Не купуйте дитині ігрову приставку! Бо я вже пошкодував

💡 Усі статті, обговорення, новини — в одному місці. Приєднуйтесь до GameDev спільноти!

Я веду цей блог в першу чергу щоб поспілкуватися з людьми, котрих ніколи не зустріну в реальності. Нажаль, моя остання стаття про дитячу парту зі зміною висоти не підштовхнула людей поговорити. Хоча я й вклав в неї дуже багато часу і сил. Корисна, гляньте якщо буде час.

Тому сьогодні поговоримо про щось набагато більш популярне. Десь два-три роки тому я придбав доньці ігрову приставку. На папері все виглядало просто ідеально. Навіть зараз XBOX Series S коштує десь 15000 грн. Плюс другий джойстик, щоб іноді грати разом. Вживаний варіант можна взяти навіть за 10 000.

Приставка XBOX Series S для дитиниТак виглядає найдешевша приставка XBOX Series S

А чи потрібні дитині усі оті ігри?

Кілька разів натикався на думку, що дитині не треба купувати ніяких гаджетів. Ігри шкідливі для очей і вона ж читати не буде. Моя думка така: дитина все одно буде грати. Якщо гаджетів не буде в неї, проситиме смартфон у однолітків чи випросить у мами. Конкретно в нашому випадку:

• Приставка береже очі. Бо грає вона чітко обмежений час і на телевізорі, який знаходиться в кількох метрах від очей. Альтернатива — телефон і планшет, які донька любить наближати мало чи не до носа.
  • Це ніяк не впливає на читання. Дитина все одно багато читає і нову книжку цінує аж ніяк не менше, ніж нову гру на комп’ютері. А часто й більше. Як купили Віллоу чи Йестердей, то читала навіть замість гри.
  • В сучасному світі не вийде без гаджетів. В мене був однокласник, в якого не було навіть телевізора. І навіть 20 років тому було помітно як сильно він відставав від однолітків. А в ВУЗі, як вирвався з-під опіки батьків, майже одразу отримав «цифрову залежність». Звички не було, то ж увесь час проводив за телевізором і компом, аж поки не відрахували.
    То ж на мій погляд до гаджетів треба привчати поступово.

Про користі комп’ютерних ігор вже багато написано і навіть є купа досліджень. В нашої доньки покращилася реакція і концентрація. Вона краще почала розуміти наслідки власних вчинків. Зацікавилася англійською, щоб розуміти про що говорять персонажі та навчитися читати написи на кнопках.

Джойстик чи клавіатура й мишка?

Однозначно джойстик. Донька повністю опанувала його десь у 5 років. А на клавіатурі й досі не може навіть бігати по WASD. Добре, що джойстики, які ми купили для XBOX просто ідеально працюють і з Windows.

Джойстики до приставки XBOXБілий йшов в комплекті з приставкою Зелений докупили щоб грати разом. Колір донька обирала сама.

Але я все ж стараюся потроху заохочувати дитину і до вивчення клавіатури. Наприклад, вона пише на комп’ютері свою власну книгу.

Чому приставка не підходить для дитини?

Маркетологи часто намагаються продати приставку як ідеальний ігровий девайс для дитини. Зручно, просто, зрозуміло. І не треба колупатися в налаштуваннях.

Десь до п’яти років воно так і було. А потім донька навчилася читати достатньо швидко, щоб встигати за субтитрами. І виявилося, що із трьох десятків її ігор українська локалізація була аж у двох. Розробники Tunic та Adorable Adventures, мій вам респект.

російської донька не знає. Мабуть, опанує коли піде до школи. Але наразі підштовхуємо її в першу чергу до англійської. Офіційні переклади російською є в більшості ігор. Але мені якось не хочеться примушувати дітей грати цією мовою.

На ПК до багатьох популярних тайтлів є хоча б фанатські переклади. Наприклад, з півроку тому донька захопилась світом Гаррі Поттера. Сама дочитала книги до оживлення Волдеморта. Далі стало страшнувато. Зараз грає в Hogwarts Legacy. Поки користувалася приставкою доводилося ставити англійську і не відходячи від неї ні на секунду швиденько перекладати. На ПК є пристойний переклад.

Disney Dreamlight Valley з українським перекладомDisney Dreamlight Valley з фанатським перекладом. Перекладено меню, налаштування, діалоги, інтерфейс. Дитина може грати сама.

Коли дитина стане старшою, вона поступово освоїть англійську і ця проблема зникне. Але знаєте як я зацікавився програмуванням? Я колупався в редакторі Warcraft 3 і намагався створювати власні мапи. Я сам перевстановлював Windows XP, який раніше починав лагати кожні півроку-рік. Я колупався з налаштуваннями, патчами і іншою фігнею.

З самого малечку в мене під рукою завжди був девайс, який дозволяв не тільки грати, а й вчитися чомусь новому. І навіть підштовхував до цього. Якби батьки завжди купували тільки приставку, моє життя точно склалося б зовсім інакше.

Та й взагалі. Як дитина підросте, рано чи пізно їй все одно знадобиться ПК. Хоча б для навчання. Звісно ж, з RTX 5080, бо інакше «Word не тягнутиме» 😉

А хіба ПК не вийде набагато дорожчим?

В короткостроковій перспективі — однозначно. Особливо, якщо купити дешеву XBOX Series S за 10-15 тисяч, а не PS5 за 32 000 грн. Але діти постійно хочуть нових ігор. Тому є кілька нюансів:

• Політики повернення. Steam дозволяє повернути гру, якщо за 2 години дитині вона не сподобається. Зазвичай цього часу цілком достатньо. І десь до половини покупок потім можна не оплачувати.
  • Ціни та знижки. На приставках ігри дорожчі, знижки менші і бувають не так часто. Безкоштовно ігри майже не роздають.
  • Старі тайтли та інді. Багато цікавих дитині ігор просто ніколи не виходили на приставках.
  • Підштовхування до навчання. Якщо нема на чому вчитися, то й бажання ніколи не з’явиться.
  • Не треба новий девайс. Більшість ігор доньки цілком собі працюватимуть навіть на дуже старому залізі. Можна віддати свій старий ноут чи ПК. Або купити довгий HDMI кабель і під’єднувати до телевізора власний комп.

HDMI кабель поруч з ПК
    Коли дитина хоче пограти, просто розкручую цей кабель і втикаю його в телевізор.

• Апгрейд. Приставки роблять поколіннями. Тобто PS5 чи XBOX Series будуть актуальними ще 1-3 роки. А далі вийде нова версія...
    Тривалість життя ПК можна поступово продовжувати з огляду на вартість комплектуючих. Зараз збираємо щось відносно простеньке. А коли пройде криза нестачі пам’яті, зможете дешево докупити оперативки чи розширити диск.
  • Веселка. Комп з яскравою підсвіткою дитині сподобається набагато більше за лаконічний і стриманий дизайн PS5 чи утилітарність XBOX.

Нажаль, з сучасними цінами на пам’ять збірка будь-якого ПК то дуже недешеве задоволення. Але ж подорожчали і приставки. Та й не факт, що ціни впадуть назад. Відеокарти як подорожчали підчас буму майнингу, так і не стали коштувати копійки. Може так само вийде і з пам’яттю. Або подорожчає щось інше.

Ще одне популярне заперечення: «Я не хочу великий системний блок у вітальні». Але зараз то вже не проблема. Є купа симпатичних крихітних корпусів і багато хлопців, які готові недорого запхати в них будь-яке куплене вами залізо.

В що пограти дитині? Ділюся списком улюблених ігор доньки

Діти вони ще як губка. І з радістю гратимуть у все, що потрапить їм на очі. Від примітивних ігор з Макдональдсу чи йогуртів (цікавий маркетинг) до якоїсь монотонної фігні на мобілках. Все, що можуть батьки, це привити хоч якийсь смак до хороших ігор. А для цього треба відповідний гаджет і час на пошуки того, що можна запропонувати дитині.

В моєму дитинстві були Dendi / Subor (клони NES) та якась китайська підробка під SEGA, що постійно перегрівалася і глючила. Приблизно 50% ігор там були на двох. То ми з братом об’єднували свій ігровий час і гралися разом вдвічі довше!

На сучасних приставках тих старих ігор немає. А нових не створили. Вдвох з донькою ми змогли пограти хіба в Split Fiction, It Takes Two, Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Є й інші, але вони вже не такі цікаві.

Давайте розкажу в що саме найчастіше грала донька. Відсортував по кількості проведеного в грі часу і радості, яку бачив на обличчі дитини:

Split Fiction — гра на двох. Дитині сподобалися перші два рівні від Зої та деякі сайд-сторі. Гра не особливо кривава, але далеко не все підходить для її віку. Треба не тільки грати з нею, а ще й підбирати рівні, котрі не зашкодять психіці.

Грали дуже багато. Рівень з драконами проходили точно більше 20-ти разів.

Disney Dreamlight Valley — це дуже популярна гра від Disney. Така собі 3D ферма, де треба розблоковувати нових персонажів Disney та Pixar, товаришувати з ними, вирощувати врожаї, ловити рибу, оздоблювати свій будинок і купувати нові сукні. Гра по суті безкінечна, то ж однозначно окупилася.

Adorable Adventures — гра про кабана в національному парку, який шукає братів і сестер, щоб врятувати маму. Дуже мила і красива, але вимоглива до заліза. Сюжет короткий, на 3-4 години. Але донька вже награла набагато більше.

Alba: A Wildlife Adventure — дуже затишна гра про дівчинку, що рятує заповідник на тропічному острові. Треба фотографувати тварин, допомагати їм та збирати підписи під петицією проти будівництва гігантського готелю на місці національного парку.

Disneyland Adventures — дитина їде в Діснейленд, де зустрічає персонажів Disney та Pixar. Багато пригод, але програти неможливо. Тому підходить навіть для маленької дитини, яка поки тільки опановує джойстика.

Unpacking — затишна гра про переїзд з піксельною графікою і приємною музикою. Треба діставати речі з коробок і розкладати по місцях у кімнаті чи квартирі. Проходила 2 чи 3 рази.

New Super Lucky’s Tale — багато грали в цей платформер про лисеня. Дитині важко проходити самій, то ж часто потребує допомоги. Але все одно провели в цій грі доволі багато часу. Улюблений рівень — з ярмаркою врожаю.

Little Kitty Big City — гра про кішку, що випала з вікна квартири і тепер має залізти назад. Доволі мила і з цікавими персонажами і механіками. Повністю пройшла, але більше не грає, бо не хоче щоб кішка знову залишала дім.

Short Hike — приємна і затишна гра з простенькою графікою, де треба бути пінгвіном, що хоче піднятися на вершину гори. Збираєте пір’їни для польоту, спілкуєтеся з іншими жителями острова. Пройшла 1 раз і грала потім ще.

It Takes Two — гра про двох ляльок, які мають проходити різні локації, щоб розчаклуватися. Сюжет там розрахований на сімейні пари. Але й дитині було цікаво. Любить музикальний рівень і дитячу кімнату іграшок. Звісно ж, показувати можна не все.

Disney Princess: Enchanted Journey — старенька гра, де можна стати зачарованою принцесою, отримати чарівну паличку і допомагати Жасмін, Білосніжці, Аврорі та Аріель. Гра не дуже складна, то ж дитина з радістю її пройшла. Але більше не поверталася.

Cat Cafe Manager — почали грати зовсім нещодавно. Бо там треба розвивати власне кото-кафе. А вона дуже любить гладити котиків. Нажаль, української локалізації немає, то доводиться багато перекладати.

Tangled: The Video Game — гра про Рапунцель, що переказує сюжет мультика. З задоволенням пройшли один раз. Але більше ніколи в неї не поверталися.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge — сучасний варіант популярної серії ігор вже з мого дитинства. Механіки прокачали, графіку покращили, хоч вона й лишилася піксельною. Треба битися, але завдяки піксельній графіці гра не відчувається кривавою. Пройшли до кінця і потім трохи грали ще.

Hogwarts Legacy — гра за мотивами книг про Гаррі Поттера. Дуже гарно відтворено Ґогвордс та світ чаклунів. Сюжет поки непоганий, але ми провели в грі тільки з десяток годин. В процесі.

Tinykin — гра про крихітного чоловічка, зо має збирати «чувачків» у великій квартирі. Багато головоломок, загадок і простих квестів. Награла більше 20-ти годин, але потім переключилася на інші ігри. Самій тут все ж важкувато.

Cars 2 — просто гоночки на двох за відомим мультиком. Не скажу що багато грала, але з десяток годин в ній точно провела.

Toy Story 3 — старенька гра за мотивами відомого мультика. Можна грати вдвох. Провела в ній 10-15 годин.

Tunic — аналог Зельди, але з лисичкою в головній ролі. Купили після New Super Lucky’s Tale, бо тут теж лиска. Побігала по світу 5-8 годин, але для такої маленької дитини гра все ж виявилася занадто складною.

Librarian — у великій бібліотеці треба розставляти книжки по місцях. До кінця не пройшли, але 3-5 годин у цій грі провели.

Summer in Mara — доволі красива гра у фентезійному сеттингу про дівчинку, що піклується про свій острів, плаває на човні і шукає друзів. Награла годин двадцять, але до кінця не дійшла, бо треба було постійно їй перекладати.

Paw Patrol — подобалася поки дивилася ці мультики. Там багато ігор, і всі вони дуже простенькі. Але після мультиків та ігор про щенят дитина була занадто збудженою, то ж поступово ми їх прибрали.

Sherlock Purr 2 — гра про мишеня, якому треба шукати різні предмети. Вони дуже добре заховані, то ж увагу тренували всією сім’єю.

Spyro — гра про маленьку драконку, яка розчакловує інших драконів. Сподобалася, але сама грати в неї не змогла: не вистачило реакції. Тому пройшли не дуже далеко.

І це в список потрапили тільки ігри, що дитині сподобалися. Приблизно половина бібліотеки. Стає трохи лячно рахувати скільки грошей пішло на це все.

Прохання: а розкажіть як в вашій сім’ї відносяться до ігор. Від філософії до чисто технічних рішень. Може я чогось не знаю.

P.S. Якщо стаття стане популярною, можу написати як ми привчили доньку читати, які книги вона любить у свої шість рочків і де їх можна недорого купувати. Або порівняти досвід гри на приставках, ігровому ноутбуці та десктопному ПК.

P.P.S. Ну і як без традиційного рядка? Доброго дня. Я все ще Сергій і все ще намагаюся розвивати туристичний путівник Tip-to-Trip.com.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось16
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я сыну купил xbox слишком рано, как мне кажется.
Я не из тех родителей, кто будет сидеть с секундомером над дитем, высчитывая сколько можно, а сколько нельзя
В какой-то момент заметил, что он начал залипать и характер стал портиться
Не знаю, чем бы закончилось, но мы выехали с Украины, приставку оставили там

В Европе в связи с последними законами, детей ограничивают в начальных классах от интернета и девайсов в целом,в нашей школе даже умные часы, которые позволяют отслеживать ребенка, запрещены
Некоторые могут воспринять это как цензурирование, но по мне это ок, дать детям несколько лет нормальной жизни
Он ходит в первый класс, у него нет телефона, из игр мы либо в шахматы, либо футбол, либо настольный теннис
Первые полгода вспоминал майнкрафт, потом забил и попустило

Думаю это индивидуально, если получается сделать так, чтобы компьютерные игры именно не вредили, а помогали, то ничего плохого нет в этом

Дякую, що поділилися досвідом. Я поки не помічаю щоб в доньки була якась залежність від ігор. Грає по півгодини на день. Але часто забуває за ігри. Особливо, якщо є нова книга чи граємося в настільні ігри або ще щось таке.

Може й праві європейці. Тут і в дорослих на раз-два зʼявляється залежність від гаджетів. Що вже казати про дітей.

tl;dr Не купуйте приставку дитині — на іксбоксі погано з українською локалізацією,

Так це проблема не дітей, а вашої конкретної дитини.

Трішки більше причин. Але я їх вже скільки разів перераховував, що не має сенсу повторюватися.

Щодо дітей: в моєму оточенні більшість дітей 5-8 років не володіють англійською на достатньому рівні, щоб грати в сюжетні ігри. Але я буду радий, якщо Ваша дитина краще володіє англійською.

У вашому світі існують лише українська, російська та англійська. Там, де я живу, мова абсолютної більшості — німецька.

Знову ж таки. Ви з усієї статті та коментарів побачили тільки мову. А там було повно всього.

Головне: ПК підштовхує вчитися. Він не гарантує, що дитина оволодіє якимись корисними навичками. Але дає таку можливість. І мотивує. Ну хоча б освоїти клавіатуру та мишку.

Ну і кілька менш важливих переваг:
1. Більша різноманітність ігор / жанрів
2. Наявність модів
3. Нижча ціна ПК геймингу напротязі всього циклу. Тут субʼєктивно, в кожної сімʼї буде по різному. В нас — так.
4. Більшість дитячих ігор цілком працюватимуть на дуже старому залізі. Замість покупки приставки часто можна купити джойстик і підключити до телевізора свій старий ноут або ПК.
5. Приставки мають дуже посередню ігрову продуктивність. ПК з характеристиками приставки не коштує 3000+ тисячі доларів. Це щось максимум на 4060-5060.
6. Набагато більш комфортний ігровий досвід, бо можна грати і геймпадом, і клавомишею. А часто навіть прибрати з гри елементи, які здаються занадто складними або дуже гріндовими.

Коли я був маленький, всім хотілося приставку. І майже ні в кого її не було. Можливо, це стало причиною купити дитині консоль. Покористувалися. Зрозуміли, що ні XBOX, ні PS5 для нас не мають якихось суттєвих переваг. Але сильно обмежують та мають великі недоліки.

Ця стаття народилася з запитання товариша-ангулярщика, який задумався про перший ігровий девайс для дитини. Я подумав і спитав чи не хотів би він найближчим часом оновити свій робочий комп. І порадив замість покупки PS5 або XBOX просто взяти пару джойстиків і докинути вартість приставки до компа. Вийшло дуже потужне залізо, на якому приємно і грати, і працювати.

Покористувався 3 місяці. Задоволений. Я й подумав, що на DOU можуть бути інші батьки, яким таке рішення може виявитися зручнішим, ніж покупка окремого ігрового девайсу заради 30-40 хвилин гри раз на кілька днів.

Там, де я живу, мова абсолютної більшості — німецька.

Замініть «англійська» на «німецька». Сенс майже не зміниться. Це стаття на українському ресурсі. Для батьків, що вчать дитину в першу чергу українській мові. Для англомовних, російськомовних, німецькомовних та всіх інших дітей вона підходить лише частково.

А якщо говорити про якість ігрового досвіду, то помітна кількість німців грає англійською. Бо так приємніше (є озвучка + більшість ігор так чи інакше в першу чергу робляться під англомовну аудиторію) та можна прокачати іноземну для себе мову. Багато німецьких стрімерів і ютуберів теж говорять англійською. Бо аудиторія просто більша.

Якщо живете в німецькомовному просторі, то треба або одразу вчити дитину німецькій. Або, якщо не виходить, хоча б українській + німецькій. Але тут вже Вам видніше.

Ви з усієї статті та коментарів побачили тільки мову.

Це не я побачив, це ви так написали як основну причину у підрозділі «Чому приставка не підходить для дитини?». Потім уже додумали більше причин заднім числом — це все у тексті.

Це стаття на українському ресурсі.

Так в Україні добра частка дітей знає російську або й має російську за першу мову. Якщо мета статті — повийобуватися, що ви великий українчик, то для початку ви мали би написати статтю каяття, що до 2022 спокійно жили узкоязикой какойразніцей, що демонструють ваші коменти на ДОУ.

До речі, про ДОУ як «український ресурс». ДОУ був російськомовним ресурсом, створеним російськомовними людьми для російськомовних людей (як ви). Пречудово пам’ятаю як уникав ДОУ як органічну частину Рунету аж до другої половини 2010-их, коли від нової редакції почалися хоч якісь зрушення в бік «україномовної меншини».

Ну для батьків дітей, які вчать їх російській, переклади не будуть аргументом. Решта аргументів залишаються валідними. Комусь вони важливі, комусь — ні.

Взагалі, цікаво, що про українську мову в статті аж 3 абзаци. А купа людей так в це вчепилися, ніби мінімум 90%.

Що ж Ви мене так активно в російськомовні записуєте. Ми наче не знайомі :-)

Я все життя спілкувався в першу чергу українською. Якщо співрозмовник говорив російською, переходив на неї. Так само, як з англомовними людьми говорив англійською, а з поляками — кривою польською.

Останнім часом (десь в 2017-2019) просто перестав відвідувати російськомовні ресурси. Навіть не з ідеологічної точки зору. Просто підтягнув англійську і будь-яка потреба в російській відпала сама собою.

Якби DOU залишився російськомовним ресурсом, мене б тут не було. Або заходив би дуже рідко, як до 2022 року. Не писав би статей і залишив би штук 5-6 коментарів, як за увесь час з 2010-2012 року, коли вперше взнав про цей сайт. Років пʼять іноді щось читав навіть без реєстрації.

