Невидима робота менеджерів: коли та чому це стає проблемою і як її вирішити
Привіт, мене звати Катерина Подлеснюк, я QA-менеджерка в SQUAD. У QA я вже понад 11 років, приблизно половину з них — у менеджменті. Значну частину цього часу я ставила собі питання: як описати те, що я роблю? І що взагалі роблять менеджери?
Побутує враження, що менеджери здебільшого ходять на мітинги, дають своїм командам «дуже цінні та важливі» поради й живуть своє найкраще життя. Проте чи дійсно це так? Якби ж то!
Дуже часто менеджмент — це про купу контекстів одночасно: процеси, люди, конфлікти, планування, ризики, складні розмови, ескалації, узгодження очікувань між різними сторонами та ще приблизно 100 інших речей. Про все це й, звісно ж, кейси — поговоримо далі.
Систематизація
У результаті я прийшла до такого опису: менеджер — це ланка між компанією, клієнтами та командами, яка одночасно працює в кількох площинах: система, рішення, комунікація, майбутнє та зовнішній контекст. При цьому всі ці площини не існують окремо одна від одної. Зазвичай задача одночасно зачіпає кілька з них.
Я називаю це режимом павучихи. У тебе є своя павутина відповідальності, але крім цього ти відчуваєш зміни й коливання в десятках інших павутин, які так чи інакше пов’язані з твоєю. Для цього режиму потрібна висока ситуаційна обізнаність: уміння бачити взаємозв’язки, балансувати між процесами, людьми, бізнес-контекстом і ризиками, розуміти, де твій вплив буде найбільшим, і вчасно помічати сигнали, які можуть перетворитися на проблеми.
Тому далі детальніше розкажу про самі площини й те, як я для себе їх категоризувала.
Система
Система для мене — це середовище, яке ми створюємо для життя команди.
Вона потрібна для того, щоб зменшувати хаос і встановлювати зрозумілі правила гри: як ми працюємо, взаємодіємо, адаптуємо нових людей, розвʼязуємо проблеми та приймаємо рішення.
На практиці це означає будувати, узгоджувати та підтримувати процеси, створювати безпечне середовище та вбудовувати цінності в щоденну роботу, а не залишати їх лише красивими словами на сайті.
Рішення
Рішення — це одна з найцікавіших і водночас найскладніших площин менеджменту.
Дуже часто тут немає простого та класного для всіх варіанту. Іноді через складність самої ситуації, коли потрібно врахувати багато факторів, передбачити ризики та заалайнити велику кількість людей. Іноді — тому що будь-який із варіантів матиме свої наслідки для команди, бізнесу чи клієнта. Тоді доводиться шукати компромісний підхід, який буде найбільш оптимальним або найменш ризиковим для всіх.
Саме в цій площині постійно доводиться брейнштормити, пріоритезувати активності, розподіляти ресурси, вирішувати складні ситуації та працювати з кризовими ситуаціями.
Комунікація
Комунікація — одна з найбільш містких площин менеджменту, бо будь-яке середовище, і робоче також, будується саме на ній.
Саме тут доводиться налагоджувати та підтримувати взаємодію, вести складні розмови, працювати з фідбеком і допомагати командам приймати задачі, які далеко не завжди найцікавіші.
Хочу зазначити, що складні розмови — це не завжди про емоційно важкі ситуації чи конфлікти. Часто це про обмежений час, дуже зайнятих стейкхолдерів і необхідність швидко пояснити складну багатокомпонентну задачу та чітко сформулювати, що саме тобі потрібно.
Значна частина комунікації — це синхронізація очікувань між командами, бізнесом і клієнтами. Ми всі занурені у власні контексти й легко можемо припустити, що щось є очевидним для всіх. Проте це не так. Те, що очевидно для мене, може бути зовсім неочевидним для інших. Саме тому командам важливо розуміти, чому та як бізнес ухвалює ті чи інші рішення, а бізнесу — бачити реальні можливості та обмеження команд.
Майбутнє
Майбутнє — це площина, де ми прагнемо дивитися в завтрашній день: тут ми працюємо з невизначеністю, передбачаємо ризики та діємо на випередження; плануємо і думаємо про те, як поточні рішення вплинуть на команду в перспективі.
Також ця площина — про розвиток спеціалістів. Бо сильні команди не з’являються самі по собі: для цього потрібно бачити потенціал, створювати можливості для зростання та поступово готувати людей до більшої відповідальності.
