Як розробниця-економістка побудувала фінтех-застосунок на Angular + Capacitor за 9 місяців від ідеї до релізу

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Колись я працювала економісткою в банку. Сьогодні я Angular-розробниця і засновниця власного фінтех-продукту, який живе в Google Play Market. Це історія про те, як я втомилась чекати, що хтось створить потрібний мені інструмент, і зробила його сама.

Увійти в ІТ

Десять років я працювала в банку і зсередини бачила не тільки, як працюють гроші, а й те, як банки свідомо створюють гачки: споживчі кредити, кредитні ліміти, овердрафти — все те, що викривляє фінансову реальність людини й знижує її фінансову грамотність (особливо, якщо її і не було).

Але в ІТ я перейшла не заради місії. Я завжди знала, що це моя стихія — просто подобається, і все. Вхід в ІТ — самостійно, з дитиною на руках. Було трохи складно та це рішення, яке я прийняла і виконую досі.

Звідки взявся «Грошопис»

Я давно веду бюджет за методом Kakeibo — це японська філософія усвідомленого ручного запису витрат. Ключове слово тут — «усвідомленого». Я людина графіків, режиму та планів, тому Kakeibo лягло природно: це не просто облік витрат, а щоденна структура, яка відповідає моєму мисленню.

У великому місті розраховуєшся телефоном біля термінала, і гроші зникають у невідомому напрямку. Банківська виписка або аналітика потім скаже куди, але не так, як ти думаєш. Вона скаже: «SILPO». Мій застосунок скаже: «продукти на тиждень», «дитяче харчування», «корм котам» — бо ти сам так розділив за категоріями й написав у коментарі. Автоматизація знає назву магазину. Ти знаєш, навіщо туди пішов.

Є ще одна українська специфіка. Банківські застосунки роками показують загальний залишок включно з кредитним лімітом, і багато людей щиро вірять, що це їхні гроші. Кредитний ліміт непомітно став сприйматися як частина власного капіталу і межа між «власне» і «навʼязане» сильно затерлась. А це борг. Борг у себе майбутнього. Ми показуємо їх окремо — власні кошти й кредитний ліміт ніколи не змішуються в одну цифру. Не тому, що так технічно правильно. А тому, що людина має право знати, де її гроші, де кошти, запропоновані банками до використання, де борг, а не жити в ілюзії багатства.

Перш ніж писати код, я довго носила ідею в голові. Вела облік і у звичайному Excel, перепробувала купу застосунків, а також купувала спеціальні паперові нотатники під систему Kakeibo. Шукаючи готове рішення серед аналогів, моніторила відгуки користувачів і виявила, що того, чого бракує мені, бракує і багатьом іншим: люди скаржилися на відсутність відокремлення кредитного ліміту від власних коштів, на брак загальної консолідованої інформації про фінансовий стан і на те, що доводиться довго вводити транзакції по одній.

Я перепробувала десятки застосунків, і жоден не відповідав моєму мисленню та потребам:

• Більшість застосунків просто дозволяють записи у нескінченний мінус або змішують власні кошти з кредитним лімітом.
  • Жоден не має пакетного ручного введення транзакцій: прийшла з ринку з шістьма покупками під різні категорії — вводь шість разів окремо. Перевірила глобальний ринок — такого немає ні в кого.
  • Більшість — це просто записники витрат без відповіді на питання «скільки ще можна витратити до кінця місяця?».
  • Мультивалютність скрізь зводиться до примусової конвертації чи то у транзакціях чи то у плануванні, але UAH, USD та EUR це різні гроші з різним призначенням. Не можна котів рахувати в собаках.

Тому я зробила його для себе. А потім вирішила поділитися зі світом.

Стек і архітектура

Angular + Capacitor — одна кодова база для Android та iOS (перехід на iOS буде відносно безболісним, коли прийде час, поки що реліз без iOS). Express + MongoDB на бекенді, Firebase Auth для авторизації, хостинг на Google Cloud.

Вибір стеку простий: я Angular-розробниця, тому мінімум нових технологій — максимум фокусу на продукті. Для швидкої побудови чистого й акуратного інтерфейсу я використала Angular Material.

MongoDB обрала через гнучку схему: коли починала, структура транзакцій та мультивалютності ще еволюціонувала, тож відсутність жорстких міграцій на старті зекономила купу часу.

А для інтеграції, валідації та надійного керування підписками на обох платформах (Android та майбутній iOS) я інтегрувала RevenueCat — це позбавило потреби писати складну власну логіку для перевірки чеків та покупок.

Як влаштована фінансова логіка під капотом

Це та частина, де банківський досвід є важливішим за будь-який курс із розробки.

• Мультивалютність: Транзакція містить суму, рахунок містить валюту. Валюти не конвертуються — UAH, USD, EUR живуть окремо і сортуються незалежно. Планування та аналітика доступні окремо по кожній валюті у розрізі надходжень і витрат.
  • Місячні зрізи як checkpoint: Замість перерахунку балансу від початку часів при кожній операції — зберігаю стан як checkpoint. Кожен зріз містить залишок на початок і на кінець місяця — це дає повну картину без перерахунку всієї історії транзакцій. Якщо нова транзакція остання хронологічно — просто додаю або віднімаю від зрізу. Якщо між транзакцією і кінцем місяця є ще операції — перераховую зріз.
  • Версіонування кредитного ліміту: Кредитний ліміт зберігається з датою зміни. Валідація транзакції використовує ліміт, актуальний на дату цієї транзакції, а не поточний. Минулі транзакції не перераховуються з новим лімітом. Саме так це працює в реальних банківських системах — нові умови не застосовуються ретроактивно.
  • Валідація цілісності: Будь-яка зміна, яка може вплинути на баланс, проходить валідацію через перерахунок зрізу. Видалення надходження, яке спричинить перевищення кредитного ліміту, блокується. Редагування суми перераховує зріз і дозволяє операцію тільки тоді, якщо результат залишається в межах ліміту.
  • Переказ між рахунками з комісією: Переказ має окремі поля комісії для відправника й отримувача. Комісія за зняття готівки стає відомою статтею, а не загадковою різницею між списаним і отриманим. Переказ між рахунками не потрапляє в статистику витрат, бо переказ — це рух грошей, а не витрата.

Що всередині продукту

• Чітке розділення власних коштів і кредитного ліміту — філософія, а не технічна деталь.
  • План vs Факт за категоріями з повним дрілдауном (деталізацією) до транзакцій.
  • Пакетне додавання транзакцій — одна сесія, кілька категорій, живий залишок до збереження. Глобальних аналогів не знайдено.
  • Якщо потрібної категорії під час введення ще немає, її можна створити прямо там, не виходячи з форми.
  • Категорія «Інше» для всього, що не потрапило в план — чесна сіра зона з власним сегментом діаграми та дрілдауном.
  • Анонімний режим — починай без реєстрації, дані зберігаються на сервері, й у будь-який момент можна прив’язати Google-акаунт без втрати прогресу.
  • Вся аналітика на двох екранах — План і Факт — без блукання та без необхідності мати вищу фінансову освіту.
  • Повністю кастомні категорії: назва, іконка, колір; колір категорії = колір сегмента діаграми.
  • Серед іконок є і шкідливі звички — алкоголь, куріння, азарт. Ми не вдаємо, що користувач ідеальний.
  • Drag-and-drop сортування категорій та планування.
  • Переказ між рахунками не псує статистику витрат.
  • Мультивалютна аналітика — окремий вид руху по кожній валюті.
  • Демо-режим із реальними мультивалютними даними, щоб побачити продукт перед тим, як почати користуватися.
  • Темна і світла теми.
  • Offline-режим — дані завжди доступні для перегляду.

Головне — застосунок відповідає на три запитання, які більшість людей ставлять собі щомісяця:

• куди гроші поділися?
  • скільки маю зараз?
  • скільки ще можу витратити?

Без ілюзій.

9 місяців паралельно з full-time роботою

Застосунок розробляється виключно у вільний від основної роботи час — вечорами та у вихідні. Від створення репозиторіїв на GitHub до релізу в Google Play Market — 9 місяців. Довго? Можливо )

Звісно, є складнощі, і вони здебільшого не технічні. Найскладніше — довіряти власному продуктовому мисленню, коли навколо кажуть: «додай банківську інтеграцію» та «немає дизайну».

Я не додала банківську інтеграцію і не планую. Не тому, що це технічно складно, а тому, що це суперечило б самій суті Kakeibo. Сам акт ручного введення є практикою усвідомленості. Якщо прибрати його, залишиться тільки звіт постфактум.

Банківська автоматизація, яка думає за тебе — це як дивитися відео про тренування замість того, щоб тренуватися самому. Інформація є, а контакту немає. Kakeibo — це контакт із власними грошима. І автоматизація з банками цього не змінить, вона просто красиво покаже те, що вже сталося.

І ще одна річ, яку автоматизація не вирішує: більшість людей планують заощадження на залишок від зарплати. Тобто відкладають те, що залишиться, а залишається зазвичай нічого. Фінансова грамотність каже інакше: спершу заплати собі. Заощадження, донати ЗСУ, допомога притулку для тварин — це перші рядки плану, а не останні. Застосунок не змушує так робити, це інструмент, щоб навчитися так робити, бо план видно до того, як почав витрачати.

Скільки коштує запустити свій продукт: маркетинг та інфраструктура

Багато розробників думають, що витрати закінчуються на оплаті акаунту розробника в Google Play ($25). Але запуск продукту — це ще й про те, як зробити так, щоб про нього дізналися, адже самий найкращий продукт нічого не вартий, якщо про нього ніхто не знає.

Моя стратегія просування поки що складається з точкових експериментів та органіки. На сьогодні мої фінансові вкладення виглядають так:

• Маркетинг (Google Ads): Власне інвестовано близько $250.
  • Підтримка від Google: Додатково вдалося залучити 10 000 грн як подарунковий купон на розвиток від Google Ads для нових рекламодавців. Це суттєво допомагає протестувати перші гіпотези.
  • YouTube-канал: Я створила канал, де публікую короткі промо та туторіал-ролики по 30 секунд — 1 хвилині українською та англійською мовами. Вони працюють як безкоштовна органіка і також приносять конверсії в завантаження.
  • Інфраструктура (хостинг, сервери): Поки що це копійки (базові тарифи хостингу, Firebase та Google Cloud), які практично не відчуваються.

Створення креативів — це чи не найскладніший для мене процес в усій цій історії. Написати логіку перерахунку балансу чи налаштувати сервери — це зрозуміла інженерна задача. А от змонтувати динамічне відео, продумати сценарій для Shorts, підібрати правильний візуальний вайб, накласти озвучку у CapCut — це вимагає зовсім іншого мислення. Іноді на 30-секундний ролик витрачаєш більше ментального ресурсу, ніж на дебаг складного сервісу. Але без цього ніяк — у мобільних фінансах люди купують очима.

Загальний сценарій роликів побудований за класичною маркетинговою схемою: спершу показую реальний біль, а потім — легке рішення у вигляді мого чудового застосунку.

Також в одному з відео головними акторами стали мої коти! Теорія про те, що котики добре просувають продукт, повністю підтверджена )

Де зараз

«Грошопис» в Google Play Market. Ті, хто встановив застосунок до введення підписки (перша сотня користувачів), користуватимуться ним безкоштовно назавжди. Наразі лічильник завантажень у Google Play показує 500+ і впевнено прямує до першої тисячі. Для нових користувачів діє двотижневий тріал, якого цілком вистачає, щоб зрозуміти, чи вписується застосунок у щоденну рутину. Далі — тільки підписка.

У планах — повноцінний облік боргів та заощаджень як окремих сутностей, хоча вже зараз їх можна вести в застосунку.

Застосунок локалізовано мовами:

• Англійська
  • Польська
  • Іспанська
  • Португальська (бразильська)
  • Французька
  • Німецька
  • Гінді

Також локалізовано й назву застосунку: для України та української діаспори — «Грошопис», для решти світу — MoneyScript. Звісно, простіше було зробити одну спільну назву, та назва адаптована саме під українські реалії, тож має бути відповідною. Водночас система Kakeibo має більший відгук саме в країнах Західної Європи, США та Канаді, а великі британські фінансові медіа активно просувають Kakeibo, як найкращий спосіб боротьби з імпульсивними покупками в епоху онлайн-шопінгу.

Що я винесла — і продовжую виносити

• Банківський досвід є кращою підготовкою до створення фінтех-продукту, ніж будь-який курс із product management. Якщо розумієте домен зсередини — будуйте в ньому.
  • Найкращі продукти народжуються з власного болю, не тільки з аналізу ринку. Я точно знаю, яку проблему вирішую, бо це моя власна проблема.
  • Синдром самозванця каже: «Та це не так і складно — створити застосунок». Не слухайте. Переважна більшість людей, які «хочуть створити застосунок», не запускають нічого. Різниця не в таланті, а в тому, щоб почати й не зупинятися.

Я почала. Не зупиняюся. Застосунок живе.

Одна з ключових задач при розробці — простота і зрозумілість використання. Наскільки, на вашу думку, це вдалося? І чого, на вашу думку, бракує в застосунку зараз? Які фічі зробили б його ще кориснішим?

👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А чим краще за Moneylover?

Дякую за питання!
Також без «краще» чи «гірше» дам порівняння:
— немає пакетного введення транзакцій — ввід, як і у всіх інших по одній транзакції. В Грошописі всі транзакції можна ввести пакетом, що значно економить час.
— планування в Moneylover неможливе в різних валютах, тобто, якщо є витрати і в грн і в Дол, то запланувати їх окремо в Дол, окремо в грн немає можливості і введені витрати конвертуються в базову валюту, що не є релевантно. В Грошописі планування під різні валюти є.
— можна створити кредитний рахунок, але він не рахує ) доприкладу, вказавши кредитний ліміт 1000 грошей, можна йти в який завгодно мінус.
Загалом Moneylover дуже багатий на налаштування та різні опції, тож налаштувати під свої потреби можна

ніби toshl finance підтримує все описане

ні, і до ручного ведення у них лише один рахунок. Дякую за відгук!

9 місяців? ))) спробуйте клод, за день два таке саме зробите

Дякую що поділилися своїм досвідом. Можете ще пошарити якусь грубу аналітику по успіхам?

Основна аудиторія — Україна (тут крутиться реклама), ~73% активних користувачів, ще ~9% — США. З Європи — поодинокі органічні встановлення (Німеччина, Польща, Франція, Іспанія, Португалія, Литва), зате залучення там подекуди вище, ніж у рекламного трафіку — найактивніший користувач застосунку взагалі з Іспанії. Конверсія у тріал — 6–7%, з реєстрації в тріал ідуть більше половини. Платні підписки тільки почались, тож про конверсію в оплату і утримання говорити рано — вибірка замала. Помітний патерн: у підписку йдуть ті, хто на старті заводить кілька рахунків і користується щодня, але це поки спостереження, не статистика. Коли назбирається релевантніша вибірка — поділюся цифрами.

Мммм... а чим це краще, наприклад, Monefy?

О, це чудове запитання, дуже дякую!
Я б не хотіла казати «краще» чи «гірше», тому постараюся відповісти максимально безоціночно, просто порівнюючи наш функціонал та філософію:

1. Модель монетизації та обмеження. Встановивши Monefy, я зіткнулася з великою кількістю закритих базових функцій, які вимагають негайної оплати (наприклад, перемикання на темну тему чи банальне редагування та додавання власних категорій). У мене ж усі ці функції доступні одразу. Окрім того, Monefy для активації тріалу просить вказати реквізити картки «на майбутнє». Я сама це вкрай не люблю. Так, за статистикою конверсія в підписку за такої моделі вища (часто тому, що користувачі просто забувають скасувати підписку вчасно). Моя філософія інша: повноцінний двотижневий тріал починається без жодних прив’язок карток. Пропозиція підписки з’являється лише тоді, коли ви вже точно впевнені, що застосунок корисний і вписався у ваше життя.
  2. Наявність інтерактивного Демо-режиму. Перед тим як взагалі починати тріал чи вводити будь-які власні дані, у «Грошописі» можна запустити повноцінне демо. Там уже занесені вигадані рахунки, транзакції та плани, тож інтерфейс можна поклацати живцем за 5 секунд. Моя внутрішня аналітика показує, що цей режим надзвичайно затребуваний: користувачі спочатку детально вивчають додаток на демо-даних, а вже потім свідомо переходять у тріал і реально користуються продуктом.
  3. Швидкість введення транзакцій. Інтерфейс Monefy гарний, мені подобається, хоча для мене він дещо надмірно гейміфікований. Їхній метод введення стандартний для ринку: «одна транзакція — один процес вводу». Ставка робиться на швидкість додавання одного надходження чи витрати, а не на швидкість занесення всіх витрат за день. Відмінність «Грошопису» — можливість ввести всі транзакції за день в межах одного рахунку (окремо надходження, окремо витрати) одним пакетом. Чому це зручно? У процесі введення ви одразу бачите поточний стан рахунку, загальну суму пакета та розподіл за категоріями. Якщо ви припустилися помилки під час введення, кінцевий баланс у застосунку просто не зійдеться з реальним гаманцем, і ви миттєво локалізуєте помилку. При цьому кількість кліків для введення однієї транзакції у нас приблизно однакова (різниця буквально в 1–2 кліки в залежності від стартової позиції), а от на дистанції всього дня пакетне введення в «Грошописі» суттєво виграє за часом (я спеціально рахувала).
  4. Рахунки та валюти. У Monefy все зводиться до однієї базової валюти — планувати й вести бюджет у різних валютах паралельно там не вийде. Також, щоб перемкнутися на інший рахунок, у Monefy треба йти в меню, тоді як у «Грошописі» це робиться простим і швидким свайпом праворуч або ліворуч.
  5. Планування бюджету. З плануванням у Monefy мені особисто було важко розібратися без додаткового навчання. У «Грошописі» система проста: ви плануєте суми надходжень та витрат у розрізі потрібних валют і спостерігаєте за виконанням у максимально деталізованому форматі (скільки заплановано, скільки витрачено, скільки ще можна витратити в грошах та відсотках + наочний прогрес-бар для швидкого сканування очима).
Відмінностей ще багато, але я й так розписала цілий лонгрід ) Загалом, мета у додатків спільна, а от шляхи та філософія — абсолютно різні.

Ідею не оцінив, заходив побачити застосунок з фінтеху, а не черговий «унікальний» менеджер бюджету.

Досвід запуску застосунку у маркет, безумовно, цікавий, дякую

Дякую за чесний відгук!
Ринок справді багатий на застосунки для ведення особистого бюджету, та головний посил у тому, що, не знайшовши зручного для себе інструменту, я створила його самостійно. А вийти з ним на ринок — це досить цікавий челенж )

TL;DR там є інтеграція з банками? Чи треба все вбивати вручну?

Дуже дякую за питання, я на нього чекала ) Інтеграції немає, ввід виключно вручну — це філософія усвідомленого ведення бюджету за Kakeibo. Не баг, а фіча )

Як компенсацію довгого ручного введення, зробила можливість введення всіх транзакцій за день в межах одного рахунку одним пакетом, щоб не вводити кожну окремо.

Порада щодо розвитку — зробити можливість обробки виписок/чеків через AI (з ручною правкою для підтвердження)

Очень круто. Хотелось бы в будущем статью о фин показателях приложения — взлетело или нет. Потому что обычно идея и реализация не стоят ничего, а вот успешная дистрибуция...

Дякую за відгук і за круту ідею!

Повністю погоджуюсь, що дистрибуція та залучення користувачів є чи не найбільшим викликом для будь-якого pet-проєкту.

Я налаштувала досить обʼємну аналітику і якраз маю в планах згодом поділитися реальними даними про конвертацію всього ланцюга: перегляд — завантаження — тріал — підписка — активне користування — відписка.

Мені самій надзвичайно цікаво подивитися на ці цифри на дистанції. Тож ідея написати статтю-продовження про реальний досвід просування та фінансові результати мені дуже відгукується. Обов’язково підготую такий матеріал, щойно назбирається репрезентативна статистика!

Занадто складно — не злетить © (тм)
Просто берете контакти всіх банків, стукайтеся ним у лінкедін/месенджер/ватевер та говоріть
— Привіт! Я така-то, дайте бульласка поради щодо мого додатка (посилання+опис)

Головне — підібрати правильний контакт

Підписатись на коментарі