Розробив життєздатний проект за допомогою ШІ. І чому це зламало мені мозок

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Працюю в компанії, де на мене делегують купу рутинних задач, які потребують відповідальності, контролю та мультизадачності. Забувати нічого не можна. І ось я зіштовхнувся з проблемою: придбавши паперовий планер, я помітив, що користуюся ним просто заради того, щоб користуватися. Це лише додавало зайвого клопоту. Усі термінові записи я все одно робив на стікерах, які постійно губилися, а веб-аналоги виявилися так само незручними.

І тут мені прийшла ідея — створити власний, ідеальний quick-notes планер. І, звичайно ж, перше, куди я зайшов... Gemini!

Я попросив його створити просте розширення для браузера, і він... ЗРОБИВ! Навіть без детальних роз’яснень я отримав простенький записничок, який відкривався хот-кеєм. Все як я хотів. І я почав пробувати далі.

І тут у мене, як то кажуть, впали штори. За кілька десятків промтів я отримав життєздатний, повноцінний проєкт, який не соромно опублікувати в Chrome Web Store. Без багів та помилок. Все було зроблено просто бездоганно.

(звичайно баги присутні, але я доведу проект до ідеала! p.s. скролбар вже виправлений)

3 роки я витратив на навчання в IT-університеті, де ChatGPT був заборонений для написання коду. 3 роки життя в суспільстві, де казали, що це неможливо. 3 роки вагань та прийняття рішення, що «це не моє». І всього лише одні вихідні, щоб написати проєкт, який мені ще в п’ятницю здавався нереальним.

Однозначно, за цим майбутнє, і в цьому напрямку треба рухатися. Тепер вивчати всі форми і види дужечок на клавіатурі — це просто пережиток історії.

А як ви ставитеся до vibe-coding? За цим майбутнє?

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

<--- Вайб кодінг. Хоча можливо що й агентік.

В мене є протилежний досвід
Всі переконували мене, що клауде кращий аі. Попросив зробити просту програму на реакт натів. Просто брати дані з гугл таблиць.

Але я не програміст на реакт натів. Код, який він зробив, не запрацював, а без знань як працює реакт натів, розбиратись що пішло не так довелось довго.

Аі зараз як лотерея. Ти ловиш заряд допаміну і віру в псевдотехнологію, коли вона працює з першого разу. Але робота інженера як раз в тому, щоб розібратись у випадках коли щось не працює.

Нагадує стажерів у хірурга. Вони можуть підготувати все для розрізу, прийде хірург, зробить один розріз за пів секунди і піде. Або залишиться 20 годин рятувати пацієнта аби той жив.

Я себе й не вважаю розробником після цього, але написати простенький інструмент його достатньо. Можливо у вас виникло питання мови, він просто не дуже розуміє реакт натів?

Ну як так виходить, що кожен раз коли я прошу щось зробити АІшку, вона галюцинує нерозбірливий брєд? :) І наче промпти окей, і задачі прости

Єдиний раз коли вона справилась з задачею, це коли я попросив json в java класс перетворити з аннотаціями. А всі інші запити — кожен галюцинація

Я зробив за допомогою нього програму, яка заповнює швидко за мене електроний журнал в школі, я розробив багато інтерактивних html уроків та сервіс, який ці уроки зберігає і правильно відтворює, симулятори різноманітні для дітей. Але найголовніше досягнення поки не можу розкрити, але пишаюся ним.

Вітаю, залишаю посилання на свій нотатний для всіх бажаючих!

chromewebstore.google.com/...​abaeobkbpnbfmhjebjcdaombf

Я також займаюсь Vibe coding через Claude. Я зміг написати розширення яке прибирає рутинні задачі (клікає куди потрібно, вставляє в поля що потрібно). Це скоротило 99% моїх «лишніх» дій. Я доволі добре розумію за якими алгоритмами можна побудувати мій інструмент, як він має працювати, що передбачати, логіку викононання роботи за виключень. Так в коді сторінок довелось трохи поритись і розібратись що з того мені там потрібно. Але весь коди пише ШІ.
І зараз я створюю професійний інструмент первинного аналізу продуктів на Amazon щоб відсіювати не вигідні товари і залишати на аналіз людини лише ті що пройдуть критерії. Дизайн створюю в GPT референс передаю в Claude де відбувається реалізація. Вміння користуватися будь-якими інструментами для реалізації ідей — це правильний напрямок. Особливо коли результати приголомшливі.

Круто! Як давно цим займаєтесь і скільки виходить за підписки на місяць? 😄

Можете поділитись — які саме рутинні задачі вирішує таке написане вами розширення?

І чого в коментарях накинулися на автора? Ну зробила людина простеньку програмуліну, яка до всього ще й працює — так, спершу це насправді приємно дивує — про що власне і стаття. Автор — молодець що експериментуєш і дивишся у світле майбутнє!

Был в какой-то другой статье отличный аргумент:
AI ускоряет процессы. И как следствие — максимизирует все плюсы и минусы.
Т.е., если ты — изначально хороший инженер с опытом разработки — AI напишет хороший масштабируемый код. Памамуша на этапе выбора технологий, оформления ТЗ, код-ревью — ты сделаешь скорее правильные решения.
Если же у тебя опыта в разработке — 0, то написанный код, скорее всего, будет низкого качества — ты просто не поймёшь, где AI делает неправильно.

Все було зроблено просто бездоганно.

дуже сумніваюся :)

3 роки я витратив на навчання в IT-університеті, де ChatGPT був заборонений для написання коду.

і це дуже, дуже правильно, хоча і не фундаментально (та й ніколи не було)

а ще б тиждень витратив, і можливо, знайшов би не один подібний планувальник.....
біда сучасності: навайбкодимо те що вже є і краще, або ні

Це був простий код в простій програмі. Claude робив все так як я йому описував, додавав свої фішки які справді були зручними, та провів повну оптимізацію коду. В цьому й полягає моє здивування та чому я написав цей топик, бо ще 3 роки тому ChatGPT не міг й цього. Пам’ятаю як на 1 курсі писали калькулятор, чатік навіть з цим не впорався. Звичайно, в повноцінній роботі й в серйозних проєктах його використовувати складно, але що буде ще через 3 роки? 🤫

В тому то і вся проблема, почитайте структуру всіх цих ллм , це навіть не близько до реального ші . Це звичайна програма але з дуже складним алгоритмом і кучей умов «якщо» і раніше цих якщо було мало )
P.S. ллм дуже спрощує кучу задач але не треба забувати просто ця відповідь тільки для цього ) Бо куча «ефективних» менеджерів просять зараз використовувати ші там де він взагалі не потрібний або скоріше шкодить

дуже сумніваюся :)

Почему?
У Gemini, конечно, с качеством кода не оч, но если брать Claude 4.8 на xhigh/max и делать пайплайны для ревью самого себя — то код будет на удивление неплох. Архитектурные ошибки и edge-cases ревьюверы ловят оч неплохо. А если ещё и полноценные системные тесты добавить в пайплайн — то вообще няшка получится.

Підписатись на коментарі