Немає міністерства, яке захищає стартапи

Чому держава рахує, скільки я вже приніс у бюджет, — а не скільки я здатен збудувати

Останні тижні я витратив не на продукт, не на команду і не на клієнтів. Я витратив їх на те, щоб довести державі право свого підприємства існувати під час війни. Я збирав виписки, бухгалтерські довідки, звіти про відповідність, пояснення до пояснень. Я перечитав постанови, накази й критерії так, як не читав жодного контракту. І в якийсь момент я зрозумів просту, майже принизливу річ: уся ця машина створена не для таких, як я. Вона створена для тих, хто вже великий.

Я хочу пояснити читачеві, чому так сталося, — без емоцій там, де потрібні факти, і без пощади там, де йдеться про логіку системи.

Держава вимірює минуле, а не майбутнє

Щоб отримати статус критично важливого підприємства — а разом із ним право забронювати своїх людей від мобілізації, — компанія має підтвердити відповідність кільком критеріям одночасно. Обов’язкові: відсутність податкового боргу і середня зарплата не нижче за встановлений коефіцієнт до мінімальної (з 1 вересня 2026 року це майже 26 тисяч гривень на кожного). Плюс щонайменше один «профільний» критерій — від сплачених податків на мільйони до статусу резидента Дія.City з винагородою 1200 євро на людину.

Придивіться до природи цих цифр. Кожна з них вимірює те, що ви вже маєте: скільки вже заплатили, скільки вже носите в бюджет щомісяця, який оборот уже пройшов через рахунок. Це метрики зрілого бізнесу, який давно перетнув точку беззбитковості.

А тепер — що таке стартап на старті. Це команда, яка навмисно не носить гроші в бюджет, бо вкладає кожну гривню в ріст, у продукт, у гіпотезу, яка може не спрацювати. Стартап на ранній стадії — це про ризик і швидкість, а не про фіскальну «вагу». Ми свідомо палимо ресурс сьогодні, щоб створити вартість завтра. І саме за це — за те, що ще не встигли розжиріти, — система нас відсіює на вході.

Держава ставить нам умову: доведи, що ти вже великий. Але якби ми вже були великими, ми б не були стартапом.

Система критичності побудована за галузевим принципом: у кожної сфери є «профільний орган», який визначає свої критерії й бере під захист «своїх». І ось тут відкривається головна діра, у яку провалюється ціле покоління засновників.

Подивіться, кого захищає кожне відомство — не за деклараціями, а за тим, як написані його критерії.

Цифрове відомство де-факто налаштоване на великий IT — на компанії з експортною виручкою й високими винагородами. Його метрики (той самий поріг 1200 євро на людину) писалися під зрілий аутсорс і продуктові компанії з інвестиційними раундами за плечима. Молода команда на власні кошти під ці цифри не підходить конструктивно, а не випадково.

Культурне відомство оперує категоріями сталих культурних виробників — тих, хто вже роками реалізує масштабні проєкти. Логіка «покажи два великі проєкти за минулий рік» знову вимагає історії, якої в новачка немає.

Відомство регіонів і аграрне заточені під виробників, громади, агросектор — під тих, хто має землю, потужності, обороти.

Відомство у справах ветеранів сфокусоване на ветеранах — і це правильно. Але засновник, який будує в тилу технологію для тих самих ветеранів, у їхню рамку не вписується.

Складіть це разом — і побачите, що стартап як явище не має свого дому в державі. Він не «достатньо IT» для одних, не «достатньо культура» для інших, не «достатньо виробник» для третіх. Він падає між усіма кріслами. Немає жодного органу, чиїм прямим завданням було б сказати: рання технологічна команда — це стратегічний ресурс країни, і ось критерії, написані під її реальну природу, а не під натягування чужих метрик.

Стартап-спільнота в Україні фактично перебуває у вигнанні. Не тому, що хтось видав указ про вигнання. А тому, що її просто забули вписати в систему — і ця забудькуватість дорожча за будь-який злий намір.

Подвійний капкан

А тепер додайте до відсутності підтримки другий бік. Поки засновник намагається довести, що його команда важлива, за ним уже бігає ТЦК. Тобто держава однією рукою не дає інструменту зберегти ядро команди, а другою — забирає це ядро фізично.

Виходить капкан: щоб урятувати компанію, тобі треба стати «критично важливим»; щоб стати критично важливим, треба вже бути великим; щоб стати великим, потрібні люди й час; а людей і час у тебе забирають рівно тоді, коли ти намагаєшся їх набрати. Замкнене коло, з якого мала команда з невеликим бюджетом виходить лише двома шляхами: або згорає, або емігрує разом із засновником.

І кожен такий вихід — це мінус одна майбутня компанія, мінус робочі місця, мінус податки, які вона платила б через три роки. Держава економить одного мобілізованого сьогодні й втрачає підприємство завтра.

Чесно про інший бік

Було б нечесно вдавати, що держава діє зі зла. У неї є реальна й важка проблема, і я це визнаю.

По-перше, війна: людський ресурс обмежений, і кожна бронь — це хтось, хто не піде на фронт. По-друге, система бронювання роками була мішенню для зловживань — фіктивних працевлаштувань, «броні за гроші», компаній-пустушок, створених виключно щоб сховати людей. Саме проти цього писалися останні зміни 2026 року з їхнім прямим формулюванням про «штучне бронювання з метою ухилення». І я розумію чиновника, який, дивлячись на молоду компанію з двома працівниками й оборотами між афілійованими особами, бачить не наступний Revolut, а потенційну схему.

Це справедливе занепокоєння. Проблема не в тому, що держава хоче відсіювати шахраїв. Проблема в тому, яким інструментом вона це робить.

Тупий інструмент відсікає не тих

Коли єдиний фільтр проти фейку — це «покажи, що ти вже великий і вже багато платиш», цей фільтр за визначенням ловить у ту саму сітку і шахрая, і чесного засновника на ранній стадії. Бо зовні вони на папері схожі: обидва малі, обидва ще не носять мільйони в бюджет, обидва тримаються на грошах засновника.

Різниця між ними не в оборотах. Різниця — в траєкторії: чи є реальний продукт, реальні користувачі, реальна команда, яка щось будує. Але жоден із чинних критеріїв цю траєкторію не вимірює. Держава дивиться на фото стану на сьогодні й не дивиться на вектор. І тому відрубує саме тих, заради кого вся ця система нібито й мала б існувати, — тих, хто створює майбутню економіку, а не проїдає теперішню.

Що можна зробити насправді

Я не хочу лишатися в позиції скарги, тому кажу конкретно, як це лагодиться.

Потрібен профільний дім для ранніх технологічних команд — орган або хоча б окремий трек, чиїм завданням є не збирати з них податки, а не дати їм загинути й поїхати. Це не благодійність, це інвестиційна логіка держави в саму себе.

Потрібні критерії, що вимірюють ріст, а не вагу. Замість «скільки ти вже приніс у бюджет» — traction: динаміка користувачів, реальний продукт, підтверджені контракти, залучені інвестиції, темп найму. Ці речі так само перевіряються документами й так само захищені від фейку — навіть краще, бо схему складніше намалювати з реальною клієнтською базою, ніж із довідкою про зарплату.

Потрібно розчепити два питання, які зараз злиплися: «чи ти шахрай» і «чи ти вже великий». Це не одне й те саме. Фейк ловиться перевіркою реальності діяльності, а не порогом обороту. Малість — не злочин.

І, зрештою, потрібне просте визнання на рівні політики: засновник, який будує технологічну компанію під час війни, — це не той, від кого держава захищається. Це той, кого держава мала б захищати.

Я пройшов цей маршрут сам. Я не пишу це, щоб поскаржитися, — я пишу, бо бачив зсередини, як влаштована машина, і знаю, що вона відсіює не за злим наміром, а за поганим дизайном. Поганий дизайн лагодиться. Але спершу його треба назвати вголос.

Поки що ж усе просто: у цій країні є міністерство для аутсорсу, для культури, для аграріїв, для ветеранів. І немає жодного — для тих, хто будує з нуля. А саме вони — те єдине, чого не купиш за гроші й не відновиш указом, якщо одного разу дозволиш йому поїхати.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

якщо вам лінь читати все, ось головна думка

: засновник, який будує технологічну компанію під час війни

і не є друзякою квартала-95 може зіткнутися з проблемами

У нас банально права людей відсутні. А тут аж таке

Стартап — це процес прогріва гоя на бабки, щоб втюхати своє гімно і зіскочити, яке міністерство цим повинне займатися? І от буде в тебе міністерство стартапів конфліктувати постійно з міністерством захисту гоїв від стартапів.

