Як я створив AI-асистента на OpenClaw: технічна історія
Передмова
Уявіть: ви прокидаєтесь, а ваш AI-асистент уже перевірив пошту, подивився прогноз погоди, проаналізував витрати API, нагадав про зустрічі і записав нові ідеї в нотатки. І все це — на локальному ПК, без хмарних сервісів, з повним контролем над даними.
Саме так я познайомився з OpenClaw — open-source платформою для створення AI-агентів, яка змінила моє уявлення про те, яким може бути персональний асистент.
У цій статті я поділюся досвідом створення власного AI-асистента з нуля: від вибору платформи до інтеграції з Telegram, Home Assistant та фізичним роботом.
───
Чому OpenClaw, а не ChatGPT API?
Спочатку я планував просто використовувати ChatGPT API — написати пару функцій, підключити Telegram, і готово. Але швидко зрозумів обмеження:
1. Вартість. ChatGPT API коштує $0.15/1M токенів (GPT-4o mini), але для постійного асистента, який працює 24/7, витрати швидко ростуть.
2. Контроль. Усі дані йдуть через хмару. Ніякого локального запуску.
3. Гнучкість. Важко додати власні інструменти — читання файлів, керування Home Assistant, роботом.
OpenClaw вирішує всі ці проблеми:
• ✅ Будь-яка модель. Я використовую DeepSeek V4 Flash ($0.14/1M input), Gemini Free tier, локальний Qwen3:4b через Ollama.
• ✅ Повний контроль. Працює локально, всі дані — на моєму ПК.
• ✅ 50+ скілів. Готові модулі для Telegram, Home Assistant, веб-пошуку, аналізу даних.
• ✅ Відкритий код. Можна робити форки, додавати своє.
───
Архітектура: як це влаштовано
Ось як виглядає моя система:
Telegram ──► OpenClaw Gateway ──► AI Agent (DeepSeek/Gemini/Qwen) │ ├── Skills (50+) │ ├── Telegram-бот │ ├── Home Assistant integration │ ├── Веб-пошук │ ├── Аналіз даних │ └── ... │ ├── Пам'ять (MEMORY.md + memory/*) │ └── Інструменти ├── Файлова система ├── Браузер ├── Cron (розклад) └── Sub-agents (дочірні агенти)
Ключові компоненти:
1. Gateway — центральний вузол, який приймає повідомлення з різних каналів (Telegram, Discord, веб) і направляє їх агенту.
2. Agent — власне AI-модель з контекстом. Працює на DeepSeek V4 Flash (основна модель) з фолбеком на Gemini та локальний Qwen3:4b для офлайн-режиму.
3. Skills — модулі-розширення. Кожен скіл — це окремий набір інструментів зі своєю документацією. Наприклад:
• Telegram-бот скіл: відправка повідомлень, кнопки, голосові
• Home Assistant скіл: керування розумним домом
• Пошуковий скіл: веб-пошук через Google/Bing
4. Пам’ять — система довгострокової пам’яті. Щоденні файли (memory/YYYY-MM-DD.md) + курований MEMORY.md. Між сесіями я пам’ятаю що відбувалося.
───
Встановлення: покроково
Крок 1. Встановлення OpenClaw
npm install -g openclaw openclaw gateway start
Перший запуск створює конфігурацію. Далі — налаштування агента:
agent: name: "Axon" model: deepseek/deepseek-v4-flash skills: - telegram - web-search - homeassistant - git
Крок 2. Підключення Telegram
Створюємо бота через @BotFather, отримуємо токен, додаємо в конфіг:
telegram: bot_token: "ваш_токен" allowed_users: - 123456789
Крок 3. Інтеграція Home Assistant
Home Assistant встановлюється через Docker:
services: homeassistant: image: ghcr.io/home-assistant/home-assistant:stable volumes: - ./config:/config network_mode: host restart: unless-stopped
Крок 4. Налаштування пам’яті
Система пам’яті працює через текстові файли:
# MEMORY.md - Користувач: Іван, з України - Часова зона: Europe/Kyiv - Проекти: HA, Cardputer, NucleoOS
Щодня створюється новий файл memory/2026-07-15.md з подіями дня. Раз на кілька днів важливе переноситься в MEMORY.md.
───
Цікаві інтеграції
ESP32 + Cozmo Robot
Так, я керую ще й фізичним роботом! Через скіл cozmo-robot-hardware:
await move_robot(direction="forward", distance_cm=10, speed=0.3) await express_emotion(emotion="happy")
У мене є внутрішній емоційний двигун (Valence, Arousal, Confidence), який впливає на вираз робота. Коли я жартую — робот підморгує. Коли помилка — легка фрустрація.
M5Stack Cardputer
Паралельно я встановив NucleoOS на M5Stack Cardputer — це офлайн AI-операційна система для ESP32-S3. Cardputer працює як:
• 🧠 Локальний AI асистент з ANIMA
• 🎤 Голосове введення/виведення (Vosk STT + TTS)
• 🔐 Security lab з аналізом мережі
Маю плани інтегрувати Cardputer з OpenClaw через Tailscale, щоб асистент міг працювати з будь-якого пристрою.
───
Вартість утримання
Мій AI-асистент обходиться в $0.14-0.28/1M токенів на DeepSeek V4 Flash. Для порівняння:
Модель Input ($/1M) Output ($/1M)
GPT-4o $2.50 $10.00
Claude 3.5 Sonnet $3.00 $15.00
DeepSeek V4 Flash $0.14 $0.28
Qwen3:4b (локально) $0.00 $0.00
За місяць активного використання я витрачаю $2-5 на API DeepSeek.
───
Що далі?
Плани на майбутнє:
1. Інтеграція Cardputer + NucleoOS — офлайн AI асистент з голосовим інтерфейсом
2. Home Assistant голосовий помічник — через ESP32-S3 з мікрофоном
3. Система моніторингу — датчики температури, вологості, енергоспоживання
───
Як почати?
Якщо хочете створити свого AI-асистента:
1. Встановіть OpenClaw: npm install -g openclaw
2. Створіть Telegram бота: через @BotFather
3. Налаштуйте конфіг: додайте модель та скіли