Довкола одні командири, але жодного лідера

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Під час базової військової підготовки (БЗВП) у кількох анкетах я стисло й примусово, нарочито простою мовою, щоб будь-який читач міг зрозуміти, описав свій досвід.

Ніяких метрик, досягнень чи сертифікатів. Ніяких доменів та стеків. Мінімум латиниці й англіцизмів, щоб влізло у два виділені під це короткі рядки:

Керував командами з розробки вебзастосунків та платіжних рішень. Маю досвід у PHP та JS. Телеграм-боти та автоматизація.

Я навмисне приховав дещо з того, що вмію, але чим не дуже хочу займатися. Наївно очікував, що зможу приносити максимум користі, якщо вже потрапив до лав. Тому, наприклад, про навички пайки не розповідав. Тримаю цей «козир» на крайній випадок.

Після БЗВП до місця несення служби, в командний пункт одного з батальйонів XXY штурмового полку в Запорізькій області, мене везли одного, як якусь важливу персону, але я нею не є. Просто логістика в моєму батальйоні максимально не оптимізована. І не тільки логістика. І не тільки в моєму батальйоні.

Мій головний висновок після перших тижнів служби: дефіцит людей в ЗСУ — далеко не основна проблема

Під час «хантінгу» умовна компанія отримує не тільки людей, а й їхні компетенції та навички, які є ще одним видом ресурсу. У рамках постійного самовдосконалення бізнес класифікує наявні компетенції, декомпозовує та модифікує ролі й направляє людей туди, де їхня корисність максимальна.

Якщо уявити, що компанії на кшталт Amazon чи Google хантили б співробітників таким самим чином, як «хантять» для ЗСУ, тобто просто хапаючи всіх підряд на вулиці, то жодна з них не витримала б конкуренції в сучасному світі й давно б збанкрутувала, оскільки була б максимально неефективною з точки зору використання наявних навичок (ресурсу) і, як ланцюговий наслідок, неефективною з точки зору використання ще й фінансового ресурсу.

Щодо робітничих спеціальностей в ЗСУ усе непогано. Якщо ти був кухарем у ресторані, то дуже вірогідно отримаєш місце саме на кухні. Не на такій, на якій звик працювати, але на кухні, яку любиш як сутність, якщо вже присвятив їй своє цивільне життя.

Якщо ти був прорабом чи принаймні хорошим будівельником, то теж, найімовірніше, твої навички будуть використані достатньо ефективно. Але конкуренція за можливість потрапити на більшість робітничих посад — висока. Тому не всі будівельники будуть будувати.

Багатьох посередніх спеціалістів, без досвіду керування або «золотих рук», дуже вірогідно відправлять виконувати завдання, навички для яких держава «забезпечить» на двомісячних курсах БЗВП.

Але коли питання стосується умовних «айтішників», система дає масштабний збій.

Якщо якомога раніше назвати пароль «язАйті», то, з моїх спостережень, навіть під час примусової мобілізації представників цієї касти пилососять в умовні штаби, спостережні пункти, підрозділи зв’язку та БПЛА, але...

Айтішники тут як «паличка» в тетрісі. Надзвичайно корисна фігура, але саме на цьому екрані її з великою ймовірністю просто поставлять у куток. І цей кут часто глухий.

Ось і мене везли через пів країни, щоб посадити створювати та таскати туди-сюди прості Excel-таблиці без хмарної синхронізації та підтримки багатокористувацької роботи. Кожного дня. Більшість з вас навіть не уявляє, наскільки це дратуюча манки-джоба.

А ще я пишу журнали. Від руки. Більше 20 журналів. І це окремий фейспалм. Уявіть, що у вашій компанії таска спочатку друкується кимось у файлі, потім записується вручну в журнал, а всі читачі-отримувачі цього завдання, ознайомившись із ним, своєю чергою, вручну записують собі вхідну задачу у свій журнал та додатково записують у свій журнал створене на основі вхідного завдання нове вихідне для вже своїх підлеглих, які, своєю чергою, також записують собі все вручну: і вхідну копію, і вихідну. І так до кінця ланцюга.

І все це замість того, щоб один раз створити задачу та додати до неї відповідальних, спостерігачів, виконавців і консультантів, використовуючи якийсь свій армійський фреймворк із власною специфічною RACI-матрицею та ланцюгом статусів, автоматизацій і алертів.

Мене та тисячі (!) інших «діловодів» ЗСУ можна замінити хмарою та якісним таск-менеджером, що, окрім економії людського ресурсу, скоротить у десятки разів час доведення і логування «наказів» та зменшить кількість манкі-джоби й помилок.

Ну і, власне, черговий висновок:

Однією з ключових проблем ЗСУ є дефіцит механізмів правильного використання вже наявних компетенцій

Через пів країни мене привезли, щоб я став частиною чогось по-справжньому епічно неоптимального та рудиментарного.

Між собою ми називаємо це ділДоводством.

Під час пошуку роботи на IT-ринку ти скіпнеш вакансію, яка не підходить тобі за досвідом, задачами та навіть за культурою. Або рекрутер після співбесіди повідомить, що тобі не вистачає експертизи чи не підходить стек. І ви підете далі шукати свій метч, де кожен отримає бажаний максимум. Саме ця свобода робить сучасні продуктові компанії настільки адаптивними.

Але якщо тебе мобілізували, якщо в цьому тетрісі ти з’явився на екрані, то доведеться крутитися в рамках дуже обмежених можливостей «вибору» місць, куди притулитися так, щоб не згоріти.

В IT ми не тримаємо Senior Developer на сапорті, особливо якщо його цінник не змінюється при переведенні на оптимальнішу роль.

Ну а від раків, які відправили кері всю гру фармити ліс, поки саппорт намагається виграти катку, хочеться взагалі ливнути.

Ось воно, ідеальне місце, щоб проявитися як потужний менеджер?

Будь-який досвідчений менеджер, потрапивши в хаотичну систему, майже фізично відчуває бажання почати її оптимізувати. Це професійна деформація. Ти звикаєш виявляти неоптимальності в процесах, помилки в пріоритезації, зайві активності, невиправдану бюрократію і починаєш формувати в голові план дій.

Потрапивши до лав, ти бачиш проблеми на кожному кроці, у кожному слові, у всій системі й ледь не в кожному «командирі» та кожному наказі. Але «командири» не сприймають фідбек і, м’яко кажучи, «переконують» тебе, що помиляєшся і неоптимізований ти, а не вони. Із самого початку тебе починають «ламати». Перевчати працювати в рамках статуту та «єдиноначальності».

Армія — абсолютна протилежність тепличним умовам IT-компаній, які створюють комфортне горизонтальне середовище для будь-кого, незалежно від того, наскільки ти (не)соціальний.

Айтішники — це каста, яка переживає чи не найбільший злам парадигми, «мобілізуючись» до лав затягнутих «командирами» підрозділів. Будь-яка «галера» здаватиметься легкою прогулянкою.

Ініціатива карається

Ще на БЗВП тобі настирливо доносять цей меседж. У кращому випадку ініціатива збільшує твій скоуп робіт, не даючи ніяких переваг, окрім виснаження та додаткових шансів отримати «п***и». Тому більшість тут швидко засвоює, що проявляти ініціативу треба лише тоді, коли вона справді щось дає саме тобі.

Тільки вниз

У лавах є фундаментальна слабкість — ініціативи знизу вгору майже не розповсюджуються. Накази спускаються вниз і застосовуються миттєво. Але достукатися знизу догори — майже неможливо.

Солдат не може підійти до Сирського зі своєю ініціативою. Якщо він це зробить, то майже весь ланцюжок командирів між головнокомандувачем та солдатом (а це як мінімум 6 людей) вигребе величезної пі*** за цю зухвалість, а солдат... Він і його побратими більше так точно не робитимуть.

Якщо тобі не подобається бути людиною-функцією, яку можна замінити за день накиданим MVP, то це нікого не хвилює. Ініціативи знизу, від солдатів, часто сприймаються як спроби зашаритися, порушити устав, закони, нормативні документи, накази, тож жорстко присікаються.

Звісно, десь із середини час від часу спускаються якісь покращення від адекватних керівників, яких хвилюють правильні питання. Але в умовах монополії немає конкуренції, тому, як наслідок, регулярно страждають: швидкість розгортання, юзерфрендлі та кількість ресурсів, які спалюються на розробку та підтримку.

Мені, як менеджеру, на це неймовірно сумно дивитися. Можна було б стільки всього наворотити з тим десятком крутих розробників та менеджерів, які зараз сидять і пишуть журнали від руки, переписуючи їх зі зроблених кимось сканів, надрукованих кимось документів.

Залякані та зламані «панами», вони кажуть «слухаюсь» і виконують «накази».

Особливо складно буде тим, хто, досягнувши рівня Senior чи Lead, разом із цим начепив собі корону. Головні убори тут збивають швидко, і це дуже неприємний процес.

«В армії посади „піз**тий пацан“ — немає». © Пан Командир

Занадто багато командирів і занадто мало лідерів

Як я вже писав вище, в IT ми звикли оптимізувати використання ресурсів. У військовій системі історично інший пріоритет — сувора керованість. Це створило у лавах «особливий» фреймворк, у рамках якого керують не менеджери, а «пани-командири».

Це цілком логічно для бойових дій, де швидкість і безумовне виконання наказу часто важливіші за тривалі дискусії. Але в середовищі, де результат визначають експертиза, комунікація й обмін знаннями, сувора керованість і «єдиноначальність», м’яко кажучи, неефективні.

Армійська підлеглість реалізована через «єдиноначальність» — інструмент, створений для вузького класу задач (для бойових задач), і навіть у Збройних Силах НЕ має розповсюджуватися абсолютно на всі процеси.

Але якщо ти знизу, то ти, частіше за все, не можеш нічого сказати. Точніше, ти намагаєшся на початку, але, як я вже писав вище, тобі дуже швидко пояснюють, що тут важливі лише субординація та беззаперечне виконання «наказів».

Інколи достатньо у відповідь на наказ поставити лише одне запитання, яке починається зі слів: «А чому?», «Навіщо ми маємо...?», «Що це дасть?», «Яка в цього цінність?», — і ти надовго станеш улюбленою іграшкою неадекватного «пана-командира». І на тобі всім іншим показуватимуть, «як не треба робити» і «що буде, якщо...».

Щоб компенсувати «нестачу людей», ми змушені наближати перемогу з 8 до 21+ години щодня, без вихідних. Бо на щире переконання панів: 90+ годин на тиждень — це ж удвічі більше за 40.

Тут треба комусь пояснювати, чому для когнітивних задач це так не працює?

Усі дуже виснажуються через графік, але ніхто не сперечається. Навіть майори, висловлюючи, як і всі, час від часу своє невдоволення в курилках, слухняно приймають цю реальність.

Бо якщо тобі щось не подобається, то, може, сподобається в окопі? Ось такий в XXY ОШП рівень дискусії.

Люди настільки виснажені галерою цим гвинтокрилом, що багато хто з тих, хто служить поруч зі мною вже більше кількох місяців, почувши звуки пролітаючого шахеда, які доносяться з вулиці, час від часу мимоволі думають: «Та давай уже кудись сюди».

«Я ось сьогодні ввечері вийшов із КСП... А зайшов туди позавчора. Вийшов, коротше, і вперше в мене таке бажання виникло: просто уїбати кудись туди... Фух. І побігти. Вперше таке. Навіть коли в посадці сидів під дронами, такого бажання не було».

Сьорбув чаю.

«Ну хоча... Та просто на стільцях спати незручно і не подобається цілодобово слухати що я дов****б».

© Один з діловодів-писарів

Пункт перший: Командир завжди правий

На жаль, фреймворк, у рамках якого ми працюємо, під назвою СТАТУТ, культивує саме цей підхід. Більшість командирів не прийме жоден фідбек та критику, і згідно зі статутом на накази я маю відповідати лише:

«Слухаюсь» та «дозвольте», «пане»!

Світ, де командир вірить у свою беззаперечну правоту, має лише одну сторону медалі й глухий до фідбеку та діалогу. Під час процесу, який можна назвати ретроспективним аналізом інциденту, тобто коли хтось не виконав наказ і його за це пісочать, висновки та оновлення процесу робляться й впроваджуються виключно ті, які правильні на думку «пана».

Лідерство, проактивність та ініціативність тут мають якийсь інший, перекручений сенс.

Деяка кількість командирів на ключових посадах — люди, що пройшли через пекло і мають важливий досвід, але вони, використовуючи один-єдиний фреймворк, гребуть під один гребінець абсолютно все. Тому, коли їх раптом ставлять керувати умовними IT-підрозділами, тобто підрозділами зв’язку або безпілотних систем, вони, на жаль, лише шкодять, хоча, знову ж таки, повертаючись до компетенцій, могли б приносити користь, але керуючи бойовими підрозділами.

Насправді, часто командиру навіть не треба бути прогресивним. У підрозділах, що складаються переважно з айтішників, достатньо просто їм не заважати. Коли командир дає простір, то ти із захопленням спостерігаєш, як пацани швидко самоорганізовуються в локальну «структуру», що починає працювати в рамках звичних їм сучасних та ефективних систем керування й розробки.

З’являються менеджери, лідери, беклоги, таски та розподіл ресурсів.

І коли бригада чи полк тільки починають думати щодо закупівлі та розгортання якогось обладнання, в його «вільних» від «панів-командирів» підрозділах уже пів року тому все, та навіть більше, закупили, самостійно чи через волонтерів, і вже давно використовують, просунувшись на роки вперед.

А пацани при цьому ще й працюють у 2–3 рази менше, але продуктивніші і... щасливіші. Вони використовують свій потенціал, вони розвиваються, а не топчуться на місці, вони причетні до чогось більшого, вони існують не задля задоволення панів, а задля потреб фронту.

Але все те, найкраще що ними впроваджено — не піднімається вгору і залишається існувати в рамках їх бульбашки — підрозділу, батальйону тощо.

Дозвольте доповісти

Рудиментарна «радянська/статутна» школа залишається величезною проблемою ЗСУ, і без справжніх системних, масштабних, некосметичних, радикальних кадрових та статутних змін, без повного реального перезавантаження це не зміниться ніколи!

Один «пан-командир» собі на заміну культивує кількох таких самих «командирів», і цикл повторюється. Це відбувається у мене на очах. Я бачу, як дехто з нас приймає ці правила гри і мріє про офіцерські зірочки.

Ми вже маємо один приклад спроби косметично змінити міліцію на поліцію. Маленькі шматочки ракових пухлин, що зачаїлися, дали метастази, і сьогодні від європейської поліції не залишилося і сліда. Після перемоги, з поліцією, що скотилася в свавілля, доведеться розпочати все спочатку, більш радикально. І цей досвід треба врахувати і під час перезавантаження армії, бо все прекрасне, що в ній напрацьовано за останні роки, може бути так само легко втрачено.

Юридичні та безпекові обмеження, відсутність можливості будь-що пропонувати чи оскаржувати знизу, історична спадщина, у тому числі глибоко вкорінена дідівщина, самоідентифікація офіцерів як панів та їх патологічний страх втрати керованості — ніколи не дозволять змінитися зсередини.

Тож необхідні зміни з самого верху. Масштабні. Необхідний лідер, який кількома влучними рішеннями може змінити все, тому що зверху вниз усе це можна змінити ледь не миттєво.

Саме тому буде величезною помилкою зняти Федорова. Потужного менеджера та лідера. Яких цій країні, м’яко кажучи, дуже й дуже не вистачає.

Прямо зараз ми спостерігаємо, як на самій горі зіткнулися дві філософії: ефективний сучасний менеджмент проти єдиноначальності. І, на жаль, справжнього лідера намагаються прибрати, замість того щоб в крайньому випадку поєднати сильні сторони, чітко розділивши зони відповідальності...

Стаття писалася не про це насправді, але ніби й про це одночасно. Я пишу її вже кілька тижнів, у вільний час, якого у мене катастрофічно мало.

Тут, у війську, я бачу, як через умови, в яких ми опиняємося, розвиток багатьох зупиняється. Люди ніби завмирають, стають на паузу, бо в них є виправдання — обставини та тиск системи, яка намагається їх «переламати» під себе. Але при цьому вони ігнорують, що світ довкола, як той ескалатор, продовжує свій рух угору. Вже без них.

Якщо спортсмен не тренується, то він втрачає форму. Менеджери втрачають софт-скіли та навички роботи в рамках фреймворків. Якщо програміст не програмує, він не тільки не напрацьовує темплейти, а ще й втрачає свої харди.

Якщо таким як я, з низів здається неможливим покращити систему, то в будь-якому випадку все ще необхідно продовжувати покращувати себе. Тому я, як тільки можу, виділяю доступні мені крихти вільного часу на те, щоб розвивати себе та свої pet-проєкти, писати, слідкувати за новинами, тестувати нові інструменти та перетворитися зі звичайної палички на цьому екрані тетрісу на «чарівну». Хоч це, скажу я вам — не просто.

👍ПодобаєтьсяСподобалось26
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Підтверджую. В ЗСУ немає «керування людьми», в ЗСУ є «командувати». І кожен командир, який не вимагає покласти щітку для чистки взуття на подушку, вважає що він ефективний командир, і що в його підрозділ мають всі айтішники хотіти потрапити. Або навіть достатнього того, що його підрозділ не воює як Скеля — то тут вже заєбісь.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

До обговорення нижче. Я впевнений що добровільність це питання грошей і обмеження по часу. Якщо платити 10-15к і обмежити то на рік, то рашики будуть їхати на ці умови щоб мочити рашиків
Але додатково до умов є ще питання довіри, бо Зеля і ко ті ще стендапери

Для чого хоч 100к в місяць, якщо в умовні Кринки можуть заслати в перший тиждень?

Тому написав що є ще сторона довіри. Бо гроші тільки пів справи, ще має бути розуміння що не кинуть

Я навіть не знаю, якою має бути довіра, щоб довірити своє життя тим, хто не несе за це життя жодної відповідальності. Імовірно, у штурм мають іти як ті, хто отримує 100к на місяць, так і той генералісімус, який віддає накази.