Раз Ви вже порахували мої коментарі, то скажіть який же їх відсоток написаний російською? Як думаєте, чому так мало?

P.S. От що за любов розмовляючи на будь-яку тему все звести до срачу за мову? Я ж Вам нічого не навʼязую :-)

P.S.

Це стаття на українському ресурсі

Як розшифровується DOU? Для мене ресурс завжди був більш українським, ніж той же Хабр чи VC, чи що там ще було в росіян. Що було Made in Ukraine, те й читали. Але буду радий, якщо поділитеся списком хороших україномовних ресурсів. І мені, і читачам буде корисно.

Це вже не Артему, а просто думка в голос:

Що ж за любов серед українців увесь час зʼясовувати хто більшим українцем був до війни або є зараз? І вишуковувати хто під російськомовною статею написав коментар російською, як я, або хто кометував (а значить, і читав) російськомовні статті, як Артем і майже всі учасники спільноти DOU.

Давайте якось дружніше. Не співпрацюєш з росіянами — молодець. Це їздив туди — ще більший молодець. Не підтримував російські наративи — чудово. Говориш українською — просто супер.

Наприклад, я з повагою ставлюся до всіх знайомих, які після 2022 року свідомо відмовилися від російської мови чи від бізнесу з росіянами. Молодці. Багатьом було важче, ніж мені. Бо я завжди за можливості користувався українською. А їм довелося її вчити.

Як розшифровується DOU?

Developers.Org.Ua — цей старий домен досі скеровує сюди.

буду радий, якщо поділитеся списком хороших україномовних ресурсів.

Ми тут про нашу професію, тож перш за все — replace.org.ua

Я це й мав на увазі. Ua. Тобто український ресурс :-)

За рекомендацію дякую. Гляну, як буду з ПК, бо на моєму крихітному телефоні читати важко.

Так, схоже стаття вже втратила популярність і можна підбивати підсумки:
1. Це найуспішніший мій матеріал на DOU. Більше 12000 переглядів і значно більше сотні коментарів, значна частина з яких були дуже корисними.
2. Клікбейтний заголовок працює. Знайомі, які взагалі не користуються DOU, пересилали мені посилання. Google порекомендував. Хтось впізнав мій стіл. А хтось і не помітив, що вона моя.
3. Інші мої статті здавалися мені кориснішими. Наприклад, про стіл для роботи (dou.ua/forums/topic/54620) або про дитячу парту (dou.ua/forums/topic/60475). Але, схоже, нічого не перевершить маленький холівар.
4. Навіть після кількох відносно популярних статей у різних жанрах я не отримав багато нових підписників.
5. Через кілька місяців, як вичерпаю заплановані теми для обговорення, можна буде написати жартівливу статтю: Як я намагався стати популярним на DOU з аналізом всього написаного.
6. Задається, це перший мій матеріал, що DOU розшарили в соцмережах.
7. Наступну мою статтю (dou.ua/forums/topic/61000) опублікували вже в блогах. Аж дві години я був на головній DOU.
8. З коментарів я дізнався багато нового про айтішників, консолі і (зовсім не очікувано) про те, якою мовою мені говорити з дитиною. Якщо буде настрій похоліварити, колись напишу матеріал чому ми не вчимо дитину російській.

Користуючись нагодою хочу подякувати всім коментаторам за участь. Це був неймовірний тиждень, коли кожні кілька годин можна було комусь відповідати.

Ну для мене Xbox series S вийшов не дуже потрібним, бо ігри дорогі, й інколи лише в 30 кадрів, тому я на ноуті граю ( а він не потужний ). Щодо ціни на ігри — я часто пірачу, та купую лише що подобається... Ну й моїй сім’ї, ігри — це просто дарма витрачений час.

Ну якщо вже є ноут і готові піратити, то це найдешевший спосіб у щось пограти.

Приставки задумані більше для телевізора. Там ті 30 кадрів і посередні текстури не настільки кидаються в очі.

Взагалі, я теж потестивши різні ігрові девайси прийшов до гри на ПК. Не вдалося звикнути до консолей.

Xbox S — це найкраща консоль, яку вигадало людство

Можливо. Як мінімум, за дуже скромну ціну можна грати майже у всі сучасні ігри.

В режимі developerа вона ще й тягне Retroarch і ще декілька хороших емуляторів, що відкриває вікно до попередніх поколінь консолей. Фактично універсальний комбайн з зворотньою сумісністю майже зі всім (тільки покоління PS3/Xbox360 випадає, але і там є окремі ігри, які перевидаються на Series S/X)

Можливо. Я не настільки заглиблений в нюанси консолей. Все ж ПК має набагато більше можливостей.

Кожному своє. В мене довгенько стояла PS5, але я так і не зрозумів її переваг.

В XBOX (конкретно Series S) є дуже зрозуміле УТП: це найдешевший спосіб пограти майже в усі сучасні ігри. Особливо, якщо не готові купувати вживане залізо.

З PS5 починаються нюанси. Вона більш ніж вдвічі дорожча за XBOX. Ігри, в які я граю, теж зазвичай на PS5 дорожчі. Дуже багатьом виявиться вигідніше зібрати собі ПК, на якому і працювати буде можна, і грати з кращою якістю, ніж на PS5.

Раніше консолі давали хоча б більшу зручність, комфорт і стабільність ігрового досвіду. Зараз, особисто покористувавшись двома консолями, ігровим ноутом і ПК, я цього не помітив.

Кожному своє, але для мене переваги ПК значно важливіші, ніж «диванний досвід» та «можливість відділити роботу від ігор», які пропонують консолі.

Як там любить ГПТ писати: «А знаєш що я ще подумав...»
Я подумав наступне — коли ти дитині даєш приставку, ти даєш їй тільки забаву, коли дитину привчаєш до комп’ютера ти даєш їй вхід в світ з зовсім іншими можливостями.
Мій малий тільки привчається до комп’ютера, йому 5 років, я з цим не поспішаю. Але щоб гратися за компом хочеш не хочеш а треба знати абетку, відкрити якийсь файлік, може поковирятися з ними, встановивши мод чи щось подібне. Вивчити ази по типу «Ctr+C» і т.п.
Це все не так само як гратися з пульта.

Дякую. Ви дуже гарно зчитали одну з головних ідей моєї статті, хоч я й не приділяв їй багато часу.

можна зробити так, думаю найрозумнішим вибором
купити ПК
спочатку витратити на його 10 тисяч гривень наприклад купити будь-який б/в комп, далі може через 5 місяців — покращити його на 5 тисяч, пройшло 5 місяців знову на 5 тисяч і так далі, до повноцінного ігрового пк
а щодо ігор, та навіть рх 580 і будь-який інтел i3 тягне багато ігор, наприклад кс 2 в 100-120 фпс, дота 70-90 фпс
і ще, не забороняйте дітям грати в ігри, які вони хочуть, просто невелика порада

В короткостроковій перспективі — однозначно.

так, згоден
так що якщо дитина хоче комп’ютер, спочатку з ним треба обговорити чи хоче вона його, чи не
треба сказати йому те, що ним треба користуватися, не просто 2 дні погравши і кинув

Дякую, що поділилися досвідом. Особисто я зібрав ПК до подорожчання комплектуючих. Не знаю як вчинив би зараз.

Зараз хєр за нормальні гроші комп’ютер зробиш
16 гб ram ddr4 7 тисяч гривень)

Так і є. Але й приставки подорожчали і обіцяють більш активно монетизувати користувачів. Воно й логічно: куди ще їм діватися?

купити ПК

Тут головне брати саме ПК а не ноут. Особисто я намагаюсь робити апгрейти стрибками — мама+проц+оперетивка, через два три роки відяха. Десь меж ними купити БЖ.
Ну і знов таки хто в що грається. Є люди котрі граються в нові ААА ігри, в мене 80% ігор це старі або стратегії, або старі стратегії :)

А поділіться досвідом апгрейду, якщо не лінь. Бо я от до подорожчань зібрав дуже хорошу систему 9950х + 5080 + 32ГБ.

І я не уявляю що там можна буде залишити через умовні 10 років, коли настане потреба оновлюватися:
1. Материнська плата — придумають новий сокет
2. Процесор — навряд чи на АМ5 вийде щось в рази потужніше.
3. Відеокарта — буде обмежена іншими комплектуючими
4. Оперативка — ну може треба буде ще 32 докинути
5. Система охолодження — просто відпрацює свій ресурс
6. Блок живлення — навіть якщо буде живий, його страшнувато буде використовувати для нової збірки. Та й коштують вони не дуже дорого
7. Корпус — може й буде актуальним. Але за 10 років «зачовгається» і все одно куплю новий.
8. Диск — ну хіба поставити більшого обʼєму.

От і виходить, що я життя своєї системи бачу як поступову деградацію. Зараз це ТОП. Через 5 років середнячок. А коли через 10 років продуктивності стане не вистачати, простіше буде віддати / продати у вигляді збірки, ніж там щось покращити.

У мене в первісній збірці 2021 року було 512 Гб Samsung SSD на системний диск, замінив у минулому році до подорожчань 1 Tb NVMe.

Ну це мінорний апгрейд. Хоча теж дуже корисний.

1. Материнська плата — придумають новий сокет
2. Процесор — навряд чи на АМ5 вийде щось в рази потужніше.
4. Оперативка — ну може треба буде ще 32 докинути

Це все купується одним махом. І воно все одне до одного підбирається. Слоти під відеокарту такі самі як і десять років тому, тільки зростає пропускна здібність. Можна поставити круту карту в стару материнку і навпаки.

Фізично роз’єм PCI Express x16 залишається незмінним за формою та сумісністю вже понад 15 років (ви можете вставити стару карту в нову плату чи навпаки). Змінюються лише версії протоколу (PCIe 3.0, 4.0, 5.0), які подвоюють пропускну здатність на лінію, зберігаючи при цьому повну зворотну сумісність.

Всі інше коштує відносно не дорого і можна докупити по потребі.

Зараз це ТОП. Через 5 років середнячок. А коли через 10 років продуктивності стане не вистачати, простіше буде віддати / продати у вигляді збірки, ніж там щось покращити.

Є гроші і бажання — робите апгрейти, немає — завжди є чим зайнятися з тим що вже є.

Дякую. Тобто по суті при великому апгрейді ми міняємо або карту, або майже все інше? І так виграємо кілька додаткових років актуальності ПК.

Ну в цьому є логіка. Хоча й не впевнений чи не вигідніше буде продати систему цілком і збирати нове.

Ну і час від часу робимо мінорні, памʼяті там докупити чи диск, якщо впадуть ціни.

Дякую. Тобто по суті при великому апгрейді ми міняємо або карту, або майже все інше? І так виграємо кілька додаткових років актуальності ПК.

Ну карта коштує більше, а часто більше в два-три рази ніж проц+мамка+оперативка разом, принаймні до подорожчання. Зараз за цінами не слідкую. Тому в цьому є сенс.

кілька додаткових років актуальності ПК

Та не так він швидко застаріває як здається. Особливо якщо не переходити на 2к і вище монітори. Ну а якщо любите 2к+ зображення і все на ультрах с трасіровкою — ну тут да, тут тільки актуальні флагмани тримати :)
А в те в що грає Ваша дитина можна грати на залізі 10+ років давнини і різниці не побачите. Окрім Хогвартса.

В мене взагалі 4к екран. Але не маю нічого проти гри у full HD на ньому.

У мене доволі дивний підхід до заліза. Я намагаюся купувати якісні дорогі речі. Тоді перші кілька років маю флагман, потім потужну техніку, потім середнячка. Десь через 10 років техніка перестає задовольняти вимогам до неї. Тоді починаю думати про заміну.

Наприклад, до ПК був Dell XPS 15 з шикарним 4К екраном. Це досі хороший ноутбук, яким приємно користуватися. Знайомі за цей час змінили 2-3 більш дешеві ноути. Ніколи не мали реально крутої техніки. І витратили не менше за мене.

Сергію, будь ласка, більше не пишіть подібні матеріали в розділ GameDev. А редакції DOU варто серйозно переглянути, що вона публікує під виглядом матеріалів про ігрову індустрію. Це рівень сімейного допису у Facebook, розтягнутого на статтю та прикрашеного клікбейтним заголовком.

Заголовок стверджує: «Не купуйте дитині ігрову приставку! Бо я вже пошкодував». Сам текст при цьому описує доволі вдалий досвід використання Xbox: дитина грала роками, опанувала контролер, покращила реакцію, зацікавилася англійською, отримала десятки ігор, а батько грав разом із нею. Єдиною реальною проблемою виявилася відсутність української локалізації в частині ігор та бажання автора дати дитині універсальний комп’ютер. Це аргумент на користь ПК у конкретній родині, а не причина закликати всіх батьків відмовлятися від консолей.

Далі починається набір дивних узагальнень.

«На приставках ігри дорожчі, знижки менші й бувають не так часто». Порівнювати цифрові магазини без конкретних цін, регіонів, Game Pass, підписок, фізичних копій, вторинного ринку та сімейного використання бібліотеки просто беззмістовно. На Xbox регулярно проходять великі розпродажі, а Game Pass узагалі є одним із головних аргументів на користь консолі для родини, яка хоче спробувати багато ігор без купівлі кожної окремо. У статті цей очевидний фактор чомусь майже зникає.

«Безкоштовно ігри майже не роздають». Консольний ринок давно працює через підписки, каталоги, Free Play Days, щомісячні добірки й безкоштовні free-to-play ігри. Можна сперечатися про вигідність конкретних сервісів, але формулювання автора створює враження, що він аналізує ринок за спогадами десятирічної давнини.

«На сучасних приставках тих старих ігор немає. А нових не створили». Це просто неправда. На консолях є сотні локальних кооперативних ігор: LEGO, Overcooked, Moving Out, Minecraft Dungeons, Rayman Legends, Sackboy, Unravel Two, Cuphead, Human: Fall Flat, Trine, Cat Quest, Sonic, різні частини Mario на Switch та багато інших. Автор знайшов три гри й зробив висновок про весь ринок. Це характеризує якість пошуку автора, а не стан індустрії.

«PS5 чи Xbox Series будуть актуальними ще 1–3 роки, а далі вийде нова версія». Вихід наступного покоління не перетворює поточну консоль на гарбуз. Консолі роками отримують ігри після запуску наступників, а зворотна сумісність і кросген давно стали нормальними частинами платформної стратегії. Для дитини Series S через кілька років залишиться таким самим пристроєм, який запускає вже придбану бібліотеку. Автор подає покоління консолей так, наче після презентації нового Xbox старий перестане вмикатися.

Порівняння вартості теж побудоване зручно для заздалегідь обраного висновку. Series S за 10–15 тисяч порівнюється з ПК, до якого автор пропонує віддати старі компоненти, використати власний комп’ютер, протягнути HDMI або поступово щось докуповувати. Тобто з одного боку рахується повна ціна готового пристрою, а з іншого використовуються вже наявні в родині активи. За такою методикою можна довести вигідність будь-чого.

Проблема української локалізації справді важлива. Тільки вона стосується видавців, бюджетів локалізації, цільових ринків і конкретних версій ігор. Консольна архітектура тут узагалі ні до чого. Фанатський переклад на ПК можливий завдяки відкритішому доступу до файлів та модифікацій. Це реальна перевага ПК, яку можна було нормально пояснити без побудови всієї статті навколо тези «приставка не підходить дитині».

Окремо дивує аргумент про навчання. Автор колись редагував карти Warcraft III, перевстановлював Windows XP і через це зацікавився програмуванням. Чудова особиста історія. З неї не випливає, що кожна дитина з ПК почне програмувати або що консоль обмежить її розвиток. Комп’ютер стає навчальним інструментом, коли дорослі показують дитині редактори, творчі програми, Scratch, Blender, Roblox Studio, Minecraft Education чи інші середовища. Сам факт наявності системного блока нічого автоматично не запускає.

До технічної частини матеріалу теж є питання. Автор не аналізує продуктивність Series S, архітектуру платформи, термін підтримки, реальну вартість володіння, батьківський контроль, стабільність системи, енергоспоживання, ремонтопридатність, підписки чи різницю між закритою та відкритою екосистемами. Зате згадує RGB-підсвітку як перевагу ПК та маленькі корпуси, в які якісь «хлопці недорого запхають будь-яке залізо». Це вже навіть не аматорська аналітика, а набір побутових асоціацій.

Найіронічніше, що наведений у статті досвід доводить користь консолі для маленької дитини. Вона отримала простий інтерфейс, стабільний пристрій, контролер, гру на великому екрані, обмежений час використання та спільні сесії з батьком. Коли потреби дитини змінилися, родина перейшла на ПК. Це нормальна еволюція сценарію використання, а не провал покупки.

З такого матеріалу можна було зробити чесну статтю: «Чому після кількох років з Xbox ми перейшли на ПК» або «Якого пристрою бракує українрмовній дитині». Натомість редакція обрала заголовок у стилі жовтої преси 90-х, а особистий досвід однієї сім’ї подала як універсальну пораду.

DOU, у вас є окремий розділ про GameDev. Його читають розробники, видавці, маркетологи, технічні спеціалісти та люди, які справді працюють із консолями. Публікація настільки поверхневого матеріалу без редакторської перевірки знецінює весь розділ. Особистий блог має право на існування. Профільне медіа повинно хоча б відрізняти особисту історію від аналізу індустрії.

публікує під виглядом матеріалів про ігрову індустрію

Я чесно не знаю, як людям пояснити, що це користувацький топік на форумі. Це не стаття, не блог, не аналітика. Топік. На форумі. У людини з’явилася думка і вона захотіла її обговорити зі спільнотою на форумі.

Профільне медіа

І знову нагадую, що DOU — не медіа. Це спільнота. Так, з розділом редакційних статей, блогів, аналітикою тощо. Але і з форумом. Який є однією з головних складових DOU. Тут люди обговорюють дуже різні речі. Наприклад, який комп’ютерний стіл обрати. Чи кидають клич про пошук текстур вишиванки. Скаржаться, що компанія їм не виплатила зарплату. Шукають тестерів для свого пет-проєкту.

Дивно забороняти їм це під виглядом, що їм допис недостатньо грунтовний, глибокий чи ще щось.

Щиро дякую за підтримку. Ви відповіли значно краще за мене.

Автор недоволен приставкой по-большей части из-за отсутствия локализации на украинский язык. Это фейсбушный пост, а не GameDev пост. Технического ничего тут нет, не описан процесс взаимодействия ребенка с приставкой, то есть какой UX.
Но раз автор поднял языковой вопрос, то я тогда спрашиваю почему он не на фронте либо он по инвалидности списан? Его и его дочь защищают в том числе русскоязычные ребята. Душка не хватило?

Доброго дня. Ваша критика цілком доречна. Особливо, про заголовок. Я писав кілька матеріалів на DOU. І помітив, що без клікбейту їх майже не читають.

Ця стаття ніколи не задумувалася як технічна чи для експертів. Просто за останній час покористувався XBOX, PS5 та зібрав саме ігровий ПК. Захотілося поділитися враженнями з людьми, які теж можливо, обирають щось для дитини серед цих трьох варіантів.

Сергію, будь ласка, більше не пишіть подібні матеріали в розділ GameDev.

Я й не просив публікувати цей матеріал в розділ геймдеву. То редакція DOU так вирішила. Я просто написав топік з воасною історією. На DOU багато і більш поверхневих новин.

Але якщо проаналізувати ваш коментар, він такий же поверхневий, як і моя стаття. Можливо, ви не навмисне, але майже всюди перекрутили мою думку. А може то я написав не дуже зрозуміло.

Єдиною реальною проблемою виявилася відсутність української локалізації в частині ігор та бажання автора дати дитині універсальний комп’ютер.

Єдиною реальною проблемою виявилося, що після збірки ПК консоль майже не вмикалася. Бо конкретно в нашому випадку вона йому поступається по всім статтям.

Порівнювати цифрові магазини без конкретних цін, регіонів, Game Pass, підписок, фізичних копій, вторинного ринку та сімейного використання бібліотеки просто беззмістовно. На Xbox регулярно проходять великі розпродажі

З XBOX по цінам взагалі важко щось говорити. Там же немає нашого регіону. Увесь час «стрибки по граблям»: Аргентина, Туреччина, Японія, ще якісь країни.

Коли ми купуємо чергову гру, я зазвичай дивлюся де вона коштує дешевше. З моменту покупки приставки придбано кілька десятків ігор, як для дитини, так і для мене. Мені було цікаво, то ж я перевіряв ціну на PlayStation, XBOX в регіоні, де був на той момент і на ПК.

На PS майже завжди було дорожче. На XBOX один чи два рази трохи дешевше. Зазвичай теж дорожче. Може, якщо стрибати по регіонам, вишуковуючи найнижчу ціну, це траплялося б частіше.

Це стало однією з причин чому я зібрав трохи більш дорогий ПК, ніж планував. На іграх з часом відбивається.

Game Pass узагалі є одним із головних аргументів на користь консолі для родини, яка хоче спробувати багато ігор без купівлі кожної окремо

Щодо підписок, я не експерт. Ми кілька разів купували їх для онлайну, але так і не зрозуміли приколу. Так, є доступ до десятків якихось ігор. Але майже все: дуже старі ігри, які й так коштують копійки. Нічого, що захотілося б придбати і грати далі.

