а час пізній; відпусти народ, щоб вони пішли в найближчі поселення купити собі хліба, бо їм нема чого їсти». Та Господь відповів: «Не потрібно їм іти; ви дайте їм їсти». Апостол Пилип сказав на це: «Їм і на двісті динаріїв не вистачить хліба, щоб кожен з них хоч трошки одержав». Ісус сказав щоб пішли подивилися скільки є хліба. Апостол Андрій сказав: «Тут є один юнак, який має п’ять хлібів ячмінних і дві рибини; але що то на таку безліч?» Тоді Ісус Христос сказав: «Звеліть людям сісти», і учні розсадили народ рядами по сто і п’ятдесят чоловік. Після цього Ісус взяв п’ять хлібів і дві рибини і, подивившись на небо, благословив їх, розламав і дав учням, а учні роздали народові. Всі їли і наситилися.
Коли ж усі наситились, Ісус Христос сказав учням Своїм: «Зберіть залишки, щоб нічого не пропало». І коли зробили вони це то наповнили шматками, що залишились, дванадцять кошиків повних, а тих хто їв, налічувалося п’ять тисяч чоловік, не враховуючи жінок і дітей.

ви ніяк не можете порівнювати піратство з Ісусом, він нагодував їх із співчуття до голодних, а пірати качають ігри заради задоволення.
також напевно найголовніше, що Ісус створив їжу з нічого, а пірати беруть з реальної людської праці

Ну типу так, але є кілька заперечень:

1) Якщо ти вкрав книжку в магазині — ти беззаперечно злодій. В магазині стало на 1 книгу менше, продавець отримав збитки.
А якщо ти брав книгу в бібліотеці, прочитав і повернув? — ну наче все Ок.
А що якщо на твоєму приватному комп’ютері звідкілясь з’явилась електронна книга, яку ти не купував, але ніхто не має права прийти до тебе додому, залізти в комп і дізнатися про це? Але книга тобі так сподобалась, що ти розказав про неї друзям і хтось з них її купив, а коли ти сам побачив у магазині файне видання з ілюстраціями — то теж вирішив купити і за підсумком — автор тільки виграв?

2) Корпорації плачуть крокодиловими слізьми про потенційно втрачену вигоду через піратство. Хитрий пацан з попереднього прикладу накачав софта на 1000$ — значить компанія втратила 1000$? Наче ні — у пацана було тільки 50$. Так може вона втратила потенційні 50$? Можливо, а можливо він обрав би не купівлю гри, а макдональдс))

дивіться: якщо у людини немає грошей у кіно — вона туди не піде, вона не вривається в кінотеатр «ну якщо у мене немає квитка, то компанія нічого не втратила»
індустрія тримається на тому що ті люди у яких немає грошей купують ігри під час розпродажу, але вони все одно приносять користь, а у яких взагалі немає грошей просто заходять на епік геймс у четвер і чекають на роздачу ігор, вони піднімають онлайн активність і так далі, піратство ж повністю вирізає користувача з цієї легальної екосистеми

Ну це вже популізм) Типу десь у США бідолашний дядька Білл Гейтс недоотримав 50$ до сотого мільярда через те що підліток із Сомалі скачав Windows з торента ;-)

аргумент дядько біллі гейтс не збідніє працює тільки тоді, коли піратять гігантські продукти, але на торентах лежать купу книг від незалежних авторів, купу інді ігор

Коли був зовсім молодим працював на антивірус, було завдання пройтись по торрентам, скачати ігри і додати в бази
Саме так ігри з трекерів ставали «malware» або «spyware», бо я коли помічав міг вибрати категорію

Чи воно реально несе загрозу то треба качати на віртуалку, ставити і порівнювати снапшот того що поставилось з тим що було. Саме так ми справжні віруси ловили і шукали що саме вони змінюють і як відновити.

Якщо цього аналізу не зроблено а вам якийсь касперський пікнув то видаліть нафіг касперський, бо він небезпечний

У нас же тут на форумі, є бувші працівники каспєрського, так вони самі писали вірусню, запихували її в торенти і розповсюджували, а потом то зелене одоробало вищало. Доктор Веб робив так само, мені здається всі антивірусні контори так робили, бо їм за це корпорати платять.

