Створення автоматичних бекапів Time Machine

Привіт. У цій статті розповім як створювати автоматичні періодичні бекапи macOS. Буду показувати на прикладі Synology, але це також актуально і для будь якого usb-накопичувача, TrueNAS, QNAP, Unraid, роутерів Apple AirPort, Time Capsule, або на інший mac. З цікавого — не потрібно дуже багато місця для бекапів, оскільки першого разу робиться бекап на весь обсяг диска, а після копіюються тільки зміни. Також покажу як зменшити розмір першого бекапу, виключивши непотрібні теки. Чи потрібно вам резервне копіювання вирішуйте самі, але для мене поштовхом до створення бекапів стало видалення дуже важливого документу над яким я довго працював.

Перейдіть до головного екрану Synology >> Control pannel >> Shared folder

Після задати назву теки, галочку Recycle bin зняти. Без шифрування.

Встановлюйте квоту, що у 1,5–2 рази перевищує розмір жорсткого диска вашого комп’ютера. Наприклад для комп’ютера 256 GB можна встановити квоту 348, або 512 Gb. Такий підхід необхідний тому, що Time Machine намагається використати весь доступний простір, видаляючи старі версії лише при його нестачі. Встановлену квоту не можна скоротити, але завжди можна збільшити пізніше, якщо виникне потреба у додатковому місці для глибшої історії файлів.

Встановлення розміру теки в інтерфейсі Synology DMS

У правах потрібно натиснути один пункт — права читання та запису (Read/Write) для користувача, під яким ви підключите теку у macOS.

Встановлення прав на читання та запис macOS

Після, у Control Pannel потрібно перейти в пункт налаштувань File Services, встановити прапорець Enable SMB service. У тій же вкладці SMB нижче натиснути кнопку Advanced Settings та активувати три пункти: Enable Opsortunistic Loking, Enable SMB2 lease, Enable SMB durable handles. Після натиснути зберегти.

Активація SMB в Synology DSM

Advanced SMB Settings

Перейти у вкладку Advanced та в секції Bonjour встановити прапорець Enable Bonjour Time Machine broadcast via SMB. Нижчпе натиснути кнопку Set Time Machine Folders та обрати раніше створену теку.

Встановлення налаштувань Time Machine в Synology DMS

Наступний крок (показую на прикладі macOS 26.3.1) — перейти в системні параметри macOS >> Загальні >> Time Machine та натиснути кнопку додати резервний диск. У списку обрати потрібний диск та натиснути кнопку налаштувати диск. Під’єднатись та авторизуватись.

Додавання диску резервного копіювання macOS

Додавання диску Synology як диск резервних копій macOS

При бажані ви можете зашифрувати свою резервну копію за допомогою спеціально встановленого пароля. Я його не встановлюю.

Налаштування диску резервного копіювання macOS

Після найцікавіше. В налаштування можна натиснути кнопку опції і обрати частоту резервного копіювання, обрати чи робити копію під час живлення від акумулятора, а також можна обрати теки, які не потрібно долучати до резервних копій. До прикладу я обрав не додавати. Наприклад можна не додавати теку з іграми Steam. Для визначення тек, які займають найбільше місце мені подобається використовувати програму Dashy Disk, або cli утиліту gdu.

Налаштування Time Machine в macOS

Як результат при відкриті програми Time Mashine ви будете бачити багато варіантів однієї і тієї ж теки за різні періоди часу, перемикатись між ними, копіювати потрібні файли і повертатися назад.

Приклад роботи програми Time Machine

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А чим воно краще rsync, bz2, duplicity і т.д. і т.п.?

Що таке bz2? Ви мали на увазі BackBlaze? Для власника mac Time Machine зручніше легким відновленням файлів, програм, налаштувань, листів та даних облікового запису. Також за допомогою Асистента міграції можна перенести дані зі старого Mac на новий, використовуючи резервну копію Time Machine

Звичайний bzip2. Разом з tar, cron та башнею дуже практичний інструмент для бекапів. Якщо через обсяги не забекапиш так, то придумали інкрементальний бекап. Тут вже є купа рішень навколо rcync чи тіж bat, duplicity та тисячі їх. Ну і гуй для всього цього.

Як каже народна мудрість
Люди діляться на тих хто робить бекап і тих, хто почне їх робити

Але загалом чим цей підхід краще ніж зберігання файлів безпосередньо на цьому ж сіноллоджі з налаштуванням офлайн доступу?
Або зберігання на айклауд, гітхаб або ін. і періодичний бекап саме їх на сервер?
Бо начебто це забиратиме стільки ж місця, але при цьому можна буде мати доступ з інших девайсів + правило 3-2-1.

Time Machine потрібна для історії версій і повного відновлення Mac — разом із файлами, програмами, обліковими записами та налаштуваннями. Можна зберігати важливі файли в хмарі, а Time Machine використовувати як окремий бекап.

Я щось таке робив колись, правда для серверів. Але виявилось практичніше і дешевше резервувати не все, а лише данні та налаштування.

Підписатись на коментарі