Форми оподаткування для ФОП у Польщі. Деталі
Минулого тижня я відкрив в Польщі JDG. І, оскільки досить детально занурився в процес, то вирішив його описати. Можливо комусь знадобиться ця інформація. Мене звати Микита, я CEO IT-агенції, працюю з Кракова. Ця стаття — для тих, хто планує відкривати JDG у Польщі й хоче зрозуміти, у що вплутується.
Disclaimer. Це мій особистий досвід, не податкова консультація; цифри актуальні на липень 2026, перевіряйте у свого бухгалтера.
Погнали.
Дати. Почав я цим займатись десь з 16.06.26. Відверто кажучи не було якогось зовнішнього тригера. Просто «прийшов час». Спершу мені здавалось, що все досить просто. Але чим більше я дізнавався, тим було складніше. Все разом у мене зайнялось десь приблизно 3 тижні і десь
Польща vs Україна
В Україні всі ми знаємо що є 5 груп ФОП: 1,2.3,4,5. І всі IT працюють на групі 3. 5% з доходу (з початком війни ще 1.5 військово збору), + ЄСВ. ЄСВ — «копійки» (забігаючи наперед, в Польщі також є аналог ЄСВ, але суми зовсім інші).
В Польщі є наступні форми:
- Ryczalt (8.5% або 12%);
- Skała (або Zasady ogólne) — 12%, через певний поріг 32%;
- Liniowy — 19%.
Наче все просто, але це тільки початок.
Для початку — саме «просте». Ryczalt
Це така форма, коли податок платиться з ДОХОДУ. Скільки знайшло, з усього платиться податок. Для прикладу буду ставити $3к як суму (щоб і не сильно багато і не сильно мало). З цієї суми потрібно заплатити 8.5% або 12%.
Ви спитаєте, чому різні ставки. Відповідаю. Якщо ви реально пишете код, то 12%. Якщо ж ви керуєте процесами, консультуєте, але код не пишете, тоді 8.5%. Під 8.5% підпадають також різні автоматизації (типу інтеграції на n8n), але, увага, Ви не маєте деліверити код. Паралельно можна працювати і по 8.5% і по 12% — залежить від того, як Ви виставите інвоіс. Але тут вже сам вирішує за себе.
Ryczalt не залежить від максимальних обертів. Ставка не змінюється. І тим він цікавіший ніж Skala, коли оберти великі. Але про це пізніше. Також пізніше про VAT, складку здровотну і ZUS (аналог ЄСВ).
Для себе я зробив висновок (та і більшість IT-фопів в Польщі), що Ryczalt підходить саме для тих, хто працює як окремий програміст, тестувальник, менеджер, аналітик. Тобто коли структура досить проста і передбачувальна — гроші заходять
Ідемо далі.
Skala
Тут цікавіше і складніше. На цій формі можна списувати витрати (так само як і на Liniowy), але є нюанси. І їх багато.
По-перше. Тут у нас оподатковується вже не ДОХІД, а ПРИБУТОК. Тобто ДОХІД-ВИТРАТИ. Що означає, що є друга графа — ВИТРАТИ. Чому ж називається ця форма «Skała». Тому що є пороги. 12% і 32%.
Якщо Ви один/одна особа, то ліміт прибутку, що підлягає оподаткуванню під 12% на рік — 120 000 злотих (грубо округляємо і отримуємо — 30к долл). Є момент. Якщо працює, приміром, один в родині, а інший не отримує доходу, але вирішують декларувати разом, то сума прибутку, що підлягає 12% стає 240 000 злотих. Все що вище — 32%. Також, є загальний ліміт — 30 000 злотих, який не підлягає оподаткуванню. І він також множиться на 2. Тобто загальна квота прибутку 120к*2 + 30*2 =300к
Що тут важливо, що на цій формі можна списувати витрати. І це має сенс в першу чергу, якщо ви працюєте не сам, а у Вас є контактори або підрядники. Тому що в основні суми будуть списуватися на них.