с какого торрента ты качал? Я больше 10 лет качаю игры ни разу не было вируса, там тысячи скачиваний и куча народа сразу репортит даже ложные срабатывания,
Тем более щас все .ехе заливаются в облако антивирусов и там потрошатся так, что сигнатура в базах появится уже через несколько часов

опять же, не только я качал, много людей ловили вирусы от торрента, я не спорю что сейчас там улучшенная защита, но мое личное мнение что торренту нельзя доверять
да и например есть такая штука как обход антивирусов и скрытые угрозы
но все равно спасибо за фидбек)

Переходьте на Linux — і не будуть потрібні exe файли з вірусами :)

я маю нехилий досвід піратства проприєтарного софта під лінукс, і туди запхати щось несанкціоноване набагато простіше, чим в вінду. Бо в вінді треба, щоб жертва підірвалася на галочках, проігнорувала всі антивіруси, а в лінуксі просто пишеш в рідмі файл open shell and ./install.sh і вони тобі самі віддають рут доступ в тачку, лінуксоїди ж не читають, що вони там від рута запускають, взагалі.

Воно то так, але:
— Linux має репозиторії, і софт ставиться звідти, а не з рандомного сайту в інтернеті
— Linux має меншу аудиторію, тому не такий цікавий для авторів вірусів
— Linux привчає не піратити софт

Linux має репозиторії, і софт ставиться звідти, а не з рандомного сайту в інтернеті

репозиторії передають привіт, що апт, що аур, також привіти регулярно передають нпм і пупі, а ще карго.

Linux має меншу аудиторію, тому не такий цікавий для авторів вірусів

Серверна ос не така цікава для авторів малварі, угу, записав.

Linux привчає не піратити софт

Ага, процедуру взлома матлаба розповісти, чи вівадо, автодеск мая, процеси взлома віндовс софта, щоб він почав працювати через вайн, процес взлома віндових ігор, щоб вони почали нормально працювати через протон? Вінда також не вчить піратити софт, але там це просто і зрозуміло, а на лінуксі не дуже зрозуміло.

Прийшов почитати якусь аналітику по темі, а тут на жаль лише думки (які тим не менш мають сенс).
Можна ж проаналізувати якісь Топ-50 таких EXE на віртуалці в ізольованому середовищі і навіть перевірити з різними антивірусами чи хоча б на VirusTotal.

Недавно була стаття, то автор перевірив 300 тис. доменів у .ua зоні і провів аналітику по них. Було б прикольно щось аналогічне.

Спробуй подивитись на проблему ширше.

По-перше, не всі роздачі торентом нелегальні. По-друге, у торентах модеруються не роздачі, а майданчики, де ті роздачі публікуються. По-третє, будь-який ЕХЕ файл може бути із вірусом, тому треба не відмовлятись від торентів, а при запуску будь-яких програм користуватись логікою, антивірусом і здоровим глуздом.

По-перше, торенти — це нелегально

шо?

Мав на увазі поширення комерційного та піратського софту через трекери, а не сам P2P-протокол. Звісно, технологія BitTorrent повністю легальна, тут я некоректно сформулював думку в статті

Поширення через CD-диски теж нелегальне, як і загрузка піратського контенту з сайтів ¯\_(ツ)_/¯
До чого тут саме торенти не зрозуміло. Чим .exe з іншого неофіційного джерела беспечніший ніж з торентів?

Дякую за фідбек, я відновив топік

На торентах фільми, які ще exe, це щось з дуже давно минулого

Ну хлопяга мабуть качав кіно а там файл кіно.ехе, запустив і зловив вірус, тому хоче всих попередити що в інтернеті віруси і це небезпечно ))))

І це правда, є пристойні перевірені часом торенти типу rutracker або toloka, а якщо качати з трешових — там може бути кілька фальш-кнопок, які перекинуть тебе на скам-сайт або викачають exe-шник, що інсталює фуяндекс-тулбар (в кращому випадку) :-)

раз ти типу цим займаєшься то було б цікавіше якби ти качнув хочаб по 5 рандомних ігор з різних трекерів та визначив скільки там з вірусами (а не не тільки не тими що еврістики визначають, а реальними)

Вчора брат скачав, на жаль, торрент і зловив Emotet. Тому вибачте, але ні

що ні? не буде ніяких доказів слів з заголовку?) бо це просто брехня тоді

Докази — це технічні звіти про малварь, аналітика та звіти антивірусних компаній, а не завантаження невідомих файлів на домашній ПК за вашим бажанням. Якщо ви вважаєте загрози від торентів брехнею, можете почитати офіційні звіти про Emotet чи інші ботнети. Я свій вибір зробив

так ви написали неперевірену навіть вами самим брехню) бо стаття ваша, а не аналітика компанії, який би такого не написав, тож і відповідаєте ви.
Загрози не брехня. Але «майже завжди вірус» це брехня дуже явна. Бо майже завжди це означа що іноді може попастись без вірусу.
Ви там ще й саму utorrent приплели до

поширювався RAT-троян NJrat

що теж брехня, бо ніякого відношення торент клієнт не має до файлів які скачуються.

ви можете мене не називати на ви,тому що мені 11)
так, може не майже завжди віруси, але факт що їх дуже багато, він є.
про брехню njrat, пошукайте в гуглі інформацію, або скористайтесь гугл ШІ

я поважаю що в свій вік ти займаєшься такими темами, але думаю що ти просто багато чого не знаеш, тому рекомендую просити ШІ покритикувати свою статтю перед тим як випускати на загал.

брехню njrat

ще раз — ні торрент трекери, ні сам торрент протокол, ні utorent не мають ніякого відношення до того що цим трояном були вражені піратські ігри які хтось качав. З таким же успіхом ти міг звинуватити windows, що це небезпечне середовище, через яке розповсюджується віруси.

Є торрент протокол — його використовують досить багато софту, для 100% легальних речей.
Є торрент клієнт (програма), типу utorrent, їх багато різних. Нічого нелегального нема в цій програмі, та нема ризику використовувати.
Є торрент трекери — сайти, через які люди розповсюджують свої роздачі. З різним ступенем модерації, де є легальний та нелегальний контент.
Є ломані програми, які можуть мати вірус чи троян, а можуть не мати. І це все окремо існує і не треба в одну кучу все валити та перемішувати.
Популярність торентів пада не із за троянів та вірусів аж ніяк, а тому що частина користувачив переходить на легальний канал — наприклад стім, частина уходить з платфрми PC, на консоль, на андроїд та інше, та і загалом з’явились нові моделі монетизації по типу фрі ту плей, коли вже не обов’язково купувати гру а можна грати так, а купувати лише додаткові можливості, та ще можна найти інших причин, але самі віруси не не перших містах то точно.

Добре, зрозумів, дякую за фідбек.

Я відновив топік, ще раз дякую за фідбек

Чому ні? Можна ж зробити на віртуалці в ізольованому середовищі і навіть перевірити з різними антивірусами чи хоча б на VirusTotal.

Теж прийшов почитати якусь аналітику по цьому питанню.

Ти не в ті двері стукаєш і не так кажеш. Хоча у 11 років — це нормально. Ось тобі парочка порад:

1. Перемкни фокус з малварі на CVE. Роби постійні оновлення бібліотеки знань на існуючі вразливості з підтвердженими тобою експлойтами, які ти збереш і перевіриш. Якщо намагатимешся — до 16 буде солідне портфоліо і цінна штука.

2. Тобі потрібен хороший маркетолог та базовий піарник. Звичайно, краще агенція комплексного супроводу. Попроси батьків підтримати тебе. Або ще когось.

3. Ти можеш спробувати отримати підтримку як національний діяч. Почни писати не на DOU, а в Держспецзв’язок, Мінцифри та офіс Президента. Спробуй розіслати за місцевими та народними депутатами — їхні контакти у відкритому доступі, тільки не e-mail, а звичайною паперовою поштою.

Щиро дякую! Прислухаюся до ваших порад

Що за ахінєю я прочитав ? Час від часу користуюсь торрентами щоб пограти в старі ігри яких нема на онлайн платформах і ні разу не ловив вірусню

Чому це? Ті, хто скачав вірус помирають і не можуть поділитись своїм невдалим досвідом?

Ні, помирають їхні операційні системи або дані. похибка вижившого — це коли ви робите висновок про безпеку торрентів лише за коментарями тих, кому пощастило не підхопити малварь, ігноруючи мільйони заражених комп’ютерів та ПК

Так, я один який 15+ років качаю з торентів вижив, питання ?

Із Р2Р не вилазив із 2007-го тоді іще не EMule «возив» серіали та софт.

Я не можу пройти повз цей коментар, як мінімум це — нелегально, як максімум там є багато вірусів, розповідаю на своєму особистому довіді, вам серьезно так лінь вбити в пошук гугл «це правда що в роздачах utorrent є віруси» чи що?
То що в вас не було вірусів, просто везіння.

У мене була фізична копія першої мафії, та версія що зараз у стімі має вирізану музику, я думаю що я маю моральне право скачати ігру якій 25+ років фізичну копію яку я мав нє ?
Так в роздачах торентах є віруси, це тейк на рівні «якщо непідготовленим лізти до бджіл то вони покусають», що заважає підготуватися і подумати головою а не займатися бездумною опікою ?

