Після сотень відгуків і десятків співбесід отримую лише відмови. Що реально можна зробити?

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Привіт, спільното!

Хочу попросити поради у тих, хто останнім часом успішно знайшов роботу або бере участь у наймі.

Я працюю в ІТ уже кілька років (деталі можу уточнити в коментарях). За останній час активно шукаю нову роботу: регулярно оновлюю резюме, адаптую його під вакансії, пишу супровідні листи, проходжу технічні співбесіди, але результат поки що далекий від очікуваного.

Найчастіше стикаюся з одним із трьох сценаріїв:

• немає відповіді після відгуку;
  • автоматична відмова;
  • кілька етапів співбесіди, після яких обирають іншого кандидата.

Хотілося б зрозуміти, що сьогодні реально працює на українському та міжнародному ринку.

Цікавлять ваші відповіді на кілька запитань:

• Що найбільше допомогло вам знайти роботу у 2025-2026 роках?
  • Наскільки важливими зараз є GitHub, pet-проєкти, сертифікації чи активність у професійних спільнотах?
  • Чи варто звертатися до рекрутерів напряму, чи ефективніше працюють рекомендації?
  • Скільки часу у вас зайняв пошук роботи?
  • Які помилки ви зрозуміли вже після того, як отримали офер?
  • Де, на яких платформах варто шукати ?

Дякую всім, хто знайде кілька хвилин поділитися своїм досвідом. Сподіваюся, ця дискусія буде корисною не лише мені, а й іншим людям, які зараз також шукають роботу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

плюсую за стан ринко, статистика від джині приходить така що на 7К вакансій припадає 80К кандидатів.... тому логічно що тільки 1 з 10 знайде роботу
сам розсилав дві сотні резюме щоб знати роботу, з зп в декілька разів меншу від довоєнної...

Все на превеликий жаль так. І тоді от як МЕНІ то виживати!?
Я вже не бачу ні майбутнього ні перспектив.
Чи я не гідна життя?

розкажіть ще про майбутне і перспективи чоловікам призовного віку... і про виживання =)

Для мене щось судячи з усього не кращі. Жахливі

Як мінімум можна переїдати в іншу країну, отримувати допомогу та якось жити. У чоловіків все гірше.

dou.ua/...​rums/topic/60302/#3096051

просто такий риночок зараз.
на одну вакансію — десятки-сотні резюме, а ейчари можуть опрацювати ну 3-5 людей на день, бо їх по штату небагато, і є ще внутрішня робота. Тому частина резюме взагалі не розглядається.

Goole Compute Engine — це у вас у профілі. Перевірте двічі всі ваші резюме. Зробіть review у комьюніті. Бо через отакі досадні непомітні помилки...
Щодо іншого — мабуть якось так:
Працюйте стажером, без грошей, за досвід. І паралельно шукайте оплачувану, вказуючи що вже працюєте, вже досвід маєте, просто хочете змінити роботу на більш оплачувану.

Якщо у вас десятки співбесід — значить резюме свою функцію виконує.
Шукайте мок співбесіди по вашій спеціальності.

Автор, вам зараз натикають.
Ви — технічна людина.
Підходьте до питання теж технічно.
Берете ШІ.
Передаєте своє резюме і профіль в лінкедін.
І питаєте що з вашого профілю одразу і швидко покривається ШІ. Який відсоток?
Якщо повністю покривається більше ніж 30% — ринку праці навіть на мідл-зарплату ви не потрібні.

Ваш профіль покривається на 40%+.
І це не вдаючись в деталі. Якщо вдатися, впевнений, що на 60%+.
Потрібно донавчатися до сучасних реалій.

Ну а куди ж мені тоді йти??
Просто КУДИ??
Куди я зможу пройти??

І ЧОМУ КОНКРЕТНО «донавчатись»?? І сенс якщо вимагають не «навчання» А КОМЕРЦЙНИЙ ДОСВІД!
А де я той досвід візьму???

Взагалі без проблем — можна зайти у стартап на ранній стадії. Щоправда, доведеться робити все, а не те, що звично і без зарплати, до перших інвестицій. Натомість досвіду буде — просто купа!

В оті стартапи теж не потрапиш. Там та сама ситуація по найму. Так само не наймають

Та гаразд, було б бажання. І підтримка рідних на найближчі півроку.

Або як я написав куди (МО, підрозділи, def/miltech), але ви чомусь не прокоментували. Чи розглядали такі варіанти?

От як раз оце дуже не хотілось би. Але певно доведеться

Якщо знайду — напишу)
Але не сказав би що взагалі немає пропозицій... такі пропозиції є, куди готові взяти і з майже нульовим досвідом, але там контракт на 2 роки і дуже низька оплата, тому тут вже постає питання, як же на неї вижити. Хоча пропозиції в плані самої роботи, там бувають цікаві, враховуючі що в багатьох підрозділах купа «вчорашніх» цивілів.
Подивіться ще в сторону deftech, це скажем так золота середина, тому що оплата трохи вища може бути. І там точно ML потрібен.

Спробуйте знайти за гроші спеціаліста який перегляне резюме та проведе співбесіду.
Також не зайве буде таке саме повторити з рекрутером.

Спробуйте знайти за гроші спеціаліста який перегляне резюме та проведе співбесіду.

Ніт.
Будь-яка допомога в пошуку роботи за гроші — це розводняк. Особливо на поточному ринку.

Стандартів щодо резюме не має, якщо щось хочеться додати і як покращити- все є безкоштовно в інтернеті.

Ви розглядаєте тільки Україну? Якщо є досвід з AI- то у Польщі зараз багато де шукать таких фахівців.
Щодо загалом тенденції з пошуком- зараз як кому пощастить, щодо строків пошуку ітд. Хтось швидко, хтось понад півроку шукає.

Плюс, маєте бути онсайт готові з’явитися на інтерв’ю ( це в Європі), бо багато фейкових профілей ( де — на фото жінка, а там насправді чоловік шукає роботу , або інші різного роду кейси)

Будь-де шукаю.
Але в інших країнах лише місцевих беруть. Або громадян АБО ВЖЕ З дозволами/грін картами/картами побиту, etc. Не раз стикалась.
І я то готова і на співбесіду поїхати, так не кличуть.
Перше питання — про громадянство та дозволи.
А їх без офферу не отримати.

Зараз непросто усім, і місцевим, і іноземцям.
Я би ще порадила як тимчасову зайнятість спробувати себе як зовнішнього інтерв’юера в компаніях.
Ми іноді долучаємо синьорів і вище з різною експертизою. Але тут треба, щоб були рекомендації від ваших колег( тут або в Лінкедині просити пошерити результати співпраці, або просто повідомити колегам, знайомим, що вас можна рекомендувати)

Де, на яких платформах варто шукати ?

Джин можете не дивитись, там дуже багато сумнівних контор.

Аплаїтися на вакансії через LinkedIn — для мене поки що взагалі безрезультатно. З приблизно 30 подач я не отримав жодного фідбеку.

За всю мою кар’єру я двічі(2023 та 2025) знаходив роботу просто тому, що вчасно подався на вакансію на DOU. В обох випадках, відразу був English check навіть ще до етапу спілкування з hr.

Для мене «вчасно» — це коли вакансія щойно з’явилася або опублікована не більше ніж 2–3 дні тому. Якщо ж там уже сотні кандидатів, шанси, на мою думку, помітно нижчі.

Є ще одне спостереження. Якщо вакансія вже не нова, я намагаюся відгукуватися в понеділок зранку. Є підозра, що в деяких ATS нові заявки опиняються вище в списку або принаймні частіше потрапляють на очі рекрутеру. Не можу стверджувати, що так працює всюди, але мені ця стратегія здається цілком логічною.

Один раз роботу вдалося знайти завдяки тому, що я сам написав рекрутерці в LinkedIn, пославшись на вакансію з DOU.

Тому однозначно DOU. В Україні кращих платформ просто не існує.

Я б на вашому місці придивився до напрямку AI — зараз він на піку популярності, і в цій сфері активно наймають спеціалістів. При цьому саме чистий Machine Learning уже не настільки затребуваний. Найбільше цінуються люди, які знаходяться на перетині кількох професій: поєднують знання AI, розробки, роботи з даними та розуміння бізнесу.

А я і так на всі можливі напрямки дивлюсь!
ВСІ!
І AI, і Machine Learning і розробки і все що завгодно!

Підкажіть, а ви пробували якісь АІ інтеграції, на langraph, llamaindex, або щось схоже?

Звісно! langraph, але більше langchain
I з ollama і з gemini і з chatgpt

Добавте собі це в скілс на LinkedIn, я б поставив статус open to work, зелену позначку, щоб ви були помітні.

Я здогадуюсь про причину відмови, хоч і не можу це довести, але називати її не буду, бо вона порушує приблизно всі правила платформи. Але хто поняв, той поняв.

Я щось не дуже зрозуміла про що ви.
Якщо скажете, що зі мною не так, я можливо зможу виправити

а що дійсно нікому МL не потрібен? навіть на рівні pHD з добрими навичками у пітоні-сіквелі ітд

Видно ні, не потрібні
я вже не знаю що робити і як виживати :(
Куди йти на які посади

Так — зараз важко знайти роботу — факт

Я працюю в ІТ уже кілька років

Де і ким? І чому звільнилися з останнього місця роботи?

Ким бачите себе через 5 років? 😀

🤦‍♀️
Вже взагалі не бачу для себе майбутнього

Ну це був сарказм до «чому звільнилися з останнього місця роботи?» у коменті зверху. Пардон.

Була Python & Machine Learning Engineer.
Скоротили після введення ші

Мій власний досвід (больше 15ти років в розробці веб та геймдев) — в принципі такий самий: відповідей — або нуль, або стандартна фраза «Нажаль .....». Імхо — треба вивчати нові технології, той самий ШІ — це набагато тонший і потужніший інструмент ніж мені здавалось на початку, він може допомогти покращити свою роботу — в рази. І ніхто не припиняв наймати спеціалістів — просто тепер вимоги підвищились. Від щирого серця бажаю вам успіхів!

Може Ювженко Денис відповість. Він напевно знає 😄

Хотілося б зрозуміти, що сьогодні реально працює на українському та міжнародному ринку.

Miltech та AI.

Що найбільше допомогло вам знайти роботу у 2025-2026 роках?

Докази софт-скіллів, продуктового та підприємницького мислення, що верифікуються.

Наскільки важливими зараз є GitHub, pet-проєкти, сертифікації чи активність у професійних спільнотах?

GitHub — якщо є стійке зростання зірочок (2k+)
pet-проекти — якщо у вигляді стартапів
сертифікації — вже ні, хіба наукові роботи у сфері AI
Чи активність у професійних спільнотах. — якщо самостійно створити з нуля або бути запрошеним спікером

Чи варто звертатися до рекрутерів напряму, чи ефективніше працюють рекомендації?

З мого досвіду — єдине, що спрацює — це відправка свого резюме наймаючому менеджеру/CEO у моменті 1-2 тижнів, коли підписано новий контракт та йде план на формування команди.

Де, на яких платформах варто шукати ?

Найкраще — попити каву з власником бізнесу, та продати себе як фахівця.

Миші, вам треба стати їжаками :)

Дуже цікаво

Докази софт-скіллів, продуктового та підприємницького мислення, що верифікуються.

Це які самоме конкретно докази?? Що може бути доказом??

Ага, і як же достукатись до керівника та ще й настільки щоб погодився попити кави??

З мого досвіду — єдине, що спрацює — це відправка свого резюме наймаючому менеджеру/CEO у моменті 1-2 тижнів, коли підписано новий контракт та йде план на формування команди.

І як же хтось може знати про нові контракти і формування команди??

Тобто, для мене жодних шансів?

Ага, і як же достукатись до керівника та ще й настільки щоб погодився попити кави??

Якщо все ж бути менше совою, то можна сформувати більш практичну пораду:
Замість того, щоб аплаїтись через форму на сайті чи в лінкедін, можна спробувати звернутись через

• когось зі знайомих в компанії (їх зазвиай немає)
  • написати комусь із рекрутерів компанії в лінкедін, щось типу «побачив ось цю вакансію в вашу компанію, думаю ми можемо бути корисні один одному, ось резюме»
Тобто, для мене жодних шансів?

На жаль ринок все ще всратий. 99% результату дає банальне везіння.
В умовах такої невизначеності треба просто

• бути готовим до довгого пошуку, в тому числі і матеріально
  • робити цей пошук
  • аналізувати можливі помилки, але не звинувачувати себе у всьому, бо від вас не дуже багато чого залежить. Тут важливо відрізняти об’єктивні проблеми. Але тут тактична реалізація найскладніша частина

Підписатись на коментарі