XR-окуляри як замінник монітора для дизайнерів та розробників

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Мене звати Олександр Ноель. У минулому я понад 10 років працював у вебі: займався фулстек-розробкою, архітектурою продуктів, технічним менеджментом і продуктовою роботою.
Зараз я займаюся developer advocacy: пишу про технології, які вважаю надійними та зручними, досліджую нові інструменти для розробників і допомагаю пояснювати складні технічні теми простішою мовою.

У статті я розповідаю, чи можуть XR-окуляри вже зараз стати практичною альтернативою моніторам для UI/UX-дизайну й фронтенд-розробки, які обмеження є в сучасних пристроях і чому XR разом з AI та новими інтерфейсами може стати важливою частиною майбутньої роботи з вебом.

XR, скорочено від extended reality, — це загальний термін для віртуальної реальності, доповненої реальності, змішаної реальності, smart glasses, passthrough-гарнітур і пристроїв для просторових обчислень.

В реаліях сьогодення вже не так поширені розмови про те, як було б класно працювати на ремоуті і подорожувати — багато людей вже зрозуміли, що це не так вже й зручно, як здається на перший погляд. Але сама ідея роботи поза традиційним офісом була й завжди буде привабливою фантазією.

робота на пляжі

На жаль, для більшості людей, які створюють інтерфейси (і для мене теж!), ця фантазія стикається з реальністю в той момент, коли ти відкриваєш ноутбук на вулиці...

Відблиски на екрані, позіхаки, які дивляться на те, що ти робиш, і стілець, який буквально тебе вбиває. Це все можна витримати, якби не один нюанс: одного екрана недостатньо для фронтенд-роботи, а екран ноутбука — найгірший екран, з яким можна залишитися сам на сам. Можна спробувати портативні монітори, але вони громіздкі, усе одно маленькі, крихкі й дуже активно споживають заряд.

Коли ти дизайниш або збираєш інтерфейс, ти постійно щось порівнюєш. У твоєму БАЗОВОМУ мінімумі — дизайн-канви, референси, devtools, IDE для коду, вікно AI-агента, задачі, документація і ще з десяток різних інструментів.

А якщо ти обираєш шлях воїна з маленьким монітором то з часом з’являються проблеми зі здоров’ям, які непомітно підкрадаються, поки ти вдаєш, що все нормально:

• Втома очей через дрібний текст, відблиски, низький контраст і довгі сесії на фіксованій відстані
  • Напруга в шиї та плечах через те, що ти дивишся вниз на екран ноутбука
  • Округлена постава верхньої частини спини через спроби підсунути обличчя ближче до екрана
  • Втома зап’ясть і кистей через точну UI-роботу в тісній, незручній позиції

Постава програміста з шиєю і спіраллю золотого перерізу

XR-окуляри не розв’яжуть усі проблеми магічним чином — тобі все ще потрібні перерви й хороший стілець (будь ласка, купи його, якщо досі не зробив цього).

Але вони точно зрушують ситуацію в бік рішення, тому що тепер екран більше не має бути фізично прикріпленим до ноутбука.

Перша потенційна альтернатива моніторам

Перш ніж занадто захоплюватися, треба конкретизувати, про які саме девайси йдеться, бо з назвами там справжній безлад. Деякі пристрої повністю замінюють твоє бачення світу, деякі накладають просту інформацію в твоє поле зору, або є зовнішні монітори, які можна носити на собі.

людина в XR-окулярах

Для наших вимог більш за все підійде останній варіант: окуляри, які можуть працювати як портативний дисплей і відповідати наступним критеріям:

• Чи мають вони достатньо екранного простору?
  • Чи можуть вони зменшити навантаження на поставу під час роботи з ноутбуком у незручних умовах?
  • Чи достатньо вони чіткі, щоб годинами читати дрібний текст без перенапруження очей?
  • Чи дозволяють вони взаємодіяти з програмами через голос, погляд, вказівник і жести, а не лише через клавіатуру та трекпад?

XR зараз: воно взагалі працює?

Коротка відповідь: так, якщо йдеться про портативний сетап із додатковим екраном; ні, якщо йдеться про повну заміну професійного робочого місця для UI/UX-дизайну та фронтенд-розробки на весь день.