Цікаво яку відповідальність за життя воїнів ніс Тіглатпаласар 3 ? Цей лугаль Асиирії у Вавілоні, створив першу в світі регулярну армію навколо ударної сили новітнього типу військ — кавалерії, хоча створив і роди військ як такі їх кординацію, для чого знадобились : штаби, військові ради, зазделагідь продумані і забеспечені усім необхідним операції і т.д. — військова справа. Насправді — Лугаль перестав покладатись на ополченців і став платити воїнам, також ввів бюрократичний чиновничий аппарат песців — які вели ділові справи армії і держави цетралізовано.
Ця армія Ассирії ще в древні віки накостиляла усім навколо де війська набирались із селян ополченців здебільшого не мали професійної зброї і обладунків. Є.диною силою, що змогла їй протистояти була інша імперія бронзого віку — Єгипет.
Повернення до не професійного ополчення було вже античності, і так само скінчувалось однаково — ополчення програвали професійним військам в одну калітку, завжди.
Справа не у відповідальності, якщо повісять Зеленського і ко, тобто притягнуть до відповілальності — мертвому воїну в посадці буде всеодно. Справа в організаційних здатностях і устройстві державності. Ще в Ассирії було зроблено так, що служити в армії — це було великий престиж, високий срціальний статус, статки карьєрні перспективи і т.д. , а не : «Ти в мри в посадці, доки я краду грощі на казіно в Монакко».

Повернення до не професійного ополчення було вже античності, і так само скінчувалось однаково — ополчення програвали професійним військам в одну калітку,
завжди.

А як же ото 2 га Пунічна війна? Де із одного боку Ганібал із професійнимі найманцями та слонами, а із іншого Рим із ополченцями та тотальною мобілізацією. Чим війна закінчилася нагадай мені?

Ну так Ганнон Великий боючись зросту політичної сили і слави (зросту рейтингів) військових, блокував відправку снабження та підкріплень до Італії. Так то Рим і союзники потерпіли два розгроми при Траземенському озері, та при Каннах, та збирав повністю нову армію два рази, остання вже була під командуванням Публія Корнелія Сціпіона, що в першу чергу перекупив нумідіську кавалерію і царя Масіннісу, а ще створив військову розвідку як тип військ.
Другий вагомий фактор — Карфаген був слабий на морі, римскій флот перерізав і без того скудне постачання.
Як яркий прикладад війни на виснаження — переміг той хто мав суттєво більше ресурсів, тобто Рим — а також кращу систему мотивації.
В стародавньому Римі, головним трампліном в політиці була служба в армії. В Карфагені правили купці та торгові гільдії (талатократія) і служба в армії не давала переваг, як то політичної ваги — земель і т.д.

Так то Рим і союзники потерпіли два розгроми при Траземенському озері, та при Каннах, та збирав повністю нову армію два рази, остання вже була під командуванням Публія Корнелія
Сціпіона, що в першу чергу перекупив нумідіську кавалерію і царя Масіннісу, а ще створив військову розвідку як тип військ.

Ти пропускаєш цікавий момент, після перемоги під Канами, де Рим втратив повністю остатки своєї армій, Ганібал приказав відрубати мізінці вбитих римлян, на яких вони носили осибисти перстні та відпривив оці мизинці у Рим із вимогою капітуляції.
Відповідь Риму була: тотальна війна і тотальна мобілізація; одночасно була введена військова цензура (заборона оплакувати мертвих під страхом смертної кари), була введена заборона на пряме зіткнення із армією Ганібала, бо стало ясно що ополченці перемогти професійну армію не можуть, було прийняти рішення перенести війну у Іспанію щоб вибити економічну базу і логистику Ганібалу, ну і введена військова диктатура. Ще там декількох весталок вбили, но так, на всякий випадок.
Як ітог: у Ганібала закінчилися гроші і його найомна армія просто розбіглася через те що припинилися виплати, тому що, як ти правільно зауважив Карфаген гроші не надсилав, бо там була демократія і різні политични сили сварилися одна із іншою, а Іспанія звідки Ганібал напряму міг брати гроші, була втрачена. Тобто Ганібал виграв усі битви у Італії, але війну програв.
Це тобі приклад, як ополчєніє виграє війну у професійній армії. Можу ще накидати, хочеш ще про греко-персідськи приклади? Чи може щось із більш нового періода у історії?

Історія ніколи не повторюється але має цикли. Реальність сучасні ЄС та США сильно нагадують саме Карфаген — таластократія, влада багатіїв. В Сирії, Лівії або Україні підкупляються еліти, даються грощі і т.д. і захищаються власні бізнес інтереси, паприклад дешева сировина як то : газ, нафта, залізо, ліс кругляк, зерно тощо. Тоді як демократія це влада землевласників — чоловікив із майном у яких зброя і обладунки це їх власність, так само як і : оруженосці, мули що везуть провіант із їх погонщіками і т.д. Голосувати могли не більше 15% від загальної кількості населення, це була економічна еліта. Реально реалізувати право голосу на свою користь могли усього лише 1.5% громадян.
Такого , що на війну погонять в сутності рабів, без соціо-майнового стану тобто нема не землі у приватній власності ні інших засобів виробництва, це про інщі формування, що раз за разом програють гоплітам Александра Македонського.
Виходить усі на захист власної землі, тоді як документів на права власності нема як на землю так і на зводи, пароплави і т.д. у більшості навіть на якусь квартиру чи будинок бо знімають і т.д.. Тобто чисти пролетарії і раби за майновим станом.

Дякую що підняли це гі*но цю проблему у широкий простір інтернету.
Я сподіваюсь що дов****ма в лавах вже становиться менше.

*ділдоводство :)))

авторе, і вам знадобився досвід щоб зрозуміти вищеописане?

Це чимось схоже на в’язницю. Але там ти знаєш термін, і за хорошу поведінку можуть скоротити трохи той термін. А тут повна невизначеність та безвихідь, що триває для багатьох 5-й рік. Клітка обставин в яку вони попали.

тому воювати повинні добровольці по контракту, дайте гарні гроші (еврокуколди дадуть, бо бояться)- бажаючих буде купа

бо для тебе то клітка а комусь — найкращі роки життя, в мене друг пішов у 2014, потім у 2022, поки коліно дроном не покромсало не вгомонився... ще інструктором хотів, але інвалід, ми його відмовили, сказали відпочинь вже, попайщик!

бажаючих буде купа

Не буде. Зашаритись на тилову, за 100к, звісно буде черга. На бойові, навіть за 0.5млн бажаючих буде трохи більше 0.

а ти спробуй а не вангуй, бо я такого вже наслухався

казав на дачі військовому аналітику, сусіда мого полкана другу, рік тому
— чому не бьєте по мокві?
— нема сенсу то нічо не дасть
— а ти спробуй, ледачо! кажу...

зараз дотумкало там хтось нарешті

Що тут ванговать. Для тих хто цивілом отримував три копійки, і зараз — дуже солідне гз, за місяць можна заробити більше ніж за рік. Але наражати себе на ризик, бажаючих мало. Для тих хто отримував відносно нормально, їх не мотивуєш високим гз — вони виберуть спокій.
soldier of fortune в державі вже немає (нижче математичної похибки), це тільки за межами шукати.

я не поняв, тобто наприклад за 5 штук баксів в місяць в Україні нема бажаючих воювати? серьйозно? я думаю ви проецируете свої фантазії щодо війни на всіх

це робота, важка але робота, ризикована але робота, тож платіть гарно і бажаючи будуть завжди

Питання в кількості і якості. 500(Це стільки бажаючих оформити контракт 18-24, за перший місяць, далі кількість не афішували), ні про що, коли треба набирати 15-20 тис.
На ті позиції що ми говоримо, потрібні відносно молоді і здорові люди, умовні 18-35(40). Зараз рекрутінг закриває до 10% піхотних позицій (по словам Білецького), і це топовий підрозділ, де вкладаються і в «стандарти», і в медійку. Скільки бажаючих в звичайний мех бат на піхотні позиції, риторичне питання.

Є контракт 18-24. 1млн за контракт + гз (нормальний підрозділ може нарахувати 120-150к за місяць) + непрямі гроші: убд + 0% іпотека + квота на навчання у внз. Звісно будуть і витрати, але 1 рік. ~ 2 млн за рік на руки, ±4к$ на місяць. Багато охочих? Ні. Молодь обирає виїхати і працювати десь на складі за 1-2к ойро, або працювати за 15-30к грн (На руки) на звичайній роботі в Україні. Хоча здавалось...

В цілому, є спогад котрий описує все це.
Село, мужик жаліється що роботи немає (моторіст), а якщо є то «сущие копейки». Кажемо: «го до нас, відносний тил, від 50к зп + єкономія на їжі і тд», відповідь: «я что по вашему долбоеб?».

ну так де там гарантовані 5к на місяць кожному солдату?

1млн за контракт + гз (нормальний підрозділ може нарахувати 120-150к за місяць)

це лайно а не умови

ті контракти писали зелені злодюжки та ідіоти, спочатку треба їх прибрати та усіх посадити, потім контрактна армія за рахунок европи і тп

Люди не ідуть не із-за того що мало платять, а із-за того що сучасна війна дуже високо ризикова, і дедалі стає більш смертоносною, при цьому з іншого боку: відсутність строків служби, відпусток і вихідних.
Це не «лафа» 14-15х років, коли тобі на позішку привозять гарячу їжу. І ти їздиш сутки через три.

Тому звичайна людина мислить в одному напрямку: гроші це добре, але мертвому гроші не потрібні, тому б скільки не платили б — бажаючих (солдатів удачі), у нас вже майже не залишилось.

Якщо б гроші були достатнім мотивуючим фактором, рф вже б зібрала багатомільйонну армію найманців, з країн де навіть 100$ великі гроші, не кажучи за тисячі.

Так, в срасії реально «найманство», бо вона веде агресивну війну, і їхати туди найманцем — то є міжнародний злочин, тому там негри та корейці воюють

Щодо статистики втрат, то вона засекречена (хоча це вирішуеться одним запитом до реєстру рацсів, таблиця act_records Тип запису запис про смерть, по полю причина смерті треба проаналізувати ще, бо там пишеться те що патологоанатом написав), тобто вирахувати ймовірність смерті на війні — неможливо, сперечатись нема про що... твердження про ризики не довести ніяк

тобто вирахувати ймовірність смерті на війні — неможливо, сперечатись нема про що... твердження про ризики не довести ніяк

Ще 1.5 роки тому, пілоти спокійно їздили 2/2 з мінімальними ризиками. Зараз, це дуже ризикова операція. Ждуни, мінування дронами, молнії, оптіка... Тому щоб знизити ризики вже пілоти заходять на місяць, два. Не те що піхота.
Прифронтові міста криють каби, фпв може прикурити тебе на глибині 40-60км. В тебе майже немає тила, де можна видихнути.

Точність ураження безпрецедентна, навіть кабами. За декілька років у кабів суттєво збільшилась як точність, так і дальність. Евакуація стає дедалі важче.

ну я бачу шо все пропало, але виють кацапи, повний інтернет

Приїжджайте в Крам/Слав. Подивитесь.
Рік тому в Лиман можна було маршруткою з’їздити. В Крам їздили інтерсіті.
На славкурорті купались люди.
Зараз Миколаївка, Лиман, майже на 100% знищенні. Заїхати туди не можливо.
Дружківка — руїни. Але ще з великим ризиком евакуація за цивільними заїжджає.
В Крамі все зачиняється, місто вмирає. В окремих районах вже не вивозять сміття і не їздить міський транспорт. І цих районів стає дедалі більше.
В цілому друже Східний, вірно сказав:
На жаль, це останнє літо, коли Краматорськ і Слов’янськ ще не лежать у суцільних руїнах

ніколи туди не хтів та не збираюсь, там люди специфічні жили завжди

іншого боку: відсутність строків служби, відпусток і вихідних.

імхо, мабуть самий ключовий фактор

«го до нас, відносний тил, від 50к зп + єкономія на їжі і тд», відповідь: «я что по вашему долбоеб?».

і в чому він не правий?
— го до нас на файну посаду ділдо-вода!
— вимбачте, а куди попередній діловод подівся?
— перевели у штурмовики.. але він сам попросився)

Інженерної роботи не стає менше, як і бумажної, а навпаки. Штатки розширюють 🤷‍♂️.

Але це не гарантує пересічному діловоду що в будь-яку мить у штат не попаде якийсь «мазаний», займе його місце і бувший діловод піде в штурми.

І головне все по закону: армія це не цивілка, тут все за наказом.

А якщо в нього придатність тільки до тилу ?

Я звісно не спеціаліст по армійському середовищу, але якщо обмежено придатного тільки до тилу кинут кудись у Скелю на штурми — не думаю що його скарги на командира дадуть якийсь позитивний ефект.. Прямо скажу — до розглядання скарги можна і не дожити, наприклад по необережності впасти з сосни, раз 10 — життя бентежне..

ну скарги в армії звісно до сраки а черга в пузо з АК думаю допоможе такому «командиру»

я у фейсбуку і твіттері начитався усяких історій — звісно що джерела неперевірені, але ідея така:
— ті командири що особливо лютують стараються близько 0, де бійці зі зброєю йдуть у штурми, не з’являтися без власної озброєної охорони.
— бачив відео, де на якійсь поляні організували самодіяльний концерт для бійців «Скелі», а позаду них стояли кілька військових з автоматами в руках, чатували щоб не розбіглися.
— але якщо з автоматом не підібратися то дрон — інша справа. читав спогад як їхало авто якогось комбата і раптово на капот приземлився дрон — як попередження, що іншим разом може нести вибухівку..
так що всяке трапляється! дуже сподіваюсь туди не потрапити і власного досвіду не отримати)

ну життя непередбачуване, але вбити людину на нулі просто
мені дід казав кидали назад гранату в атаці, бо комісар позаду гнав людей на убій

Мазаним не цікаві посади де треба «работу работать».

Мазаним не цікаві посади де треба «работу работать».

треба ж як цікаво а чого ж у вас у «армії» взагалі такі посади є «де _не_ треба работу работать»? у вас же ж там війна і то екзистенційна і єтот як його геноцид!

... як жи ви уживаєте одне з однім? це точно про війну взагалі?

треба ж як цікаво а чого ж у вас у «армії» взагалі такі посади є «де _не_ треба работу работать»?

.. як жи ви уживаєте одне з однім? це точно про війну взагалі?

"War, war never changes«©

Завжди так було, ця традиція тягнеться ще за часів СРСР:
«Ваньке за атаку — ...уй в сраку, а Маньке за п...у — Красную Звезду»

Де завгодно є позиції де можна нічого не робити. Якщо навіть в кровавому ентрепрайзі с погодинною оплатою, можна працювати 2 години на тиждень, а решту часу імітувати бурну діяльність і ще отримувати премію. То що казати за гос структури.

і бувший діловод піде в штурми.

І головне все по закону: армія це не цивілка, тут все за наказом.

ну чого ж як він «обмежено придатний до служби у воєнкоматі» то як же ж він піде і то саме по закону

він «обмежено придатний до служби у воєнкоматі» то як же ж він піде і то саме по закону

закон як дишло — добровольцем сам пішов — якось так і вийшло)

Інженерної роботи не стає менше, як і бумажної, а навпаки. Штатки розширюють 🤷‍♂️.

це пояснення одне й те саме чутно із року в рік одне й те саме

уже й

Зараз Миколаївка, Лиман, майже на 100% знищенні.
Дружківка — руїни.
це останнє літо, коли Краматорськ і Слов’янськ ще не лежать у суцільних руїнах

але так само за роком рік

я думаю при чому то є саме як робоча гіпотеза з моїх власних досліджень саме цього «феномену» то є як то ти сам справді у то є таки «віриш»

... тут слово «віриш» то є у лапках як сама є частина загальної «системи брехні» тут слово «брехня» не є прямим перекладом російської «ложь» як то «не правда» бо тут у контексті особливість самого феномену саме у тому як то є «правди нема» і відповідно не має як самої «не правди» тому саме «брехня» то є не прямо як «не правда» а просто зручний термін виявився у особливостях національного гри слів російсько українськими мовами

ЗЫ: сорі за додаткову лекцію для товаришів не колхозників ))

тут слово «віриш» то є у лапках

1.5 роки назад, вигадана «інженерка» у вигаданому підрозділі, налічувала аж 2 людей. Зараз це повна рота, і навіть тієї кількості, мало, під сучасні виклики.

я не поняв, тобто наприклад за 5 штук баксів в місяць в Україні нема бажаючих воювати? серьйозно? я думаю ви проецируете свої фантазії щодо війни на всіх

це робота, важка але робота, ризикована але робота, тож платіть гарно і бажаючи будуть
завжди

це миф, вон вже контракт у піхоту довели до приблизно 9k usd, і щось черг у тцк на підпис контракту немає.
гроші фактор важливий, але далеко не першочерговий

де це 9к платять??? в місяць?

щодо тцк то їх створили для незаконного збагачення, це очевидно

мову відняло? чого ти мені посиланням відповідаеш? кугут чи що?

Якщо ви уважно читали за посиланням то там трошки ніразу не 9к. А бонусна система як в продажах. І це трошки наєбалово.

Якщо ви уважно читали за посиланням то там трошки ніразу не 9к. А бонусна система як в продажах. І це трошки наєбалово.

Ну давай порахуємо.
20 тисяч ставка (як і було)
10 тисяч за кожен день знаходження на позиціях (було 3300). Тобто мінімум виходить 320 тисяч гривень або 7k usd.
Далі, за штурмові дії 40 тис за кожен день + дійсно бонуси про які ти писав як наприклад за знищення ворога у стрілковому бою...
То ж ладно, візьмемо по мінімуму — 7k usd. І де ті черги у тцк у піхоту?

бо нема таких що отримали ті теоретичні
почніть чесно платити і люди знайдуться

а ну тепер нова відмазка — чесно платити) іди у тцк там посаду знайдуть

яка ще відмазка?
ти в камері чи що?
висловлюйся культурно
я тобі шось винен?

якщо не помиляюсь він колишній тецекашнік. вони там всі хамовиті бо зловили бога за бороду

якщо не помиляюсь він колишній тецекашнік

так і є, сам зізнався:
dou.ua/...​rums/topic/56500/#3031749

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

на жаль не можна, був випадок що навіть редактора DOU забусярили — якщо цього тцката забанити то він помститься — всіх чоловіків-редакторів забере(

так і є

таки не помилився. лайно ворога треба знати в обличчя)

сам зізнався

краще зізнався б що він підр гей, не так ганебно було б)

до геїв та всіх інших представників ЛГБТ спільноти — ніяких претензій, вони на українців не полюють..
а якщо згадати в історичному контексті: які могутні цивілізації побудували прадавні греки та римляни — затяті бісексуали — то взагалі респект та уважуха))

від мене вони зловлять тільки «у бороду», я цих мразів ненавиджу як кацапів

від мене вони зловлять тільки «у бороду», я цих мразів ненавиджу як кацапів

із хати спочатку вийди, воїн)

в тебе це по алгорітму якомусь кискакує? ти реально думаєш я ховаюсь від вас, гнид? ти смішний клован

він відкрито хизується в коментах тим що може вільно вулицями гуляти і закордон виїжджати, типу він есесівець-арієць-уберменш, а всі інші — унтерменші.

