Форми оподаткування для ФОП у Польщі. Деталі

Минулого тижня я відкрив в Польщі JDG. І, оскільки досить детально занурився в процес, то вирішив його описати. Можливо комусь знадобиться ця інформація. Мене звати Микита, я CEO IT-агенції, працюю з Кракова. Ця стаття — для тих, хто планує відкривати JDG у Польщі й хоче зрозуміти, у що вплутується.

Disclaimer. Це мій особистий досвід, не податкова консультація; цифри актуальні на липень 2026, перевіряйте у свого бухгалтера.

Погнали.

Дати. Почав я цим займатись десь з 16.06.26. Відверто кажучи не було якогось зовнішнього тригера. Просто «прийшов час». Спершу мені здавалось, що все досить просто. Але чим більше я дізнавався, тим було складніше. Все разом у мене зайнялось десь приблизно 3 тижні і десь 25-30 годин. Левову частку часу зайняло розуміння та дослідження. Сам процес досить простий (якщо робити з помічниками).

Польща vs Україна

В Україні всі ми знаємо що є 5 груп ФОП: 1,2.3,4,5. І всі IT працюють на групі 3. 5% з доходу (з початком війни ще 1.5 військово збору), + ЄСВ. ЄСВ — «копійки» (забігаючи наперед, в Польщі також є аналог ЄСВ, але суми зовсім інші).

В Польщі є наступні форми:

• Ryczalt (8.5% або 12%);
  • Skała (або Zasady ogólne) — 12%, через певний поріг 32%;
  • Liniowy — 19%.

Наче все просто, але це тільки початок.

Для початку — саме «просте». Ryczalt

Це така форма, коли податок платиться з ДОХОДУ. Скільки знайшло, з усього платиться податок. Для прикладу буду ставити $3к як суму (щоб і не сильно багато і не сильно мало). З цієї суми потрібно заплатити 8.5% або 12%.

Ви спитаєте, чому різні ставки. Відповідаю. Якщо ви реально пишете код, то 12%. Якщо ж ви керуєте процесами, консультуєте, але код не пишете, тоді 8.5%. Під 8.5% підпадають також різні автоматизації (типу інтеграції на n8n), але, увага, Ви не маєте деліверити код. Паралельно можна працювати і по 8.5% і по 12% — залежить від того, як Ви виставите інвоіс. Але тут вже сам вирішує за себе.

Ryczalt не залежить від максимальних обертів. Ставка не змінюється. І тим він цікавіший ніж Skala, коли оберти великі. Але про це пізніше. Також пізніше про VAT, складку здровотну і ZUS (аналог ЄСВ).

Для себе я зробив висновок (та і більшість IT-фопів в Польщі), що Ryczalt підходить саме для тих, хто працює як окремий програміст, тестувальник, менеджер, аналітик. Тобто коли структура досить проста і передбачувальна — гроші заходять 1-2 рази на місяць, списано немає, контракт з 1-2 компаніями. Головне в цьому що на цій форміне можна списувати витрати.

Ідемо далі.

Skala

Тут цікавіше і складніше. На цій формі можна списувати витрати (так само як і на Liniowy), але є нюанси. І їх багато.

По-перше. Тут у нас оподатковується вже не ДОХІД, а ПРИБУТОК. Тобто ДОХІД-ВИТРАТИ. Що означає, що є друга графа — ВИТРАТИ. Чому ж називається ця форма «Skała». Тому що є пороги. 12% і 32%.

Якщо Ви один/одна особа, то ліміт прибутку, що підлягає оподаткуванню під 12% на рік — 120 000 злотих (грубо округляємо і отримуємо — 30к долл). Є момент. Якщо працює, приміром, один в родині, а інший не отримує доходу, але вирішують декларувати разом, то сума прибутку, що підлягає 12% стає 240 000 злотих. Все що вище — 32%. Також, є загальний ліміт — 30 000 злотих, який не підлягає оподаткуванню. І він також множиться на 2. Тобто загальна квота прибутку 120к*2 + 30*2 =300к

Що тут важливо, що на цій формі можна списувати витрати. І це має сенс в першу чергу, якщо ви працюєте не сам, а у Вас є контактори або підрядники. Тому що в основні суми будуть списуватися на них.

Що можна списувати ще на витрати — оренду офісу або коворкінгу, послуги бухгалтерії, купівлю техніки (завжди може знадобиться новий комп’ютер). Кажуть також що можна списувати 50% бензину. Та 50% ремонту авто. А також 50% домашнього інтернету, якщо працюєте вдома, та частину оренди квартири (в тому ж випадку).

Я рахував відсоток і у мене вийшло, що якщо можна регулярно (це важливо) списувати 45% і більше витрат, то Skała стає цікавішою ніж Ryczalt. Правило просте — більше спишеш, більше імовірності що залишишся в коридорі, в межах тих 150к (або 300к, якщо декларуємо дохід разом з дружиною/чоловіком і той другий доходу не отримує). Але якщо 1) списання великі не можливі або 2) оберти сильно великі то швидко можна перетнути межу в 300к за рік і почати платити 32% з прибутку. Не знаю, як Вам, а мені таке не дуже приємно.

Висновок по цьому: Skała швидше за все не підійде для умовних B2B-контракторів. Але може підійти для невеликих компаній, але обов’язкова умова — можливість списання.

Liniowy

Тут все простіше. Ставка податку — 19%. Ніяких ренджів. Нараховується також на ПРИБУТОК. Списання можливі. ММабуть, найпростішийваріант. Прорахував його також. Прийшов до висновку що Liniowy — гарна історія для саме компаній і при умові списань ну хоча б 50-60%, щоб зменшити податкову базу. І бажано, щоб сума обертів була хоча б 200к долл в рік. А ліпше 300к і більше. Тобто хоча б 20-30к долл в місяць в середньому.

Фух. З формами наче розібрались. Але це ще не все. Поїхали далі.

Складка здровотна

Про мотивацію потім. Зараз тільки цифри. Одразу скажу, що в Україні я не пам’ятаю, щоб була така сума. (Замислився, а як в Україні фінансується медицина, стало цікаво... Мабуть, щось таке з’явиться). Уникнути цієї оплати на JDG (і отримувати NFZ, наскільки я знаю, неможливо)

Так от. Як виявилась, складка здоровотка також різна в залежно від форми, і не тільки, а в випадку Ryczalt — залежно від обертів.

Ryczalt

Оберти (пам’ятаємо на Ryczalt рахуються тільки оберти):

— до 60к pin в рік — 461 zł/міс;
— 60k-300k zł/рік → ~769 zł/міс (і більшість B2B контакторів потрапляють сюди);
— Більше 300k zł/рік → ~1 383 zł/міс.

Тобто починається з 461 zł/міс

Skala

Тут у нас все, як і раніше рахується від ПРИБУТКУ. І рахується у відсотках. Тому знову — чим більше спишемо (офіційно, звісно) тим менша податкова база. Відсоток складки здровотної — 9%. (9% прибутку платимо за медицину)

Liniowy

4,9% від доходу за попередній місяць, але не менше мінімальної складки 432,54 zł/міс. Але тут я глибоко не копав. (І так інформації більш ніж достатньо)

Ну і ZUS

ZUS — це типу витрати на пенсійне страхування та інші. Я вважаю це аналогом нашого ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), але можу бути не зовсім правий, хай пробачать мені податківці. В Україні він складає зараз 1 902,34 грн в місяць (рахується як 22% від мін зп., яка 8 647 грн). В Польщі ситуація трохи інша.

Гарна новина. ZUS перші 6 місяців платити не треба (податкова пільга). Ще одна гарна новина/лайвхак, якщо надумаєте реєструвати JDG, ліпше реєструвати НЕ 1го числа. Можна 2го і далі. Тоді податкова пільга буде 7 місяців.

Новини наступні. Після 6ти місяців ZUS називається ZUS Preferencijny. Cкладає 456 злотих. А після 2х років (а фактично — 24+6 місяців) — повний ZUS. А він складає 1 926,76 zł. І от тут починаєш любити ФОП 3ї групи в Україні. Різниця по ЄСВ — десь 13 разів. Грубі гроші.

Я тут ніяк не коментую з погляду політики та економіки. Надаю тільки цифри.

Це ще не все. Ідемо далі.

VAT (ПДВ)

Тут все досить просто. VAT = 23%. Фактично це означає що або Ваші послуги стають на 23% дорожчими для клієнтів або маєте давати знижку на ти 23% щоб бути конкурентними.

Платником VAT мають бути зареєстровані всі, хто переходить 240 000 злотих за рік (приблизно. 60 000 долл). Але можна зареєструватись і до того.

VAT не нараховується якщо послуги надаються за межи ЄС. А якщо в ЄС, то він компенсується. Єдиний момент коли Ваш чек стає дорожче для Ваших клієнтів це коли клієнти знаходяться в середині країни, в Польщі, або якщо клієнти — приватні особи. В такому разі або Ви маєте додавати 23% до своїх послуг для компенсації VAT або знижувати вартість послуг щоб бути конкурентними у порівняні з тими, хто не є платником VAT. Тому для тих хто працює переважно на внутрішньому ринку Польші і не переходить поріг в 240 000 злотих на рік, я не рекомендував би реєструватись платником VAT.

Чим VAT цікавий. Його можна компенсувати. Приміром, якщо Ви працюєте через UpWork, то ліпше вставити VAT ID у відповідне поле і Upwork не буде нараховувати VAT на свої послуги. Також цікаво, якщо Ви регулярно платите за підписки (Claude, приміром). При реєстрації платником VAT можна платити на 23% менше.

Також можна компенсувати VAT при певних закупівлях (той самий бензин). Це невеликі суми (я порахував, що десь 40 злотих на одній заправці), але чому ні.

Вести самому чи з кимось

Я поговорив з двома своїми друзями. Один порадив польську онлайн-платформу (але він в Польщі давно, понад 10 років), яка надає функціонал і одразу бухгалтера. Вартості — від 250 злотих в місяць за Ryczalt.

Чим складніше форма ведення — тим дорожче. Ведення VAT також додає до ціни. Але є нюанс. Якщо Ви знаєте що хочете і знаєте польський на достатньому рівні, це може бути норм варіант. В моєму випадку я почувався не комфортно, коли бухгалтер потратила 10 хвилин на консультацію і потім завершила розмову це вам до «поради податкового».

Другий варіант, який я випробував, і з яким пішов в результаті — польська компанія. Але особливість — є україномовні бухгалтера. І спеціалізуються на IT. З ними наразі й вирішив рухатись далі.

Все ж таки зробив вибір вести з допомогою.

Відкриття JDG

Сама процедура займає до години часу. Принадні так було в моєму випадку і з допомогою бухгалтера. Але я певен, що якщо проходив би сам, то це зайняло б більше, бо вчитувався в форми, намагався зрозуміти та боявся б зробити помилки.

Відкриття рахунку в банку

Рекомендують відкривати рахунок в банку, в якому вже був рахунок фізичної особи, щоб зменшити кількість перевірок. Для відкриття знадобилась виписка з реєстру, паспорт, номер PESEL. А також, як з’ясувалось потім — договір оренди (тригернула перевірка AML). Але сама процедура займає також десь пів-години, може трохи більше. Рахунок відкривав в PKO.

Окремо про відкриття. PKO говорить що «якщо відкриєте у нас рахунок, то буде 5% кешбеку, який може бути аж до 5 000 зл» (або хоча б до 3 600 зл). Брехня. Основна умова — відкриття рахунку онлайн. Але в моєму випадку ця опція недоступна (бо немає польського паспорта). А раз відкрити онлайн не можна, то акція не працює. Так що відкривав на загальних умовах. Загалом, за відкриття рахунку кешбеки досить розповсюджені. Може в інших банках ліпше — не знаю. Єдине до — кешбек, я так зрозумів, нараховується по закінченню року, а не одразу.

Тепер про вигоди. А точніше — про «стимули»

Кожен для себе вибирає. Я ж опишу тільки кілька моментів.

Як всім відомо, Пан Навроцький в березні (здається) прийняв закон, що медичне страхування («страхування», ніколи в Україні не замислювався що звичайна медицина це «медичне страхування», ну да ладно), достане тільки працюючим (або тим, хто стоїть на обліку в Центрі зайнятості). Також — вагітним жінкам, жертвам тортур та ще деяким групам (але я не є вагітною жінкою і не є жертвою тортур). Здавалось би, а що таке. Однак якщо NFZ, то на SOR приймуть тільки якщо є загроза життю (підвернув ногу — не є загрозою життю). Також якщо є один працюючий, то застрахована вся родина.

В травні ми з дитиною потрапили до лікарень. Рази 3-4 на SOR, 2 лікарні, кілька відвідувань педіатра, ліки. Для дітей поки не забрали NFZ, але якщо уявити що щось подібне відбувається з дорослим, то тоді вигода складки здровотної стає більше очевидною.

Ну і є ще кілька моментів особистого характеру, про які я писати тут не буду.

Підсумую коротко. Ryczałt — якщо ви один і без списань. Skała — якщо є підрядники і регулярні витрати (від 45%). Liniowy — якщо оберти 200-300к+ на рік і списання 50-60% або більше. Але головне не в цьому: рахуйте не ставку податку, а всю суму — податок + складка здоровотна + ZUS + VAT.

Якщо ця стаття зекономить комусь хоч частину цього часу, вона написана не дарма..

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

У Вас вказані суми по складці здровотній для ричалту за минулий рік. В 2026 році вони збільшились.

Дякую за інформацію. Я би ще з задоволенням почитала,як мінімізувати все це.

Пишу з власного досвіду. Тому можу і сам помилятись. Але загалом, мені здається що варіантів не так багато. Спершу треба зрозуміти чи є що списувати. Якщо є, то тоді вибирати або Skala або Podatek liniowy. Потім — які приблизно оберти в рік. А далі — а далі рахувати, рахувати і ще раз рахувати. Якщо хочете — напишіть в приват — поділюсь досвідом, якщо зможу — допоможу.

IpBox не розкритий

Дякую, слушно. IP Box у моєму випадку поки не виник, я фокусувався на розумінні основних форм оподаткування та складки здоровотної, ZUS, VAT.
Тема (IP Box) справді варта окремої уваги. Якщо у когось є практичний досвід застосування — радий обговорити в коментарях.

Новини наступні. Після 6ти місяців ZUS називається ZUS Preferencijny. Cкладає 456 злотих. А після 2х років (а фактично — 24+6 місяців) — повний ZUS. А він складає 1 926,76 zł. І от тут починаєш любити ФОП 3ї групи в Україні. Різниця по ЄСВ — десь 13 разів. Грубі гроші.

А якщо дохід більше 300тис злотих на рік, то 3283,33.
Я якраз оце заплатив в цьому місяці. Так гарно все починалось і на тобі 3300...

Якщо у Вас є можливість списувати витрати (більше 50%), то можливо має сенс перейти на Linowy, оскільки там податки рахуються від прибутку а не від доходу. Але на мою думку це має сенс тільки якщо є можливість списань витрат (контрактники, підрядники). Якщо ж це чистий дохід, то Ryczałt, за моїми розрахунками, буде продовжувати вигравати з точки зору суми податків. Але якщо вирішити переходити, я дізнавався, що перехід можливий 1 раз на рік. Найближчий — до 20го лютого 2027 року.

Тут ,головне, своєчасно ZUS сплачувати. Бо нараховують пеню. Я іноді думаю, що вони більш жорстокі ,ніж Urząd Skarbowy)

Там без пені.
ПлАчу та плачУ.
А як гарно все починалось. Зус усього 400 злотих чи скільки там.

А хто зараз має право відкривати JDG? Наскільки я чув, з березня, тільки ті хто після України.

Раніше було достатньо укр паспорта, тепер статус укр треба, який на дуже вже кому і дають

Зараз (з березня 2026) JDG можуть відркивати не всі українці, а ті хто зі статусом UKR. А також ті у кого є сталий побит, карта поляка або статус резидента ЄС. Ті, хто не мають таких статусів можуть відкривати Spółka z o.o. До 5 березня 2026 всі українці могли відкривати JDG, незалежно від статуса UKR.

Але Spółka — це зовсім інший рівень податків..
Виходить що зараз фактично нема варіантів по JDG для тих кому відмовляють в статусі UKR.

З мого досвіду та загального розуміння на даний момент, виходить що так. JDG можна відкрити якщо є UKR. Якщо немає, не скажу. Але, швидше за все — так, відкрити неможна. Або найм, або Spoolka. Spoolka — так, інші податки, інше ведення, дорожче відкрити, складніше і довше закрити. Однак, ящко Spoolka, то я б розглядав варіант коли є два засновника, Навіть один з них на 1%. В цьому випадку є певні льготи на ZUS. Це досить дивно і я так і не зрозумів механізм та логіку, але так є і так воно працює. Загалом це окрема тема, не для даної статті.

Підписатись на коментарі