Згоден, порівняння з бджолами чудове, і воно точно описує суть. Моя помилка в топіку була саме в тому, що замість навчання базовим правилам безпеки («як правильно поводитися з бджолами»), я перейшов у банальне залякування та спробував усе заборонити.Я визнаю, що звалив у купу технологію P2P, рекламне ПЗ в інсталяторі самого клієнта та небезпечні .exe файли від зловмисників uTorrent детектиться антивірусами як PUA саме через агресивний Adware-код, а не тому, що розробники самі вшивають туди трояни — тут я некоректно сформулював думку. Проблема дійсно не в торрентах, а в цифровій грамотності. Дякую за жорстку, але правильну технічну критику. Текст поправлю, для мене це корисний досвід на майбутнє

Юзати ші для відповідей живим людям як мінімум прояв неповаги

Добре, перепишу сам
Я згоден с тим що моя помилка в топіку була що замість навчанням правилам безпеки я перейшов що треба це все заборонити.

сильно категорічна заява.
є нормальні трекери, й з торрентами з них за 20 років вірус я скачав рівно 0 раз.

Сергій, я розумію що в трекерах нормальних може й не бути вірусів, але тут про роздачі торренту, та про те, що це нелегально.

є нормальні трекери, й з торрентами з них за 20 років вірус я скачав рівно 0 раз.

Напиши, плз.
П.С. Мені дійсно хочешься знати де точно норм.

нормальні трекери це де є відгуки та своя спільнота. для когось це славнозвісний рутрекер, але українцям я б радив — торрент-толока.

І рутрекер, і толока — це тупо база. Я тільки не впевнений в тому, що там точно не підчепиш малвару.

В принципі, бували випадки (один знаю, принаймні), коли на стімі люди качали гру з вірусом. Та й все одно на гру з того ж стіму часто накатуєш моди усілякі, патчі з лівих сайтів, типу pcgamingwiki, модерських сайтів і т.ін. — хто знає шо там може бути...

До речі, не шариш за репутацію сайту myabandonware (деякі ігри є abandonware, і їх неможливо купити легально)?

Цікаво, чому немає під дописами дизлайку як такого, бо тут, дуже ймовірно, було би їх багатенько :)
PS. здається, це ще одне дитя вайбкоду.....

одне дитя вайбкоду.....

Людині дійсно 11 років )

Ви вгадали, мені дійсно 11 років, проте вік не заважає мені розуміти правила цифрової гігієни, про які дорослі користувачі торрентів чомусь забувають

Вот это да!

А что если никаких вирусов в exe файлах с торрентов нет, а это правообладатели пролоббировали, чтобы антивирусы находили в пиратском ПО вирусы?

Или сами антивирусы, видя программу, которая меняет программный код других программ (а именно так работают кряки), называют все подряд трояном?

А может быть нужно качать релизы уважаемых людей из известных релиз групп, перепроверяя md5-хэши того, что ты скачиваешь, а не кликать по рандом magnet урлам на варезниках?

Да ну не, чушь какая-то. Просто все хакеры мира встраивают трояны во все свои софты, чтобы насолить лично автору статьи. Твёрдо и чётко!

Добрый день, еще раз повторяю, в статье речь идет о раздачах торрента и о том , что это нелегально, дело не в проверенных трекеров, даже если там и то не факт что нет вирусов, я рассказываю про цифровую гигиену и еще, что надо остерегаться таких файлов, спасибо большое за понимание.

Добрый день, а с чего вы взяли, что раздавать что-либо посредством торрента нелегально? И где именно нелегально, в какой стране? Если это нелегально, то какое наказание последует за исходящий торрент трафик с моей локальной машины, например, в Украине?

И цифровая гигиена — это хорошо, но вы очерняете целый p2p протокол передачи данных BitTorrent! Не слишком ли смелое заявление, учитывая исключительную роль этого протокола в обеспечении свободного обмена информацией между пользователями сети Интернет?

Я примерно с 2005 года делаю то небольшое, что могу для интернета: не ухожу с раздачи. Раздаю то, что скачал. Более того, иногда я откликаюсь на просьбы помочь в сохранении тех или иных значимых раздач, в основном, ретро-игр и старых версий софта, что в современном мире не стоит практически ничего, когда у каждого имеется 100-1000 мбит канал на отдачу и скоростной 512 GB+ накопитель. Однако, вместо реальной помощи в сохранении интернет-достояния со стороны интернет-пользователей, вместо классического лозунга «Скачал? Раздавай!», я все чаще вижу целенаправленный вред сохранению нашего общего наследия: фейки про то, что от раздач за месяц может умереть SSD, что что-то там незаконно и могут оштрафовать или даже посадить в тюрьму (пока штрафуют только в Германии, где и так штрафуют буквально за все подряд и даже там можно сделать сетап, который штрафователи не высекут), вот теперь новый фейк, что в каждом исполняемом файле, скачанном посредством торрент-протокола, сидят вирусы.

