Обережно, LogicCraft! Масове видалення хвалебних відгуків про Insiders

Привіт! Пару років тому сталася дуже ганебна історія. Керівництво однієї львівської ІТ-компанії наступного ж дня після звільнення співробітниці опублікувало на сайтах інтим-послуг її фото з соцмереж, з її номером телефону та номером телефону її мами. Тоді ця ІТ-компанія називалась «NextOne Technologies», а зараз уже наймає під новими назвами — «Insiders» та «LogicCraft».

Я про цю історію детально писав пару років тому в темі про «NextOne Technologies», нагадував про неї пару місяців тому в темі про «Insiders», а зараз компанія вже наймає під новим іменем — «LogicCraft». Тому варто чітко пов’язати ці компанії між собою й також висвітлити, наскільки мені відомо, перший прецедент масового зникнення хвалебних відгуків на DOU.

Отже, тема про кібербулінг була опублікована 18 травня 2026 року, й на той момент на сторінці відгуків про NextOne Technologies / Insiders / LogicCraft було 176 відгуків. Сьогодні, 10 липня 2026 року, за цей час додалося 10 нових відгуків, але зникло 22.

Ось копія сторінки станом на 18 травня, де було 176 відгуків, а ось копія станом на 10 липня, де їх уже 164. Зникнення 22 із 176 відгуків — це 12,5%, і це перший такий прецедент на DOU на моїй пам’яті.

Мало хто знає, але на DOU можна видаляти власні відгуки через [email protected]. Це дуже корисно, коли компанія затримує вам зарплату: ви можете написати відгук про затримку вже через тиждень-два, а видалити його одразу після того, як вам повернуть кошти. Інакше такі затримки перетворюються на масові, тривають по пів року або навіть рік, а компанія тим часом продовжує наймати нових людей.

Отже, я помітив, що серед тих, хто написав хвалебний відгук про Insiders, у LinkedIn-профілях часто взагалі відсутня згадка про роботу в Insiders. Ось приклад. Я написав таким фахівцям у LinkedIn, що вони можуть видалити свої відгуки на DOU, якщо, звісно, цього хочуть. І дуже багато хто так і зробив.

Тепер про зв’язок між Insiders та LogicCraft.

Три місяці тому я створив тему про LogicCraft на DOU, де писав, що це фальшива ІТ-компанія, бо не знайшов ні юридичної реєстрації, ні торговельної марки, а в списку співробітників у LinkedIn навіть не було вказано, хто є CEO. Про існування LogicCraft я дізнався саме з цього відгуку про Insiders, але тоді публічно стверджувати, що Insiders та LogicCraft пов’язані, було складно — у мене було замало аргументів для спільноти.

Тепер ці аргументи є. Ось верифікований профіль LogicCraft на Clutch, де чітко вказаний зв’язок з Insiders:

Business Entity Name«INSIDERS» LLC (ТОВ «ІНСАЙДЕРИ»)
SourceYoucontrol
Jurisdiction of FormationUkraine
Date of FormationFebruary 15, 2024
StatusActive
Last UpdatedDecember 21, 2025
ID45208176

У Insiders уже були випадки невиплат зарплати, тому на випадок майбутнього ребрендингу або нових скандалів хочу зафіксувати профілі рекрутерів, HR-фахівців та інших осіб, які були дотичні до цієї компанії:

Я про NextOne Technologies / Insiders / LogicCraft вже пишу пару років, і, щоб зрозуміти, скільки ще варто про них писати, проводив опитування в LinkedIn. Висновок — до кінця року ще варто.

А ще варто пройти міжнародне опитування від Stack Overflow: stackoverflow.com/dev-survey/start

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі