Чи може одна людина провести дослідження AI Visibility?
Так, може. Але з важливим застереженням.
Одна людина не здатна довести, як саме зміниться пошук для всього ринку. Не може перевірити прогнози великих аналітичних компаній. Не може одночасно охопити сотні ніш, мов і моделей. Проте вона цілком здатна побудувати серйозний дослідницький процес навколо конкретних брендів, тем, промптів, сторінок, цитувань і змін видимості — та робити це системно, послідовно й так, щоб результати мали реальну практичну цінність.
Сьогодні AI Visibility перебуває в досить незвичному стані. Про неї вже багато говорять, але небагато людей справді розуміють, які твердження можна перевірити вже зараз, а які поки що залишаються лише прогнозами.
Саме тому мені дедалі цікавіше дивитися на GEO не як на набір готових рецептів, а як на поле для прикладних досліджень.

Чому AI Visibility стала темою для дослідження саме зараз
Це не просто чергова спроба по-новому назвати SEO. Насправді змінився сам спосіб, у який частина користувачів шукає інформацію.
Я дедалі частіше помічаю, що питання, які раніше формулювалися як пошукові запити в Google, тепер ставлять безпосередньо мовним моделям. Не завжди. Не всі користувачі. І не в кожній ніші однаково. Але ця тенденція вже достатньо помітна, щоб стати предметом серйозного спостереження.
Проблема для бізнесу не в тому, що Google «помирає». Проблема в тому, що видимість отримала ще один вимір.
Бренд може займати перші позиції в традиційній пошуковій видачі й водночас майже не згадуватися у відповідях AI-систем на ключові запитання своєї аудиторії. Або, навпаки, згадуватися — але неточно, неповно чи навіть із помилками.
Традиційна аналітика в цій ситуації показує лише частину картини. Значна кількість взаємодій із AI-системами взагалі не приводить користувачів на сайт. Якщо такий трафік і з’являється, його часто важко відокремити від інших джерел або він губиться серед прямих переходів.
Це не означає, що SEO втратило свою цінність. Це означає, що показник «позиція у пошуковій видачі» вже не дає повної відповіді на запитання: «Наскільки ми справді помітні?»
Для мене цього достатньо, щоб почати серйозно досліджувати цю тему. Не тому, що так роблять усі. А тому, що це питання досі залишається відкритим.
Чому варто бути обережними з гучними цифрами
У професійному середовищі дедалі частіше можна почути думку, що вже найближчими двома-трьома роками AI-пошук забере значну частину пошукового трафіку. Називають конкретні відсотки, часові горизонти й сценарії розвитку. Деякі з них звучать переконливо. Інші — щонайменше викликають запитання.
Я б не поспішав сприймати такі твердження як доведений факт.

Справа не в скептицизмі заради скептицизму. Річ у тім, що за багатьма гучними цифрами стоїть питання методології, про яке рідко говорять публічно.
На якій вибірці проводилося дослідження? Який ринок аналізували? Що саме автори вважали «AI-трафіком»? За який період збиралися дані? Чи йдеться лише про ChatGPT, чи також про Perplexity, Gemini, Copilot, Claude та інші AI-системи?
Твердження на кшталт «AI-агенти впливатимуть на значну частину B2B-покупок» — це радше прогноз, ніж доведений факт. Воно може виявитися правильним. А може — перебільшеним. Але використовувати його як основу для негайних бізнес-рішень означає будувати стратегію на припущенні, яке ще не пройшло перевірку.
Сьогодні досить поширена думка звучить так: якщо у бренду немає AI Visibility, він програє. Це звучить переконливо, але залишається важливе запитання: чи можна це довести? Для конкретного ринку. Конкретного бренду. Конкретної аудиторії.
Поки що я сприймаю це як гіпотезу, а не як готовий висновок.
Прогнози корисні. Вони допомагають зрозуміти можливий напрям розвитку. Але дослідник, який починає сприймати прогноз як факт, перестає досліджувати. Натомість він починає шукати підтвердження тому, у що вже повірив.
Спостереження, гіпотеза і прогноз — це не одне й те саме
Для себе я вважаю це розмежування одним із ключових принципів роботи з AI Visibility. Ці три типи тверджень потребують принципово різного підходу.
Спостереження — це те, що можна зафіксувати вже сьогодні.