Технічні характеристики

Станом на червень 2026 року ринок поділився на кілька категорій:

КатегоріяДля чого добре підходитьЩо все ще болить
Легкі XR/display-окуляриПортативний приватний екран, робота в дорозі, ігри, медіа, короткі сесії кодуванняОбмежене поле зору, чутливість до IPD/посадки, чіткість по краях, яскравість надворі, дрейф екрану (з появою 3DoF вже не проблема), багований софт
Повноцінні XR-гарнітуриНасичені просторові застосунки, eye/hand tracking, кілька вікон, більше AR/VR фічВага, батарея, ціна, нагрів, захитування, дивно виглядають, не дуже підходять для щоденних робочих сесій за столом
Smart/AI-окуляриАудіо, камера, швидкий контекст, сповіщення, переклад, робота з AI асистентамиНемає дисплея або дисплей обмежений текстом/іконками, а не повноцінним робочим простором
Експериментальні XR-окуляриРанній доступ до наступного форм-фактора, наприклад Project AuraНе будуть публічно доступні до кінця 2026 року

Легкі XR-окуляри — найцікавіша категорія для цієї статті, бо вони виглядають радше як сонцезахисні окуляри, ніж як гарнітура. Зазвичай вони підключаються через USB-C з DisplayPort і працюють як дисплей. Деякі просунуті моделі мають AR-можливості: відстеження голови, очей і рук, а також 3D AR-режими.

Флагмани на момент липня 2026го:

• XREAL One Pro фокусується на ширшому полі зору та нативних просторових режимах дисплея.
  • XREAL 1S зберігає форм-фактор display-окулярів, покращуючи чіткість і вагу.
  • VITURE Beast пропонує широке поле зору та екосистему SpaceWalker для більш комфортної роботи з AR.

Загалом характеристики виглядають вражаюче. Уся індустрія за останні кілька років показала величезний прогрес, зробивши великий стрибок від громіздких пластикових шоломів до чогось, що справді може поміститися в кишені. Маркетингові розміри екранів уже перебувають у діапазоні 120–135 дюймів, чого більш ніж достатньо для фронтенд-робочого простору. Ціни також знижуються: деякі моделі коштують менше $400.

Але фраза «віртуальний 135-дюймовий екран» може вводити в оману. Не женіться за найбільшим FoV і роздільною здатністю, коли обираєте XR-окуляри! Звертайте увагу на щільність пікселів, адже саме вона визначає, наскільки чітким буде текст. Навіть якщо екран величезний, він може бути чітким лише в центрі, а по боках — розмитим і мати візуальні артефакти.

Кутову щільність пікселів можна приблизно оцінити за формулою pixels per degree: поділити горизонтальну роздільну здатність для одного ока на горизонтальне FoV у градусах. Якщо використати співвідношення сторін кожного дисплея, щоб вивести горизонтальне FoV, XREAL 1S має приблизно 1920 / 45 = 43 PPD, тоді як XREAL One Pro — приблизно 1920 / 51 = 38 PPD. На практиці сприймана чіткість тексту все одно залежить від чіткості по краях, IPD, оптичного дизайну, фокуса й того, яка частина заявленого FoV насправді є чіткою.

Софт і екосистема

Ось тут хороші новини закінчуються. Залізо вже достатньо хороше, щоб люди могли використовувати його як портативний екран. Але програмна екосистема все ще на ранній стадії, особливо для продуктивності й творчої роботи.

Наприклад, у XREAL немає застосунку для iOS або macOS, а це означає, що на цих платформах немає нативних способів використовувати просторове керування чи 3D-режими. Можна використовувати застосунок VITURE SpaceWalker на iOS і macOS, але він ще досить сирий.

З іншого боку є й перспективні ознаки: Google будує Android XR, а Project Aura має підтримувати екосистему гарнітур і окулярів з Android-застосунками, Chrome, Google Play, знайомими developer tools і AI-допомогою, тож сподіваюсь, що протягом наступного року ми побачимо кращу програмну підтримку й кращу кросплатформну сумісність.

Визначення площини в XR

Що там по вебу? WebXR дає браузерним застосункам спосіб взаємодіяти з XR-залізом: дисплеями гарнітур, motion controllers, hand tracking і просторовим введенням. Я ще не тестував це, але дайте знати, якщо ви вже тестували! Поки незрозуміло, наскільки добре це працює з поточними окулярами, але це перспективний шлях для веб-інструментів UI/UX, які хочуть додати нативну XR-підтримку без створення кастомних драйверів або програмних шарів.

tl;dr

Підсумуємо, відповімо на запитання вище й додамо трохи перспективи з мого особистого досвіду тестування XREAL 1S і VITURE Beast:

• Чи можуть вони дати достатньо екранного простору? Так
  • Чи можуть вони зменшити навантаження на поставу? Так
  • Чи достатньо вони чіткі, щоб читати дрібний текст? Так, АЛЕ це залежить від моделі і особливостей вашого зору (наприклад IPD)
  • Чи дозволяють вони взаємодіяти з програмами через голос, погляд, вказівники і жести? Поки що ні. Голосове керування вже є, але решта все ще на ранній стадії і багована

Вартує очікування: Project Aura

Якщо ви хочете спробувати XR, але не поспішаєте, я дуже раджу почекати, поки пристрої Project Aura стануть доступними наприкінці 2026 або на початку 2027 року.

project aura

Головна причина в тому, що Aura має запропонувати більше FoV (70 градусів) і кращу програмну підтримку, ніж поточне покоління окулярів.

Судячи з того, що вони обіцяють, це виглядає як великий стрибок, який може зробити нинішнє покоління застарілим. Крім того, Aura задумана як більш універсальна платформа для Android-базованих XR-пристроїв, а це означає кращу сумісність між пристроями і сильнішу екосистему застосунків та інструментів.

Експериментальні методи введення

Більшість фронтенд-інструментів було створено навколо одного припущення: у користувача є клавіатура, мишка або трекпад і екран. XR ламає це припущення. Ви все ще можете використовувати бездротову клавіатуру й мишу, і для деякої роботи, мабуть, саме так і варто робити. Але також можна додати:

• голос
  • положення очей
  • рух голови
  • рух телефона
  • положення рук
  • AI контекст (детальніше трошки нижче)

Голосове керування

Коли ви створюєте UI, більшу частину базової роботи можна сформулювати як Намір:

• «Використай такі самі відступи, як у секції прайсінгу.»
  • «Створи варіант для мобільної навігації.»
  • «Прибери цей дивний марджин кнопки під час ховеру.»
  • «Додай банер з використанням наявних компонентів.»

Це добре поєднується з AI-агентами й візуальними платформами на кшталт Plasmic або Framer, які підтримують MCP. Ви можете скеровувати агента високорівневими намірами, а потім використовувати візуальну борду, щоб переглядати, уточнювати й поліпшувати результат за допомогою інших методів інпуту.

Голосове керування також добре працює з іншими інпутами, особливо з AI-курсором. Ви можете вказати на річ, яку хочете змінити, а потім сказати, що саме хочете з нею зробити. Це значно природніший спосіб висловити намір, ніж описувати ціль словами.

Використання положення очей

Eye tracking здається очевидним методом введення для XR, бо погляд — це вже спосіб, яким ми обираємо контекст. Якщо ваші очі спрямовані на кнопку, графік або зламаний layout, система може припустити, що, ймовірно, ви маєте на увазі той елемент.

gaze origin

Але погляд — це не те саме, що клік, бо очі постійно сканують простір. Якщо система сприймає кожен погляд як намір, то стає досить важко відстежити точку фокусу. Хороші gaze-інтерфейси зазвичай розділяють наведення й активацію:

• Подивитися на ціль.
  • Підтвердити через pinch, голосову команду, кнопку, dwell або дію контролера.
  • Дозволити системі використовувати положення очей як контекст, а не як випадковий тригер.

На жаль, технологія ще не зовсім доведена до ладу, а програмна підтримка у ще більш скрутному становищі. Але розвиток не стоїть на місці — є кілька корисних прикладів і напрямів досліджень:

• Gaze and pinch interaction від ShapesXR дозволяє користувачам вибирати об’єкти поглядом і підтверджувати вибір pinch-жестом.
  • XR input paradigms від Tobii пояснюють, чому gaze в деяких випадках може замінити pointing, але все одно потребує явного сигналу активації.
  • Online-EYE від Google Research досліджує безперервне, неявне калібрування відстежування погляду для XR через взаємодію контролера з UI-елементами.
  • WebGazer.js — старіший, але все ще корисний приклад відстежування погляду через веб-камеру в браузері. Це не XR glasses-рішення саме по собі, але воно показує, як положення очей може стати частиною веб-взаємодії.

Для фронтенд-роботи gaze цікавий не стільки як заміна кліку, скільки як сигнал уваги. Уявімо, що ви робите рев’ю дизайну в XR:

• Ваш погляд зупиняється на неправильно вирівняній картці.
  • Ви кажете: «Виправ цей падінг.»
  • Система знає, на який елемент ви дивилися.
  • AI-агент читає дерево компонентів, дизайн-токенів, правила breakpoint’ів і сусідні елементи.
  • Він пропонує або застосовує зміну.

Це значно природніший цикл, ніж описувати ціль у довгому промпті.

Руки і жести

Hand tracking дозволяє напряму маніпулювати віртуальними об’єктами: ви можете брати, перетягувати, змінювати розмір і взаємодіяти з UI-елементами у спосіб, який відчувається інтуїтивнішим, ніж використання миші або контролера.

Для UI/UX-дизайну та фронтенд-розробки hand tracking може бути особливо корисним для просторових задач, наприклад:

• Розташування панелей і вікон у 3D-робочому просторі
  • Маніпуляція 3D-асетами й компонентами
  • Навігація меню й вибір інструментів
  • Тестування immersive flows і взаємодій

Однак hand tracking також може бути менш точним, ніж традиційні методи введення, особливо для задач, які потребують тонкого контролю. Його також може бути важче використовувати протягом довгих проміжків часу.

Контролери руху

Не так зручно, як відстежування рук або очей, але розв’язує практичну проблему: точність у просторі.

motion controller

Для 3D-об’єктів та просторового дизайну контролер може бути більш зручним, ніж жести руками. Він дає:

• Стабільне положення курсора
  • Кнопки для явного підтвердження
  • Можливість перетаскування
  • Фідбек за допомогою вібрації

Для UI/UX-дизайну контролери можуть бути особливо корисними тоді, коли робочий простір не є плоскою XY-поверхнею. У 3D-просторі XYZ, коли ви розміщуєте панелі або компоненти в просторі, контролер відчувається значно комфортнішим через наявність додаткового Z-виміру.

До того ж: у 2026 році контролер не обов’язково має бути спеціальною VR-паличкою. У деяких екосистемах ваш телефон може працювати як вказівник!

Наприклад, SpaceWalker від VITURE дозволяє використовувати телефон — просто рухаєте телефоном, щоб переміщати курсор в окулярах, торкаєтеся екрана телефона для вибору й свайпаєте для скролу. Це не ідеальне професійне рішення, але воно точно робить XR-керування доступнішим.

AI pointer — що це таке, і яке відношення має до XR

Google DeepMind нещодавно опублікувала статтю про переосмислення курсора миші для епохи AI. Головна ідея проста, але потужна: вказівник має розуміти, на що він вказує, а також розуміти контекст, у якому він перебуває.

Джерело: Google DeepMind. Gemini Magic Pointer

Зазвичай, коли ви просите AI-інструмент про допомогу, вам доводиться додавати контекст у чат, вставляючи зображення, файли тощо. AI-вказівник спрощує це, вводячи вказівники «це» й «те» замість опису контексту, що зменшує промпт і робить висловлення наміру природнішим:

• Зроби висновок з параграфу на цьому скріншоті. -> «Зроби висновок цього.»
  • Встав код з сніпета між банером та секцією прайсінг -> «Встав цей код сюди»
  • Виправ синю кнопку у футері. -> «Виправ це.»
  • Порівняй картинку з таблицею. -> «Порівняй це з тим»

DeepMind описує це як поєднання візуального контексту, семантичного розуміння, курсору і мови. В контексті XR для UI/UX-дизайну та фронтенд-розробки це може стати дуже сильним патерном:

1. Вказати на компонент у preview.
  2. Сказати, що потрібно змінити.
  3. Дати AI можливість проінспектувати дерево компонентів, стилі, props, tokens і breakpoints.
  4. Візуально переглянути запропоновану зміну.
  5. Прийняти, уточнити або скасувати.