Взагалі, підписка здалася скоріше шкідливою річчю. Ні в мене, ні в дитини нема безкінечного часу, щоб грати у все підряд. Ігор створено так багато, що не встигаємо пройти навіть найкраще. А тут дають купу якоїсь фігні. Думаю, в дорожчих підписках будуть кращі ігри. То може вони й корисніші.

Висновок: ми хочемо спробувати багато конкретних ігор, які потенційно вважаємо хорошими. А не просто ритимя в сотнях яких-небудь ігор в надії знайти щось нормальне.

Та й GamePass наче як є і на ПК. Тому це такий собі аргумент.

«Безкоштовно ігри майже не роздають». Консольний ринок давно працює через підписки, каталоги, Free Play Days, щомісячні добірки й безкоштовні free-to-play ігри. Можна сперечатися про вигідність конкретних сервісів, але формулювання автора створює враження, що він аналізує ринок за спогадами десятирічної давнини.

Кожному своє. Про підписку вже відповів. Free Play Days наче є й на ПК, але це ж фігня. В розрізі дитини з обмеженим ігровим часом — як безкоштовна демка конкретної гри.

В Стімі такий Free Play Day постійно і для будь-якої гри. Там правило, що покупку можна повернути, якщо гра не сподобалася в перші 2 години.

free-to-play тут кожному своє, але в розрізі саме дитячих ігор free-to-play то зазвичай дике казино з лутбоксами, донатом та іншими подібними механіками. Воно й дорослим гарно на психіку давить. Що вже казати про дитину.

Ну або нам не траплялися хороші дитячі free-to-play.

На консолях є сотні локальних кооперативних ігор: LEGO, Overcooked, Moving Out, Minecraft Dungeons, Rayman Legends, Sackboy, Unravel Two, Cuphead, Human: Fall Flat, Trine, Cat Quest, Sonic, різні частини Mario на Switch та багато інших. Автор знайшов три гри й зробив висновок про весь ринок. Це характеризує якість пошуку автора, а не стан індустрії.

Про приставки Nintendo я нічого не писав. То окремий ігровий девайс, якого в нас ніколи не було. Поки не впевнений чи треба купувати його тільки заради Маріо та Зельди.

Щодо інших перерахованих Вами ігор. Я говорив про купу ігор на двох, в які раніше можна було пограти ТІЛЬКИ на консолі. Ви перерахували просто ігри на двох, левова частка яких є на ПК.

Більшу частину цих тайтлів ми, доречі, пробували. Просто вони не підійшли дитині. Зазвичай через те, що занадто складні, динамічні або просто не цікаві на фоні еталонного для неї Split Fiction.

«PS5 чи Xbox Series будуть актуальними ще 1–3 роки, а далі вийде нова версія». Вихід наступного покоління не перетворює поточну консоль на гарбуз. Консолі роками отримують ігри після запуску наступників, а зворотна сумісність і кросген давно стали нормальними частинами платформної стратегії. Для дитини Series S через кілька років залишиться таким самим пристроєм, який запускає вже придбану бібліотеку. Автор подає покоління консолей так, наче після презентації нового Xbox старий перестане вмикатися.

Згоден. Це просто була відповідь на популярний аргумент консольщиків про «купив консоль і 5 років граю у всі новинки, а ПК треба постійно оновлювати». На практиці при покупці консолі сьогодні — не 5 і не у всі. Але консоль все одно норм пристрій.

Мабуть, мені не вдалося гарно сформулювати думку.

Порівняння вартості теж побудоване зручно для заздалегідь обраного висновку. Series S за 10–15 тисяч порівнюється з ПК, до якого автор пропонує віддати старі компоненти, використати власний комп’ютер, протягнути HDMI або поступово щось докуповувати. Тобто з одного боку рахується повна ціна готового пристрою, а з іншого використовуються вже наявні в родині активи. За такою методикою можна довести вигідність будь-чого.

Не памʼятаю чи писав саме в цій статті, чи в чернетках до іншої. Але XBOX Series S на мій погляд то ультимативне ігрове рішення. За таку ціну її не обігнати нічим. Особливо, якщо граєте не багато.

Інше питання, що і продуктивність там буде скромною. І її ніяк не апгрейднути. Тому конкретно айтішникам можна подумати і про інші варіанти. Можливо, вони виявляться вигіднішими. А може й ні.

Консольна архітектура тут узагалі ні до чого

Ну як же ні до чого, якщо ні XBOX, ні PS5, ні Nintendo спеціально не дають доступу до файлів ігор?

Окремо дивує аргумент про навчання. Автор колись редагував карти Warcraft III, перевстановлював Windows XP і через це зацікавився програмуванням. Чудова особиста історія. З неї не випливає, що кожна дитина з ПК почне програмувати або що консоль обмежить її розвиток. Комп’ютер стає навчальним інструментом, коли дорослі показують дитині редактори, творчі програми, Scratch, Blender, Roblox Studio, Minecraft Education чи інші середовища. Сам факт наявності системного блока нічого автоматично не запускає.

Якщо коротко: мене теж ніхто не підштовхував опановувати ПК. Але в мене була така можливість і я нею скористався.

А якби була тільки приставка, то не було б і можливості чомусь навчитися. Тільки б грав.

Ніхто не гарантує, що дитина опанує ПК. Але вірогідність значно вища за нуль.

До технічної частини матеріалу теж є питання. Автор не аналізує продуктивність Series S, архітектуру платформи, термін підтримки, реальну вартість володіння, батьківський контроль, стабільність системи, енергоспоживання, ремонтопридатність, підписки чи різницю між закритою та відкритою екосистемами. Зате згадує RGB-підсвітку як перевагу ПК та маленькі корпуси, в які якісь «хлопці недорого запхають будь-яке залізо». Це вже навіть не аматорська аналітика, а набір побутових асоціацій.

Ну це ж не огляд на Series S чи PS5. Це враження від користування, де я намагався поділитися неочевидними моментами.

Про підсвітку. Я її терпіти не можу. Але дитині на моєму ПК дуже сподобалося.

Про хлопців, які запхають залізо — то відсилка до роликів по збірці ПК. Я мав на увазі, що ПК теж може виглядати акуратно і стильно навіть у вітальні.

Зараз на YouTube модно збирати ПК замість приставки і ставити туди консольний інтерфейс. Повно людей, які цим займаються.

Найіронічніше, що наведений у статті досвід доводить користь консолі для маленької дитини.

Так я й не писав, що консоль не корисна для дитини. Ви, мабуть, відреагували на трохи клікбейтний заголовок і всю статтю прочитали через призму нього.

Моя думка: консоль краще, ніж нічого. Але ПК значно краще за консоль. Саме в нашій ситуації. Яка не є якоюсь унікальною.

Якби 3 роки тому в мене був би цей досвід, я б не купував консоль, а одразу зібрав би ПК і купив би пару джойстиків.

Зекономив би і на вартості непотрібної нам консолі, і на вартості ігор. А може ще й на комплектуючих, які постійно дорожчають. Але тут не впевнений.

особистий досвід однієї сім’ї подала як універсальну пораду

Та наче як стаття написана в максимально особистому стилі. Де я ділюся досвідом саме нашої сімʼї.

Якщо в Вас інша ситуація, то й краще рішення для Вас буде іншим.

P.S. Не дивлячись на те, що ви розгромили мою статтю від початку й до кінця, Ваш коментар був одним з найкорисніших у треді. Було цікаво почитати аргументовану думку.

Щось я розійшовся і замість короткої відповіді накатав ціле простирадло. Треба було відповісти так:

Коли я писав свою статтю, був впевнений, що в Україні повно батьків з дітьми 4-8 років, які обирають дитині перший в її житті ігровий девайс. А про консолі знають тільки те, що кричать у рекламі. Саме для них і писався цей топік. Не для розробників. Не для холівару: консоль чи ПК. Просто щоб поділитися досвідом і набитими шишками.

Навіть якщо моя думка і аргументи нікого не переконають, користь може бути хоча б від добірки ігор у статті. Або від 100+ коментарів, де інші батьки (в тому числі й затяті консольщики) діляться власним досвідом та улюбленими іграми.

Щодо заголовку. Він не для аудиторії DOU. Він для Google Discover. Бо без такого заголовку стаття туди зазвичай не потрапляє. І я не отримаю дискусій, заради яких її й писав.

P.S. Страшно подумати що мені понаписують, коли перед днем народження я попрошу допомогти підібрати ергономічне крісло. Там же взагалі нічого корисного в топіку не буде. А я ж попрошу... Бо дійсно потрібна допомога.

P.S. Страшно подумати що мені понаписують

Це ДОУ, тут навіть якщо написати «миру — мир» і то набіжить пару попаяних та незгодних.

Та норм. Відсоток диваків тут порівняно невеликий. В інтернеті і не з таким стикався. То я намагаюся жартувати. Але в мене дуже специфічний гумор.

компьютер краще,бо на ньому можна все робити а на приставці крім ігор нічого,та також за 15 тисяч можна купити пк який потянє й бімку й май саммер кар на вискоких налаштуваннях,а на консолі за 15 тисяч обох може навіть не бути а якщо ні то максимум на середніх та майже високих налаштуваннях.

Який же я старий. Зовсім перестав розуміти сучасний сленг :-)

Хоч я й фанат ПК геймінгу, але не дуже уявляю ПК за 15к в 2026 році. Хіба брати щось з рук...

Навіть познайомитися з такою кількістю ігор важко, я вже мовчу про те, щоб спробувати велику кількість інших іграшок і серед них обрати стільки улюблених, а дитина ще й примудряється якось приділяти увагу читанню.

Або ви обидва на кокаіні і спите по 1 годині на добу, або багато з написаного як мінімум перебільшення.

Вам видніше. Але порахуйте скільки за рік набігає часу, якщо грати по годині-дві-три на тиждень :-) А за 2-3 роки?

Там же не сучасні ААА на сотні годин. В більшість перелічених ігор донька грала не більше 5-7 годин.

Вцілому моя повага, як батька малого 6 років, який скоро вже йде до школи. З описаного в коментарях та статті доволі вражає скільки дитина вже може і особливо скільки вже самостійно прочитала. Ми наче теж привили любов та повагу до книжок, але при тому що малий читати вміє (хоч точно гірше аніж ваша мала), але поки ця любов у форматі щось порозглядати, або регулярно припахати когось з дорослих щось почитати.

Якщо наважитеся на нінтендо свіч, то можу порадити на двох Luigi’s mansion 3, Mario Odyssey, Super Mario Kart (8/World), Super Mario Bros Wonder, Super Mario 3d World.

А на компі поки граємо лише в Minecraft Dungeons та Zombie Vikings. (але то мабуть надто хлоп’яче)

Не парьтеся, ваша дитина теж чудова. Якщо любить слухати хорошу книгу замість яскравого мультика — вже великий молодець. Я доньці теж багато читаю. В основному англомовні книги, які ніколи не друкувалися українською. Доводиться перекладати на льоту, але донька в захваті.

Якщо чесно, я не вважаю любов до читання чимось дуже важливим. Так, сам багато читаю. І донька також. Але культ книги ніколи не будував — це просто формат передачі інформації. Як фільм, відеогра, пісня або вірш. Навіть ролик на Ютубі може бути кращим за левову частку масової літератури.

Я намагаюся в першу чергу навчити дитину відрізняти хороший художній твір від поганого. А в якому він форматі, то вже діло десяте. На світі повно як хороших, так і поганих книг. А зараз — так взагалі. Багато книг просто генеруються ШІ. І автори навіть не в курсі що в них написано.

Нажаль, це завдання набагато складніше. Але наче як теж є прогрес.

А що таке повага до книжок? Щоб не рвав?

Повага до книжок, так, це зацікавленість ними, вміння акуратно гортати, не рвати чи якось ще псувати спеціально. В мене є трохи особистий «культ книги», то ж не міг його йому не передати.

Іноді ним обираються книги, іноді мультики, іноді фізичні ігри, конструктори, набори для творчості, настільки, ітп.

Щодо хороший-поганий твір не скажу що прям намагаюся зараз вчити їх розрізняти, скоріше напрацьовуємо базову масу знань, на яких потім можна буде це робити, в пояснюємо що відбулося якщо це не зрозуміло. Звичайно підсовую та купую те що мені подобається, але малий теж часто чимось починає цікавитися, то ми зміщуємося в той бік, навіть якщо він мені не подобається, як ото іграшки GooJitZu та серіал про них. Але є і табу типу Маші і ведмеді і такого іншого, але з детальним поясненням чому ні.

Тоді я привчаю дитину до поваги до всіх речей. Від книжок до іграшок чи гаджетів.

Дякую за те, що не полінувалися поділитися досвідом. Мені це було корисно.

Повага до книжок, так, це зацікавленість ними, вміння акуратно гортати, не рвати чи якось ще псувати спеціально.

Перепрошую за офтоп. Але давно помітив, що є дві школи думки. Одна виступає з таким підходом, як у вас, а інша навпаки — треба в книжці підкреслювати, виділяти все, що хочеться і вважається цікавим, лишати нотатки на сторінках, загортати ті місця, які здалися важливими тощо.

Не знаю, хто правий, але другий варіант має невеличкий шанс залишити в історії якусь велику теорему (іф ю ноу ват ай мін)

Я десь посередині між цими двома точками зору. Не змушую фанатично берегти книги, але й не дозволяю їх спеціально псувати чи рвати. Як правильно — і сам не знаю.

Мабуть, записи власних думок на полях то скоріше корисна річ. Хоча б з точки зору ностальгії. Через 5 років перечитуєш і посміхаєшся.

Це непоганий підхід. Коли є щось толкове записати, чи просто якось залишити свій настрій кількома словами чи малюнком. Але не всі з нас творчі люди. 😄

А от прям все цікаве/важливе виділяти, то в більшості випадків, як на мене занадто, якщо нема цілі деконструювати книгу та думки автора на цеглинки. Хтось мабуть і від такого отримує задоволення, а я з книгами відпочиваю.

Просто в моєму дитинстві в мене було дуже мало власних книжок. Більша частина то або бібліотечні, або шкільні підручники. Хороших книг було мало, їх зачитували всією сімʼєю. Того й берегли.

Зараз ситуація інша. Цілком можна записати на полях власну думку. Чи виділити щось особливо цікаве або корисне. Перечитувати якщо й буду, то тільки найкращі книги.

Але читаю переважно в електронному вигляді. Тому тема для мене не така вже й актуальна.

На папері купуємо багато книг хіба для доньки. Її вчимо не псувати будь-які речі. В тому числі й книги. Не роблячи з них культу.

Хтось мабуть і від такого отримує задоволення, а я з книгами відпочиваю.

Ну, тут ще мабуть від самої книги залежить. Бо якщо читати якогось, сорі за пафос, Сенеку, то можна щось підкреслювати, потім повертатися, обмірковувати якісь думки. А якщо Гібсона — то нашо там шось підкреслювати, просто насолоджуйся історією)

Може й так :-) В мене немає до кінця сформованої думки з цієї теми.

Якщо поставити емулятор для приставки на ПК, підключити два джойстики то можна грати в ті самі ігри яких вже не дістати

Саме так. Пробували з братом — було весело. Дитині чомусь не сподобалися ті старі ігри. Може й правильно. На фоні нових вони вже зовсім не такі цікаві.

Ну я оцінюю ігри виключно по геймплею і якось візуальна сторона ну взагалі мимо мене проходить від слова зовсім Я навіть досі не можу зрозуміти чим відрізняється 4к від FullHD — от реально не бачу різниці не кажучи вже про якість навпроти типу трасування — я не знаю що це бо цього не бачу Мозок не вловлює

Тому граю у старе і старі ігри сприймаються так само як сприймались колись на CRT моніторах у прокурених клубах

Мабуть дуже залежить від сприйняття візуалу У деяких воно топорне як у мене, зато не дай боже в грі буде якийсь непродуманий момент Рознесу її в прах :-)

В мене був Full HD екран, а потім якісний 4К екран. То різницю дуже помітно. Особливо, в якості шрифтів. А я багато працюю з текстом.

Щодо ігор: якщо виставити на 4к екрані Full HD роздільну здатність, то ігри будуть помітно розмитими. Особливо кидається в очі це на елементах інтерфейсу та шрифтах.

Другий мінус — погано працює Alt Tab. Коли граєш в 4к, той же браузер може зʼявлятися прямо поверх вікна гри. Розташування вікон та іконок не злітає.

Особисто мені важче грати в Full HD на телевізорі. В мене дуже поганий зір. Довго не можу вчитуватися у й так розмиті шрифти, дрібні або не чіткі. Не знаю чи зручніше було б на 4К телевізорі тієї ж діагоналі, чи ні. Ніколи не тестував.

Як дитина кажу що рішення круте прийняв, бо якщо обмежувати свою дитину від її інтересів вона буде не з великою повагою до вас ставитися

Дякую. А ще до забороненого більше тягне. Краще дозволяти хоча б те, що не зашкодить.

я не батько звичайно, але прослідковується у вас направлення, що з приставки вагомим плюсом є тільки вміння керувати геймпадом у вашої дитини. тоді я б порадив все ж назбирати, можливо на б/в збірку від власника, або якщо бажаєте нове — готову збірку від компаній типу як Artline. siries s це можна сказати рівень бюджетної збірки, цілком вистачить Ryzen 3600 на базі Am4, GTX 1650/60 super, 12-16 gb ddr4. вийде це звичайно зараз з нинішніми цінами десь х2 від того ж Series S, але якщо врахувати економію на покупках ігор на великих знижках в стім (деколи і в гог), то в перспективі у декілька років, ця різниця девайса може навіть і окупиться.

коли пк буде — можна його налаштувати, щоб при включенні той же стім відкривався в режимі big picture, щоб зайвий раз не мусолити очі віндою, тоді буде console experience. про геймпад від боксів говорити нічого не буду, бо він і так підключається і працює з віндою з коробки.
якщо прям дуже цікаво поекспериментувати, можна спробувати поставити steamOS, але я не певен що всі укр локи ставляться на лінукс дистрибутив.

за локи, як ви і сказали, за останні роки, користувачі активно роблять фанатські локалізації, а їх встановлення упростилось до двух кліків, завдяки тому ж LBKlauncher. тому цей великий аспект вирішується просто, якщо на бажані ігри вже зробили переклад наші живчики. до речі, в цьому місяці закінчую свій перший переклад до гри citizen sleeper, скоро маю запостити ::)

Я приблизно про це й писав. В мене вже є хороший комп, який тягне ігри. От після збірки й зрозумів, що марно витратив гроші на приставку і дорожчі ігри до неї. Вже кілька місяців на ній ніхто не грає.

Мені поки що тіки 18 і я не батько, проте можу пригадати свій досвід з іграми. До певного часу я просто грав в усе(прям багато, я задрот), але потім регулярно тягло з чимось працювать(рушії, фотошоп, монтаж і ТД.). Ні, я не вундер кід, усі спроби були невдалими, але ж невдалий досвід то теж досвід. Якби я був на консолі — не уявляю, як би я зустрівся з думкою, що тільки грати це не весело і треба намагатись робити щось ще. Комп це повноцінна робоча машина, на якій можна геть усе.

Згоден з Вами. Дякую, що не полінувалися поділитися своєю історією.

Якщо разом з дитиною, то раджу: RAYMAN LEGENDS. Колись на xbox360 ми ще з нею ганяли: the cave та The Adventures of Tintin — це просто фантастичні ігри.

RAYMAN LEGENDS

Пробували. Чомусь не зайшло.

the cave та The Adventures of Tintin

Дуже дякую, додав у список бажань. Прогляну як буде вільний час.

Мене найбільше зацікавило питання: скільки років вашій дитині? Якщо ще не пішла до школи, а геймпад опанувала у 5, але цікавить дещо інше: прочитала усі книги до відродження Волдеморта. Це ж скільки займе часу у дорослої людини яка добре читає — це в скільки ваша донька навчилася читати, читати так швидко і як ви привчили до книг?

Дитині зараз 6. Книги про ГП прочитала в пʼять, ближче до шести. Ми з дружиною були поряд, бо все ж книги трохи на старший вік. Але не лякалася. Про оживлення темного лорда (кубок вогню) читав я. Побачив, що дитині страшно і ми кинули.

Часу займає не дуже багато. Як є нова цікава дитині книга, то може й 200 сторінок на день читати. Ганяємо тільки, щоб годинами підряд не читала.

Зараз їй подобається тема відьмочок. Це серії Віллоу, Геджвідьма, Крихітка Йестедей. Непогано зайшла серія коти-детективи.

До цього читала серію Повелителі Драконів. Вона більш дитяча. Перші шість книг є українською. Далі штук 30 я читав їй на ніч, на льоту перекладаючи з англійської. Ще з більш дитячих є Айседора Мун та Мірабель. Там гарні малюнки. Але мало що перекладалося українською.

Сам їй читаю про Пеппі Довгапанчоху. Але там треба обережно, бо Пеппі постійно робить те, чого насправді не можна.

А от класичні казки з нашого дитинства донька не любить. Вони не дуже цікаві. А більшість ще й страшнуваті на фоні того ж ГП. Згадайте Синю бороду, наприклад.

Якось особливо не заохочували до читання. Вчили читати, купували книги та брали їх з бібліотеки. Самі багато читаємо і дитина це бачить. Старалися щоб читати їй було цікаво. Читаємо на ніч по главі — дві.

Обираючи між новою книгою, мультиком і грою на компʼютері дитина частіше обирає книгу. Або хоче грати в настільні ігри. Зайшли Above and Below, Near and Far. Правда, треба перекладати.

З приводу покупки книг дам пораду. Час від часу великі видавництва роблять знижки. Можна набрати цікавих дитячих книг по дуже хорошим цінам. Це хороші книги, просто «з минулорічної колекції».
Ми купуємо одразу десяток — два на тисячу чи дві. Ховаємо. І потім поступово видаємо на невеликі свята, в якості заохочення або підтримки (наприклад, якщо випадково впала чи забилася).

Також в сучасних бібліотеках теж повно хороших дитячих книг. Вони трішки старіші, але більш-менш сучасні. Дитині цікаво їх читати.

Але не лякалася.

З цим треба бути трохи обережніше. Бо дитина може зовні не лякатися і не проявляти ознак страху, але це може генерувати тривожність. Наприклад, читали — все в гаразд, а лягає спати і починає розповідати що чогось боїться.
Тобто треба слідкувати по загальній тривожності дитини, а не в моменті. Мій в 5 років часто каже що не страшно, а якраз перед сном починає щось таке вигадувати.

Дякую за пораду. Ми обговорюємо книги і в процесі читання, і після, і через кілька днів. Слідкуємо за станом дитини. Зазвичай по доньці видно що їй подобається, а що — ні.

Дуже радий, що натрапив на цю статтю. Вважаю, що якщо дитина чимось цікавиться, то її треба до цього заохочувати. Коли був шкільного віку, мені не давали грати на пк, хоч я сам тим займався і вінду ставив і піратів підтримував. Як виріс і почав заробляти(після школи був період без пк) перейшов на ПС4 а зараз 5. Дорого але підписка Делюкс на рік дає можливість пограти в хороші ігри, ексклюзиви перестав купувати на виході, бо почав інвестувати в дружину. Якщо трошки зачекати, то можна і знижку зловити або гра в підписку попаде, вінвін якщо коротко. Часу нажаль немає, щоб грати з кимось в щось онлайн але можна знайти якийсь жанр чи ААА(і ще хрін зна скільки а) гру, яка затягне на стобіса годин і то буде не дота🫡

Я взагалі майже не граю на релізі. Хай дороблять, пофіксять баги, випустять усі DLC. А тоді й грати можна.

Наприклад, пройшов Кіберпанк менше року тому. І було цікаво. Бо майже без багів і гра відчувається доробленою.

Купував кіберпанк на релізі коли мав пс4 і досі не пройшов. А Привид Цусіми навпаки, пройшов і було мало. Також залежить від уподобань + для деяких ігор потрібен певний момент та час, щоб в них хотілося грати

Звісно. Я от люблю сюжетні ігри і годин 20 витратив на привида Цусіми. І чомусь не зачепило. Там була шикарна перша сцена з ханом і дядьком ГГ на пляжі.

А далі персонажі чомусь не зачепили. Дуже хотів втягнутися в гру, але от не вірю я в них. Не знаю чому. Може через гігантську кількість невеликих нестиковок. Навіть шкода, що так вийшло. Тема гри то актуальна.

Ех, була в мене Sega Mega Drive ще до того, як ми купили перший ПК. Я грав на цій приставці, поки не зламався джойстик. 😄

Тоді ж не треба було знати мови взагалі. Просто натискаєш кнопки, бігаєш по рівню x y, робиш «піу-піу» — і цього було більш ніж достатньо, щоб отримувати справжнє задоволення.

В мене була якась підробка, яка швидко перегрівалася, якщо грати в Golden Axe з братом. То батько насверлив в неї дриллю отворів для додаткової вентиляції.

Але приставці воно не дуже допомогло. Якось не довго вона пропрацювала.

Згадуючи своє дитинство, розумію що на приставках тупо не виходять ігри які мені подобались що тоді, що зараз.
Перші спогади як задротив стронгхолди, а потім варкрафт

Є таке. В мене ще смішніша ситуація. Я вже не молодий і часто хочеться пограти в щось із дитинства. Чисто на ностальгії. На приставках нічого такого немає.

Для моїх малих перша пллатформа (коли їм було десь три роки) це звичайно став телефон, пазли, прості ігри.
В 6 років мала зацікавилася xbox (series s) і почала грати у майнкрафт, і впринципі її дуже пре у цю гру, вона собі ставить різні моди і створює різні світи.
Але коли на ютубі почала дивитися стрімерів що грають у хоррор ігри, то зацікавилася кількома іграми які є тільки на стімі, то в кілька ігор грає на стімдеку.

Дякую за список ігор.

Ми доречі ще грали у Broforce, Lovers and dangerous space time, Castle crushers, Nier Automata(вона не вникала у сюжет а просто рубєніла), I am cat, roblox

І Вам дякую за список. Викопіював, по свободі будемо дивитися. Може щось з нього собі купимо.

Как истинный ГЕЙмер всегда играл на русском хоть до 13 лет русского даже не знал, для меня украинская локализация странная(ну от не знаю как описать не нравиться)

Я останнім часом граю виключно англійською.

та її тупо не було тієї українскьої локалізації, або грав без перекладу, або з потраченим перекладом. Та і зараз толком немає, для американських студій, українська, це мова якихось бедуїнів, якою ніхто не говорить. Хоча на ту ж польську перекладають, мабуть це тому що, поляки смердять всюди, і щоб вони від`є..ся, їм з лопати накидують переклад.

Або вони набагато краще купують і не грають російською.

Про відсутність української локалізації згоден.

Або вони набагато краще купують

Ну це брехня, польша історично такий самий піратський регіон, як і Україна, і єс в цьому плані мало що змінив.

Можливо. В мене немає статистики. І я не дуже заглиблений в геймдев та його особливості.

Грають тільки англійською, взагалі якийсь дивний аргумент

Можете розшифрувати що маєте на увазі? Бо якось не бачу такого в своєму тексті.

діти мають грати не перемикаючи мову з англійської, тоді вони її вчать і не треба мати український переклад.

В Вас є діти? Який рівень англійської в них був у 6 років? Ігри, на які ставлю переклади, вимагають хоча б В2. З В1 якось можна буде продертися сюжетом, але без особливого задоволення.

Готовий посперечатися, що навіть на DOU мінімум третина читачів не зможе повністю розуміти Hogwarts Legacy в оригіналі. Що вже говорити про шестирічну дитину?

На практиці воно працює трохи інакше. В іграх з простою лексикою і без великої кількості тексту краще лишити англійську. Буде часто питати переклад і хоч щось запамʼятає. В іграх складного рівня краще ввімкнути переклад: слухатиме озвучку, потренується швидко читати. Якщо лишити англійську, нічого не зрозуміє і не навчиться.

В Вас є діти? Який рівень англійської в них був у 6 років? Ігри, на які ставлю переклади, вимагають хоча б В2.

потенційно ти barking up the wrong tree товариш з тексасу (як я правильно помню бо може не правильно) у них там американська англійська досі в ходу на рівні з мексиканської ))

З В1 якось можна буде продертися сюжетом, але без особливого задоволення.

а хіба у самому процесі discovering уже нема задоволення? адже дитині у 6 років цікава гра 13+? чо ж не додати простий челенж цікава гра цікава мова розібратися?

Знову спитаю: в Вас є діти? Спробуйте увімкнути їм якусь сюжетну гру японською чи китайською. І щоб озвучка була теж цією мовою. Буде приблизно той же досвід.

Можете навіть собі увімкнути гру зовсім невідомою мовою і спробувати пограти. Навряд чи так можна чомусь навчитися.

Знову спитаю: в Вас є діти? Спробуйте увімкнути їм якусь сюжетну гру японською чи китайською. І щоб озвучка була теж цією мовою. Буде приблизно той же досвід.

та в моїх то якраз питань власного досвіду той же проблема не має бути гайджином чи лаоваєм ))

... втім з огляду на концепт «потенційного супротивника» з лаоваєм певно таки є але то вже нюанси

Можете навіть собі увімкнути гру зовсім невідомою мовою і спробувати пограти.

так я розумію твій контекст але я в тому жив уже багато десятків років тож я знаю брехню

Як і більшість дітей в Україні, донька в 6 років не володіє англійською на рівні, щоб розуміти всі діалоги в умовному Hogwarts Legacy. Але читає достатньо швидко, щоб грати з субтитрами.

і як вона утворюється аж до дежавю у нас у ссср теж так було тож то є вже певно просто не цікаво особливо у контексті як ти є на тім саме так наполегливо наполягав

Навряд чи так можна чомусь навчитися.

ще раз я вказав як додатковий контекст що такої навіть можливості самої технічно «так» чомусь навчитися раніше просто не було а сьогодні то є вже буквально просто саме зумисне просто згаяний opportunity не більше

Готовий посперечатися, що навіть на DOU мінімум третина читачів не зможе повністю розуміти Hogwarts Legacy в оригіналі.

має сенс ))

Що вже говорити про шестирічну дитину?

но у третини на доу не має такої фори як є у дитини у більш конкретно твоєї дитини у її конкретні 6 років

тобто не було такої фори у їх дитинстві від слова взагалі

я свою власну фору отримав десь аж у 6-му класі школи бо не має до чого прив’язати у мене була книжка з морської справи там була азбука морзе до якої були як руські букви (та що є українська абетка кирилиця як хто не знає вже) так і аналог ті самі знаки вже латиницею бо азбука морзе як і морьска справа то міжнародне

я тоді «вигадав свою мову» якщо підмінити руські літери латинськими то виходить так само читаємо «якщо знаєш секрет» ага ага

але то була єрунда (у контексті) з порівнянні з тим що я тоді якось геть випадково побачив дорожний знак «stop» бо дорожні знаки я знав але тоді несподівано я його таки прочитав і це стало очевидно що там саме просто тупо написано «стоп»

... і ніт до того очевидно ні як не було ))

тож так сьогодні у 26-му році першої половини 21-го століття 6-річні діти мають велитенської фори до того які були

що навіть на DOU мінімум третина читачів

уявляєш що твоя дитина могла би досягти аби мала такої фори у свої 6 рокі?

В Вас є діти? Який рівень англійської в них був у 6 років?

Є, 4 штуки. Достатній рівень для комунікації, ну і гра має відповідати інтелектуальному віку дитини, 6 років це прості аркади, а не заморочені квести де треба читати. Mileena wins без перекладу зрозуміло.

У всіх дітей свої вподобання. Моя донька взагалі не любить аркади.

Моя Вам повага, якщо Ваші діти володіли англійською на рівні В2 у 6 років. Не кожен нейтів настільки гарно володіє мовою в такому віці.

Моя донька взагалі не любить аркади

коли до неї приходять друзі вони проходять The Man Behind the Moons у гогвартс замість того щоб у Маріо карт зарубатися? ну добре, я такого не бачив ще, але вірю

якщо Ваші діти володіли англійською на рівні В2 у 6 років

ніколи не міряв по цій методиці дітей, навіть не знаю який у мене рівень, але контент вони потребляють англійською, бо його просто дофіга

Респект :-) Це добре, що вдалося навчити дітей англійської.

Mileena wins без перекладу зрозуміло.

бугога зачОт ))

Як на мене — взагалі немає різниці: грати з дитиною на компі чи на консолі. Консолі в мене немає (не до того було), але купив додатковий геймпад (десь за 200-300 гривень) — і ось ми вже з малою намагаємось пройти «ще хоча б один рівень Cuphead»)

Майже цілком згоден. Ігровий досвід однаковий. Але на ПК є переклади українською.

Я пішов трохи іншим шляхом: коли навіть той переклад є — все рівно ставив англійську мову — хай вчить. Наразі — малій 13, є проблеми в навчанні — але з англійської кожного року — стабільна 12)

Моїй 6. Ранувато. В неї просто немає шансів розуміти сюжетні ігри, де багато розмов.

Як і більшість дітей в Україні, донька в 6 років не володіє англійською на рівні, щоб розуміти всі діалоги в умовному Hogwarts Legacy. Але читає достатньо швидко, щоб грати з субтитрами.

гм...

Як і більшість дітей в Україні, донька в 6 років не володіє англійською на рівні, щоб розуміти всі діалоги в умовному

я так розумію більшість дітей в Україні які узагалі можуть грати у ігри відповідної вікової категорії та зокрема мають батьків такі щоб собі то є дозволити то мають володіти і мовою на тім рівні які діалоги у грі

... на якомусь там році повномасштабної та інтерграції у європу та вайті та взагалі все то є виставляти то є як

Як і більшість дітей в Україні

м’яко кажучи дуже дивно

всі діалоги в умовному Hogwarts Legacy.

ок зараз гляну цікаво що там

upd: отже для початку там рейтінг 13+

Як і більшість дітей в Україні, донька в 6 років

отже з цього навпаки в Україні більшість батьків плювали пробачте на рейтинги вікові

ось заставка прямо з трейлера гри

ось інша заставка

Щось Ваш коментар дуже «перекоутило». Майже нічого не зрозумів.

Хоч трохи зрозумів про вікові рейтинги, відповім.

Я бачив трейлер і не тільки. Вікові рейтинги то рекомендації. Наприклад, доньці давно вже не цікаві книги на 6 років. Як і значна частина ігор на цей вік. А от перші книги про Гаррі Поттера сподобалися. І дуже хотілося пограти.

Я подивився гру. Там немає нічого такого. Як мінімум, за перші кілька годин, які я протестував.

Ну пуляє ГГ магічною паличкою по статуях. В більшості сучасних мультиків теж є якісь битви. Навіть в Крижаному Серці, Ельза пуляє по ворогам льодом і пинають злого принца. Щось і Violence.

Якоїсь лайки, якої не було б чути на вулиці щодня, в грі теж немає. Навпаки, просто стоячи в черзі в магазині можна почути набагато більш сильні слова.

Кривавих сцен поки не було. Якщо будуть, просто закриємо гру.

Вживання алкоголю вона бачить щоразу, як заходить в ресторан. І навіть як не заходить: на літніх терасах чи крізь скло. Не думаю, що маслопиво у грі дуже зашкодить її психіці, якщо час від часу бачить, як дорослі дядьки в кафе пʼють горілку.

А якщо вже порівнювати, то я в своєму дитинстві дивився Робокопа і Термінатора. А зараз батьки показують дітям Дивні Дива. Як по мені, то занадто.

А зараз батьки показують дітям Дивні Дива. Як по мені, то занадто.

сорі я не знаю української но я погуглив

«Ди́вні дива́» (англ. Stranger Things) Netflix

а нетфлікс вони теж саме української показують?

Краще пишіть мовою, якою володієте. Бо я дійсно майже не розумію що ви маєте на увазі. English maybe?

а нетфлікс вони теж саме української показують?

чи дивляться радянські батьки нетфлікс так само українською мовою сьогодні наші дні?

А якщо вже порівнювати, то я в своєму дитинстві дивився Робокопа і Термінатора.

як на мене то є досить вдале порівняння точно демонструє зв’язок поколінь та самої ідеї як такої

RoboCop (1987): Rated R for severe violence, gore, and strong language.
The Terminator (1984): Rated R for strong violence, language, and some nudity.

але при цьому так само лишається та сама базована проблема

Як і більшість дітей в Україні, донька в 6 років не володіє англійською на рівні, щоб розуміти всі діалоги в умовному Hogwarts Legacy.

лондон із зе капітал оф грейт брітан

... але радше для цікавості не для практики вже цікаво тобі не спала на думку думка позайматися з донькою англійською (певно радше британської ніж американської судячи з трейлерів гри но не критично) щоб дати донці до рівня

володіє англійською на рівні, щоб розуміти всі діалоги в умовному Hogwarts Legacy.

замість того щоб списувати на те як ти дивився pg r у дитинстві?

... але радше для цікавості не для практики вже цікаво тобі не спала на думку думка позайматися з донькою англійською (певно радше британської ніж американської судячи з трейлерів гри но не критично) щоб дати донці до рівня

Так ми й займаємося :-) Але не все виходить швидко.

Вибачте. Схоже, що ми дуже погано розуміємо один одного. Ваші цитати майже не повʼязані з тим, що Ви пишете.

Давайте дещо поясню. Навіть в розвинених країнах найпопулярніший рейтинг називається PG. Це означає «дітям можна під наглядом батьків».

Україна — воююча країна з дуже специфічним відношенням до всіх цих рейтингів. В нас в реальному житті відбувається таке, що якесь пуляння магічною паличкою по камʼяному голему дитиною взагалі не сприймається як жорстокість на фоні того, що вона може побачити на вулиці. Тому умовна Hogwarts Legacy навряд чи травмує дитячу психіку сильніше за реальний світ.

Так ми й займаємося :-) Але не все виходить швидко.

ну не знаю може краще зробити акцент на заняттях не на грі або ж об’єднати я не знаю вже

Схоже, що ми дуже погано розуміємо один одного.

ні не одне одного аж на стільки що ти робиш з себе узагальнення саме з себе а не навпаки

Давайте дещо поясню.

мать мать мать прівично отозвалось ехо

Україна — воююча країна з дуже специфічним відношенням до всіх цих рейтингів.

так дикуни тільки нащо ти його наполегливо акцентуєш ціль яка?

не сприймається як жорстокість на фоні того, що вона може побачити на вулиці.

так зі свіжого мужик котика вбив прямо за лапи головою об стіну

Тому умовна Hogwarts Legacy навряд чи травмує дитячу психіку сильніше за реальний світ.

так хай звикають чого вже там

youtube.com/watch?v=lwwDEMBTpTw?t=58

я то якраз аж добре тебе розумію аж на стільки щоб не мати з вами справи на рівні вже цілої держави що ти вже притіг цей акцент нащось у виправдання

Політика повернення. За ігри можна не платити. Фу, б***ь. Іди на торентах качай тоді. Слів немає.

Щось ви не так мене зрозуміли. Політика повернення Стім — гру можна повернути, якщо не сподобалася за 2 години. Як тест-драйв чи демо.

І це ідеально для дитини. Їй важче орієнтуватися по трейлеру, скрінам, оглядам. Включаєш гру і вже через 10-20 хвилин вона каже: не хочу в таке грати. Якщо я теж бачу, що гра посередня — не бачу нічого поганого в тому, щоб її повернути.

Це ж не якийсь спосіб не платити за ігри, в які граєш. Це спосіб не платити за те, в що дитина грати не буде.

Як по мені, цілком нормальний механізм. Ніхто не страждає, в розробників я нічого не краду.

Як по мені, цілком нормальний механізм. Ніхто не страждає, в розробників я нічого не краду.

это буквально забирает 10% дохода с механикой дразнения «вот пока подержите денежки, а теперь давайте назад». это значительно хуже торрентов, там все понятно, а тут клиент подразнил и ушел не заплатив

Як саме це забирає дохід? Бо мені здається навпаки.

В мене ж умовно обмежений бюджет на ігри. Давайте поглянемо детальніше:

1. Якщо є повернення за 2 години. Я купую більш-менш всі ігри, які можуть сподобатися доньці. Ми їх пробуємо. Якщо гра хороша, залишаємо. Якщо погана — повертаємо кошти. Хороші ігри точно ніяк не страждають. Повернень по факту не так багато. Але трапляється.

2. Повернення коштів немає. Ми купуємо набагато менше ігор. Тільки те, що з високою імовірністю сподобається. Тобто, не пробуємо різне інді, ігри зі змішаними відгуками, незвичайні жанри і т. ін. Тобто мої гроші отримають тільки дуже популярні тайтли, які й так продаються тисячами копій.

Нема варіанту, де я скуповую все підряд, в тому числі й купу не цікавих нам ігор. Бюджет на ігри все ж обмежений.

Особисто я це сприймаю рівно так само, як примірку одягу чи взуття. Якщо я поміряв в магазині черевики, я не зобовʼязаний платити. Плачу я лише якщо вони мені сподобалися і я буду в них ходити. Коли черевики не підійшли, це не означає що я «подражнив продавчиню і пішов не заплативши». Хоча вона приклала реальні зусилля для обслуговування мене, на відміну від розробника в Стімі, час якого особисто я ніяк не витрачаю.

Фізичні речі після кількох десятків примірок чи тривалого стояння на вітрині хоча б можуть трохи втрачати зовнішній вигляд. В цифрових навіть такого немає.

Якщо можете пояснити про 10% доходу, буду вдячний. Бо поки мені здається, що повернення навпаки підвищує продажі. Більшу частину інді ігор я б не купував, якби не можна було їх повернути, якщо зовсім не сподобається. А так багато невеликих студій отримали мої гроші і зможуть зробити наступну гру.

Порівняння з торентами взагалі дивне. На торенті розробник ніколи не отримає грошей. При покупці в Стімі може не отримати, якщо гра ну зовсім не сподобалася. Якщо гра хороша, то дитина буде в неї грати. І точно не захоче одразу повертати.

Для прикладу Adorable Adventures. Коли я купував її, вона коштувала 700 грн. За гру про кабана на 2 години геймплею. Але донька пограла, сказала «подобається» і гру ніхто повертати не став.

Я дуже сумніваюся, що купив би її, якби не було можливості повернути.

гру ніхто повертати не став.

я ни в чем тебя не обвинял

Я дуже сумніваюся, що купив би її, якби не було можливості повернути

по открытой статистике эту игру вернуло около 1/6 части покупателей. это превышает стандартный процент

я ни в чем тебя не обвинял

Та прямо в попередньому коментарі ;-)

по открытой статистике эту игру вернуло около 1/6 части покупателей. это превышает стандартный процент

Значить, комусь не сподобалося. Їх право. Гра дійсно дуже специфічна. Але доньці сподобалася. Думаю, що може й третина покупців брала з думкою: «поверну, якщо не сподобається».

Та прямо в попередньому коментарі ;-)

где там обвинение? я написал сухой факт

себя ты обмануть смог, меня не получится, ты пишешь противоречивый текст, который оправдывает возвраты.

Я себе не обманюю. І вас не намагаюся.

Я не виправдовую повернення. Бо їх і не треба виправдовувати. Є правила платформи, є закони. Там прописані умови повернення. Воно не просто так придумано.

Повернення є навіть для фізичних товарів, де продавець несе реальні втрати у випадку, якщо товар повернули. Часто значні. Телефон чи ноут з відкритою коробкою втрачає в ціні. В багатьох країнах його вже не можна продавати як новий.

Продавець має фінансові витрати навіть якщо він не виробник товару і тільки розповсюджує його. Тобто ніяк не впливає на якість.

Чому ж для ігор мають бути особливі умови? Тим паче, що розробник відповідає за якість гри (він же її робив) і нічого не втрачає від повернення. Так, якщо гра не сподобалася, розробник не заробив на мені грошей. Але ж і не втратив. І для продажу мені жодних зусиль не приклав.

Просто треба робити хороші ігри, щоб в них хотілося грати. А не тільки красивий трейлер і скріншоти, які слабко повʼязані з тим, що буде в грі. І повернень не буде.

Взагалі, дуже корисно знати свої права і ними користуватися. Не намагатися мухлювати. А саме чесно користуватися своїми правами.

себя ты обмануть смог, меня не получится, ты пишешь противоречивый текст, который оправдывает возвраты. у тебя с одной стороны покупаю все что что более-менее подойдет и при этом с минимумом возвратов, с другой буду покупать только когда уверен потому что без возвратов. это может значить только одно, либо минимум возвратов это очень много, либо если минимум это одна из 10-20 игр, то ты рассматриваешь один и тот же кейс, но с предвзятостью

Особисто я це сприймаю рівно так само, як примірку одягу чи взуття

к чему эти странные аналогии? попробуй еду на тест-драйв взять, а потом вернуть тем или иным способом

Якщо можете пояснити про 10% доходу, буду вдячний

статистически процент возврата в стим от 8 до 12%

Бо поки мені здається, що повернення навпаки підвищує продажі

все правильно, повышает, но только не той игры, которую вернули, ей понижает. не буду долго расписывать, но основной выгодополучатель в этом случае габен, а на втором месте те тайтлы, которые собирают миллионы. в убытке тут только те кто не очень крупно продается

А так багато невеликих студій отримали мої гроші і зможуть зробити наступну гру.

этот бизнес не так работает, те студии, которые позволяют себе такой подход все свое существование находятся на грани банкротства и рано или поздно сталкиваются с ним

Порівняння з торентами взагалі дивне

потому что это сравнение в другой плоскости

Ну вам видніше. Є правила платформи. Які дозволяють мені повернути гру, якщо вона не сподобалася. Я цими правилами користуюся.

Ви у своєму ж коментарі не можете визначитися. То проти аналогій, то самі ж порівнюєте їжу з цифровими товарами. Будьте хоч трохи послідовним.

Тим паче, що ви ще й не праві. Якщо в супермаркеті придбали зіпсований продукт — без проблем можете його повернути. Якщо не лінь і є чек. Навіть при онлайн-доставці. І в будь-якому нормальному ресторані зіпсовану страву одразу приймуть назад із вибаченнями. Перероблять, принесуть іншу чи повернуть кошти.

Взагалі, в Україні є закон про захист споживачів. Більшість товарів можна повернути напротязі 14 днів, якщо вони не підійшли і нові. Чому ж ігри мають бути виключенням?

8-12% повернень не означає, що без такої політики всі мовчки купили б. Просто значна частина геймерів не стала б ризикувати, купуючи сумнівну гру.

Якщо ви розробник ігор, киньте посилання на свої ігри. І я в Вас нічого купувати не буду, щоб раптом не зашкодити.

Ну вам видніше. Є правила платформи. Які дозволяють мені повернути гру, якщо вона не сподобалася. Я цими правилами користуюся.

тогда не стоит удивляться вот такому: gamedev.dou.ua/...​rums/topic/60875/#3102462

Ви у своєму ж коментарі не можете визначитися. То проти аналогій, то самі ж порівнюєте їжу з цифровими товарами. Будьте хоч трохи послідовним.

а ты еще какие-то художественные приемы кроме аналогии знаешь? потому что это не она

Тим паче, що ви ще й не праві. Якщо в супермаркеті придбали зіпсований продукт — без проблем можете його повернути. Якщо не лінь і є чек. Навіть при онлайн-доставці. І в будь-якому нормальному ресторані зіпсовану страву одразу приймуть назад із вибаченнями. Перероблять, принесуть іншу чи повернуть кошти.

пфф... то чувство когда пишешь абсолютно явный абсурд и получаешь на него конструктивную критику... серьезно?

Взагалі, в Україні є закон про захист споживачів. Більшість товарів можна повернути напротязі 14 днів, якщо вони не підійшли і нові. Чому ж ігри мають бути виключенням?

стим не находится в юрисдикции Украины, а если бы находится, то все равно нет, т.к. цифровая дистрибуция подпадает под каттегорию непериодических изданий и возврат не предусмотрен нашим законодательством

8-12% повернень не означає, що без такої політики всі мовчки купили б. Просто значна частина геймерів не стала б ризикувати, купуючи сумнівну гру.

игроки не субъект, а ресурс. маркетинг продает, а не игроки покупают

игроки не субъект, а ресурс

Що ж. Можете вважати себе ресурсом. Ваше право. Я залишуся особистістю.

Я враховував, що ви з прифронтового Харкова і відповідав довше і більш приязно, ніж мав би. Але навіть цей бонус вичерпався. Тому спілкуватися з Вами не буду.

Ще раз повторюю прохання. Якщо раптом ви розробник ігор, скиньте посилання, щоб я раптом не зашкодив своєю покупкою.

Із заголовком категорично не згоден.
Ще в недалекому 2007 році почув від іноземця пораду «ПК — то для роботи, а для ігор має бути консоль». Але більшість поціновувачів піратських бухт цього не можуть осягнути. Вони вважають, що «економлять».
1. XBox мені більше заходить «рухові» ігри: тенніс, бадмінтон, більйард та подібні. Це основна фіча цієї консолі. Коли ти можешь з дитиною (або з друзями) якісно провести час. І вже через 30 хвилин ти вже в поту і втомлений наче зі спортзалу.
2. PlayStation — більше розмаїття ігр (але втомлюється п’ята точка). З дитиною проводили час в кооперативних іграх типу Overcooked (приготування страв), Raymand Legends. З річною підпискою «Плюс» 2500грн/рік є можливість ознайомитись з багатьма іграми. Тобто без зайвих витрат.
*І все це на діагоналі 55’’ !

Може в 2007 році воно так і було. А в 2026 році ігри на ПК купувати так само зручно, як і на консолі. Це не про піратство. В статті ж написано, що ігри купуємо. Не треба навішувати ярлики :-)

От тільки як би не старалися маркетологи, а цікавих мені та дитині ігор на консолі в рази менше. Коштують вони часто дорожче. Перекладів українською немає. Картинка гірша.

А от переваг для дитини я не знайшов. Їй так само все одно в якому інтерфейсі натиснути запуск гри. А більше відмінностей і немає.

Для ПК, щоб бути в тренді ігор, ти маєш щороку робити апгрейд відеокарти. Це приблизно від 1000 баксів.
Тож зі своєї колокольні я бачу консоль як заощадження коштів.
P.s. на PS ігор в рази більше. А для прикладу та сама «Last of us» для ПК вийшла через рік.

Та ну. Консоль має дуже скромну продуктивність. Якщо задовільняє картинка консолі, то це дуже скромне залізо.

P.S. Половина моїх улюблених ігор взагалі ніколи не вийдуть на консолі.

Володимир ду-у-уже помиляється. розберемо по-пунктах:
— віддавати $1000 за відяху щороку неможливо хоча б тому, що так часто їх уже не випускають (останній флагман Nvidia вийшов півтора роки тому, від AMD взагалі понад 3 роки тому).
— приріст продуктивності між поколіннями відеокарт став геть мізерним, тож оновлюватися так часто більше немає сенсу.
— а в старі-добрі часи, коли з минулорічною відяхою в цьогорічні ігри вже було не пограти, відеокарти так дорого і не коштували.
— на одному тільки Steam в 15 разів більше ігор, ніж на PS5. а якщо враховувати платформу ПК загалом, то тут в тебе є доступ взагалі до всього, що вийшло за останні 50 років — каталог жодної однієї приставки з цим не зрівняється.
— з ексклюзивами теж жорсткий перекіс на користь ПК.

Згоден. Теж дуже схоже бачу картину.

Поправлю тільки, що доступ не до всього, що вийшло за останні 50 років. Як мінімум, без танців з бубном. Таки є дуже невелика кількість ексклюзивів у приставок. І деякі старі ігри запустити на сучасному залізі буде той ще квест.

Але загалом Ви праві. Ігор на ПК явно більше. І не тільки в штуках, а навіть жанрово. Наприклад, Moba, TFT / Direct Strike, деяких стрілялок, стратегій, ігор зі складним інтерфейсом, MMORPG на приставці просто не може бути через обмеження джойстика або з інших причин.

Дуже просто зробимо калькуляцію:
1 — PS = $500 (і я не парюся з апгрейдами найближчих 5 років).
2 — ПК = монітор $300 + системник (відяха $1700 + проц $350 + SSD + корпус + ) і ми легко доходимо до $3000.

*але нагадаю про топік «для дитини», і для проведення з дитиною фану.

Ви трішки загнули. Якщо ціль отримати продуктивність приблизно як у PS5 або трохи кращу, то системник встане десь в 60 тисяч. Я прораховував по свіжим цінам уже після подорожчання памʼяті. Його так само можна підключити до телевізора.

Звісно, це не буде шикарна ігрова машина. Просто даватиме приблизно ту ж доволі скромну продуктивність, що й приставка.

А далі вже кожен обирає сам. Приставка коштує вдвічі дешевше. Але це девайс тільки для ігор з джойстиком. І ігри в сторі в середньому дорожчі.

ПК дорожчий. Але дає набагато більше можливостей. І залишатиметься умовно актуальним навіть з виходом PS6. Може на мінімалках або зі зменшеним розширенням, але новинки тягнутиме й без апгрейду.

і я не парюся з апгрейдами найближчих 5 років

Це якщо купили приставку в перші роки після виходу. Зараз може бути й інакше. Теоретично PS6 може вийти навіть через півтора роки. Все залежить від того як розвиватиметься криза з памʼяттю і чи почнуть лопатися ШІ компанії.

Дисклеймер: сам ШІ то корисна штука. Але за останні роки в нього наінвестували стільки, що навіть теоретично не зможуть відбити ті гроші. Та й моделі монетизації толком не придумали. Тому рано чи пізно кількість гравців почне зменшуватися.

1 — PS = $500 (і я не парюся з апгрейдами найближчих 5 років).

Ну якщо так рахувати, тоді додайте ще ТВ 55″ і додайте ще два десятка ігор і легко виходимо на 2000+ баксів. І це все тільки для ігор.

2 — ПК = монітор $300 + системник (відяха $1700 + проц $350 + SSD + корпус + ) і ми легко доходимо до $3000.

Можна дійти і до 5к, але можна вкластися і 1000, а за ті самі «дві» можна купити собі більш менш пристойний ПК. І на ньому можна і відео монтувати, і з 3-Д графікою погратися, і, наприклад, як я, купив міні ЧПУ станок і займаюся DIY по дереву. А ігри в стімі додаю в «бажане» і чекаю знижки у 70-90 відсотків, або купую старі по 100-200 гривень.

Єдиний мінус ПК що війн потребує додаткове місце — стіл-стул, а приставка стоїть біля ТВ.

Та там взагалі порівнюють ТОПовий ігровий ПК з приставкою. Продуктивність приставки зазвичай на рівні 5060 або й нижча. Тобто це бюджетний ПК.

*І все це на діагоналі 55’’ !

Що заважає підключити ПК до ТВ?

Для чого? В мене є PS.
Якщо у вас немає PS, то що ви можете порівнювати?

Для чого?

Ви, як один з плюсів ПС, написали змогу грати на ТВ 55 діагоналі, на що я написав

Що заважає підключити ПК до ТВ?

Тонко натякаючи на змогу гратися з ПК хоч на ТВ хоч на проекторі.

Якщо у вас немає PS, то що ви можете порівнювати?

Моя, відносно скромна відяха, RX9070XT за 700 баксів кроє ПС5 майже у 5 разів (~10.3 TFLOPS проти ~48.7 TFLOPS). І я маю більш плавну та детальну картинку ніж ви у тяжких іграх.
Може це ви не можете порівнювати? :)

російської донька не знає

Ахаха [1]

Мабуть, опанує коли піде до школи.

Ахаха [2]

Офіційні переклади російською є в більшості ігор

Ахаха [3]

Але мені якось не хочеться примушувати дітей грати цією мовою.

Ой, а как же так?

Мне сочувствовать не надо, я ничего своего оккупантам не отдал, это вам надо посочувствовать, что вы настолько внушаемы, что поверили в то, что русский язык — не ваш и не стали учить ему ребенка. После того, как эта война закончится или после вашего выезда за границу, когда вы надумаете это сделать, вас ждет множество открытий чудных. А особенно много таковых открытий ждет вашу дочь при столкновении с реальностью в школе и в интернете (социальных сетях, многопользовательских играх и так далее).

Щось від вас аргументації як такої я не бачу , а те що ви для себе вибрали своїм це особливо ваше і не потрібно нав’язувати його іншим.
Можливо тоді і банить вас ніхто не буде :)
Тим паче ніхто не забороняє вам звалить в рашку і радіти там життю

Тим паче ніхто не забороняє вам звалить в рашку і радіти там життю

Ого, у нас уже границы открыли для военнобязанных? Ты уже выехал?

Щось від вас аргументації як такої я не бачу , а те що ви для себе вибрали своїм це особливо ваше і не потрібно нав’язувати його іншим.

Я то как раз ничего для себя не выбирал, я живу жизнь ровно также, как я жил её до 2022 и даже до 2014. Моё то, что пришло мне от родителей и их родителей с моего рождения, я тут максимально последователен. Вам бы поучиться, а то ветер в другую сторону подует и снова придется «своё выбирать».

ничего для себя не выбирал, я живу жизнь ровно

Німці в Кенігсберзі теж рівно жили у Східній Прусії... і де зараз німці та німецька мова в Калінінграді?

Де зараз татарська мова? Де аварська мова? Де карельська мова?

Ви просто користуєтесь слабкістю держави, державних інститутів.... а так, імхо, вчиняють та роблять слабаки.

Десь би в Франції чи Польщі, чи Швеції, чи Швейцарії ... ви аж бігом би вчили місцеву державну мову... бо це сильні держави, які би з вами і такими як ви не панькалися.

Під імперії та імперські мови ... за межами історичних метрополій гнуться слабаки.

Знати російську мову — звісно треба ...але так само (по функціоналу та застосуванню) як і англійську, німецьку, французьку, іспанську, італійську.

Але користуватися (комунікувати, спілкуватися, щоденно використовувати) російською мовою в Україні — це слабкість, індикатор слабака.

Сильна людина поважає державну мову будь-якої держави або унікальної мовної автономії (чи то Словаччина, чи то Білорусь, чи Каталонія).... тим більше з пост-імперським минулим (трагічним, жорстоким та примусовим).

Тому, імхо, білоруси, які в Білорусі говорять російською мовою (маючи власну білоруську) — просто, слабаки.

Вас, судя по никнейму, тоже что-то в нашей стране не устраивает, но проследить всю цепочку от дискриминационных и нарушающих конституцию Украины языковых, церковных и образовательных законов 18-19 годов до конституции на паузе, тотальной зрады и похищения людей на улицах бандформированием из трех букв в 25-26 вы не в силах. Какой кринж

Вот об этом я и говорю, хорошо, что ты послужил наглядным примером) На зраду только не жалуйся, у власти все твои, мейнстрим твой. Кушай — не обляпайся)))

Яких жах, узкоговорящих мальчиків в трусіках ущемили 🤣

Зі зменшенням споживання російського контенту зрозумів що капець я багато пропускав оминаючи англомовний контент вибираючи російськомовний бо так «проще», а зараз це важче дається бо мозок вже немолодий але все рівно це корисніше. Той самий Reddit, де отримуєш цінний досвід від купи людей чи англомовний ютуб де обговорюють якісь нюанси, котрі і не снилися російськомовному ютубу, хоча він досить розвинутий не заперечую. А щодо дочки автора поста, то ще встигне вивчити ту російську, перед вами людина котра вивчила рос в років 20

О, прямо мій кейс. Дивитися фільми та грати в ігри англійською розуміючи жарти і відтінки — безцінно. Не читати субтитри, не слухати накладений поверх голос, а прямо спостерігати за акторською грою. Зовсім інші емоції.

Так само і з Ютубом. Там скільки шикарних нішевих форматів, які чисто фінансово не виживуть російською.

Спасибо за содержательный комментарий, первый в ветке. На удивление, я согласен почти со всем, кроме того, чтобы выбирать русскоязычный контент потому, что это «проще». Зачастую, это вот нифига не проще, если тема сложная и её объясняет продукт советской школы инженерии. Проще послушать англоязычного индуса, если интерес утилитарный.

Что до развлекательного контента: мне американский юмор вообще не заходит. Я смотрю огромное количество именно US контента, в том числе юмористического, для лучшего понимания жизни там и принятия некоторых жизненных решений по инвестированию и разработке пет-проектов на аудиторию оттуда. Но именно «развлекаться» американскими шоу я не могу.

Нишевые ютуб-каналы я смотрю на том языке, на котором они есть. Например, ютуб-канал Любомира Остапива «Семейный бюджет» был почти 10 лет единственным моим украиноязычным каналом в подписках, я пришел туда с ДОУ в середине десятых и смотрю каждое видео по сей день. И именно благодаря этому каналу я смог сколотить какое-никакое состояние на брокерском счете, а не благодаря «первоисточникам» из США с миллионами подписчиков, которые бесконечно мусолят одно и тоже без углубления в тему, а чтобы углубиться: «запишитесь на наш платный курс».

Что до русскоязычного: оно дает те отсылки, которые не нужно понимать, они вписаны в код идентичности. Мы любим узнавать. Все люди любят. Узнавая, мы чувствуем сопричастность. От того, что я в 30 лет впервые посмотрел фильм про Вилли Вонку, у меня не возникнет чувства сопричастности с американцами, которые смотрели его, когда он только вышел в своем детстве. Таких примеров масса.

И сколько вы не будете пытаться «стать своим» где-либо, вы не станете. Ваши дети, возможно, станут, но их нужно растить в соответствующей среде, где англоязычный ютуб будет мейнстримом, а русского реально никто не будет знать, а не просто делать вид для дешевого проявления лояльности государству.

Что до узнавания русского языка в 20: я никак не могу прокомментировать, ведь я не слышал вашего русского языка и не учил языков после школы, где у меня их и так было четыре. Но подозреваю, что уровень владения у вас был бы иным, играй вы на нем в игры, потребляй контент, чем целенаправленно учи в 20. Да и мне довольно сложно поверить, что возрастной человек, живя в Украине, мог каким-то образом избежать потребления контента на русском языке. Даже сейчас это по-прежнему сложно сделать, благодаря таким как я :)

Дочь жалко потому, что родитель ограничивает ее в потреблении контента в то время, как ее сверстников никто не ограничивает. Они постоянно сидят в роблоксе и майнкрафте, общаются там с сотней миллионов русскоязычных пользователей по миру и испытывают трудности в интеграции, не зная языка. Пишут с ошибками, подвергаются буллингу со стороны сверстников. А украиноязычного пространства для таких бубочек нет и не будет, ибо каждая локализация стоит денег, а количество мировых языков ООН с сотнями миллионов носителей ограничено и усилия локализаторов направлены именно на них.

Не дуже хотів вам відповідати, але конкретно цей абзац прокоментую. Та й ваш останній коментар загалом починає бути схожим на щось конструктивне.

