Чому я відмовилася від нескінченного ремонту Windows і перейшла на macOS

Всім привіт, моя улюблена аудиторіє! ☺️ У цій статті розповім свою історію переходу з нескінченного всесвіту Windows у галактику macOS.

Мій шлях: від першого Acer до робочої станції HP

З самого початку мого технологічного життя я та моя родина користувались Windows та Android. Це була буденність, яку ніхто не вибирав свідомо. Приходиш в магазин, вибираєш ноутбук, і там вже встановлена операційна система Windows як щось незмінне і непорушне в твоєму житті.

Роки йшли, я розвивалась у світі технологій, тому що мені було завжди цікаво. Кожен новий рівень знань закохував мене в результат, а нова необхідність допомогти близьким із технічними проблемами мотивувала мене не зупинятись. На той час технології в Україні тільки набирали обертів, операційні системи конкурували за кожного споживача новими функціями, а з припливом функцій — баги нагадали про своє існування.

Отож, моєю першою перемогою стало перевстановлення операційної системи на планшеті. Коли я вперше впоралася з цим «непростим» завданням і підрахувала, скільки грошей заощадила на сервісі, я зрозуміла: технічні проблеми — це не перешкода, а квест, який я можу розв’язати самостійно.

Мій шлях у світі техніки був довгим і пізнавальним. Все почалося з Acer Aspire 5732ZG — мого першого ноутбука, який відкрив для мене вікно у світ Windows. Потім був Lenovo ThinkPad Edge 15, на якому я вчилася розбиратися в системі глибше. Пізніше, коли переді мною постало завдання знайти потужний девайс для роботи, я обрала шлях «інженера» і придбала HP ZBook 17 G3. Це була мобільна робоча станція, яка на той момент здавалася мені ідеальним рішенням. Тоді я вирішила, що вміння самостійно обслуговувати «залізо» — це і є вершина майстерності. Але з часом мої вимоги до робочого інструмента змінилися.

Дивлячись сьогодні на характеристики мого першого Acer Aspire 5732ZG з його 2 ГБ оперативної пам’яті, я усвідомлюю, який довгий шлях пройшла я і індустрія в цілому. Від постійної боротьби за кожен мегабайт вільного простору на тому Acer до легкості, з якою MacBook Pro сьогодні дозволяє мені запускати складні проекти на Node.js та React. Це була не просто зміна ноутбуків, це була зміна мого підходу до життя: від «як змусити це працювати» до «як створити щось цінне».

Тягар «інженерного підходу»

З часом мій «інженерний» ентузіазм почав вичерпуватися. Кожен вечір перетворювався на черговий квест: то драйвери конфліктують, то якась критична системна служба Windows раптово вирішує «заснути», то улюблена IDE вилітає в найбільш незручний момент. Замість того, щоб писати код на React, я знову ставала «ремонтником».

Але найбільше втомлювала фізика. Мій HP важив близько 3 кг, а масивний блок живлення додавав ще мінімум 1-2 кг. Додайте сюди решту речей у рюкзаку — і кожен вихід з дому перетворювався на тренування з важкої атлетики. Я зрозуміла, що мій робочий інструмент повинен бути моїм союзником, а не тягарем, який виснажує мене ще до того, як я відкрию редактор коду.

Коли я вступила в одну з найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy, на курс Front-end developer + Recruiter, вимоги до техніки кардинально змінилися. Мені вже не вистачало просто комфорту з підсвіткою клавіатури чи великим 17-дюймовим екраном.

Чому мій вибір — MacBook Pro 15 (2018)

При виборі наступного ноутбука я керувалася кількома критеріями:

1. Мобільність та вага. Мені потрібно, щоб ноутбук був завжди зі мною, а не планувати роботу лише вдома.
  2. Екосистема Apple. Я користуюсь iPhone 12. На 2026 рік багато хто сказав би, що це старий пристрій, проте я від нього в захваті — це золота середина між ціною та якістю. Синхронізація пристроїв, iCloud та спільний буфер обміну — це магія.
  3. Технічні характеристики. Конфігурація 16 ГБ оперативної пам’яті та 512 ГБ SSD набагато продуктивніша за старі 8/256 ГБ.
  4. Ціна. Новий MacBook був для мене непідйомним, а вибір вживаного — це компроміс. Проте я не шкодую: процесор Intel i7 справляється з будь-яким завданням: від фільмів у гарній якості до складного кодингу, скринінгу ІТ-спеціалістів та проведення співбесід. Навіть World of Tanks Blitz працює на високих налаштуваннях дуже гідно.
  5. Адаптація. Спочатку я встановила Windows як другу ОС через Boot Camp — мені здавалося, що без звичного Word я не зможу працювати, особливо під час блекаутів. Але після місяця повноцінного занурення в macOS я знайшла достойні аналоги, які чудово працюють офлайн. Потреба у Windows зникла, і я спокійно її видалила, остаточно перейшовши на бік «яблучної» галактики.