10 тисяч за кожен день знаходження на позиціях (було 3300)

нічо не напутав?
за позиції до РОПа — 70000 на місяць пропорційно дням, до ВОПа — 170000 на місяць пропорційно дням, плюс базове ГЗ
тобто для ВОПа це ті самі 100 «бойових» + 70 «окопних» + ГЗ = 190 = 4к з невеличким хвостиком usd що і були раніше, тільки пофарбовані синьою фарбою в помаранчовий колір

нічо не напутав?

мова про нови контракти — army.gov.ua/novi-kontrakty

стосовно нарахування, ти правий, що офійно нарахування мають бути пропорцийно дням виконання бойових завдань, ( так було і із додатковими 100к починаючи із 2022), але ніколи не бачив щоб пропорційно дням хтось нараховував. Завжди командири подавали 100к на повний місяц на усіх по штатці звісно ж за винятком тих хто у відпусці або десь у відрядженні. Все дуже просто було — ГШ визначав райони де отримували 100ку, і якщо ти в тому р-ні то ти її отримуєш, не зважаючи на те скільки часу людина проводить на крайніх СПшках.

доречі, по новим контрактам, якщо ти виконуєш штурмові дії — то нарахування від 40 тис в день + базлове ГЗ. Шось теж як я розумію бажаючих ідти у умовний 225 ошп на за у 26K usd теж поки немає)

за позиції до РОПа — 70000 на місяць пропорційно дням, до ВОПа — 170000 на місяць пропорційно дням, плюс базове ГЗ

за таке не знаю, це мабуть ввели після 2024, коли я вже звільнився

Багато зі штабних озолотяться з 24/7/365 штурмами. І жінки комбригів штурмовички-амазонки.

Багато зі штабних озолотяться з 24/7/365 штурмами. І жінки комбригів штурмовички-амазонки.

для штабу окрема надбавка — 50 000, не більше.

Багато зі штабних озолотяться з 24/7/365 штурмами.

чувак, це так не працює. коли фінслужба в кінці місяця побачить рапорт, де штаб пішов на штурм, командир який таке підписав, полетить в казьонний дом бєлим лєбєдєм. якщо фінслужба не побачить, а побачить ревізія, фінслужба складе компаниію командиру

Добре, що так добре кожну копійку оберігають. А як убивства, то ок, якщо розголосу немає))

уточнив у знайомих — таки так, максимально може бути 270 (100+170) плюс ГЗ, просто отут mod.gov.ua/...​nyuye-reforma-sil-oboroni інфографіку криву намалювали.

але ніколи не бачив щоб пропорційно дням хтось нараховував. Завжди командири подавали 100к на повний місяц на усіх по штатці звісно ж за винятком тих хто у відпусці або десь у відрядженні.

про що і мова — не усіх по штатці, а усіх хто вписаний в БР-ки. бо вони є підставою, фінслужба з ними звіряє рапорт на виплати. тож люди мають бути вписані в БР-ку із зазначенням позиції і задачі. якщо недайбоже, щось станеться з людиною не там, де вона мала бути за БР-кою, будуть проблеми
p.s. так, постанова 768, я спочатку подивився ту інфографіку, потім поліз в постанову, потім все-таки перепитав у спеціально навченої людини)

про що і мова — не усіх по штатці, а усіх хто вписаний в БР-ки. бо вони є підставою, фінслужба з ними звіряє рапорт на виплати. тож люди мають бути вписані в БР-ку із зазначенням позиції і задачі. якщо недайбоже, щось станеться з людиною не там, де вона мала бути за БР-кою, будуть проблеми

??? БР-ка дається на конкретний підрозділ. Далі командир підрозділу (чи то окрмий взвод, рота, батарея) кожен місяц подає рапорт на нарахування додаткової винагороди із списком особового складу який згідно цієї БР-ки виконував завдання і із зазначеним часом виконання завдань.
Ніколи не бачив жодної БР-кі із поіменним списком особового складу.
p.s. ти ж у СОУ, це ж основи

уточнив у знайомих — таки так, максимально може бути 270 (100+170) плюс ГЗ, просто отут mod.gov.ua/...nyuye-reforma-sil-oboroni інфографіку криву намалювали.

додай туди ще 40К за ведення штурмових дій та бонуси за знищених. Там єдине обмедення не більш ніж 460 тис у місяц (не враховуючи бонуси за знищення), і то ж питання — де ота черга із голодних до грошей штурмовіків?

БР-ка дається на конкретний підрозділ. Далі командир підрозділу (чи то окрмий взвод, рота, батарея) кожен місяц подає рапорт на нарахування додаткової винагороди із списком особового складу який згідно цієї БР-ки виконував завдання і із зазначеним часом виконання завдань.

додам, що на тому рапорті ставиться купа погоджень: від стройової частини яка переверіяє чи не була людина у відпусці, від начальника із бойової роботи в/ч який перевіряє правільность БРок, від МПЗ які перевіряють чи були дисциплінарні взисканія.. І вже після усіх цих погоджень Рапорт підписує командир в/ч із наказом до фін частини.
flow, можливо відрізняється, але суть не змінюється

Ніколи не бачив жодної БР-кі із поіменним списком особового складу.

а я їх складав, а коли 2 тижні був ТВО НШ, то ще й підписував)
дійсно, на підрозділ (батальйон, окрему роту, окремий взвод) приходить БР-ка із загальною задачею для підрозділу. і вона також вказується як підстава для нарахувань. Далі штаб підрозділу готує БР-ку де поіменно вказується, хто, що, і де виконує, включаючи приданих. При заході в район, перша БР-ка буде велика, бо там вписуються взагалі всі. подальші — значно менші, бо вони відображають тільки зміни: ротації-відпустки-хвороби-відрядження.
при складанні рапорту на поранення (або загибель), втрату майна вказуються і БР-ка на підрозділ і БР-ка(и) яка(і) стосуються цих людей — як обгрунтування, де вони мали знаходитися і що робити. і вони подаються як підстава для нарахувань

додам, що на тому рапорті ставиться купа погоджень:

саме так, все це ми маємо вже врахувати при складанні рапорту, щоб потім другий раз не збирати погодження
p.s. а, щодо приданих прийняти/повернути — на них завжди БР-ки приходили поіменні. ми то їх не вказували в своєму рапорті, але робили для їхніх підрозділів витяг з ЖБД, де вказані БР-ки — зовнішня і наша внутрішня

Далі штаб підрозділу готує БР-ку де поіменно вказується, хто, що, і де виконує, включаючи приданих. При заході в район, перша БР-ка буде велика, бо там вписуються взагалі всі. подальші — значно менші, бо вони відображають тільки зміни: ротації-відпустки-хвороби-відрядження.

це наша Українська Паперова Армія. Бо я так розумію це виключно вимога вашого командира. Бо який штаб у командира взводу? або командира роти? Штаб як структура офіційно закінчується на рівні батальону. Дійсно, із-за цієї купи паперової робити командири формують свої неофіційни штаби. Але це мабуть вже інша історія.

Штаб як структура офіційно закінчується на рівні батальону.

або окремої роти, або окремого взводу в складі бригади. просто в окремому взводі там 2 людей, але він є
я кажу саме про офіційний штаб — ці документи офіційно підписують командир і НШ, вони вносяться в ЖБД

Бо я так розумію це виключно вимога вашого командира

нашого — якого? так працювала наша бригада, і я точно знаю, що не вона одна. цілком імовірно, що так працюють не всі, може навіть далеко не всі.

це наша Українська Паперова Армія.

це і є темою цього топіку)

або окремої роти, або окремого взводу в складі бригади.

? я як раз у 2023-2024 роках був командиром окремої роти (батареї) на рівні бригади. Із заступників — один по МПЗ та один по озброєнню. Ото і весь мій штаб. Ніякого НШ чи ЗНШ в мене не було. Уся паперова робота (як казав наш начальник стройової частини штабу) «падала на хрупкіє плєчі командира».

тобто для ВОПа це ті самі 100 «бойових» + 70 «окопних» + ГЗ = 190 = 4к з невеличким хвостиком usd що і були раніше, тільки пофарбовані синьою фарбою в помаранчовий колір

я знайшов оті правила на які ти посилаєшся
zakon.rada.gov.ua/...​laws/show/768-2026-п#Text
і навіть там, без нових пехотно — штурмових контрактів

— 40000 гривень (в розрахунку на добу) — за ведення штурмових дій у разі захоплення позицій (будівель, споруд) безпосередньо на лінії бойового зіткнення або у глибині оборони противника;

army.gov.ua/novi-kontrakty

не густо якщо чесно

Щорічна виплата на оздоровлення
від 20 000 грн

мені окремо стало цікаво чи багато то є чи мало бо просто чиста сума ні чого не говорить

20 000 Ukrainian hryvnia equals
446,11 United States Dollar

тож я швиденько пробіг зробив дуже вузьку аналітику по лише власному кейзу лише по базі як то саме з урахуванням цін на ці ліки саме в Україні (більш конкретно то аптеки у києві біля хати що я маю у києві маю)

... отже 20,000 гривень щорічної виплати на оздоровлення в принципі навіть вистачить на мою постійну довготривалу терапевтичну підтримку (зупиняти не можна там прямо є фази і «розгону» і так само «зупинки» і лише за рішенням і під наглядом лікаря)

саме на базову терапію ту яку відміняти не можна в Україні по українських цінах та доступних ліках мені особисто знадобиться 17,432 гривень щорічно

... правда то не є як саме «на оздоровлення» а лише конкретно саме на підтримку життє діяльності як такої тож тут окремо виходить цей пункт за посиланням «не все так однозначно» (к) (тм)

... потім ще допишу

army.gov.ua/novi-kontrakty
Бонуси
За знищення ворога в контактному (стрілецькому) бою +15 000 грн

А стрелок: «Да это что за награда?!
Мне бы — выкатить портвейну бадью!
Мол принцессу мне и даром не надо —
Чуду-юду я и так победю!»
(к)

СА зразка 1989 це і є тюрма навіть гірше для того хто туди потрапив, податок на бідність, гарматне м-ясо для Афганістану і т.д. Але висновків які в Америці зробило командування TRADOC та стратегічна розвідка REND разом із вищим політичним керівництвом по факту В’єтнаму, зроблено не було. СРСР розвалився.
Вже в період перестройки — доктринально усе розвалилось. Бо от є : кооператівщіки, цеховики, торговці на ринках кооператори, ростовщіки і ганкстери — які усе це кришують — хазяї життя. Якщо доведеться служити — то в престижних військах в НДР і т.п.
А сільский Вася, чи Коля син пролетаріїв з робочого кварталу десь на Троєщіні або Південного Бутово — мають їхати виконувати «інтернаціональний борг» і повертататись в цинку або без рук та ніг, в найкращому випадку із ПТСР. Потім бригади рекетирів в основі мали саме афганців та спортцменів (теж окрема тема, по суті гладіатори системи).

Пушо треба було думати головою та йти працювати по спеціальності раніше а не очікувати поки пакануть в бус та чудом потрапиш на ділдовода (а міг би залетіти в пілоти і тобі б там ще менше сподобалось).

Купа вакансій, цифрові офіцери, то сьо, ні, мамина черешеня буде сидіти до останнього а потім обідиться коли виявиться що в миколізованій бригаді не оцінюють її неймовірні айтішні навички.

На мій погляд, ваші слова — чудова ілюстрація того, що весь цей цирк з примусовою мобілізацією не про ефективність чи вирішення нагальних проблем із нестачею людей. Просто ще один каральний механізм.

вирішення нагальних проблем із нестачею людей.

Суперечиш сам собі.

Автор мав би подякувати що його недолугі скіли оцінили та не відправили на бойову посади а дали тилову посаду. Натомість він ниє що десь там щось неефективно.

Так, треба дякувати що не відправили в штурм і мудре керівництво, отримавши «ресурс», не втратило його в перші два місяці (як декількох моїх знайомих). Повністю погоджуюсь.

Треба не вголос казати про неефективність, а дякувати що відправили когось іншого. Так переможемо!

У тебе є набір посад де можна ефективно застосовувати свої навички — програмувати дельту та інші інформаційні системи які безпосередньо впливають на війну.

Ти можеш спокійно йти у відповідні структури та реалізовувати свій потенціал.

Натомість ти ухиляєшся, і очікуєш що мілітарна машина візьме до уваги твої надзвичайні унікальні скіли при розподілі та віддасть в МО а не забере в піхоту. Але цього не буде, тому що всередині СОУ є безліч організмів кожен з яких має свій інтерес. Міша Федоров не прилетить на гелікоптері на твій пікет в Десні з картонкою та не забере тебе просто за красиві очі.

Думати треба головою і раніше.

Автор треду давно міг би бути продактом в дельті, їздити по вч та вчити «совків» новітнім інформаційним системам. Натомість отримав ганебну посаду ділдовода, сидить малює екселі та ниє шо йому не подобається неефективна система.

Армія це не про ефективність, от дивина!

Щоб щось змінювати треба було думати головою та йти до тих хто цим займається.

Підозрюю також що наш ділдовод не вміє та не розуміє як говорити зі старшим начальником, побачив безлад у процесах, почав говорити базвордами і був посланий далі. Звісно так нічого не вийде, треба вміти спілкуватися та розуміти як донести свої думки до некомпетентних людей.

Короче нічого нового, ви, ухилянти, тут не розповідаєте.

Не хочеш бути дотичним до армії та оборони своєї землі — будеш дотичним до спецкону в штурмових полках, туди вам, псевдоінтелектуальному скаму, і дорога.

я тебе теж пам’ятаю і вдруге розмовляти нема сенсу

тепер ти йдеш просто в бан

Я з тобою розмову не починав.

Ознайомився з вашим контекстом. Бачу що як і автор сподіваєтесь на покращення деяких аспектів устрою в армії. Розумію звідки негатив, оскільки віддаєте всього себе. Вибачаюсь.

Сталіна нема? Точно методика українська?
Я розумію що в армії важко, але краще для всіх буде якщо в армії стане легше, а не якщо всіх незадоволених знищать. Люди піднімають реальні проблеми, і їх варто вирішувати а не замовчувати

Всі дуже раді підіймати проблемні питання, але чомусь вирішувати немає бажаючих.

Да повно було. Та того же Федорова, наприклад — вигнали саме за це. Без повноважень і ресурсів нічого ти не зміниш, окрім збудуєш нову сиситему конкурента із своїми перевагами і недоліками, яка виявится ефективніше за цю і поглине її та скотиться назад через закони Паркінсона.
Пригадайте чим закінчилась Велика Французька революція — вона закінчилась імператором Наполеоном Бонапартом. Сотні тисяч народу загинули і пішли на гіліотину, в кінцевому зовсім не через демократію і свободу. Буржуазні кола забрбрали владу та засоби виробництва — землі маєтки і т.д. у минулої еліти аристократів і поставили свого воєночальника який не був ріднею усій Європі та себе проявив в боях і пішли усіх воювати, при чому дуже ефективно.

следует все-таки немного разложить по полочкам
наш предыдущий оратор трохи не в курсе, что Сырского уже сняли, а по его тонтон-макутам раскручиваются расследования
второе. при нынешней нехватке людей (в отличие от 2023 года) кому-кому, но программисту «уничтожение» не грозит, что собственно и подтверждает топикстартер — его везли как большую ценность. другой вопрос, что работа которую ему дадут в большинстве линейных подразделений — это бесконечное рутинное ношение воды решетом, битва Украинской Паперовой Армии со здравым смыслом. я год занимался таким, I feel this pain.
хочешь (если хочешь) изменить это на уровне системы — сейчас есть все возможности в этом поучаствовать. ибо в один момент избавиться от того маразма, о котором говорит топикстартер, и о котором так хорошо знаю я, невозможно — на него завязана вся повседневная жизнь армии, как боевая так и финансово-бытовая. и поэтому пока это не преобразуется на уровне системы, кто-то должен будет это делать в той форме в какой оно есть. и разнорабочему без образования это не поручат

но программисту «уничтожение» не грозит, что
собственно и подтверждает

тут таке писати не модно

о котором так хорошо знаю я, невозможно — на него завязана вся повседневная жизнь армии, как боевая так и финансово-бытовая. и поэтому пока
это

систему такого масштабу неможливо преобразувати зверху якимось наказом, але дуже добре трансформація працює із низу, що доведено на прикладі той самої Хартії.

тут таке писати не модно

я все время существования этого форума пишу тут то что не модно

систему такого масштабу неможливо преобразувати зверху якимось наказом, але дуже добре трансформація працює із низу,

и да, и нет.
да — потому что «широкомасштабная работа — гарантия нулевых результатов» (Ф.Герберт, «Дюна») — трансформациия начинается локально, а потом масштабируется с учетом набитых шишек
нет — потому что для масштабирования должно быть политическое решение или цепочка решений до какого-либо значимого уровня. Корпус — это значимый уровень. батальон например — нет. если там чего-то трансформируют, то будут пользоваться по-тихому и никому не покажут, не потому что жадные а потому что придет кибербезпека и всех посадит на пожизненное
p.s. и главное — интерфейс наружу то будет торчать тот же самый, по которому внутренняя оптимизация все равно потом должна общаться с внешним миром. и на локальном уровне «стыковка интерфейсов» может сожрать существенную долю оптимизации

що доведено на прикладі той самої Хартії.

але ж «хартія» не «трансформувала» саме армію? усю армію навіть просто як ціль ні?

трансформациия начинается локально, а потом масштабируется с учетом набитых шишек

якщо я розумію ні якого масштабування не тільки не відбувається але і не стоїть і то саме як принцип де фактично «круті підрозділи» просто стоять особняком від армії взагалі ні?

а де які навіть не є армією підпорядкування як я розумію що це узагалі таке

Ну ок, це система де для розмови із старшим командуванням треба мати ширінку на штанях із заду і вазелин ? Між нами Михайло теж не подарунок і менеджмент у нього жодним чином не ліберальний.

оборони своєї землі

А если у меня нет земли в собственности, могу быть свободен?

Цікаво, як досі не додумалися примусово видавати сертифікати на один квадратний метр землі десь на Донбасі, як це роблять із записами у фейкову шотландську знать через інтернет. Видали тобі той квадратний метр і все, боржник до скону.

примусово видавати сертифікати на один квадратний метр землі десь на Донбасі
Видали тобі той квадратний метр і все, боржник до скону.

Файна ідея! «клаптик землі і два раба» ©
Тільки не боржник, а лендлорд — треба правильно заохочувати)
І не всім підряд, а тільки військовим-ветеранам, щоб покращити їх життя — до речі в історії таке вже було:

«Римським легіонерам видавали землю після завершення служби. Це була головна нагорода для ветеранів, яка забезпечувала їм мирне життя та засоби до існування на пенсії.
З таких земельних наділів створювалися спеціальні поселення (колонії) по всій імперії, які допомагали закріплювати римську культуру на нових територіях.
Солдати знали, що після відставки матимуть власний шматок землі, тому були віддані полководцям та імператорам.»

Так ми вб’ємо двох, навіть трьох зайців одразу:
1) нагородимо ветеранів
2) забезпечимо контроль над Донбасом
3) уникнемо побутових конфліктів цивільних і військових після Перемоги

Але землю вже обіцяли агро концернам — за держ борги, та закони прийняли відповідні. Це при тому, що борги створені здебільшого махінаціями із ОВДП. І щось великі сумніви, що як Риму вдасця захопити багато нових земень.

згідно закону кожний громадянин положено 2 га землі якщо не скористався не позбавляє відповідальності

Ходив в себе а селі питав про землю, сказали немає. Друг ходив, на наступний день поїхав на строкову службу, йому тоді сказали, відслужиш та будеш вільним, відслужив він в 22 році, був вільним аж 3 місяці, землі так і не має.

Ще трошки треба зачекати. Зменшиться к-ть громадян, і тоді на кожного українця буде по 2 гектари.

Саме так воно і працює, а 160 квартир у однієї особи це несистемне явище

Ще квартира на Хрещатику, атомобіль: Meresdess-Bens, Porshe або Tesla, гарем із 72 незайманих дівчат, та VIP статус у раю. Цікаво — що цю афганську лажу далі застосовують спецслужби.
Реальність — єдина винагорода яка чекає, це дембель — з цієї армії просто відпустять www.youtube.com/watch?v=05em4gF6HFw
І навіть тут — немає термінів служби.
А от в разі позитивного виходу — тоді як хазяї життя або повернуться з Монакко, або це будуть іноземні транс-націоанальні корпорації, що куди як більш імовірно.

от смішний свою землю треба виборювати у чеснім бою з головою села з головою колгоспу з бурятами з головою усієї України як таке стане треба

за своє боротися треба!

«there is no free lunch» (к) (тм)

от смішний свою землю треба виборювати у чеснім бою з головою села

Я цю битву програв

Армія це не про ефективність, от дивина!

сорі а який же ж тоді план на війну?

ти увесь час намагаєся розказати що уся ця війна як ціль то є просто послужити «ну бо так є»

Короче нічого нового, ви, ухилянти, тут не розповідаєте.

таке але й націонал патріоти (чомусь?) не можуть запропонувати ні чого від того що вже і так було ще у ссср?

Ну, якщо основна потреба — це перемолоти якомога більше микол (я сам такий же микола), то повністю погоджуюсь — в цьому випадку все логічно.

Каральний механізм за те що народився чоловіком в Україні

це механізм незаконного збагачення, як і все, що будує держава вже 30 років

в миколізованій бригаді

все интереснее и интереснее...
не останавливайтес пацаны, tell us moar
p.s. пользуясь случаем, хочу сказать, что в этих словах безусловно содержится изрядное рациональное зерно — сейчас не 2023 год, когда не было такой кучи технических вакансий на любой профиль. и боброужасы что пойдя на такую работу, «сегодня ты играешь джаз, а завтра роешь блиндажас» сильно преувеличены. а пойдя например на профиль НРК вы напрямую поможете наоблавленым в пехоту дидам 50+ с высыпавшимся в трусы позвоночником

ЦСО, ЦІТРОН, СБС — двіж на будь який смак! Ні, не хочу, хочу ухилятися а потім плак плак забеліть мене з учєбки плак плак поганий офіцел мене облажає

ЦСО, ЦІТРОН, СБС — двіж на будь який смак!

Вони б не мали проблем з людьми, просто поставивши конкурентні зп та умови.
Але навіщо, коли можна наловити.

А Ви почнете платити конкуренті податки і отримувати на руки все ж таки суттєво менше ніж очікуєте?

Давай спочатку на час війни обмежимо всі спец пенсії до рівня середньої, а різниця піде на оплату спеціалістам по контракту. Так само зі всіма держ зп. Недоплату знедоленем видавати десятилітніми облігаціями в гривні. А вже потім можна і подумати про податки.

Давай спочатку на час війни обмежимо всі спец пенсії до рівня середньої

але ж люди чесно заробили свої пенсії сумлінною службою державі ((

Я в найвельможніших добродіїв не збираюся нічого красти. Просто видаємо тимчасові облігації в гривні з погашенням через 10 років. Гривня ж буде за тим самим курсом. Вони ж державу міцною побудували. І чому це добродії не хочуть задонатити на Перемогу?

а солдатам так виплати теж можна? хіба солдати не хочуть щоб війна як най скоріше закінчилася?

А з виплатами так і зроблять, коли втрати перевалять за 50 тис.

коли втрати перевалять за 50 тис.

так уже?

ЗЫ: я за бовойві виплати хто солдати отримує

Як уже? Ніби ж вже зменшили.

Якщо «Понад усе», то можна скорочувати виплати. Це ж очевидно.

А чого це у Вас ще якісь додаткові умови почали з’являтися? Ви хотіли «конкурентні зарплати», але це теоретично можливо в обмін на конкурентні податки. Інакше немає звідки взятися зарплатам, бо Міндіч все вивіз це я Вам трохи зекономив час і сам про це написав ;)

але це теоретично можливо в обмін на конкурентні податки.

Ты так говоришь, будто мы живём на свои, а не партнёрские деньги :-)

А чому це моя умова додаткова, а ваша про податки ні? При тому моя умова фактично можлива і це просте обмеження державних апетитів на час війни.

Інакше немає звідки взятися зарплатам

на справді ситуація трохи хірша (багато гірша?) бо на справді питання податків питання зарплат уже не вирішує бо ж просто не вистачає чистого виробленого доходу з якого ті податки у будь якому обсязі просто брати

ввп на душу разом з ефективністю виробництва та ведення справи усі в Україні надзвичайно малий і можна забрати 50% податку але тоді людям на залишені 50% виробленого продукту просто не ставатиме що їсти і жити

тож податки на сьогодні вже повністю не є «вихід» як такий

Після певного порогу люди просто накладуть особисті санкції.

як у 33-му? помогло?

Тогда надо ещё открыть границы, чтобы каждый мог выбрать себе конкурентное государство, куда он готов платить конкурентные налоги.

так тоже можно но сперва надо посидеть на дорожку старинный русский обычай

старинный русский обычай

руснявий наратив! на гілляку!))

Ізі взагалі, хто ж дає такий вибір?

Купа вакансій, цифрові офіцери, то сьо, ні, мамина черешеня буде сидіти до останнього

Нє, на 5 (13) рік війни ви лайно мамонта не продасте. Айтівці вибаглива публіка, їх треба приваблювати красивими літературними описами рекрутингу, типу так:

«Війна Крові (англ. Blood War) — безперервний військовий конфлікт між мешканцями нижніх планів, що дотримуються впорядкованого та хаотичного світоглядів, насамперед баатезу і танар’рі.

Війна почалася так давно, що ніхто вже не пам’ятає з чого саме. Її закінчення так само не є можливим при нинішньому співвідношенні сил.

Це жахливе за своєю кривавістю і жорстокістю військове зіткнення, що без перерв триває вже дуже багато мільйонів років. Тим часом більшість мешканців планів ЄС, Великобританія та США вважають її благом для мультивсесвіту. Для жителів нижніх планів ця війна давно стала природним місцем існування, навколо якого побудовано все їх суспільство. Для решти мешканців мультивсесвіту Війна Крові — єдиний захист від незліченних орд демонів та дияволів, які старанно скорочують у цій війні поголів’я одне одного. Якби не було цієї війни, жителі нижніх планів давним давно взяли б штурмом весь мультивсесвіт.

Танар’рі значно перевищують чисельністю своїх ворогів, баатезу, проте ця перевага легко компенсується вимуштруваністю військ зла, відданих порядку. Навіть більше того, війська сил хаосу постійно рідіють від конфліктів усередині своєї армії — половина їх воїнів абсолютно божевільні, а інша — постійно чекає на удар у спину. Особливу різноманітність у процес війни вносить роль прихильників нейтрального зла: юголотів, Сірих сестер та інших. Ці істоти зазвичай виступають за тих, хто запропонує їм більшу суму готівкою.

Обидві сторони конфлікту періодично намагаються залучати найманців серед смертних, спокушаючи їх золотом або славою. Також не гребують покупкою рабів чи викраденням мешканців різних планів. Рідкісний смертний здатен втекти з полів Кривавої Війни, зазвичай вони гинуть або поступово перетворюються на нижчих демонів.»

© Planescape : Torment. Планарна енциклопедія

або так

«За пагорбом заграла музика. Звуки бадьорого маршу відлунювали від скелястих круч і котилися ген-ген аж до зеленого тінистого гайка. З-за повороту, гордо ступаючи по пилюці, вийшла невеличка колона, яку очолював величний робот-оркестр. Сонце сяяло на його золотих кінцівках, розбризкуючи промені від мідних інструментів, з яких він енергійно видобував мажорні звуки. Маленький загін різноманітних роботів із брязканням котився за ним, а замикала колону самотня постать сивого сержанта-вербувальника, який ішов твердими кроками, видзвонюючи рядами медалей. Хоча дорога була рівна, сержант зненацька закульгав, спотикнувся і вилаявся з вишуканістю, виробленою роками практики.
— Стій! — скомандував він і, поки його загін гальмував, притулився до кам’яного муру понад шляхом і загорнув праву штанину.
Сержант свиснув, і один із роботів швидко підкотився до нього, подаючи ящик з інструментами. Сержант дістав з нього великий гайковий ключ і підтяг один з болтів на гомілці штучної ноги. Видавивши кілька крапель мастила на шарніри, він опустив штанину. Сержант випростався і помітив, що за муром в полі прокладає борозну робомул, за чепіги якого тримається кремезний селюк.
— Пива! — ревнув сержант: — І «Елегію космонавта».
Робот-оркестр заграв приємну мелодію старої пісні, і, коли борозна дотяглася до межі поля, на мурі вже стояли два запітнілі кухолі пива.
— Дуже гарна музика, — зауважив орач.
— Випий пива за компанію, — мовив сержант, струшуючи в кухоль порошок із пакуночка, схованого в руці.
— Не заперечую, сьогодні справжнє п...
— Скажи пекло, синку. Я чув це слово раніше.
— Мама не любить, коли я вживаю непристойні слова. Ну й довгі у вас зуби, містере.
Сержант клацнув іклом.
— Такий великий хлопець, як ти, не повинен боятися непристойних слів. Якби ти служив в армії, то міг би говорити «пекло» чи навіть «гівнюк» — коли завгодно.
— Не думаю, що мені захочеться вимовляти такі слова, — його щоки запашіли під глибокою засмагою. — Дякую за пиво, а тепер мені треба орати далі. Мама наказувала, щоб я ніколи не розмовляв із солдатами.
— Твоя мама має слушність — більшість із них брудні, лайливі пияки. Слухай, хочеш, я покажу тобі знімок робомула, який може працювати тисячу годин без змащення?
Сержант відвів назад руку, і робот вклав у неї діаскоп.
— Це, мабуть, здорово! — фермер підніс окуляри до очей, заглянув у них і почервонів ще дужче. — Це не мул, містере, там дівчина і її одяг...
Сержант рвучко потягся і натис ручку на кришці діаскопа. Щось у ньому клацнуло, і фермер завмер, задубілий і знерухомілий. Він не поворухнувся, коли сержант забрав машинку з його паралізованих пальців.
— Візьми це перо, — мовив сержант і пальці парубка зімкнулися на ньому. — Тепер ти підпишеш цей бланк, ось тут, де зазначено — підпис рекрута.
Перо зашкрябало, і раптом десь поблизу пролунав пронизливий зойк.
— Мій Чарлі! Що ви робите з моїм Чарлі! — стара сива жінка голосила, шкандибаючи з-за пагорба.
— Твого сина зараховано на службу для більшої слави імператора, — мовив сержант і махнув рукою роботові-кравцеві.
— Ні, прошу! — благала жінка, хапаючи сержанта за руку і зрошуючи її сльозами. — Я загубила одного сина, хіба цього не досить... — вона змела сльозу і придивилася. — Але ж ти, ти — мій хлопчик! Мій Білл повернувся додому! Навіть з цими іклами, цими шрамами, з однією чорною, а другою білою руками, з штучною ногою я упізнала тебе, сину, серце матері не помиляється!
Сержант насупився на жінку.
— Може, ти й кажеш правду, — мовив він. — Назва Фігерінадон II щось мені нагадує.
Робот-кравець скінчив свою роботу: червоний паперовий мундир сміливо виблискував на осонні, чоботи, в молекулу завтовшки, сяяли.
— Шикуйся! — вигукнув Білл, і рекрут поліз через мур.
— Біллі, Біллі... — причитала жінка, — це ж твій менший брат Чарлі! Ти ж не забереш свого братика в армію, правда?
Білл подумав про свою матір, потім про свого маленького братика Чарлі, потім він подумав про один місяць, на який йому зменшують строк служби за кожного завербованого рекрута, і відповідь не забарилася:
— Заберу, — сказав він.
Заревіла музика, солдати рушили, мати заридала — матері завжди плачуть, — а бравий маленький загін помарширував дорогою через пагорб і зник з очей на заході сонця."

© Гаррі Гаррісон «Білл — Герой Галактики»

Пушо треба було думати головою та йти працювати по спеціальності раніше а не очікувати поки пакануть в бус та чудом потрапиш на ділдовода (а міг би залетіти в пілоти і тобі б там ще менше сподобалось).

Купа вакансій, цифрові офіцери, то сьо

все так все є! а ціль яка?

Автор мав би подякувати що його недолугі скіли оцінили та не відправили на бойову посади а дали тилову посаду. Натомість він ниє що десь там щось неефективно.

то те і є ціль?

а ціль яка?

кордони 1991 р. & до останнього українця

кордони 1991 р. & до останнього українця

то як саме «мобілізація» «обмежено придатні» реалізує цілі досягти кордони 91-го?

У самурая немає цілі, є тільки шлях!

До того ж своєї мети можна досягти непрямими і навіть парадоксальними методами див. "Передбачуваність: чи може помах крила метелика в Бразилії викликали торнадо в Техасі?"© Едвард Лоренц, 1972.

Я, наприклад, просто медитую у позі лотоса на березі ріки, очікуючи поки повз мене пропливе труп останнього бусифікатора ;-)

Всі ці студійні і бусифікатори мають тенденцію не ставати героями.

І все ж вони не безсмертні..

На даний момент тенденція тільки вгору, в збільшені чисельності як банд, так і чисельності особин в кожній банді. За всі ці роки не можу згадати загероєння хоча б одного серйозного студійного героя чи нерядового викрадача.

Що цікаво, але росія може воювати точно з такою самою кричалкою))) Кордони 91го, але до певної серпневої дати...

сорі я не догнав ідеї що то є малося ((

Якщо не зраджує пам’ять, то до 24 серпня 91-го року, кордони були в межах всього Совка, а кордони федеративних одиниць були чисто адміністративними. Тож можна сказати, що росія також за відновлення кордонів 91-го року)

я мабуть зрозумів це щось на націонал патріотичному було

... ну там звісно як розглядати тоді «київський режим» (к) (тм) так само «у межах 91-го»

плюс в Україні конкретно по києву я так розумію «складна подвійна підпорядкування» де київ як столиця є окрема одиниця обособлена власне від області як такої

також за відновлення кордонів 91-го року)

тож не всьо так однозначно ))

також за відновлення кордонів 91-го року)

ЗЫ: щойно бачив уточнений вираз як то є

«боротьба за прийнятний мир»

«боротьба за прийнятний мир»

О, це ж старий радянський анекдот з передбаченням)

Вірменське радіо запитують: Чи буде третя світова війна?
Вірменське радіо відповідає: Ні, але буде така боротьба за мир у всьому світі, що каменя на камені не залишиться.

Треба ще потерпіти

А нащо ти питання задаєш? Самий умний?
Тут таких не люблять!

Самий умний?
Higher education helps delay the onset of dementia symptoms by building cognitive reserve, allowing the brain to cope with damage longer. However, it does not stop the underlying physical brain decline. Once dementia symptoms finally appear, people with more education often experience a faster rate of memory and cognitive decline.
Тут таких не люблять!

кляті ухилянти! ((

В такому кейсі «треба було думати головою і виїзджати/виходити — поки це було можливо»

Логіка як в гопників з підворотні — «було б краще якби сам прийшов»

В України був би шанс, якби Польща, Німеччина, Франція, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди були реально союзниками і погодились дати 1-2 млн війська для наступу на мск, пітєр через Білорусь, країни Балтії та війну на Балтійському морі.
Туреччина теж вирішила не захоплювати південь РФ.
Але вирішили не вступати у війну, чекати чим завершиться війна в Україні в 2022-2030 роках.

наступу на мск, пітєр

I отримати у вiдповiдь ядернi ракети, план надiйний як швейцарський годинник.

Якщо росію послухати, то ядерні ракети можна отримати у відповідь на будь-що. Imho, але дуже небезпечно створювати прецедент коли весь світ не може нічого зробити скаженій мавпі, бо та має зброю

ракети не може запустити одна людина, та навіть скажений дід хоче жити а не горіти у вогні

ядерні ракети мають властивість летіти потім назад , путін хоче жити та кабаят плескати по гумових попках а не горіти у вогні, не бзди

ядерні ракети мають властивість летіти потім наза

ні хто не має точно прецеденту застосування ядерної зброї проти не ядерної яка до того ж не є у прямім військовім союзі з ядерними ака «ядерна парасолька»

Будь-яка ядерна держава, навіть срана россоссія, перед кожним будь-яким запуском МБР попереджують усіх «партнерів», бо ті можуть з переляку ввалити на випередження усім асеналом, ти не в курсі?
Супутники бачать кожний запуск, зараз системи типу ДУГА нах не впали.

Якщо не було попередження то війна, це ж очевидно, чи чекати поки ракета долетить до апогею траекторії?

Кацапи лякають ядеркою наче в них нема купи АЄС які легко підірвати при бажанні як вайлдберіс або нпз.

перед кожним будь-яким запуском МБР попереджують усіх «партнерів»

тут «мбр» то ж є «між континентальна балістична ракета»?

але навіть так у росіян повно засобів доставки і більш локальних?

виходячи з чого так само можна і зробити попередження так само як воно робиться і зараз на запуск «вялих орєшніків» (к) (тм) але так само додати до попередження «а тут ми рішили вмєстє є.нуть по тбілісі» (к) (тм)

... як то читай зараз польща виступила з заявою що впала ракета не мала на меті саме польщу як ціль саме ракети

ні?

тактичне ЯО не має вже ніякого сенсу через змінення характеру війни, потужністьь там мала, хиба що у столицю... але то так саме нічого не змінить у війні — армія від такого не розвалиться, а економіки в нас й так нема, ми на підсосі у Евро-куколдів

купи АЄС які легко підірвати при бажанні як вайлдберіс або нпз.

так уже саме офіційно визнання у фактичому чи то уже формальному ядерному тероризмі то є якраз то є чого саме не вистачає Україні тут і зараз

тим більше як то сам Президент України Зеленський вже не раз за то є сам заявляв ))

як то «згорів сарай гори і хата» або ж «ми потрапимо до раю а вони усі просто здохнуть» ))

ти не понів, ЯКЩО кацапососсія кине ядерку — ми морально вже зможемо атакувати аєс та навіть тупо розпилити вміст чорнобильских відстійників на мокву за допомогою сотен дронів ...
кацапія прозора та велика, я взагалі б дав каперську ліцензію людям, най кожен робе свою частину роботи по очищенню сквєрни

В смысле? А Хиросима? А Нагасаки?

а у ссср... тобто ні у гітлера... а у гітлера вже була ядерка?

... хоча ні знову ж не працює бо ж японія якраз член осі теж

чекати чим завершиться війна в Україні в 2022-2030 роках.

з поточними кризовими станами я не думаю що Україна реально дотягне до 30-го року при чім саме політично здебільшого

... ще раз нагадаю то є війна фактично як то є «тупого та ще тупішого» і для реального виграша усе що потрібно то є зайняти позицію просто менш тупішого

мій перший прогноз певно 24-го або раніше 23-го року на висновках «першого і єдного україснкього контр наступу» був у тім що кризові моменти проходитимуть по маркерах політичної «легітимності» Президента України Зеленського як то 24 рік і далі 28-й рік... о я згадав за 2-й етап )) тож кризовий момент № 2 був раніше ніж власна криза самого Президента

перший момент полягав би у кризі легітимності самого Президента як то саме політичної легітимності як то саме прямому питанні курсу країни та зокрема держави куди власне йдемо

його момент я полягав у вирішенні цього питання запровадженням більш «мобілізованого» «суспільного договору» між «владою» та населенням (за «громадян» треба думати мова вже не йдеться тут) як то свого роду «військова хунта але заради перемоги»

цього моменту мало би вистачити рівно до моменту кризи № 2 який полягав би у технічній не здатності «держави» просто «переварити» відповідну кількість «ветеранів» я не знаю точно який саме термін тут використати як тих хто повернувся з війни і повернувся живий і виходячи з технічних питань достатньо ушкоджений для фактичного і формального списання по медицині

... а також як такий що потребував би соціальної допомоги

на 1 млн «ветеранів» «держава» уже не змогла би їх усі просто чисто соціально підтримувати

... це ще не рахуючи чисто економічного фактора фінансової виплати по загиблим

я був не правий і усі ці моменти «схлопнулися і перемішалися» а разом з тим з’явився інший вагомий фактор як то «іноземної фінансової допомоги»

війна в Україні в 2022-2030 роках.

цей фактор остаточно перетворив «війну в Україні» на лише чисто внутрішньо політичний фактор і разом з тим той самий класичний «чистий економічний фактор для обмеженого кола осіб»

на сьогодні як саме «продовження війни в Україні» так само уже і сам «певний формат війни в Україні» залежить уже сьогодні надалі так само буде повністю залежати від цього «зовнішнього фінансування»

... а також від саме їхніх вимог та саме їхнього бачення «війни в Україні»

на сьогодні сам Президент Зеленьський України що до питань війни уже ні чого не вирішує при чому за багатьма факторами від слова взагалі

ну там чисто внутрішні справи як то посовати ліжками назначити собі тов. Буданова або новий кабінет (чого Президент формально не може робити поза законом) і таке інше або оті «голови військових адміністрацій» і така подібна суто внутрішня клоунада місцевого авторитаризму і це власне все

як то взяти більш технічні параметри як от таки мобілізація 18-25 тож на першому етапі він «домовився» чи то точніше «технічно з’їхав» але щойно таке питання виникне більш технічного питання ведення саме бойових дій а не «мобілізації» то «іноземці» його додавлять без питань

з останніх новин я так розумію «іноземці» уже почали прямо «давити» прямо ставлячи надходження цієї фінансової допомоги наступних частин від фактичного і формального проведення певних реформ «держава Україна»

щось на зразок

2026.07.29
Рада ЄС затвердила оновлений план реформ України для фінансової допомоги
Кількість реформ в межах Ukraine Facility зросла до 173
Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.
www.consilium.europa.eu/...​ility-financing-for-2026

тож повертаючись до наших баранів

війна в Україні в 2022-2030 роках.

на сьогодні то є повністю уже суто політичний інструмент як для «спонсорів війни» (к) (тм) задля досягнення їх власних саме політичних цілей з реформування «держава Україна» так і для Президента України Зеленського задля досягнення суто особистих суто внутрішніх політичних цілей саме в Україні частиної з яких слід вважати суто економічні цілі як такі

... за що зокрема прямо свідчить пряма заява тов. Буданова «за наявність в Україні не зайнятих потужностей українського впк на 30 млрд євро»

але також на сьогодні цей план фінансування покриває лише 2 поточні роки 26-й та 27-й рік

тож за 30-й рік ще ні чого не йдеться як таке і то від слова взагалі

але далі вже більш гео політичний нюанс у застосуванні до більшо локального суб’єкту Україна і якщо Україна до 30-го не вступить до єс або іншим чином іншої програми «попереднього вступу» whatever не отримає доступу до фондів єс то ситуація в Україні суто технічна піде на переломний момент

самостійно з нього Україна вийти вже не зможе і також окремо «за чужий рахонок» такий вихід з тієї ситуації коштуватиме уже дорожче і далеко не в останню чергу саме для самих українців

... і так то є ще не рахуючи 40-й рік з оцінкою реального населення України до 15 млн і це лише базовий інерційний сценарій який уже не можна зупинити але натомість ще можна ще погіршити (див. вступ до єс до 30-го року)

Так а нагадайте навіщо державі підтримувати ветеранів соціально? Виплати можна робити інфляціє як зараз і зробили, а частину під будь яким приводом не платити

Пенси якось на 50$ виливають і норм — а їх в нас дофіга і вони навіть голосують активно

Так а нагадайте навіщо державі підтримувати ветеранів соціально?

а я поняв мається на увазі чисто соціально як то ліки медицина тощо що потребує прямого залучення ресурсу не опосередковано лише фінансового

Пенси якось на 50$ виливають і норм

на скільки я розумію з вчорашніх (відносно) новин є пряма заява від держави (влади?) що на сьогодні на підвищення пенсій періонерам грошей у держави нема (тут саме у деражви)

... я зараз пошукаю

У Раді заявили: для підвищення мінімальної пенсії до 12 тисяч гривень зараз немає грошей
22:00, 4 серпня 2026
Як можливий проміжний етап розглядають підвищення мінімальної пенсії до 6 тисяч гривень із подальшим покроковим збільшенням.

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заявили, що держава наразі не має достатніх фінансових можливостей для різкого підвищення мінімальної пенсії до 12 тисяч гривень.

Водночас у парламенті наголошують, що у перспективі кількох років мінімальну пенсію необхідно довести до рівня реального прожиткового мінімуму, а саму пенсійну систему — переглянути.

«На те, аби мінімальна пенсія завтра становила 12 тисяч, ми не маємо на сьогодні ресурсу, і про це треба чесно сказати людям. Водночас у перспективі 3–5 років проведення відповідного перерахунку пенсій та забезпечення підняття мінімальної пенсії є цілком реальним», — зазначили у комітеті.

За словами представників комітету, у найближчі три-п’ять років необхідно забезпечити поступове підвищення мінімальної пенсії та провести перерахунок системи таким чином, аби люди отримували пенсії відповідно до свого трудового стажу.

Як можливий проміжний етап розглядають підвищення мінімальної пенсії до 6 тисяч гривень із подальшим покроковим збільшенням.

В України був би шанс, якби Польща, Німеччина, Франція, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди були реально союзниками

а так що цікаво ти абсолютно правий і на 5-й рік війни Україна не тільки не має жодних військових союзників але ще радше під питанням так і узагалі навпаки

це прямо торжество національної дипломатії а ти як вважаєш?

от що ти зраду розводиш
у нас:
28 підписаних безпекових угод
формула миру
план перемоги
глобальний саміт миру
кілька потужних планів стійкості
плани відбудови україни
пізділи і дронділи

це ж потужно
s.mind.ua/...​mg/forall/a/202819/27.jpg

НАТО та СРСР чи зараз Парашка не можуть воювати напряму — бо ядерка. Тому для війни обирають треті країни: В’єтнам,Корею, Афганістан, Чечню, Грузію, Україну.
Різниця у тому, що «совок» переважно воює своїм «м’ясом», а НАТО себе береже і використовує чуже. Як то кажуть євреї: «якщо проблему можна вирішити грошима — то це не проблема, а витрати». От НАТО зараз і несе на цій війні фінансові витрати замість людських, а Україна несе людські замість НАТО.

dbr.gov.ua/...​d-100-tck-po-vsij-ukraini
обратила на себя внимание фраза:

Йдеться про комплексну роботу з очищення системи, а не реакція на один резонансний випадок.

собссно, «це ж було вже». сначала ты вместе с тарищем Сталиным задорно крутишь ручку мясорубки с врагами народа, а потом — «чудовищная ошибка», и вот ты уже фарш

Для багатьох у ТЦК сьогодні справді настав «чистий четвер».

ггг, перетворимо «чистий четвер» на «криваву неділю» для шпигунів, зрадників і ворогів народу!)

це все грьобана показуха і боротьба за бабки.

єдиною ознакою того, що система змінилася, стане один простий факт. простенький. простесенький. простіше нікуди. українець зможе вільно зайти всередину тцк і вільно звідти вийти. рівно в той момент коли захоче.

ну якщо українець як справжній патріот достатньо навчений воювати і достатньо озброєний то чому ж ні?

не ухилянт же ж ))

єдиною ознакою того, що система змінилася, стане один простий факт
українець зможе вільно зайти всередину тцк і вільно звідти вийти

цього вже замало. не тільки зайти і вийти, а ще й витягнути звідти архіви документів із доказами злочинів та вивести всіх працівників — військовослужбовців ТЦК, лікарів ВЛК — на справедливий суд.

на справедливий суд.

з якого це дива? є Господь і є Суд Божий прийде Христос і судити буде! ти хто такий щоб на себе брати «справедливий суд»? Господь розбереться Сам!

Господь дарував людям свободу волі не для того щоб вони у носі колупалися, а щоб використовували свої скромні можливості для покращення і побудови Царства Божого на всій Землі!
Чи ти чекаєш що Б-г за тебе буде і землю орати і пшеницю жати і булки пекти та ще й сам їх їсти?! Нащо йому за нас блискавками тцк-атів поцілювати, коли в тебе самого є все що потрібно порядному ґазді — і гостра сокира і міцна мотузка, і маєш час, сенс та натхнення? ;-)

Господь дарував людям свободу волі не для того щоб вони у носі колупалися, а щоб використовували свої скромні можливості для покращення і побудови Царства Божого на всій Землі!

ото вірно!!! саме тому допмогаю ТЦК із бусікамі, бо хто як не ми!!!!

Як одним рядком переконати всіх, що ти психічно хворий маніяк-геноцидник власного народу?

саме тому допмогаю ТЦК із бусікамі, бо хто як не ми!!!!

^ ось так

Як одним рядком переконати всіх, що ти психічно хворий маніяк-геноцидник власного народу?

гімно яке ненаведе Україну — не мій народ. я про то вже казав

гімно яке ненаведе Україну

Самокритично, але правдиво)

Ти ж сам бачиш, по кількості лайків до твоїх висловлень, як тебе і твої фашистські ідеї сприймає більшість форумчан? Можливо ти уявляєш себе пасіонарієм, з елітарної меншини керманичів, але не треба обманювати себе — насправді ви ложка тої бурої рідини, що здатна зіпсувати будь-яку бочку варення)

Ти ж сам бачиш, по кількості лайків

тю... ))) ото шоб я ще турбувався за лайкі від працівників відділу пропоганди фсб або "я нікому нічого не винний"/"україна це концлагер"/"відкрийте кордони"

«Я нічого не винний» то преЗЕдент, не треба змішувати

«Я нічого не винний» то преЗЕдент, не треба змішувати

усі ми Президенти!

ЗЫ: не ми а ви (к) (тм)

тобто прибічників у тебе тут нема. Всі проти тебе і всі не такі, як тобі, патріоту треба. Хоч якась надія є.

Твоя *Україна*
це не Україна

ну моя Україна, це країна де немає сегрегації за національністю чи партийною ознакою, тому, дійсно, Україна яку малюш ти із правильними українцями, які голосують за правільні партії і де при владі люді виключно правільної національності, — це не моя Україна.

ну моя Україна, це країна де немає сегрегації за національністю чи партийною ознакою

у концтаборі дійсно немає сегрегації: на всіх чекає однаковий фінал у газовій камері — і на пересічного зека і на капо-тцкуна..

у концтаборі дійсно немає сегрегації: на всіх чекає однаковий фінал у газовій камері — і на пересічного зека і на капо-тцкуна..

воно то так але ж то також є як буквальний опис життя взагалі як таке ))

тож питання лише у той проміжок часу від вступу до табору до виходу уже всьо куди саме йти чи то до зека чи то до воєнкомату чи до як Степан Бандера проти радянської влади йшов ))

З одного боку ті, хто вважають нас «неправильними росіянами» з іншого боку ті, хто вважають нас «неправильними українцями». Це звісно марна справа, але спитаю: чим ви тоді відрізняєтесь?

Це звісно марна справа, але спитаю: чим ви тоді відрізняєтесь?

хто у питанні ’ми«(нас) і хто такі «ви»?

Ви прекрасно розумієте про що я.

Ви прекрасно розумієте
про що я.

ні, то ж поясніть хто такі «ми/нас» і хто такі «ви», бо це дуже загальні категорії

Тільки в цій гілці ви двічі згадуєте «свою Україну» і «свій народ». Під «ви» і «ми» я маю на увазі це протиставлення, що є правильні українці, до яких ви очевидно відносите себе і усіх інших, хто не поділяє вашу точку зору. Питання в тому чим концептуально ваша ненависть відрізняється від ненависті умовного бурята?

не вигадуйте,

моя Україна, це країна де немає сегрегації за національністю чи партийною ознакою,

що тут не ясно?

Зглядаючи на те, скільки коментарів ви залишили в інших темах із вашим відношенням до певної верстви населення, ви як в тому анекдоті «ненавижу дві речі: расизм і негрів». Най буде. Саморефлексія іноді буває корисна.

Зглядаючи на те, скільки коментарів ви залишили в інших темах із вашим відношенням до певної верстви населення, ви як в тому анекдоті «ненавижу дві речі: расизм і негрів». Най буде. Саморефлексія іноді буває корисна.

ну тобто конкретикі немає

гімно яке ненаведе Україну — не мій народ. я про то вже казав

воно то так але кого ж тоді в бусік сажать? ((

Якщо не твій народ і ми не одна нація — то можна не йти до війська ?

і зверни увагу. воно ж теж не служить. «з бусиками допомагає» воно.

і зверни увагу. воно ж теж не служить. «з бусиками допомагає»
воно.

я ще за кордон виїджаю)

так, ти писав що їздив на морько до своїх друзяшек-кураторів — тільки не уточнював це було Охотське море чи море Лаптєвих..

ще каспій є досить норм таке море я колись провіряв

... привіт великим аятолам ірану якій ні як не може визначитися сам Президент України Зеленський та його «колективний зеленський» чи то є вороги чи то навпаки вороги американці ))

ти хворий на голову чи що? який діагноз?

саме тому допмогаю ТЦК із бусікамі

отец знает?

ото вірно!!! саме тому допмогаю ТЦК із бусікамі,

ua.korrespondent.net/...​tsk-provodiat-obshuky-zmi
зря на тебя местные ухилянты шипят сквозь зубы
два батальйона помог списать)))

Охніхєра собі.
1500 хай по 15к баксів кожний...
Цеж скільки мішків в кріпті, мабуть не на одну хату в Дубаях вистачить для «потужних нафронтів».

Україна це країна-мрія і країна безмежних можливостей.

ua.korrespondent.net/...tsk-provodiat-obshuky-zmi
зря на тебя местные ухилянты шипят сквозь зубы
два батальйона помог списать)))

«Попередньо, кримінальне провадження стосується можливого незаконного списання близько 1 500 військовозобов’язаних.»

це виходе, що 1500 чоловіків знов стали придатними військовозобов’язанами; вангую, що славетна 128 окрема гірсько штурмова бригада отримає скоро 1500 штурмовіків!!! сила!!!
p.s. ти ж бачиш, що у мобілізації жінок немає ніякого сенсу, достатньо щоб ДБР добре попрацювало у ТЦК та ЛКК, так дивись і демобілізацію можливо буде проводити)
дякую за новину, тримайся

Читай уважно, з тих 1500, 500 вже не в Україні.
Так що 1000 максімум.

Читай уважно,

С каких это пор политрук читает и понимает прочитанное? ;-)

так дивись і демобілізацію можливо буде проводити)

а що війна вже закінчилася чи вже закінчується йде до кінця?

а сколько в твоем понимании могут служить люди без перерыва?
«з ЗСУ є три путя» — одна из главных причин тотального ухилянтства

Треба терпіти. Еритрея не за день збудувалася.

Треба терпіти. Еритрея не за день збудувалася.

нащо? краще на бусік задонатити, або хлопцям допомогти сопроводити людину у бусік

або хлопцям допомогти сопроводити тцкшника на заслужений відпочинок споконвічний

пофіксив, не дякуй

«служить»?

да. в армии.
в армии это называется служба. не знал?

нет не знал т.е. знал но это было в советской армии где уже не было войны

я знаю только «воевать»

а «служить» это именно буквально уже «это другое»

есть имхо простое решение (офиса простых решений) вернуть возраст солдата до 40 лет 45 максимум тем самым обозначив чёткие сроки «службы»

... то же ж самое относится как часть общего решения к «обмежено пригодным» как то надо полагать после военных действий их имеется значимое число

«обмежено пригодным» следует иметь какой срок службы первичный и то при наличии конкретной позиции скажем год после чего служащий подаётся на списание с возможностью подать рапорт на контракт опять же ж при условии что такая позиция для него вообще имеется в армии

при этом как продолжение п.п. 2 следует переместить из «армии» все функции прямо не относящиеся к непосредственно военным действиям просто из армии на «гражданские» компании в т.ч. государственные (имхо тут будет сложность «спонсоры» с этим не согласятся) или частные как сегодня есть все эти «критические предприятия»

также по этим «критическим предприятиям» убрать все брони вообще либо ограничить их количество исключительно «решающими позициями» которые заменить нельзя

... для примера как я понимаю существует «квота» 50/50 где на каждого «забронированого» положен +1 «не забронированый» но не просто так а ещё и именно «подлежащий мобилизации» читай его просто забирають сразу и соотв. предприятие должно осуществлять деятельность без него и соотв. позиция есть заменимая

также убрать все брони вообще оставить только ... сори я забыл что оставить но кажется ни чего

скажем «бронь по инвалидности» нет не канает потому что не может быть ни какой «брони по инвалидности» потому зачем инвалид в армии вообще?

то же ж самое «брони по присмотру за инвалидами» ни какой брони «инвалид» сдаётся под присмотр государства сам служащий идёт на фронт

... опять же ж конечно если он вообще может в смысле моложе 40-45 и полностью (!) пригоден по здоровью

«з ЗСУ є три путя»

соотв. «зсу» массово и целе направленно чистятся для цели несения конкретно военной составляющей и больше ни чего

как то среди прочего полностью расформировываются «военкоматы» как не несущие ни какой функции в современном мире и также полностью убираются все эти «блокпосты» как точно так же ж не несущие ни какой функции в условиях сегодня войны

ЗЫ: те которые стационарные можно и нужно оставить сами сооружения и более того имхо тщательно укрепить а также периодически проводить там местные учения для резерва

ЗЫ: а ну и да убирается такеж и «бронь» для 18-25 лет

ЗЫ: а ну и да и так же ж мобилизация женщин для работы в госпиталях и медицине (государственной) там сегодня есть крупная не хватка рук я проверял

тем самым обозначив чёткие сроки «службы»

ну так они и сейчас обозначены — 60
но у меня там еще были слова «без перерыва»

но у меня там еще были слова «без перерыва»

нет ни какого «без перерыва» у вас война по вашим же ж утверждениям «экзистенциональная»

либо «война» либо «специальная военная операция» или «ато» и тогда «сутки трое послужил и сменился»

тем самым обозначив чёткие сроки «службы»
ну так они и сейчас обозначены — 60

а зачем срок службы 60 лет? чтобы что? цель какая?

я полагаю цель иметь эффективного солдата на боевых позициях исходит из целей максимальной эффективности войны как таковой и возраст здесь играет решающее значение

потому что достижение военной цели полагается максимально быстрыми темпами иначе это само по себе становится не эффективным в рамках самой системы просто потому что люди и стареют и умирают и больше людей просто не становится ни больше вообще ни больше пригодных

затягивание войны противоречит военным целям войны

не эффективность войны ведёт к затягиванию войны и соотв. «войной» уже не является

... но да уже становится той самой «службой» к.м.к.

а може, затягування війни проводиться з метою збільшити термін перебування на посаді нинішнього президента і отримати більше донатів від європейських партнерів — тоді все йде за планом..

а зачем срок службы 60 лет?

в рамках концепции «на одного бойца на нуле приходится 10/15/20/etc. обеспечивающих его деятельность» которой оправдывалось перманентное закручивание гаек — вполне себе норм. никого ж не удивляет на гражданке 57-летний экскаваторщик, сварщик, кладовщик
как оно реализовыалось на практике в маленькой советской армии таварища Залужнава-Сырскава — кто видел, тот видел
в Европах кстати последние пару лет тоже пошел процесс подъема возраста резервистов, у некоторых еще поболе нашего. просто у них это (пока) на уровне теории, поэтому проходит не особо замеченным в обществе

потому что достижение военной цели полагается максимально быстрыми темпами
не эффективность войны ведёт к затягиванию войны и соотв. «войной» уже не является

выходят из казино два чела, один в трусах и носках, другой полностью голый. и первый говорит второму: потому что я в отличие от тебя, знаю, когда нужно остановиться.

Історична довідка: за часів Тараса Шевченка офіційний термін рекрутської служби становив 20 років (з додатковими роками перебування у резерві/відпустці), хоча сам поет прослужив трохи більше 10 років через дострокове звільнення за амністією.

Кобзар терпів і нам велів..

так само як і більшості СЗЧ

а ще до СЗЧ додам велику кількість 200/300 через те, що у «ЗСУ є три путя», бо у кожної людини є своя моральна та фізична межа і настає момент — «да мені вже все пофіг....»

Господь дарував людям свободу для спасіння щоб спасати людей щоб відправляти людей на Суд Божий щоб допомагати їм менше грішити тім самим

Нащо йому за нас блискавками тцк-атів поцілювати

відправляй усіх Господь розбереться сам хто є хто

вивести всіх працівників — військовослужбовців ТЦК, лікарів ВЛК — на справедливий суд

З 2023 постійно перевіряють, знаходять у них мільйони, майно закордоном усе таке ... Хоч один вирок був? Когось вже посадили?
Звичайно ні — бо мета не посадити, а подоїти! Назбирав грошей у ТЦК чи ВЛК — віддай СБУ чи НАБУ. Нагорі також гроші люблять.
Так саме оцей цирк з розкриттям тих хто відкупився. Типу прокурорів — інвалідів. Думаєте вони служать чи сидять? Ні — але їм довелося по-новому платити за інвалідність!
У цьому і сенс продовження цієї війни — зрозуміло що перемогти неможливо, але ж це не означає що не можна наживатися на війні!

у меня тут 1 привезли © щас поминки справляют 35 лет . в посадке год провалялся. и таких потеряшек наверное дофига сотен тысяч

Пруська система, базу якої закладено в 1700-1900 роках. Основні канони війни прописані Клаузевіцем (1780-1831). На цій теорії навчали всіх генералів, полковників WWI, WWII.
Багато основ кочує та вивчається у військових інститутах, академіях 1950-2020.
Лише деякі теоретики та практики війн знають як змінились війни в 2011-2025.
А практики знають як змінилась війна за лютий-липень 2026 року.

При цьому Вермахт побудований на цій же системі, показував результати не доступні арміям Європи, і червону армію гнали аж до : Москви, Пітеру, Кавказу і Волги — на протязі двох років. Власне принципи організації якраз Вермахту закладені в сучасну американску армію і відповідно НАТО. А це — горизонтальний принцип прийняття рішень, ровинутий зв’язок і коррдинація підрозділів.
А от теорію глибокої операції — Mission and Command, взяли якраз з РККА теорія описана Тріандафіловом і Севечіним в 1920-1930 роках, хоча після страти Тухачевсько відмінено і впроваджено знову лише в 1943 — Жуков, Васілевський, Антонов.
BTW Цікаві також і суперечкі які ми бачимо зараз, що як ми знаємо були в корені протистояння Федорова і Сирського. Вермахт в доктрині мав головні сили в кординації : Панцерваффе і Люфтваффе, свідомо відмовившись від розвиненої артилерії. А от РККА свідомо — переважно саме артелерійська армія.

«Бліцкріг заснований на тісній взаємодії піхотних і танкових з’єднань із застосуванням авіації.»
В Німеччини був бліцкриг, перевага у зв’язку, першими напали. Якби СРСР встиг напасти в квітні-травні 1941 замість того щоб «колупатись в носі», то історія Європи була б іншою.
«На основі принципів глибокої операції у 1980-х у Збройних Силах СРСР було розроблено нову систему операцій, центральною ланкою якої стала стратегічна операція на континентальних ТВД завглибшки 1500 км й більше.»
«З прийняттям у ХХ столітті у РФ оборонної військової доктрини, глибока операція не передбачається.»
Україну це врятувало в 2022 році. Дали команду гвалтувати та грабувати. Не зібрали армію в 2-4 млн перед наступом. Якщо б змогли це зробити, то можна було б наступати на автівках, автобусах.
Бо в березні-травні 2022 армія РФ була б вже біля Львова, Тернополя, Луцька. Противник вирішив захоплювати Київ, а не розвивати наступ до кордону з Польщею за ті 1-2 місяці, коли мав перевагу. Бездарно втратили за три роки танки та броньовану техніку. Це врятувало країни ЄС у 2024-2026 роках.

Україну це врятувало в 2022 році.

ще раз за рибу гроші Україну у 22-му «врятувало» багато факторів якщо казати окремо саме за військовий то саме те що тов. путін «повномасштабну війну» якраз не починав і не планував

Не зібрали армію в 2-4 млн перед наступом.

саме так 400-450 тисяч то є був саме «експидеційний корпус» саме «спеціальної воєнної операції» саме як от дослівно

Противник вирішив захоплювати Київ, а не розвивати наступ до кордону з Польщею за ті 1-2 місяці, коли мав перевагу.

то є не зовсім так вони втратили перевагу десь у перші тижні як то зокрема вони не розраховували на таке ефективне випалювання бронетанкових ударних частин як підручними засобами джавелінами якіх країна потомствєних рпг та не наявності уяви уявити собі не могла

а також тімо саміма байрактарами привіт туркам ))

і «наступ до кордону з польщєю» їм би ні чого принципового би не дав

хіба що суто теоретично вони могли би перекинути повністю усе угрупування саме повністю полишивши саме українські схід і південь і піти усіма 400-450 тися через біларусь прямо на польщу і далі вже заворотом перекривати уже саме український кордон принаймні до словаччини угорщини тоді можливо да

Це врятувало країни ЄС у 2024-2026 роках.

але на відміну від Президента України Зеленського сам єс якраз достоменно знав і куди і звідки ведеться наступ (к) (тм) що ти можеш дуже легко з достовірністю відслідкувати за подій якими діяли актори іноземних представництв у самому києві реакції яких рахувалися саме днями саме у воєнному сенсі і вже у більш маючи запас дій у більш уже політичному як то американці переїхали до львова але ночували якраз у країні нато польщі а у «посольство» приїзджали лише на день

тож американці знали що тов. путін не піде на польщу і поляки знали і сам тов. путін теж знав

... не знав лише той один «інший Вова» но так буває селяві просто бізнес

Противник вирішив захоплювати Київ, а не розвивати наступ до кордону з Польщею за ті 1-2 місяці, коли мав перевагу.

а ну і так не забувай за чінів )) це вони власне єдні і «регулють» «конфлікт» від початку і ще до початку і так само досі і слід думати і до так чи інакше «кінця»

включно з тим варіантом де фактичного чи то формального «кінця» таки нема як такого

Це врятувало країни ЄС
а ну і так не забувай за чінів ))

... бо їх там нєт ))

China denies sending Iran shoulder-fired missles

Солдат не може підійти до Сирського зі своєю ініціативою. Якщо він це зробить, то майже весь ланцюжок командирів між головнокомандувачем та солдатом (а це як мінімум 6 людей) вигребе величезної пі*** за цю зухвалість, а солдат... Він і його побратими більше так точно не робитимуть.

Чел, я не знаю як там в «продуктах-перспективних-єдинорогах», але в топ 10 укр. галер воно тож завжди так працювало.

Керував командами з розробки вебзастосунків та платіжних рішень. Маю досвід у PHP та JS. Телеграм-боти
та автоматизація.

Чел, тоб то в час коли ЗСУ, чи хтось в ЗСУ, потребує лише «одноразих Микол», яких відправляють для флаговтику (на м,ясо), в центр Константинівки,,, оце ось твоє, комусь нафік потрібне ?

В IT ми не тримаємо Senior Developer на сапорті

мені оце дуже різонуло очі. як раз на третій лінії підтримки гігантської старої системи, яка ритмічно генерує грошовий потік, найстарші і найдосвідченіші розробники і потрібні .які вже всіх собак системи схавали, знають увесь внутрішній треш і у більшості випадків з першого погляду на проблему вже знають де шукать

ну загалом у реалії принаймні бізнесу айті системи саме так і виглядають принаймні з точки погляду експертного технічка )) там буквально слої які можна слідить як то «а отут прийшли хтось нові молоді успішні»

дякую за статтю, десь такою я українську армію і уявляв

1. В статті намагаєтесь «натягнути сову на глобус», досвід однієї частини — це не все ЗСУ.
  2. Я можу помилятися, але підозрюю, що автор потрапив у армію за загальною мобілізацією (зустріли на вулиці хлопців з ТЦК, перевірка документів, ВЛК, БЗВП і рандомний розподіл), а не рекрутингом, де ти міг би вибирати посаду/напрям діяльності та цікаві проєкти згідно скілів.
  3. Вам не пощастило з підрозділом, де «згідно-відповідно» вище за ефективність.
  4. Єдина порада — пробувати переводитись (можливо в цифрову вертикаль), але якщо це якийсь ОШП — це буде дуже проблематично.
Як казав Кирил Верес «Змініть рожеві окуляри — одягніть балістичні»
Удачі на службі.

Насправді стаття тільки підверджує висновки стратегічної розвідки США, корппорації REND www.rand.org/...​adaptation-at-war-cm.html
Ба більше — федерація адаптується через реальну війну, як мінімум із тією же швидкістю, що і Україна, а подекуди щодо Long Strike випиреджає www.rand.org/...​ch_reports/RRA2713-1.html. Усе що блокує обидві сторони, це неофеодальна корупціна політико економіна система Чубайса-Кучми.

Як показує досвід «окремих» частин, доки реальна ситуація не виходить в публічний простір, герої-комбриги будуть клястися всім на світі і Батьківщиною, що їхні бригади зразкові. Щось можна буде оцінити, якщо колись розсекретять небойові втрати.

Буде прикро, якщо війна закінчиться, а більшість з тих 200 000, які ніби то у СЗЧ — так і не знайдуться.

Свято не закінчиться, а за зниклих людей скажуть, що повтікали з країни.

все кончается. вечно то никто это финансировать не будет. да и зелебобе 49 лет. второй эту херобору не выберут

по научному зветься «спеціальна воєнна операція кодом наступник» (к) (тм)

www.pravda.com.ua/...​/news/2020/02/11/7240162 По его словам, власть, которую ему дает пост президента, — это, прежде всего, возможность помочь, но никак не заработать деньги.

«Мне 42, я хочу быть в истории», — отметил Зеленский. а как заливал (

Наклав в історію так наклав...

а в когось в історії лишається лише прочерк між датами народження та датами смерті на камені могилі

якщо на руках немає чужої крові — це вже непоганий фінал життя, а коли ще безхатніх котиків годував — взагалі в рай по дефолту, за протекцією пророка Мухамеда)

гров Господня тіло Господнє нема чужої крові окрім Господньої воз’єднатися з Господом то є справа життя допомагати людям стати до Господа Він судити буде

а их нету. это все треп власти. они уже закопаные лежат . так же как и 2 млн уклонистов. одна сплошная поганая ложь.

пилить бюджет приятнее под 30-35 млн человек чем под 22

так Україні потрібні принаймні 1+ млн будівельників саме чисто робучі руки саме на будівництві для провадження «відбудови України» саме як беспосередньо сама реалізація

ЗЫ: свіжа цифра озвучана не щодавно

смеешься?) кому оно надо это восстанавливать ? в 2011 была планка 45 лет приема на работу . в 2019 стала 35ть лет. уже даже те поколения , что поуезжали в 45 с украины уже год два до пенсии и в италии осталось © и кого там только нети врачи и строители и прочие

я слежу за тамошними диаспорами

я видел вакансию в Днепре 29 тысяч гривен хорошие деньги . но если тебе 46 иди умирай в могилу. но в основном берут 18-35ть реже 18-45 ть. т.е ты все равно через 10 лет поедешь на заработки даже если ты не в айти сфере , когда станешь 45+

кляті ухилянти! ((

сволочи и не говори . ...............

подрывают обороноспособность государства которое сделало убийства конвеером ©

Я тебе заспокою, 70% армії — це «рандомний підрозділ». Живи з цим.
Різниця тількі в кількості «п%%%%ца». Фабула завжди та сама.

В статті намагаєтесь «натягнути сову на глобус», досвід однієї частини — це не все ЗСУ.

робиш те саме )

Слава Україні на весь світ. І одразу зрозуміло, що значить Україна понад усе.

Підтверджую. В ЗСУ немає «керування людьми», в ЗСУ є «командувати». І кожен командир, який не вимагає покласти щітку для чистки взуття на подушку, вважає що він ефективний командир, і що в його підрозділ мають всі айтішники хотіти потрапити. Або навіть достатнього того, що його підрозділ не воює як Скеля — то тут вже заєбісь.

аж занадто узагальнено і спрощено «всі...всі...всі»

По-всякому буває. Коли я був у бойовому підрозділі, комбриг, хоч і був типовим солдафоном, все ж таки розумів, що ІТвці, інженери, конструктори йому потрібні, і тягнув їх звідусіль. А в «шкурних» питаннях і питаннях організації побуту, як сказав один мій колгеа: в командира взагалі людина прокидалася. І хоч згодом я все одно пішов в екіпаж коптерів, і почувався під обстрілами спокійніше, ніж у штабі, — маю віддати належне, я не в самій довбограйській бригаді був. І кадрові військові не можуть вплинути на дерегуляцію.
Але я б краще в окопи, ніж в діловоди. Раніше я срочку служив, більше 30ти років тому. То ж в 22му йшов добровільно, і знав куди. Були, звичайно, надії, які розтанули, як тільки переступив поріг ТЦК, з першого погляду видно, що в армії ніц сі не змінило.
Серед піджаків також різні люди бувають. Деякі відразу «службу поняли» і перевершували кадрових офіцерів. Як і серед солдатів та сержантів. Одні намагаються щось покращити, інші — пристосуватись. Як і загалом в суспільстві. Тільки в ЗСУ це концентровано, тому всі вади відразу в око впадають.
Зараз я не в бойовому підрозділі і займаюсь саме тим, чим і на цивілці, — програмуванням. Бюрократія певна все одно лишається, проте у нас її намагаються звести до мінімуму.
Загалом, не шкодую про своє рішення. В ЗСУ серед мобілізованих я зустрів дуже багато чудових людей, і думаю, саме ці люди, їх ініціативи та інновації врятували країну. Шкода тільки, що добровольці скінчилися у 23му, бо вже трохи підза@бався, і хотілось би, щоб нас вже хтось підмінив.

Шкода тільки, що добровольці скінчилися у 23му, бо вже трохи підза@бався, і хотілось би, щоб нас вже хтось підмінив.

то як ти сам маєш то є має виглядати? сам процес як то «щоб нас вже хтось підмінив» як воно має бути у технічних деталях?

ЗЫ: щойно виступив тов. садовий певно таки скоро вибори з тезою «всі чоловіки мають служити як в ізраілі іншого виходу немає» але при цьому не забув «але роботу (з підготовки міста до зими) гальмує відсутність 100% бронювання комунальників»

... імхо лінк на оригінальне відео певно заголовок мені у перекладі показують не знаю як переключити таке буває ((

«ALL MEN MUST SERVE!» Sadovyi on the TCC, Fedorov, and Bandera supporters — INTERVIEW

як то я так розумію він знов намагався продвати ту саму рибу за гроші як то

Тому що потрібні кухарі, потрібні водії, потрібні оператори дронів, потрібно дуже багато спеціальностей, тому що штурмовик, який йде докуповувати територію, повинен за собою мати 10 людей, які забезпечують його роботу.

як уже налічить державним ідеологам чисто пропускаючий той момент що на 5-й рік війни усі оті «10 людей за спиною 1 штурмовика» уже мали би давно бути забеспечені і далі вже ні як не «потрібні дуже багато»

тож саме мой момент цікавий як то технічно має працювати

і хотілось би, щоб нас вже хтось підмінив.

на думку самих солдат?

Аби ж я знав.
Десь читав, що у Фінляндії підчас совєцького вторгнення, було соромно ухилятися від служби. Хоча й не без того.
А у нас суспільний договір зараз виглядає саме так: суспільство наполегливо ухиляєтсья, розповідають жахи про тцк, до тилових військових висловлюють зневагу, типу «так любий дурак може служити», «чому не в окопі», «хай депутати, поліція, дрони служать» і т.п. Держава підтримує електорат: роздає бронь направо і наліво, усувається від питань мобілізації.
Плюс відсутність термінів служби і бомжацька зп військових.
І постійний корупційний зашквар на всіх рівнях.
Хоча й до повномасштабки було зрозуміло, що вова ненавидить патріотів, націоналістів і добровольців.
А військові заручники цієї ситуації.
В моєму випадку легальні варіанти:
1) писати на С++ за єду ще 8,5 років, далі ДМБ за віком, — а тоді забути про ІТ, бо 60-річного ветерана ніхто не візьме, і жити на пенсію або піти десь сторожем;
2) повернутись на бойові, зараз з нашої частини не переводять, проте можна забити болт на службу, — і тоді переведуть, але не туди, куди хотілося б.

В 51 рік на бойові, та ви герой.
... без жарту.

А що, в ЗСУ ті С чи С++ комусь ще потрібні ?

А що, в ЗСУ ті С чи С++ комусь ще потрібні ?

Звичайно. Як і в miltech або defecse tech

Саме С++ з усіма модерними плюшками та стл, чи таки С під ємбеддед ?

Заходиш сюди: lobbyx.army/?sphere=it
Обираєш вакансію. Долучаєшся до війська. Там дізнаєшся )

Держава підтримує електорат: роздає бронь направо і наліво, усувається від питань мобілізації.
Плюс відсутність термінів служби

імхо, це основна проблема із мобілізацією зараз, влада (президент та парламент) просто усунилися від цього питання. Бо мабуть постійно готуються до виборів. Не популярних рішень ніхто приймати не хоче. І питання мобілізації скинули на армію. Тіпа вам люді потрібні то ви і викручуйтесь, а ми тут ні до чого.

Плюс відсутність термінів служби і бомжацька зп військових.

А це ключовий момент. Потрібна демобілізація. Але щоб її провести потрібна мобілізація нових, а щоб її провести потрібні непопулярні зміни у законодавстві.

А це ключовий момент. Потрібна демобілізація.

то як ти сам маєш то є має виглядати? сам процес як то «щоб нас вже хтось підмінив» як воно має бути у технічних деталях?

Але щоб її провести потрібна мобілізація нових, а щоб її провести потрібні непопулярні зміни у законодавстві.

чи ти справді відчуваєш певну проблему у формулюваннях де «мобілізація» на сьогодні потрібна провести лише ціль «провести де мобілізацію»?

що є означає що військової цілі «мобілізації» не має?

Держава підтримує електорат: роздає бронь направо і наліво
це основна проблема із мобілізацією зараз, влада (президент та парламент) просто усунилися від цього питання.

ні влада не усунулася влада активно підтримує наратив

... тож я запитав «хто треба де мобілізації» хто виступає за те і як то має працювати варіант ті хто бронь ідуть у армію ті хто з армії ідуть на бронь працювати на критичні впк тощо

я тобі зараз надам точну відповідь сек

а чого це раптом ті хто на війні 4.5 роки на війні життя і здоров’я втрачав тепер стане до станка зброю виробляти а ви їх запитали чи вони хочуть чи вони можуть а відпочити вони не хочуть зброю виробляють може чоловік 100 а інші просто купують там же заброньовані місця і сидять благополучно під спідничкою далі

проблеми які ви описали мають спільну причину

постійний корупційний зашквар на всіх рівнях.

народ це бачить, і не хоче віддавати своє життя на підтримку цієї системи.
тому і у військових не буде сроків демобілізації, бо «нема дурних сюди іти» © Т.Чмут
а тим часом головні бенефіціари цієї системи(політики, держ службовці всих рівнів, їх діти) — не ризикують нічим...

А військові заручники цієї ситуації.

і народ в заручниках, бо ти автоматично ухилянт, злочинец, бесправний...

тому і у військових не буде сроків демобілізації, бо «нема дурних сюди іти»

не може бути ні які «демобілізації» за умови «повномасштабної війни» бо то є технічно не сумісні речі бо то є «західні партнери» просто не поймуть що то є у вас таке чи то війна чи то мать родна

а тим часом головні бенефіціари цієї системи(політики, держ службовці всих рівнів, їх діти) — не ризикують нічим...

вони ризикують припинкою фінансування де ще +30 млрд євро доларів лежать ні як не задіяні «українським військовим промисловим комплексом»

Український оборонно-промисловий комплекс має колосальні резерви для нарощування виробництва зброї, які на сьогодні оцінюються у 30 мільярдів доларів США.

Про це заявив керівник Офісу Президента України Зеленського тов. Буданов К.О. за підсумками зустрічі з європейським комісаром з питань оборони і космосу Андрюсом Кубілюсом.

«Невикористаний потенціал української оборонної промисловості сьогодні оцінюється у 30 млрд доларів США. Ми розраховуємо на європейські інвестиції», — сказав тов. Буданов.

Тому поєднання європейських ресурсів, технологій та українського бойового досвіду безпосередньо вплине на розвиток оборонного потенціалу всього ЄС.

Зараз я не в бойовому підрозділі і займаюсь саме тим, чим і на цивілці, — програмуванням.
Шкода тільки, що добровольці скінчилися у 23му, бо вже трохи підза@бався, і хотілось би, щоб нас вже хтось підмінив.

А не варіант аби тебе хтось підмінив сидячи вдома на ремоті?
Далеко не всі програмісти можуть і хочуть бігати. А от «служити» сидячі вдома — думаю багато б охочих знайшлося. Особливо якби це дозволяло не боятися ТЦК та виходити з дому.

да не надо никуда бегать в технологическом подразделении. на работу достаточно будет приходить (ибо ремоут в силу понятных причин невозможен никак) пешком или городским транспортом

думаю багато б охочих знайшлося

та вот недавно чел на вакансии в Харькове искал. леса рук я не увидел.
на Лобби висят айтишные вакансии, написано «служба в Харькове», «служба в Киеве».
или из дому имеются ввиду Буковель и Варшава? и в режиме «сегодня я работаю, а завтра я выгорел и ушел в саббатикал»?

тики пліз по Харькову вакансії, для друга питаю.

сам маю негативний досвід аплікації на IT вакансію в відому структуру під МО.
кароч вводні були дуже красиві, зп ринкова, цивільна роль, бронь, команда і менеджмент — все з ІТ сектору, плюшки і тд. — заливали красиво.
я пройшов всі єтипи до поліграфу, без питань.
і шо, в підсумку мені сказали що можуть мені запропонувати тільки мобілізацію (на 22К грн в Києві) — пара-пара-пам

сам маю негативний досвід аплікації

как сказал диловод (практически, коллега топикстартера) со штаба моего бывшего батальона, когда я переводился, «в родном городе я бы служил даже бесплатно»)
странно конечно, что сразу не обозначили что это мобилизация, на том же лоббиХ это пишут четко прямым текстом

... А на виході вже бусік з 5 бугаями чекає.
Вакансія від якої важко відмовитись :)

НІКОЛИ, НІКОЛИ! не працюй з державою
отримаеш у кращому разі пинок під сраку а може й карну справу ні за хєр

з власного досвіду

Невже навіть Ви заради цього повернетесь?

нашо? якщо можна було б

сидячи вдома на ремоті
«служити»

Його ж там вже нічого, крім спогадів, не тримає

у тебе є хибне розуміння слова «служити»

Невже навіть Ви заради цього повернетесь?

Ви щось поплутали. Так, Бобер — щирий патріот, але ж не ідіот)

Я в Україні писав софт для американських УЗІ, кардіографів, дефібриляторів. І ніхто мені не питав чи не хочу я для цього переїхати в США і сидіти у американському офісі.
Чому перебуваючи у країні НАТО я не можу писати софт для ЗСУ? — це незрозуміло. Можливо єдина причина що тоді командир з нагайкою не зможе стояти наді мною і «мотивувати» мене погрозами відправити на штурм.

ні-ні-ні ви ж не писали софт для зс сша
̶ч̶и̶ ̶п̶и̶с̶а̶л̶и̶ ̶т̶а̶к̶и̶?̶

Использовать AWS и Azure для военного софта нашей армии можно.
Повсеместно использовать «Кропиву», разработанную и поддерживаемую структурой вне армии, тоже.
А нанять разработчиков — уже проблемы безопасности, ага.

держава — структура некомерційна. жовта вона, не помаранчева

А не варіант аби тебе хтось підмінив сидячи вдома на ремоті?

Не в усіх підрозділах так можливо, але знаю IT підрозділи, де працюють із дому.

от не розумію навіщо для типової «monkey job» знаходитися фізично в локації яка рано чи пізно стане відома ворогу і куди може прилетіти з десяток ракет як це було нещодавно.
PS я працював з хардваром в глобалі, було різне і відрядження «in the field» і нічні зміни в офісі під час ролауту в прод.... але фізичний доступ до девайсів це був радше виняток. і грубо кажучи 1 людина могла на зміні сидіти біля шайтан-коробки і ручками її стукати в правильному місці коли потрібно. але аж ніяк не вся команда на 200+ людей весь час постійно...

знаходитися фізично в локації яка рано чи пізно стане відома ворогу і куди може прилетіти з десяток ракет як це було нещодавно.

тут важко не погодитися, але специфіка на різних проектах може бути різна; знав проекти відомих контор, де вся розробка тільки із офісу, зони restricted, а ще потрібно було мобільний телефон лишати на вході

і це не embeded

А ще я пишу журнали. Від руки. Більше 20 журналів. І це окремий фейспалм. Уявіть, що у вашій компанії таска спочатку друкується кимось у файлі, потім записується вручну в журнал, а всі читачі-отримувачі цього завдання, ознайомившись із ним, своєю чергою, вручну записують собі вхідну задачу у свій журнал та додатково записують у свій журнал створене на основі вхідного завдання нове вихідне для вже своїх підлеглих, які, своєю чергою, також записують собі все вручну: і вхідну копію, і вихідну. І так до кінця ланцюга.

Оптимізація це замінити ціх людей скріптом, а люди хай у штурма

Не можу сказати, що ця стаття здивувала або якось по-новому розкрила сутність армії. В більшості країн саме так все і є, бо то армія, і то одно направлений протокол гарантованої доставки. Якщо вузел не працює його міняють. Тут скоріш мова про рожеві окуляри хлопчиків одуванчиків з ІТ, бо на пост радянському заводі все так само працює.

Уточніть будь ласка в яких саме більшості країнах?

IT існує в інших реаліях, тому що через аутсорсінг ми працюємо на пряму із закордонним менедежментом і їх підходами, які між іншим виходять з їх збройних сил на сам перед. Підходи американського уряду, фундамантальної науки, статегічної розвідки REND і т.д. розпосвюджуються через систему освіти в кінцевому на усю економіку і бізнес. Це не означає що в США чи Анлгії анарїхія, це означає, що там на голову більш сучасна система керування ,опробувана в Японії після другої світової війни, хоча розробки США під керівництвом Вільяма Едвардса Демінга. Після поразки у В’єтнамі система була массово впроваджена.
Усе ще навколо вас в IT Total Quality Managemen, Lean / Six Sigma, 360 performance review, OKR, KPI і т.д., це усе впроваджено цілеспрямовано в армію США, а також через державні закупівлі, регуляторну політику та вимоги Міністерства оборони США це массово поширилось на бізнес і дуже сильно саме IT бізнес.
Усе на чому базується сучасний Intenet та IT було би не можливо без массових оборонних замовлень.
Теза, що менша радянська амрмія гарантовано програє більшій радянській армії, теж не україська, по суті це зжаті думки генерала Дона Старі, який бачів що Варшаський договір переважає кількісно сили НАТО в Європі орієнтовно в три рази.
BTW Ще тоді НАТО робило аналіз сильних та слабких сторін СРСР, і там були чітки висновки про не лояльність через національні питання, і ганатнована проблема із мобілізацією для військ другої та третьої категорії. Тоді як система НАТО REFORGER — гарантувала постійну боездатність підрозділів. Найбільшим недоліком армії радянського зразку за дослідами REND DIA та військових інститутів США було визнано вкрай застарілу і не відповідючу сучасним вимогам логістику, причиною якої була вкрай слабка автоматизація і відсутнісь новітніх компьютерних систем.

Пентагон, НАТО. Слова, слова. Який в них KPI? Обороні бюджети країн НАТО за останні 25 років ~26трлн!! $, звісно левова частка, це США ~2/3 бюджету.
І які досягнення? ППО — немає, балістики — немає. Як там тауруси з 0 бойових застосувань?) Коштовні вундервафлі на які немає бк, та і самі в штучних кількостях.
Два десятки років будування ракет, злито за 2 місяці без якогось істотного результату на Близькому Сході. Іран стоїть і має навіть сильніші позиції ніж до початку, бо він витримав удар і більше США нічого не може зробити, бо засоби впливу закінчились.
По «стандартам нато», теж питання, скоріш за все проти організованого противника з сучасною зброєю, буде дуже «боляче» і адаптація буде шоковою.

на пост радянському заводі все так само працює

Може тому СРСР і програв гонку озброєнь та «холодну війну»?
Радянський завод та «радянська» армія — не кращі приклади для ЗСУ.

Дякую за розповідь. Дуже цікаво. Бажаю міцного!

І вам дякую за фідбек!
Бажаю додому )

Хочу поділитися своєю думкою щодо цієї системи без образ до автора.
Армія — це перш за все про підкору. Де ще за 400$ в місяць + харчі, можна отримати pet-friend що буде бездумно виконувати команди. Скажишь копай — вони копають, скажешь біжи — вони біжать, скажуть — стріляй в усе, що рухаються вони стріляють.... Скажуть підписуй слова підтримки своєму командиру — вони стають і на камеру розповідають який він класний. Це ж просто казка.

Якщо ти звик задавати запитання, то навіщо ти тут ? В армії...? Якщо це свідомий вибір і ти не знав, що ця гра працює саме за такими правилами — ну то в мене для тебе погані новини. Ти не прочитав документацію до цього «фреймворку» перш ніж до нього братися і тепер просто отримуєш гулі досвіду. *Міг хоч FAQ почитати, що тебе чекає. Якщо ти такий крутий розробник, і думав, що HR-и за твій досвід будуть битися, то в армії ти нах. не всрався.
Знаєш, що цінується в армії — вміння мутитися. Всі ці так звані топові командири українського війська обладають цим навиком. Хтось гірше хтось краще — Роберта Бровді, Кирило Верес, Андрій Білецький...

Як твоя оптимізація покращить життя твого командира ? Ти зріжешь посаду діловодів, зменшиш витрати, зменшиш надходження до роти/батальну/бригади, хтось зможе менше нагрітися на харчах, амунініції, скоротиш особовий склад у підпорядкування, менше матеріального забезпечення, менше донатів від фондів та родичів бійців... Який же ти молодець. Оптимізатор — хуїв.
Командир від слова командувати. У військових немає завдання вийграти війну за наявних ресурсів. Вони обрали тактику.... Тактичне виснаження ворога. Ресурсі на карті RPG стратегій закінчаться, і в кого на цей момент буде більш боєздатна армія — той і вийграв.

Автору можу тільки порадити бути корисному для війська. Якщо ви бачите, що в іншому підрозділі є потреба в покращенні, а вам є що саме їм запропонувати, то стучіться туди.

Сидять собі тисячі діловодів, юристів .і т.д., і знають, куди їх пошлють, якщо їхню роботу оптимізують...

але якшо безкінечно роздувати штат і збільшувати витрати (забиваючи на головну мету — знищення ворога). система сколапсує, знищить себе і державу яка кормить цю систему.

але якшо безкінечно роздувати штат і збільшувати витрати

так тому питання «мобілізація усіх потрібна бо армія потребує різні спеціальності включно з не придатними» перестала працювати як «відповідь» і тому у роботу пішло нове питання «мобілізація потрібна щоб провести де мобілізацію»

система сколапсує

ні система не сколапсує вже система так само як було і у ссср просто згниє

для колапсу як то системного явища потрібна яка не яка жорсткість суто технічна принаймні окремих елементів системи які могли би саме буквального значення слова «колапсувати» як то падати

Collapsing means to fall down suddenly, break down completely, or fold into a smaller shape.

звісно там сам ші дає ще вторинне значення

System or Business Failure: A plan, economy, organization, or agreement suddenly failing or ending (e.g., the market is collapsing).

але там є той важливий нюанс який передбачає що до того момента сама система саме функціонувала як така технічно взагалі як то той самий маркет існував

в умовах фактично не існуючої системи «колапсувати» так само ні чому бо ж болото не може «колапсувати» воно просто поступово висохне саме по собі це максимум на що воно технічно можливо

знищить себе і державу яка кормить цю систему.

не можливо знищити того чого фактично не існує ))

... ви ж звернули увагу як то суто політично саме як політично як у технічному значенні саме цього слова ні якої «держава Україна» вже не існує саме фактично як технічно вже реалізований факт?

це відбувається при тім уже двічі на прикладі тіх самих «картонних протестів» де ці самі «картонні протести» не є явищем саме політичним саме технічно

бо ні хто з «українських політиків» не взяв на себе відповідальність ані за самі протести ані представляти ті протести у форматі представницької демократії та відповідно політики ані самі протестуючі ні як не висунули свої власні уже саме політичні організації також відомі як «політичні партії» як такі

система сколапсує, знищить себе і державу

тобто уже за фактом сама «політична система України» уже «сколапсувала» вже лише до двох більш менш реальних суб’єктів як то «народ» з одного боку та «Президент України Зеленський» з іншого боку

є ще звісно третій але то вже є радше вже як окремий уже як саме об’єкт відомий як «колективний зеленський» (к) (тм)

але інших ні кого нема просто від слова взагалі

«протестуючі» не звернулися з питанням «а шо за на» ані до своїх депутатів у раді а ні до своїх партійного керівництва ані до кого взагалі

... ба більше того вони навіть не змогли звернутися особисто до того до кого вони власне «звернулися» але кого не можна називати

і так власне в усьому включно з питаннями про гроші

хмари-хмари.. це як і зручність так і вразливість. оптимізуйте лише те що у вашій компетенції. діліться досвідом і допомагайте оптимізувати до чого дотягнетесь. погребете рік-два і побачите текучку де кожен зі своїми велосипедами і своїм баченням. тоді подивимось що скажете.
а так да, ви праві

Тут ще й складність полягає в тому, що десь по дорозі треба брати мотивацію 🙂

Бо якщо кожна спроба щось покращити закінчується тим, що ти просто отримуєш додаткову роботу без жодної підтримки чи зворотного зв’язку, то у якийсь момент енергія закінчується.

Але сама надія, що все ж можна десь ділитися досвідом і покращувати те, до чого можеш дотягнутися, мабуть, єдиний варіант не зламатися.

думаю мотивація в тому що при дедлайнах ви не будете жаліти чому оці дії не були вчасно оптимізовані. та й просто як міні челенджі для підтримки скілу. зламатись у мене не получалось бо назад в піхоту це зовсім не цікаво

Дякую тобі, боже, що в цивільному житті я інженер-программіст, а не айтішник...

самая хреновая специальность. в 33 были отзывы щас вообще ноль. надо сразу в политики идти нахапать себе бабла в 40-50 и дропать а на не ждать 65.......

Ти точно не попутав спеціальність та посаду?

нет таков пусть самурая. в украине рабочие места через постель или через занести директору)

я уже забил на все. выживаю другими способами.

на западе тоже самое может лет на 10 попозже

Я в 22 з таких в айтішники перейшов (універ в 21 закінчив) :-)

Так, зараз в ІТ вже стільки манагерів, що я вже сумую за колишнім «комп’ютерщик». О, і моя перша спеціалність в банку теж так називалась: інженер-програміст 1 категорії. Хоча по-факту тоді був анікейщиком.

Чому от саме девелопери й менеджери, ці тендітні фіалки від розробки, претендують на якесь сакральне знання як саме має бути й беруть в руки меч і тонко ріжуть різницю між радянським і нерадянським

На мій погляд це мають бути лише платформ інженери що управляють підтримкою гігантських інфраструктур, тільки вони мають на це право.

Вони от можуть розказати дуже добре чому треба дотримуватись процесів, навіть якщо комусь вони не мають сенсу, і навіть якщо можна десь продуктивніше, і що навіть за лобастими архітекторами з отакееенним (розводжу широко руками) его всеодно треба ходити з лопаткою й постійно підчищати говнєцо. Але ж на кожного архітектора є ще сотня неархітекторів

Ну дивись в Пентагоні, який як займається розробкою софту так і дуже багато ще чим, в кінці 70-х постало питання, як вони просрали війну у В’єтнамі, утворили командування із доктрини TRADOC і повінстю змінили армію. Почалось із самого басису — призову на строкову службу і заміну її контнрактною основою, бо на капіталістичне суспільство методи Наполеона Бонапарта вже не ложились. Але до цього були висновки стратегічної розвідки RAND, аналітика, видані вимоги до новітніх систем озброєнь відомі зараз як то : Patriot, F-117, B-2, B1, MLRS, Paladin, HMMWV і т.д. (зокрема велику кількість генералів, адміралів та навіть полковникив відправли на пенсію, і закривали таким чином цілі підрозділи скорочуючи кількість офіцерів замінюючи їх сержантами, кратно збільшуючи вимоги щодо освіти і т.д.) Результатом цього стала операція «Буря в Пустелі», і ахер радянського ген штабу який зрозумів в якій він дупі. Оскільки СРСР розвалився жодних висновків не було зроблено бо вже не було кому їх робити, і в Україні став Кузьмук і послідовники які займались розброенням і корупцією, в федерації усвідомили сраку в Чечні, та усеодно був Cердюков і т.д. Бо рішучих змін які відповідають капіталізму і сучасній економіки робити не хотіли, безкоштовні раби за які в разі чого можна прислати паріець «загинув смертю хоробрих» або «зник без вісті», це супер система з продажу страху та приниження, податок на бідність.
В розробці софту багато чого такого самого, у великій компанії усе діє так само як і в армії, це закони Паркінсона uk.wikipedia.org/wiki/Закон_Паркінсона
Хтось в «силах безпілотних систем» чи проекті IBM PC або Macintosh, а хтось в дупі під назвою — Legacy support and maintain. І ніби одна і та сама організація, та є дві великі різниці.

Ну ви явно лише в маленьких проектах працювали, і явно лише трохи були на прсаді виконавця (бо напевно в про себе дізнались би багато цікавого).
ак влаштовуються людскі колективи в принципі, якщо вас взяли з вулиці із ТЦК — то в цій стстемі ви ніхто і звапти вас ніяк, ваше діло мовчать і точно і вчасно виконувать усі накази і розплрядження командира. Ніякого свавілля в ієрерхічних системах, особливо в армії не дозволяється, а це карається. Ну а ви будуючи менеджером потрапивши в солдати, з якогось переляку вирішили, що вам доступні повноваженгя рівня полковника або бригадного генерала. Як бачите навіть на рівні міністра оброни і взагалі старого соратника, показали як працює система.
По іншому вона не працюватиме, по іншому працює тільки інша система.

Так, коло трохи замкнуте, і саме про це я й пишу. Солдат не може змінити систему. Теоретично її можна змінити одним наказом, якщо дослужитися до головнокомандувача і власне спустити вниз відповідний наказ. Але генералом я ставати не хочу, бо для цього доведеться пройти нецікавий мені шлях, та ще й пліч о пліч з іншими офіцерами, що в більшій своїй масі не цікаві мені як коло повсякденного спілкування. Якщо мені запропонують на вибір генеральські погони чи можливість покинути цю екосистему, то, сподіваюся, очевидно, що саме я виберу.

Я не кажу, що знаю, як керувати армією. Але я й не сліпий і бачу очевидні проблеми. На мій погляд — кричуще очевидні.

Людина має таку властивість — бачити недоліки системи, частиною якої вона стала, і прагнути її покращити.

Оскільки це не проблема окремо взятої країни, а загальна з якою давно відомо що робити і ясно в чому її корнінь, а це не відповідність ринкової економіки супільно-політичному устрою, то з середини система не міняється навіть на рівні повноважень міністра оброни, як бачимо. Це рівень президента і Ради. Колись Лінус Торвальдс казав : «Не можливо зробити кращій CVS». Тут те саме система червоної армії створена Левом Троцьким військомати і т.д. на базі головної доктрини ведення війни Суворова, «Пуля дура — штык молодец» ( це узагальнення від його тези з відки прибрано «как пулю негде взять» — бо російська імперія та СРСР і майже усі віки не могла забезпечити армію сучасними озброєннями і боєприпасами за винятками : Івана 4 Грізного, Петра Першого та Йосипа Сталіна і то не одразу і з допомогою Чечеля і Рузвельта. Навіть в Афганістані воювали застралілим озброєнням і не підходящою амуніцією).

ну от із зовні Дельта якось увійшла у цю ієрархію. І нічо не зламалось, а стало краще. Так що не всьо так погано в нашому домі. Треба лупати сю скалу, а не тільки скаржитись на те що система «така».

Я не ставлю під сумнім що щось може ввійти ззовні. Власне я навіть описую шлях як воно може ввійти миттєво. Достатньо зверху віддати наказ і одразу на всіх рівнях миттєво буде все впроваджено!
Тож армійська система готова до змін і може їх опрацьовувати тисячами та миттєво, якщо головнокомандувати у нас буде людина що готова віддавати такі гарні накази.
До слова, в статті я також пишу, про деякі проблеми навіть таких впроваджень, які треба враховувати, а саме про відсутність конкуренції через монополію:

... як наслідок, регулярно страждають: швидкість розгортання, юзерфрендлі та кількість ресурсів, які спалюються на розробку та підтримку.

«Приблизно так я собі це і уявляв» (ДМБ)
Я жодного дня у своєму житті не служив в армії. Тому уявлення про неї у мене складається з фільмів типу ДМБ, Суцільнометалева Оболонка, або Сержант Пейн. А ще — з мого досвіду «наукової роботи» у ВУЗі. Де дивились не на зміст дипломної роботи — а на відступи, коми та переноси по ДСТУ! А ще я мав родичів, яки служити у поліції. І для яких було цілком логічним їхати через усе місто на 7 ранку аби постояти на шикуванні і потім поїхати додому.
У 2022 році у мене були роздуми що робити. На той момент я був визнаним не-придатним у мирний час. Відповідно не проходив військову підготовку і навіть на військову кафедру у ВУЗі мене не узяли. Але з іншого боку у військовий час я був обмежено — придатний. Отже теоретично міг приносити користь якось так, як у цій статті: бути «діловодом», сидіти за комп’ютером, заповнювати журнали. Бігати я не міг, від вибухів отримував панічну атаку, але сидяча робота у штабі — цілком можливо (якщо регулярно вживати потрібні ліки).
Було декілька причин, чому я так і не пішов у ТЦК.
Перша що на початку війни у Харкові було не до діловодів! До ТЦК стояли черги за автоматами. Хлопці, яким пощастило отримати зброю — патрулювали райони і іноді ввечері влаштовували friendly fire з такими ж героями з сусіднього району. Бо у місто проривалися ДРГ, усі шукали москалів тому вміння казати «паляниця» було життєво важливим.
Друга — попри увесь п****ць у Харкові була електрика, працював інтернет і була можливість працювати надалі. Це був якийсь сюр — ти так само сидиш працюєш на роботі, як учора, але за вікном десь у сусідньому кварталі кожні пів-години вибухає «град». Це навіть якось заспокоювало — коли не знаєш що робити — то продовжувати робити що завжди.
Ну і третя. На роботі я був потрібен, я працював з людьми яких знав і заробляв гроші. Я був ефективним. А гроші виявилися потрібні майже з перших днів. Тепловізори, «весільні дрони», турнікети, просто нормальні шоломи замість залізних «касок» — було надзвичайне піднесення. Хтось шукав, замовляв, хтось возив. Було багато хаосу: хтось намагався робити саморобні бронежилети з пластинами з ресор, саморобні турнікети, усюди готували «коктейлі молотова» і таке інше. Попри те, що я нічого не купував і не возив — у мене була можливість донатити майже усю зарплату. Єдина проблема була — якось стримуватись аби не роздати усе у перший день.
Ну і з часом додалася четверта причина. Я зрозумів що на мою обмежену придатність усім може бути начхати. І замість діловода і сидячої роботи — я потраплю на БЗВП. А це означатиме або інсульт через тиск, або інсулінова кома, або серцевий напад через фізичні навантаження. У кращому випадку — шпиталь та інвалідність, у гіршому — викинуть тіло десь у посадку і запишуть у СЗЧ.
Це стаття трохи заспокоює моє сумління. Вона доводить що від мене як донатера можливо було справді більше користі, ніж від мене, як діловода в армії. Це аж ніяк не означає що діловоди не потрібні. У будь-якому разі людина, яка пішла служити має більше гідності та подяки ніж я — боягуз, який ховався вдома. Але це мені просто приємно думати що і я вносив свій вклад у боротьбу.

Дякую за цю відверту історію.

Одна з головних думок статті саме про це: цінність визначає не лише готовність людини працювати, вкладатися, донатити, а й те, наскільки вдало (ефективно) вона це може зробити.

Поки людина має свободу вибору, вона може сама досить вільно шукати точку, де її внесок буде найбільшим.

Поки людина має свободу вибору, вона може сама досить вільно шукати точку, де її внесок буде найбільшим.

У мене було саме таке відчуття та розуміння на початку війни. І я впевнений що на той момент людей, які б просто намагалися не помічати війну і жити звичайним життям — майже не було. Бо загроза торкалася усіх — і треба було щось робити. Хтось вирішив тікати та рятувати родину, хтось героїчно пішов добровольцем, хтось терміново на кухні готував коктелі молотова і відносив на найближчий блокпост, хтось просто готував їжу для захисників. Не кожен був готовий воювати — але більшість намагалася зробити що можуть найкраще у цей момент.
І я сподівався що оскільки бійця з мене не вийде — то я зможу віддавати свій «борг» захищати країну заробляючи гроші. У цілком прямому сенсі — віддаючи майже усі зароблені гроші на потрібні для війни речі. Я цілком був згоден зо у часи війни має бути не «військовий збір», а продуктові норми. Тим більше я б охоче долучився віддалено розробляти будь-який потрібний для військових софт (навіть в овертайм). Я не розумію чому українським ІТ компаніям, які пишуть софт для топ компаній США, не можна довірити оборонні замовлення? Тим більше що девелопери б працювали над ними навіть безкоштовно (особливо якщо за бронювання).
Але у 2023 році відбулося те — що я вважаю великою зрадою з боку держави! Усіх автоматично визнали придатними і почали «бусіфікацію». Цим влада прямо показала: нас не цікавить що ви вмієте, можете, хочете робити задля перемоги — нам потрібно лише «гарматне м’ясо» для статистики. Му будемо хапати на вулиці спеціалістів — а потім стирати їх особистість і робити з них солдат — «біороботів», які не думаючи виконують накази.
Як на мене у цей момент довіра до влади була остаточно зруйнована. Загальна мобілізація замість своєї суті: підняти та об’єднати людей на боротьбу, дозволити кожному робити свій внесок — перетворилася на ганебне полювання на людей і збагачення ТЦК та ВЛК, замість грошей на перемогу. Це розділило суспільство на тих, які віддають на фронті усе, які в тилу наживаються на війні та решті населення, які усе це бачать, розуміють і відчувають усе більше розчарування від такої безнадійної ситуації.

схоже на скиглення, де єкшн план? якщо він є то що до фасалітаціі

А який може бути екшн план ? Як кажуть психологи, якщо ти порапив в тюрму або в армію і хочеш вижити, то необхідно негайно змінити психологію і усвідомити свій поточний соціальний статус, який негайно впав в дно одним фактом потрапляння туди.
Солдат строкової служби в ранзі дух, або осуджений — це дно соціальної ієрархії сучасного суспільства (до орієнтовно середини 70-х років минулго століття в амії було служити престижно, там годували одягали і давали базову престижну спеціальність тих часів типу механізатора або водія, що сильно краще ніж колгоспник чи разноробочий, з елітних віськ типу ВДВ можна було йти служити в міліцію або в вступляти в вищь за квотою) офіційно безправне существо — власність держави і її інструмент, при чому по закону.
Далі соціальні зв’язки ти мені, я тобі і т.д. Не уникання конфліктів при порушенні особистих кордонів, типу пропозиції випрати шкарпетки або сексуально задовільнити і т.п. — тут одразу бійка, навіть як побьють і т.п. «Сумка з гревом» яка вирішує купу проблем із тим хто ділиться з порібними людьми типу писаря у якого бенефіт від командира з пустими бланками на звільнення в які той впише кого захоче, або підкатує в общак смотрящему і т.д. і т.п. Завжди треба щось загальне типу стенгазети чи тепловізора, або на щось інше загальне і це треба десь взяти.
Дезертирство та втеча з підварти, це вже крайні випадки.
А так «я ІТ-шник» не працює, як написано — п..зди дадуть і пояснять, що колись давно ти був ІТ-шник, а тепер рядовий і заствлять зубарити статут в якому це написано і ходити строєм.

поплавило, тримайся дружэ ✊🏻

Миши — станьте їжаками. Такий ваш план?

Віктор Франкл би то відповів що єдиний екшн план в такій ситуаціїї — проживати кожен день за кожним, роблячи свою роботу, без надії на швидку перемогу і всепропальства

Віктор Франкл — це буквально про «помилка того, хто вижив». Ті хто загинули через те, що «проживали кожен день за днем роблячи свою роботу» і не намагались нічого покращити — книжку не напишуть, і вже нічого не розкажуть

Не надіятись на швидку перемогу і не падати у «все пропало» — це добре, але люди часто тягають оцю розповідь про «просто жив, і тому вижив» як оправдання до «нічого не роблю, якось воно та буде»

О, цікавий інсайд. Ніколи не дивився на це під таким кутом! Є над чим подумати. Водночас тема дискусійна як на мене тому що Франкл не стверджував: «Я вижив бо мав правильну філософію». Він багато писав і про випадковість, і про роль обставин, і про те, що сенс не гарантує виживання.

Ті же радянські вже маршали перемоги, під час другої світової часто або не виконували прямий і дурний наказ або домагались його відміни, але завжди виконували поставлену бойову військово-політичну задачу. Усі брали на себе такий ризик : Жуков, Рокосовський, Василевський, Кузнецов, Конев, Катуков, Рибалко,і т.д. (заслуга Будьоного і Ворошилова була в створенні систем, ще до війни. Сам Сталін як відомо в трійці разом із Рузвельтом та Черчелем, що визначила двацяте сторічча) В 1941 це був один склад вищого командування і керівництва державою, а в 1943 вже майже повністю інший і рушуче інші підходи до менеджменту в тому числі. Деградація відбулась в часи : Брежнева, Устінова та Гречко — хоча це швидше була цілепрямована доктрина запобігання війні, що не спрацювала вже під час Арабо-Ізрельської війні і стала катастрофою в Авганістані.

завжди виконували поставлену бойову військово-політичну задачу.

бо того хто не виконував розстрілювали. тому і виходить що виживші маршали всі задачі завжди виконували...

чогобля...? закидувіали тілами «до красної дати»! генії тактики та стратегії

Це ЦРУ-шний висер часів Хрущова. Таким чином найкращу армію світу того часу — Вермахт, перемогли було би не можливо. От чим реально закидували — це снарядами. Взагалі Василевського (окремо), Рокосовського, Жукова, Конева, Толбухіна, Єрьоменко та Ватутіна вивчають американькі військові інститути і викладають їх методи. Ворошилова, Тімошенко, Буденого і т.д. оцінюють посередньо.
BTW Генії європейської військової думки Еріх фон Манштейн та Генргіх Гударіан рівно як і Герман Гот, Фрідріх Паулюс, Ґюнтер фон Клюґе програли битви : Жукову, Ватутіну, Коневу, Рокосовському, Василевському, Рибалко, Катукову і т.д.
Японська квантунска армія під командуванням Отозо Ямада, військами Олександра Василевського була робита так — що це вважається зразком оперативного мистецтва.

Японська квантунска армія під командуванням Отозо Ямада, військами Олександра Василевського була робита так — що це вважається зразком оперативного мистецтва.

так і при цьому совєти умудрилися втратити своїми власними втратами ще 15 тисяч уже буквально уже саме після війни

то чого ж ці гєнії спалили 20-40 млн власного населення? чи то вважається нормальним?

Підписатись на коментарі