Дочь жалко потому, что родитель ограничивает ее в потреблении контента в то время, как ее сверстников никто не ограничивает. Они постоянно сидят в роблоксе и майнкрафте, общаются там с сотней миллионов русскоязычных пользователей по миру и испытывают трудности в интеграции, не зная языка

Скажіть, а в вас є діти? Ви їх теж настільки не любите, що бажаєте запхати в оте російськомовне болото, де вони завжди будуть людьми другого сорту і боятимуться щоб не проговоритися, що вони українці? Навіщо?

В будь-якій великій міжнародній російськомовній спільноті першу скрипку чи так звану «повістку» формуватимуть росіяни. Бо їх тупо більше за всіх інших. І з собою вони тягнутимуть совкове мислення, агресію, бажання самостверджуватися, принижуючи всіх навколо. Все те, що описує типового росіянина. Нащо то дитині?

Особисто я займаюся туризмом. Це в тому числі й робота зі спільнотами. І це прямо видно. Англомовні сторінки про умовну Чорногорію дуже милі. Всі допомагають одне одному, радять, приймають новачків і допомагають їм адаптуватися. В російськомовних групах зовсім інша атмосфера. Всі гризуться, виясняють хто коли переїхав і намагаються гнобити один одного. І користі набагато менше. Тому в російських групах давно нічого не питаю.

Зараз донька не грає в Minecraft чи Roblox. Але якщо гратиме, то або з друзями і однокласниками, або вже в англомовних спільнотах. Вони більші. Та й для саморозвитку корисніше. Можливо, на це доведеться витратити трохи більше зусиль і коштів. Але й можливостей в житті дитина отримає більше.

P.S. Теж колись довго жив і викладав в Одесі. Там дійсно треба було знати російську, бо нею спілкувалися майже всі. Але навіть до війни хороше володіння ще й українською було великим плюсом. Як зараз — не знаю.

Коли ви спеціально не вчите дитину російській, ви можете витратити цей час на щось корисніше. Хоч на англійську, хоч на творчість або спорт. А російську й так вивчить, якщо потрапить у таке середовище. От тільки вже буде звичка в першу чергу шукати контент англійською та українською. І розуміння чому так краще.

Не дуже хотів вам відповідати, але конкретно цей абзац прокоментую. Та й ваш останній коментар загалом починає бути схожим на щось конструктивне.

У нас это взаимно, похоже. Я два дня пытался собраться с мыслями, чтобы прокомментировать вашу гору токсика, ставшую отдаленно напоминать конструктив, но каждый раз, когда читаю адепта украинской повестки как ножом по сердцу. Уже как-будто ПТСР от вас сформировался. Как не сообщение, то либо «дай-дай-дай» либо «чому ти ще не...» либо какое-нибудь изощренное оскорбление меня и дорогих мне вещей либо просто угрозы личного характера. Но молчать не буду, не в моих правилах. Молчал, значит одобрял.

Скажіть, а в вас є діти? Ви їх теж настільки не любите, що бажаєте запхати в оте російськомовне болото, де вони завжди будуть людьми другого сорту і боятимуться щоб не проговоритися, що вони українці? Навіщо?

Постоянно всем говорю, что я из Украины. У меня везде в профилях стоит Одесса. Никогда не сталкивался ни с каким негативом в свой адрес в русскоязычных сообществах за пределами РФ. В сообществах внутри РФ не сижу года с 2017, когда в Украине забанили ВК. Еще раз говорю: никогда я не боялся кому-то сообщить, что я родом из Украины и имею украинское гражданство. Я не знаю, кем нужно быть, чтобы бояться кого-то в интернете или за границей. Не хочу, чтобы мои дети имели комплекс жертвы и кого-то боялись.

В будь-якій великій міжнародній російськомовній спільноті першу скрипку чи так звану «повістку» формуватимуть росіяни. Бо їх тупо більше за всіх інших. І з собою вони тягнутимуть совкове мислення, агресію, бажання самостверджуватися, принижуючи всіх навколо. Все те, що описує типового росіянина. Нащо то дитині?

Отыграл около семи лет на руоффе World Of Warcraft (до и после 2014, окончательно забросил в 2021), так вот там даже никнейм латиницей указать нельзя и запрещены любые языки, кроме русского. Хотя сервер принадлежит Blizzard и хостится в Европе, а не в России. И знаете что? Ничего там не происходило, я водил рейды в дискорде на 25 человек и никто меня даже хохлом не обозвал ни разу за все это время. Хотя у меня в профиле всегда стояла Украина и был готов набор токсичных ответов на оскорбления по национальному признаку.

Особисто я займаюся туризмом. Це в тому числі й робота зі спільнотами. І це прямо видно. Англомовні сторінки про умовну Чорногорію дуже милі. Всі допомагають одне одному, радять, приймають новачків і допомагають їм адаптуватися. В російськомовних групах зовсім інша атмосфера. Всі гризуться, виясняють хто коли переїхав і намагаються гнобити один одного. І користі набагато менше. Тому в російських групах давно нічого не питаю.

Русскоязычные группы за границей — это не российские группы. Это группы тех, кто выехал с территории бывшего СССР. В европейских русскоязычных группах всем рулят... пара-пара-пам! Украинцы! Много белорусов, уехавших в 2020. Россияне только на третьем месте, им сложно оказаться в условной Испании из-за визового режима. И не было большого смысла им туда эмигрировать, когда это было еще можно. А сейчас их иммиграция усложнена донельзя.

Зараз донька не грає в Minecraft чи Roblox. Але якщо гратиме, то або з друзями і однокласниками, або вже в англомовних спільнотах. Вони більші. Та й для саморозвитку корисніше. Можливо, на це доведеться витратити трохи більше зусиль і коштів. Але й можливостей в житті дитина отримає більше.

Вот тут я с вами не согласен в корне. В школе произойдет следующая ситуация: ваша дочь зайдет в класс, где будет половина русскоязычных детей, с которыми не то, что на английском никто дома не общался, а даже на украинском! Они этот украинский понимать будут с трудом, особенно те, кто не ходил в государственный детский сад. Я регулярно читаю об этом в тредсе. Как каждый сентябрь очередные киевские чомунедержавники сталкиваются с реальностью города, в котором они живут и очень удивляются кто же зрусыфикував очередное поколение киевлян? Откуда понаехали эти «москали» на шестом году войны? А там просто родители русскоязычные и с детьми на своем родном языке говорят, а украинский ребенок в школе выучит. Такая логика у них.

Так вот эта русскоязычная половина детей даже разбираться не будет где какой сервер, они со своих русскоязычных интерфейсов телефонов зайдут в майнкрафт/роблокс, им подтянется русскоязычная версия и они пойдут играть. А ваша дочь будет их убеждать идти играть на англоязычный сервер, на что они будут крутить у виска и говорить, что там ничего не понятно и они даже букв таких не знают. А украиноязычного сервера не будет, либо на нем будет плохой онлайн.

P.S. Теж колись довго жив і викладав в Одесі. Там дійсно треба було знати російську, бо нею спілкувалися майже всі. Але навіть до війни хороше володіння ще й українською було великим плюсом. Як зараз — не знаю.

Я не знаю, как можно не знать украинский. Я учился в русскоязычной школе в Кривом Роге и в 2008 году сдал украинский на 180+ баллов из 200. Учил его как предмет, практически как иностранный язык. И сейчас могу делать на нем все, но не вижу смысла, ибо язык мне во-первых не родной (никто в семье моей на нем не говорил никогда), во-вторых он в мире не распространен. Украинцы как только выезжают за границу СРАЗУ пытаются ассимилироваться в местного и разорвать связь с Украиной. Потому что от хорошей жизни из Украины не уезжают. Остаются русскоязычные, которые за границей, наоборот, без давящих законов расцветают и учат русскому детей. В итоге, полным полно знаю детей из Украины, которые украинского не знают, а знают русский (на нем говорят в семье) и язык страны, где находятся, потому что на нем школа. Ну или опционально английский. Те, кому важен украинский, из страны не выезжают. Особенно, сейчас. Особенно, мужчины, а именно мужчина в семье отвечает за передачу идентичности. Женщина всегда гораздо конформнее.

Коли ви спеціально не вчите дитину російській, ви можете витратити цей час на щось корисніше. Хоч на англійську, хоч на творчість або спорт. А російську й так вивчить, якщо потрапить у таке середовище. От тільки вже буде звичка в першу чергу шукати контент англійською та українською. І розуміння чому так краще.

Не знаю, что значит «специально учить». Меня никто «специально» никакому языку никогда не учил до школы. На русском говорили в семье, украинский слышал иногда по телевизору, английский видел в компьютерных играх и на подготовительных курсах к школе. Никто мне ни один язык не запрещал и специально не ограничивал или наоборот не стимулировал. И о моей «среде» никто не думал, ибо это какой-то гиперконтроль уже. Моя среда определялась в первую очередь школой, во вторую — музыкальной школой, в третью — друзьями со двора, в четвертую — друзьями из интернета. Мнение своих родителей на тему с кем мне общаться, а с кем нет, я никогда к сведению не принимал. И ваши дети тоже не будут.

Насчет привычки искать информацию: если вы не говорите дома на английском и не растите полноценного билингва с английским вторым родным, то искать ваш ребенок будет информацию исключительно на украинском. А качество этой информации вы сами можете проверить, включив телемарафон или почитав украиноязычную википедию. Если вас это устраивает — никаких вопросов нет, но не тешьте себя надеждами, что у вас ребенок в первом классе будет на английском запрос в гугл формировать. Такое бывает только если школа на английском и круг общения. У вашей дочери выбор между украинским и русским. И выбора вы ее этого осознанно лишаете, выбирая язык с количеством носителей почти в 10 раз ниже.

Щодо російськомовних спільнот і кількості росіян за кордоном ви не праві. Але там довго пояснювати, тому хай буде так. Не бачу сенсу сперечатися.

Розумієте, в кожного свій досвід. Для вас російська то рідна мова, якою ви вперше навчилися говорити. А для мене й мого кола спілкування — ні.

Я виріс в українській сімʼї. Ходив до звичайного садочка, де говорили переважно українською. Потім до школи в український клас. Тоді й вивчив російську, бо на паралелі були ще й російські класи з дітьми, які вперто не бажали вчити українську. За що потім огрібали, бо в ВУЗі всі викладачі окрім одного викладали українською.

Російську вчив як інструмент. В першу чергу щоб читати куплені батьками ще за СРСР книги (Дюма, Вальтер Скотт, інші подібні автори). Доречі, вчив разом з польською, бо цією мовою теж було багато цікавих книг. Ті ж пригоди пана Самоходика від Збігнєва Ненацького.

В 2026 році для мене українська це рідна мова, якою я говорю з дитинства. А в практичній площині — як php. Мова програмування, що корисна тільки для веб-розробки (для життя в Україні). Без неї теоретично можна обійтися, але то такий геморой...

Англійська то як JS. Можна робити все, що завгодно. Може не завжди оптимально, але задачу буде вирішено.

А російська це щось накшталт Basic чи Pascal. Колись ці мови були корисними. Зараз використовуються тільки в дуже специфічних сферах.

Дуже круто знати купу мов і вміти все на світі. Але ресурс мозку обмежений. Якщо житимемо в Одесі, то дитина швидко вивчить російську. А зараз то марна втрата часу і зусиль.

Так само російська дуже швидко втрачає і статус міжнародної мови. Я не планую їздити в Білорусь, Казахстан чи інші подібні країни. Із всіх країн, де дійсно вигідно знати російську, мені особисто цікаві Грузія та Чорногорія. Я їх дуже гарно знаю, вперше побував більше 15 років тому. Коли вперше приїхав, що в Будві, що в Батумі, майже все було російською. Вивіски, реклама, сайти, інтерфейс у банкоматі.

А зараз — ні. Навіть в дуже російськомовному Батумі познімали вивіски російською. При редизайні сайтів залізниці чи мобільних операторів прибрали російську, лишивши тільки грузинську та англійську. В ресторанах може не бути російськомовного меню.

Раніше російську вчили в закордонних школах. Зараз ні. Носіями лишилися хіба пенсіонери. Молодь у Грузії чи Чорногорії її хоч якось знає тільки якщо працює з російськомовними туристами. Але вільно говорить англійською.

Тенденції для мене очевидні. Воно й не дивно. Якщо багато років використовувати мову і своїх туристів в якості важіля тиску, то простіше буде поступово відмовитися від мови, ніж жити в постійних цейтнотах. Тому більшість знайомих, що орієнтувалися на туристів з рашки, перепрофілювали свої готелі та фірми. Ніколи ж не знаєш коли там в черговий раз заборонять авіасполучення.

Щодо образ за національністю. Ви не стикалися. А я стикався багато разів. Раніше — підчас подорожей в групах часто траплялися ватники. Зараз — в онлайні. Якщо якась токсична фігня написана, майже завжди то росіяни. З 2021 року ситуація дуже змінилася :-) Я от граю в Direct Strike. При завантаженні на W3Champions показує країну гравця. Тільки від росіян я чув образи і якусь фігню. І це гра, в яку молодь зовсім не грає.

Я відмовився від російської десь в 2017-2018 роках, коли опанував англійську на достатньому рівні. І зовсім не відчуваю якихось обмежень «в контенті». Росіяни ж нічого путнього не створюють. Окрім відродження людожерської фашистської ідеології від них не приходить нових сенсів чи унікальних ідей. Все, що є російською, зазвичай є й англійською. Часто навіть краще: бо зазвичай англійська то і є оригінал.

Дуже шкодую, що не опанував англійську раніше. Не розумів нащо воно мені і не вірив, що на це здатен. Тому споживав купу російськомовного контенту. Ігри з субтитрами замість оригіналу, фільми з закадровим перекладом, книги про попаданців замість хорошої літератури.

Раніше російською було вигідно користуватися хоча б для пошуків специфічної для нас інфи. Все ж ринок автомобілів чи техніки в Україні та в США зовсім не схожі. Зараз і це не так. Російськомовний ринок кардинально змінився. Там продається зовсім не те, що в нас. Зʼявилися огляди українською, які краще відповідають нашим реаліям. Тому давно відписався від російськомовних автоблогерів. Нащо мені дивитися огляди на дивних китайців?

Зараз специфічну для України інформацію шукаю українською. Всю іншу — англійською. Не памʼятаю жодного разу, щоб рішення якоїсь проблеми було опубліковано тільки російською. Зазвичай навпаки — вони все тягнуть з англомовних сайтів. Часто ще й дуже криво перекладаючи. Так само привчатиму робити і дитину.

Особисто я нічого від вас не вимагаю. Можете спілкуватися російською, якщо вам так хочеться. Можете вчити їй своїх дітей, якщо думаєте, що так їм буде краще. Просто я майже перестав користуватися російською. Не тому, що «так треба», «хтось від мене цього вимагає» або «повісточка». А тому, що ця мова нічого не дає в повсякденному житті, ніяк мені не допомагає. І я не думаю, що моїй дитині вона буде кориснішою за англійську. Тому обрав вчити дитину англійській замість російської.

мені здається те що ваш конфлікт, безглуздий у плані того, що у кожного свій вибір, хтось говорить російською, хтось розмовляє українською
але сама моя думка, що зараз краще в Україні, розмовляти українською
до речі бачив арт у ужгороді «языком лижут, а мовою розмовляють»

Моя сім’я — класичний приклад «ви шо, зі Львова?». Ми зі Львова, дружина вже не застала російську в школі. Питання мови в нас навіть не було питанням. Звісно, що вдома розмовляли лише українською — без жодного примусу з будь-якого боку. Мультики і колискові українські і англійські. Приблизно з чотирирічного віку діти пішли в онлайн школу англійської, де вчителька зверталася виключно англійською. Зараз, після 5+ років безперервного індивідуального навчання англійської дітьми скажу впевнено, без ніякого перебільшення — контент діти споживають по дефолту англомовний. Російськомовний просто відсутній в переліку. Це не назло агресору чи щось таке. Нам просто ця мова ніде не потрібна. Живемо за кордоном, всі володіємо також місцевою мовою. З російською не перетинаємося.

Зазвичай не вступаю в подібні дискусії, бо не бачу сенсу. На даний допис відреагував, бо автор мабуть і не підозрює про існування таких українських сімей як моя. Можливо, буде корисно. А як ні — то я йду собі далі. Всім добра.

Дякую, що поділилися досвідом. Мені було приємно прочитати Ваш коментар.

Якщо можна, скиньте посилання на школу, якщо Ви нею задоволені.

Теж посміявся з цих казочок про розквіт рускоязичія за кордоном, банально якщо його спеціально не шукати, то буквально з ним і не зустрінешся

Теж не розумію оцього бажання відокремитися від країни, в якій живеш, штучно запхавшись в якесь мовне середовище і сидіти в ракушці. Навіть не принципово російське воно чи українське.

Якби я жив в іншій країні, то в першу чергу намагався б якомога більше спілкуватися з місцевими. Щоб за рік-два більш-менш вивчити мову і прибрати добру половину побутових проблем.

При чому це не тільки про популярні мови накшталт англійської, німецької, іспанської чи французької. Ми навіть коли до війни відпочивали у Грузії або Чорногорії намагалися трохи вчити мову. Щоб вміти вітатися, дякувати і читати таблички на маршрутках / в поїзді. І відпочинок одразу ставав помітно комфортнішим.

Так, я б навчив дитину українській. Щоб вона могла спілкуватися з бабусями і дідусями. І мала шанси повернутися, якщо захоче. А російська їй за кордоном навіщо? Щоб спілкуватися з переважно вічно невдоволеними імігрантами? Краще хай вчить місцеву + англійську.

Так, я б навчив дитину українській.

соціальними сєтями прибило

Нужно ли костьми лечь за сохранение у ребенка русского языка?

это девочкина третья ручка выглядывает, или там еще мальчик под столом есть?

Виглядає так, що ти дегенерат, Тьома.

А без оскорблений слабо аргументировать позицию? Шо ж вы все такие ранимые: каждый, кто пытается шатнуть ваш мирок, у вас денегенерат, малорос, манкурт и так далее. А назвать вас «промытками» нельзя, я за это тут 2 года бана отмотал. Вильна краина всё-таки!

Так це констатація факту, тьома) Вся твоя писанина тут — це буквально набір фейків і методичок руснявої пропаганди. До речі, я сам з Києва, але живу за кордоном і руснявою взагалі не користуюсь вже багато років, і не розумію, кому й для чого вона може бути тут потрібна. Російськомовні ком’юніті це просто ватні клоаки. З приводу україномовні не виїжджають — більшість українців, яких я знаю в Іспанії — україномовні, а в багатьох групах для українців навіть банять за русняву)

Бідні батьки які справді хотіли знайти компроміс чому консолі шкідливі для дитини)

Майже все на світі корисно в міру. Просто оту міру дуже важко знайти. Повна заборона в вихованні майже ніколи не працює :-)

Якщо просто хочеться підтвердити вже сформовану думку, то аргументи знайти не складно. От тільки варто памʼятати, що раніше шкідливими для дітей (особливо дівчаток) вважали і книги, і освіту, і медицину.

Поржав над заголовком. Дякую за гарний настрій.
На сучасних приставках є офіційні ігри з часів описаних Вами дешевих клонів NES.
Смішно читать скарги про те що власник ХВОХ не може пограть в Mario...

Без клікбейту не читають. Тому й такий заголовок.

Я не скаржився. Скоріше пояснив, що на приставках нема якихось унікальних ігор. 99% — те ж, що і на ПК. В моєму дитинстві було інакше.

Унікальних ігор тільки на приставки безліч. Наприклад серії, Mario, UFC, The Legend of Zelda, Asrobot, Littlebigplanet, Metroid, Pokemon і тд.І це не нішові якісь інді, це відомі серії із мілліонними теражами. Ваша стаття має абсолютно неправильний заголовок. Як би Ви назвали не як є, а «Не купуйте дитині XBOX» тоді все було б логічно, та не видало би в Вас ньюфага без хоч якогось розуміння питання.

Що ж. Просто в нас різна точка зору. Це цілком нормально. Радий, що повеселив. За ігри від Nintendo навіть частково згоден.

Головні причини не купувати дитині приставку з моєї точки зору:
1. Відсутність перекладу українською і можливості його отримати.
2. Консоль не стимулює розвиватися, тільки грати.
3. В довгостроковій перспективі це дорожче.

В скількох із перелічених Вами ігор можна отримати переклад українською? Наче тільки Astrobot? Що окрім ігор можна робити на консолі? До чого вона підштовхуватиме дитину?

Про ціни в довгостроковій перспективі сперечатися не будемо. Тут кожен оцінює як йому зручніше.

Більшість з перелічених Вами ігор — ексклюзиви Nintendo. Доволі нішевої в Україні консолі. Потім ексклюзиви PS5. Якраз отой один відсоток і є. Якщо дивитися тільки на великі й популярні ігри, то ексклюзивами консолей буде не більше 10% ігор.

