Native Share + Deep Link: як інтегрувати AI-чат у свій застосунок без API

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Всім привіт! Я Android-розробник. Поки шукаю роботу, вирішив зануритись у світ AI.

Обрав практичний підхід — вивчати тему, одразу створюючи щось робоче. Розглядав інтеграцію AI з різних боків: як окремий крок у CI/CD пайплайні, власні локальні MCP-сервери, вбудовування у застосунок, використання локальних моделей тощо.

Під час розробки одного з додатків виникло питання: як користувач буде додавати дані? Розбираючись, як працюють агенти та MCP, я зрозумів головну суть — агент знає про існування якогось API і розуміє, для чого воно потрібне. І тут прийшла ідея поєднати цей принцип зі звичайним мобільним застосунком.

Агенту для розуміння не потрібен жодний реальний API — досить звичайного тексту з описом того, що вміє робити застосунок. Тобто можна просто поширити (share) в чат текстовий опис функціоналу: що додаток робить і навіщо.

Зазвичай користувачі копіюють відповідь чату і вручну вставляють її текстом в інший застосунок. Мені прийшла в голову інша ідея: замість того, щоб просити користувача копіювати текст, можна змусити чат згенерувати готове посилання — звичайний deep link, який одразу відкриє потрібний екран застосунку та заповнить потрібне поле даними з відповіді.

У Gemini це спрацювало саме так, як і планувалося — і навіть зручніше, ніж я очікував: досить було звичайного посилання.

Настав час тестування — і тут виявився суттєвий мінус. З усіх перевірених чатів (Claude, ChatGPT, Gemini) deep link відкриває тільки Gemini. Можливо, у майбутньому це зміниться, але гарантій немає.

Інший мінус — безпека. Втім, це вже питання не самого підходу, а того, які можливості deep links у застосунку реалізують самі розробники.
Також є обмеження на розмір самого deep link, це треба враховувати окремо.

Я бачу перспективу цього підходу саме в розширенні функціоналу deep links:

• реалізація підтримки (support) користувачів через звичайний AI-чат;
  • фактичне керування застосунком через чат — тут усе залежить лише від фантазії та реалізації;
  • у перспективі — поява можливості відкривати застосунок прямо всередині чату на мобільному пристрої (це вже залежить не від нас, а від розробників самих чат-застосунків).
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі