Концепція нескінченності — баг чи фіча?

Уявіть термометр або ваги, які показують «∞» замість конкретної температури або маси предмета. Ви б повірили, що температура в кімнаті і маса предмета нескінченно великі або нескінченно малі чи ви б зрозуміли, що прилад зламався або вийшов за межу свого діапазону вимірювання? Ймовірно, що другий варіант більш реалістичний, а нескінченність на дисплеї приладів — це не властивість реальності, це повідомлення про стан інструменту.

Думаю, що саме так влаштована нескінченність у людському пізнанні. Ми ставимо символ ∞ не там, де реальність безмежна, а там, де наші скінченні методи пізнання досягають краю свого діапазону вимірювання і замовкають. Це не відкриття безодні — це фіксація відмови сенсора.

Вся подальша логіка цього тексту тримається на одному розрізненні: нескінченність як властивість всесвіту і нескінченність як властивості наших інструментів пізнання всесвіту коли вони досягають межі діапазону вимірювання. Нескінченність як властивість світу — ілюзія, водночас нескінченність як межа пізнання — реальний і важливий сигнал. Але у повсякденному житті їх плутають або цілеспрямовано підміняють, що має конкретні наслідки — для фізики, для філософії і для звичайного життя.

Класична геометрія Евкліда-Гільберта починається з парадоксу: точка, пряма і площина не мають визначень. Вони є первинними, неозначуваними сутностями. Будь-яка спроба визначити їх через інші об’єкти веде або до нескінченного регресу, або до замкненого логічного кола. Щоб вийти з цього кола, математика замінила сутнісні визначення операційними — аксіомами. Ми не знаємо, що таке точка. Ми знаємо, як вона поводиться.

Це чесне рішення. Але воно приховує важливий факт: нескінченно малі та нескінченно великі величини — не об’єкти реального світу. Це операційні інструменти, зручні скорочення для процесів, які ми не можемо або не хочемо прораховувати покроково.

Погляньте на те, як поводиться прикладна наука. Інженерія, архітектура, комп’ютерна графіка — всі вони успішно працюють саме тому, що повністю відмовилися від нескінченних сутностей. Будь-яка «гладка» поверхня в CAD-програмі — це скінченна сітка трикутників. Будь-яке «ідеальне» коло — це багатокутник із достатньою кількістю сторін. Прикладна наука замінила абсолютну точність поняттям допуску на похибку: якщо дискретне наближення точніше за поріг чутливості верстата чи розмір атома, воно вважається істинним. Не тому що ми ліниві — а тому що точніше не буває.

Але і не прикладна наука має застереження щодо можливості існування нескінченності як властивості всесвіту. Закон збереження (енергії, маси, заряду) є одним із найміцніших фундаментів фізики. Але наявність хоч однієї актуально нескінченної сутності зламала б його остаточно: до нескінченності можна додати або від неї відняти будь-яку скінченну величину без жодної зміни результату (∞ ± C = ∞). Це означало б, що енергія може з’являтися і зникати безслідно, якщо вона «потрапляє» в нескінченний резервуар. Оскільки закон збереження непорушний — Всесвіт є закритою системою зі строго обмеженою, константною кількістю «фішок». Актуальна нескінченність у такій системі неможлива структурно. Варто чесно визнати межу цього аргументу: сам закон збереження — це властивість наших фізичних моделей, перевірена в доступному нам скінченному діапазоні, а не аксіома, гарантована самою реальністю. Хтось може заперечити, що закон, який чудово працює в межах спостережуваного, здатний ламатися саме на нескінченних масштабах, куди ми не заглядали. Аргумент від збереження не закриває питання остаточно — він лише переносить тягар доведення на того, хто стверджує актуальну нескінченність: якщо вона є, вона мусить якось узгодитися з найміцнішим з відомих нам фундаментів фізики, а не просто постулюватися поза ним.

Класична теологія (від Августина до Томи Аквінського та пізніших схоластів) часто ототожнювала Бога з актуальною нескінченністю — як actus purus, чисту безмежність буття, що не має жодних обмежень. У цій традиції Бог є тим, «більше за що не можна помислити», абсолютною повнотою, яка містить у собі всю реальність без залишку.

Але якщо застосувати до цього ототожнення наш структурний аргумент, виникає проблема. Нескінченність, до якої можна додавати або від якої віднімати скінченні величини без зміни результату, не може бути джерелом конкретних скінченних речей — бо будь-яка конкретна річ була б «∞ ± C», що тотожно самому ∞. Різниця між всесвітом і Богом у такій моделі зникає. Всесвіт стає не відмінним від Бога, а просто його невиразним продовженням — що суперечить ідеї творіння ex nihilo та особистісного Бога, який відрізняється від творіння.

Тому чесніша теологічна позиція (якої дотримувалися, наприклад, деякі отці Церкви та представники апофатичного богослов’я) не ототожнює Бога з математичною нескінченністю. Бог — це не ∞, тому що ∞ — це все ж таки поняття, визначене через ставлення до скінченного (як його заперечення). Бог, якщо він є, знаходиться по той бік навіть самої категорії нескінченності. Або, інакше кажучи: коли наш термометр показує ∞ — це не значить, що він виміряв Бога. Це значить, що він зламався.

Наше ототожнення Бога з нескінченністю — це та сама помилка категорій: прийняти межу інструменту за властивість об’єкта.

Звідки ж тоді береться концепт нескінченності в людському розумі? Відповідь проста і трохи несподівана: з обмеженості. Нескінченність — це рекурсія, яку запускає інтелект, коли не має обчислювальної потужності прорахувати кожну скінченну деталь. Замість того щоб рахувати мільярди конкретних кроків, ми говоримо «і так далі до нескінченності» — і це «і так далі» є не описом реальності, а командою «зупини рахунок».

Найточніша аналогія — два дзеркала навпроти одне одного. Самі по собі вони скінченні, а відбиті хвилі фізично згасають: кожне наступне відображення трохи тьмяніше за попереднє, поки після кількох десятків чи сотень повторень світло не розчиниться у шумі й відображення фізично не зникне. Жодне дзеркало не містить нескінченної кількості копій — воно містить конкретну, вичерпну послідовність, яка обривається. Нескінченний коридор відображень існує лише для ока, яке дивиться всередину і добудовує ряд подумки там, де фізика вже зупинилася. Нескінченність — це властивість спостерігача, який оперує категорією нескінченного, а не властивість дзеркал.

Якщо нескінченність є станом сенсора, який досяг меж своїх можливостей, а не властивістю всесвіту— то як виглядає реальність без неї?

Кількість квантових станів у будь-якій фізичній системі скінченна. Але ми принципово не можемо встановити, який із них є дійсним до моменту вимірювання. Важливо розрізнити два твердження: «кількість станів системи нескінченна» і «ми не можемо знати в якому стані система перебуває». Квантова невизначеність — це точно друге твердження і ніяк не перше. Всесвіт не містить нескінченної кількості можливостей — він містить принципово недоступну нам скінченну кількість. Тут варто застерегти: це не єдина і не загальновизнана інтерпретація. Твердження, що «дійсний стан» системи існує заздалегідь, а невизначеність — лише про наш доступ до нього, ближче до теорій з прихованими змінними, ніж до стандартної копенгагенської картини, де питання «який стан був дійсним до вимірювання» саме по собі залишається відкритим. Я приймаю тут одну конкретну метафізичну позицію серед кількох конкуруючих, а не описую консенсус фізики.

Це розрізнення має практичне значення. Якщо плутати епістемологічну межу сенсорів з онтологічною безмежністю, ми робимо помилку категорій: приймаємо «я не можу виміряти» за «там немає межі». Це те саме, що вирішити: оскільки термометр зламався, кімната справді нескінченно гаряча.

Дискретність — найкраща наявна модель реальності. Не доведений факт, не остаточна істина, але модель, яка узгоджується з усіма відомими законами фізики краще, ніж її альтернативи. І вона радикально змінює те, як ми розуміємо причинність і вибір.

Абсолютна причинність вимагає нескінченного ланцюжка: подія A спричинена B, яка є наслідком C — і так у вічність. Нескінченність тут виступає «адвокатом» причинності: вона дозволяє ланцюжку тривати без пошуку початку. Але у скінченному всесвіті цей ланцюжок зобов’язаний десь зупинитися — а перша подія, яка не має причини, руйнує абсолютність самого принципу.

Причинність — це макроскопічний ефект. Мозок об’єднує мільярди дискретних подій у безперервний наратив, і ми сприймаємо цей наратив як реальний ланцюжок причин і наслідків. Це не обман і не ілюзія в негативному сенсі — це необхідне спрощення, когнітивний допуск на похибку.

