Оптимізація роботи з декількома обліковими записами Claude в Antigravity
Привіт! Раз ви вже тут, пропоную познайомитися. Мене звати Ігор Білик, і я той юрист, який займається у Вищій раді правосуддя розбудовою однієї з найбільших, чого там применшувати — найбільшої автоматизованої системи в Україні — Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Паралельно зі створення прототипів системи, написання технічної документації, стратегій та інших доків виникає доволі багато роботи для агентів, а тому можу трохи поділитися власними лайфхаками по роботі з Claude та Antigravity.
Поки хтось ще досі розмірковує над тим, чи буде становити штучний інтелект загрозу для людства, перша анексія вже відбулася за рахунок токенів. Мимоволі ми стаємо заручниками лімітів, підлаштовуємо свій робочий графік. Усі стикалися із ситуацією, коли не вистачає рохи лімітів, щоб завершити завдання.
Далі два варіанти: придбати кредити або чекати, поки ліміт відновиться. І те, і інше має свою ціну. Поки чекаєш, контекст задачі вивітрюється з голови, і повертатися для повернення до нього потрібно буде витратити певний час. Саме ця втрата темпу була для мене головним болем, а не сам факт обмежень.
Спроба перша: оркестратори агентів
Логічним першим кроком здавалося не боротися з лімітами, а ефективніше використовувати те, що є. Я почав дивитися в бік оркестраторів агентів, які дозволяють запускати кілька агентів, розподіляти між ними задачі й вести їх паралельно. Спробував Maestro і ще кілька схожих рішень.
Ідея хороша, але на практиці я зіткнувся з кількома речами. По-перше, майже все це працює через командний рядок, а через
Знахідка: claude-swap
Тоді я змінив напрямок. Якщо один акаунт має ліміт, можна тримати кілька акаунтів і перемикатися між ними, коли на поточному ресурсі вичерпується. Ідея проста, але робоча, і, як виявилося, її вже реалізували — я натрапив на claude-swap (github.com/realiti4/claude-swap).
claude-swap робить саме те, що потрібно: зберігає кілька акаунтів і дозволяє перемикати активний. Найскладніше в такій задачі коректно працювати з авторизацією, не зламавши при цьому робочий логін. Автори claude-swap це вирішили і зробили добре. Я їм щиро вдячний. Без їхньої роботи я не взявся б за це взагалі. Вони показали, що підхід працює, і зняли найважчу частину задачі.
Чому мені було незручно
Попри це, у щоденному використанні claude-swap мені не підійшов, і причина не в якості, а у форматі. Це інструмент, орієнтований на командний рядок. Кожне перемикання акаунта потрібно робити в терміналі. Коли робиш це раз на день, нормально. Коли по кілька разів на день і щодня, кожна така команда починає дратувати. Мені не хотілося тримати в голові ще один набір команд і перемикатися в консоль щоразу, коли треба змінити акаунт. Хотілося, щоб це було так само просто, як перемкнути розкладку клавіатури.
Тобто питання було не в тому, що claude-swap чогось не вміє, а суто у зручності.
Спроба зробити зручно
Перше рішення, яке напрошувалося, не переписувати нічого, а зробити зверху зручний інтерфейс. Невелика програма, яка висить у системному треї й викликає claude-swap за мене, щоб перемикання стало кліком, а не командою.
Це запрацювало, але результат мене не влаштував. Вийшла обгортка над обгорткою. Зверху мій інтерфейс, під ним claude-swap, під ним ще й Python-рантайм з усіма залежностями. Заради двох кліків у треї в пам’яті висіло кілька процесів і десятки мегабайтів. Функціонально працює, але з інженерного погляду це напівфабрикат. Я просто прикрив проблему ще одним шаром, замість того щоб її розв’язати.
Рішення: переписати на C++
Тоді я вирішив прибрати посередників зовсім. Замість того щоб мій інтерфейс смикав claude-swap, який смикає Python, зробити одну програму, яка робить усе сама. Свідомо хотілося мінімального споживання ресурсів, одного невеликого файлу без рантаймів і залежностей та повного контролю над тим, як воно працює.