Приклад сетапу

Ось практичний сетап для експериментів без великих витрат:

• Mac mini як основна машина (не обовʼязково. Ноутбук теж підійде)
  • XR-окуляри
  • Бездротова клавіатура й миша або трекпад
  • Контролер руху на кшталт контролерів від Oculus Quest, або просто SpaceWalker на телефоні
  • Візуальний білдер з підтримкою MCP
  • AI-агент, підключений до вашого проєкту
  • Gemini для десктопу, щоб використовувати Magic Pointer

Фінальні думки

Хоча XR-окуляри ще не є ідеальним рішенням для щоденної фронтенд-роботи, вони вже достатньо якісні для того, щоб люди могли використовувати їх як портативний екран. Технологія швидко розвивається, і мені справді цікаво бачити, як вона зміниться протягом наступного року чи двох!

Що ви думаєте про використання XR-окулярів для UI/UX-дизайну та розробки? Вже пробували? Яким був ваш досвід?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я також хотів придбати AR окуляри, але поки не визначився що саме краще підійде мені під мої задачі. Мені потрібно приймати участь в нарадах в Webex/Teams під час прогулянок, має бути фіча зображення на весь екран та в зменшеному вигляді в куті екрану + кероване затемнення + бажане 6DoF для кращої стабілізації картинки в куті екрану . Думав придбати пару XREAL 1S + XREAL Beam Pro. Тел — на базі Android з USB-C. Є резервний варіант iPhone 16. Можете порадити ще варіанти?

краще почекати project aura
До речі мене дуже сильно ухитує коли я ходжу в окулярах, але може це iндивiдуальне
Судячи з усього xreal 1s з модулем камери (без нього 6dof працювати не буде) цілком підійде вам
Але взагалі можна і без того модуля, 3dof на такі потреби має бути більш ніж ок

А до речі пробували якісь окуляри з голографічним дисплеєм, типу HoloLens 2? Як вони в порівнянні з XREAL 1S?

ще ні, навіть не чув про таке. Загуглив, виглядає супер круто!
Можу наразі порівняти тільки з Oculus Quest 2/3 та PS VR — набагато кращий експіріенс в плані зручності і якості зображення

Теж придбав собі XREAL 1S. Чесно кажучи, посадка не дуже комфортна — все-таки це не звичайні окуляри.Також вони доволі масивні, на рендерах значно тонкіше виглядають. Для перегляду фільмів на дивані чи сидіння в кріслі вони чудово підходять, а ось гуляти в них, на мою думку, точно не варто.

Ще один момент — під час роботи вони досить сильно нагріваються. Особисто для мене це виявилося не дуже комфортно.

Так, мої теж нагріваються десь за півтори дві години
але я для себе зрозумів що якщо вони нагрілись — треба взяти паузу і піти пройтись
анфрендлі ремайндер такий собі))

а з посадкою — що саме дискомфортно вам?
в мене вони трошки зповзають інколи, але я для себе це вирішив маленькою металевою скобою яка не дає розійтись тим штукам які на носі фіксують окуляри

Та гріються вони відразу, навіть якщо вимкнути стабілізацію та автозатемнення. Не так, щоб як праска, звісно, але в спеку сидіти в них не дуже комфортно.

в мене вони трошки зповзають інколи, але я для себе це вирішив маленькою металевою скобою яка не дає розійтись тим штукам які на носі фіксують окуляри

Чесно кажучи, чіпляти якісь костилі до продукту за $580 не дуже хочеться.

От саме через те, що вони сповзають, виникає бажання максимально надійно зафіксувати їх на носі. Самі дужки (ті, що впираються в ніс) досить вільно рухаються, вушка теж.

Якраз зараз роздумую, чи взяти XREAL 1S для перегляду відео та ігор. З усіх оглядів для мене стало очевидно, що працювати в них як на повноцінному моніторі навряд чи вийде.

А ви самі тестували якісь XR-окуляри на практиці?

