Як я не пройшов селекцію Q-курсу ССО і мої lessons learned
Можливо, комусь із чинних військових або їхнім знайомим це знадобиться.
Про курс
Q-курс — це надскладний кваліфікаційний відбір та інтенсивна програма підготовки до еліти Збройних Сил — Сил спеціальних операцій (ССО) України. Він триває близько 5 місяців та перевіряє фізичну витривалість, психологічну стійкість та розумові здібності.
Курс складається з трьох основних етапів. Перший етап — Сабсі. Три тижні на базі. Ви набираєте фізичну форму, проходите перевірки, звикаєте до навантажень, побуту і всього іншого. Після цього починається друга частина — Селекція. Це приблизно шість діб, коли ви майже не спите, постійно перебуваєте під навантаженням, виконуєте фізичні вправи, бігаєте, ходите з рюкзаком, вирішуєте різні завдання. Потім уже починається саме навчання Q-курс — 5 місяців.
Це відбулося недавно, під час весняного набору 2026. На моєму наборі прийшло приблизно 120 людей. Після Сабсі залишилося близько 80. Причому чоловік 15, як на мене, додали просто для масовки (приїхало керівництво). Було і так зрозуміло, що ці 15 селекцію не витягнуть (вони вже були записані слухачами).
Після першої доби селекції залишалося близько 40 людей. Наскільки я розумію, до кінця дійшло приблизно 15. Тобто реально проходить десь
І тепер про те, чому люди не проходять.
Перша причина — фізична підготовка
Багато людей просто не готові до того, що доведеться займатися двічі на день плюс ранкова руханка. Не готові багато бігати, відтискатися, присідати, кувиркатися, робити берпі, ходити з рюкзаком
У якийсь момент починають сипатися слабкі місця. Зводить м’язи, хапають судоми, все болить.
Друга причина — травми
І це не тільки коліна чи спина. Це можуть бути звичайні мозолі, натоптиші або стерті ноги. Саме тому всі рекомендують нормальне, якісне і головне розношене взуття. Не нові талани з коробки, а нормальні Lowa або щось подібне. Бажано мати дві пари взуття, щоб перевзуватися.
Потрібно розумітися на гігієні ніг. Тальк. Зміна шкарпеток. Нормальні трекінгові шкарпетки, а не найдешевша синтетика. Бо потім якась дурна мозоля може закінчити для вас весь курс.
Крім того, починають вилізати всі старі травми. Плечі. Шия. Поперек. Коліна. Все, що колись було пошкоджене, обов’язково нагадає про себе. Були грижі — вилізуть. Були протрузії — вилізуть. Було розтягнення — вилізе. Був перелом — теж нагадає про себе. Наприклад, у мене був артрит плюснефалангового суглоба великого пальця на правій нозі. І чим далі, тим сильніше він давав про себе знати. Була артроскопія коліна. І біомеханіку не обдуриш.
Можна в 41 рік підтягуватися і відтискатися краще за багатьох двадцятип’ятирічних, але швидкість відновлення, ризик травм і всі бонуси молодого організму нікуди не діваються. Хоча справедливості заради скажу, що знаю людину, яка пройшла Q-курс у 47 років.
Тобто можливо все. Але свої обмеження потрібно знати.
Ще один момент — харчування і відновлення
Раціон там звичайний армійський. Не спортивний. Тому якщо у вас є якісь дефіцити або проблеми зі здоров’ям, краще розібратися з ними до курсу.
Спати будете в кімнатах, де багато людей.Ліжка скриплять. Хтось хропе. Хтось захворів і заразив усіх інших. Вночі тривоги. Постійний недосип. Гаряча вода — окрема пригода. Приїхав банщик — пощастило. Не приїхав — не пощастило. Вода може бути або крижана, або така гаряча, що під неї страшно ставати. І це я зараз говорю тільки про САБСІ.
Далі цікавіше.
Якщо ви захворіли, особливо розраховувати нема на що. Ніхто не буде вас довго лікувати. Максимум можуть дати день. І то не факт. Тому або закінчуєте курс, або намагаєтеся якось приглушити симптоми і сподіваєтеся, що організм витягне.
Окремо про психологію
Дуже багато людей вилітають не через фізику, а через голову. У вас забрали телефон, ви не можете нормально поговорити з рідними, не можете купити те, що хочете, не можете навіть піти в магазин. Постійний дискомфорт, постійне навантаження, постійний контроль. Плюс різні дивні армійські приколи. Правило трьох речей: спальник, тапочки і рюкзак біля ліжка. Все інше — зайве.
Залишив десь чашку, носок чи книжку — будеш мати цікаві пригоди. Можуть змусити висипати весь рюкзак. Можуть вигнати на вулицю. Можуть покласти спати в спальнику просто не там, де ти планував. І все це на швидкість. І все це під крики. І все це тоді, коли ти вже втомлений. Тому дуже швидко стає зрозуміло, що головний ресурс — це не руки і не ноги, а нервова система.