В аналітиці з’явився AI-реферальний трафік. Бренди згадуються у відповідях мовних моделей. Одні промпти стабільно генерують цитування, інші — ні. Одні сторінки сайту AI-системи використовують як джерела, а інші ігнорують.
Це не інтерпретація. Це факт, який можна перевірити.
Гіпотеза — це обґрунтоване припущення, яке ще не перевірене, але його можна перевірити.
Наприклад, чіткіші визначення термінів на сторінці можуть зробити її більш зрозумілою та доступною для AI-систем. Або присутність бренду в професійних дискусіях на зовнішніх майданчиках може корелювати з частотою його згадувань у відповідях AI.
Гіпотеза — це відправна точка для експерименту, а не готовий висновок.
Прогноз — це твердження про майбутнє. Він може ґрунтуватися на даних і бути добре аргументованим, але за своєю природою не є доказом.
Прогноз про те, що через кілька років значна частина пошукового трафіку перейде до AI-систем, — це саме прогноз. Він може бути корисним. Вартий уваги. Але це ще не факт.
Плутати ці три категорії — один із найшвидших способів перетворити GEO на черговий хайп. Я регулярно бачу це в професійних дискусіях: спостереження подають як закономірність, прогноз — як уже доведений факт, а гіпотезу — як перевірену стратегію.
Що насправді може перевірити одна людина
Одна людина не може виміряти весь інтернет. Але вона цілком може поставити конкретне, вузьке запитання — і отримати на нього змістовну відповідь.

Наприклад, я хочу з’ясувати, які промпти згадують певний бренд, а які — ні. Які конкуренти з’являються найчастіше й у якому контексті. Які зовнішні джерела мовні моделі використовують, відповідаючи на запитання в конкретній темі. Які сторінки сайту потрапляють до AI-відповідей, а які залишаються поза ними. Чи змінюється видимість після додавання чітких визначень на сторінку. Чи впливає покращення внутрішньої перелінковки на те, як AI-система сприймає зв’язки між темами.
Так само можна перевірити й інше запитання: чи існує зв’язок між присутністю бренду в обговореннях на Reddit, публікаціях у LinkedIn або професійних оглядах і тим, як часто його цитують AI-системи.
Це непросте питання. Але його можна досліджувати. Не менш важливо чесно інтерпретувати результати.
Кореляція не означає причинно-наслідкового зв’язку.
Якщо після публікації нової статті видимість бренду в AI-відповідях зросла, це лише спостереження. Воно не доводить, що саме стаття стала причиною цих змін. Щоб зробити більш упевнений висновок, потрібні контрольовані умови, час і повторюваність результатів.
Одна людина, яка працює системно, здатна накопичити достатньо таких спостережень, щоб почати помічати закономірності. На мою думку, саме в цьому і полягає суть прикладного дослідження.
Чому дослідження варто починати не з ключових слів, а із запитань
Класичне SEO зазвичай починається з однієї й тієї самої послідовності: ключове слово → обсяг пошуку → конкуренція → сторінка.
Цей підхід і досі працює. Він нікуди не зник. Але він описує поведінку користувача, який уже знає, що саме шукає, і формулює свій запит коротко та конкретно. AI-пошук працює інакше.

Користувач ставить розгорнуте запитання. Іноді — одразу кілька, поступово уточнюючи контекст. Одна й та сама комерційна потреба може бути сформульована десятками різних способів, і жоден із них не збігатиметься з класичним ключовим словом.
Візьмімо нейтральний приклад.
Якщо сайт пов’язаний із будівельними послугами, користувачі можуть ставити AI-системам такі запитання:
- «Хто будує енергоефективні будинки в Онтаріо?»
- «Що потрібно перевірити перед тим, як найняти підрядника для ремонту?»
- «Що вигідніше: відремонтувати старий будинок чи знести його й побудувати новий?»
- «Як порівняти кількох компаній, що встановлюють вікна у моєму районі?»
Жодне з цих запитань не є класичним ключовим словом. Але кожне з них відображає реальну потребу користувача.
Для AI Visibility це означає, що дослідник має працювати не лише з ключовими словами, а й формувати групи промптів — добірки запитань, які люди ставлять у межах конкретної теми.
Це не замінює дослідження ключових слів. Воно його розширює. Фокус зміщується від запитів до намірів користувача, від намірів — до контексту, а від контексту — до джерел, які AI-системи використовують для формування своїх відповідей.
Саме з такої карти, на мою думку, і варто починати дослідження, а не з аналізу позицій у пошуковій видачі.
Чому метрика без інтерпретації нічого не означає
Багато сучасних GEO-інструментів виходять із простого припущення: головне — показати користувачу цифру. Відсоток видимості. Кількість згадувань. Середню позицію у відповідях AI-систем. Частку цитувань за певною темою.
На мою думку, цього недостатньо. Цифра набуває сенсу лише тоді, коли її можна з чимось порівняти.
Наприклад, 15% AI Visibility може бути слабким результатом у ніші з невисокою конкуренцією. Але в іншій галузі, де навіть найсильніші бренди ледве досягають 10%, це вже дуже хороший показник.
Так само й 100 згадувань на місяць можуть бути надзвичайно цінними, якщо вони походять із авторитетних джерел і з’являються в доречному позитивному контексті. І майже нічого не означати, якщо ці згадки розпорошені по нерелевантних або маловідомих майданчиках.
Завдання дослідника — не просто зібрати метрики. Його завдання — правильно їх інтерпретувати.
Потрібно порівнювати результати з конкурентами, із попередніми періодами, аналізувати окремі групи промптів, типи сторінок і, головне, розуміти, як ці показники пов’язані з бізнес-цілями.
Саме інтерпретація перетворює дані на висновки. Без цього звіт про AI Visibility залишається лише набором цифр, які створюють ілюзію розуміння, але не дають справжнього уявлення про ситуацію.
Чому в AI Visibility не можна розділяти SEO, PR і контент
У класичному SEO зазвичай чітко розмежовують напрями роботи: технічний аудит, контент, посилальну стратегію, PR і управління репутацією. Кожен із них має власну методологію, свої метрики й часто — окрему команду.
В AI Visibility таке розділення працює значно гірше.
Формуючи відповідь, мовні моделі можуть спиратися на вміст сайту, структуровані пояснення з чіткими визначеннями, відгуки та рейтинги, професійні дискусії в тематичних спільнотах, а також на зовнішні публікації, які згадують бренд як авторитетне джерело.
Усе це складається в єдину картину того, наскільки послідовно, переконливо й достовірно бренд представлений в інформаційному просторі.

Через це головне запитання вже не обмежується фразою: «Чи добре оптимізована ця сторінка?». Натомість воно звучить значно ширше: «Чи достатньо в інформаційному просторі узгоджених і взаємопідсилюючих сигналів про цей бренд або сутність?»
Саме тут SEO починає перетворюватися на управління знаннєвими сигналами.
Ідеться не про те, що PR має замінити SEO. І не про те, що контент важливіший за посилання. Йдеться про розуміння того, що AI-системи формують уявлення про бренд, одночасно аналізуючи інформацію з багатьох джерел. Саме тому працювати потрібно з усією цією екосистемою, а не з окремими її елементами.
Не ускладнюючи процес без потреби. Але й не ігноруючи взаємозв’язки, які вже сьогодні впливають на AI Visibility.
Чого бракує багатьом сучасним GEO-процесам
Часто можна почути, що GEO-процес виглядає так: провести аудит → знайти прогалини → підготувати рекомендації → впровадити зміни → оцінити результати.
Це цілком логічний підхід. Але, на мою думку, у ньому нерідко бракує одного важливого етапу — формулювання гіпотези.
Я б сформулював цей принцип не як «просто впровадь зміни й подивися, що станеться», а так: «Не сперечайся з гіпотезою, доки її не перевірив».
Перш ніж щось змінювати, дослідник має відповісти собі на кілька простих запитань:
- Що саме я хочу змінити?
- Чому я вважаю, що це спрацює?
- Який показник має змінитися, якщо моя гіпотеза правильна?
- За який проміжок часу я очікую побачити результат?
- Що я вважатиму успіхом?
- А що свідчитиме про відсутність ефекту?
Без таких відповідей порівнювати «до» і «після» просто немає сенсу. Будь-які зміни в даних можна пояснити вже після того, як вони відбулися. І дуже часто — на користь висновку, що «це спрацювало». Але це вже не дослідження. Це лише спроба пояснити результат заднім числом.
