Жінки в IT досі заробляють менше, але мають кращий соцпакет?
У нас нещодавно вийшла стаття за результатами зимового зарплатного опитування.
Виявилося, що жінки в IT досі мають відчутно нижчу медіанну зарплату порівняно з чоловіками. Але при цьому в них ширший соцпакет.
Ми вже нещодавно обговорювали — що важливіше рейт чи соц.пакет, але зараз маємо цікаву картинку саме в гендерному розрізі. Звісно, приємно, коли компанія пропонує купу бенефітів. Але, як на мене, навряд чи умовний спортзал, страховка чи курси реально компенсують жінкам різницю в офері — тим паче, що за більшу зарплату це все можна легко організувати собі самостійно.
Чи помічали ви таку тенденцію на практиці? Звідки, на вашу думку, береться ця різниця, компанії досі занижують вилки для жінок на аналогічних позиціях?

79 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівтим часом гендорно вирівняний ЄС
focus.ua/...go-pritulok-pid-pitannyam
Того соцпакету кіт наплакав))))
Філософські питання без відповіді, просто для роздумів:
Якщо зарплата буде рівна в обох гендерів, то:
— чи будуть жінки продовжувати собі шукати успішного чоловіка, який заробляє більше за них, чи їм буде цілком норм, якщо він отримує стільки ж або навіть менше?
— чи будуть жінки далі вважати, що на побаченні чоловік повинен закривати чек на 100% (і за себе, і за жінку), а ті чоловіки, хто пропонують платити 50/50 — це мамині корзиночки?
— чи будуть жінки у стосунках готові дарувати чоловікам еквівалентні за цінністю подарунки на свята, а не за принципом: «він мені на 8 березня айфон, я йому на день козацтва — гель для душу»
— чи будуть жінки вважати, що базовий мінімум для чоловіка — це дохід від Х тисяч доларів на місяць, своє житло і авто, а ті чоловіки, хто цього не має — нехай навіть не підходять, не знайомляться і не кличуть на побачення
Важливе уточнення — звісно не всі жінки такі, як я описав. Але з власного досвіду і з досвіду купи знайомих і незнайомих людей, з їхніх офлайн та онлайн історій я бачу, що в процесі вибору партнера/партнерки, для багатьох жінок дохід та матеріальний стан чоловіка має набагато більшу вагу, ніж для чоловіка — дохід жінки, яку він потенційно розглядає як свою майбутню дівчину/дружину. Саме тому, на мій погляд, більшість чоловіків готові рвати дупу заради високого доходу набагато сильніше, ніж це готові робити жінки. Тому що у більшості випадків чоловіків оцінюють за рівнем доходу, а жінок — ні. Чоловік з низьким доходом з точки зору друзів, родичів, дружини, дітей, та вцілому соціуму — це невдаха. Сумно, цинічно, але так вже склалася суспільна думка. А от жінка з малим доходом чи без доходу взагалі — навіть і близько не викликає такого суспільного засудження і психологічного тиску, як безробітний чоловік чи чоловік з малим доходом. Саме тому, на мій погляд, жінки набагато менш схильні торгуватися на співбесіді та вибивати собі кращі умови з більш високою зп. Чоловікам платять більше не за піструн між ногами, а саме через те, що вони самі тими чи іншими способами виборюють собі кращі умови і вищу зп, тому що у багатьох випадках від цього залежить їхня ідентичність та відчуття власної гідності та цінності (у власних очах та очах оточуючих).
Я можу помилятися, мої висновки не грунтуються на якихось офіційних дослідженнях, це просто узагальнення зроблені на базі купи різних життєвих історій, які я чув і бачив. Тож можливо все зовсім не так, як я описав.
Закордоном це все вже давно є, навіть в Україні серед нормально заробляючих людей подібне вже давно не є чимось диким.
Взагалі читайте менше усяких курятників на тредсах і буде вам щастя.
Немає цього в більшості країн. Більшість тих же «феміністок» не розуміють, що таке партнерство. В їх уяві їх і далі мають забезпечують ненависні чоловіки.
В західних країнах це дуже розповсюджено. У мене повно знайомих пар де чоловік сидить з дітьми, а жінка працює, бо вона заробляє набагато більше і це просто економічно вигідніше.
ПОВНО це скільки саме? Західний світ не обмежений парою країн, де таки урівняли партнерів. Де саме ПОВНО жінок заробляє набагато більше, якщо всюди стогін про те, що жінкам не доплачують, і що на жіночих професіях не платять як на нулі чоловікам? Бульбашка ІТ? Я бачу абсолютно інше, що дітей як і раніше забирають в чоловіків. Як жінки дивним чином стають власницями половини, а то і всієї нерухомості чоловіків, яка випадково через необережність перейшла в спільну у шлюбі і т.д. Я НЕ БАЧУ засилля жіночих відео в Інстаграмах, де жінки кажуть про те, що ось я заробляю, і допоможу чоловіку, або дам йому відпочити. Величезна частина з чоловіками тільки через грошове питання. Протилежна ситуація з якихось виключень.
А де б ото почитати тих міфічних феміністок, які вважають, що
Хвилинка лікбезу — завдяки фемінізму жінки можуть мати свої гроші, нерухомість і банківські рахунки без дозволу чоловіка чи батька. Ці можливості не були у жінок спокон віків, їх довелося вибивати. У чоловіків, хто б сумнівався. Самі чоловіки не спішили якось ділитися доступом до ресурсів.
Так, міфічні «феміністки» це кожна перша українка молодшого віку. Це трохи інший сорт феміністок від скандинавських. Не знаю. Лже-феміністки чи як їх назвати. У нас вже скільки поколінь пройшло з тих часів? Як ніби більшість чоловіків не була в тих самих умовах чи гірших умовах. Але поточне бурління це дуже схоже на претензії поточних афроамериканців в США на репарації.
та вобщім прав і в чоловіків то не було споконвіків
всі так носяться з правами жінок наче чоловіки от не батрачили на пана чи за миску риску в феодальні часи
а з тих хто мав права, так заміжні жінки не мали, а незаміжні мали
en.wikipedia.org/wiki/Coverture
Ergo, як ти за права жінок, то й не женись!
Як це не було прав, сорян. Тоді для якісної дискусії треба означити історичний період, про який йдеться.
Якщо ми говоримо про феодалізм, то там все досить просто — на панщину ходили всі, і чоловіки, і жінки. Навіть породіллі, якщо ви не знали. До речі, про пологи: рівень болю, через який проходить жінка, можна порівняти з тим, коли ламається одночасно 20 кісток у тілі. Плюс рівень естрогену падає десь на 80 відсотків, якщо я правильно памʼятаю. Тобто дуже різко і дуже сильно. Спробуйте уявити чоловіка, якому зламали кості, тестостерон впав дуже сильно, а на наступний день треба йти на поле працювати. Дуже б він працював?
та не дуже працював би, бо він служив би в армії свої 25 років
у фемінізмі все завжди просто
коли чоловіка в армію забирали, його зразу й хоронили
про естроген от дуже влучно
В Україні жінки, які народили п’ять і більше дітей, які виховали їх до восьмирічного віку, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах при досягненні 50 років і при стажі роботи не менше як 15 років
Це круче ніж на шахті працювати
по моєму досить круто і по феміністичному, а не отето ваше «як ви можете не хотіти урівняти кількість сінйор девелоперес з сінйор девелоперами, у них же при пологах падає естроген»
Цікава теза, давайте її розвинемо. Отже, ви вже не стверджуєте, що чоловіки ходили на панщину, натомість їх забирали в армію на 25 років, так? І коли його забирали, то відразу й ховали. Добре, від кого тоді діти народжувались? Ну, якщо всіх ховали?
Їдемо далі:
До 6 річного, по-перше, а по-друге, чоловіки теж мають це право, якщо мати не скористалася або ж відмовилася.
Що саме? Народжувати?
