Коли резервного живлення стало недостатньо

Частина перша

Частина друга — цей допис

Частина третя

Частина четверта

Задовго до всіх цих подій у мене вже був невеликий UPS, джерело безперебійного живлення. Його призначення було простим. Час від часу траплялися аварійні або планові відключення електроенергії. Зазвичай вони тривали лише кілька годин раз на декілька місяців, і UPS дозволяв спокійно їх пережити, не втрачаючи інтернет і можливість працювати.

Та згодом звичний ритм життя змінився.
Відключення стали регулярними й тривалими. Інтернет перестав бути головним пріоритетом. Набагато важливіше було зберегти опалення. Тому UPS переїхав від роутера до котла.

Певний час цього вистачало. Коли зникала електроенергія, будинок освітлювали ліхтарики й акумуляторні лампи, а UPS підтримував роботу котла.
Невдовзі стало зрозуміло, що така схема вже не справляється.

Наступним логічним кроком став генератор. Як і багато хто тоді, я взяв той, який узагалі вдалося знайти. Він був малопотужним, але на той момент це вже не мало великого значення. Головне було знову повернути електроенергію в будинок.

Генератор забезпечив роботу опалення, насосів і найнеобхідніших побутових приладів. Життя поступово почало повертатися у звичне русло.
Та дуже швидко проявилося нове обмеження. Його потужності не вистачало, щоб користуватися будинком так, як раніше.

Кожне відключення перетворювалося на вибір. Запустити прання чи посудомийну машину? Увімкнути духовку чи поки що обійтися без неї? Поставити чайник чи спочатку зарядити акумулятори? Генератор чесно виконував свою роботу, але необхідність постійно обирати стала частиною повсякденного життя.

Саме тоді я зрозумів, що змінилася сама задача. Справа була вже не в самому генераторі. Я намагався вирішити одну велику проблему за допомогою окремих пристроїв. Спочатку UPS для інтернету. Потім той самий UPS для котла. Далі генератор для всього будинку.
Кожне з цих рішень окремо працювало.
Але разом вони так і не ставали системою.

Під час кожного нового відключення мені знову доводилося відповідати на ті самі запитання. Що ввімкнути просто зараз? Що може зачекати? Без чого сьогодні справді можна обійтися?
У якийсь момент я зрозумів, що більше не хочу щоразу робити цей вибір. Я хотів, щоб автоматика все робила за мене. Щоб після зникнення напруги критично важливі вузли запускалися самі, а життя будинку не залежало від того, чи є я зараз удома.

Генератор допоміг пережити найважчий період, але він чітко окреслив межу «ручного» керування. Стало очевидно: замість того, щоб купувати чергову автономну заплатку, потрібно кардинально змінювати логіку всієї інфраструктури.

З того моменту кожна нова ідея проходила через один жорсткий фільтр:
Чи стане це органічною частиною системи, яку я будую?

Якщо відповідь була «ні», я просто рухався далі. Саме цей принцип згодом і став фундаментом усього проєкту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
став фундаментом усього проєкту.

Аліса?

в країні чудес?
чи з гостя з майбутнього?

Є відчуття, що стаття має мати продовження, речення

Якщо відповідь була «ні», я просто рухався далі. Саме цей принцип згодом і став фундаментом усього проєкту.

Дійсно фінал?

саме так, продовження буде))
я в коменті до першого допису про це говорив:
«кастомна інфраструктура розумного дому: мережеве обладнання, гіпервізор із кількома сервісами, Home Assistant як центр автоматизації, сонячна енергосистема з прошивкою моніторингу батареї, та шар із кастомних MCP-серверів, які дозволяють керувати всім цим через AI-асистента (Claude), а не лише через веб-інтерфейси.»

Коли очікувати продовження?

И с экономической точки зрения это электричество золотым выходит в итоге.

именно так, согласен на все 100%
в этих записях я рассказываю о том, как пришел к тому, к чему пришел и почему было выбрано именно то решение, которое и осталось в системе.

где то примерно по 4 квт часа на литр топлива для генератором малого об’ёма

roughly 8.5 to 11.5 kWh of usable electricity per gallon

в американских единицах

ЗЫ: если бы б электричество можно было бы б запасать летом на зиму все нефтяные и нефтегазовые страны уже пошли бы к концу вместе с верблюдами водкой бабалайками ))

ЗЫ: впрочем возможно если можно запасать то можно и транспортировать так что верблюды возможно бы б выжили бы б

летом на зиму — это слишком длинный цикл, лучше днем на ночь))

нет летом на зиму имеется в виду особенности земной астрономии где летом солнечный поток существенно выше в высоких широтах

... и соотв. если бы была возможность накопления энергии на уровне сравно ископаемого топлива как то прямого преобразования солнечной за весь лета сезон в накопление и потребление энергии уже из накопления в зима сезон

то это бы существенно если вообще не идеально решило бы энергетическую проблему как такую

вся суть на сегодня именно в этом «длинном цикле»

ЗЫ: потому собственно на низких суб экваториальных широтах такой проблемы и нет как таковой помимо короткого цикла день ночь с которым современные накопителя системы уже вполне эффективно справляются

поинт про это

ЗЫ: но если рассматривать зимний цикл уже как то вместе с отоплением то может получиться уже более интересно с учётом уже общего теплового уже кпд уже всей системы

я сейчас переделываю теплый пол под правильный подмес обратки и проектирую погодозависимую автоматику (если на улице +10°С, то теплоноситель в ТП +20°С, если −10°С, то в ТП +30°С). прошлой осенью установил в комнатах зигби приводы на термоклапана радиаторы — первая зима, когда дома было комфортно везде, а не так, что в разных помещениях разная тем-ра, где-то африка, а где-то дубак

а не так, что в разных помещениях разная тем-ра, где-то африка, а где-то дубак

имхо и чисто практически у тебя тогда изначально система не правильно построена настроена была

система тёплого пола изначально так строится и настраивается чтобы так работало и чтобы так настраивалось

как то в частности уже при стройке не иметь контуром под встроенной мебели

ЗЫ: но мой поинт не в этом а чтобы топливо жечь одновременно на генератор и остатки на тепло уже после генератора тогда кпд на сам генератор включён в общую систему и кпд на топливо выходит выше существенно

я знаю, ка должно быть с теплым полом, но! как говорил первый перзидент: маємо те, що маємо

З економічної точки зору краще всього прати одяг в річці, справляти нужду в кущах.

Підписатись на коментарі