Так з’явився chuhAIster (github.com/teraxis/chuhaister). Це маленька програма в системному треї, яка показує ліміти всіх підключених акаунтів одразу і дозволяє перемикати активний акаунт одним кліком. Додавання нового акаунта відбувається через звичайний «Add account» та переспрямування на сторіку авторизації Claude. Далі підтверджуєш вхід на сайті Claude, і акаунт з’являється сам, без копіювання токенів вручну. Дані зберігаються локально в зашифрованому вигляді, що, власне, теж довелося переписати для більшої безпеки.

Замість Python-рантайму з кількома процесами — один нативний файл близько мегабайта, який тримає в пам’яті приблизно вчетверо менше, ніж попередній варіант.
Чи збільшило це ліміти
Авжеж ні. От тут трохи про користь одруження. Виявляється, що одруження не лише збільшує тривалість життя, а й дозволяє трохи позичити токени один в одного. Звісно, ви можете спробувати і друзів переконати дозволити вам підключити їх акаунт.
Змінилося також те, що я перестав тримати ліміт у фокусі уваги. Раніше я підсвідомо стежив за лічильником і закладав у планування ризик того, що доступ ось-ось вичерпається. Тепер я просто працюю, а коли бачу, що на активному акаунті ресурс на межі, одним кліком перемикаюся на інший і продовжую з того самого місця. Немає ні консолі, ні очікування, ні тієї втрати темпу, з якої все починалося. Оскільки потреби в переході на дорожчий тариф ще немає, то 2 акаунтів поки вистачає, щоб закрити усі базові потреби.
Під час роздумів над таким використанням зародилося певне філософське бачення щодо спільного використання токенів у межах певної групи. Уявімо, що є певна група осіб, і кожен має акаунт. Приміром, у вас уже закінчилися ліміти, а у
Це, власне, ще й про ефективність використання ресурсів. Зараз, працюючи у Вищій раді правосуддя, ми пробуємо впроваджувати штучний інтелект. Проте для державного органу це вкрай важко, адже виділити бюджет на підписки нереально. У кращому разі вдасться отримати від донора певну кількість облікових записів і доведеться думати, як їх розподілити між користувачами. Власне, тут і має стати в пригоді механізм швидкого, а ще краще автоматичного, свічінгу.
Про правила
Питання, яке тут закономірно виникає: чи не суперечить це умовам сервісу? Прямої заборони мати кілька власних акаунтів в умовах Anthropic немає. І це логічно: кожну підписку я оплачую окремо й повноцінно. Перемикання між своїми акаунтами, як і між акаунтами подружжя, це не обхід обмежень, а користування тим, за що заплачено. На кожному акаунті я лишаюся в межах ліміту.
Важлива умова тут одна, і вона однозначна — акаунти мають бути справді твоїми або ж ти маєш повне право на їх використання.
Варто бути чесним. Автоматичне перемикання саме заради того, щоб безперервно обходити ліміти — це одночасно сіра зона, бо умови широко забороняють «обхід захисних механізмів».
Наостанок про користь, якої я спершу не планував. Наявність кількох акаунтів може бути способом тримати різні контексти окремо. Робочі проєкти можна вести на одному акаунті, а особисті експерименти на іншому. І тоді ти впевнений, що контексти не змішаються: історія, налаштування й навіть те, що модель могла б запам’ятати між сесіями, лишається в межах свого акаунта.
Створення chuhAIster — це не проривна історія й не претензія на щось велике. Просто конкретна щоденна проблема, яку я розв’язав спершу чужим інструментом, потім обгорткою над ним, а зрештою власною невеликою програмою, яка робить рівно те, що мені треба, і не більше.
chuhAIster відкритий і лежить на GitHub під ліцензією MIT github.com/teraxis/chuhaister. Користуйтеся на власний розсуд і не забувайте самостійно ознайомитися з умовами сервісу.
1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯ робив щось подібне, але не між різними акаунтами, а між claude code, codex , copilot
Головне скласти план з невеликих кусків роботи. Потім запускати крок за кроком. Колі ліміт вичерпався то поточний пункт плану почати наново з іншим агентом.
Ще цікавий момент з тижневими лімітами. В мене є деякі старі пет проєкти , не важливі в принципі , але є бажання зробити рефакторинг. То я запускав крон завдання в суботу і неділю вночі «Якщо тижневий ліміт не вичерпався то роби рефакторинг по плану там». Щоб максимально вибрати ліміти по всіх підписках