Зовнішній контекст
Зовнішній контекст — це площина про правила гри, які часто ніхто не проговорює напряму: тут потрібно враховувати неявні обмеження, балансувати інтереси компанії, клієнта та команди, а також адаптуватися до постійних змін навколо.
На все це ще накладається ШІ-апокаліпсис, де очікування від швидкості, ефективності та продуктивності ростуть швидше, ніж люди встигають зрозуміти, як усі ці інструменти нормально використовувати та інтегрувати у своє життя.
Чому ця робота часто невидима?
Значна частина менеджерської роботи — це те, що відбувається між:
- очікуваннями й реальністю
- командами й бізнесом
- поточними потребами та майбутніми ризиками
- інтересами клієнта й можливостями команди
Саме в цих точках перетину ми працюємо більшу частину часу.
Найкращий результат нашої роботи — це проблеми, які не сталися, але це не найпростіша метрика для вимірювання.
До чого призводить невидимість
Невидимість менеджерської роботи впливає не тільки на самих менеджерів. Проблема в тому, що невидимість цієї роботи має цілком реальний вплив на бізнес.
Коли система довгий час працює стабільно, дуже легко повірити, що вона працює сама собою: процеси природно складаються в єдину картину, команда синхронізується без додаткових зусиль, а ризики вирішуються без ескалацій.
Тоді виникає цілком логічне питання: якщо все працює, навіщо нам стільки менеджменту?
У якийсь момент менеджмент починають скорочувати, проте результати такого скорочення можуть бути видимі не одразу — якісний менеджмент створює запас міцності. Чим кращу систему вдалося побудувати, тим довше вона триматиметься навіть без активної підтримки.
Але з часом змінюються пріоритети, зростає невизначеність, накопичуються нові залежності й проблеми. Система поступово втрачає стабільність, тоді знову виникає потреба в людях, які можуть повернути її в керований стан.
Менеджери повертаються й починають робити свою магію: відновлювати зв’язки, повертати прозорість і знову збирати систему докупи. Дуже бажано не запустити наступне коло менеджерської сансари.

Як зняти мантію-невидимку?
Перш за все, не варто очікувати, що команда, клієнти чи компанія самі зрозуміють, яку цінність ви створюєте і скільки зусиль стоїть за стабільними процесами, прогнозованими результатами та відсутністю проблем. Важливо підсвічувати свій внесок: пояснювати логіку ухвалених рішень і показувати взаємозв’язок між діями та результатами.
Якщо я працюю над складною задачею — знаки будуть. Тому колеги зазвичай у курсі поточного серіалу: що було в попередніх серіях, які нові сюжетні повороти з’явилися і як розвиваються події.
По-друге, потрібно залучати команду до ваших активностей. Допомагайте їм розвивати ситуаційну обізнаність, показуйте взаємозв’язки між людьми, процесами, рішеннями та результатами, вчіть бачити ризики й оцінювати їхній вплив.
Коли люди розуміють, хто за що відповідає та чого очікувати одне від одного, стає менше простору для непорозумінь і непроговорених очікувань. Це допомагає розвивати автономність, створює можливості для делегування та звільняє час для складніших і більш високорівневих викликів.
Щоб це не звучало занадто абстрактно, далі покажу кілька реальних кейсів зі своєї роботи.
Кейс 1. Уніфікація 1.0: як пройти через зміни разом із командою
Ситуація
У нас було кілька платформ зі схожим функціоналом, але окремими тест-сьютами для кожної з них. Потрібно було уніфікувати тест-кейси та створити єдиний тест-сьют, який працював би для всіх платформ. Однак реалізація мала свої особливості.
Підхід до уніфікації був повністю визначений замовником і залишав мало простору для змін. Будь-які коригування потребували значних зусиль і часу. Крім того, попри жорсткий дедлайн, на різних етапах змінювався як скоуп роботи, так і підходи до її реалізації.
Спочатку йшлося лише про покриття прошивки, але згодом до обсягу робіт додали всі сценарії, пов’язані з пристроями: застосунок, бекенд, connectivity та інші компоненти.
Еволюціонували й очікування щодо самих тест-кейсів. Спочатку вони мали бути орієнтовані на досвідчених QA-інженерів, які добре розуміють продукт. Згодом фокус змістився в бік універсальності та простоти виконання.
Змінювалися й вимоги до структури тест-кейсів: від атомарного підходу, де один тест-кейс відповідає одній перевірці, до перевірки цілих послідовностей подій у межах одного сценарію.
Усе це означало, що команді потрібно було рухатися вперед, регулярно переробляючи вже готові частини роботи.
Аналіз
Найбільшим викликом стало адаптуватися до нових правил гри.