Замість висновків

Цей перехід став для мене не просто зміною заліза, а переосмисленням того, як я працюю. Мене вразила плавність рухів тачпадом та загальна ергономіка macOS.

На цьому все, щиро дякую за приділену увагу! Я буду писати статті і надалі, тому слідкуйте за оновленнями. У планах — створити спільноту для розмов, запитань та обміну досвідом. Якщо у вас виникла якась ідея — буду рада вашому коментарю! 😉

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Стаття виглядає як рекламна. Жодного факту.
Мені подобається мівіна. Вона чудова! Більше не треба обирати в магазині різні сорти локшини по довжині чи якості! Не треба стояти над каструлькою та стежити за тим, щоб при кипінні, окроп не плюхнув на плиту! Та й нащо та плита! Зараз вистачає й чайника!
Вбачаючи те, що я полюбляю бульйоні кубики, мівіна чудово вписалася в мій раціон! Я в захваті!

Коли я вступила в одну з найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy, на курс Front-end developer + Recruiter

Суть статтi, можна не читати.

Не знаю, які там служби на Windows «засинають», можливо, я просто збірку від Васяна не ставив просто, а офіційний образ тільки. Ну і міняти ноут на Mac на Intel в 2026, таке собі рішення, як на мене. Можливо, можна було взяти просто нормальний ноут?

Що робить цей допис на Доу?

Make my eyes unsee this trash!
Очікуємо частину 2: як я прошивала Android телефони а потім купила iPhone 12.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Не зрозумів, який це ноут важить 3кг? Що не так з віндою? Якщо з драйверами не гратись і програмами які ці драйвера чіпають то проблем з драйверами а тим більше зі службами не буде. Всі налаштування після встановлення вінди проводяться 2 години і по 10 хвилин після якщо щось не влаштовує. Хочеться погратись з повною жестякою, ставляється будь яка операціонка на ядрі лінукс там нічого не вилітає та навіть синього екрану не вилазе. Після встановлення роби що хочеш правда деякі програми не ставляться котрі на вінді працюють, тим більше часто на ноутах при купівлі стоїть не вінда, а та ж убунту. Не бачу сенсу брати мак так ще й такий, простіше вже взяти щось як для роботи на arm чіпові або щось звичніше тільки з чіпом x86 бажано від AMD.

Якщо з драйверами не гратись і програмами які ці драйвера чіпають то проблем з драйверами а тим більше зі службами не буде.

це повна лотерея, залежить від вирорбника материнки, ноута. Наприклад для моєї материнки на десктопі, asrock вже 5 років не може робочий драйвер для блютуса випустити, безбожно глючить. Довелося китайського донгла купляти за 15 баксів який працює краще за 200 доларову материнку. Езеренет після покупки не завівся, які я тільки драйвера не пробував, сиджу на wifi. Може все пофіксили, але влом перевіряти, wifi вроді працює і хватає.

А, ще прикол, клавіатура лагає, часто взагалі тільки 1 з 10 клавіш реєструє. Або навпаки нажав один раз, а воно продублювало 100 раз. Особливо коли backspace нажав, а воно тобі весь текст видалило ніби ти його зажав на кілька секунд. І діло не в блютус, і не в клавіатурі, та сама проблема з різними клавіатурами, з вбудованим блютусом і китайським. Це щось на рівні вінди.

На робочому ноуті за 5к баксів, вся звукова система може відвалитися, навітіь вбудований спікер, і через блютус нічого не можна добавити. Вінда просто каже що нічого не встановлено. Танці в device manager з рестартом драйверів не допомагають, тільки перезагрузка вінди допомагає.

Багато чого можу згадати із свого досвіду і досвіду колег на різних машинах.

От ви зараз виключні і аварійні ситуації описуєте так, неначе це стандартна робота у Windows. Навіщо? Що ви цим хочете довести? Кому?
Скільки працюю з Windows і нічого подібного, з того, що ви пишите, не спостерігаю. Хоча ні, було один раз, що мережева карта не хотіла ніяк працювати, але це була проблема мережевої карти.
Може все-таки дійсно проблема в прокладках між комп’ютером та стільцем?

Перейшов з MacOS на Ubuntu, безкінечно щасливий....

Перейшов з убунту на макос. так само безкінечно щасливий...

хмм... це воно! Це секрет циклічного безкінечного щастя

Я кожен день то на макос, то на убунту... У макбуку все ж трекпад приємніше...

Але це ви вже приплітаєте апаратну реалізацію. Мова ж була виключно про софтварну складову. А то так звісно, що можна казати — А краще за Б, бо залізо, на яке ставиться А, краще.
Та й взагалі, це питання дуже суб’єктивне, кому там що приємніше -

У макбуку все ж трекпад приємніше...

Хтось взагалі користується трекболом чи трекпоінтом, і «зверхньо» вважає користувачів трекпаду/тачпаду чи мишки примітивними створіннями.

Ніколи не переходив з MacOS на Ubuntu, безкінечно щасливий вже скоро як 20років!

Странно, а я лет за 20 ни разу не ремонтировал Windows. Вот как поставил семёрку, винда дальше сама обновлялась. Что я делаю не так?

Це ви про ноут? Або про системник? :) Ноут й 20 років це дивно...

Системник. Просто копировал содержимое диска C: на новый диск, и прежняя винда продолжает работать.

Це ви ще не довбались іс записом музики і asio драйверами. Кожен заруск умовного фл чи ріпера — кожен раз вилазить якесь нове г***о

ого, цікаво дізнатись вашу думку. Я не думала що з таким є проблеми. Поділіться своєю думкою та сферою діяльності)

Та я взагалі-то фронтенд) Але раніше багато займався музико і використовував відповідний софт Audition, FL Studio, Cocos Reaper і тд. Garage band на мак змінив просто все для мене, бо тепер не треба в мільйоні програм робити обробку + він доволі легко налаштовується. А ще якщо випадково висмикнув навушники зі слота, то не викидає синій екран, як на вінді

Видно що пост писала людина яка далека від техніки, перед тим як писати пости надалі в якісь сфері спочатку розберіться в тому ділі

Видно, що писала людина далека від культури та цікавості. Бо інакше би розібралась в якій сфері я працюю і не писала тупий коментар.

Видно, що писала людина далека від культури ...
... і не писала тупий коментар.

Анно, це вас навчили так відповідати на найкращих розрекламованих платних ІТ-курсах із рекрутингу?

Починаєш із зарозумілості — отримаєш зарозумілість, здається, все чесно

Починаєш із зарозумілості — отримаєш зарозумілість, здається, все чесно

Коментар Володимира можна назвати зарозумілим, але без хамства.
А ось відповідь Анни вже зарозуміла й з хамством.

Автори пишуть теми, щоб поділитися досвідом. Зарозумілі коментарі піднімають тему в топ і корисні для авторки, а її відповіді з хамством, навпаки, шкодять.

Але позитив, звісно, теж є: відсутні шаблонні відповіді про токсичність спільноти й подібне, тому є надія, що Анна зробить висновки.

Mac на інтел — це дуже дуже повільно в 2026, віндові ноути за ту ж ціну набагато краще. (У мене м4 про і він також гріється і часто лагає простий докер) Віндовс не використовував с 2014 року. (Зараз трохи по роботі) Сама МАКОС набагато зручніше вінди, але це так важливо як параметри девайсу.

Знаю людей, що після придбання Мака встановлюють вінду та 1с.

Вже давно та 1С вміє працювати через хром/сафарі, якщо сучасні конфігурації

Класне рішення. Щоб спробувати нову операційну систему треба підійти до цього трохи з розумом, я бачу як багато людей переходять на макОС намагаются на ній робити все так як би це була віндовс, ну і після цього скаржаться що така собі сестема. Перйшов з hp omen RTX3070 на MacBook m1 pro (в мене було багато різних ноутбуків цей найкращий із усіх), але на роботі видали віндовс ноутбук і мене шляк трапляє як кожен день він оновлюється зранку

Можна вмикати паузу для оновлень на півтора місяці.

Доброго дня, дякую за коментар, мені приємно,що ви уважно читали статтю.
Так, погоджуюсь з вашою думкою на всі 100%,перехід на мак це найкраще з усіх моїх придбаних.💕 Читаю попередні коментарі і теж погоджуюсь що могла б купити на м1 чи м2 проте була обмежена у фінінсах.+ Цей мак продавав знайомий у своєму магазині,знала що все з ним гаразд. Могло б бути таке, що купила з олх цеглинку на чужому айклауді чи залитий ноут. А тут все перевірено+я ще оглянула.
От наприклад зараз. Поїхала до бабці, допомагаю, спілкуюсь, в перервах роблю задачі з навчання. Зручно,леегко,приємно,потужно.🇺🇦💕

Не маю зайвих грошей на макбук і айфон, тому продовжую працювати на Windows та Android.
А от про щовечірній «ремонт» я не зрозумів. У себе такого не спостерігаю. А ви точно впевнені, що техніка від Apple не ломається і там нічого не треба оптимізувати? А куди подівся інженерний підхід?

Скажіть хтось застосовував мак м1 для навчання моделей як його вистачає?