Сейчас не нулевые уже, мы не сидим на дырявом насквозь Windows XP за здоровенным, жутко воющим стационарным компом, потребляющим по 500 ватт электроэнергии в час. Интернет быстр и дешев и кажется, что скачать что-нибудь на пару гигабайт должно быть вопросом пары минут, ведь постоять на раздаче уже не требует держать включенным стационарный комп и платить за его энергопотребление, не требует жертвовать и так узким интернет-каналом и рисковать получить сетевую атаку на открытые древним торрент-клиентом порты для исходящего трафика.

Но реальность такова, что сейчас я качаю некоторые свои игры детства дольше, чем я это делал в годы их выхода на тогдашнем 128-512 кбит/с ночном безлимите! Сейчас я боюсь удалять с компа многие образы дисков с играми, моды и патчи к ним, эмуляторы, утилиты для оптимизации разрешения экрана и соотношения сторон под 16:9 экраны, потому что я на тех раздачах единственный сид и каждый день кто-то приходит качнуть. Но качнув, сразу же вырубает клиент, пропадает. Потому что такие как вы, джуниор инфосеки, ему рассказали, что торренты — это зло. По определению. Мол, лучше не связываться, «абы чего не вышло».

P.S. Одну игру 2003 года на несколько гигабайт качал в 2025 году целый месяц. Месяц! У одного сида из города Ош (Кыргызстан), судя по айпи. Вот до чего вы довели мой интернет! Вирусы у вас в торрентах, блин.

Артеме, Дякую за такий масштабний та глибокий коментар. Я повністю згоден з вами щодо важливості P2P-протоколу як інструменту та культури збереження цифрової спадщини. Ви абсолютно праві: сам протокол BitTorrent — це легальна технологія, і без ентузіастів, які тримають роздачі, ми б дійсно назавжди втратили купу ретро-ігор та рідкісних патчів.Моя фраза про «нелегально» стосувалася виключно порушення авторських прав під час поширення комерційного софту, а не самої технології. Проте я визнаю, що через занадто узагальнені формулювання моя стаття дійсно виглядає як спроба очорнити весь BitTorrent-рух. Це моя аналітична помилка.Головною метою було попередити звичайних користувачів про ризики запуску випадкових .exe файлів, але я змішав докупи безпеку файлів та безпеку протоколу. Ваш тейк про архівацію інтернету — дуже сильний і правильний

А самому, без чат-гпт, слабо написать что-то по теме?

Вы сейчас критикуете меня за то что я использовал ИИ для ответа, окей я отвечу в вашем стиле.
Я признаю что в моментах я был не прав, но просто большинство моих «хейтеров» старой закалки, которые думают что в торрентах нету вирусов, и не знаю, извините если я вас как то оскорбил, но вы знаете понятие «по человечески»?

Например, вы допустим скачали с торента платную игру которая находится на стим, человек хотел заработать денежку может ему что то надо там например на лечение, а вы берете и скачиваете просто с торрента бесплатно игру, да и тем более как я повторял в этой халяве наверное есть много вирусов, поэтому и поступили вы просто не по человечески, и еще НАВЕРНОЕ прихватили вирусов, вот и делайте выводы

И да, можете не называть меня на вы, мне всего 11

Вы сейчас критикуете меня за то что я использовал ИИ для ответа, окей я отвечу в вашем стиле.

Я буду критиковать всякого, кто превращает площадку для общения между живыми людьми в MCP сервер для общения ИИ-агентов. И отвечай не в моем стиле, а от души, самостоятельно.

большинство моих «хейтеров» старой закалки, которые думают что в торрентах нету вирусов

Тебя лично никто здесь не хейтит, люди высказывают несогласие с твоей точкой зрения, что «в торрентах» полно вирусов. Причём я даже не спорю, что если скачать софт с неизвестного сайта с помощью протокола BitTorrent, то вероятность наличия там вируса будет достаточно большой. Однако ровно такая же вероятность наличия вируса в этом софте будет и при скачивании по HTTP/S через браузер, поскольку дело не в торренте, а в скачивании софта с неизвестного сайта. Торрент — это лишь P2P протокол передачи данных, не более того.