Що можна списувати ще на витрати — оренду офісу або коворкінгу, послуги бухгалтерії, купівлю техніки (завжди може знадобиться новий комп’ютер). Кажуть також що можна списувати 50% бензину. Та 50% ремонту авто. А також 50% домашнього інтернету, якщо працюєте вдома, та частину оренди квартири (в тому ж випадку).
Я рахував відсоток і у мене вийшло, що якщо можна регулярно (це важливо) списувати 45% і більше витрат, то Skała стає цікавішою ніж Ryczalt. Правило просте — більше спишеш, більше імовірності що залишишся в коридорі, в межах тих 150к (або 300к, якщо декларуємо дохід разом з дружиною/чоловіком і той другий доходу не отримує). Але якщо 1) списання великі не можливі або 2) оберти сильно великі то швидко можна перетнути межу в 300к за рік і почати платити 32% з прибутку. Не знаю, як Вам, а мені таке не дуже приємно.
Висновок по цьому: Skała швидше за все не підійде для умовних B2B-контракторів. Але може підійти для невеликих компаній, але обов’язкова умова — можливість списання.
Liniowy
Тут все простіше. Ставка податку — 19%. Ніяких ренджів. Нараховується також на ПРИБУТОК. Списання можливі. ММабуть, найпростішийваріант. Прорахував його також. Прийшов до висновку що Liniowy — гарна історія для саме компаній і при умові списань ну хоча б
Фух. З формами наче розібрались. Але це ще не все. Поїхали далі.
Складка здровотна
Про мотивацію потім. Зараз тільки цифри. Одразу скажу, що в Україні я не пам’ятаю, щоб була така сума. (Замислився, а як в Україні фінансується медицина, стало цікаво... Мабуть, щось таке з’явиться). Уникнути цієї оплати на JDG (і отримувати NFZ, наскільки я знаю, неможливо)
Так от. Як виявилась, складка здоровотка також різна в залежно від форми, і не тільки, а в випадку Ryczalt — залежно від обертів.
Ryczalt
Оберти (пам’ятаємо на Ryczalt рахуються тільки оберти):
— до 60к pin в рік — 461 zł/міс;
— 60k-300k zł/рік → ~769 zł/міс (і більшість B2B контакторів потрапляють сюди);
— Більше 300k zł/рік → ~1 383 zł/міс.
Тобто починається з 461 zł/міс
Skala
Тут у нас все, як і раніше рахується від ПРИБУТКУ. І рахується у відсотках. Тому знову — чим більше спишемо (офіційно, звісно) тим менша податкова база. Відсоток складки здровотної — 9%. (9% прибутку платимо за медицину)
Liniowy
4,9% від доходу за попередній місяць, але не менше мінімальної складки 432,54 zł/міс. Але тут я глибоко не копав. (І так інформації більш ніж достатньо)
Ну і ZUS
ZUS — це типу витрати на пенсійне страхування та інші. Я вважаю це аналогом нашого ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), але можу бути не зовсім правий, хай пробачать мені податківці. В Україні він складає зараз 1 902,34 грн в місяць (рахується як 22% від мін зп., яка 8 647 грн). В Польщі ситуація трохи інша.
Гарна новина. ZUS перші 6 місяців платити не треба (податкова пільга). Ще одна гарна новина/лайвхак, якщо надумаєте реєструвати JDG, ліпше реєструвати НЕ 1го числа. Можна 2го і далі. Тоді податкова пільга буде 7 місяців.
Новини наступні. Після 6ти місяців ZUS називається ZUS Preferencijny. Cкладає 456 злотих. А після 2х років (а фактично — 24+6 місяців) — повний ZUS. А він складає 1 926,76 zł. І от тут починаєш любити ФОП 3ї групи в Україні. Різниця по ЄСВ — десь 13 разів. Грубі гроші.
Я тут ніяк не коментую з погляду політики та економіки. Надаю тільки цифри.
Це ще не все. Ідемо далі.
VAT (ПДВ)
Тут все досить просто. VAT = 23%. Фактично це означає що або Ваші послуги стають на 23% дорожчими для клієнтів або маєте давати знижку на ти 23% щоб бути конкурентними.
Платником VAT мають бути зареєстровані всі, хто переходить 240 000 злотих за рік (приблизно. 60 000 долл). Але можна зареєструватись і до того.
VAT не нараховується якщо послуги надаються за межи ЄС. А якщо в ЄС, то він компенсується. Єдиний момент коли Ваш чек стає дорожче для Ваших клієнтів це коли клієнти знаходяться в середині країни, в Польщі, або якщо клієнти — приватні особи. В такому разі або Ви маєте додавати 23% до своїх послуг для компенсації VAT або знижувати вартість послуг щоб бути конкурентними у порівняні з тими, хто не є платником VAT. Тому для тих хто працює переважно на внутрішньому ринку Польші і не переходить поріг в 240 000 злотих на рік, я не рекомендував би реєструватись платником VAT.
Чим VAT цікавий. Його можна компенсувати. Приміром, якщо Ви працюєте через UpWork, то ліпше вставити VAT ID у відповідне поле і Upwork не буде нараховувати VAT на свої послуги. Також цікаво, якщо Ви регулярно платите за підписки (Claude, приміром). При реєстрації платником VAT можна платити на 23% менше.
Також можна компенсувати VAT при певних закупівлях (той самий бензин). Це невеликі суми (я порахував, що десь 40 злотих на одній заправці), але чому ні.
Вести самому чи з кимось
Я поговорив з двома своїми друзями. Один порадив польську онлайн-платформу (але він в Польщі давно, понад 10 років), яка надає функціонал і одразу бухгалтера. Вартості — від 250 злотих в місяць за Ryczalt.
Чим складніше форма ведення — тим дорожче. Ведення VAT також додає до ціни. Але є нюанс. Якщо Ви знаєте що хочете і знаєте польський на достатньому рівні, це може бути норм варіант. В моєму випадку я почувався не комфортно, коли бухгалтер потратила 10 хвилин на консультацію і потім завершила розмову це вам до «поради податкового».
Другий варіант, який я випробував, і з яким пішов в результаті — польська компанія. Але особливість — є україномовні бухгалтера. І спеціалізуються на IT. З ними наразі й вирішив рухатись далі.
Все ж таки зробив вибір вести з допомогою.
Відкриття JDG
Сама процедура займає до години часу. Принадні так було в моєму випадку і з допомогою бухгалтера. Але я певен, що якщо проходив би сам, то це зайняло б більше, бо вчитувався в форми, намагався зрозуміти та боявся б зробити помилки.
Відкриття рахунку в банку
Рекомендують відкривати рахунок в банку, в якому вже був рахунок фізичної особи, щоб зменшити кількість перевірок. Для відкриття знадобилась виписка з реєстру, паспорт, номер PESEL. А також, як з’ясувалось потім — договір оренди (тригернула перевірка AML). Але сама процедура займає також десь пів-години, може трохи більше. Рахунок відкривав в PKO.
Окремо про відкриття. PKO говорить що «якщо відкриєте у нас рахунок, то буде 5% кешбеку, який може бути аж до 5 000 зл» (або хоча б до 3 600 зл). Брехня. Основна умова — відкриття рахунку онлайн. Але в моєму випадку ця опція недоступна (бо немає польського паспорта). А раз відкрити онлайн не можна, то акція не працює. Так що відкривав на загальних умовах. Загалом, за відкриття рахунку кешбеки досить розповсюджені. Може в інших банках ліпше — не знаю. Єдине до — кешбек, я так зрозумів, нараховується по закінченню року, а не одразу.
Тепер про вигоди. А точніше — про «стимули»
Кожен для себе вибирає. Я ж опишу тільки кілька моментів.
Як всім відомо, Пан Навроцький в березні (здається) прийняв закон, що медичне страхування («страхування», ніколи в Україні не замислювався що звичайна медицина це «медичне страхування», ну да ладно), достане тільки працюючим (або тим, хто стоїть на обліку в Центрі зайнятості). Також — вагітним жінкам, жертвам тортур та ще деяким групам (але я не є вагітною жінкою і не є жертвою тортур). Здавалось би, а що таке. Однак якщо NFZ, то на SOR приймуть тільки якщо є загроза життю (підвернув ногу — не є загрозою життю). Також якщо є один працюючий, то застрахована вся родина.
В травні ми з дитиною потрапили до лікарень. Рази
Ну і є ще кілька моментів особистого характеру, про які я писати тут не буду.
Підсумую коротко. Ryczałt — якщо ви один і без списань. Skała — якщо є підрядники і регулярні витрати (від 45%). Liniowy — якщо оберти 200-300к+ на рік і списання
Якщо ця стаття зекономить комусь хоч частину цього часу, вона написана не дарма..
16 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівУ Вас вказані суми по складці здровотній для ричалту за минулий рік. В 2026 році вони збільшились.
Дякую за інформацію. Я би ще з задоволенням почитала,як мінімізувати все це.
Пишу з власного досвіду. Тому можу і сам помилятись. Але загалом, мені здається що варіантів не так багато. Спершу треба зрозуміти чи є що списувати. Якщо є, то тоді вибирати або Skala або Podatek liniowy. Потім — які приблизно оберти в рік. А далі — а далі рахувати, рахувати і ще раз рахувати. Якщо хочете — напишіть в приват — поділюсь досвідом, якщо зможу — допоможу.
IpBox не розкритий
Дякую, слушно. IP Box у моєму випадку поки не виник, я фокусувався на розумінні основних форм оподаткування та складки здоровотної, ZUS, VAT.
Тема (IP Box) справді варта окремої уваги. Якщо у когось є практичний досвід застосування — радий обговорити в коментарях.
А якщо дохід більше 300тис злотих на рік, то 3283,33.
Я якраз оце заплатив в цьому місяці. Так гарно все починалось і на тобі 3300...
Ви на Ryczałt?
Так
Якщо у Вас є можливість списувати витрати (більше 50%), то можливо має сенс перейти на Linowy, оскільки там податки рахуються від прибутку а не від доходу. Але на мою думку це має сенс тільки якщо є можливість списань витрат (контрактники, підрядники). Якщо ж це чистий дохід, то Ryczałt, за моїми розрахунками, буде продовжувати вигравати з точки зору суми податків. Але якщо вирішити переходити, я дізнавався, що перехід можливий 1 раз на рік. Найближчий — до 20го лютого 2027 року.
Тут ,головне, своєчасно ZUS сплачувати. Бо нараховують пеню. Я іноді думаю, що вони більш жорстокі ,ніж Urząd Skarbowy)
Там без пені.
ПлАчу та плачУ.
А як гарно все починалось. Зус усього 400 злотих чи скільки там.
А хто зараз має право відкривати JDG? Наскільки я чув, з березня, тільки ті хто після України.
Раніше було достатньо укр паспорта, тепер статус укр треба, який на дуже вже кому і дають
Зараз (з березня 2026) JDG можуть відркивати не всі українці, а ті хто зі статусом UKR. А також ті у кого є сталий побит, карта поляка або статус резидента ЄС. Ті, хто не мають таких статусів можуть відкривати Spółka z o.o. До 5 березня 2026 всі українці могли відкривати JDG, незалежно від статуса UKR.
Але Spółka — це зовсім інший рівень податків..
Виходить що зараз фактично нема варіантів по JDG для тих кому відмовляють в статусі UKR.
З мого досвіду та загального розуміння на даний момент, виходить що так. JDG можна відкрити якщо є UKR. Якщо немає, не скажу. Але, швидше за все — так, відкрити неможна. Або найм, або Spoolka. Spoolka — так, інші податки, інше ведення, дорожче відкрити, складніше і довше закрити. Однак, ящко Spoolka, то я б розглядав варіант коли є два засновника, Навіть один з них на 1%. В цьому випадку є певні льготи на ZUS. Це досить дивно і я так і не зрозумів механізм та логіку, але так є і так воно працює. Загалом це окрема тема, не для даної статті.