Маніпуляція. Я абсолютно ніде не стверджую про урівняти по кількості, не треба вигадувати. А от щоб сіньйор девелопери мали однакову зарплату незалежно від статі — так.
А додати про ідентичний обсяг роботи? ні? Якщо хтось із них буде лінуватися, а хтось робитиме в десять разів більше, але на тій самій посаді, то можна буде когось підвищити, чи це теж буде ущемленням? Я б із радістю найняв на свою роботу жінку на 20% меншу зарплату, їм же платять аж на стільки менше, а різницю забирав би собі. Тільки чомусь ми не бачимо тотального витіснення чоловіків жінками. Всім роботодавцям подобається платити більше.
Ого, цікаво. Це ж на якій галері чоловікам дають більше тасок і, відповідно, грошей, ніж жінкам?
Я правильно розумію ваш тейк, що різниця в оплаті через те, що чоловіки роблять вдесятеро більше? І це ж можна підтвердити документально, правда ж?
Це шедевр. Тут прекрасно все, навіть коментувати не буду.
-
94% новостворених робочих місць отримали жінки
youtube.com/watch?v=oTQzszSabhY?t=573
скоро будуть волати, що знову несправедливо (жінки пашуть, чоловіки байдикують)
чому жінки виходять на пенсію раніше і жувуть довше, Га?!!! не жме несправедливість, нє?
а за кордон туди сюди без обмежень, злипа не зпопується гендерно рівно, а ?
для чого ця провокація тут розводити іпсо і гойдати човен?
ти на чий млин лиєш воду?
куди дивиться редакція?
Маячня щодо виходу на пенсію раніше. Ще один «айтішнік» який не вміє шукати інформацію, і 12 штук таких само.
www.pfu.gov.ua/...3642-umovy-pryznachennya
Про живуть довше- а хто заважає слідкувати за своїм ментальним і фізичним здоровʼям, щоб не помирати від серцево-судинних захворювань у 60 років. Для айтішніків, які не вміють досі гуглити — це була причина номер 1 смертності в Україні до війни.
Ну і моє улюблене, про виїзд закордон: ой, а хто ж придумав такі нехороші правила? Хто ж це наробив? Айяйяй. Злі феміністки, не інакше
Еволюційно-біологічні особливості можна заперечувати, але вони від цього не зникають.
І я не про те що жінка «слабша», я про «зграю»
Це про що?
Про вплив механізмів виживання еволюційно закріплених в генетичному коді виду на прийняття рішень в сучасному бізнесовому середовищі.
Назви ці механізми, мені аж цікаво ))
Було б цікаво — вже б знайшли час дізнатись. А стрибати в «це все недоведено ніякими вченими, а якщо доведено то вчені закенселені» нема натхнення.
Вище вже написали приклад — відсоток жінок в армії зараз і в історії. Механізм — схильність до ризику, командна робота для полювання і захисту племені.
Ти назви джерела, посилання, про цей чудодійний еволюційний механізм.
Може пошукаєш на ncbi ?
Що це за механізм такий наче думки джейсона стетхема? ))
Так чому жінок в армії малий? Можливо через монополію на репродукцію чи як?
Які джерела..
1. Самці нашого виду більші і сильніші за самок. Еволюція так зробила для виживання виду.
2. Через 1, самці нашого виду більш пристосовані і більше займалися певними видами діяльності, що еволюційно закріпило схильність до певних видів діяльності.
3. Це впливає на сучасну економіку.
Не розумію суть нашої чи то дискусії чи суперечки.
Так зараз друга чверть 21 ст., сила вже не визначає нічого.
Це ненадовго, вже котимось «вниз» до «хто сильніший — той правий»
ну то на рівні країн
Але поведінка еволюційно закріплена.
жінки хотіли би як в богомола
Яка поведінка еволюційна закріплена?)
Еволюційно тобі дана кора головного мозку )
Ну ось наприклад:
gwern.net/...hology/1992-silverman.pdf
Мені було б цікаво почути вашу версію причин якщо моя категорично не влаштовує.