Ми розуміли, що виконуємо задачу не найкращим способом, проте підхід до реалізації визначався поза межами команди. У цих обставинах потрібно було зберегти мотивацію команди та знайти спосіб ефективно працювати попри постійні зміни.
Дії
Першим кроком для мене було чесно проговорити ситуацію з командою: назвати цього слона в кімнаті, пояснити контекст і допомогти прийняти нові правила гри.
Так, це була не найпростіша і не найцікавіша задача. Але вона була важливою для бізнесу, і її потрібно було виконати якісно.
Я не хотіла просто поставити задачу і піти — мені було важливо пройти цей шлях разом із командою.
На старті ми разом максимально залучилися в процес: обговорювали підходи, визначали ролі та поступово вибудовували підхід до роботи. Я не приносила готового рішення. Ми працювали з ідеями колег, а моєю задачею було допомогти оформити їх у процес, в якому кожен розумів свою роль і зону відповідальності.
У розмовах із командою стало зрозуміло, що найбільше ресурсу забирає взаємодія зі стейкхолдерами. Тому я взяла цю частину роботи на себе, щоб команда могла сфокусуватися на виконанні основних задач.
Результат
У результаті ми виконали задачу вчасно, включно з етапами рев’ю з боку замовника.
Але найціннішим для мене стало інше — команда пройшла шлях від фрустрації та неприйняття до спільного пошуку рішень і фокусу на тому, як досягти результату в наявних умовах.
А всередині команди природно викристалізувалася нова лідерка, яка поступово взяла на себе координацію активності з боку QA, завдяки чому я змогла зменшити свою залученість і сфокусуватися на комунікації.
Як робота ставала видимою
Я не намагалася приховати складність задачі чи створити ілюзію, що все йде за планом.
Команда розуміла, чому змінюються вимоги, які обмеження існують і як ухвалюються рішення. Ми разом створювали процес, відкрито обговорювали проблеми та шукали рішення.
Саме ця прозорість допомогла зменшити рівень фрустрації, підтримати появу нових лідерів і перетворити складну задачу на спільну відповідальність.
Кейс 2. «Це ж було вже», або Уніфікація 2.0
Ситуація
Коли настав час використовувати результати уніфікації 1.0, виявилося, що рухатися далі з ними неможливо.
Важливо уточнити: уніфікація 1.0 була виконана відповідно до вимог і бачення замовника. Проблема полягала не в якості роботи команди, а в тому, що через обраний підхід результати виявилися непридатними для подальшого використання.
Так з’явилася уніфікація 2.0. Для покращення результатів першої хвилі стейкхолдери планували використати той самий підхід, що й раніше.
Попри формальний старт активності, вона тривалий час залишалася без відчутного прогресу через відсутність спільного бачення та людини, яка б вела активність і ухвалювала рішення.
Аналіз
Головний виклик полягав у тому, щоб доступно пояснити стейкхолдерам, чому попередній підхід не спрацював і чому повторення тих самих рішень не приведе нас до кращого результату. Окрім цього, потрібно було запропонувати альтернативний підхід й узгодити його між усіма зацікавленими сторонами.
Дії
Ми неодноразово поверталися до досвіду уніфікації 1.0: пояснювали, чому попередній підхід не спрацював, проте стейкхолдери прагнули якнайшвидше перейти до реалізації.
Після чергового мітингу, який не наблизив нас до спільного знаменника, я вирішила письмово зафіксувати позицію команди: ми можемо рухатися запропонованим шляхом, але тоді маємо бути готовими до нової зустрічі на уніфікації 3.0.
Коли у відповідь на цей лист я прочитала: «OK, let’s do it Kate’s way», то вже відчула п’янкий запах перемоги — адже Kate’s way is the best way.
Але перемога була ще далеко. Попереду чекала ще одна важлива задача — вирівняти очікування між стейкхолдерами.
Це було як побачити лебедя, рака і щуку в реальному житті: одна задача — і три різні бачення активності, її цілей та очікуваного результату.
Завдяки численним зустрічам, сторінкам у Confluence з аналізами та пропозиціями, купі аргументів, дискусій і постійній синхронізації нам вдалося домовитися про спільний напрямок, очікування, правила та підхід.
Після цього ми разом із командою декомпозували задачу, визначили етапи, послідовність дій, зафіксували критерії успіху та побудували процес, який дозволяв рухатися прогнозовано.
Результат
Таким чином абстрактна ініціатива з потенціалом на нову серію перетворилася на зрозумілий план дій і почала активно рухатися вперед.
