ШІ в QA рік потому. Що працює, а що фуфло
Ну шо, пройшов рік зі статті про те, як штучний інтелект змінює роботу початківців у QA. Вирішив глянути й оцінити, шо з того шо я казав — змінилось за рік.
1. Теза про інтеграцію ШІ в робочі процеси та Slack
Це правда, зараз вже можливо будувати цілі АІ пайплайни з агентами і купою інтеграцій до різноманітної інфи, а інструменти НАБАГАТО краще взаємодіють з ШІ — наприклад той же новенький Claude Tag для слаку — це ж просто песня!
2. Теза про доступ ШІ до контексту та майбутнє технологій
Так, дійсно, тепер данних можна напихати в АІшку набагато більше і легше ніж в 2025 році. Але біда в тому що якщо просто пихнути в контекст ВСЕ — це дуже дорого по токенам. І я бачу зараз вже іде етап оптимізації — всі говорять про економію токенів і зменшення витрат.
Контекстне вікно вже майже не є проблемою, особливо на дорогих і модних модельках.
3. Теза про те, які завдання джуна ШІ не зможе виконати
Згоден, базове аксесібіліті тестування вже можна провести — там доволі чіткі вимоги і правила — АІшці таке подобаеться, і вона таке добре аналізує.
Але справжня фінальна відповідь — «Чи зручно це людям яким треба accessibility» — можлива тільки від людини якій потрібно це accessibility.
Інакше це нагадує історію з пандусами — коли люди які ніколи не користувались кріслами колісними — пихають пандуси як на картинці, якими неможливо користуватись навіть людині який крісло непотрібне. Але формально ми тепер «accessible»!

4. Теза-заборона щодо сліпого копіпасту
Сьогодні головна проблема джунів-вайбкодерів — відсутність навичок код рев’ю та валідації того, шо згенерував ШІ. Джун, який всліпу CTRL + C CTRL + V з GPT, Gemini, Claude etc — небезпечний джун, якого треба ізолювати від проєкту та суспільства.
Тут я вгадав на всі 100%, я прям цілий нострадамус!

2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДумав тут про AI в QA буде .......
Доречі скоро буде ціла конференція — conference.grygorenko.tech