дивись, тобі по-факту не потрібно ще одне міністерство, тобі потрібно щоб інші міністерства і відомства тебе не зай..ли.

Основна функція будь якого міністерства в Україні — це створення і управління корупційними схемами (Федоров звичайно виняток). Як це реалізувати в стартапах — незрозуміло, тому чинушам це не буде цікаво. Можна спробувати обіцяти місця в раді директорів і долі тих стартапів, але то можливий дохід в майбутньому, а приватні школи дітям треба оплачувати зараз.

Як людина що виросла у сімьї малих підприємців заявляю — найкраще що держава може зробити для малого бізнесу це НЕ ЧІПАТИ!!!!

Хитро.. швидко конвертують «майбутнє» в чергову схему обходу податків.

О, а давай ще міністерство шкарпеток!
Ото заживемо :)

І я розумію чиновника

так ціль держави і її чиновників не зробити щоб тобі було добре, чи щоб у нас було багато стартапів на високу додану вартість для користі суспільства. Ціль держави — щоб чиновнику жилося комфортно, щоб можна було будувати хатинки на твої податки) а твої чи суспільні інтереси, це вже другорядна річ для них.

цілі держави != цілі чиновників
ви пишете про реальність, справді так є, хоча в ідеалі мало би бути по іншому...
усі знають як, але ніхто не робе як тре, ні держава ні суспільство :)

є дуже гарна стаття яка пояснює чому так відбувається.
____
Чому ми очікуємо від держави одне (а отримуємо зовсім інше)

✔️ (Тестове запитання для перевірки розуміння написаного нижче: чому люди десятиліттями чекають реформ податкової, правоохоронної та судової систем, але ніяк не дочекаються?)

Люди весь час приписують державі невластиві їй функції, а потім дивуються й обурюються, що держава знущається з них замість того, щоб сумлінно виконувати «свої чудові функції».

Але в такому стані речей немає нічого дивного чи обурливого. Річ у тім, що в держави, насправді, є всього три функції (три риси), які їй притаманні. І погана новина полягає в тому, що ці три функції не мають нічого спільного з тим, що люди, які вірять у корисність і необхідність держави, хотіли б від неї отримати.

Хороша ж новина полягає в тому, що ці три притаманні державі функції логічно взаємопов’язані, і в них неможливо заплутатися, а держава завжди підходить до їх виконання з максимальною сумлінністю.

1️⃣Перша функція держави — це збір податків із людей, які перебувають на контрольованій державою території.

Податки — це безумовне (без обіцянки дати щось натомість) відбирання грошей у людей.

Чому держава нічого не обіцяє людям в обмін на їхні гроші? Тому що ці гроші вона збирає для себе (для безбідного життя можновладців, їхнього найближчого оточення та персоналу, що їх обслуговує), а не для людей, із яких вона збирає податки.

Слід розуміти, що незважаючи на те, що це не єдина функція держави, тим не менш, вона є основною. Адже збір податків на користь можновладців — це сенс існування держави.

Наступні дві функції держави лише створюють умови для того, щоб у держави була можливість виконувати цю її головну функцію.

2️⃣Друга функція держави — використання монополії на насильство щодо людей, які перебувають на контрольованій державою території.

Навіщо державі необхідна монополія на насильство? Все дуже просто. Без такого насильства неможливе виконання державою першої її функції — збору податків. Оскільки ніхто добровільно не захоче безглуздо розлучатися зі своїми заробленими грошима.

Ба більше, під час спроби відбирання у них грошей люди, застосувавши силу, можуть розправитися як із безпосередніми виконавцями такого грабунку, так і з його організаторами.

3️⃣Третя функція держави — монополія на суд (монополія на остаточне ухвалення рішення в судових спорах) на контрольованій державою території.

Ідеться не тільки про судові спори між людьми, а й про судові спори, однією зі сторін яких є сама держава. Тобто в суперечці між вами і державою тільки держава має право вирішувати, хто з вас правий — ви чи вона.

Навіщо державі необхідна монополія на суд? Бо без державної монополії на суд будь-який інший суд (правовий, а не державний) неминуче визнає перші дві функції держави — оподаткування і монополію на насильство — не функціями, а злочином.

Погодьтеся, такий погляд на державу чудово пояснює все, що відбувається в нашому житті. У будь-якому разі, відразу перестаєш дивуватися, чому держава постійно знущається над людьми, а не робить того, чого люди від неї наївно очікують.

Підписатись на коментарі