Складніше питання — свобода волі. Класичний аргумент проти неї звучить так: мозок скінченний, тому вибір детермінований. Але цей аргумент містить приховану помилку. Квантова невизначеність робить скінченний алгоритм прийняття рішень принципово непрорахованим ззовні — не тому що варіантів нескінченно, а тому що дійсний стан системи недоступний зовнішньому спостерігачу до моменту реалізації. Свобода волі можлива саме в цьому зазорі між скінченністю системи і принциповою недоступністю її стану для зовнішнього спостереження. Але й тут потрібне застереження: непередбачуваність ззовні — це ще не вибір. Стандартне заперечення проти цього ходу таке: квантова невизначеність додає випадковість, а випадковість — це не свобода, а просто інший тип відсутності причини, а не прояв волі. «Мій вибір не міг передбачити зовнішній спостерігач» не тотожне «мій вибір зробив я». Зазор між скінченністю системи і недоступністю її стану — необхідна умова для того, щоб говорити про свободу волі в такій рамці, але не достатня; він відкриває простір, у якому свобода волі стає логічно можливою, а не доводить, що вона там справді є.

А як же бути з життям? Життя — це динамічний процес, у якому відкрита система силою зовнішньої енергії утримує свої елементи в штучно упорядкованому стані з низькою ентропією. Це безперервна адаптація: перебір конфігурацій у відповідь на зміни середовища.

Старіння — це поступове звуження простору доступних конфігурацій. Система накопичує помилки, втрачає ступені свободи, її здатність до адаптації скорочується. Смерть — момент, коли кількість доступних конфігурацій падає до нуля: алгоритм більше не може знайти відповідь на запит середовища.

Після зупинки алгоритму вмикається Другий закон термодинаміки. Матерія повертається до стану максимальної ентропії. Складна інформаційна архітектура особистості розпадається — але самі «цеглинки», атоми, зберігаються повністю згідно із законом збереження. Вони звільняються від попередньої програми і стають матеріалом для нових.

Як з цим живуть люди? Можна зробити припущення, що «скінченність лікує одні неврози, нескінченність — інші». Але це неточно. Між двома концепціями є принципова асиметрія.

Скінченність — це актуальний стан речей. Вона описує реальність такою, якою вона є: обмеженою, конкретною, вимірюваною в межах наявних інструментів.

Нескінченність — це концепція, яка пояснює неможливість виміряти скінченність наявними засобами. Вона не описує реальність — вона описує наш інструмент у момент коли він досяг меж своїх можливостей. Це корисна концепція, але вона є похідною, вторинною.

Психологічно нескінченність виконує важливу функцію: вона захищає від екзистенційних жахів. Страх анігіляції пом’якшується ідеєю тривання. Криза сенсу долається підключенням до нескінченного контексту — прогресу, роду, Всесвіту. Невротична безвихідь знімається вірою в те, що «можливо все» — навіть якщо наявні інструменти фіксують глухий кут.

Але тут важливо не плутати функцію з описом реальності. Нескінченність як психологічний щит — це законний і навіть необхідний інструмент. Нескінченність як опис реальності — це помилка.

Людська психіка потребує нескінченності як робочого інструменту там, де пізнання сліпне. Але норма — психологічна зрілість — досяжна лише через усвідомлення скінченності. Це асиметрія, не рівновага: скінченність є ціллю, нескінченність — милицею на шляху до неї. Здорова людина може відкласти цю милицю, коли більше не потребує опори.

Найважливіша навичка за такого стану речей— вміння розрізняти два типи глухих кутів: реальну межу і межу інструменту.

Реальна межа полягає в тому, що система справді вичерпала доступні конфігурації. Межа інструменту — це коли наявний метод пізнання не може дістатися до відповіді, але відповідь існує.

Плутати їх дорого. Людина, яка приймає межу свого інструменту за межу реальності, зупиняється там, де можна було б рухатися далі. Людина, яка приймає реальну межу за межу інструменту, витрачає ресурс на пошук виходу, якого немає.

Нескінченність у цій оптиці — це не безмежність реального світу і не слабкість людського розуму. Це сигнал: «тут закінчується зона впевненого вимірювання». Як позначка на карті — «далі не досліджено». Карта скінченна. Але це не означає, що за краєм карти обов’язково порожнеча. Це означає лише, що картограф тут ще не був і ми не знаємо, що там далі.

Бог, якщо він існує, не є нашим «нескінченним термометром», який зламався. Він є — знову ж таки, якщо він є — тим, хто взагалі не з’являється на дисплеї приладу, призначеного для вимірювання кімнатної температури. Ототожнювати Бога з актуальною нескінченністю — означає робити з нього об’єкт нашого інструментального пізнання, який цей інструмент за визначенням не може схопити. Це не богослов’я, це категоріальна помилка.

Зрілість — це здатність тримати обидва знання одночасно: я скінченний, мої інструменти скінченні, і саме тому мені потрібна концепція нескінченності як чесне визнання власних меж — а не як опис безмежного світу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

every model is wrong, some models are useful

вся ця довжелезна простиня тексту це «муки пана Морока, в лабіринті, в який пущено соняшного зайчика», подібні до всієї іншої, несучасної, донаукової філософії (яка на заході настільки не схожа на таку, наскільки коса і мотокоса)

у фізічному світі нема категорійних понять з людських мов, у людей нема способу розуміння фізичного світу без «проксіконструкцій» кількість яких невідомо як і оцінити, це агрегація міріадів простих систем з фідбеком, з яких в якийсь момент повстає те, що Duglas Hofstaedter метафорічно назвав Strange Loop, евфемізм людської свідомості

неусвідомлюючи механізми і обмеження нашого єдиного доступного інструменту розуміння можна нескінчено генерувати «філософії», вони будуть однаково утілітарні з точки зору онтологічності

Теми: філософія

Тут була філософія?

Давайте я поясню в чому проблема, на одному прикладі

Закон збереження (енергії, маси, заряду) є одним із найміцніших фундаментів фізики.

Закони збереження стосуються замкнених систем.

У фізики немає жодних доказів що всесвіт це замкнена система

А ви поставили все з ніг на голову, і раптом

Оскільки закон збереження непорушний — Всесвіт є закритою системою

Це читати неможливо

Сподіваюсь ви знайшли свою відповідь ;)

концепція фапання — це баг чи фіча?

Ототожнювати Бога з фапанням — означає робити з нього об’єкт нашого інструментального пізнання, який цей інструмент за визначенням не може схопити. Це не богослов’я, це категоріальна помилка.

я скінченний, мої інструменти скінченні... це мабуть зрілість🍷

я скінченний, мої інструменти скінченні... це мабуть зрілість

вірно, але тут
«я не можу осягнути нескінченність(апд ладно — „усе“ а не „нескінченність“) тому нескінченність — всього лиш побічна ідея» — це і є фапання

Дивно цитувати самого себе і називати це «фапанням»

ну хто я щоб судити, я і рахувати до нескінченності толком не вмію

знаю лише один, два, і так далі

Приємно, що нас таких вже двоє — двоє пізнавших нескінченність своєї обмеженості.

У фізики немає доказів, що Всесвіт відкрита система. Є докази, що закони закритих систем не можуть все пояснити, але це більше говорить про обмеженість законів ніж про істинність «відкритості» всесвіту.
Неможливо не читайте — бережіть себе.

Нескінченність як властивість світу — ілюзія

тобто в нього не було ще часу щоб закінчитись?

Тобто, час та дата закінчення для всесвіту ще не настали, ми в процесі.

як так? якщо нескінченність як властивість всесвіту — ілюзія
______

факт буття неможливий без нескінченності: розмотування до _кінцевого_ минулого перекреслює наявність теперішнього

Це якщо ми живемо у світі причинно-наслідкових зв’язків подій, що не є абсолютною істиною.

відсутність

причинно-наслідкових зв’язків подій

перекреслює мислення що в свою чергу нівелює будь-які істини, і навіть — ілюзії-неілюзії.

Ви можете вважати що існує причинно-наслідковий зв’язок між тим що я щось написав, а Ви це прочитали, але так само можна вважати що є причинно-наслідковий зв’язок між тим, що я щось написав, а мільярди цього не прочитали і не прочитають ;) десь так це і працює.

можна вважати що є причинно-наслідковий зв’язок між тим, що я щось написав, а мільярди цього не прочитали і не прочитають

опишіть цей звязок

Краще ви опишіть як виглядає зв’язок між тим, що я написав, а ви це прочитали)

Так що отож? Ви прочитали те що я написав в першу чергу бо маєте очки, в другу бо знаєте мову, в третє бо зареєстровані на доу і т.д. до Адама та Єви. Але і перше, і друге, і третє не має жодного відношення до т.з. «причини» — того, що я написав, але без першого, другого і третього «наслідок» не відбувся б. Тому те, що саме Ви прочитали саме мій текст це чиста випадковість.

прохання було про це

можна вважати що є причинно-наслідковий зв’язок між тим, що я щось написав, а мільярди цього не прочитали і не прочитають

а не про це

причинно-наслідковий зв’язок між тим що я щось написав, а Ви це прочитали

Я написав цей текст не на мові мільярдів на сайті не з мільярдами підписників — це залізобетонна причина того, що мільярди цей текст не прочитають.
Якщо прибрати зайвий шум то те, що я написав саме цей текст (автор, мова та сайт розміщення) — є причиною того що саме цей текст мільярди не прочитають.