Я хотів написати, що це виглядає навіть як антипіар Мейт)) Бо не можуть вони платити гроші за таке лайно, як цей текст, тобто конкуренти проплатили, щоб всі на приховану рекламу скаржилися. Але потім подумав — за таке лайно і конкуренти теж і копійчини не дали б. Це настільки погано, що аж кайфово))

З часом мій «інженерний» ентузіазм почав вичерпуватися. Кожен вечір перетворювався на черговий квест: то драйвери конфліктують, то якась критична системна служба Windows раптово вирішує «заснути», то улюблена IDE вилітає в найбільш незручний момент. Замість того, щоб писати код на React, я знову ставала «ремонтником».

Невидумані історії, про які неможливо мовчати.

+1
З цією фатальною помилкою Windows зіткнулися ще сисадміни 1990-00 років, часи тоді були жорсткі та нетолерантні і проблему визначали як «Problem Exists Between Keyboard and Chair» ;-)

думаєте, авторші вже глибоко за 50+?

навряд чи, але думаю що інтелектуальна деградація юзверів тільки пришвидшується)

Ну я б не списував отак відразу і категорично все виключно на користувача. У мене на вінді мій ігровий білд — там 11ий віндовс, і купа периферії (флайт симулятор, мошн платформа, VR+++ — що також впливає). Граюсь цим рідко, в кращі часи 4-8 годин в тиждень, але в середньому це в місяць (що печально якщо перерахувати вартість на годину гри). Так от, в мене через раз виникають якійсь проблеми повʼязані з драйверами, апдейтами і тд. Десь відсотків 10% моєї інтеракції з системою це колупання з драйверами, перевантаження після апдейтів і тд. І хоча цілком визнаю що 11ий віндовс це великий крок вперед з точки зору UIUX, але на жаль деякі аспекти як ото робота з драйверами, їх стабільність і тд не дуже то і спрогресувала за останні десятиліття.
Звичайно не сама операційна система є одним єдиним винуватцем — це в основному на стороні виробників комплектуючих — але проблема є, і я цілком розумію чому люди роблять вибір у бік макос — де один виробник відповідає за все — від заліза до софта принаймні в скопі самої системи.

Але ж не схоже що топікстартерка так активно грається)

У мене є старенький ноут Lenovo, ігровий, з двома відяхами 2014 року — досі працює, правда я їм рідко користуюсь — так я на нього ставив мікс: дві OS, при старті можна було обрати Windows 7 або Windows 8.1, потім змінив Win 7 => Win 10, а Windows 8.1 по факту більше 10 років не перевстановлював — і нічого, все Ок.
А на потужному стаціонарному компі, де я і нейромережі локальні підіймав і працюю з нього — вже 6+ років бігає Windows 10 — вже самому хотілося б форматнути і набело встановити, але стримую себе, бо буде багато мороки підв’язувати робочі доступи. Ця вінда вже потроху підглючує: наприклад із Microsoft Store перестала встановлювати деякі програми + втратила асоціації для дефолтової програми що відкриває цифрові зображення — прийшлося прикрутити якийсь ACDSee з останніх. Але нічого — жити можна)

P.S. Ех, найкращим був ACDSee 3 який я юзав ще у минулому тисячолітті на старенькому 486 DX4 100 тільки для того щоб дивитись картинки в галереї, згадую картини Бориса Валеджо в .pcx :-) а після цієї версії пішли суцільні перезавантажені глюкали.

Mate Academy

скрытая реклама говнокурсов

Поддерживаю. Автор гори в аду.

скрытая

она как раз до неприличия явная

Ця стаття нагадала мені прекрасне )

З часом мій «інженерний» ентузіазм почав вичерпуватися.

Коли я вступила в одну з найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy

Навіщо ви переплачуєте $4000 за розрекламовані платні ІТ-курси? У вас відсутнє вміння гуглити чи користуватися ChatGPT/Claude/Gemini?

Є повно безкоштовних якісних навчальних матеріалів, офіційно доступних у відкритому доступі від провідних університетів світу. Цього вистачає для самостійного вивчення. Є ще статистика відгуків на вакансії від DOU, щоб розуміти, який напрям в ІТ обирати, є ще схожа статистика на Djinni.

До того ж у тих, хто оплатив курси від Mate, є складнощі з поверненням грошей.

У автора дуже багато зайвих грошей. Це навіть по заголовку статті видно.

але це ж погодься таки героїчно, піти на платні курси, але купити древній мак

хто б з вас це зробив!? я б точно купив новенький макбук, а людина от інвестувала в директора школи! директор школи вартий найкращого!

Купив mac book air m1 роки 4 тому — просто треба було розробляти софт для ios, а не через те що шукав нового. І досі не можу звикнути до цієї системи, просто не розумію — чому я не можу зробити базові речі як відкрити калькулятор зверху вікна браузеру одночасно наприклад, не кажучи вже про дуже таку-собі версію VS Code (який мене влаштовував як IDE на вінді). Але саме залізо — працює просто топ, такої швидкості не бачив на інших ноутах того ж цінового діапазону (юзаю для розробки ігор)

Популярні безкоштовні варіанти — Numsy або Calculator Pro. Вони дозволяють викликати калькулятор кліком або гарячими кнопками, не перемикаючись між вікнами.
Альтернативно, стандартний калькулятор Apple можна закріпити поверх всіх вікон, вибравши у верхньому меню Вигляд > Завжди на передньому плані. Для швидкого доступу до нього створіть шорткат через інші програми.

про VS code — не зрозумів. Він є для Mac

порада: пошукайте якісь Tips & tricks for Mac, або топіки типу Як я налаштував мак для себе.
мені на перших порах після вінди дуже допомогло

Не знаю... В мене Acer Aspire 15, важить десь 1.5 кг, батареї вистачає десь на 8..12 годин роботи та Asus NUC 14. Встановив Windows 11 Pro, і ніяких ремонтів не робив, я забув шо таке встановлення драйверів включення та відключення служб, як це було в Win98 та WinXP, забув, шо таке конфлікти залежностей при встановленні нового софту в Linux-Unix системах... Коли годинами сидиш на форумах і шукаєш, як побороти конфлікти залежностей, або шукаєш драйвери, або годинами передивляєшся служби та компоненти windows, шоб вимкнути ті, які тобі не потрібні, щоб зекономити пам’ять та ресурс процесора...

Win 11 Pro зараз це система, яку встановив, і забув про то, шо треба скачати драйвер під новий принтер чи сканер, або будь-яку іншу нову залізяку, бо все або вже є в системі, або само встановлюється.
Коли вже не треба шукати, які служби потрібно вимкнути, бо і так по-перше 16ГБ пам’яті — це достатньо, по друге — всі служби стоять в режимі автоматичного запуску, і не працюють без потреби.
Інші надумані причини, як от «багато реклами», чи ще якась фігня — це просто від того, що народ використовує зазвичай російські взламані Windows, де посеред рекламних агентів — ще може бути велика кількість програм-шпигунів. І в той же час — більшість інструментів, таких, як командна строка, чи PowerShell, msc, або wmi — все ще залишаються, і не змінюються.
Тож... Кожному своє...

1,5 кг — це вже багато. У рюкзаку відчувається як зайва вага. В мене Lenovo ThinkPad E490 але набагато більше подобається Lenovo X280, особливо якщо не брати окрему зарядку — він заряджається від USB Type-C, тож підходить зарядний пристрій від телефону.

батареї вистачає десь на 8..12 годин роботи

який процесор і який режим )

Win 11 Pro зараз це система, яку встановив, і забув про то, шо треба скачати драйвер під новий принтер чи сканер, або будь-яку іншу нову залізяку, бо все або вже є в системі, або само встановлюється.

угу, а потім опа і звук відвалюється, чи мікрофон, чи взагалі блютус, чи починає жостко лагати і процес system interupts жре 90% cpu. Чи відкриваєш кришку, а воно не прокидається, і треба хардресетнути зажавши power. Щоб швидко все працювало, треба раз в тиждень ребутати, і раз в 2 роки переустанавлювати. Це якщо використовувати для роботи, а не ютюбчик дивитися. У мене i9 Ultra 285h, 64гб пам’яті якщо що, а не асер з і5 16 гб )

по-перше 16ГБ пам’яті — це достатньо

хіба що для домогосподарки, гороскопи читати і ютюбчик дивитися, а не для роботи

це просто від того, що народ використовує зазвичай російські взламані Windows

вже років 15 так ніхто не робить, тим більше серед ІТшників. Хіба що студенти може таким ще займаються, і сусід Колян який купив ноут на барахолці для порнушки.

— більшість інструментів, таких, як командна строка, чи PowerShell, msc, або wmi — все ще залишаються, і не змінюються.

саме так, такі самі як в 2010, нічого не змінилося )

тільки термінал добавили, єдина світла пляма, але треба допилювати, ставити стороні шелли, теми, тулзовини, і більшість з них або з костилями, або в альфа/беті версії, так як робилися під макос і лінукс, і про вінду не думали. Тобі все одно треба якийсь баш compatible шелл для роботи, чи щось модне типу fish, тому немає смислу інвестувати свій час в PowerShell, який нікому непотрібний, і навіть ШІ агенти гірше з ним працюють так як навчалися на баші

угу, а потім опа і звук відвалюється, чи мікрофон, чи взагалі блютус, чи починає жостко лагати і процес system interupts жре 90% cpu. Чи відкриваєш кришку, а воно не прокидається, і треба хардресетнути зажавши power. Щоб швидко все працювало, треба раз в тиждень ребутати, і раз в 2 роки переустанавлювати. Це якщо використовувати для роботи, а не ютюбчик дивитися. У мене i9 Ultra 285h, 64гб пам’яті якщо що, а не асер з і5 16 гб )

виндовс тут не при чем, у тебя мусорный ноут — либо неудачная модель, либо вообще hp

Ага, мусорний, за 5к баксів )

І не тільки у мене, у половини людей в офісі різного роду скарги, ноути леново thinkpad, делл, бізнесові а не ширпотреб для мас

В особистому користуванні був делл, асус, хуавей (перед тим як кричати китайщина, погугли, це преміальний віндо ноут по ціні макбуків коли вони були дорогі), ксяомі. Блін, іронічно но з ксяомі було найменше проблем, але я ним найменше користувався. І з хуавеєм великих проблем не пам’ятаю крім тротлінга. Хоча ні, сканер відбитків пальців відвалився з якимось віндоапдейтом і більше не запрацював. У родичів сьорфейс, на глюки не сильно скаржаться, але вони юзають тупо для ютюба і вебчика.

Ага, мусорний, за 5к баксів )

да, мусорный, цена и качество не обязаны совпадать. напротив, в большинстве случаев цена выше качества

І не тільки у мене, у половини людей в офісі різного роду скарги, ноути леново thinkpad, делл, бізнесові а не ширпотреб для мас

на работах обычно выдают наихудшие варианты из возможных, бо завхоз вчера с дерева слез и все его понимание какие компы покупать сводится к тому где цифры больше, то и лучше

В особистому користуванні був делл, асус, хуавей (перед тим як кричати китайщина, погугли, це преміальний віндо ноут по ціні макбуків коли вони були дорогі), ксяомі

сча все китайщина, хороших ноутов не существует, максимум есть 1-2 нормальных модели у каждого производителя. кроме hp

у каждого производителя. кроме hp

А я навпаки за останніх 10+ років переконався, що НР досить вдалі ноути. Маю два корпоративних ноути НР і навіть вдома приватний лежить теж НР.
От які ноути трешові (не дивлячись на «іменитість» бренду) — це DELL. Скільки їх спробував, і всі виявилися шлаком (як корпоративні, так і особистих парочку).
Зате моніки у них — це топ, one love💕 (ну і LG теж нормас).

в силу рода деятельности тебе не ноут нужен, а кнут. вот и кажется что hp норм, но если бы ты знал как его нагрузить, то результат бы тебе не понравился

Нормального HP ще не бачив. От Lenovo ThinkPad інша річ.

да, мусорный, цена и качество не обязаны совпадать. напротив, в большинстве случаев цена выше качества

Давай список немусорних віндоноутів кращих за бізнесові делл і леново

на работах обычно выдают наихудшие варианты из возможных, бо завхоз вчера с дерева слез и все его понимание какие компы покупать сводится к тому где цифры больше, то и лучше

а ти точно в ІТ працюєш а не в бухгалтерії колгоспу?

Це ще треба пошукати софтверну компанію щоб на залізі економили, тим більше на заході. Я таке бачив тільки в невеликих українських компаніях на 15 чоловік в панельній двушці, максимум трьошці.

Об’єктивно, нічого кращого немає з віндоноутів, може тільки сьорфейс, но він по залізу слабший, немає потрібним нам конфігурацій.

Давай список немусорних віндоноутів кращих за бізнесові делл і леново

где я его возьму?

Це ще треба пошукати софтверну компанію щоб на залізі економили

глобаллоджик — хп, софтсерв — хп, епам не знаю, я в черном списке у них, но думаю что тоже хп. хп это самые худшие ноуты. но вообще я не про экономию писал, а про выбор из плохого и худшего варианта. берут бюджет на ноут, условно 1к, и смотрят где цифры памяти и проца выше. хп обычно выигрывает в таком. только вот работать он никогда нормально не будет

Вибір МакОС був валідний доки Apple не відмовилася від підтримки 32 бітних застосунків (прощавайте старі ігри) і NVIDIA (прощавай можливість тренувати нейромережі). Що далі вони викинуть?

Тому наступний логічний крок — перехід на Лінукс. Бонус: ставиш лінукс замість вінди на ноутбук, отримуєш x2 прирост збереження батареї

Тому наступний логічний крок — перехід на Лінукс. Бонус: ставиш лінукс замість вінди на ноутбук, отримуєш x2 прирост збереження батареї

Так це ж брехня, лінукс з коробки не вміє працювати з контроллером батареї, він навіть не вміє давати команду контроллеру, щоб той перестав заряджати акумулятор коли акум заряжений на 100% вже.