1. Статевий диморфізм між чоловіками та жінками в нас десь 10%, щось дуже слабка еволюція виходить.
2. Тоді виходить що чоловіки більш пристосовані до фізичної праці, але це ніяк не стосується праці інтелектуальної чи управлінського хисту. Чи чоловіки бʼються на мечах на роботі як гладіатори ?
3. Яким чином це впливає на сучасну економіку?) де еволюційний механізм ?
Ну і де ті самці ? Це вони ?))
www.instagram.com/p/DYCoXSZqCyg
Колись будували жінкам замки, а зараз бояться, що з’їси їх салат і відбереш роботу в ІТ ))
Почалися казки з інтернету. Колись 99% жінок мали по 6 дітей, в 10 разів більше роботи ніж зараз і право мовчати
Цілодобове гортання Інстаграму дуже погано впливає на нервову систему, і вони почуваються набагато більш виснаженими і утисненими, ніж сто років тому.
>> мали по 6 дітей і купу роботи
Так вони знали, що ні вони ні їх діти не будуть «бомжувати» + в них завжди буде робота, а значить — їжа, незалежно від кількості дітей (1ї чи 10и).
Роботодавці і не ставили питання про дітей, бо знали, що жінка завжди буде пахати)).
А от сучасні жінки (особливо наші), прекрасно знають, що їм просто «виклюють очі, зламають кар’єру і психіку» лише за те, що «ти жінка фертильного віку! І упаси боже, що ще й заміжня»! Тобто цій категорії жінок взагалі не дають шанс «на достойне життя», а тільки якісь «мутні вакансії з мутними вимогами» до 4їка. А потім ще й запитують «ой, а що ти робила до цього віку? Чому свою компанію не побудувпла ?» і т.п
Зараз найкращий час для жінок за всю історію людства
>> найкращий час для жінок за всю історію людства.
Хотілось би побільше бабла ще, ну окрім ’просто часу’ ;)
ось ми й добралися до суті вашого фемінізму, а то все якісь танці навколо шанс на достойно жить, виклюваних очей, зломаних костєй і падаючих естрогенів
Хотіти не шкідливо
це ви ще мабуть вакансії для чоловіків не бачили /s
по перше переважна більшість рекрутерів — жінки. Тобто ви розказуєте як жінки дискримінують жінок?
по друге якщо взяти сугубо айті як «достойну роботу» це нонсенс. Всюди жінки інженерки. Ніхто не забороняє бути гікесою скільки себе пам’ятаю. Гікес навпаки всі люблять. А не люблять дерево, яке не відстрілює, неважливо якої воно статі
Якщо хтось вас справді дискримінував — мені шкода. Але і не треба роздувати з цього якесь системне ущімлєніє. Це булшит. Чоловіки теж сидять по6-12 місяців у пошуках роботи отримуючи відмови й не отримауючи шанс «на достойне життя»
прекрасно знають != актуальний справ стан
кидати це під час війни взагалі це треба бути без тормозов
>> чоловіки сидять по6-12 місяців без роботи
Це дуже дивно, чому вони сидять ?? Хіба всі в інвалідномі візку?
Ми, жінки, любимо тих, хто «діє», піднімає економіку і рівень демократії, а не он тих усіх «вічно засватаних мамкіних смузі-хлібів за спідницями» ;)
Кому яке діло що ви любите. Вам треба, ви і дійте і піднімайте економіку
Вже кинула в минулому пості

Ось дослідження від KSE
💰Жінки отримують 73% середньої зарплати чоловіків: у I кв. 2026 їхня середня зарплата — 24 731 грн проти 33 798 грн у чоловіків. Хоча зарплати жінок зростали швидше (+11,3% проти +10,5%), у гривнях різниця за квартал збільшилася ще на 700 грн.
Найбільший розрив далі зростає у високооплачуваних секторах: мистецтві (47%), фінансах (39%) та ІТ (38%). Це не галузі з низькою участю жінок, тому важить, хто займає найбільш оплачувані й керівні позиції.
Наприклад, на держслужбі: жінки становлять більшість держслужбовців, але серед посад найвищого рівня (категорія А), де оплата у кілька разів вища, їх лише 26%.
Найменший розрив між зарплатами жінок і чоловіків — у сферах із меншою диференціацією оплати між посадами: в освіті середня зарплата жінок уже на 1,4% вища за чоловічу, а в публічному секторі розрив за квартал скоротився на 3,2 в. п.
Тому навіть швидше зростання зарплат жінок не означає швидшого скорочення різниці в доходах. Усе більшу роль відіграє розподіл найбільш оплачуваних позицій всередині секторів. © канал Наші гроші
Але як тоді виходить, що це різниця у зарплатах жінок і чоловіків якщо порівнюють різні посади і різну кількість? Якби це були однакові посади при в одній сфері — не було б жодних питань.
Ух патриархальный угнитатор! Женщины должны получать ту же зарплату, что и мужчинки, даже если они не работают, ведь они рожают детей! Плюс, надбавку на средства гигиены и оплачиваемые выходные в эти дни! (подслушано в ФБ 😁)
так рожають, що аж демографія загинається, нарожальніци
Ну кое как рожают, просто не в Украине и не от украинцев. Но тут нужно понять, ибо у них жизнь одна ©. Так что завозим индусов, ибо работать некому, и поднимаем демографию ЕС. Не хотят они почему то в бусик репродуктивности, если3-х не родили до 25 😁
О, ще один вкид про завезених індусів, який вже цвіллю покрився. То де ті індуси? В якому місті чи селі? Куди завезли, і скільки?
В тому, що на керівних посадах все одно залишаються чоловіки в більшості, чому б це? )
Бо чоловіків в ІТ більше — відповідно і керівників серед них більше. В HR серед керівників в абсолютній більшості жінки, хоча чоловіки там теж працюють.
Вимагайте жінку керувати KSE, бо це не справедливо, що мужик рулить!
А як ви в період війни можете постити такі опитування ?
Про що вони свідчать ? Як рахуються ті, які пішли служити за копійки заради добробуту в цьому опитуванні ? Сюр якийсь
А що не так? ті, хто пішов служити за копійки не приймали участі в опитуванні тому що не є респондентами через те, що зараз не працюють в ІТ
Так як формувалось опитування в мене нема питань, я ці всі причини розумію.
Але цей пост це суто маніпуляція, аніж обєктивні цифри. Тут випливає, що чоловік заробляє майже х2, хоча чогось ніхто не рахує умовного сіньйор дева, який заробляв 5к, а свічнувся в ЗСУ (по добрій\чи не добрій волі не має значення) і вже отримує вдва рази менше. Де оця кореляція ? Де кореляції на права ? Чогось і тут і в ЛІ всіх бентежать гендер-пей-гепи, а не реальність.
5к в уях і 20к в найкрасивішій (і ще сам за все заплати) то не вдва рази, то на вдва порядки
Так і є. треба порівнювати ЗП чоловік вс жінка на однакових посадах
так їх нема в опитуванні ж. бо це де факто не сіньор а діловод з зп 20 000 або штурмовик з зп 80 000. Вони не впливають на опитування
Ну все логічно: у жінок «кращий» соц пакет, бо жінки здебільшого розцінюють і пріоритезують умови по декретним відпускам в цю категорію.
ТОП-10 найбагатших людей планети за даними Forbes виглядає так:
Ілон Маск — $835 млрд (SpaceX, Tesla, xAI)
Ларрі Пейдж — $309 млрд (Google)
Сергій Брін — $285 млрд (Google)
Джефф Безос — $277 млрд (Amazon)
Ларрі Еллісон — $276 млрд (Oracle)
Майкл Делл — $244 млрд (Dell Technologies)
Марк Цукерберг — $233 млрд (Meta)
Бернар Арно — $205 млрд (LVMH)
Стів Балмер — $170 млрд (Microsoft)
Дженсен Хуанг — $156 млрд (NVIDIA\
ДИСКРИМІНАЦІЯ ЖІНОК ААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111111
чи не здається вам це дивним при приблизно рівній кількості жінок та чоловіків в світі))
Огляд від ШІ2–3 рази частіше, ніж у жінок.Чоловіки: близько 1-2% у загальній популяції. Проте за наявності певних психологічних характеристик риси схильності до психопатії можуть виявляти до 23% чоловіків.Жінки: зустрічається значно рідше за класичними критеріями, проте вони частіше проявляють приховані форми або так звану «соціальну» психопатію.