Окремо хочу сказати про рюкзак
Більшість людей взагалі не розуміє, наскільки це важливо. Рюкзак має бути якісний. І ви повинні вміти з ним працювати. Швидко його вдягати. Швидко скидати. Швидко піднімати над головою. Працювати з ним у планці. Працювати з ним у присіданні. Працювати з ним тоді, коли вже нічого не хочеться. І дуже важливо правильно його пакувати.
Знизу щось м’яке, спальник, наприклад. Найважче — максимально близько до спини. Якщо не вистачає ваги до необхідних 20 кілограмів — будете носити цеглу. І цеглу теж краще класти ближче до спини. Бо якщо рюкзак перекошений або бовтається, ви проклянете його дуже швидко.
Ще одна річ, яку я зрозумів, на селекції буде багато нелогічного і несправедливого. До цього треба ставитися філософськи. Тому що це було, є і буде. Є інструктори, які вже з першого дня обирають людей, які їм чомусь не подобаються або яких вони вважають недостатньо сильними для Q-курсу. І можуть цілеспрямовано тиснути. Можуть давати мінусові бали. Можуть чіплятися до дрібниць. Тому що інструктори — це теж люди. У кожного своя історія. Своя професійна деформація. Свій характер. Свій погляд на те, яким має бути кандидат.
Не треба чекати від них ідеальності. Буде і суб’єктивність, буде і об’єктивність. Потрібно просто прийняти правила гри і не сперечатися. Інструктор завжди правий, навіть коли, на вашу думку, неправий. Бо сперечатися ви будете з ним п’ять хвилин, а відтискатися потім доведеться значно довше.
При цьому на курсі багато хорошого
Багато гумору. Багато цікавих людей. Багато сильних людей. Я бачив хлопців із бойовим досвідом, інструкторів з інших підрозділів, людей із ДШВ, які хотіли перевестися, людей із різних родів військ. Бачив навіть інструкторів, які самі вилітали через мозолі. І це дуже добре показує, що курсу байдуже, хто ти.
Іноді якась дурна мозоля виявляється сильнішою за весь твій досвід.
Якщо коротко підсумувати
Хочете перевірити себе і попасти в ССО?
- Укріплюйте ноги
- Ходіть із рюкзаком
- Вчіться доглядати за стопами
- Робіть розтяжку
- Вчіться швидко відновлюватися
- Не витрачайте нерви на несправедливість
І пам’ятайте, що Q-курс — це не спринт. Це дуже довга дистанція, де часто перемагає не найсильніший, а той, хто найдовше не ламається.
P.S. Є ще одна причина, чому військові йдуть на курс — щоб перевестися з дуже поганих підрозділів.
Якщо хочете, можете це порадити своїм знайомим.
Вони можуть подати заявку на Q-курс ССО (зараз якраз набір на осінь-зиму), тоді в в/ч прийде Наказ на відрядження і їх, майже у 90% випадків, мають відправити на навчання. Вони можуть поїхати, нормально себе зарекомендувати і залишитися там, навіть якщо не пройдуть Селекцію. Є можливість залишитися на навчання в якості слухачів. Навчання 6 місяців.
З плюсів:
- краща підготовка і навчання
- гз від 40 к
- нормальне спорядження і харчування (Lowa, Carinthia, Solomon, etc.)
- краще командування (якщо пощастило)
З мінусів:
- г/з тилове і без надбавок
- є обов’язкові тести і завдання
- є режим, обмеження по користуванню телефоном, проживанню
- по закінченні курсу у них обмежений вибір професій і в/ч, куди можна піти — 3, 4, 8 полк ССО
Таких людей приїжджає на курс, особливо з ДШВ, майже 50%.
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦьогорічне відео від іноземного журналісту, який був там: youtube.com/watch?v=...q14vw?si=RZhvmZTH9BptT5Xz
В мене питання до автора: «А навіщо вам був потрібен курс?». «Що ви хотіли там отримати і що отримали»?
Хотів попасти в ССО за допомогою курсу.
Чому саме в ССО?
Подобаються спорт і фіз навантаження, а ще хотілось кардинально змінити сферу діяльності. До того ж, у них найкраща підготовка, якісне забезпечення, цікаві завдання, мотивовані і круті побратими, вище ніж в ЗСУ грошове забезпечення і ще багато іншого.
Це не в усіх в/ч ССО. Є з гіршою репутацією, є з кращою. Треба теж з цим розбиратись.
Я знаю від свого знайомого, який служить в одній з частин, про умови і хотів попасти саме туди.
Отримав розуміння рівня своєї підготовки і над чим потрібно працювати. Навіть якщо я не збираюсь в ССО.
Ви спробували і буде що згадати) В цілому виглядає як щось що в принципі можна зробити, тим не менш я застарий для цього вже і купа травм.
Так і є. Пройти можливо, але треба зрозуміти навіщо. Щоб знати для чого ти вкладаєш свій час, здоров’я і зусилля.