Штучний інтелект і рутина в проєктах
Для мене завжди важко було оцінити свої компетенції в межах реалізації проєктів, адже мої теоретичні і практичні знання не є академічними, вони є практичними і дякуючи життю і навчальним закладам, які навчили мене навчатися, швидко, самостійно, тут і зараз, оцінювати свої проєкти по їхній реалізації.
Сьогодні сфера управління проєктами переживає фундаментальну трансформацію штучним інтелектом. За прогнозами експертів, до 2030 року 80% рутинних завдань проєктного менеджера (PM) будуть автоматизовані за допомогою штучного інтелекту (ШІ) і ці новини, я в автоматизованому режимі отримую від мережі, де штучний інтелект вибирає, алгоритмом, актуальну для мене інформацію. Це не означає зникнення аналогових професій, а радше еволюцію: від адміністратора-координатора до стратегічного лідера, який фокусується на людському факторі та прийнятті складних рішень. Тобто управління персоналом і прийняття ключових рішень на аналітиці ШІ стане основою майбутнього менеджменту.
Насправді я це активно відчув під час виконання бойових завдань, там яскраво можна собі відповісти: хто ти? Чи ти можеш при відсутності ресурсів і сил, визначити пріоритети і наростити потужності, зкоординувати ключових керівників на важливості району їхньої відповідальності і фази виконання їхніх завдань. Побачити стратегію виконання завдань і розбити її по виключній потребі, не перевищуючи потребу в ресурсі. Переконати СЕО в доцільності саме цих завдань і послідовності реалізації в критичності реалізайції проєктів.
Що можна делегувати ШІ вже сьогодні і що це нам дає? Для мене важливо було чітко розуміти часові проміжки кожного циклу, реалізацію послідовних і паралельних фаз, а особливо Фази ВОДОПАДУ. ШІ дозволяє менеджменту звільнити час для планування та комунікації. Основними сферами, де ШІ вже демонструє високу ефективність, є управління часом і аналітикою проведеної роботи в менеджменті, любих процесів.
Безкоштовні та ефективні інструменти для PM
Для зняття операційного навантаження джерела виділяють низку інструментів, багато з яких мають потужні безкоштовні версії:
Універсальні асистенти:
— ChatGPT / Gemini: Найкраще підходять для написання офіційних листів, перекладу (що часто краще за Google Translate), генерації ідей та структурування несистематизованої інформації.
— Microsoft Copilot 365: Інтегрується в екосистему Office 365, допомагаючи з аналізом документів та плануванням у календарі.
Планування часу та розкладів:
— Reclaim.ai: Автоматично резервує час для важливих завдань та адаптує календар при зміні пріоритетів.
— Trevor AI: Дозволяє планувати завдання за принципом «перетягування» безпосередньо в Google Calendar.
— Calendly: Автоматизує процес бронювання зустрічей, уникаючи нескінченних переписок про узгодження часу.
Управління завданнями та знаннями:
— ClickUp / Asana: Використовують ШІ для узагальнення описів завдань, створення підсумків проєктів та автоматизації робочих процесів.
— Fireflies.ai / Sembly: (З обмеженими безкоштовними планами) Дозволяють записувати та аналізувати зустрічі у Slack, Zoom чи Teams.
Залишається питання ризиків, а саме конфіденційності даних і точності прорахунку даних. Ви як оператор маєте розуміти, що ці системи не замінять ваше розуміння процесу, вони можуть вас підсилити в зборі і аналітиці інформації, яку ви їм надасте.
У 2026 році успішний проєктний менеджер — це «диригент», який керує гібридною командою людей та ШІ-агентів.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТрохи не погоджуся з тезою про те, що AI вже готовий «забрати» більшість рутини в типовому IT-проєкті. На мою думку, це занадто оптимістично для 2026 року. Більшість команд стикається з тим, що часткова автоматизація створює нові точки відповідальності — хтось має перевіряти output AI, підтримувати промпти, моніторити дрейф якості. По суті, з’являється нова рутина навколо AI. Повна автономність агентів у бізнес-процесах — це ще питання довіри і зрілості інструментів, і я б радив не поспішати з висновками.
Так погоджуюся, що підхід «Human-in-the-loop» (людина в контурі управління) залишається єдиним безпечним варіантом для реальних проєктів, але є але валідація результатів відбувається у всіх процесах After Action Review (AAR). Тому тут нічого нового, Ші я маю на увазі, як асестент робить операції швидше з послідовністю генеруючи контент і задану роботу, підлаштовується під замовника. Дякую за матеріал.