Психопатія зустрічається приблизно у 1% людей. За даними наукових досліджень та мета-аналізів, цей розлад виявляють у чоловіків у середньому в
Це ж не релевантний навіть приклад, враховуючи те, що у захворювань є біологічні фактори.
Яке це має значення до топіку?
Ви ж боротесь «за гендерну рівність», чи за що? В ЗСУ коли будете вимагати 50% на 50%?
Чи ми тут хочем прав побільше, а відповідальності поменше?
І рибку піймати і лапки не замочити?
виключно у сферах, де в жінок прав менше. Це як жіночий профсоюз. За рівність в принципі вони боряться 😬
А багатство виникає як захворювання? 💀
Кореляція: цілі, засоби, і т.п. і т.д. Чи хочете за красіві глазки і не напрягатися?
Да вообще! Еще более странным кажется то, что женщин в штурмовых бригадах по пальцах можно посчитать, но среди выехавших за границу в разы больше. Надо как то с этим бороться.
Мені здається, ця статистика трохи оманлива, бо немає розбивки за ролями/рівнями. Якщо в вибірці серед жінок більша частка припадає на джуніорів та менш кваліфіковані позиції, а серед чоловіків — навпаки, більше сеньйорів і вузьких технічних спеціалізацій, то й медіана природно «поїде» в різні боки.
Це вже не про gender pay gap як такий, а про структуру вибірки.
Було б цікаво побачити ті самі цифри, але з нормалізацією за посадою/грейдом — тільки тоді можна робити висновки про реальну різницю в оплаті за однакову роботу
Тоді ми отримаємо статистику того, що на керівних посадах буде більше чоловіків. Чому? Особливо якщо ми візьмемо людей з 10+ досвідом роботи, тоді війна точно не є фактором зайняття керівної посади чи більш кваліфікованої
Бо чоловіків на ІТ-спеціальностях статистично більше. Це я вам як колишній викладач кажу.
Плюс не всі студенти ІТ-спеціальностей потім йдуть безпосередньо в ІТ (що чоловіки, що жінки).
Бо чоловіків на ІТ-спеціальностях статистично більше. Це я вам як колишній викладач кажу.
Плюс не всі студенти ІТ-спеціальностей потім йдуть безпосередньо в ІТ (що чоловіки, що жінки).
Бо жінок частіше цікавлять ноготочки і бровушки, а не керівні посади?
Дебільна стереотипна Хня.
Дійсно. Жінок цікавлять ноготочки і бровушки, І керівні посади. Їх не цікавлять інші посади.
жирного фемтроля підвезли
Ніт, справа не в керівних посадах. ми отримаємо статистику, що в ІТ на посади з більшою зп (програмісти) йдуть більше чоловіки, а жінки не хочуть. Жінкам цікавіше ХР, наприклад, де ЗП менші, ніж у програмістів ось і все. Треба порівнювати яблука з яблуками. Жінка ХР — Чоловік ХР, Жінка девелопер — Чоловік Девелопер.
Якби був ще розподіл по категоріям та рейтам, наприклад, сіньор фронтендщик чоловік та жінка, пм Ч-Ж і так далі. Цікаво було б глянути.
10.1 vs 11.3 це яка похибка там? При тому що сам «індекс» доволі суб’єктивний.
По-друге, гроші в сучасному світі це зведений еквівалент вартості товарів, послуг, ризику та навіть життя. Не дивно, що люди обирають більш ліквідний еквівалент.