Навіщо йти на IT-курс, якщо не плануєш працювати в IT
Якщо людина йде на курс із вебдизайну в іт-школі, більшість автоматично припускає, що вона планує перейти в IT. Я теж не раз чула це запитання. Але моя відповідь завжди була одна: ні.
Я не шукала нову професію. На той момент працювала аналітикинею з інвестицій, а сьогодні очолюю офіс Європейської інтеграції Агенції регіонального розвитку Одеської області. Моє щоденне професійне життя — це міжнародні проєкти, грантові заявки, співпраця з громадами, бізнесом і європейськими партнерами.
На перший погляд, вебдизайн із цим не пов’язаний. Насправді саме робота й підштовхнула мене до навчання.
Навіщо мені знадобився вебдизайн
Довгий час я сама готувала презентації для міжнародних партнерів, оформлювала проєктні матеріали, візуалізувала результати досліджень та ідеї майбутніх ініціатив. Згодом помітила, що дедалі більше уваги приділяю не лише змісту, а й тому, як він поданий.
Можна запропонувати сильний проєкт, але якщо презентація перевантажена, інформація структурована хаотично або головні акценти губляться серед деталей, переконати аудиторію буде значно складніше. Багато рішень я ухвалювала інтуїтивно: як побудувати слайд, що винести в заголовок, як показати дані так, щоб їх не довелося пояснювати окремо.
У якийсь момент захотілося зрозуміти, чому одні презентації працюють, а інші — ні. Як людина читає інформацію, що впливає на її увагу, як працюють композиція, типографіка, візуальна ієрархія та користувацький досвід. Не для того, щоб стати дизайнеркою, а щоб перестати покладатися лише на відчуття «гарно» чи «негарно».
Саме тоді я подалася на грантову програму «Цифрові навички для розвитку громад» — спільну ініціативу Hillel IT School та Агенції регіонального розвитку Одеської області, яка дала представникам громад можливість безкоштовно здобути сучасні цифрові знання й навички для професійного розвитку. Я обрала курс із вебдизайну.
Кар’єра давно перестала бути набором окремих професій
За останні кілька років я дедалі частіше працюю в командах, де складно провести чітку межу між ролями. Під час підготовки міжнародного проєкту доводиться одночасно думати про зміст, візуальну подачу, комунікацію, цифрові інструменти й очікування різних аудиторій.
Саме тому навчання у Hillel IT School не здавався мені чимось «не за фахом». Навпаки, курс дизайну закривав цілком конкретний запит, який уже виник у моїй роботі.
Сьогодні мені здається, що професійний розвиток дедалі рідше відбувається всередині однієї спеціалізації. Що складнішими стають проєкти, то важливіше розуміти суміжні сфери. Не для того, щоб замінити колег, а щоб ефективніше працювати разом, швидше ухвалювати рішення й бачити всю картину.
Найскладніше виявилося не навчання
Коли згадую той період, розумію, що найбільшим викликом була зовсім не Figma.
Повний робочий день, маленька дитина, домашні справи, відрядження — нічого з цього не стало на паузу через навчання. Курс просто став ще одним пунктом у графіку, який і без того був заповнений.
Саме тоді я зрозуміла, що дорослі навчаються зовсім інакше, ніж студенти. У двадцять років освіта — це основна діяльність. Після тридцяти вона стає свідомим вибором, для якого потрібно регулярно знаходити час і сили.
Досить швидко я перестала чекати натхнення. Після насиченого робочого дня його зазвичай не залишалося. Натомість працювали дисципліна, чіткий графік і розуміння, навіщо я взагалі почала це навчання.
Практика змінює більше, ніж нові знання
Ми живемо в час, коли майже будь-яку теорію можна знайти за кілька хвилин. ChatGPT пояснить принципи UX, YouTube покаже десятки уроків із композиції, а книжки допоможуть розібратися в типографіці.
Але між «знати» й «уміти» досі існує велика різниця.
Прочитати про композицію можна за вечір. Навчитися бачити, чому один слайд перевантажений, а інший читається за кілька секунд, значно складніше. Це приходить лише через практику: коли робиш, помиляєшся, отримуєш зворотний зв’язок і знову переробляєш.
Саме це стало для мене найціннішою частиною навчання.
Після курсу я не стала працювати дизайнеркою. Але почала набагато уважніше ставитися до структури презентацій, візуальних акцентів, логіки подачі інформації. Багато речей, які раніше робила інтуїтивно, отримали зрозуміле пояснення. І це майже відразу відобразилося на моїй щоденній роботі.
Розвиток — це не завжди зміна професії
Працюючи з міжнародними грантовими програмами, я бачу, як швидко змінюються вимоги до спеціалістів. Уже недостатньо добре знати лише свою вузьку сферу. Доводиться працювати з цифровими інструментами, аналізувати дані, комунікувати з різними аудиторіями, розуміти логіку суміжних професій.
Саме тому сьогодні я дедалі менше вірю в кар’єрні сценарії, де кожен курс обов’язково має завершитися зміною роботи.
Для мене навчання стало способом розширити власну професійну оптику. Я не перейшла в IT, але почала краще розуміти цифрові продукти, уважніше ставитися до того, як доношу ідеї, і впевненіше братися за завдання, які ще кілька років тому здавалися надто складними.
Озираючись назад, я розумію: курс із вебдизайну не змінив мою професію. Він змінив спосіб, у який я працюю. А ще я вірю, що кожен крок в здобутті нових навичок, бажання постійно навчатись — це і про нові посади, зарплати тощо. Що врешті решт і сталось зі мною, коли я згодом отримала пропозицію зайняти керівну посаду.
І, мабуть, саме це сьогодні я вважаю справжнім професійним розвитком. Не новий запис у резюме, а готовність чесно відповісти собі на запитання: «Яких знань мені бракує, щоб завтра виконувати свою роботу краще, ніж сьогодні?»
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів