Школа після ChatGPT: як вчитися дітям (і нам), щоб мати роботу

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Мій старший син закінчив 8 клас. Зараз тренд — середня спеціальна освіта, і вчитись працювати руками або ногами (як кур’єри). Отож, я запропонував йому розглянути варіант коледжу чи технікуму після 9-го класу, тому ми прогулялися по Львівській Політехніці, де спілкувалися із студентами про можливості міжнародних програм обміну. У головний корпус університету Франка нас не пустили взагалі, бо війна :), проте відгуки отримали, що там максимальний консерватизм у епоху кардинальних змін. Також ми відвідали УКУ, де познайомились із командою студентів другого курсу, котрі робили для проєкту робота-сумо для всеукраїнських змагань із робосумо.

Ця стаття вийшла дуже складною, і можливо комусь стане викликом для прочитання. Воно і не дивно. Мабуть найскладніше питання котре я коли небуть піднімав ;)

Усе почалося із того, що я задався ціллю обрати напрямок освіти для нього ще рік тому. Ми багато спілкувалися про те, що його втомлює, бо ці складні питання я йому ставив без занурення у бекграунд. Отож, ми пішли гуляти по закладах і розглядати варіанти.

P.S. Оновлення статті: сьогодні зустрів студента третього курсу прикладної математики Львівського Національного Університету (Франка), він стажується за безплатно, з надією що піде на стажування за 200дол на місяць. То що ж може чекати мого сина за 8 років навчання? Яка буде ЗП і яка робота.
«Якби ми вчились так як треба, то й мудрість би була своя» Т.Г. Шевченко
То як це вчитись?

Львівська Політехніка

Отож, моя рідна Львівська політехніка. Серед хорошого. — багато студентів — найбільший університет західного регіону, — це багато можливостей для соціалізації — що йому як інтраверту не цінно :) - здоровенне бомбосховище котре витримає мабуть ядерний удар, із пультом цивільної оборони, вибухозахищеними дверима, та заїздом для вантажівок у це підземелля. Хто би міг подумати, що це буде параметром при виборі ВНЗ ;) - Далі велика кількість різних технічних лабораторій. Лише вони були останнім словом техніки ще мабуть у 80х, і можливо оновлювались компютерні лабораторії ще коли я вчився. — Мабуть основна цінність це ентузіасти викладачі котрі там працюють явно не за зарплату.

Також у політехніці, як у великому ВНЗ, є велика кількість міжнародних програм для студентів та аспірантів і це хороший трамплін для наукової роботи.

Безкоштовна державна вища освіта, де математику, фізику та програмування досі вчать на високому рівні.

Я підсумував синові так: він може туди поступити і матиме 5 вільних років для веселого студентського життя. Бо більшість викладачів не ставитиме перед ним суперцілей, а більшість студентів не буде сильно поспішати саме вчитися, а просто здаватиме роботу за допомогою ШІ. Там же ми зустрілись із нашою сусідкою, котра працює на кафедрі ІКТА, вона підтвердила, що фінансування не досить для розвитку та оновлення матеріальної бази, чи гідної ЗП викладачів, і також особливих реформ немає. Інститути розвиваються кожен як може на підтримці підприємців, котрим потрібні дешеві джуни і котрі, власне, фінансують ремонти.

УКУ

Я багато знаю про нього, оскільки працюю там як у коворкінгу вже багато років. Там багато публічного простору, де можна сісти з ноутбуком. Маю за ці роки трохи друзів-викладачів та працівників. Отже, ми зайшли відразу у підвал — де кафедра комп’ютерних наук. Там сиділи троє студентів, щось робили. Це був робот для робо-сумо. Сам факт того, що їм дали дорогі матеріали, мотори, котрі інколи горять під цими «спортивними» навантаженнями, і повну свободу, як досягнути результату. Корпуси готуються на 3D-принтерах. Думаю, всі бачили у соцмережах, що студенти у західних ВНЗ та в Україні подекуди можуть зробити у таких умовах. Дрони, засоби ребу ... Дівчинка розповіла, що другий рік поспіль отримує грант на річне навчання у сумі 75% від вартості в УКУ. Вартість навчання — 150 000 грн, у Політехніці — близько 50 000 грн на рік.

Далі цікавіше. Поки студенти робили тих роботів. І у них посередньо виходило, я запропонував сину також спробувати. Ми за вечір зібрали модель на базі існуючої машинки та Arduino-модулів, що купили у друга у той же вечір. Із контролером досвід був раніше. За пів години вранці він його запрограмував із ChatGPT, і вже в обід змагався із іншими роботами. Вони були важчі і вигравали. Проте сама програма і робота датчиків були у нього кращими.

Отож, УКУ — це багато проєктної роботи, це багато досвіду роботи у команді. І також можливість оплатити більшу частину ціни за грантом для студентів, котрі найбільше на це заслуговують. Це колектив людей, котрі націлені на те, щоб навчитись. І викладачів, котрі змотивовані навчити. Один із викладачів накупив за свої гроші обладнання на 150 000 грн. Бо викладання — це його хобі. А основна робота — ембедед у великій компанії. І каже, що ця компанія йому поверне вкладення. Я знаю, що у них є благодійний фонд, котрий активно працює для фронту. Хто із університетів може похвалитися такими викладачами?

Проте це не кінець теми. Головне питання досі не розкрите. «Як вчитись і що вчити у еру ШІ?» Про нього далі. А перед тим розповім ще трохи про реальність у школах.

Яка відповідь львівських шкіл

Я обійшов кілька львівських шкіл і питав одне: який у вас план для освіти в епоху ШІ. Найчесніше мені відповіли так: «Ми на програму не впливаємо, її пише держава». А ще запам’яталась відповідь у фізмат ліцеї: «якщо мозок не розвинути в дитинстві, то коли?» І це правда — математика й фізика справді добре навантажують мозок, це доведено. Проте я питав про інше. Мене цікавить, яким має бути навчання заради майбутнього успіху дитини в еру, коли вона житиме в симбіозі з ШІ. Отож проблема значно більша за вибір конкретної школи.

Я почав із простого батьківського питання

Синові 14, і я знову думаю про переведення в іншу школу. Отож пішов дивитися львівські варіанти. Те саме питання я ставив в УКУ і в п’ятьох школах, зокрема у фізико-математичному ліцеї: який у вас план для освіти в епоху штучного інтелекту?

У відповідь — розмови про телефони, про списування, про якісь окремі сервіси або загальні слова про критичне мислення. Найчесніше сказав заступник директора однієї зі шкіл: програму визначає держава, школа на неї майже не впливає.

Як мінімум, це чесно. Директор і справді не перепише державний стандарт у себе на кухні. Але школа цілком може визначити свої правила: які інструменти ШІ дозволені, які типи домашніх завдань, як перевіряти, що дитина працювала сама, і як готувати вчителів. Рамка для цього вже є — українські рекомендації МОН і Мінцифри [18].

А глибша проблема ось у чому: ми досі сперечаємося, як додати ШІ до старої школи, замість того, щоб спитати — що тепер школа взагалі має робити?

ШІ не зробив знання непотрібними. Він зробив дешевою їх імітацію

Раніше, після появи пошуковиків, школа ще могла подивитися на зв’язний текст, презентацію чи код і припустити: ну, дитина хоча б сама зібрала матеріал і щось побудувала. Генеративний ШІ зламав саме це припущення.

Тепер за хвилину маєш есе, пояснення теореми, презентацію, переклад, код, конспект і навіть «рефлексію про виконану роботу». І виглядати воно може краще, ніж реальне розуміння автора. Отож, домашка без перевірки процесу більше нічого не доводить.

Звідси легко зробити хибний висновок: раз машина знає факти й уміє рахувати — навіщо дітям факти, формули, граматика, алгоритми? Насправді все навпаки. Без своєї бази людина просто не бачить, де модель вигадала, а де правда.

OECD у звіті 2026 року каже про це тверезо: генеративний ШІ може допомагати навчанню, якщо його застосування веде чіткий педагогічний задум. Сам по собі доступ до чатбота нічого не гарантує [5].

Що вже показують дослідження

Тут хочеться не лякати, а подивитися на цифри. Емоцій навколо ШІ багато, а нормальних досліджень поки що мало. Але ті, що вже є, показують дуже цікаву картину.

Найгучніший експеримент — команди Гамси й Осберта Бастані, опублікований у PNAS у 2025-му. Майже тисяча турецьких старшокласників, уроки математики. Тих, кому дали звичайний GPT-4, на практиці рвало вперед — плюс 48% до контрольної групи. А коли ШІ прибрали й посадили писати іспит самостійно, вони показали на 17% гірший результат, ніж ті, хто ШІ взагалі не бачив [Bastani, PNAS 2025]. Тобто діти розв’язували задачі руками моделі, а не головою — і саму концепцію так і не зрозуміли.

Але той самий експеримент має і світлу частину. Другій групі дали не голий чатбот, а «GPT-репетитора» з підказками й обмеженнями — він не видавав готову відповідь, а вів до неї. Ця група на практиці злетіла ще вище (+127%), а на іспиті без ШІ не просіла. Мораль проста: усе залежить від того, як його спроєктувати.

Друге дослідження — з MIT Media Lab, з красномовною назвою «Your Brain on ChatGPT». Людей саджали писати есе під ЕЕГ у трьох режимах: з ChatGPT, із пошуковиком і «лише головою». У тих, хто писав із ChatGPT, зв’язки в мозку були найслабшими, відчуття авторства — найнижче, і вони навіть не могли процитувати щойно «свій» текст. Автори називають це cognitive debt — когнітивний борг, що накопичується, коли думання постійно віддаєш машині [Kosmyna, MIT, 2025].

Третє — велике опитування Міхаеля Герліха (666 людей, журнал Societies, 2025). Що частіше людина користується ШІ, то нижчі в неї показники критичного мислення. І тим сильніший ефект, чим молодша людина. Механізм той самий — cognitive offloading, перекладання розумової роботи назовні [Gerlich, Societies 2025].

І щоб не було однобоко. Мета-аналіз 35 експериментів (2026) каже, що ChatGPT загалом таки покращує навчальні результати — але найгірше йому дається саме те, заради чого школа й існує: мислення вищого порядку [мета-аналіз, 2026]. Складіть усе разом — і головне стає зрозумілим: ШІ треба свідомо проєктувати під навчання. Без задуму він вчить дитину імітувати розуміння. Із задумом — може реально піднести.

Інфографіка: що показують дослідження про вплив ШІ на навчання

Можливо, робоча формула

Мені вона бачиться простою. Школа може навчити дитину трьох речей: мислити без ШІ; продуктивно працювати разом із ШІ; і розуміти, коли ШІ не можна або не варто вмикати взагалі.

Світ не має готової відповіді

Я чесно шукав країну, яка вже вирішила цю задачу. Не знайшов. Є набір експериментів, і кожен закриває тільки свій шматок.

Інфографіка: сім країн — сім різних ставок на ШІ у школі

Сінгапур: спроєктувати навчальний інструмент

У сінгапурців проста рамка: учні мають дізнаватися про ШІ, вчитися ним користуватися, вчитися разом із ним і вчитися «поза ним». У державній Student Learning Space помічник не видає готову відповідь — він ставить навідні запитання, має вікові обмеження і працює під наглядом учителя [7]. Ключова думка мені близька: хороший навчальний ШІ має зменшувати cognitive offloading — оте перекладання мислення на машину.

Естонія: спочатку вчитель

AI Leap стартував із 20 тисяч старшокласників і трьох тисяч учителів, далі — більше. І в центрі там — підготовка педагогів і професійні спільноти [8]. Це серйозний державний експеримент. Це ще не здобута перемога — довгих результатів ще просто немає.

Австралія та Університет Сіднея: змінити оцінювання

Австралія зробила загальнонаціональну рамку відповідального використання генеративного ШІ у школах і регулярно її переглядає [9]. А Університет Сіднея пішов далі й розвів оцінювання на дві смуги [10].

Смуга 1 — захищене оцінювання. Контрольні, іспити, усні відповіді, практичні демонстрації. Те, що підтверджує: людина справді сама володіє ключовими знаннями.

Смуга 2 — відкрите оцінювання. ШІ дозволений. Але оцінюють те, як людина поставила задачу, як перевірила, як аргументувала, що саме внесла свого, де межі й хто відповідає.

Це набагато сильніше за полювання на учнів з AI-детекторами. Детектор лише вгадує походження тексту. Двосмугова модель прямо показує, що студент уміє. А в нас, до речі, в Україні є законодавча вимога перевіряти студентські роботи на використання ШІ у вишах [закон про академічну доброчесність] — те, що технічно зробити надійно неможливо, і це вже показали дослідження [Weber-Wulff та ін., 2023].

Фінляндія: правила для всіх рівнів і освіта дорослих

Фінляндія у 2025-му видала рекомендації для дошкілля, шкіл і профосвіти: приватність, авторське право, упередження, оцінювання, педагогічна доцільність [11]. А паралельно відкритий курс Elements of AI дає базову грамотність дорослим — його вже пройшли понад 1,4 мільйона людей із 170+ країн [12].

І це важливий удар по фантазії, що школа мусить навчити всього й назавжди. У світі, який змінюється так швидко, доросла освіта має бути нормальною частиною системи.

Японія: ШІ доречний там, де служить навчанню

Японці прямо кажуть: жодної однакової заборони чи обов’язкового використання. ШІ доречний, коли служить навчальній меті; фінальна відповідальність — на людині; роль учителя не зменшується [13]. Такий документ корисний тим, що переводить красиві етичні гасла у конкретні сценарії: ось тут можна попросити пояснення, порівняти позиції чи пошукати помилку, а ось тут учень робить сам.

ОАЕ і Південна Корея: швидкість — це ще не якість

ОАЕ вбудовують AI-курикулум від садка до 12 класу [14]. Швидкість шалена, але це ще не доказ, що воно працює. І є ризик просто дописати до старої програми ще один предмет і ще один список термінів.

Південна Корея схвалила 76 AI-підручників на запуск 2025 року [15], а потім, після критики, перевела все у добровільнішу модель [16]. Технології тут ні до чого — проблема в тому, щоб не масштабувати раніше, ніж готові вчителі, правила щодо даних, довіра батьків і спосіб міряти результат.

Що насправді повинна знати дитина

Який мінімально достатній рівень знань потрібен — з математики, фізики, біології, історії та решти предметів? Але відповідь «та давайте залишимо саме практичне» — небезпечна. Практичність без фундаменту перетворюється на набір рецептів, які людина не вміє перенести в нову ситуацію.

Що якщо будувати спільне ядро із семи блоків наприклад:

1. Мова й аргументація. Читати складний текст, точно писати й говорити, відрізняти тезу від доказу.
  2. Математика і дані. Числа, відсотки, пропорції, функції, ймовірність, статистика, моделювання, перевірка порядку величин.
  3. Наукове мислення. Гіпотеза, вимірювання, експеримент, причинність, невизначеність.
  4. Історія і громадянськість. Джерела, інституції, права, відповідальність, пропаганда, український і світовий контекст.
  5. Здоров’я, екологія і безпека. Організм, ризик, ресурси, довкілля, наслідки рішень.
  6. Цифрова й AI-грамотність. Дані, моделі, помилки, упередження, приватність, авторство, перевірка, межі застосування.
  7. Саморегуляція і співпраця. Планування, доведення роботи до кінця, зворотний зв’язок, командна дія.

До речі, у червні 2026-го OECD і Європейська комісія оприлюднили фінальну рамку AI-грамотності для шкіл: 19 компетентностей у чотирьох площинах — взаємодіяти з ШІ, створювати з ШІ, керувати ШІ і впливати на його роль [1]. Можливо це важливіше за список сервісів. Бо сервіси зміняться, а типи відповідальності — залишаться.

Далі мої та зібрані мною відповіді

До кожного розділу варто би додати закінчення «Але це не точно :)». І все ж, як без стратегії рухатись у цю невідомість? Це мабуть найскладніший розділ статті бо тут будуть варіанти відповідей на цей перелік запитань. Тому перед ним додам ще мотивації. Чому мені цікава ця стаття. Із 2022 року я тісно спілкуюсь із ШІ щодня по роботі, роблю із ним прототипи рішень для ІТ, а зараз він заміняє 99% роботи що я колись небуть робив сам. Вже другий рік іде як я ходжу по друзях із ІТ і емоційно запитую — який їх план на трансформацію ІТ котра гряде. Найкраща із відповідей була — «надіємось на консервативність людей, і що ще 10 років більшість не буде нічого міняти». І коли Ілон Маск кілька тижнів тому піс ІРО СпейсХ написав що професія ІТ вмре до кінця 2026 року. Я переглянув свій план допомогти старшому сину вчити глибоко фізику і математику у фізмат ліцеї — другій найкращій школі України за результатами НМТ — і запропонував йому сконцентруватись на ширині світогляду і уважно шукати те що глибоко хоче вивчати саме він (найскладніше питання у навчанні).

Математика: чесно розвести рівні

Мені близька теза, що математика для більшості дітей не має бути спрощеною копією університетської. Але з неї легко зробити поганий висновок: більшості — «побутові відсотки», а алгебру, абстракцію й доведення — тільки обраним.

Так ми не персоналізуємо освіту. Так ми рано закриваємо дітям дороги. Сильні сім’ї доберуть фундамент поза школою, а решта отримає стелю «достатньо для життя».

Можливо, краще: спільне обов’язкове ядро математичного мислення плюс різна швидкість і глибина. У добу ШІ математики потрібні не менше, а більше. Бо моделі працюють із даними, ймовірностями, наближеннями, оптимізацією. І людина мусить помітити абсурд навіть тоді, коли відповідь написана бездоганною мовою. Зі свого досвіду скажу що мені за 4 роки майже фултайм роботи із ЛЛМ — що раз важче ловити його на помилках. Поняття не маю як це будуть робити учні після школи і без досвіду роботи над ІТ проектами руками?

Що має залишитися в ядрі

Числа, пропорції, відсотки, алгебраїчні залежності, функції, геометрія, ймовірність, статистика, дані, моделювання, логіка й базова культура доведення. Поглиблення хай буде профільним. А ядро — спільним.

Неможливо вмістити все. Треба щось прибрати

Освітні реформи люблять додавати. Медіаграмотність, фінансова грамотність, підприємництво, кібербезпека, AI-грамотність — усе потрібне. Тільки навчальний час скінченний. OECD давно це описав як програму «завширшки в милю і завглибшки в дюйм» [6].

Отож кожна нова компетентність може мати свій бюджет часу. Додаємо ШІ — що прибираємо або об’єднуємо? Інакше школа відповість на новий світ старим способом: ще одним курсом, ще однією контрольною і ще більшою симуляцією навчання. Робимо 13 років навчання у школі?

Що можна прибрати або скоротити: дублювання тем, енциклопедичні класифікації без моделі, механічні вправи після засвоєння, домашні продукти, які ШІ генерує за секунду.

Що не можна віддавати машині: читання, письмо, усне мовлення, пам’ять, числову інтуїцію, предметні поняття, здатність самому виконати ключову дію.

Що можна перенести: вузькі інструменти й професійні навички — у профільну, професійну та дорослу освіту.

Різні здібності — це не різна людська цінність

Школа зазвичай робить дві протилежні помилки. Перша — вести всіх в одному темпі, а потім оголосити частину дітей нездібними. Друга — надто рано поділити на «сильних» і «слабких» так, що назад уже не перейти.

А дитина може бути сильною в математиці, середньою в мовах і слабкою в історичному письмі. Отож, рівень має бути предметним, має переглядатися і не має ставати ярликом на всю особистість.

Практично це три речі: функціональний мінімум, рівень відкритих можливостей і поглиблений рівень. У mastery learning результат тримають сталим, а міняють час і підтримку [23]. І фраза для дитини, яка не тягне, може бути «ось у цій навичці ти ще не дійшов до мінімуму. Ось наступний крок, ось допомога, ось дата, коли спробуєш ще раз». Зворотний зв’язок має бути про роботу і стратегію [24].

А тим, хто фанатіє від предмета, не треба два однакові комплекти вправ. Їм треба складні задачі, прискорення після засвоєння, наставники, лабораторії, реальні дані, довгий проєкт, сильні ровесники і публічний результат.

Що вже є в Україні

Тут головне не скотитися в зручний песимізм. В Україні вже є спільні рекомендації МОН і Мінцифри щодо відповідального використання ШІ у школах [18], рекомендації для вишів [29], модельна програма «Штучний інтелект і суспільство» для 10–12 класів [19] і курс «Математичні секрети штучного інтелекту» [20].

З вересня 2026-го 150 академічних ліцеїв пілотуватимуть нову модель профільної школи [21]. У «Мрії» пілотують ШІ-генератор тестів [22]. Це вже точно не нуль [28].

Проблема в іншому: усі ці шматки поки не виглядають як одна система. У відкритих джерелах я не знайшов ні наскрізної вікової прогресії AI-компетентностей від 1 до 12 класу, ні національного стандарту двосмугового оцінювання, ні єдиного протоколу перевірки навчальних AI-інструментів, ні незалежної програми, яка б міряла реальний навчальний ефект.

І саме пілот профільної школи може стати місцем, де все це нарешті з’єднають. Не треба чекати, поки світ видасть остаточну відповідь. Треба провести свій, керований український експеримент — із можливістю зупинити те, що не працює.

Що я би пілотував у 150 ліцеях

1. Вікову й профільну рамку AI-компетентностей. На основі OECD/ЄС та UNESCO, але зі своєю мовою, правом, інформаційною війною і безпекою.
  2. Дві смуги оцінювання. Захищені докази власного знання і відкриті AI-завдання з перевіркою процесу.
  3. Підготовку вчителів у робочий час: предметна методика і спільне проєктування.
  4. Схвалені інструменти й правила щодо даних. Що можна вводити, що не можна, де зберігаються дані, як повідомляти про інцидент.
  5. Україномовні бенчмарки. Перевірку моделей на нашому змісті — історії, культурі, числових задачах, цитуванні.
  6. Публічну оцінку. Навчальні результати, нерівність, навантаження на вчителя, безпека, вартість і здатність учня працювати без ШІ.

Сім питань, які батьки можуть поставити школі

1. Чи має школа письмову політику щодо генеративного ШІ?
  2. У яких завданнях ШІ заборонений, дозволений або обов’язковий — і чому?
  3. Як школа підтверджує, що дитина сама володіє ключовими знаннями?
  4. Які інструменти схвалені і що відбувається з даними дитини?
  5. Як учні позначають використання ШІ і як перевіряють його відповіді?
  6. Яку підготовку отримали вчителі, крім загальних вебінарів?
  7. Що школа робить окремо для дітей котрі відстали — і окремо для тих, хто готовий іти значно глибше?

Замість висновку

Найгірша відповідь школи на ШІ — вдавати, що його немає, і далі оцінювати домашні есе так, ніби 2022 рік не настав. Друга найгірша — роздати дітям чатботи й назвати це персоналізацією.

Освіта в епоху ШІ — це нова угода: що людина мусить знати сама, що може робити разом із машиною, як довести власне навчання і за що вона відповідає.

Головне питання

Не «чи буде ШІ в школі?». Він уже там. Питання інше — чи зможе школа зберегти людську суб’єктність. Не перетворившись ані на музей заборон, ані на демонстраційний зал EdTech.

Це лише перший огляд, а не остаточна відповідь. Але вже видно достатньо, щоб закрити суперечку «заборонити чи дозволити» і перейти до складнішого: які саме знання, досвід, оцінювання й інституції потрібні українській дитині у світі.

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дуже добра стаття, мені як майбутньому студенту дуже корисно, дякую

Тільки не «ВУЗ», а ЗВО або ВНЗ.
ВУЗ це калька з російської мови ;)

Приємно. Так, для молодих людей писалось у першу чергу. Бо тим хто заробив вже собі в ІТ на ранню пенсію не дуже і розходиться. А от як зараз з джуніора довчитись до сіньйора не маю поняття.
ВУЗ виправив на ВНЗ ;)

То яка ваша думка — що саме вчити і як щоб досягти успіху? І ще місце у памяті залишилось ;) ?

Ніхто не розуміє, що буде і що треба. Навчання — це відрощування нейронних звʼязків, а це супроводжується болісними відчуттями. Чим тяжче заходе у голову, тим на довше там залишиться. Плюс конспектування у тому, що доєднується механічна памʼять, а вона найдовша. Є знання (включно з впізнаваністю), є розуміння і є навикчи. Якщо ви не вирішували задачи з математики чи фізики, то навіть маючи усі довідники світу ви їх не вирішите, бо це навик. ШІ допомагає у навчанні зрозуміти знання. А взагалі треба бумажний підручник, задачнік та олівець. А для виходу з тупіку та протеріч, вже звертатися до ШІ.

Тільки прикол у цьому, що розвиток означає зростання якості рівня життя. Інакше всі купували б квитки на трансляцію лекцій різних учених, а не на футбол. Та й платили б ученим високі зарплати. А не футболістам.

Розвиток ні завжди повʼязан зі зростанням рівня життя, чи з наукою.

ось і відповідь — навіщо качати мозок якщо простіше качати ногом’яч

Отримання майстра спорту ресурсно відповідає десь аспірантурі (субʼєктивна оцінка). А чемпіонат світу — це нобелівка. Існують різні напрямки розвитку. Можливо Ви хотіли сказати, що науково-технічний напрямок має більший вплив на якість життя суспільства і воно не дооцінено?

Школа ніколи не була націлена на те, щоб підготувати дітей до вміння якісно та щасливо жити доросле життя. Школа була і залишається просто конвеєром, де дітей 10-12 років вчать:
— підкорятися авторитетам
— отримувати завдання і виконувати його у виділені строки
— опановувати нові навички та знання для більш ефективного вирішення більш складних завдань

Тобто по суті школа вирощує з дітей звичайних найманих працівників. Не творців, не підприємців, не винахідників, а людей які потім зможуть 40+ років працювати 5 днів на тиждень 8 годин на день виконуючи задачі, поставлені іншими людьми.

Але яка у цьому цінність, коли через 10-15 років практично всі види робіт АІ та роботи зможуть робити краще і швидше? От і виходить, що систему освіти треба змінювати не просто сильно, а радикально. І в першу чергу у дітей треба прокачувати такі навички, які АІ не має і скоріш за все мати не буде:
— емоційний інтелект
— вміння брати на себе відповідальність за свої власні результати та бути лідером для групи інших дітей + АІ агентів і брати відповідальність за результат командної роботи
— творчість в усіх сенсах: від малювання і музики до інженерної та наукової творчості
— сильна нервова система, вміння відстоювати свою точку зору за допомогою логіки, аргументів та фактів, а не погоджуватися з усім підряд
— вміння подбати про своє фізичне тіло та здоров’я, як в побутових ситуаціях (здорова їжа, напої, гігієна), так і в екстремальних ситуаціях

Що це таке «лідер» у «бути лідером для групи інших дітей?»
Чому повинні бути якісь такі «лідери»? Це ж авторитети, про яких Ви ж пишете «підкорятися авторитетам».
А якщо людина не хоче, щоб над ним були «лідери», або авторитети?
Усі щось кажуть про фемінизм, чи ще якісь віди боротьби проти того чи іншого «лідерства», а чомусь не кажуть про експлуатацію «лідерів» над тими, хто не «лідер». Й це не про «комунізм», чи «капіталізм», це про повагу, повагу один до одного. Якщо хтось вміє щось типу «керувати», то він нічим не краще ніж той, хто «творить».

вміння брати на себе відповідальність за свої власні результати та бути лідером для групи інших дітей

Якщо всі будуть лідерами, то лідером не буде ніхто :)

Лідерство не формується, а проявляється, воно або є, або його немає,

Поки студенти робили тих роботів. І у них посередньо виходило, я запропонував сину також спробувати. Ми за вечір зібрали модель на базі існуючої машинки та Arduino-модулів, що купили у друга у той же вечір. Із контролером досвід був раніше. За пів години вранці він його запрограмував із ChatGPT, і вже в обід змагався із іншими роботами. Вони були важчі і вигравали. Проте сама програма і робота датчиків були у нього кращими.

Підкажіть будь ласка, з чого починали знайомство з Arduino-модулів. Просто купили і почали складати розбираючись походу з мовними моделями, чи була якась базова підготовка перед цим?

Варіант 1. :) купили китайську копію ардуіно із ВІФІ на борту, і дві пачки модулів тоді коли збирали робота-сумо. Власне коли зявилась ціль — з’явилось і натхнення.

Прохання поділитися назвами моделей, які купили, та/або лінками.

щось такого плану «Arduino UNO WiFi R3 ATmega328P+ESP8266 (32Mб пам’яті), USB-TTL CH3». А тоді до нього якийсь із комплектів периферійних датчиків та керуючих пристроїв.

На мою думку, відмирає не школа, а радянська школа, коли дитині дають домашнє завдання на декілька годин.
6-7 годин у школі «конспектописання» без нормального роз’яснення і ще декілька годин після на домашнє завдання.
При таких умов звісно дитина буде користуватися ШІ.
І дорослий би користувався.
У наш час були так звані «розв’язники», «500 творів», «готові домашні завдання.
Потрібно було лише переробити, все як зараз з ШІ.
Коли матеріал доноситься належно у школі, є належна практика, а не «конспектописання з підручника», — питання використання ШІ у класі не стоїть.

Де взяти змотивованих вчителів за поточну ЗП котру забезпечуть належну практику?

Поточна зарплата + бронювання + соціальні льготи = бажаючих компетентних людей буде багато.

«Поточна зарплата» вчителя без категорії згідно тарифної сітки — меньше мінімальної зарплати. Оскільки таке заборонено законодавством — існує спеціальна доплата яка піднімає суму до рівня мінімальної.
У вчителів «відстрочка», а не «бронювання». Воно, наче, схоже, але є нюанси.

Залишити одного просунутого директора онлайн-школи, який буде настроювати та перевіряти ШІ агентів-вчителів, а вони хай зомбують учнів)

Розв’язник давав відповідь, ШІ дає ілюзію процесу. Мінус 17% на іспиті — це не те, що робили розв’язники.

Чудова стаття, пане Тарас.

До питань школі, слід додати

• «Що школа робить для того, що б використання ШІ сприяло мисленню
Що до цього:
А в нас, до речі, в Україні є законодавча вимога перевіряти студентські роботи на використання ШІ у вишах

У законі йде мова саме про прозорість використання.

Дякую, погоджуюсь з обома пунктами.

Питання «що школа робить, щоб ШІ сприяв мисленню?» справді краще, ніж просто «чи дозволений ШІ?». Бо формальна політика може бути, але вона нічого не варта, якщо дитина просто делегує думання моделі.

Щодо закону — ви праві, моє формулювання було неточним. Коректніше казати не «перевіряти роботи на використання ШІ», а «забезпечити прозорість використання ШІ і реагувати на недоброчесне подання AI-результату як власного». Власне, це ще раз підтверджує тезу статті: AI-детектор не може бути фундаментом політики. Фундамент — правила декларування, дизайн завдань і оцінювання процесу.

Якось воно не сходиться.

Якщо

Отож, я запропонував йому розглянути варіант коледжу чи технікуму після 9-го класу

То нащо взагалі

ми прогулялися по Львівській Політехніці, де спілкувалися із студентами про можливості міжнародних програм обміну

Щодо

який у вас план для освіти в епоху ШІ

Воно може десь буде, але не в державній школі, де вчитель працює з класом на 30+ дітей і заробітною платою у 10 тисяч гривень)

Тут немає суперечності. Я не вибирав лише між «коледж після 9-го» і «університет після 11-го». Я дивився всю траєкторію: що дитина може отримати після 9-го, після 11-го, в коледжі, у вузі, в проєктному середовищі, у фізматі тощо.

Тобто прогулянка по Політехніці була не про вступ завтра, а про розуміння кінцевої точки маршруту: які там люди, лабораторії, культура, можливості, міжнародні програми.

Про державну школу з 30+ дітьми і зарплатою вчителя — згоден. Саме тому я не вірю в модель «кожен учитель сам розбереться з ШІ після роботи». Це не спрацює. Потрібні державні рамки, готові сценарії уроків, схвалені інструменти, навчання вчителів у робочий час і зміна оцінювання. Інакше це буде не реформа, а ще один тиск на вчителя.

Я працював викладачем в різних закладах (в тому числі в коледжах). В цілому не рекомендую, бо дуже часто туди встають ті, що гарантовано не здадуть НМТ/ЗНО. Оскільки кількість ставок викладачів жорстко прив’язана до кількості студентів, то програми зазвичай «адаптовані», щоб нікого не відрахувати.

програми зазвичай «адаптовані», щоб нікого не відрахувати

Не знав. Думав, як це так що лише погрожують, і не відраховують.

Якось студент коледжу на держзамовленні після того як йому посеред семестру заявили що стипендії не матиме... Сказав що тоді курсову робіть самі, нічого не здаватиму. І не здав. І ніхто його не відрахував. XD

Я за 3 роки роботи жодної двійки за семестр не поклав. За перездачі мені не доплачували, хабарі з дітей я не доїв, відрахувати нікого всеодно б не дали. Тому сенсу класти незалік і потім водити довкола того хороводи не було.

Мабуть найперше, що слід зробити, — це унеможливити профанаційну діяльність закладів освіти.

Для цього було б непогано:

— з вчителів зняти функцію оцінювання знань;
— учням дати можливість, за бажанням, у зручний спосіб надолужувати академічне відставання;
— знання учнів перевіряти як програмне тестове оцінювання відсотку засвоєння навчальної програми. Тести не повинні бути ШІ галюцинаціями.
— акцент у навчанні робити не на вмінні переповідати чужі тексти, а на здатності використовувати отримані знання для досягнення практично корисних результатів. З випрацьовуванням вміння уточнювати та доповнювати знання на основі їх практичного застосування.

Учителя турбує як порахується якість і успішність в кінці семестру. І щоб відкриті уроки гарно пройшли і т.д. Що там зі знаннями, а особливо залишковими знаннями — штука другорядна. А якість і успішність рахується по тому що цей же учитель в журналі накалякає. =)
Згадайте в кого було в школі: тобі трішки-трішки не стало щоб дотягнути до відмінно в семестрі, старайся наступного. Бувало? Так от це все через всрату норму якості яку начальство спускало. І далеко не кожен вчитель клав болт і оцінював по знаннях.

То ви не бачили як нові табелі виглядають)
Свідоцтво досягнень — www.google.com/...​VX9r&ust=1784239204977000

Моя в 5й клас перейшла. Я думав ця х**та тільки в молодшій школі. =(

То, що — оцінювання було зламане задовго до ChatGPT, бо той, кого оцінюють, і той, хто звітує про результат, — одна людина — вчитель? ШІ не створив проблему фальшивого навчання. Він просто дав дитині той самий інструмент, який система вже роками використовувала на рівні звітності?

Загалом погоджуюсь із напрямком: треба розділити навчання і сертифікацію. Учитель не має бути одночасно тренером, суддею, прокурором і психотерапевтом для дитини.

Але я би не зводив перевірку знань лише до програмних тестів. Тести добре міряють частину мінімального ядра: факти, поняття, базові операції, діагностику прогалин. Але вони погано міряють пояснення, перенесення знань у нову ситуацію, побудову аргументу, практичне рішення і відповідальність за результат.

Проте яке рішення?

пояснення, перенесення знань у нову ситуацію, побудову аргументу, практичне рішення і відповідальність за результат

Окрім традиційного теоретичного навчання, мабуть, як обов’язкова складова, має з’явитися у шкільній освіті проєктне навчання.

Як можливість формування здатності до відповідальності, планування дій, спрямованих на досягнення поставлених цілей, та вміння використовувати отримані знання для досягнення практично корисних результатів.

Наприклад, пришити ґудзика, зварити борща, зпаяти контакти кола з практично корисною функціональністю, змоделювати певний об’єкт та віддрукувати його на 3D принтері й т.і.

Так, я за проектне навчання. Воно також може бути різним. Проте чудово працює в УКУ наприклад.

До чого тут школа? Поки МОН — кінь у ванній, можете хоч у пральню, хоч у спортлото.

Дякую за цікаву статтю.

Освіта.
Чи взмозі ми заборонити ШІ в школі? — ні.
Чи взмозі ми адаптувати ШІ під школу? — так, в якості окремих рекомендованих сервісів. Надаючи ту ж базу знань, ШІ міг би бути стриманим від вирішення завдань замість учня, і навпаки сприяти розумінню учнем теми через діалог та контролюючі питання. Та варто зауважити, що при бажанні, такої поведінки можна досягнути з поточним ШІ за допомогою відповідних промптів. Тому доцільність спеціалізованих сервісів може бути сумнівною. Хто розуміє проблему, може самостійно вибудувати стратегію користування, а тут в допомогу мають прийти вчителі і батьки.
Як отримати користь від ШІ, та нівелювати негативний вплив для учнів? — періодичні контрольні оцінювання, рекомендації як правильно використовувати ШІ в якості постерів, майстер-класів та відеоуроків. Основний акцент на тому, як користуватися ШІ щоб підвищити знання та здати контрольну на високу оцінку. Якщо одним словом, то це питання вимог закладу освіти.

ІТ.
ІТ змінюється, насамперед змінюється процес кодування, але процес розробки залишається тим самим. Потрібно транслювати рішення проблем замовника в програмний продукт, а це поки що нікуди не зникне. Я думаю, що кожен сформований розробник відчув на собі, як саме ШІ впливає на нього. Як ви втрачаєте навички кодування, коли тривалий час покладаєтесь на ШІ, та натомість наскільки зменшився бар’єр незнайомої технології, якщо ви концептуально розумієте як вирішувати проблему.

ШІ, це як можливості, так і ризики. Keep thinking.

Освіта.

навчитись керувати дроном

ІТ.

піздно, поїзд поїхав

Так, мотивована людина може й у звичайному ChatGPT прописати промпт «не давай відповідь, веди мене питаннями». Але школа — це не середовище з 30 мотивованих self-directed learners. Там потрібні дефолти, які працюють для маси дітей: обмеження готових відповідей, режим тьютора, лог процесу, вікові налаштування, приватність, роль учителя.

У дорослого програміста достатньо внутрішньої дисципліни, щоб не тупіти від Copilot/ChatGPT. У 12—15-річної дитини такої дисципліни часто ще немає. Тому дизайн інструмента має значення.

По ІТ теж згоден: кодування змінюється швидше, ніж розробка. Але здатність зрозуміти проблему, розкласти її на модель, перевірити рішення і взяти відповідальність за наслідки поки нікуди не ділась.

Зареєструвався, щоб залишити коментар )
Дуже цікава публікація, погоджуюсь з більшістю тез.
Єдине: виявляти помилки зараз складніше просто тому, що їх стало менше. Досить скоро ШІ досягне рівня, коли навіть досвідчений фахівець помилятиметься частіше.
І тоді виклик із «як вчитися в епоху ШІ» зміниться на «навіщо вчитися в епоху ШІ»

Саме до цього я і веду. Власне я вже значно менш кваліфікований (зі своїми 15 р досвіду) ніж агенти з якими працюю. Думаю що те що я щось там знаю краще — це вже частіше моє упередження аніж правда :)

Яка ваша відповідь на питання

навіщо вчитися в епоху ШІ

?

Це питання не набагато простіше, ніж сенс буття )

Особисто для мене відповідь однозначна — я це люблю. Мені подобається дізнаватися нове, випробувати себе, навчатися під час виконання складних задач і проектів. (Мені взагалі ШІ чудово підходить, бо візію маю, але кропіткої роботи не люблю... а з ШІ щось робити драйвово).

Але таких мабуть меншість. Тому величезне значення матиме та ж школа — не втокмачувати механічні знання, а захоплювати, пояснювати складні речі, вчити шукати взаємозв’язки, насолоджуватись піззнанням. Можливо, і ШІ у цьому допоможе.

дитину після 8 класу треба віддати в Макдональдс на місяць, щоб заробив гроші на кавалерування до дівчат.
В результаті з’являється блиск в очах і бажання вчитись.
Тоді вже у ВИШ.

дитину після 8 класу треба віддати в

БЗВП

В армію, картоплю чистити. Або в шахти — рідкісні мінерали колоти.
Залежно від того, готувати до війни чи мирного життя.

Ідея — бомба. Він буде не радий проте я запропоную. Тим часом він був на літньому таборі УКУ study.ucu.edu.ua/...​r-camp-2026/quiz/feedback, і їде далі на пластовий табір у Італію. Не Макдональдс, проте кудись рухаємось. Справді з мотивацією важко, бо очі розбігаються — стільки всіляких можливостей у цьому світі навколо.

Дуже важливо скільки років здобувачу. Якщо це учень, або студент то саме час навчатися фундаментальній освіті, в старших людей або світчерів немає цієї привілеї — часу, їм доречніше буде готувати з відомих рецептів, навіть якщо це деколи не правильно, бо роботу треба «вже», бо хочеться їстоньки. На теперішній час, для вашого сина, я би не дуже ставив питання про ШІ, а більше про фундаментальну освіту(якщо хочеться саме в технічну сферу). Для 8го класу я би обирав фізмат, там гарно вчать, або інші школи з топу найкращих.

офтоп:
А син точно хоче технічну освіту ?
З іншого боку, наприклад, творчі професії, в яких можна здобути ВО(дерево/метало обробка, художня ковка, дуття скла(незнаю як правильно) ітд) теж дуже гарний і цікавий фах і потенційно дуже прибутковий, навіть це й же ШІ буде впоміч для якихось ідей.

Дуже важливо скільки років здобувачу.

щоб встигнути виїхати поки є можливість

Син точно хоче технічну освіту. І також я певен що він це може, і саме йому доцільно. Інша справа чи цей фах буде у майбутньому так добре оплачуваний як (колись) ІТ :) ?

якщо імітувати знання «дешево» може кожен, то має бути дешевий спосіб це перевірити — наприклад рішення завдання «на дошці» чи на чистому аркуші де є тільки ти та єкзаменатор.
а не оці бестолкові опросники вибери з 4х варіантів, де навіть мавпа набере прохідний бал клацаючи наугад...

А вміння запрягати коня ще актуально?

думаю скоро буде актуальнішив ніж зараз

Ну а якщо так, то пофік. Або після школи дитина йде копати окопи чи шахти. У будь-якому випадку — дупа, з цього питання можна закрити.

Так, власне я так розумію що тенценція у наслідуванні західної освіти — у сторону тестів. Бо це технічно простіше вчителю. І легше автоматизується. Ніж викликати кожного із 30 учнів до дошки. Хто був на місці вчителя?

Підписатись на коментарі