Інженерна задача, яку я так і не вирішив

Частина перша

Частина друга

Частина третя — цей допис

Частина четверта

Коли генератор став частиною системи, здавалося, що наступний крок очевидний.
Потрібно встановити АВР — автоматичне введення резерву.
Його завдання просте: у разі зникнення напруги автоматично запустити генератор, дочекатися, доки він вийде на робочий режим, переключити живлення будинку, а після відновлення електропостачання виконати все у зворотному порядку.
На перший погляд це виглядало ідеальним продовженням уже побудованого рішення.
Залишалося лише реалізувати цю ідею.
Але перш ніж купувати обладнання, я вирішив розібратися, як така схема має працювати.
Саме тоді сталося те, що згодом повторюватиметься ще не раз.
Що глибше я занурювався в чергову інженерну задачу, то частіше розумів, що справжнє питання полягало зовсім в іншому.
Я подумки програвав сценарій роботи майбутньої архітектури.
Зникає електроенергія.
АВР фіксує відсутність напруги.
Запускає генератор.
Генератор виходить на робочі оберти.
Після цього будинок знову отримує живлення.
І в якийсь момент я зловив себе на дуже простій думці.
А що відбувається з будинком увесь цей час?
Для людини кілька десятків секунд — не такий уже й великий проміжок часу.
Для інженерної системи все інакше.
За ці кілька десятків секунд вимкнеться опалення, перезавантажиться мережеве обладнання, вимкнуться комп’ютери та зупиняться насоси.
Будь-який пристрій, якому потрібне безперервне живлення, однаково переживе відключення.
Виходило, що автоматичний запуск генератора не усував проблему.
Він лише скорочував тривалість відключення.
Тоді виникло наступне запитання.
Якщо генератору потрібен час на запуск, отже, у системі має з’явитися джерело живлення, яке зможе взяти навантаження на себе на час його старту.
Найочевиднішою відповіддю здавався акумулятор.
Але майже одразу виникло нове запитання.
Що саме він має живити: лише котел, лише інтернет чи кілька найважливіших споживачів?
На перший погляд це виглядало розумним компромісом.
Але чим довше я розмірковував, тим менше мені подобався такий підхід.
Я знову повертався до тієї самої ситуації, від якої вже намагався відійти.
Знову потрібно було заздалегідь визначати, які системи справді є критично важливими, а які можуть зачекати.
Будь-яка зміна в будинку повертала мене до одного й того самого запитання: що має продовжувати працювати під час відключення електроенергії, а без чого справді можна обійтися?
Я знову будував не систему.
Я знову будував набір винятків.
Саме тоді з’явилася думка, яка змінила весь подальший проєкт.
А що, якщо взагалі відмовитися від ідеї обирати, що має працювати?
Що, якщо під час відключення живити весь будинок?
Не окремі пристрої.
Не список «найважливіших» споживачів.
А всю систему цілком.
Стало зрозуміло, що йдеться вже зовсім не про автоматичний запуск генератора.
Я непомітно для себе почав проєктувати зовсім іншу архітектуру.
Якщо акумулятор здатний забезпечити роботу всього будинку, саме він стає центральним елементом системи.
Генератор при цьому нікуди не зникає.
Але його роль змінюється.
Відтепер його єдине завдання — заряджати акумулятори, якщо відключення затягнеться.
Зрештою виявилося, що інженерної задачі, яку я збирався вирішити, насправді більше не існувало.
Мені більше не був потрібен автоматичний запуск генератора.
Мені була потрібна система, у якій генератор переставав бути її центром.
Так я і не встановив АВР.
Не тому, що це погане рішення. Для багатьох сценаріїв воно цілком виправдане.
Просто поки я шукав відповідь, змінилося саме запитання.
Саме тоді я вперше всерйоз зацікавився системами накопичення енергії.
Але це вже зовсім інша історія.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Є простіше рішення саме цієї проблеми.
Генератор постійного струму. На ринку є одна модель, і вона вдала.
Konner&Sonner 48DC інверторний 3,6кВт
Чипляється прямо на батарею.
Міряє її. Стартує сам від цієї ж батареї, коли напркга на ній падає до 48в. (на моїй батарейці це приблизно 15%). Видає 54,6.
Миттєва потужність регулюється опром батареї, стартує ввід 74А (74×48 = 3600), потроху знижується сила струму, заряд зупиняється на 15А.
Зупиняється на 52 (на моїй батарейці приблизно 25%)
Якщо на інверторі з’явилася енергія і пішов заряд (а відповідно на ± батареї з’явилася напруга 54+), то генератор зупиняється.
Якщо потрібно більше контролю, то є сухий контакт. На мойому інверторі є відповідний вихід, але мені не потрібно його використовувати. У мене Deya 12кВт 1ф.
Pros: уникаємо перетворення прямий-220-прямий, повне використання палива бо працює напряму в батарею і ніколи в повітря, працює як типу бекапне розширення батарейки (або можна сказати як розширювач нижнього буфера батарейки), повна автоматика, система простіша.
Cons: коли довго стоїть без роботи (наприклад 2-3 місяці), то може не стартонути автоматично (робить 2 спроби і все), тоді доводиться декілька разів руками нажимати старт, поки запуститься.
Користуюся вже маже 4 роки, дуже задоволений. Найкращій варіант для роботи в системі з інвертором.

Перекрутили з ніг на голову. Проект розвивався у відповідності з пропозицією ринку . Я сам пройшов ці всі етапи. Від генератора до дейіі з сонцем , а по середині був китайський powmr.

якщо під час відключення живити весь будинок

тобто мій наявний конфіг: 11 кВт інвертор + 32 кВт*год ліфер + 10 кВт СЕС не підійде?))
наразі я публікую дописи про те, як я міркував та приймав те чи інше рішення. саме цей допис № 3, а є ще 1, 2 та 4, і буде 5, 6 та ще скількись.
крім того, є спроєктована й підтримувана домашня інфраструктура: хоум-асистент, Proxmox VE, мережева сегментація (VLAN), zero-trust доступ без відкритих портів, подвійний VPN зі спліт-маршрутизацією, автоматизація сонячної енергосистеми та MCP-інтеграції (мікрот, рукус, пі-хол) з AI-асистентами.

Відповідь luxpower sna6000.

Неюзайте AI, навчіться правильно формувати задачі.

е...
чим

luxpower sna6000

краще за рішення від інших брендів?

Неюзайте AI, навчіться правильно формувати задачі

не робіть висновків, не знаючи бекграунду

якийсь сірий поток чистого разума. Із серії чому рожевий колір назвали на честь лосося

будь-яка думка має право на існування, але не кожна з них корелюється з навколишньою реальністю))

Це де так вчать писати? Чувак, сорян, але це неможливо читати...

То ллм слоп статьи не нравятся, то без слопа уже и читать невозможно

До чого тут AI. У школі вчать, що повинен бути вступ, основно частина, висновки. Ну це як мінімум. Тут же якась дікуха — накидані неповʼязані речення, кожне з нового рядка.

Дякуй що хоть висновок є. Якби не він, то я б так і не зрозумів що ж то за «задача».

До чого тут AI. У школі вчать, що повинен бути вступ, основно частина, висновки. Ну це як мінімум.

покоління, що не читало книжок, не писало ручкою.
Розвиваються інші відділи мозку — щось працює круто, а деякі речі не прокачані, як голос у танцюриста.

чувак, сорян, тут нікого не силують)

інженерна культура починається з вміння описати проблему або рішення.
Не всі люди мають технічне мислення. Воно може бути математичним (близько), або гуманітарним.
Окремий вид мислення — транзакційний у бариг, успішні люди, коли вміють делегувати технічні задачі.

математичне і гуманітарне мислення це міф
мислення або є, або його нема

а чому тоді в успішних людей буває розвинута рукожопість, невміння пояснити письмово, як люди думають серцем? Мені здається, що ВСІ відділи мозку не можуть бути розвинуті, бо там одне кіло на все про все.

ще раз, що таке гуманітарне мислення, що таке технічне мислення,
давай ще загни кулінарне мислення, спортивне мислення, ІТ мислення, бондінончне/брюнеточне мислення, альфасамцеве мислення, і ще 100500 інших

Ні, гіпотеза про різни види інтелекту (математичний, музичний, картографічний тощо) була, її перевірили, і виявилося, що інтелектуально розвинута людина в одному буде розвинутою і в іншому (коефіцієнт кореляції коливався 0.5-0.8), тож повернулися до теорії загального інтелекту

Картографічний інтелект? Дайте посилання пліз

Не розвінчуйте міфи. Людям так легше))

колись мене вчили в політесі:
1. Технічне завадання
2. Технічний проект
3 Робоча документація
4. Реалізація
...

Наразі не зрозуміло що є технічним завданням

Потрібно встановити АВР — автоматичне введення резерву.

?

Інженерна задача, яку я так і не вирішив

А был лі мальчік (задача)?

А был лі мальчік (задача)?

саме так, наприкінці допису є таке:

колись мене вчили в політесі

мене теж багато чому вчили в універі. на жаль, наприкінці 2022 року не було часу йти правильним шляхом.

це зрозуміло, що латав дзюри по ходу їх виявлення як міг, але ж якщо постало питання «зробити по-людськи», то вже на 5 році мало би бути загальне бачення системи, обмеження (бюджет, кіловати, ампери і т.п.) та зробити декомозицію по блокам.
А ставити АВР чи не ставити, це десь на рівні робочої документації (АВР чи тумблер, чи контактор чи реле)

саме цей допис про середину грудня 2022 року. наразі у мене все, що потрібно є. з часом і про це напишу.

Якийсь салат, але ця задача вирішується інакше. Все одно при переході з мережі на автономне живлення треба керувати навантаженнями, наприклад вимикати підігрів басейну чи кондиціонер у гаражі, зарядку електрокара, тощо. У себе я вирішив це через смарт реле+контактори на необовʼязкових девайсах. Коли ми з мережою, у mqtt надсилається цей статус і релешки вмикають все що треба, нема мережі — вимикаємо. З плюсів — не треба додаткові лінії «гарантія-негарантія» тягнути, з мінусів — 30 баксів на точку за блок керування. АВР є, але це фактично реле контроля фаз+контактор вхідний, я не хочу відключену мережу мати фізично зʼєднаною, бо там бувають сюрпризи, типу фази на нулі коли РЕС лагодить криво. Генератор запускається по SOC батареї нижче 20%, але коли у mqtt є статус «нема мережі». Система працює з 2018, у складі 25квт сонячних панелей, гібридний та мережевий інвертор, генератор 7.5 кВа, батарея, релешки sonoff перешити на esphome. Поки батареї не було, генератор стартував відразу як нема мережі, теж непогане рішення, як раз усі навантаження надлишкові вимикаються і 7.5кВа достатньо. Останні роки будинок здається в оренду і все працює автономно без участі головного конструктора

чудово, заздрю
на жаль, я вирішував проблеми не в спокійному ритмі, а під тиском обставин.
наразі допис не про те, як зробити ідеально, а про те, як змінювалось моє уявлення про варіанти рішень для того, щоб забезпечити комфорт своїй родині.

а, так це топік про психологію, я відразу не зрозумів

ага я щось тож такий аааа, то це про метафізичний досвід самопізнання

схоже на відомого філософського осла що не може вибрати яке сіно з’їсти і помирає з голоду

кожна думка має право на існування, але не кожна з них відповідає навколишній реальності))

в даному випадку отримує пинка, що приводить до «вибору» одної з альтернатив

Замість фази нуль, — це сильно. Часом там такі чучела працюють, які зовсім не розуміють норм і стандартів.
Так у мене згоріло, все, що працювало (свердловина, холодильник, роутер).
А чучела в акті написали, що немає значення куди підключати коричневий (нуль) кабель.
Наче ДСТУ нема.
А має значення, як електрик підключатиме всередині будинку (там електрик спрацював по стандартам).

Ммм, якась помилка у тексті, коричневий це фаза, робочий нуль синій
eboard.in.ua/tools/wire-colors

Але вхідне реле контроля фаз та напруги відразу такий прикол відсікає і у селі зберегло багато обладнання, як і грозозахист. Бувають таки випадки, коли впало декілька дерев, переплутало дроти, рес виправляє перший випадок і дає диспетчеру команду на вмикання, оп, вибиває, а друге дерево перекинуло одну з фаз на нуль і комусь прийшло 0.4кв раптово, не всі роблять заземлення нуля на вході та стовпах — а треба

Ух ти! Як неочікувано та приємно. Перше посилання на мій сайт потрапило на DOU.
Побачив переходи звідси, почав дивитись, та був приємно вражений))

пошук викинув декілька, але обрав той, де українська по-замовчуванню і нема помилок :) хотів ще погратися з конструктором, але те що треба логінитися відразу трохи відштовхнуло, мені подобається коли дають поюзати базу, а от зберегти чи якісь додаткові фічі вже треба логін

Демка в черзі на реалізацію. Думаю протягом місяця-двох буде

акум для всього будинку на години і акум для старту авр на кілька хвилин — це два різні акумулятори і дві різні інженерні задачі. І одне інше не виключає

у разі зникнення напруги автоматично запустити генератор, дочекатися, доки він вийде на робочий режим,

I will personally supervise the test, and it will be done :)

я знаю про це. але коли в момент зникнення світла увімкнено пралку/посудомийку/насос подачі води з криниці (я живу в приватному будинку, у мене немає міського водопостачання), час підтримки батареєю значно скорочується. плюс форс-мажор: забув залити бензин в бак / подача пального до карбюратора не проходить через засмічення / просто не запускається з якоїсь причини на протязі 10-20-30 хвилин тощо. і декілька хвилин перетворюються на години

ну я маю на увазі що замість вибирати, робіть просто оба

а про забув/засмічення — ну будьяка система вимагає обслуговування. Можна резервувати в принципі але це ускладнює й здорожчує. Акумулятори теж. А дорогі акумулятори дорогі в обслуговуванні. Складність тягне іншу складність.

будьяка система вимагає обслуговування.

так, але і людський фактор ніхто не відміняв. мій сусід спалив два екофлоу (чи блюєтті) через забудькуватість + «кабель смерті»

робіть просто оба

навіщо обидва?

навіщо ні?

Це різні задачі, які не обов’язково об’єднувати

невелике дешеве дбж для старта,

великий акум для хати де інші навантаження й потужності.

Ну тобто логіка у вас от є акумулятор, чому не під’єднати до нього все. Але до нього все не обов’язково. Мона мати два кожен для своєї задачі

я розповідаю про свої роздуми, та чому зупинився саме на такому варіанті, а не на іншому. в попередньому дописі також про це йшла мова

я всі ваші роздуми не читав

але спробував і якщо чесно нічого не зрозумів, про що йшла мова

Бачу два тижні роздумів.. і нічого не зроблено. підозрюю далі буде реклама якогось готового солюшена, який ви «знайшли»? :)

підозрюю далі буде реклама якогось готового солюшена, яке ви «знайшли»? :)

ніт))
ніякої реклами.

і нічого не зроблено

все зроблено, але до розповіді про те, що є на даний момент, ще не прийшов час

мої слова наприкінці допису:

Так я і не встановив АВР.
Не тому, що це погане рішення. Для багатьох сценаріїв воно цілком виправдане.

Підписатись на коментарі