Чому робота без договору може залишити фрилансера без оплати

До мене звернувся веб розробник, який створив лендінг для онлайн-школи англійської мови.

Усі домовленості були лише в Telegram: погодили вартість — 35 000 грн, строки виконання та загальну структуру сайту. Договору та технічного завдання сторони не укладали.

Після завершення роботи клієнт почав відкладати оплату, пояснюючи це тим, що дизайн сайту не відповідає його баченню, а блоки на сторінці потрібно повністю переробити. При цьому до початку роботи жодних референсів, вимог до дизайну чи критеріїв приймання сторони письмово не погодили. Згодом клієнт взагалі відмовився оплачувати виконану роботу.

Фрилансер звернувся до мене за юридичною допомогою. Проте письмового договору між сторонами не було, а всі домовленості залишилися лише в листуванні в Telegram.

Через відсутність договору, технічного завдання та погодженого порядку приймання робіт довести, що послуги були виконані належним чином і клієнт зобов’язаний їх оплатити, виявилося значно складніше.

Що було не так:

• співпраця без письмового договору;
  • технічне завдання не було чітко зафіксоване;
  • не визначено порядок приймання результату роботи;
  • не встановлено строки та порядок оплати;
  • усі домовленості- лише в листуванні.

Як можна було уникнути цієї ситуації:

• укласти договір перед початком співпраці;
  • детально прописати технічне завдання та критерії приймання роботи;
  • визначити строки й порядок оплати;
  • передбачити відповідальність за прострочення платежу;
  • оформлювати передачу результату роботи належним чином.

Коли в договорі не визначено, який результат має отримати клієнт і як він приймається, будь-які фрази на кшталт «це не те, що я очікував» можуть стати приводом для затягування або навіть відмови від оплати. Саме тому договір захищає не лише клієнта, а й фрилансера.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У меня подобная ситуация зависла лет так 5 назад и там сумма была 3K После настойчивых требований человек еврейской национальности из города Хайфа просто испарился и удалил все свои контакты.Люди не меняются

Різне буває, компанія теж може не заплатити. Навіть на upwork бувають такі фейли

З договором теж можна залишитися без оплати. Чи є гроші у пересічного фрілансера наймати адвокатів наприклад на Кіпрі, в Лондоні або в ЄС/США?

дурня ніякий юрист не врятує від самого себе

Я розумію, що такими текстами ви хочете, щоб до вас зверталися фрілансери за послугами. Це прийнятна реклама. У мене відсутня можливість перевірити, чи справжній це фрілансер, чи вигаданий вами, але це теж прийнятно.

На мою персональну думку, у вас поки що 0 замовлень із цих текстів на DOU, але це лише моя думка. Можливо, навпаки, до вас звертається кожен, хто переглянув тему.

Моя рекомендація — від людини, яка вже років п’ять безоплатно висвітлює проблеми індустрії. Почніть робити ґрунтовний аналіз реальних випадків анонімно й відкрито вставляйте в статті рекламу ваших послуг та ціни на них, щоб було зрозуміло, який це відсоток від одного замовлення і який — при постійному супроводі фахівця.

Що я маю на увазі під ґрунтовним аналізом? Пояснювати, що робота без договору можлива, але ризики існують і тоді, коли договір начебто є. Наприклад, компанія дала договір на підпис фахівцю, але зі свого боку його не підписала, бо директор затягнув процес і тримає фахівця на психологічному гачку: «У нас усе є, а в тебе немає. Якщо захочемо — оштрафуємо тебе, а ти нас — ні». Це реальний випадок: «Звільнився в перший робочий день, бо керівництво відмовилось підписувати свій же договір».

Ще одна ідея — робити аналіз нікчемних договорів, пояснювати ризики та те, що такі договори можуть бути однією з ознак того, що згодом вам не виплатять гроші за виконану роботу. Редакція DOU цим поки не займається, тож це вільна ніша. І тут уже можна пропонувати підписання договору на юридичний супровід із післяоплатою за послуги.

Як я вже писав, я займаюся цим безоплатно. Якщо хочете отримувати замовлення, то пишіть — допоможу вам, якщо ви до цього готові. Ризики, звісно, теж є: здобудете любов аудиторії та хейт від роботодавців.

Через відсутність договору, технічного завдання та погодженого порядку приймання робіт довести, що послуги були виконані належним чином і клієнт зобов’язаний їх оплатити, виявилося значно складніше.

І як ви це довели?

Як жаль, як жаль, так хотілось прочитати блискучий кейс захисту пересічного роботяги.

Підписатись на коментарі