Як нетехнічному фаундеру знайти перших інженерів?
Всім привіт!
Здається, це мій перший пост на DOU, і пишу його більше з питаннями, ніж із відповідями.
Останні 11 років я працюю у сфері міжнародної освіти. У мене власна компанія у Великій Британії, і весь цей час ми допомагаємо підліткам вступати до шкіл та університетів Великої Британії, США та Європи.
За ці роки через нас пройшли сотні сімей. І поступово я зрозуміла одну річ.
Найскладніше в нашій роботі — це зовсім не вступ.
Найскладніше — допомогти дитині зрозуміти себе, свої сильні сторони та прийняти правильне рішення щодо майбутнього. Саме тому кілька років тому ми почали розробляти власну систему оцінки учнів.
Не тому, що хотіли будувати стартап. Просто ті інструменти, які були на ринку, перестали нас влаштовувати. Вони часто видавали дуже загальні рекомендації на кшталт: «тобі підходить маркетинг, бо ти любиш працювати з людьми». Хотілося створити щось значно глибше.
Спочатку це був внутрішній інструмент тільки для наших клієнтів.
Потім ми почали його постійно допрацьовувати, перевіряти на практиці, збирати зворотний зв’язок, змінювати методологію. У якийсь момент стало зрозуміло, що це вже не просто інструмент для компанії.
Це окремий продукт.
Так народилася ідея Neuro-Informed Ai Career Guidance платформи, яка допомагає підліткам приймати більш усвідомлені освітні та кар’єрні рішення.
Нещодавно наш стартап пройшов відбір до King’s College London Startup Accelerator.
Для мене це взагалі перший досвід побудови технологічної компанії, тому останні кілька місяців стали дуже насиченими.
Ще рік тому я навіть не знала, що таке Cursor. Сьогодні сама збираю MVP за допомогою Cursor, Claude, ChatGPT і Replit. І якщо чесно, мене досі дивує, наскільки багато сьогодні може зробити нетехнічний фаундер завдяки AI.
Але водночас я дуже добре розумію, що є межа, після якої жоден AI вже не замінить сильного інженера.
А це найбільша біль. Так як тут в мене, якщо чесно, більше запитань, ніж відповідей.
Як сьогодні взагалі нетехнічні фаундери знаходять своїх перших інженерів? Чи реально зараз знайти сильного розробника, якому цікаво приєднатися до стартапу на ранній стадії? Чи дивляться українські інженери на британські early-stage стартапи? Що для вас є найважливішим при виборі такого проєкту? На що ви звертаєте увагу в першу чергу?
Я не шукаю «CTO за ідею».
Мені цікаво зрозуміти, як цей ринок працює насправді.
Бо поки що складається враження, що знайти інвестиції іноді простіше, ніж знайти «свою» технічну людину.Буду дуже вдячна за будь-які поради, історії чи рекомендації.
І якщо комусь відгукується те, що ми будуємо, — буду рада познайомитися.
P.S. Якщо серед вас є люди, які вже проходили цей шлях або можуть порадити, де сьогодні фаундери знаходять сильних інженерів, — буду дуже вдячна. Навіть одна правильна порада зараз може заощадити кілька місяців пошуку.
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМетодом спроб і повторів:)
1. Обираєте напрямок реалізації вашої візії
2. Декомпозуєте задачі
3. Робите PoC
Якщо провал, првторюєте з іншим кандидатом, можна з пункту 3
Якщо успіх, продовжуєте співпрацю маленькими ітераціями до набуття довіри
Кілька питань в довільному порядку:
— В чому полягає ключова додана вартість вашого проекту, в порівнянні зі звичайним чатом з ЛЛМкою?
— Чому ви шукаєте «інженера», а не ко-фаундера? Бо ко-фаундеру треба дати 50% стартапу та ще і одразу, а плебею з «інженерів» можна і 0.5% опціонами з вестінгом на роки і роки та примарним шансом на ІРО, яким можна ще і кинути через 10 років (як ото Блю Оріджин зробив нещодавно та багато інших), а той час розмити опціони до 0.0000005%. І звісно тихенько зробити різні класи стоків як зараз модно, щоб ті міфічні 0.5% навіть в страшному сні венчур інвестора ніколи не вплинули на його монополію. Вгадав?
— Так званий «інженер» якого ви шукаєте повинен буде «всього лише трохи підправити» код який вам майже безконтрольно генерувала ЛЛМка на протязі останніх місяців і «просто поправити кілька багів», ну і надалі бути таким собі автоматичним верифікатором вашого з ЛЛМкою коду. Ви за годину генеруєте політ фантазії, «інженер» тиждень це вигрібає під шквалом мейлів «чому так повільно, я от в десять раз швидше працюю». Вгадав?
— Після підписання контракту з вами (він же буде я сподіваюсь? офіційний контракт), хто буде відповідальний за технічні проблеми які призвели до фінансових чи юридичних проблем? Ну наприклад хтось написав черговий промт, ЛЛМка згенерувала код, ваш «інженер» його намагався пофіксити, але десь пропустив щось важливе в кілоЛОКах слопу. Делівері клієнту зірване по строках і стартапу належить заплатити дуже реальну і цілком матеріальну пеню. Хто платить?
Даю відповідь на ізі, бо проходив через це
Через гроші. Ось ви 11 років займаєтеся бізнесом. Значить, у вас є гроші, або ви знаєте як їх залучити. Значить питання пошуку — це просто питання оплати людини (хедхантера) яка зведе людей з вами
Звісно реально. Пропонуєте йому зарплату CTO на ринку + еквіті на ринку — і у вас купа бажаючих.
Якесь упереджене питання. Ви ще написали б британським стартапом, де фаундер жінка. Навіщо ці дискримінації з гендеру чи гео?
Стратегія виходу ринок та його розмір.
Насамперед — на Linkedin фаундера
Останнім — на пункти договору, перш ніж підписати
шукають чарівників а набирають байкарів
Мабуть, відкрити вакансію CTO/Co-founder на DOU/Djinni (якщо мова про український ринок), рекламувати її у власних соцмережах, просити поради у знайомих та незнайомих людей.
Чому СТО — тому що просто «інженер» може не потягнути увесь спектр відповідальності — від продуктового мислення до архітектури, реалізації, деплою, тестування та обслуговування, найму та менеджменту інших іженерів. Тобто потрібна людина all-in-one, яка закриє питання інженерії та побудови інженерної команди.
Поки не спробуєте — не дізнаєтесь. Та й маючи інвестиції це вже зробити набагато простіше, ніж без грошей.