вы допустим скачали с торента платную игру которая находится на стим, человек хотел заработать денежку может ему что то надо там например на лечение, а вы берете и скачиваете просто с торрента бесплатно игру,

Так бывает очень редко. И это справедливо только для индивидуальных разработчиков, которым нужно заработать на свежих играх в стиме. Кейсы, о которых я писал в своем сообщении выше — это:
1. Игру разработала большая корпорация, а потом забросила её, когда продажи прекратились и поддержка стала нерентабельной. У корпорации игр много и она их использует как расходник, штампуя по 10 штук в год и через пару лет забрасывая.
2. Игры нет на стиме, нет её и на других лицензионных площадках как по причине из пункта 1, так и из-за банкротства разработчика или издателя, региональных ограничений, санкций, просроченных прав на музыку или видео, использованных в игре.
3. У игры нет официальной локализации, либо она есть, но требует версию ниже, чем сейчас доступна в стиме, поскольку она переводилась региональным дистрибьютором и выпускалась на дисках в определенном регионе. У разработчика игры, опубликовавшего её в Steam, попросту нет юридических прав на такую локализацию.
4. Ты можешь просто не пользоваться Steam как площадкой и узнавать про игры из ежемесячных дайджестов горячих раздач торрент-трекеров, ведь Steam тебе пытается продать всё подряд, даже откровенно проходные тайтлы, а вот в дайджест торрент-трекера проходняк попадает куда реже: его просто не качают, не оставляют отзывы и не добавляют в избранное.
5. Для большинства лицензионных игр требуется постоянное соединение с интернетом. Не для самой игры, а для постоянной проверки лицензионных ключей и сбора твоей игровой статистики. Пираты решают эту проблему, давая тебе возможность играть вообще без интернета во всё, что угодно.
6. Если у тебя слабый комп или старая операционная система, на трекере ты можешь найти low-poly и low-res патчи, снижающие качество графики и разрешение экрана, добавляющие поддержку старых версий Windows, благодаря чему ты можешь поиграть в то, во что ты хочешь, на старом железе.

И я могу накидать еще столько же пунктов, почему торрент-трекеры, сидеры торрентов, релизеры и хакеры выполняют важнейшие функции, которые помогают существовать интернету таким, как мы его любим и знаем много десятилетий: бесплатным источником любого контента в этом мире. Когда из интернета что-то пропадает, что-то важное, что там всегда было, то вспоминают об этом именно на торрент-трекерах, а не на стиме. Стим вообще не беспокоит, что какая-нибудь EA Games может угандошить культовую франшизу С&C, которой в этом году будет 31 год, например. Не выпускать никаких новых игр по ней, никому ее не продавать, не поддерживать старые классические игры по ней. А заниматься выпуском патчей для игр из 1998 года под windows 11 будут пираты-энтузиасты под анонимными никами, чтобы не получить на свое имя иск в суд за нарушение авторских прав от этой многоуважаемой корпорации.

Вот ты как думаешь, это нормальное поведение?

И да, можете не называть меня на вы, мне всего 11

Как тебе удобнее. В интернете возраста нет, здесь все равны. Вообще, называть в интернете людей на «вы» — это следствие деанонимизации пользователей в соцсетях. Когда ты понимаешь, что общаешься не с анонимусом неизвестного пола и возраста, а с конкретным мужиком или взрослой женщиной, появляется вот это желание «выкать», оно совершенно чуждое для идеи, ради которой создавался интернет.

Я вас понял, спасибо за фидбек

Я обновил статью, еще раз спасибо за фидбек

Я перечитал твое обновление статьи и забираю оба лайка. Ты не устранил самый главный фейк, что торренты качать плохо, незаконно, опасно и так далее. Еще раз тебе говорю, дело не в торрентах, не в протоколах, а в источнике — сайте, трекере, откуда ты берешь торрент-файл. Если ты эту мысль так и не понял после нескольких моих попыток честно и развернуто объяснить, то уже и не поймешь. Иди работай с 12 лет и подписывайся на 100500 подписок, это твой незавидный путь, раба корпораций и так называемого «закона», который в каждой стране разный.

Здається, на Лінуксі віруси з ехе файлів не працюють.

Чому не працюють, під Wine працюють але обмежено. Враховуючи що Win32 Is The Only Stable ABI on Linux, розслаблятися не слід нікому.

Доречі а які зараз бувають віруси? Ну є там якісь епідемії як у нульових чи кінця девяностих що видаляли файли, гробили вінду? Бо я вже забув як раніше деякі хакери просто стібались. Зараз хіба що злив ключів та паролів чи криптування баз але то вже для корпорацій. Тобто віруси про котрі я чув була суцільна бездушна комерція ніякої романтики, тіпа сракен із порнухи на весь екран котрий навіть поверх скрін сейверу залишається )))

Шифруют системный раздел и просят эквивалент нескольких тысяч долларов в битках за расшифровку. Пытаются украсть содержимое сохраненных паролей, ставят кейлогеры. По сути, опасность этого всего только для криптанов с web3 кошельками осталась, которые по непонятной причине сидят на винде. Для остальных даже украденный пароль от банка при повсеместной двухфакторке ни к чему плохому не приведет.

Нажаль бездушна комерція навіть у світі вірусів. «В нас пропав дух авантюризму, ми перестали лазити і windows улюбленим жінкам» ))))

а які були чарівні резидентні віруси ще під DOS коли літери сипалися по екрану, або музичка грала чи графіка казилася — теперішній максимум це якийсь віндузовий тухляк що тихенько прописує себе в реєстрі і непомітно фоново жевріє, поки не задавлять)

Вот да. И не услышать больше воплей пожилых тетенек из бухгалтерии: «Я ничего не делала, это оно само!». Потому и ITHappens сдох давным давно.

Щодо

практично в кожному .exe-файлі, завантаженому з торента, приховано вірус.

насправді справа в тому що більшість програм, які розповсюджуються через торенти, крякнуті, щоб працювати без ліцензії, і сучасні параноїдальні антивіруси і брандмауери можуть розпізнавати їх як трояни.

По-перше, торенти — це нелегально,

це точно, в ЄС за це чималий штраф можуть впаяти.
Тому той хто хоче качати з торентів — живе у Сомалі)

Дякую! Стосовно антивірусів — так, згоден. Проте буває не лише фолс позітів. Часто в роздачах трапляються реальні віруси, які популярні антивіруси спочатку взагалі не виявляють, тоді як менш відомі захисні програми їх уже фіксують

Пост ні про що. Качайте з перевірених трекерів а не з рандомних сайтів і ніяких вірусів не буде

Якщо чесно... херова порада. Едине що більш/менш може гарантувати те що вірусів не буде це присутність цифрового підписа від авторизовоного центру сертифікації. І то...

Ні, у пості йдеться про роздачі а не про нормальні трекери, які до речі нелегальні

нелегальні

И сколько пользователей наказали? Сколько релизеров продали своих почки, чтобы оплатить штрафы от правообладателей? К скольки годам тюрьмы приговорили создателей этих ресурсов?

Нелегально в жизни вообще много чего. В Сингапуре вот жвачка запрещена. Но ты же из-за этого не перестаешь жевать жвачку?

Я тебе хочу дать совет с высоты прожитых лет: вообще плевать что там законно, а что незаконно. Важно то, какое наказание за нарушение закона и какова вероятность наступления этого наказания.

Вся наша жизнь — это управление рисками. За взятие каждого риска полагается премия, но в случае реализации этого риска ты что-то теряешь. Например, ты живешь в Германии, где, допустим, 10% пользователей трекеров штрафуют за входящий торрент-траффик на 700 евро. Ты должен оценить этот риск: сколько контента ты потребляешь, какого именно? Если ты смотришь по фильму в день и обожаешь новинки, то тебе имеет смысл рискнуть: вложить немного денег в роутер и впн-сервис, замаскировать торрент-траффик (снизив риск с 10% до, скажем, 2-3%) и продолжать качать фильмы, хоть это и нелегально. Ты получишь несоизмеримо больше премии, чем рискуешь заплатить за риск.

Допустим, за год тебя вычислили и таки прислали штраф на 700 евро. Но даже уплатив этот штраф, ты все равно будешь в плюсе: скачанные тобой 365 свежих фильмов обойдутся тебе по 2 евро за фильм, что в 5-10 раз дешевле, чем если бы ты покупал эти фильмы на дисках или брал бы их напрокат в стримингах. Это еще не говоря о том, что этих фильмов может в лицензионных источниках еще не быть, и тебе пришлось бы ходить в кинотеатр, тратя в десятки раз больше на 1 фильм, чем стоимость пиратского фильма + штрафа за него на длительном отрезке времени.

Если ты не осознаешь концепцию рисков и премии за них, то ты во взрослой жизни ничего не добьешься. Избегая рисков, особенно в молодости, ты отстаешь от остальных и загоняешь себя на среднюю работу на средней должности за среднюю зарплату. Жить, при этом, ты будешь в средней панельке. Зато без рисков.

короче рискуя, убедись что ты сможешь «вынести» наказание и оно потенциально приемлемо для тебя.

Найстрашніше не покарання, а пекельні борошна власної совісті!

Пробач мені, дядька Білл,
Я за Віндовс платить не любив!
І ти, мериканський розробник ігор, з зряплатою в 300k
Вибачай, що у наших студентів відбашляти не в змозі рука)

Все так, нужно мыслить не самим фактом нарушения, что это плохо, а фактом наказания, какова его вероятность и серьезность. Но я разжевываю мысль топикстартеру, которому 11 лет. Он, может, в школе послушал пропаганды и принес ее сюда, а тут умные люди сидят, которые ему насовали. Но никто не удосужился объяснить простым языком.

та байтить чувак, які нах 11 років. Людина 2015 року народження затирає нам, що в 2016 торенти почали втрачати популярність. Або хтось з нейронкою угарає, або це байт.

какой байт? я хз как вам доказать еще, если бы вы изучили хоть капельку мой профиль то тогда вы поняли то что это не байт

російськогомовний 11 річний школяр, який народився в 2015, угууууууу. Це ж база для України.

я можу розмовляти на українській мові, і я 2014 року народження

російськогомовний 11 річний школяр
я можу розмовляти на українській мові

Правильно говорити та писати «українською мовою» або просто «українською». Фраза «на українській мові» є граматично неправильною та вважається калькою з російської.

Алярм! Ми викрили росіянського шпигуна, який, під маскою українського підлітка, крадькома нишпорив на форумі! :-)

ну з моїх граматичних помилок можна було зрозуміти що мені 11
до речі, чому я погано розмовляю українською мовою? — народився у «русскоговорящяй» родині

до речі, чому я погано розмовляю українською мовою? — народився у «русскоговорящяй» родині

О, тоді, напевно, батьки — шпигуни, ти можеш про це і не знати)
Бачив серіал «The Americans»?
www.imdb.com/title/tt2149175
Там подружня пара — агенти КДБ — у 1980-х роками, навіть десятиріччями, косплеїли звичайну американську родину, навіть їх діти про це не здогадувалися.. Страшне!

якщо що — про шпигунів я пожартував, звісно що ні тебе ні твою родину я шпигунами не вважаю)
а те що на форумі така мовна паранойя — це прикро насправді..

ніякої параної, я в школі вчився надцять років тому, і там вчили тільки українською, тож в своєму зажоппі де були люті гаражанє завадчанє працюючі на залізницю російськомовні, розмовляв все одно українською, а російською на український манер, бо мене так вчили, а школяра 14 року народження, який вчився виключно в українськомовному середовищі, дивився мультики українською, все було українською, писати російською вже не повинен вміти, бо його цьому ніхто не вчив.

писати російською вже не повинен вміти, бо його цьому ніхто не вчив.

хз, може гугль-транслейтом перекладав..

гугель-перекладач насправді зробив великий стрибок — у мене в минулому році був цікавий експірієнс: читав якусь багатотомну фентезятину, перший том був перекладений з англійської професійно, а останні два — тільки в оригіналі.
а я вже захопився, так хотілося взнати чим все закінчиться, а швидко читати художній текст англійською все ж таки кішка тонка(( так я на пробу прогнав їх гугель транслейтом і на здивування вельми пристойний текст вийшов, звісно не без помилок, деякі специфічні терміни плутав про зброю, обладунки і все таке, гендер він/вона в діалогах перекручував — але в цілому вельми читабельно!

та я розумію)
я вважаю вас адекватною людиною, тому не думаю що ви б вважали мою сім’ю шпигунами)

Братуха, все с тобой нормально. Говори на языке своих родителей везде и плюй в сторону любого, кто полезет тебе в рот, выяснять какой у тебя там язык и кому он принадлежит. Не их собачье дело. Твой язык — это твой выбор согласно конституции Украины. Украиноговорящие ничем не лучше русскоговорящих.

ну це так то брехня, бо україномовні у всьому краще, просто по факту, не віриш, з’їздяй до западенців у львова там тобі покажуть чого ти гівно.

подивися глобальніше на це — мільйони українців, як і я, розмовляють російською мовою, і тут справа не в якому місті чи в якій області ти живеш, тут справа в тому, що після війни ці ж мільйони почали привчатися українській мові, що до речі зробили правильно

російськогомовний 11 річний школяр, який народився в 2015, угууууууу. Це ж база для України

ххааххаах, я тебе зрозумів..
я хз що з тобою не так що ти не віриш в те що мені 11

там тобі покажуть чого ти гівно

я думав ти не настільки тупий, але час за часом ти зрозумієш що за ахінею ти написав

Ты со святой галычыны наверно? Это дефолт для Одессы, Харькова, Николаева, whatever

я со святого харькава, і єво філіала ада в житомірской області Коростєня, і ніхто мене російській навіть не намагався вчити, хоча міста в свій час були максимально ватні і сепарські. Так що в тебе там за дефолти, я не знаю.

спочатку до львова всіх відправляєш, тепер з’ясувалося, що ти сам з харкова...

Так що в тебе там за дефолти, я не знаю

кожен другий українець говорить російською мовою, я був у полтаві в києві якраз у харкові був ще у львові і звичайно ж я там розмовляв російською та українською, як підсумок мене навіть лихим словом не обізвали :)

перевірених трекерів

Які саме?

Підписатись на коментарі