Який у вас досвід з ринком IT в Німеччині?
В 2024 році в Україні я 9 місяців шукав хоча б якусь роботу після звільнення. Маючи 5 років досвіду, мені знадобилося 9 місяців, щоб знайти позицію, яка була навіть близько не такою привабливою, як попередня, з якої мене звільнили.
Зараз я в Німеччині, і здається, тут ще гірше, ніж в Україні. За місяць щоденних розсилок резюме я отримав 0 запрошень хоча б на знайомство, вже не кажучи про технічну співбесіду. Крім загальної IT-кризи, в Україні війна, але ринок там, здається, більш живий, ніж у Німеччині.
З того, що я помітив:
- Більшість компаній є продуктовими (що я вважаю великою перевагою порівняно з українським конвеєрним аутсорсом).
- Оскільки більшість компаній працюють над власними продуктами, їм байдуже на твій рівень англійської — їм потрібна вільна німецька.
- Також у Німеччині майже немає remote-позицій. Із кількох сотень вакансій добре, якщо знайдеться десяток повністю віддалених.
- Майже всі просять диплом (переважно бакалавра).
- Досі просять супровідний лист, і дуже часто ви не зможете подати заявку без нього. Ті, хто не народився в доісторичну епоху, пояснюю: це такий лист, де ви з усім натхненням розписуєте, як мріяли з самого народження працювати саме в їхній компанії і який ви неймовірно талановитий спеціаліст, що народжується раз на тисячу років.
- Крім самого супровідного листа, під час подання заявки вас дуже часто питають про вашу мотивацію, найкращі проєкти, що саме ви робили і до яких результатів це призвело. Наприклад, якщо ви бачите питання про те, які функції ви розробляли, то вони очікують побачити щось на кшталт: «розробив функцію X, завдяки якій прийшло кілька тисяч нових користувачів» або «конверсія зросла на 34%».
- Просять рекомендацію з попереднього місця роботи. Особисто я з цим стикався лише кілька разів, але інші кажуть, що це просять постійно і це є великою перевагою. (Можливо, мене теж питали б, якби запросили хоча б на одну співбесіду.)
- Тут дуже незручно відгукуватися на вакансії. Є загальні сервіси для пошуку роботи, але більшість із них просто перекидають тебе на сайт компанії, де на тебе чекає 300 різних питань, щоб просто відправити резюме. Враховуйте, що кожному треба розписати одну й ту саму лабуду про мотивацію, вогонь в очах і бажання сидіти в їхньому душному офісі. І вже після десятої заявки ти вичавлений, як лимон.
Це мій досвід і мої спостереження. Є тут люди, які пройшли цей ад і знайшли роботу? Розкажіть свій досвід.

Найкращі коментарі пропустити