Теорія не є ворогом практики. Справжня проблема виникає тоді, коли неперевірену теорію починають сприймати як доведений факт. Саме гіпотеза дисциплінує мислення, адже вона завжди залишає місце для можливості помилитися.
Моя робоча модель дослідницького циклу
Наразі я сформулював для себе цей процес саме так. Цілком можливо, що за кілька місяців я його перегляну. Але як стартова рамка він здається мені практичним і корисним.

Крок 1. Дослідити запитання користувачів
Спочатку потрібно зібрати групи промптів — реальні запитання, які люди ставлять у межах конкретної теми. Не лише ключові слова, а саме запитання, сценарії використання та пошукові наміри.
Крок 2. Виміряти поточний стан
Далі варто зафіксувати базовий рівень AI Visibility. Які промпти вже згадують бренд, а які — ні? Як бренд виглядає на тлі конкурентів? Які джерела AI-системи використовують у своїх відповідях? Без такої відправної точки будь-які подальші зміни буде складно оцінити.
Крок 3. Знайти прогалини в SEO, PR і контенті
Наступний етап — визначити, яких сигналів бракує. Можливо, на сайті відсутні важливі сторінки. Або не вистачає чітких визначень термінів. Або бренд майже не згадується в авторитетних зовнішніх джерелах. Чи між матеріалами недостатньо тематичних зв’язків. Саме ці прогалини й стають основою для подальших експериментів.
Крок 4. Сформулювати гіпотези
Для кожної виявленої прогалини потрібно сформулювати чітку гіпотезу. Що саме я зміню? Якого результату очікую? Чому вважаю, що це має спрацювати? Гіпотеза перетворює оптимізацію на експеримент, а не на випадковий набір дій.
Крок 5. Впровадити невеликі зміни
Не варто змінювати все одночасно. Окремі, локальні зміни набагато легше аналізувати.
Це може бути створення глосарія, сторінки порівняння, розширення блоку FAQ, покращення внутрішньої перелінковки або цілеспрямована робота над якісними зовнішніми згадками бренду.
Крок 6. Оцінити результат і зробити висновки
Після цього потрібно порівняти нові показники з початковим рівнем. Чи підтвердилася гіпотеза? Чи була вона спростована? Або, можливо, даних поки що недостатньо, щоб зробити впевнений висновок?
Результатом має бути не просто звіт, а нові знання, які допоможуть зробити наступний цикл дослідження більш точним. Я не вважаю цю модель універсальною методологією. Для мене це робоча рамка, яку можна доповнювати, уточнювати й удосконалювати разом із накопиченням практичного досвіду.
Який рівень підготовки потрібен одному досліднику
Я не стверджую, що це легко. Але й не вважаю, що для цього потрібна велика команда. Щоб серйозно займатися AI Visibility, одній людині потрібно досить добре орієнтуватися одразу в кількох напрямах:
- розуміти основи SEO та технічного аудиту сайтів;
- знати, як працюють пошукові наміри й як будується структура контенту;
- мислити категоріями сутностей (entities), а не лише ключових слів;
- розуміти логіку цитувань, цифрового PR і сигналів довіри;
- уміти працювати з аналітикою й, що ще важливіше, усвідомлювати її обмеження;
- мати базове уявлення про те, як мовні моделі формують відповіді — не на рівні інженера з машинного навчання, а на рівні розуміння основних принципів;
- уміти документувати експерименти та чітко пояснювати зроблені висновки.
Це досить широкий набір навичок. Проте він цілком реалістичний для практикуючого фахівця, який кілька років працює в суміжних сферах. На мою думку, найважливіше — не бути експертом у всьому одразу.
Найважливіше — дисципліна мислення. Уміння відрізняти власні враження від доказів. Готовність переглядати свої висновки, коли з’являються нові дані. І терпіння працювати в умовах невизначеності.
Одна людина цілком може розпочати таке дослідження. Але вона має бути достатньо чесною із собою, щоб не сприймати перші спостереження як остаточні відповіді.
Чому пояснювати іншим — це частина дослідження
Є одна практика, яку, на мою думку, у професійному середовищі недооцінюють: публічно пояснювати те, що досліджуєш, ще в процесі роботи, а не лише після її завершення.
Пояснення дисциплінує мислення. Якщо ідею неможливо пояснити просто й зрозуміло, найімовірніше, сам автор ще не до кінця її усвідомив. Спроба написати короткий пост про нове спостереження майже завжди допомагає помітити логічні прогалини, які залишалися непомітними під час роздумів.
