Чому робота в «гігантах» українського ринку — головний капкан для молодих спеціалістів
Останнім часом у колі знайомих усе частіше чую думку: шукати роботу в топ-компаніях України — це найбільша пастка для спеціаліста. Аргументація: під час найму HR намагаються продати тобі не адекватні умови, а свій масштаб і «велич». Мовляв, «ну ми ж лідери ринку, мати наше ім’я в резюме — це вже твій бонус». Через це великі бренди часто затискають бюджети, пропонують слабші бенефіти й жорсткіші рамки, ніж менші компанії, які готові віддати останнє, аби знайти круту людину.
Я в цей міф спочатку не вірив. Навпаки, здавалося, що великий бізнес має купу ресурсів, бюджетів і можливостей залучати найкращих. Але попрацювавши в такій корпорації, я відчув зворотний бік медалі.
Головні мінуси, з якими стикаєшся в реальності:
Пекельна бюрократія. Будь-яке рішення мають погодити дві «футбольні команди». Якщо хтось один іде у відпустку — весь механізм просто стопориться на тижні. Мене взяли на роботу, коли у керівництва ще навіть не було кінцевого розуміння, що саме я маю робити. Гроші на позицію виділили, бонусну частину наче придумали, але як їх заробити — невідомо, поки придумай сам). Купа роботи — просто заради роботи, а ефективтості — 0, результат є, але таке відчуття ніби не «завдяки», а всупереч.
Можливо, я просто знайшов компанію із застарілою корпоративною культурою, і в інших корпораціях, з більш сучасною побудовою все не так, але все ж цікаво почути ваш досвід, я помиляюсь, чи не варто зупинятись на таких пропозиціях, та шукати ту саму «голку в сіні»?
Що думаєте на рахунок цього, відомі компанії це реальний кар’єрний трамплин, чи просто гарна обгортка?
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТОВ «Роги та ратиці» рішають
Можливо, раніше, до 2022 року, так і було, що великі ІТ-компанії пропонували слабші бонуси, ніж маленькі ІТ-компанії, для тих, хто починає кар’єру. Через розкручений «бренд роботодавця» й як доказ того, що в них є розвинена інженерна культура.
Але зараз і маленькі ІТ-компанії також пропонують слабші бонуси через збільшення кількості бажаючих почати кар’єру в ІТ у певних напрямках. Якщо раніше такими напрямками були Front-end, QA, Python та дизайн, які платні ІТ-курси активно рекламували через медіа й блогерів, розповідаючи, що в цих сферах є попит, то зараз до них ще додався й Data Analytics.
Найефективніший спосіб дізнатися про умови — це додавати колишніх співробітників компанії в LinkedIn і розпитувати їх про умови. Хоч це велика ІТ-компанія, хоч маленька ІТ-компанія — це ще й допомагає уникати проблем.
Колись був класний ресурс — developers.org.ua, де можна було почитати відгуки і коментарі про компанії, і скласти враження що там і як.
Ну, запропонуй своє власне рішення і попроси його адвокатувати перед замовником.