Маячня. Тобто всі ноути з лінуксом вибухають?
Manjaro робить це з коробки
Річ навіть не в тому, що лінукс якось по-інакшему заряджає батарею
Він просто не робить всіє дурні, що робить вінда у фоні

Доброго дня, як буде вільний час вивчу лінукс) може зайде)

Коли я вступила в одну з найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy, на курс Front-end developer + Recruiter

Суть статтi, можна не читати.

ахахха я просто читаю тут ще кілька коментарів про ніби рекламу курсів ну ви занудні 😂я не писала відгук чи про курси. так, для вас можна не тільки суть статті не читати- для вас можна статтю не читати бо ви саму суть не вловлюєте. Не подобається-виходите з чату, знаходите нову зону для невдоволення.

ахахаха запишiться на якiсь курси вiд

найкращих ІТ-шкіл України, Mate Academy

щоб писати менш палевнi пости з рекламою, ахахаха

Просто писати, що в статтю вставили рекламу платних курсів, — цього мало. Абітурієнти це побачать, подумають, але все одно хтось запишеться на ці платні ІТ-курси за $4000.

А ось перенаправляти на безкоштовні навчальні матеріали про ІТ — це вже дієва стратегія.

Це як ловити кулак рукою й показувати силу «як у кіно» або контролювати лікоть і перенаправляти удар.

Ну то який інший смисл цієї статті? Її КГ/АМність просто зашкалює

Make my eyes unsee this trash!
Очікуємо частину 2: як я прошивала Android телефони а потім купила iPhone 12.

Досвід користування Windows дуже залежить від машини, якості драйверів та встановленого софту. Свого часу лептопи ASUS вкупі з win7-8 мені знатно виїли мозок, потім вісім років на «макбуках» (включно з моделями на Apple M), зараз третій рік з DELL на win11. Політ нормальний, назад на «мак» не тягне, можу запросто свій воркфлоу розгорнути на обох ОС.

Що робить цей допис на Доу?

Прихована реклама розрекламованих платних ІТ-курсів Mate academy за ~$4000.

Стаття виглядає як рекламна. Жодного факту.
Мені подобається мівіна. Вона чудова! Більше не треба обирати в магазині різні сорти локшини по довжині чи якості! Не треба стояти над каструлькою та стежити за тим, щоб при кипінні, окроп не плюхнув на плиту! Та й нащо та плита! Зараз вистачає й чайника!
Вбачаючи те, що я полюбляю бульйоні кубики, мівіна чудово вписалася в мій раціон! Я в захваті!

Технікoю Apple користувався лише в період життя, коли працював дизайнером, це близько 15 років, використовував в основному аймаки, потім просто підключив монітор від апле до робочої станції на віндовс і на цьому зупинився. Зараз в користуванні із техніки Apple тільки три iPhone,(11, SE 2022, 14) які валяються із офісними номерами як дзвонилки і старенький монітор. В якості основних пристроїв використовую ноутбук Dell з Linux+Windows на борту і Samsung S23 ultra. Apple в якості основних пристроїв не приживаються... ніяк. Що айфон що макбук дико бісять до сих пір.

Розбавлю трошки токсичність в цьому блоці коментарів)

Теж шукав легке і потужне залізо і хоч мав HP DragonFly який справлявся зі своїми задачами на Windows з часом все-таки відмовився від ОС маленької інді компанії дрібномʼяких і перейшов на unix-like.

Проте згоден з попередніми ораторами, що MacBook Pro на i7 не дуже оптимальний вибір у 2026( Підозрюю що сучасні Air починаючи з M3, якщо не з M2, будуть легші і більш продуктивні. Не кажучи вже про те, що для користувача який любить розібратись дійсно існують Ubuntu, Mint та інші безкоштовні дистрибутиви.

Не знаю, які там служби на Windows «засинають», можливо, я просто збірку від Васяна не ставив просто, а офіційний образ тільки. Ну і міняти ноут на Mac на Intel в 2026, таке собі рішення, як на мене. Можливо, можна було взяти просто нормальний ноут?

Якщо у вас там щось ламалося у віндах зі службами, то так само буде ламатися і у макаках, авжеж, якщо ви туди полізете ручками щось «оптимізувати».
Наразі у віндах є одна величезна проблема — вірусня і тому подібне лайно, від якого майже нічого не рятує. Але шукати вихід у просто дорожчому бренді, ну таке...
На зараз є кращі пропозиції з тією ж віндою (або без), легші і спритніші залізяки.
Не подобається вінда — беріть без ОС, та сетапте ubuntu, судячи з ваших описів — підійде.
Але зараз ви вступили в ряди макових євангелістів, якшо подобається, то ваша справа, але на статтю це не тягне, бо схоже на проповідь.

