Аналіз публічної інформації про Ярослава Характерника та ReadyToTouch
Привіт, я часто критикую ІТ-компанії на DOU за перепрацювання, кріпацькі контракти, маніпуляції та затримки зарплат. Метою цього є підсвітити те, що більшості цих проблем можна уникнути, якщо досліджувати наявну публічну інформацію про компанію, її власників або ж відсутність цієї інформації. Також рекомендую розпитувати колишніх співробітників компанії, бо часто наявні проблеми в компанії публічно замовчуються по пів року-рік, і водночас на DOU повно хвалебних відгуків.
Звісно, моя діяльність також критикується спільнотою, і з’являються запитання до мене: чи маю я право взагалі критикувати українські ІТ-компанії, живучи в безпечній Туреччині, де я сплачую податки, чи зареєстрований мій проєкт ReadyToTouch юридично. На ці запитання я відповідаю в коментарях, але вони повторюються, тож створив цю тему, де розповім усе те, що писав раніше, буду відповідати на запитання, а також на цю тему буду перенаправляти з інших тем у майбутньому.
Моє справжнє ім’я — Ярослав Подорванов. Якщо ви хочете в цьому переконатися, то вам треба авторизуватися на DOU та перейти в мій DOU-профіль, де можна побачити зелене верифіковане посилання на LinkedIn-профіль Yaroslav Podorvanov, який верифікований державним ID.
Я переїхав до Туреччини 23 січня 2022 року. Переїхав у власне житло, яке купив трохи раніше — у листопаді 2021 року — за готівку, тоді таке було можливо в Туреччині. Гроші зняв із короткострокового валютного депозиту, у відділенні банку додатково перестрахувався, оформив ще якусь виписку й задекларував кошти в аеропорту. Це було моє перше декларування. Я чомусь очікував, що гроші будуть перераховувати, але я просто заповнив якусь форму, показав виписку з банку, мені поставили відмітку й побажали гарної дороги. Чому вирішив переїхати до Туреччини — якось напишу, тут буде посилання.
Перші кілька років у Туреччині використовував ФОП, але потім через публічні висловлювання українських держслужбовців про те, що мої рахунки будуть заморожені, вирішив закрити ФОП. Закрив його онлайн у жовтні 2024 року. Натомість зареєстрував компанію в Туреччині в липні 2024 року. Про те, які податки в Туреччині, вже розписував. Про свій досвід реєстрації компанії в Туреччині розповідаю особисто безкоштовно або за донат на свіжі збори DOU, коли до мене звертаються. Можливо, напишу про свій досвід реєстрації на DOU, якщо ця тема вам цікава, ось тут підписка.
Є ще одне запитання, яке мені ставлять у коментарях на DOU, — це про те, як саме зареєстрований проєкт ReadyToTouch. Про ReadyToTouch я багаторазово писав на DOU. Спершу це мав бути сервіс для анонімного пошуку роботи, а потім він став списком компаній, які використовують Go, Rust, Scala та Elixir у production. Це проєкт, під нього не зареєстровано ні компанію, ні торгову марку. У ReadyToTouch є 5 профілів компанії в LinkedIn для того, щоб збирати навколо проєкту спільноти й ділитися новинами, доданими компаніями та вакансіями. Проєкт узагалі не приносить прибутку. У списках компаній Rust та Go закріплені Mozilla та Google відповідно як компанії, причетні до створення цих мов, а під цим закріпленням є банер про можливість платного закріплення з пропозицією звертатися до мене в LinkedIn. Поки що 0 успішних звернень. Ставлюся до цього спокійно, бо одна з цілей проєкту — все ж спростити моє майбутнє працевлаштування.
Для дизайну й верстки ReadyToTouch я наймав початківців і переважно оплачував їхню роботу зі свого особистого рахунку в Україні на їхній ФОП. Початкова мінімальна компенсація, з якої починав співпрацю, — або $600/місяць, або $6/годину. Згодом з усіма переходив на парт-тайм, щоб вони могли будувати свою кар’єру й водночас продовжувати працювати над моїм проєктом. Через можливу заморозку рахунків домовлявся працювати за передоплатою з тими, кому це було комфортно. Затримки оплати траплялися дуже рідко, і в кожного завжди був вибір: або я оплачую вчасно (передам готівкою через родичів або ще якось), або +5% до суми через місяць. Завжди вибирали +5%.
Коли з’являтимуться нові запитання до мене, то буду або відповідати в коментарях до цієї теми, або доповнювати її.
Моя ціль — щоб українська ІТ-індустрія росла й була впізнаваною на міжнародній арені. Тож якщо ви також хочете цьому посприяти, то долучайтеся до опитування від Stack Overflow: stackoverflow.com/dev-survey/start

2 коментарі
Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.