нехай пробачить мене ноосфера за підтримку занудства але тут причиною є не те що ви написали а те що ви не написали

на мові мільярдів на сайті з мільярдами підписників

якби б ви написали тут і на мільярдному ресурсі(і вас прочитав б відповідно мільярд), факт що ви написали тут був би причиною що вас НЕ прочитав мільярд? )))

У випадку про два сайти, доу і з мільярдною аудиторією, причиною того що текст не прочитав би мільярд було б те що цей текст написав я — ноунейм без мільярда підписників ;)
Дуже гарно вигадувати причину для наслідків ретроспективно та з застосуванням «якбитології».
Я написав тут зараз і не гравіюванням на алмазі і наслідком цього є те, що мене не прочитають мільярди тих хто вже помер і тих хто народиться після того як помруть сервери доу, навіть якщо в них будуть очі і вони знатимуть мову.
Для будь якого наслідку можна знайти дуже багато причин ретроспективно, але жодна з них окремо від інших не спроможна спричинити цей наслідок, бо світ не ідеальний і результат завжди негарантований.
Що є причиною того, що умовний водій під час керування автомобілем збив стовп освітлювання? Те що водій народився, те що стовп хтось встановив у зазначеній точці простору раніше ніж в ній опинився водій за кермом автомобіля, те що втрата контролю над автомобілем співпала в часі та просторі з місцем положення стовпа, те що колцентр набрав водія коли він керував автомобілем біля стовпа?

Мені здається можна окремо виділити таку цікаву категорію як «суб’єктивна нескінченність». Це коли певного ресурсу фактично — кінечна кількість і її навіть можна виміряти (доклавши певну кількість зусиль — велику чи малу), але суб’єктивно для конкретної людини ця кінечна кількість є настільки великою, що вона не зможе це все охопити чи використати чи дослідити, враховуючи власний ліміт життя.

Приклади:
1) Кількість планет, які людина може відвідати. Навіть якщо уявити ідеальні умови — люди еволюціонували у кіборгів, що живуть 10 тисяч років і можуть подорожувати Всесвітом зі швидкістю 99.9999% швидкості світла — всеодно у Всесвіті стільки планет і вони розкидані так далеко, що одна окрема людина не зможе відвідати їх всі і тому їхня кількість може сприйматися як «суб’єктивно нескінченна»
2) Більш локальний приклад — людина, яку кинули в центрі пустелі Сахари без будь-яких ресурсів (води, їжі і т.д.). В такій ситуації кількість піску в пустелі для цієї людини — «суб’єктивно нескінченна», тому що все, що вона буде бачити до кінця свого життя — це пісок, пісок, пісок...
3) Більш веселий приклад — всі гроші світу. Формально це кінечна сума і їх навіть не вистачає на усіх, бо купа людей живуть у боргах. Але якщо б ця сума належала одній людині (при тому що ціни на все були б тими ж самими, як і доходи та збереження решти людей), то для цього мульти-трильйоннера його статки б відчувалися як «нескінченна» сума грошей, тому що за одне людське життя стільки витратити практично неможливо, бо на витрачання грошей також потрібен час: вибір, на що саме витратити, підписання контрактів, користування придбаними речами і т.д. Все це потребує часу і навіть якщо кожен день купувати собі новий суперкар, новий дім на острові, літак, яхту, гелікоптер і т.д. — всеодно гроші не закінчаться раніше, ніж закінчиться життя їхнього власника.

Власне, про це я і писав, що нескінченність це стан вимірювального приладу, якщо визначити таким людину то і отримаємо «суб’єктивну нескінченність»)

Не розкрита тема готелю.

Дякую за есей. Опис 3D-середовища трикутниками — це лише один зі способів представлення. А ще можна, наприклад, у вигляді гаусових плям (Gaussian Splatting). Або як функцію простору (Signed Distance Function). Тоді за способом представлення ми маємо справу з дійсно нескінченними об’єктами, і лише семплуємо це представлення на скінченну матрицю для візуалізації. Якщо так подумати, то навіть трикутники — поки ми їх не растеризували — теж нескінченні у своїй неперервності

У цьому сенсі виявляється, що наш розум, оперуючи у скінченному світі, схоплує нескінченність. І цей факт досі нікому не вдалося вичерпно «списати», бо кожен аргумент залишає по собі простір сумніву. Це як з апоріями Зенона — solvitur ambulando («розв’язується ходінням»)

Коли закинув текст у клод чи клауд то цей ші видав, що це текст про смерть, власне він вгадав — текст був написаний як спроба прийняття оточуючої дійсності через нормалізацію абсолютної скінченності. Тому тут немає місця абсолютній істині, просто суб’єктивні міркування в межах власних інтелектуальних кордонів і нічого більше.

Підписатись на коментарі