Мілла Йовович і її МемПалац
Неочікувано тут бачити ім’я Мілли Йовович, егеж?
Тут буде коротенька історія навколо її інструменту MemPalace.
Що взагалі сталося
У квітні міс «П’ятий елемент» Мілла Йовович опублікувала на своєму GitHub-акаунті MemPalace, локальну систему пам’яті для AI-асистентів з відкритим кодом під MIT-ліцензією. За її словами, вона місяцями намагалась організувати файли для окремого ігрового проєкту й постійно натикалась на те, що AI-моделі не втримують контекст між сесіями; ідея вирішення прийшла з дослідження античної мнемотехніки «палацу пам’яті». Архітектуру, за офіційною версією, спроєктувала сама Йовович, а інженерну частину зробив Бен Сігман, СЕО криптоплатформи Libre Labs, але я не вірю в це. Геді Ламар, звісно, могла б з мене проорати з небес, але у випадку з Міллою, я майже впевнена, що вона нічого не проєктувала.
Технічно MemPalace дійсно цікавий, бо на відміну від популярних рішень типу Mem0 чи Zep, які стискають розмову в короткі факти і викидають контекст, MemPalace зберігає діалоги дослівно і організовує їх у ієрархію wings → rooms → halls → drawers, а зверху працює прогресивна система з декількох рівнів завантаження контексту — від «завжди в серці пам’яті» ідентичності асистента до «підвантажується за запитом». Усе крутиться на ChromaDB локально, без хмари й без API-викликів для базового режиму.
За перші 48 годин репозиторій зібрав понад 7 тисяч зірок, а до моменту, коли Сігман написав про проєкт у Тві... ой, в X — уже понад 10 тисяч. Тепер там більше за 23 тисячі й майже 3 тисячі форків.
MemPalace протестували на LongMemEval — стандартному бенчмарку для систем пам’яті AI, який оцінює вилучення інформації, багатосесійні роздуми, роботу з часом, оновлення знань і вміння визнати свої ліміти. Спершу заявили про 100% — перший ідеальний результат у історії бенчмарку. Тільки-но твердження розлетілося, незалежні розробники почали перевіряти методологію і виявили, що ідеальний результат отримали в «гібридному» режимі з додатковим переранжуванням через Claude Haiku, причому після точкових виправлень саме тих питань, на яких система провалювалась.
Чесний режим «raw», без жодного
Таємничий кодер на ім’я Лю
Один коментатор у X звернув увагу, що в GitHub-профілі Йовович усього сім комітів за два дні активності — підозріло мало для людини, яку називають архітекторкою проєкту. З цього народилась теорія: за акторкою й крипто-СЕО насправді стоїть найманий розробник на ім’я Лю (Lu), якого ніде не згадують ні в README, ні в історії комітів. Формулювання було жорстким: мовляв, заплатили акторці й якомусь хлопцю промоутити продукт, у якому вони нічого не тямлять.
Йовович відповіла, що Лю не людина, а її AI-агент на базі Claude Code, якого вона використовує для роботи над кодом і скриптами; коментарі «від Лю» в історії проєкту — це коментарі від неї самої, зроблені через агента.
Так а що сам продукт?
Ну він норм! Репозиторій живий: станом на середину липня 2026 у ньому регулярно з’являються нові пул реквести від зовнішніх контриб’юторів — обробка часових вікон у пошуку, MCP-проксі з circuit breaker, налаштування хуків. Це проєкт, який реально розвивається спільнотою, і 96,6% на чесному бенчмарку — це справді сильний результат для безкоштовного локального рішення.
І все ж таки
Писала Мілла агентів, чи не писала?

Джерела
- Cybernews. Milla Jovovich creates MemPalace AI memory tool. cybernews.com/...ch-mempalace-memory-tool
- Decrypt. Fifth Element Star Milla Jovovich Reveals AI Memory Tool MemPalace. decrypt.co/...ovovich-ai-tool-mempalace
- Yahoo Tech. Fifth Element Star Milla Jovovich Reveals AI Memory Tool MemPalace. tech.yahoo.com/...a-jovovich-192727774.html
- mempalace.tech — незалежний ресурс-хаб про MemPalace www.mempalace.tech
- Alexey Grigorev (LinkedIn). An Unexpected Entry Into AI Memory: Milla Jovovich’s Open-Source MemPalace. www.linkedin.com/...ace-alexey-grigorev-diz3f
- Ewan Mak (Medium). MemPalace: Milla Jovovich’s AI Memory System — What the Benchmarks Actually Mean. medium.com/...ctually-mean-1a3abe4490d8
- Cybernews (детальний розбір скандалу з Lu). cybernews.com/...ch-mempalace-memory-tool
- memplace.app — гайд і розбір суперечок навколо бенчмарків. memplace.app
- blog.mean.ceo. Milla Jovovich Just Beat Every Paid AI Memory Tool for Free. Here’s the Catch with MemPalace. blog.mean.ceo/...milla-jovovich-mempalace
- GitHub. milla-jovovich/mempalace — Pull requests. github.com/...-jovovich/mempalace/pulls
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівви б і ще перевірили чи всі блогери, які рекламують шампуні дійсно ними користуються. Але я згоден, коли вперше почув цю новину теж здивувався, що це їй не сидиться спокійно як іншим селебриті на пенсії
Ну з шампунями все ясно, але тут така хайпова тема... будь я селебою, я точно чимось таким зайнялася б))))