Додатковим бонусом стало те, що зараз ми можемо використовувати AI інструменти для цього замовника, що дало нам можливість пришвидшити роботу та краще продемонструвати внесок команди та її експертизу.
Крім того, колеги вже створили кілька внутрішніх рішень, одне з яких ми плануємо масштабувати й використовувати в інших командах.
Найголовніше — цього разу нам вдалося розірвати цикл повторення тих самих помилок і створити тест-сьют, який можна легко масштабувати й використовувати в майбутньому.
Ми відкрито говорили про обмеження попереднього підходу й пояснювали, чому повернення до старих рішень не допоможе отримати інший результат.
Ми підсвічували ризики й показували зв’язок між попереднім підходом, рішеннями та їхніми наслідками.
Регулярна комунікація, прозорі критерії успіху та демонстрація проміжних результатів допомогли вирівняти очікування між стейкхолдерами й зробити внесок команди більш помітним.
Кейс 3. Єдині рівні сеньйорності
Ситуація
Ми отримали задачу вирівняти описи рівнів сеньйорності в межах усього QA-дивізіону.
Раніше в SQUAD не було єдиного QA-дивізіону — існували окремі QA-департаменти. Кожен із них жив своїм найкращим життям і мав власне бачення того, що означає той чи інший рівень.
Коли ми почали працювати над цією задачею, стало зрозуміло, що очікування до однакових рівнів у різних департаментах суттєво відрізнялися: десь вони були вищими, десь нижчими, а десь узагалі були відсутні. Через це в нас не було єдиного підходу до оцінки рівнів і проведення перформанс рев’ю.
Аналіз
На перший погляд, це виглядало як задача «просто описати рівні».
Потрібно було створити спільне розуміння того, що стоїть за кожним рівнем, і домовитися про єдині правила гри для всього дивізіону.
Головний виклик полягав у тому, щоб побудувати систему, яку приймуть і використовуватимуть менеджери, ліди та лінійні менеджери.
Дії
Спочатку задача виглядала дуже великою та складною, тому першим кроком ми її декомпозували.
Ми почали з аналізу поточних підходів у кожному департаменті: порівнювали очікування до рівнів, шукали спільне та фіксували відмінності. Після цього визначили загальний підхід: до якого результату хочемо прийти та якими принципами будемо керуватися.
Спочатку ми намагалися працювати над усім разом, повним складом менеджерської команди. Досить швидко стало зрозуміло, що такий формат забирає багато часу й не дає потрібної швидкості. Тому ми змінили підхід: невеликі робочі групи готували чернетки описів рівнів, а на спільне обговорення виносили лише ті питання, які справді потребували узгодження. Очевидні питання команди опрацьовували самостійно, а складні або дискусійні — обговорювали разом.
Результат
У результаті ми сформували єдиний підхід до рівнів сеньйорності в межах усього QA-дивізіону.
Менеджери отримали спільні критерії оцінки та єдині правила проведення перформанс рев’ю. А для команд з’явився прозорий шлях розвитку: зрозуміло, які очікування стоять за кожним рівнем і що потрібно робити, щоб перейти на наступний.
Ми не створювали нові критерії в закритому колі й не спускали готове рішення зверху.
Коли з’явилася перша робоча версія, залучили до обговорення менеджерів, лідів, лінійних менеджерів, HR та директора дивізіону.
Ми не хотіли просто презентувати результат, а отримати зворотний зв’язок, обговорити спірні моменти та разом сформувати спільне бачення. А тому відкрито пояснювали логіку ухвалених рішень, принципи, якими керувалися, та критерії, які закладали в основу кожного рівня.
Усі домовленості та очікування були зафіксовані й задокументовані. У результаті, команди отримали зрозумілий шлях розвитку, а менеджери — єдині правила гри.
Прозорі критерії розвитку важливі, але самі по собі вони не допомагають людині вирости. Кар’єрне зростання відбувається через реальні задачі, відповідальність і право на помилку.
Наступний кейс — саме про це.
Кейс 4. Делегування як інструмент розвитку
Ситуація
У межах уніфікації 2.0 нам потрібно було побудувати новий робочий процес і паралельно забезпечити прогнозований прогрес.
Мені швидко стало зрозуміло, що самостійно втримати весь обсяг координації, комунікації та управління цією активністю нереалістично: потрібна була людина, яка зможе розділити зі мною цю відповідальність, і на яку я зможу покластися.
У команді є сильний інженер із потенціалом до лідерської ролі: він добре орієнтується в продукті, мислить системно та вміє доводити справи до кінця.
Ми домовилися розділити зони відповідальності: я відповідала за загальне бачення, підхід, його узгодження та комунікацію зі стейкхолдерами, а він взяв на себе реалізацію активності з боку QA.
Аналіз
Для мене цей кейс був одночасно про розвиток майбутнього лідера та можливість вивільнити власний ресурс.
Головний виклик полягав у тому, щоб знайти баланс між підтримкою та автономністю: допомогти людині досягти результату, не забираючи в неї відповідальність за цей результат, бо делегувати задачу значно простіше, ніж делегувати відповідальність.
Крім того, цей кейс нагадав мені, як легко переоцінити готовність людини до нового рівня відповідальності та недооцінити обсяг прихованої управлінської роботи, який часто залишається невидимим.
Дії
Ми спільно узгодили етапи роботи, терміни та потенційні ризики.
Я одразу проговорила, що готова допомогти в будь-який момент, якщо виникнуть складнощі, але свідомо не планувала занурюватися в щоденне виконання його частини задачі.
Ми домовилися, що за потреби інженер самостійно підсвічуватиме ризики та звертатиметься по допомогу. Мені було важливо разом із частиною роботи передати й можливість самостійно ухвалювати рішення в межах його зони відповідальності.
На дату планового завершення активності виявилося, що задача була готова приблизно на 80%. Тоді ми разом проаналізували ситуацію та зрозуміли, що основною проблемою стали перевантаження й несвоєчасне підсвічування ризиків.
Оскільки я заздалегідь заклала часовий буфер, це не мало критичних наслідків для команди чи клієнта. Натомість ми використали цю ситуацію як можливість для навчання: обговорили причинно-наслідкові зв’язки, пропрацювали коригувальний фідбек і домовилися, як діяти в подібних ситуаціях надалі.
Результат
Цей кейс допоміг інженеру по-іншому подивитися на роботу з ризиками та важливість своєчасної комунікації. Він отримав досвід відповідальності за результат, пріоритети, взаємодію зі стейкхолдерами та своєчасну ескалацію ризиків.
Для команди це стало ще одним підтвердженням того, що розвиток відбувається через реальні задачі, відповідальність і право на помилку.
Для мене цей кейс став нагадуванням про важливість довіри, делегування та готовність відпустити контроль. Разом із цим я вкотре переконалася: навіть найсильніших людей не варто залишати сам на сам із новим рівнем відповідальності.
Саме так абстрактні критерії розвитку перетворюються на реальний досвід.
Я передала інженеру не лише частину задач, а й частину власної зони відповідальності.
Разом із нею він отримав необхідність утримувати в голові великий обсяг залежностей, координувати роботу, відстежувати ризики та своєчасно комунікувати про них. Саме це допомогло підсвітити ту частину менеджерської роботи, яка зазвичай залишається непомітною.
Коли ми проаналізували результати активності, стало зрозуміло, що найбільшим викликом виявилася не технічна реалізація, а необхідність одночасно тримати в полі уваги десятки залежностей і сигналів.
Такий досвід допомагає краще зрозуміти складність координаційної роботи та формує основу для подальшого професійного зростання.
Висновок
Отже, менеджери — це ті, хто збирають усі коліщатка докупи та допомагають конкретному механізму чи системі загалом запуститися, а потім стабільно й передбачувано працювати.
Значна частина цієї роботи залишається непомітною, адже:
- ми працюємо на стику людей, процесів, рішень і контекстів, поєднуючи те, що часто існує окремо,
- найкращий результат нашої роботи — це проблеми, які не сталися, але це не найпростіша метрика для вимірювання.
Ця непомітність може призводити до знецінення, появи хибних очікувань, помилкових рішень і, як наслідок, хаосу.
Саме тому важливо робити цю роботу видимою: пояснювати свій внесок, ділитися контекстом, делегувати не лише задачі, а й відповідальність, створювати простір для автономності та формувати середовище, у якому команди можуть зростати й досягати результату.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівв цілому це дефолт менджменту) якщо все працює стабільно і не ломається — це заслуга компанії, якщо щось пішло по бороді — в цьому винен менеджер)
очередная статья не о чем. переливание из пустого в порожнее. не забудь выкинуть из команды всех кто старше 35 39 42 и застрелится в 39 лет 11 месяцев и 364 дня )
Гарно Ви підсвітили саме про «зростаючу невизначенність» адже це те що по суті передує вже реалізованому ризику як такому. В цілому дуже перекликаєтся з тим чим наразі працюю і в себе ) Дякую за статтю )
Дякую за фідбек! Тішуся, що стаття відгукується у колеги)