Чому я відмовилася від нескінченного ремонту Windows і перейшла на macOS

Всім привіт, моя улюблена аудиторіє! ☺️ У цій статті розповім свою історію переходу з нескінченного всесвіту Windows у галактику macOS.
Мій шлях: від першого Acer до робочої станції HP
З самого початку мого технологічного життя я та моя родина користувались Windows та Android. Це була буденність, яку ніхто не вибирав свідомо. Приходиш в магазин, вибираєш ноутбук, і там вже встановлена операційна система Windows як щось незмінне і непорушне в твоєму житті.
Роки йшли, я розвивалась у світі технологій, тому що мені було завжди цікаво. Кожен новий рівень знань закохував мене в результат, а нова необхідність допомогти близьким із технічними проблемами мотивувала мене не зупинятись. На той час технології в Україні тільки набирали обертів, операційні системи конкурували за кожного споживача новими функціями, а з припливом функцій — баги нагадали про своє існування.
Отож, моєю першою перемогою стало перевстановлення операційної системи на планшеті. Коли я вперше впоралася з цим «непростим» завданням і підрахувала, скільки грошей заощадила на сервісі, я зрозуміла: технічні проблеми — це не перешкода, а квест, який я можу розв’язати самостійно.
Мій шлях у світі техніки був довгим і пізнавальним. Все почалося з Acer Aspire 5732ZG — мого першого ноутбука, який відкрив для мене вікно у світ Windows. Потім був Lenovo ThinkPad Edge 15, на якому я вчилася розбиратися в системі глибше. Пізніше, коли переді мною постало завдання знайти потужний девайс для роботи, я обрала шлях «інженера» і придбала HP ZBook 17 G3. Це була мобільна робоча станція, яка на той момент здавалася мені ідеальним рішенням. Тоді я вирішила, що вміння самостійно обслуговувати «залізо» — це і є вершина майстерності. Але з часом мої вимоги до робочого інструмента змінилися.
Дивлячись сьогодні на характеристики мого першого Acer Aspire 5732ZG з його 2 ГБ оперативної пам’яті, я усвідомлюю, який довгий шлях пройшла я і індустрія в цілому. Від постійної боротьби за кожен мегабайт вільного простору на тому Acer до легкості, з якою MacBook Pro сьогодні дозволяє мені запускати складні проекти на Node.js та React. Це була не просто зміна ноутбуків, це була зміна мого підходу до життя: від «як змусити це працювати» до «як створити щось цінне».
Тягар «інженерного підходу»
З часом мій «інженерний» ентузіазм почав вичерпуватися. Кожен вечір перетворювався на черговий квест: то драйвери конфліктують, то якась критична системна служба Windows раптово вирішує «заснути», то улюблена IDE вилітає в найбільш незручний момент. Замість того, щоб писати код на React, я знову ставала «ремонтником».
Але найбільше втомлювала фізика. Мій HP важив близько 3 кг, а масивний блок живлення додавав ще мінімум
Коли я вступила в одну з найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy, на курс Front-end developer + Recruiter, вимоги до техніки кардинально змінилися. Мені вже не вистачало просто комфорту з підсвіткою клавіатури чи великим
Чому мій вибір — MacBook Pro 15 (2018)
При виборі наступного ноутбука я керувалася кількома критеріями:
- Мобільність та вага. Мені потрібно, щоб ноутбук був завжди зі мною, а не планувати роботу лише вдома.
- Екосистема Apple. Я користуюсь iPhone 12. На 2026 рік багато хто сказав би, що це старий пристрій, проте я від нього в захваті — це золота середина між ціною та якістю. Синхронізація пристроїв, iCloud та спільний буфер обміну — це магія.
- Технічні характеристики. Конфігурація 16 ГБ оперативної пам’яті та 512 ГБ SSD набагато продуктивніша за старі 8/256 ГБ.
- Ціна. Новий MacBook був для мене непідйомним, а вибір вживаного — це компроміс. Проте я не шкодую: процесор Intel i7 справляється з будь-яким завданням: від фільмів у гарній якості до складного кодингу, скринінгу ІТ-спеціалістів та проведення співбесід. Навіть World of Tanks Blitz працює на високих налаштуваннях дуже гідно.
- Адаптація. Спочатку я встановила Windows як другу ОС через Boot Camp — мені здавалося, що без звичного Word я не зможу працювати, особливо під час блекаутів. Але після місяця повноцінного занурення в macOS я знайшла достойні аналоги, які чудово працюють офлайн. Потреба у Windows зникла, і я спокійно її видалила, остаточно перейшовши на бік «яблучної» галактики.
Замість висновків
Цей перехід став для мене не просто зміною заліза, а переосмисленням того, як я працюю. Мене вразила плавність рухів тачпадом та загальна ергономіка macOS.
На цьому все, щиро дякую за приділену увагу! Я буду писати статті і надалі, тому слідкуйте за оновленнями. У планах — створити спільноту для розмов, запитань та обміну досвідом. Якщо у вас виникла якась ідея — буду рада вашому коментарю! 😉

Найкращі коментарі пропустити