Публічні нотатки також створюють певну відповідальність.
Коли гіпотезу сформульовано відкрито, набагато важче непомітно змінити її вже після того, як стали відомі результати. І справа тут не в аудиторії, а в чесності та точності власного мислення.
Різні формати допомагають на різних етапах. Короткі публікації в LinkedIn добре підходять для перевірки перших ідей. Якщо думку неможливо чітко викласти у трьох абзацах, найімовірніше, вона ще недостатньо сформована.
Довгі статті дають можливість послідовно вибудувати аргументацію, помітити внутрішні суперечності й перевірити, наскільки логічно пов’язані між собою окремі висновки. А особиста база знань дозволяє накопичувати спостереження, до яких можна повертатися згодом, переосмислювати їх і порівнювати з новими даними.
На мою думку, це не просто доповнення до дослідницької роботи. І не спосіб розвивати особистий бренд. Це один із найефективніших способів навчитися мислити точніше.
З чого я б рекомендував почати власне дослідження
Якби мене запитали, з чого варто почати вивчення AI Visibility, я б не радив шукати «ідеальну» нішу чи найперспективнішу бізнес-ідею. Набагато важливіше обрати тему, яку ви вже добре знаєте.
Якщо ви багато років працюєте у сфері будівництва — почніть саме з неї. Якщо ваш досвід пов’язаний із медициною, фінансами, автомобільною галуззю, промисловістю чи будь-якою іншою сферою — досліджуйте її.
Глибоке знання предметної області дозволить менше часу витрачати на вивчення самої теми й більше — на розуміння того, як AI-системи працюють з інформацією. Я також не радив би проводити перші експерименти на клієнтському проєкті.
Коли кожна зміна пов’язана з грошима, дедлайнами та очікуваннями бізнесу, дуже складно спокійно перевіряти гіпотези. Будь-яка помилка може дорого коштувати, а бажання якомога швидше показати результат часто заважає об’єктивно оцінити те, що відбувається.
Набагато корисніше створити власну невелику «дослідницьку лабораторію» — сайт або проєкт, на якому можна вільно експериментувати, не ризикуючи нашкодити реальному бізнесу.
Такий проєкт не обов’язково має приносити прибуток. Його головне завдання — допомагати здобувати нові знання.
Далі все досить просто. Оберіть одну вузьку тему. Зберіть реальні запитання, які користувачі ставлять із цієї теми. Зафіксуйте початковий рівень AI Visibility: які бренди згадуються, які джерела використовують мовні моделі, які сторінки потрапляють до AI-відповідей.
Після цього внесіть кілька продуманих змін. Додайте чіткі визначення термінів. Створіть сторінку порівняння. Підготуйте блок FAQ. Покращіть внутрішні зв’язки між матеріалами. За потреби спробуйте отримати кілька якісних зовнішніх згадок.
І найголовніше — заздалегідь сформулюйте гіпотезу. Що саме ви очікуєте побачити після внесених змін? Який показник має змінитися? Через який час ви будете оцінювати результат? І якщо через кілька місяців виявиться, що гіпотеза не підтвердилася, це теж буде цінним результатом.
Адже мета дослідження — не довести власну правоту. Мета — краще зрозуміти, як насправді працюють сучасні AI-системи.
Головний висновок
Я переконаний, що одна людина цілком може провести змістовне дослідження AI Visibility. Не тому, що здатна передбачити майбутнє пошуку. Не тому, що будь-який інструмент уже сьогодні дає готові відповіді. А тому, що ця сфера ще достатньо молода, і саме тому уважні, системні спостереження можуть мати справжню цінність.

Багато сучасних GEO-інструментів виходять із припущення, що їхня методологія вже сформована. Це цілком може бути хорошою відправною точкою. Але дослідник, який без перевірки приймає чужу методологію, ризикує успадкувати не лише її сильні сторони, а й її помилки та хибні висновки.
Сьогодні перевагу отримують не ті, хто найголосніше повторює прогнози. Її отримують ті, хто вміє перетворювати твердження на гіпотези, гіпотези — на експерименти, а результати експериментів — на корисні висновки.
Можливо, сьогодні найкращий спосіб вивчати AI Visibility — не намагатися відразу виглядати експертом, а чесно стати дослідником.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів