Чому я не можу витрачати гроші, навіть коли вже можу собі це дозволити
Мої вітання тим хто читатиме цей допис!
Мене звати Вікторія. Працюю я в сфері марктеингу, але душею я в математикою, статистикою і психологією, тому я люблю аналізувати процеси й шукати закономірності не лише в роботі, а й у власній поведінці.
Цей допис — спроба провести аудит мого стилю життя. Я зловила себе на думці, що мій мінімалізм — це вже не просто вибір, а «вшита» звичка, частина моєї ментальної архітектури. Чи це ефективна оптимізація ресурсів, чи просто психологічна травма минулого? Спробуймо розібратися, беру і Вас з собою.)
Як зрозуміти чи мій мінімалізм то мій вибір, чи психологічна травма минулого і того, що бачу зараз ?
Від виживання до стилю життя
Будучи студенткою, я економила на всьому. Це був період, коли кожен злотий чи гривня мали значення. Тоді це було стратегією виживання — вимушеною необхідністю. Але час минув, я живу в Польщі вже 8 років, ситуація кардинально змінилася, доходи зросли, а звичка жити «раціонально» залишилася.
Чому це небезпечно? Ми звикаємо до обмежень настільки, що вони стають нашою «зоною комфорту». Навіть маючи ресурси, мозок продовжує працювати в режимі «ресурс дефіцитний».
Я працюю в маркетингу, де ми постійно оптимізуємо воронки, бюджети та час. Моя схильність до математичного аналізу перенеслася в побут.
Мій теперішній «раціональний» набір, яких аспектів стосується:
- Харчування: Я готую вдома і завжди беру їжу з собою. Це економія, ну і великий плюс в форматі контролю за якістю нутрієнтів. Мені справді подобається процес готування, тому це не є тягарем, проте я постійно аналізую вартість порції, і так мені не лінь піти в сусідній магазин, коли знаю, що там дешевше той самий продукт.
- Гардероб: Мій вибір — капсульна система. Я не бачу цінності в логотипах чи сезонних трендах. Мені важливо, як речі компонуються між собою. Це математично правильний підхід до мінімізації зайвого, але я ловлю себе на тому, що терпіти не можу сам процес шопінгу — він здається мені «нецільовим використанням часу».
- Психологія покупки: Я не можу змусити себе придбати дорогу річ, якщо не бачу в ній фундаментальної цінності або тривалого терміну експлуатації.
З одного боку — це ідеальна позиція: я не залежу від речей, не витрачаю час на марне блукання торговими центрами і чітко контролюю свої фінансові потоки. З іншого боку — я часто не отримую того «емоційного сплеску» від життя, бо надто зосереджена на раціональності. Чи не стає ця «ефективність» загородженням для радості? Можливо...
Психологічна «пастка»
Для мене деколи психологія то як книга з відповіддями. Я люблю також і просто собі читати просто значення чогось про що думаю над чим працюю, тобто повернутись до просто значення того слова чи концепту. І тут в психології відповідь є.
Є в психології термін «гедоністична адаптація» (або гедоністична «бігова доріжка») . Це схильність людини швидко повертатися до свого звичного рівня задоволення, незалежно від того, що стається в житті — погане чи хороше. Мій постійний контроль, аналітика та оптимізація всього навколо — це, по суті, спроба штучно втримати цей рівень, уникаючи непередбачуваності. Я намагаюся керувати своїм життям через логічні рівняння, забуваючи, що справжні емоції та радість часто живуть саме там, де логіка закінчується.
Еко-тривожність чи контроль ресурсів?
Моя поведінка стосується не лише грошей. Це розповсюджується на ресурси планети. Я не вмикаю воду, поки чищу зуби, бо мені фізично шкода витраченої даремно води. Мене дратує марнотратство: коли я бачу, як на заходах замовляють кілограми їжі, які потім летять у смітник, я відчуваю дискомфорт.
Коли в місті світяться рекламні білборди посеред ночі, або коли в магазинах виставлені телевізори на максимальній яскравості, — я бачу не маркетинг, а неефективне використання енергії. Моя особиста «економічна травма» (так її назвемо лагідно) перетворилася на глобальну еко-тривожність. Я розумію, що не маю впливу на ці глобальні процеси, але це не рятує від внутрішнього напруження.
Висновок
Ми живемо в світі, де нас постійно вчать максимізувати все: кар’єру, продуктивність, час, інвестиції. Але, можливо, найважливіша навичка сьогодні — це вміння дозволити собі бути неефективними. Дозволити собі купити ту річ, яка не має «фундаментальної цінності», але дарує 5 хвилин щирої радості.
Я все ще в пошуку балансу між математичною вивіреністю життя та здатністю жити «на повну». Мій мінімалізм — це мій захист, але я хочу переконатися, що він не стає моєю в’язницею.
А як це у вас?
- Ви більше про «раціональну ефективність» (оптимізація всього, що рухається)?
- Чи про «емоційні інвестиції» (купую те, що дає настрій тут і зараз)?
- Можливо, комусь вдалося подолати «травму економії» і перестати вимірювати кожен крок кількісними показниками?
Найкращі коментарі пропустити