Наразі у віндах є одна величезна проблема — вірусня і тому подібне лайно, від якого майже нічого не рятує.

Вот чого немає того немає.

А вот що є:

— жахлива робота на ноутбуках, вічно щось відвалюється, неважливо який ноут і яка ціна, хоча і на десктопі не все гладко. Будете говорити що це вина виробників заліза — мені все-одно чия вина. Про якість самих ноутів навіть говорити не буду.

— засирання, у мене ноут за 5к баксів (на роботі видали, сам би такий не купив звісно), самий топ із топів по начинці, і все-одно вінда з коробки і вінда через рік це дві різні речі. Будете говорити що «поліз ручками щось оптимізувати» і «сам засрав» — мені все-одно. По-перше, у нас такі корпоативні полісі що нічого не зробиш і навіть лівого софту не поставиш, по-друге це моє діло що я ставлю і видаляю, я не лізу в внутрянку системи, якого фіга ти засираєшся?

— погана робота з кількома моніторами і віртуальними десктопами

— відсутність нового софту. Да, дожились! Новий, модний девелоперський софт виходить на макос і потім може через рік на вінді... бетка. Взнаєш про якусь нову, прикольну утилітку, а там макос only. А так щоб вінда only — це якийсь софт для токарного станка 2000-х років який мені нафіг не всрався.

— шели, термінали — кам’яний вік, а зараз в ШІ агентський кодинг де з консолі не вилізаєш це стало особливо больно. Всі сучасні тулзовини під лінукс/макос і в кращому випадку якісь костилі для вінди.

Скажите використовуй wsl? так, спасає, але...
1. Якщо невеликі проекти.
2. Воно ж глючне. Законектив vscode, зранку відкриваєш ноут, а всі твої 5 інстансів vscode кажуть що конект втратили. І нічого не допомагає крім як рестарт wsl, а у тебе там 5 терміналів відкриті на кількох десктопах, і знову бери все відкривай, підключай, запускай.
3. Все-одно костилі. Щось не працює і тобі все-одно треба вінда. А це значить, що весь свій консольний environment налаштовуєш в двух системах.

— відсутність нового софту. Да, дожились! Новий, модний девелоперський софт виходить на макос і потім може через рік на вінді... бетка. Взнаєш про якусь нову, прикольну утилітку, а там макос only. А так щоб вінда only — це якийсь софт для токарного станка 2000-х років який мені нафіг не всрався.

мені на macos не вистачає:
* Vivado
* Ansys HFSS

Угу, доволі нішеві штуки. А вот те що є на макос і немає на вінді доволі не нішеві.

Наразі у віндах є одна величезна проблема — вірусня і тому подібне лайно, від якого майже нічого не рятує.

Ура 2007 повернувся таки, а ви всі бля кажете не повернеться, не повернеться, а тут чєл з віндовс хп свій експіріенс розказує. Яка вірусня бляха, той дефендер ліцензійний чистий софт не завжди дає запустити, він тобі буде вірусню запускати, ага.

Macbook на Intel в 2026? Неочікувано

Чому я відмовилася від нескінченного ремонту Windows і перейшла на macOS

Тим часом стаття — «я купила ПК лептоп на 3 кг, а потім замінила його маком на 1.5 кг».

ставлю віндовс. інсталюю тотал командер. більше віндовс не ковиряю

підтримую, але таки Double Commander, якось зручніше, але то на любителя :)

Не беріть інтел! беріть м-ку хоча б першу.

процесор Intel i7

У вас на календарі рік який?

не знаю як там у вас, але мій старий інтел 2019 ні з чим крім обігріву долонь давно не справляється, але легенький сетап мабуть таки потяне

але з іншого боку вони зара коштують копійки. Але вже тоді краще б щось на м1 взяли

плюсую, особливо під час блекаутів...
до тогож наступна версія ос дропне підтримку інтел чіпів

С учетом что вместо фронта имеем рекрутинг, оно и не удивительно. Гламурная «галактика МакОС» самое то. 😁

а масивний блок живлення додавав ще мінімум 1-2 кг.

Лол 2кг? Это вес среднего ноутбука на рынке. Даже в ноутбуках 25 летней давности он столько не весил.
ЧатДЖПТ: «Вес самого адаптера составляет около 450–630 граммов, а вместе с силовым кабелем для подключения к розетке общий вес комплекта достигает 0,9–1 кг»

1 килограм мужчины и 1 килограм девушки — это два разных килограма )

Відновлюю собі ASUS ExpertBook B1400, щоб заряджати його через USB Type-C. Так не доведеться носити окрему зарядку для ноутбука — вистачить однієї, спільної з телефоном.

Ну наверно в 2026 PD переходник за 3$ для старых ноутов не купил только ленивый

Підписатись на коментарі