І я з легкістю перерахую не менше ігор, в які не можна пограти на цій приставці. Але вони є на ПК. Та що ігри, я можу придумати цілі жанри, які майже не представлені на консолях. Тільки толку? Буде суперечка заради суперечки.

В кожного свої доходи і вподобання. Я ось не бачу сенсу купувати окремо Nintendo, PS5 та PC, щоб мати доступ до всіх-всіх ігор. Тому обрав платформу, де їх більше за все. За останні 20-30 років випустили стільки хороших ігор, що відсутність кількох тайтлів вже майже не відчувається

Як би Ви назвали не як є, а «Не купуйте дитині XBOX» тоді все було б логічно, та не видало би в Вас ньюфага без хоч якогось розуміння питання.

Скоріше «Не купуйте дитині XBOX та PS5». Але звучить вже не так весело. Я й в статті писав, що не є консольщиком з багаторічним досвідом. Просто за короткий термін потестив геймінг на ПК, PS5, XBOX. Без значного попереднього досвіду. І поділився враженнями.

Для дітей думаю добре зайде Pikuniku, простенький платформер із приємною стилізацією. 4х-річка грав з доволі непоганою зацікавленністю, і мінімальними «допоможи мені пройти рівень». Це на стімдеку. Давав спробувати сабнавтику 2 — то він поки нє асіліл, навігація в 3д та ще й зі стіків + малі долоні.
Поки ще не знайшов чогось аналогічного до Pikuniku серед інших ігор, відкритий до порад.

Дякую. Подивлюся. Гляньте мою добірку. Там багато хороших ігор, в які дитина грала років з 4-х.

Але за великим рахунком дітям в такому віці в усе грати важко. Хоч і дуже хочеться.

з донькою 4 роки граємо на ємуляторі NES в популярні ігри на двох, та деякі прості одиночні.
OpenEmu під intel mac + джойстики logitec f710 (чудово працюють як з віндою так і з маком)

Дякую. Я теж пробував вмикати ці ігри. Але якось вони дитину не зацікавили. Шкода. Але буває.

Норм варіант це steamdeck або ПК із steamOS. Steamdeck також підключається до телевізору, хоча й з нюансами по якості, тому для важких ігор краще ПК або steam machine (що дорожче)
Це і приставка, і можливість встановлювати українізатори.

Можливо. Хоча я якось не дуже зрозумів у чому прикол тих приставок. Раніше на них було повно унікальних ігор. А зараз це як якийсь обрізаний ПК зі своїм інтерфейсом.

ребенку switch надо было брать, игры дорогие, но они того стоят

Можливо. В мене ніколи не було досвіду з Nintendo окрім дуже старих ігор на Dendy / Subor. Тому не можу сказати так воно на практиці чи ні. А думки чув дуже різні.

Склав дітям приставку на базі Raspberry PI, Retro Pie. Вважаю це трушним шляхом для будь-якого айтівця. Діти в захваті.
replace.org.ua/post/200520/#p200520

Дуже цікавий підхід. Дякую. Піду почитаю. Особисто в мене проблема в тому, що дитині не дуже цікаві оті ігри, в які я грав у дитинстві.

Retro Pie дійсно підтримує багато археологічних знахідок, але також відносно свіжі ігри:

PSP, 2014.
PlayStation 2, 2013.
Nintendo DS, 2013.
Wii, 2013 (хоча вибір ігр саме для Wii обмежений через спеціалізовані джойстики).

2013-2014 — це вже доволі сучасна графіка.

Тобто тут питання більше в бажанні скласти цей «конструктор lego» і накачати ігр, яких є тисячі. Щодо деяких сучасніших ігр для Retro Pie вже йде мова про щось дещо потужніше ніж Raspberry PI. Але і на цьому залізі мої діти в захваті.

Особисто мені простіше увіткнути HDMI з ПК у телевізор. Але Ваш підхід явно цікавіший. Давно хотів спробувати Raspberry PI.

На приставку можна поставити емулятори і цілком спокійно (і до речі з величезним задоволенням) грати в старі ігри. То ж цей поінт — мінус.

Не знав. Якщо так, згоден. Правда, навряд чи прямо у всі старі ігри. Ту ж Готику чи WarCraft 3 мабуть не запустиш.

Залежить. Треба дивитись. Але купа ігор рівня до пс2 включно налаштувати цілком можливо (і я зараз конкретно за іксбокс кажу). Пк-іграми не цікавився, не підкажу. Та й як ви збираєтесь грати у варкрафт 3 на приставці, якщо гра неадаптована під керування геймпадом? Тоді простіше вже на пк і грати. Якщо не задовбуватись з довгим налаштуванням керування

Ну тоді аргумент залишається валідним наполовину. Частину ігор дитинства запустити можна. Після танців з бубном. Частину — ні.

Ну я не кажу що однозначно не можна, це вже вам на інвестігейт заьмшається)

ПК геймінг це крінж по суті, подвійний якщо із джойстиком ще. Геймінг має бути консольним за визначенням, а не утилітарним

Не розумію чому гейминг має бути саме консольним. Там гірша картинка, гірший ФПС, дорожчі ігри і половини моїх улюблених просто немає.

А в чому плюси? Я дійсно хочу їх зрозуміти, але якось не бачу.

Маячня. Геймінг має бути. А от чкт1 він — консольний чи пкшний — абсолютно всім має бути начхатт. У чпоживача має бути свобода вибору залежно від його побажань та обставин, все інше — вторинне

Повністю підтримую Вашу точку зору.

ПК геймінг це крінж по суті

Крінж — це ваш вислів) Подивився б, як ви будете на одному рівні грати з геймпаду в шутер типу CS або Fortnite, швидко і точно керувати різними юнітами десь в Dota, чи займатись мікроменеджментом в factorio

Під свою гру — своя платформа. В ті ж файтінги — так, грати з клавіатури досить тупо.

Згоден. Плюс ПК цілком дозволяє комфортно грати з геймпаду. Я не бачу ніякої різниці між XBOX та ПК з одним і тим же джойстиком. Все працює максимально безшовно.

Але на ПК я завжди можу взяти в руку мишку чи клавіатуру і інтерфейс автоматично перемкнеться. На приставці — тільки джойстик.

Ну так в тому і суть, давайте ще замість платівок слухати спотіфай і казати, що це зручніше

Платівки хоча б для когось дають кращу якість звуку. Або хоча б інше звучання. Може в тому й є цінність. Я особливо не бачу який інший досвід дає приставка. Часто це гірша якість картинки, гірший ФПС і безальтернативно гірше керування.

Але переконувати Вас не буду. Тут вже кожному своє. Якщо Вам подобається грати на приставці — це ж чудово. Мені от якось не зайшло, хоч і намагався влитися у спільноту консольщиків.

Тут процес — є окремий девайс під окрему задачу. Міняєш обстановку, вмикаєш консоль, береш контролер, сідаєш в іншу позу ніж на роботі, маєш інший «інерфейс» взаємодії. Це так само як платівка чи аудіо касета. Ти не просто робиш альт-таб та замість VS Code запускаєш гру. Технічна складова, ФПС, текстури та інше — це другорядне.

Дякую, що спробували пояснити.

Кожному своє, всі люди різні. Якщо хочу, я так само беру в руки джойстика і лягаю на ліжко. Включаю телевізор, якщо є такий настрій. Та частіше граю на моніторі, бо зір не дозволяє довго читати текст з телевізора.

А в якому інтерфейсі запускати гру для мене вже зовсім другорядне. Зручність керування та асортимент ігор таки важливіші. Нижча ціна і красивіша картинка йдуть бонусом.

Не бачу проблем в жанрі, в дюну на сега всі грали і було норм керувати юнітами, просто не треба пускати на одну арену ПК та консолі, не плодити цих кросс-платформених проблем

крінж це писати таку маячню. приставки це завжди компроміс у чомусь, справжня свобода є тільки на ПК.

Справжня свобода є тільки без ПК) ахаха

Загалом Ви праві. Але в реальності повно людей, які грають тільки в обмежену кількість ігор і не паряться за картинку.

Приставка дійсно може закривати їх потреби на 100%. І навіть психологічно бути кращим рішенням. Бо «так, картинка не найкраща. Але воно ж у всіх так». Не паришся, що залізо слабке чи якоїсь гри немає, бо у всіх власників PS5 воно однаково.

від першого абзацу віє якимись дуже нездоровими претензіями. я коли писав оповідання на конкурс то теж старався, але високу оцінку чи увагу мені ніхто не винен. це треба просто прийняти, інакше буде накопичуватися образа.

Боже збав. Які претензії і образа? Це ж просто хобі.

Просто раніше я тут писав на цікаві мені нішеві теми. Але раз їх не читають і не обговорюють, то вирішив написати про щось більш холіварне. З того, що мене теж цікавить.

Перший абзац скоріше для того, щоб привернути увагу до хорошої статті, яка теж про дитячий гаджет і може бути корисною батькам з дітьми. Така собі перелінковка.

добре, якщо так. бо тут регулярно пишуть всякі інді-розробники, і навіть крізь текст видно, які вони ображені, що їхні (відверто непривабливі) проекти не знаходять популярності.

Я по роботі теж пишу та редагую статті на сайтах. Давно вже звик, що взагалі не ясно яка саме «вистрелить» і чому. Так що давно вже звик до реалій.

ПєКа це: паіграть, по-кодіть, по-робити 3д моделі, по-малювати, написати музику, посидіти в інтернеті, пасатрєть кінішко, по-слухати музичку, по-читати.....
Пріставко це: поіграть, пасатрєть кінішко, по-слухати музичку- тупо просрать дєнєх.
Інколи на на пріставко бувають дуже круті ексклюзиви, але я би не назвав їх дитячими(зазвичай).

Ось в мене теж дуже схожа думка. Хоча особливо мені навіть грати на приставці не дуже сподобалося. Дорожче і ігор малувато.

Все ж компʼютер стимулював не тільки грати, а й хоч чомусь вчитися. Приставка, нажаль, цього не вміє.

Цілковито погоджуюсь із Вами!!! Вже давно минули ті часи, коли потрібно було з бубном і танцями встановлювати якусь гру на пк, а потім молитися, щоб все було добре! ПК змушує людину шукати вирішення проблеми, чомусь вчить, а приставка — це більше про комфорт і високий цінник на ігри:)

Я так і не знайшов комфорту ігор на приставці. Хоча намагався влитися в цю спільноту.

Є гарна гра GCompris, проект від kde з українською локалізацією, там набір навчальних міні-ігор але доволі якісних і розвиваючих.

Ті кому пк був потрібен для навчання, як вони казали батькам, обов’язково з топовою відухою, тепер розповідають дружині чому для розвітку дитини топовий пк краще за консоль.😁

То ж просто жарт :-) Ваш теж непоганий. Але трішки образливий.

Просто процитую:

Не треба новий девайс. Більшість ігор доньки цілком собі працюватимуть навіть на дуже старому залізі.

Щодо мов. З 2022 заборонили племіннику російську мову в іграх та російський ютуб. Йому зараз 9. Ігри, ютуб, аніме — дивиться та грає англійською. Це при тому, що особливо не доводилося допомагати — так, на початку часто питав і просив щось перекласти, інколи щось перекладе в Google Translate, але мотивація прочитати пояснення до гаджетів у Brawl Stars чи до встановлення модпаків у Minecraft виявилася сильнішою за оцінки в школі.

Щодо ПК — купляли племіннику роки 2 тому йому вже зібраний комп, здається, на Brain. Тамтешньої 1080Ti вистачає на все, в у що він грає. (Я сам до апгрейду без проблем грав в Horizon, Doom і Starfield ще на 1070Ti, тому знав можливості цього старенького модельного ряду). Вартував, здається, 20 000 грн. It takes two, Hogwarts Legacy — теж тяне, хоча і не на максимальних, звісно. Втім не знаю, що було б в тому ж Split Fiction.

Щодо контролерів і клавіатури — мені здається, що жмакати WASD — не сильн ефективний спосіб її вивчати. На Steam є ціла категорія ігор, які заточені під навички сліпого письма. В мене в дитинстві це була гра про Тімона і Пумбу. До неї я писав текст виключно двома вказівними пальцями, дивлячись на клавіатуру.

Контролери XBOX (та й PlayStation, та й багато інших), до речі, чудово підтримуються більшістю ігор на Steam. Тому ПК можна використовувати і в якості консолі, транслюючи картинку на телевізор через Wi-Fi, чи через кабель необхідної довжини.

По іграх. В племінника основне — Minecraft та Roblox, але я бачу, що у вашої доньки така чудова з естетичної точки зору підбірка, що категорично НЕ рекомендую підпускати її до цих двох ігор.
Фанатіє по Subnautica, Hogwarts Legacy, подобається Hollow Knight, Forza. Fortnite та Counter-Strike, мабуть, не варто рекомендувати.

Дякую за досвід. Дуже цікаво було почитати. Навіть не знаю чим доповнити. Пішов читати про транслювання картинки по WiFi. Якось не стикався. В мене старий, не смарт телевізор, але з хорошою матрицею. Може тому.

Sunshine + Moonlight, дуже цікава річ.Інколи так граю.
Хоча мені було цікавіше це все налаштовувати чим безпосередньо користуватись.

Не маю дітей, тому нічого за цей бік питання не скажу, але: я неймовірний шанувальник консолей, і завжди за них, але саме у погляді «що краще для дитини» мушу погодитися з автором, аргументи майже всі логічні. Я б посперечався хіба в моменті, де порівнюють ПК і консолі, особливо ідеї про покоління, апгрейди тощо.

Але дякую за думку, було цікаво.

Можемо посперечатися заради розваги. Тим паче, в консолях я розбираюся поганенько. З радістю дізнався б більше. Але тема статті була не про це, тому й думка висвітлена поганенько.

Особисто мені зараз не зрозуміло навіщо приставка саме айтішнику. Чи не простіше докинути ці гроші до «робочого» ПК і отримати ігрового монстра? Розкажіть про свою ситуацію.

Дякую за думку. Хоч я цілком собі «змішую» і горя не знаю. Хоч теж багато чого налаштовано.

Якщо боїтеся брікнути систему вірусами, можна просто поставити другу систему чисто для ігор. Хоч і на на окремий диск. Це все одно набагато дешевше за покупку окремої приставки (33 000 + переплата 300-1000 грн за кожну гру + підписка на онлайн, якщо треба). Якщо говоримо про піратки, то це економія по 1000-2500 грн на кожній грі. За такі гроші я спокійно потерплю другу систему. В мене на нотбуці чисто для експериментів стояв Лінукс (за замовченням грузилася Вінда). То ніяк не заважало і навіть не було помітно.

Про споживання в мене інша думка. Краще замість приставки купити хорошу зарядну станцію до робочого компа. Я оцінюю переплату за додаткову приставку у 50-60 тисяч, якщо не піратити і у 100+ тисяч, якщо ставити піратські ігри на ПК. Тут можна вже класну зарядну станцію взяти. В мене на 2 кВт * години. То й для ПК, і для холодильника, мікрохвильовки, електрочайника чи бойлера її вистачає. Не на все одночасно, але допомогало підчас відключень світла.

На моєму ПК з 5080 я не бачив споживання більше 500 Вт. Але на 100% я його ніколи й не грузив. В робочих задачах така зарядна станція дасть автономність майже як Макбук. І це з монітором, світлом і т. ін.

Єдина проблема може бути з локацією телевізора. Але зараз повно HDMI кабелів навіть на 20 метрів. Щось супер-наворочене наче й не треба. Приставки ж теж не тягнуть 4к у 120 ФПС.

Плюс ПК дає можливість зробити щось дивне. Наприклад, в мене два жорсткі диски з зеркалізацією під бекапи. І туди автоматично згоужаються всі фото зі смартфонів. Дуже зручно.

Пересів на ПК, щоб відповісти детальніше.

віруси бувають різні

За своє життя я жодного разу не стикався з чимось настільки страшним. Допускаю, що такі віруси існують. Але ризик не такий вже великий, якщо не робити з компом чогось зовсім дивного.

Якщо порівнювати саме приставку і ігри на робочому ПК, то ризик взагалі мінімальний. На приставці ви ж купуєте ліцензійні ігри. То й на ПК робіть так само. В них навряд чи будуть настільки екзотичні віруси.

Щодо цін на ігри, то ви сильно відстали у цьому питанні. Є тіж підписки

Підписки я не дуже люблю. Я хочу пограти конкретно в RDR2, Mass Effect, Cyberpunk, RimWorld, Battle Brothers або Split Fiction. В мене не так багато часу на ігри, тому граю тільки в найкраще, що випустила ігрова індустрія. Або в цікаві особисто мені проєкти.

Щодо різниці в ціні я мав на увазі не акції. От зараз хочу зіграти в Baldurs Gate 3. На Стімі ціна 899 гривень. На PS5 2599 гривень. І схожа ситуація дуже часто, коли на приставці така ж гра коштує помітно дорожче. Та й з джойстика грати ще може бути й не так зручно. Для мене 1700 грн різниці на одній грі то помітна сума.

Бо якщо працюватимете на ноуті у блекаути

То все одно доведеться купувати зарядну станцію, бо без електрики ніяк. В моєму місті навіть опалення виключно від електрики. Ноутбук з характеристиками мого ПК коштуватиме значно дорожче (хоч для роботи прямо такий потужний і не потрібен). В мене є старенький ноутбук, який і виконує оту функцію портативності у подорожах і т. д. І не страшно розбити або залишити в номері.

Я можу бути не правим, але дорогий ноутбук в мене слабо асоціюється з можливістю всюди його тягати. Або розіб’ю, або вкрадуть. Тому ноут краще мати такий, який не шкода втратити.

А вам треба 4К 120

Не треба. Я й на ПК 120 ФПС майже ніде не включаю, хоч залізо і дозволяє. Я мав на увазі, що простеньким недорогим HDMI на 20 метрів можна підключити ПК до телевізора по всій квартирі. Цей кабель не тягнутиме 4К 120 ФПС. Але картинка все одно буде кращою за приставку. Бо ті кабелі, що тягнуть, коштують вже 4-5 тисяч.

я вам розказав нащо на своєму досвіді

І я Вам за це вдячний. Було цікаво. Ваші аргументи можуть не підходити для мого життя. Але вони цілком валідні для Вас.

Поки самі не покинете дім у паніці з парою трусів

Вже було. Розумію. Це теж ризик. В мене він закритий старим ноутом. Там є копія всієї робочої інформації. Він лежить в рюкзаку разом з документами, грошима та іншими речами, які треба хапати в першу чергу.

Мені здається, так навіть трохи краще. Бо все ж в моєму місті не настільки неспокійно, щоб щовечора ховати ноутбук в рюкзак у коридорі.

Ще раз дякую за відповідь. Було корисно.

P.S. Таки придумав як правильно сформулювати питання:

Якщо при покупці Вашого робочого ноутбука до його ціни додати вартість приставки, то чи не вийде купити крутий ноутбук, який і в роботі буде приємнішим, і ігри тягнутиме не гірше за приставку?

Саме це я мав на увазі, коли питав навіщо ІТшнику окрема приставка.

Дякую за відповідь. Але знову ж таки Ви від ігрового ноутбука вимагаєте набагато більшої продуктивності за приставку.

З мого досвіду PS5 в більшості ігор видає продуктивність на рівні 5060. Ну може десь 5060ti. Але аж ніяк не 5070ti. Це вже зовсім інший і набагато дорожчий рівень. На 50-80% потужніша карта за PS5.

50 за робочий ноутбук + 30 на приставку це вже 80. Нормальний виходить ноут, що має продуктивність не менше за PS5, в яку ми й цілимося. Якщо пошукати, то навіть помітно кращу. Можна не грузити його на 100% і буде тихо й без перегріву.

І це я не враховую дорожчі на приставці ігри чи переплату за підписку. Не маю зараз під рукою PS5. Але більшість цікавих мені ігор входять у PS Plus екстра. Що, мабуть, не дешево. За 3-5 років набіжить нічогенька така сума. Може навіть ті ж 100-120, які Ви нарахували за ігрового монстра.

Тут може й не дуже чесно так рахувати. Бо викласти 120 одразу і їх же за 3-5 років для багатьох дуже різні речі. Сьогодні купили ноут, через рік — приставку, потім поступово платите за підписку.

Плюс ноут має портативність і можливість грати з клавомишею, що теж великий плюс.

Щодо Macbook — тут однозначно. Якщо для роботи треба MacOS, а хочеться грати в ігри, яких там немає — приставка чудовий варіант.

Також бачу варіант зі свого життя. В мене був Dell XPS 15 з 4k екраном, який повністю мене влаштовував. Якби на нього ставала 11 Вінда, може й мало б сенс просто купити окрему приставку.

P.S. Я дуже вдячний Вам за відповіді. Цікаво подивитися на мислення людини з іншим життєвим досвідом. Може навіть розумнішої за мене.

Але не можу не помітити Вашої схильності порівнювати зовсім різні речі. То ліцензійні ігри на приставці з піратками на ПК, то продуктивність PS5 з 5070ti.

Ще на Вашу користь може бути дизайн. Ігрові ноутбуки зазвичай доволі стрьомно виглядають і працювати за такими не дуже хочеться.

«Я оцінюю переплату за додаткову приставку у 50-60 тисяч, якщо не піратити і у 100+ тисяч, якщо ставити піратські ігри на ПК. » - ну це вже повний брєд.

Приставка PS5 — 32 000. Ігри, в які граю я теж дорожчі. Наприклад, Baldurs Gate 3 на PS5 дорожчий на 1700 грн, ніж у Стімі. Це не завжди, але часто. Бо монополія + Соні озвучила плани активніше монетизувати гравців.

Повернення нецікавих ігор складніше і часто неможливе. А наперед не дізнатися гратиме дитина чи ні.

За 3-5 років якраз і набіжить така сума. Малася на увазі саме така математика.

Я обрав останню куплену мною гру. Тільки й усього.

Ви самі як вважаєте, особисто Ваша ігрова бібліотека де коштувала б дешевше на ПК чи на PS5? Ексклюзиви обох платформ можна не рахувати.

Розповідаєте, що для дитини й при цьому опускаєте, що на ПК принципово неможливо добитись plug&play досвіду.

Та ну. Дав джойстик — грає. Все одно дитина не може грати без допомоги і контролю батьків.

Реально складається враження, що вас у дитинстві якоюсь консоллю по голові били, що у вас тепер якась травма. Розвели срач на рівному місці.

Та наче просто спілкуємося. DOU трафік підвищуємо. Я поділився своїм досвідом, описав чому в нас дитина грає на ПК, хоч є й консоль. Нічого не маю проти ігор на консолях. Просто хотів зрозуміти «чому люди їх обирають». Може й мені треба :-)

Написав цю статтю після того, як помітив, що консоль вже не вмикалася кілька місяців. Думав, може іншим батькам мій досвід виявиться корисним.

Давайте будемо вважати, що Ви перемогли?

А якщо моя остання куплена гра в моменті була дешевше на консолях, чи це означає, що я маю право казати, що ігри на консолях дешевше?

Я говорив про вартість бібліотеки. Купуєте, як купуєте. Колись дешевше на ПК, колись на консолі. А загалом набігає серйозна різниця. І не на користь консолі. Може Ви граєте в інші жанри і в Вас не так.

Геймпад, не джойстик.

Вибачте, зовсім цього не зрозумів.

І ні, це не скасовує, що комп треба включити (з геймпада не включите до речі), залогінитись (це ж і робочий комп, тому він має пароль, ну має ж?),

Звісно. Це один з незначних плюсів консолі. Повністю визнаю.

Хоча конкретно в мене різниці нема. Бо щоб увімкнути консоль треба спочатку клацнути переноскою для ввімкнення телевізора (дружині заважає спати червона лампочка на ньому) і пошукати пульт ще й для нього.

Для когось така перевага може бути важливою. Для мене — не дуже. Дешевше / краща картинка / наявність перекладів і модів / доступ до клавомиші на ПК перекриває ці невеликі плюси. Нема нічого ідеального :-)

можливо оновити ОС, якісь драйвера відеокарти, Steam, потім можливо саму гру. А потім ще удачі виключити ПК, адже Windows дуже любить ставити по 2-3 оновлення щомісяця, які не даються виключистись без оновлень

Я якось не так користуюся ПК, бо стикаюся з цими проблемами не набагато частіше, ніж на консолі. Там же теж оновлюються ігри / прошивка. Особисто в мене на ПК це може й комфортніше — оновлення гри можна качати поки працюю.

Взагалі цікаво. Оновлення Windows чимось мені заважає раз на кілька років. А от читаю про таке в інтернеті кожного місяця. Може тому, що серйозно ставлюся до безпеки і не тягну поки Windows примусово ставить апдейти, а даю ПК перезавантажувуватися раз на кілька тижнів.

Мабуть, для кожного свої плюси. Для мене переваги ПК набагато суттєвіші. Для когось все навпаки. Ще раз визнаю поразку в суперечці :-)

Скоріше особисто в моєму випадку консоль виявилася зайвим девайсом. Що XBOX, що PS5.

Кожен може грати на тому, на чому хоче. Мені ПК зручніше і дешевше. Його переваги здаються значно більшими.

В когось може бути інша ситуація. Наприклад, брат працює на Macbook і не має дітей. Тому для нього консоль цілком раціональне рішення. Так, граєш з обмеженнями. Але ігровий девайс коштує дешевше і в чомусь навіть зручніший.

Я не проти консолей. Просто хотів зрозуміти, може я не помітив якихось їх переваг. Поки почув тільки про «включається з геймпада», «2,5 еесклюзиви» і інші для мене мінорні плюси. Може комусь це важливіше.

І хоча ПК теоретично можна підключати і до ТВ, тягати його туди сюди геморно, а налаштувати одразу і для монітора і для ТВ, наприклад, доступно лише за умови якщо вони поруч.

В 2026 году пора хотя бы прочитать про Miracast и аналоги...

Я не автор коментаря, на який ви посилаєтеся. Але в мене, наприклад, старий телевізор з хорошою матрицею. Без smart-функцій.

Вылезай из пещеры — медиаплееры не вчера придумали ;-)

З.Ы. У меня древняя, как мамонт, плазма, местами уже выцветшая. И Apple TV решает все вопросы Smart-функций.

Мені воно якось не треба, коли завжди можна підключити ПК по hdmi. Я мало користуюся телевізором.

Если тебе не нужно, то зачем ты пришёл в этот тред с утверждением «Miracast не для старых ТВ»? ;-)

Я мав на увазі, що в людини може бути старий ТВ. І людина може не вважати покупку ТВ-приставки необхідністю.

В мене досить довго до ТВ був підключений XBOX, який закривав потреби в смарт-фічах. Зараз тимчасово прибрав і його.

Я мав на увазі, що в людини може бути старий ТВ. І людина може не вважати покупку ТВ-приставки необхідністю.

Ага, и поэтому аргументом к покупке игровой приставки выдвигать невозможность подключения ПК к стоящему на существенном расстоянии ТВ:

І хоча ПК теоретично можна підключати і до ТВ, тягати його туди сюди геморно, а налаштувати одразу і для монітора і для ТВ, наприклад, доступно лише за умови якщо вони поруч.

Та я наче всюди навпаки за ПК. Друга цитата то не моя :-)

«робочий комп» не потрібен. Робочим буває тільки ноутбук.

Кожному своє. В мене було кілька робочих ноутбуків. Тепер робочий комп. Залежить від ситуації і роботи.

Я був малим грав у консоль (Dendy) бо компи тоді були не по кишені
Зараз малий теж в захваті від консолі
Головний плюс — можна грати у двох. Ну тобто дитина не втикає самостійно у монітор, а весело проводить час з батьком.
Граємо у двох в Sackboy Звісно грає і в одиночні — типу Ratchet & Clank та Astra Bot Але там теж я сиджу і дивлюсь, допомагаю пройти складні моменти Тобто всеодно спільно час проводимо
Комп він більше залипнути одному

А розкажіть про ігри на двох з дитиною, якщо можете. Хоча би списком. Бо все, що я знайшов на XBOX є й на ПК. Може куплю щось хороше.

У мене в дитинстві була і Dendi і комп. Але комп був прямо дуже старим. Памʼятаю і DOS, і Windows 3.11. Ні про які новинки мова не йшла аж до останнього часу.

Додам, що комп підключаємо до телевізора і теж часто граємо двома джойстиками. Тому не бачу особливої різниці з приставкою в цьому плані.

Якщо я не правий, буду радий дізнатися більше.

Ну тоді норм +/- Але як на мене все ж простіше консоль Комп складніше для цього Та і не завжди є можливість У мене комп на великій відстані від телевізора

Кожна ситуація індивідуальна. Я б щось «намутив» з довгим HDMI, щоб не платити за окрему консоль і дорожчі ігри для неї.

Особливих складностей на практиці не помітив. Джойстики (від XBOX) підключаються і працюють як і на консолі. Гра купується в Стімі (зараз навіть на 300 грн дешевше за варіант для PS5) і грається приблизно так само.

Вам щиро дякую за рекомендацію. В мене вона давно була в списку бажань. Щойно придбав, зацінимо по свободі.

Сама крута це Sackboy Ще у якісь прості грали типу Lego якийсь випуск, щенячого патруля і ще щось що вже не дуже памʼятаю
Я не знаю чи є вона на XBox На компі може теж є Але як ти пограєш нормально на компі у двох? Нє звісно можна якось але експірієнс не той як на дивані повалятись біля тєлєка на расслабоні бо ігри це перш за все розвага.

На компі вона є. Досвід наче той же. Два джойстики, телевізор. На потужному залізі хіба може ФПС буде більшим на ПК і текстури кращими. Але на мій погляд на телевізорі воно не так вже й важливо.

Приставка береже очі. Бо грає вона чітко обмежений час і на телевізорі, який знаходиться в кількох метрах від очей. Альтернатива — телефон і планшет, які донька любить наближати мало чи не до носа.

Тепер це не тільки телефон, а телевізор + телефон.

Це ніяк не впливає на читання.

Ще й як.
Я після комп’ютеру читати майже не можу. Інформація не засвоюється.
Мозг перевтомлений інформацією.
Щоб вчитися, доводиться вчитися ДО початку робочого дня або у відпусці.

В сучасному світі не вийде без гаджетів. В мене був однокласник, в якого не було навіть телевізора. І навіть 20 років тому було помітно як сильно він відставав від однолітків. А в ВУЗі, як вирвався з-під опіки батьків, майже одразу отримав «цифрову залежність». Звички не було, то ж увесь час проводив за телевізором і компом, аж поки не відрахували.

А в мене однокласниця була контрольована батьками. А як у ВУЗІ вирвалася, так і понеслося — алкоголь, хаотичний секс, загули. То й що? Будемо для аргументації брати найгірші приклади?

Як раз сучасний розвинений світ рухається в бік без гаджетів.
Реальний досвід, реальні емоції, реальний відпочинок, реальне спілкування, реальна освіта з реальними професіоналами.
Симуляції — це для найбідніших.

Діти вони ще як губка. І з радістю гратимуть у все, що потрапить їм на очі. Від примітивних ігор з Макдональдсу чи йогуртів (цікавий маркетинг) до якоїсь монотонної фігні на мобілках. Все, що можуть батьки, це привити хоч якийсь смак до хороших ігор. А для цього треба відповідний гаджет і час на пошуки того, що можна запропонувати дитині.

Дитині потрібен активні та включені батько та матір. А не оце все що понаписано.

Тема статті була про те чому я б не радив купляти дитині приставку.

Ігри і залученість батьків це аж ніяк не взаємовиключні речі. Ми багато читаємо разом, граємося, щось проєктуємо, опановуємо настільні ігри. Та багато всього. Аж до того, що майже щодня читаю їй продовження її улюблених книжок, які ніколи не виходили українською і є тільки в англійському варіанті.

Як по мені, пів години ігор раз на кілька днів — цілком нормально. Це аж ніяк не відміняє всіх інших активностей. І краще, ніж «затикачка» у вигляді кількох годин мультиків на YouTube, як в більшості її однолітків.

Тепер це не тільки телефон, а телевізор + телефон.

Ні, телевізор замість телефону :-)

Це ніяк не впливає на читання.

В кожного по-своєму. Ми багато займаємося дитиною. То вона і грає (небагато), і залюбки читає (багато для свого віку), і розвивається іншими способами.

Як раз сучасний розвинений світ рухається в бік без гаджетів.

Я не зможу назвати навіть три популярні і прибуткові професії, де не потрібне володіння гаджетами.

В усьому моєму оточенні тим же ПК краще володіють люди, в яких він був з дитинства. Просто з гаджетами треба знати міру. А цьому треба вчитися.

Я не зможу назвати навіть три популярні і прибуткові професії, де не потрібне володіння гаджетами.

В Україні?
У ЄС + США я можу зі старту назвати мінімум 10.

Ні, телевізор замість телефону :-)

Ну тобто телефона у дитини немає і коли вона не з вами, вона без телефону?

В усьому моєму оточенні тим же ПК краще володіють люди, в яких він був з дитинства

А в моєму оточенні, усі, у кого ПК був з дитинства, не тільки на ПК працюють, але і в ньому живуть в свої 30+ років.

Ну ми живемо в Україні :-) То й орієнтуюся я на те, що потрібно тут. Але і в США якось не приходять в голову хороші професії без гаджетів. Хіба якісь зовсім робітничі накшталт водопровідника. Але то вже не для дівчинки.

Зараз все настільки компʼютеризовано, що ні автомеханік, ні лікар, ні вчитель, ні художник чи музикант не може працювати без гаджетів.

Якщо знаєте такі, розкажіть. Дійсно цікаво було б послухати. Критерій: хороша професія для жінки, де не потрібен ПК або смартфон.

Дитині 6 років. Який телефон? Навіщо він їй?

Якщо чесно, я поки не дуже розумію з ким спілкуюся.

Чи можете Ви сказати: «в мене є діти старші 6 років і в них немає ніякого доступу до гаджетів. Ні ігор, ні мультиків»?

Бо якщо в Вас немає дітей, то це марна розмова. Я теж уявляв батьківство зовсім не таким, як воно виявилося насправді.

Мабудь, я був трохи різкий вище.

Чи можете Ви сказати: «в мене є діти старші 6 років і в них немає ніякого доступу до гаджетів. Ні ігор, ні мультиків»?

Є троє дітей. У старшого (15+) доступ к гаджетам звісно є.
У молодших (6 і 4) доступів немає.

Якщо знаєте такі, розкажіть. Дійсно цікаво було б послухати. Критерій: хороша професія для жінки, де не потрібен ПК або смартфон.

ПК потрібен усюди, ви праві.
Але високий рівень володіння потрібен не всюди.
Високий рівень автоматично має на увазі, що людина цим живе.
Наприклад, в мене ПК з дитинства.
І так, я в ньому живу, і тільки зараз намагаюся виходити в реальне життя. Так само щодо моїх знайомих.
Але в моєму дитинстві навколо був неприємний світ, була гопота, алкаши, нарки, усюди злоба і агресія. У ПК я мав можливість уникати цей бруд і хоч якось розвиватися.
Дитинство в Україні зараз, не набагато краще того, що було в мене, а мабудь і гірше.
І я це упустив з розрахунків.
Тут вибачаюся.

Основний мій посил скоріш такий — гаджет може бустанути, але потім з його орбіти вирватися дуже важко. Він тримає розум, тіло і не дає світчнутися у дійсно-реальне життя з реальними позитивними емоціями і подіями, навіть якщо світ навколо перестає бути таким поганим.

Схоже, Ви свою проблему надмірноі зануреності в ПК спроєктували вже на мою статтю. Ні в мене, ні в доньки таких проблем немає.

Щодо життя в Україні. Воно таке, яким його можуть і хочуть зробити батьки. В моєму дитинстві в батьків було набагато менше можливостей. Але вони дуже старалися: все одно лишилося багато хороших спогадів. Поїздки на море дикунами, літо в бабусі, дача, ігри з однолітками у дворі чи садочку, зоопарки, річка. Компʼютер був частиною життя. Але не головною. Книги читав частіше.

В доньки трохи більше розваг оффлайн. Гуртки, активності. Від музики до гончарства. Їй довелося пожити за кордоном в різних культурах. Намагаюся організувати хоч якісь подорожі. Але зараз це складно. Якщо дитина й живе в віртуальному світі, то в першу чергу це світ книг, а не гаджетів.

Але одночасно в доньки менше спілкування з однолітками: в садочок вона принципово не хоче. А на вулиці діти зараз майже не граються.

P.S. Щиро бажаю, щоб Вам вдалося перестати жити в гаджетах. Життя дійсно чудове.

Щиро бажаю, щоб Вам вдалося перестати жити в гаджетах

Вже )

Їй довелося пожити за кордоном в різних культурах

Так а чому, якщо не таємниця, повернули в Україну до війни, якщо вже була можливість вивезти сім’ю?

Вже )

Вітаю!

Так а чому, якщо не таємниця, повернули в Україну до війни, якщо вже була можливість вивезти сім’ю?

Після початку війни влаштував закордоном дружину, доньку і кількох родичів. Але донька не хотіла рости без батька, а дружина — жити без чоловіка. То з часом повернулися, як стало зрозуміло, що чекати перемоги можна дуже довго.

Як же без соціалізації, розвитку навичок спілкування, вирішення проблем тощо. В садочку це все ж починається.
Не розумію які принципи в такому віці.
Може поганий досвід. Або ж дома цікавіше бо розваги.
Не зрозуміло зі статті в якому віці ви підсадили дитину на ігри. Але вважаю це ведмежа послуга для нормального розвитку.
Сподіваюсь помиляюсь. Писав без негативу, просто трохи в шоці. І так — я маю дитину і знаю

А невже соціалізуватися можна тільки в садочку? Особливо в сучасному садочку, з постійними тривогами.

Дитина достатньо соціалізована. В неї є гуртки, хоббі, майстер-класи. Вона набагато менш «затиснута», ніж я був в її віці. Просто в рази більш відкрита і готова спілкуватися. В неї хороша мова, вміє формулювати думку і логічно пояснювати навіть відносно складні концепції. Давно читає з хорошою швидкістю, вміє писати та грати на піаніно. Відстоює свою точку зору, часто аж занадто.

І так, вдома цікавіше. Ну не хоче дитина в садочок. Я теж не хотів, але був вимушений. Хто мене тоді питав? Мама в садочок не ходила і нормально виросла і соціалізувалася.

Щодо ігор. Підсадив не є. Підсадив маркетинг. Зараз дитячі ігри всюди: в Макдональдсі, на пачці пластівців і навіть на магнітах в йогурті. Від них не сховаєшся.

Я лише перенаправив з необмежених ігор на маминому телефоні до обмежених ігор на приставці чи ПК (з телевізора). Ігри підбираю більш розвиваючі, які можуть чомусь навчити. І для очей воно корисніше, бо телевізор далі.

Та й взагалі «підсадив» то гучне слово для дитини, яка грає ну може 2 години на тиждень.

Я не бачу якоїсь залежності. Як є нова книга чи граємо в настільні ігри і т. ін., то дитина в той день може й не згадувати за компʼютерні ігри. Приблизно так само і з мультиками. Їх взагалі дивиться не дуже часто. Кілька разів на місяць. Просто не хоче, бо є купа інших цікавих занять.

Практически любые, где нужна квалифицированная, требующая особой подготовки, работа руками: сварщик, промальп, плиточник и т.п. :-)

Ви перерахували так собі професії для дівчинки :-) Наче я десь в треді вже писав про робітничі професії типу сантехніка. Це туди ж, мабуть.

Щось не розумію. В плюсах консолі ви кажете, що добре, що донька зацікавилася англійською. Але далі пишете, як добре, що на ПК можна всюди встановити українську локалізацію. То виходить, що це недолік ПК, бо тепер менше англійської для доньки?

Тут складна тема. З одного боку дитина зацікавилася англійською. Завдяки іграм. Почала розуміти навіщо воно їй. Щоб розуміти що написано і що кажуть персонажі. Але доньці шість років. І англійську ще тільки починає вчити.

Від того, що гра англійською, мова сама собою не вчиться. Просто кожні 20 секунд кличе мене або дружину.

Тому можливість поставити переклад хоча б на частину ігор це вже великий плюс. В щось вона може грати сама. А в щось зі мною грає англійською.

В цьому плані ПК дає свободу. Я можу поставити переклад, якщо вважаю за потрібне. А можу й не ставити, якщо є час перекладати разом і гра не дуже динамічна.

З приставкою гірше. Там тільки англійська або російська. Без варіантів.

З приставкою гірше

Цікаво. У мене дитині ще менше пʼяти років. Тож поки не знайомив його з PlayStation. Але думав вже над цим. І на PS5 є принаймні Astro Bot українською, тож розглядав цей платформер, як його першу гру. Цікаво було почитати ваш досвід.

Дякую за коментар. Щодо вивчення мови уточню. Коли рівень знання близький до нуля, ігри англійською мало допомагають опанувати мову.

Коли я вже розумів більше половини, ігри та книги навпаки допомогли підтягнути розуміння мови до рівня «граю тільки англійською, бо так приємніше».

Забув у статті попросити порадити ігри, від яких в захваті ваші діти. Може куплю щось доньці.

Дякую, купив. Колись затестимо. Ніколи навіть не бачив її.

Unravel (дві частини)
BattleTods 2020
Biped (дві частини)
Ось моя підбірка, надіюсь і вам приглянеться

Дякую. Пішов дивитися Biped. Про інші вже знав, але якось «не зайшли» вони дитині. Хоча теж непогані ігри.

Якщо разом з дитиною, то раджу: RAYMAN LEGENDS. Колись на xbox360 ми ще з нею ганяли: the cave та The Adventures of Tintin — це просто фантастичні ігри.

Дякую. В Cuphead з братом грали. То вона навіть для дорослих важкувата. Але в цьому свій кайф.

особисто я, як дитина(11 років) люблю ігри дуже дивні, наприклад — Dead By Daylight, Counter Strike 2
але найбільше я люблю дуже альтернативну гру, спіймай вірус у пісочниці) я ж вірусний аналітик все таки

Підписатись на коментарі