так, власне Xreal 1S і взяв собі теж
для роботи мене вистачає без перерви десь на півтори-дві години (ревью, написання коду, документації)
Самий кайф пiд’єднувати до стім дека і грати в щось, нарешті не затікають руки і шия
якщо будете брати і маєте проблеми з зором — беріть лінзи. Ціна питання 30-40 баксів але з ними експіріенс набагато краще

Я пробував відпрацювати повний день в них
Можливо, але якщо робити перерви і міксувати з звичайном екраном макбука
Набагато краще ніж від окулуса або інших віар хедсетів

Дякую! А як у вас із читабельністю тексту? Чи комфортно працювати з IDE: код добре читається, а інтерфейс не обрізається? Просто в різних оглядах бачив дуже суперечливі відгуки щодо цього.

інтерфейс трошки по боках заблюрений якщо екран великий зробити, але швидко звикаєш
якщо я роблю ревью то просто вмикаю вертикальний ультравайд режим 9:31 — відчувається як в фантастичних фільмах про якісь інопланетні технології 😂
читабельність — 10/10, але треба вимикати dark mode, найкраще за все виглядає сепія
тому власне і чекаю на project aura — там FoV обіцяють набагато більший, може це допоможе

Ага, і розкажіть ще про шим, який на відстані кількох см від рогівки буде нещадно її палити. Навіть в сучасних телефонах/пк це величезна проблема для довготривалої роботи, окуляри помножать її на сто.

Між дисплеєм і оком є складна оптична система (хвилеводи або призми).
Для вашого мозку та очей зображення виглядає так, ніби воно знаходиться на відстані кількох метрів.На сьогодні немає переконливих доказів, що PWM сам по собі пошкоджує рогівку чи сітківку здорової людини. Якщо у вас вони є, буль ласка поділіться.

Довготривалої безперервної роботи в будь-якому разі не має бути. Я кожні 30 хвилин роблю невелику перерву та перевожу погляд на віддалений об’єкт. Вважаю, що це просто маст хев.

Важливо не як виглядає, а як є насправді.
Одна з причин чому я не можу користуватись жодним телефоном окрім айфону — всім абсолютно начхати на мерехтіння, навіть якщо його помітно неозброєним оком. Про параметр шиму можна дізнатися тільки в сторонніх джерелах, бо для виробника це — слово-яке-не-можна-називати (а в таких окулярах цей показник — взагалі найгірший на ринку).
Apple — єдині хто заморочується питанням шиму в своїх дисплеях. Навіть від найдорожчого самсунга вивертає вже хвилин за 10 ще на вітрині магазину, в той час як з екраном apple працюю безсимптомно по 12 годин вже багато років.
Плюс впритул випромінюване світло — не найкраща штука для ока, особливо пересушеного цілим робочим днем біля монітора.

Напрям дуже перспективний, але думаю реального прориву до справді «юзабельного» стану чекати ще дуже довго. Поки — тільки як іграшка, нажаль.

Цілком можливо, що це пов’язано саме з вашою індивідуальною фізіологічною чутливістю до мерехтіння. Чесно кажучи, ні на Motorola, ні на Samsung я такого не помічав.

Якісь фанбойский вкид. У епплу частота ШИМ — ті самі 480 Герц, що й в самсунгів останні кілька років. Хто реально заморожується, так це усілякі Хонори х Ванпласами, де вже кілогерцами частоти вимірюються.

цікаво чи є вже якісь дослідження який ліміт фізичний у людини
після якої частоти вона вже не зможе ніяк помітити різницю
я наче як чув що 240гц, але нема бажання зараз поглиблюватись занадто в ту тему

на 5-25% яскравості? не смішіть.

Нажаль так, не без цього, але я не думаю що випромінювання аж таке щоб спалити рогівку, це ж не лазер))
Але там все дійсно трохи складніше, я наприклад до цього не чув про оптику birdbath, і вона як на мене має більше перспектив ніж звичайні прізми
Коментатор сбоку вже відповів краще ніж я міг би)

Мова скоріш не про випалювання сітківки, а втому рогівки, яка може встигати перефокусовуватися при відносно повільному мерехтінні. Але навряд в окулярів тут є якась різниця із екранами телефону чи лептопу.

так, цілком згоден

взагалі це той самий мікро олед екран
Різницю в дистанції вони вирішили досить цікаво — за допомогою багаторазових віддзеркалень від зеркал поєднанних з лінзами

Підписатись на коментарі