Після сотень відгуків і десятків співбесід отримую лише відмови. Що реально можна зробити?
Привіт, спільното!
Хочу попросити поради у тих, хто останнім часом успішно знайшов роботу або бере участь у наймі.
Я працюю в ІТ уже кілька років (деталі можу уточнити в коментарях). За останній час активно шукаю нову роботу: регулярно оновлюю резюме, адаптую його під вакансії, пишу супровідні листи, проходжу технічні співбесіди, але результат поки що далекий від очікуваного.
Найчастіше стикаюся з одним із трьох сценаріїв:
- немає відповіді після відгуку;
- автоматична відмова;
- кілька етапів співбесіди, після яких обирають іншого кандидата.
Хотілося б зрозуміти, що сьогодні реально працює на українському та міжнародному ринку.
Цікавлять ваші відповіді на кілька запитань:
- Що найбільше допомогло вам знайти роботу у
2025-2026 роках? - Наскільки важливими зараз є GitHub, pet-проєкти, сертифікації чи активність у професійних спільнотах?
- Чи варто звертатися до рекрутерів напряму, чи ефективніше працюють рекомендації?
- Скільки часу у вас зайняв пошук роботи?
- Які помилки ви зрозуміли вже після того, як отримали офер?
- Де, на яких платформах варто шукати ?
Дякую всім, хто знайде кілька хвилин поділитися своїм досвідом. Сподіваюся, ця дискусія буде корисною не лише мені, а й іншим людям, які зараз також шукають роботу.
45 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівплюсую за стан ринко, статистика від джині приходить така що на 7К вакансій припадає 80К кандидатів.... тому логічно що тільки 1 з 10 знайде роботу
сам розсилав дві сотні резюме щоб знати роботу, з зп в декілька разів меншу від довоєнної...
Все на превеликий жаль так. І тоді от як МЕНІ то виживати!?
Я вже не бачу ні майбутнього ні перспектив.
Чи я не гідна життя?
розкажіть ще про майбутне і перспективи чоловікам призовного віку... і про виживання =)
Для мене щось судячи з усього не кращі. Жахливі
Як мінімум можна переїдати в іншу країну, отримувати допомогу та якось жити. У чоловіків все гірше.
dou.ua/...rums/topic/60302/#3096051
просто такий риночок зараз.3-5 людей на день, бо їх по штату небагато, і є ще внутрішня робота. Тому частина резюме взагалі не розглядається.
на одну вакансію — десятки-сотні резюме, а ейчари можуть опрацювати ну
Goole Compute Engine — це у вас у профілі. Перевірте двічі всі ваші резюме. Зробіть review у комьюніті. Бо через отакі досадні непомітні помилки...
Щодо іншого — мабуть якось так:
Працюйте стажером, без грошей, за досвід. І паралельно шукайте оплачувану, вказуючи що вже працюєте, вже досвід маєте, просто хочете змінити роботу на більш оплачувану.
Якщо у вас десятки співбесід — значить резюме свою функцію виконує.
Шукайте мок співбесіди по вашій спеціальності.
Автор, вам зараз натикають.
Ви — технічна людина.
Підходьте до питання теж технічно.
Берете ШІ.
Передаєте своє резюме і профіль в лінкедін.
І питаєте що з вашого профілю одразу і швидко покривається ШІ. Який відсоток?
Якщо повністю покривається більше ніж 30% — ринку праці навіть на мідл-зарплату ви не потрібні.
Ваш профіль покривається на 40%+.
І це не вдаючись в деталі. Якщо вдатися, впевнений, що на 60%+.
Потрібно донавчатися до сучасних реалій.
Ну а куди ж мені тоді йти??
Просто КУДИ??
Куди я зможу пройти??
І ЧОМУ КОНКРЕТНО «донавчатись»?? І сенс якщо вимагають не «навчання» А КОМЕРЦЙНИЙ ДОСВІД!
А де я той досвід візьму???
Взагалі без проблем — можна зайти у стартап на ранній стадії. Щоправда, доведеться робити все, а не те, що звично і без зарплати, до перших інвестицій. Натомість досвіду буде — просто купа!
В оті стартапи теж не потрапиш. Там та сама ситуація по найму. Так само не наймають
Та гаразд, було б бажання. І підтримка рідних на найближчі півроку.
Або як я написав куди (МО, підрозділи, def/miltech), але ви чомусь не прокоментували. Чи розглядали такі варіанти?
От як раз оце дуже не хотілось би. Але певно доведеться
Якщо знайду — напишу)
Але не сказав би що взагалі немає пропозицій... такі пропозиції є, куди готові взяти і з майже нульовим досвідом, але там контракт на 2 роки і дуже низька оплата, тому тут вже постає питання, як же на неї вижити. Хоча пропозиції в плані самої роботи, там бувають цікаві, враховуючі що в багатьох підрозділах купа «вчорашніх» цивілів.
Подивіться ще в сторону deftech, це скажем так золота середина, тому що оплата трохи вища може бути. І там точно ML потрібен.
Спробуйте знайти за гроші спеціаліста який перегляне резюме та проведе співбесіду.
Також не зайве буде таке саме повторити з рекрутером.
Звучить як реклама ;)
Ніт.
Будь-яка допомога в пошуку роботи за гроші — це розводняк. Особливо на поточному ринку.
Стандартів щодо резюме не має, якщо щось хочеться додати і як покращити- все є безкоштовно в інтернеті.
Ви розглядаєте тільки Україну? Якщо є досвід з AI- то у Польщі зараз багато де шукать таких фахівців.
Щодо загалом тенденції з пошуком- зараз як кому пощастить, щодо строків пошуку ітд. Хтось швидко, хтось понад півроку шукає.
Плюс, маєте бути онсайт готові з’явитися на інтерв’ю ( це в Європі), бо багато фейкових профілей ( де — на фото жінка, а там насправді чоловік шукає роботу , або інші різного роду кейси)
Будь-де шукаю.
Але в інших країнах лише місцевих беруть. Або громадян АБО ВЖЕ З дозволами/грін картами/картами побиту, etc. Не раз стикалась.
І я то готова і на співбесіду поїхати, так не кличуть.
Перше питання — про громадянство та дозволи.
А їх без офферу не отримати.
Зараз непросто усім, і місцевим, і іноземцям.
Я би ще порадила як тимчасову зайнятість спробувати себе як зовнішнього інтерв’юера в компаніях.
Ми іноді долучаємо синьорів і вище з різною експертизою. Але тут треба, щоб були рекомендації від ваших колег( тут або в Лінкедині просити пошерити результати співпраці, або просто повідомити колегам, знайомим, що вас можна рекомендувати)
Джин можете не дивитись, там дуже багато сумнівних контор.
Аплаїтися на вакансії через LinkedIn — для мене поки що взагалі безрезультатно. З приблизно 30 подач я не отримав жодного фідбеку.
За всю мою кар’єру я двічі(2023 та 2025) знаходив роботу просто тому, що вчасно подався на вакансію на DOU. В обох випадках, відразу був English check навіть ще до етапу спілкування з hr.
Для мене «вчасно» — це коли вакансія щойно з’явилася або опублікована не більше ніж2–3 дні тому. Якщо ж там уже сотні кандидатів, шанси, на мою думку, помітно нижчі.
Є ще одне спостереження. Якщо вакансія вже не нова, я намагаюся відгукуватися в понеділок зранку. Є підозра, що в деяких ATS нові заявки опиняються вище в списку або принаймні частіше потрапляють на очі рекрутеру. Не можу стверджувати, що так працює всюди, але мені ця стратегія здається цілком логічною.
Один раз роботу вдалося знайти завдяки тому, що я сам написав рекрутерці в LinkedIn, пославшись на вакансію з DOU.
Тому однозначно DOU. В Україні кращих платформ просто не існує.
Є сенс в цьому
Я б на вашому місці придивився до напрямку AI — зараз він на піку популярності, і в цій сфері активно наймають спеціалістів. При цьому саме чистий Machine Learning уже не настільки затребуваний. Найбільше цінуються люди, які знаходяться на перетині кількох професій: поєднують знання AI, розробки, роботи з даними та розуміння бізнесу.
А я і так на всі можливі напрямки дивлюсь!
ВСІ!
І AI, і Machine Learning і розробки і все що завгодно!
Підкажіть, а ви пробували якісь АІ інтеграції, на langraph, llamaindex, або щось схоже?
Звісно! langraph, але більше langchain
I з ollama і з gemini і з chatgpt
Добавте собі це в скілс на LinkedIn, я б поставив статус open to work, зелену позначку, щоб ви були помітні.
Я здогадуюсь про причину відмови, хоч і не можу це довести, але називати її не буду, бо вона порушує приблизно всі правила платформи. Але хто поняв, той поняв.
Я щось не дуже зрозуміла про що ви.
Якщо скажете, що зі мною не так, я можливо зможу виправити
а що дійсно нікому МL не потрібен? навіть на рівні pHD з добрими навичками у пітоні-сіквелі ітд
Видно ні, не потрібні
я вже не знаю що робити і як виживати :(
Куди йти на які посади
Так — зараз важко знайти роботу — факт
Де і ким? І чому звільнилися з останнього місця роботи?
Ким бачите себе через 5 років? 😀
🤦♀️
Вже взагалі не бачу для себе майбутнього
Ну це був сарказм до «чому звільнилися з останнього місця роботи?» у коменті зверху. Пардон.
Була Python & Machine Learning Engineer.
Скоротили після введення ші
Мій власний досвід (больше 15ти років в розробці веб та геймдев) — в принципі такий самий: відповідей — або нуль, або стандартна фраза «Нажаль .....». Імхо — треба вивчати нові технології, той самий ШІ — це набагато тонший і потужніший інструмент ніж мені здавалось на початку, він може допомогти покращити свою роботу — в рази. І ніхто не припиняв наймати спеціалістів — просто тепер вимоги підвищились. Від щирого серця бажаю вам успіхів!
Може Ювженко Денис відповість. Він напевно знає 😄
Miltech та AI.
Докази софт-скіллів, продуктового та підприємницького мислення, що верифікуються.
GitHub — якщо є стійке зростання зірочок (2k+)
pet-проекти — якщо у вигляді стартапів
сертифікації — вже ні, хіба наукові роботи у сфері AI
Чи активність у професійних спільнотах. — якщо самостійно створити з нуля або бути запрошеним спікером
З мого досвіду — єдине, що спрацює — це відправка свого резюме наймаючому менеджеру/CEO у моменті1-2 тижнів, коли підписано новий контракт та йде план на формування команди.
Найкраще — попити каву з власником бізнесу, та продати себе як фахівця.
Миші, вам треба стати їжаками :)
Дуже цікаво
Це які самоме конкретно докази?? Що може бути доказом??
Ага, і як же достукатись до керівника та ще й настільки щоб погодився попити кави??
І як же хтось може знати про нові контракти і формування команди??
Тобто, для мене жодних шансів?
Якщо все ж бути менше совою, то можна сформувати більш практичну пораду:
Замість того, щоб аплаїтись через форму на сайті чи в лінкедін, можна спробувати звернутись через
На жаль ринок все ще всратий. 99% результату дає банальне везіння.
В умовах такої невизначеності треба просто